Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło zapasowe, dojazdówka, czy zestaw naprawczy?

Featured Replies

Napisano

W moim aucie jest LPG, a szykuje sie wyjazd na tydzień w góry i mam mały problem z upchnięciem gratów w bagażniku co będzie rozwiązaniem? czytałem ze zestawy naprawcze mogą uszkodzić oponę?

-------------

PUNtoII 1.2V8*LPg biglaugh.gif

Napisano

> W moim aucie jest LPG, a szykuje sie wyjazd na tydzień w góry i mam mały problem z upchnięciem

> gratów w bagażniku co będzie rozwiązaniem? czytałem ze zestawy naprawcze mogą uszkodzić oponę?

> -------------

> PUNtoII 1.2V8*LPg

Opon zestaw nie uszkadza.

Jeśli już, to po prostu gumiarzowi nie chce się bujać z myciem opony.

Natomiast generalnie sam zestaw do... No nie bardzo do czegokolwiek się nadaje.

Powtarzam stale - w PL najczęstsze uszkodzenie to rozdarcie opony - śprajem to se wtedy można...

Napisano

> W moim aucie jest LPG, a szykuje sie wyjazd na tydzień w góry i mam mały problem z upchnięciem

> gratów w bagażniku co będzie rozwiązaniem? czytałem ze zestawy naprawcze mogą uszkodzić oponę?

Podłączę się. jeśli zestaw to taki czy taki ?

Napisano

Szansa. że zestaw naprawi koło jest niewielka. Ja bym bez dojazdówki nie ruszył w dalszą podróż.

Pomyśl o boxie na dach cool.gif

Napisano

Zależy od uszkodzenia opony. Czasem zestaw pomoże, albo pomoże na bardzo krótko. Najlepiej mieć koło zapasowe / dojazdwe. Zestaw naprawczy ostateczność.

Napisano

> Podłączę się. jeśli zestaw to taki czy taki ?

osobno spray i porządny kompresor, te w zestawach smile z moich oględzin do niczego się nie nadają.

Kompresorki są malutkie i strasznie plastikowe, lekkie, nie budzą zaufania, natomiast zestawy kosztują kupę kasy (dopiera się ilość środka do wielkości opony).

Napisano

Ja bym wziął ze sobą dojazdówkę ok.gif A może masz assistance z ubezpieczenia?

Napisano
  • Autor

> A może masz assistance z ubezpieczenia?

raczej właściciel Punta z roku 2000 nie posiada zlosnik.gif

chyba zostaje zapas (zestaw kupie, w zasadzie to dużo jeżdżę w obrębie 100km od domu, a w razie czego jak zestaw nie pomoże to mi przywiozą zapas), a na wycieczkę w Góry moja mulher.gif będzie musiała spakować się w XL a nie XXXXL walizkę.

Napisano

> Ja bym wziął ze sobą dojazdówkę A może masz assistance z ubezpieczenia?

Tylko co to da, skoro noc ciemna i gumiarz zamknięty?

Napisano

Ja od dawna nie wożę zapasowego - leży sobie w garażu. W zamian wożę Fix-a-flat. Raz zalapalem gumę i Fix-a-flat zadziałało - uszczelnilo, dojechalem do domu i następnego dnia do serwisu. Czujnikowi ciśnienia nic sie nie stało.

Napisano

> Tylko co to da, skoro noc ciemna i gumiarz zamknięty?

a jak to jest przy assistance, nie trzeba mieć zapasówki ?

dostałem jakiś śmieszny pakiet "opony" i tam w jest zapis że wymieniają ale gdy masz sprawną rezerwę hehe.gif

Napisano

> a jak to jest przy assistance, nie trzeba mieć zapasówki ?

> dostałem jakiś śmieszny pakiet "opony" i tam w jest zapis że wymieniają ale gdy masz sprawną

> rezerwę

Jak nie masz/masz ale niesprawny, to na lawetę i wiozą.

Pytanie -> GDZIE.

Asistans producencki = do serwisu producenta (gdzie często opon niet)

Asistans inny - zależnie od umowy.

I tak i tak - czarna dooopa i masz pół dnia w plecy, zamiast zarzucić zapas obojętnie jaki i doturlać się do pierwszego z brzegu kapciarza.

Napisano

> Jak nie masz/masz ale niesprawny, to na lawetę i wiozą.

ok.gif

> I tak i tak - czarna dooopa i masz pół dnia w plecy, zamiast zarzucić zapas obojętnie jaki i

> doturlać się do pierwszego z brzegu kapciarza.

ja mam z allianza i o ile pamiętam to działa powyżej 30km od zamieszkania

znając życie kapcia złapie się na 29km hehe.gif

ogólnie jestem za wożeniem zapasu, jadąc za granicę biorę nawet pełnowymiarowe koło ok.gif

Napisano

> ja mam z allianza i o ile pamiętam to działa powyżej 30km od zamieszkania

> znając życie kapcia złapie się na 29km

Jak zawsze - zależy od warunków, jakie wykupiłeś.

Napisano

> -------------

> PUNtoII 1.2V8*LPg

moje zdanie takie - sprawne koło zapasowe, ewentualnie może być dojazdówka. spray dla lepszego samopoczucia chyba.

Napisano

fabrycznie w moim aucie były RUN FLATY, opony, na których nie da sie jezdzić na polskich drogach. Wymieniłem na zwykłe opony, w podłodze bagażnika nie ma miejsca na zapas ani dojazdówkę a nie uśmiecha mi się wozić tego w bagażniku. Zestaw naprawczy można soibe wsadzić. Mam assistance i wychodze z załozenia, ze jakos to będzie.

Dwa razy złapałem gwożdzia w oponie ale czujnik ciśnienia uprzejmie doniósł, dopompowałem i bez problemu dojechałem do oponiarza

Napisano

> osobno spray i porządny kompresor,

i zajmie to tyle samo miejsca, co dojazdówka biglaugh.gif

a co do wątku przewodniego - mam pełnowymiarowe koło, jeśli bym musiał wybierać spray - dojazdówka, wybrał bym dojazdówkę.

p.s. spray wożę z konieczności na skuterku - tam nie mam innej możliwości 30.GIF

Napisano

> Powtarzam stale - w PL najczęstsze uszkodzenie to rozdarcie opony - śprajem to se wtedy można...

No to u mnie było odwrotnie - dominowały uszkodzenia, które można załatwić takim zestawem. Ale mimo to, zawsze woziłem ze sobą pełnowymiarowe koło zapasowe (z powodów, gdyby się trafiło własnie rozdarcie smile.gif.

I dlatego polecam założycielowi wątku mimo wszystko koło, choćby i dojazdowe.

PS. Też mam LPG i wiem, że koło zajmuje miejsce. Ale cóż... coś za coś.

Napisano

mi znajomy gumiarz powiedział, że po użyciu zestawu naprawczego bardzo trudno jest później uszczelnić taką oponę i z reguły opona do wywalenia. Jak masz drugi komplet opon np. letnich to ja bym się nie zastanawiał i wrzucił taką na zapas. Specjalnie kupować dojazdówke też się nieraz nie opłaca, bo w to miejsce kupisz nieraz pełnowymiarowe koło. Może też tak być, że różnica w zajmowaniu miejsca w dojazdówce a zapasie jest niewielka i nie warta uwagi wink.gif

Napisano

> mi znajomy gumiarz powiedział, że po użyciu zestawu naprawczego bardzo trudno jest później

> uszczelnić taką oponę i z reguły opona do wywalenia.

Znajomy a kłamie...

Napisano

> mi znajomy gumiarz powiedział, że po użyciu zestawu naprawczego bardzo trudno jest później

> uszczelnić taką oponę i z reguły opona do wywalenia.

niech zgadnę, znajomy jest oponiarzem i nie lubi (nie chce mu się) czyścić i sprzedaje nowe opony... rotfl.gifzlosnik2.gif

> różnica w zajmowaniu miejsca w dojazdówce a zapasie jest niewielka i nie warta uwagi

ja masz rozmiar 135/65/13 to owszem, masz rację ale przy szerokości opony od 205 w górę, to dojazd zajmuje połowę miejsca! ok.gif

Napisano

> ja masz rozmiar 135/65/13 to owszem, masz rację ale przy szerokości opony od 205 w górę, to dojazd

> zajmuje połowę miejsca!

Co gorsza jak masz dwa różne rozmiary opon z przodu i z tyłu, to nie ma innego wyjścia jak dojazdowe lub spray.

Napisano

> osobno spray i porządny kompresor, te w zestawach smile z moich oględzin do niczego się nie nadają.

a możesz polecić jakiś spray i kompresor oddzielnie i w przyzwoitej cenie?

Napisano

> a możesz polecić jakiś spray i kompresor oddzielnie i w przyzwoitej cenie?

Po co Ci kompresor jak masz spray?

Napisano

> Po co Ci kompresor jak masz spray?

sorki, ale lamus jestem w tym temacie. Czy przypadkiem nie jest tak, że spray napompuje wstępnie, a "do pełna" trzeba dopompować kompresorkiem? niewiem.gif

Napisano

> Po co Ci kompresor jak masz spray?

Źle się wyraziłem. Uszczelniacz.

To auto, który znajduje się co najwyżej 40 km od domu i zapasu. W ostateczności ktoś mi ten zapas podrzuci a jak będzie mała dziurka to napompuje kompresorem i jakoś się dotoczę do domu. Dlatego jakoś chyba wolę osobno kompresor i uszczelniacz.

Nie mam też jakoś zaufania do sprayu. Pojemnik 500ml naprawdę jest w stanie napompować 16'' koło?

Napisano

Przetestowane na 245/50R 18 - pacjent ciśnienie zero przed operacja, produkt Fix-a-flat, użyty wg. instrukcji (ciepła puszka, wstrząśnięta, pompujesz aż sie skończy). Po wstrzyknieciu kilka kilometrów jazdy i postój na stacji w celu ewentualnego dopompowania. Nie było potrzeby.

Napisano

> Przetestowane na 245/50R 18 - pacjent ciśnienie zero przed operacja, produkt Fix-a-flat, użyty wg.

> instrukcji (ciepła puszka, wstrząśnięta, pompujesz aż sie skończy). Po wstrzyknieciu kilka

> kilometrów jazdy i postój na stacji w celu ewentualnego dopompowania. Nie było potrzeby.

A próbowałeś tego w mocno ujemnej temperaturze? zlosnik.gif

Napisano

> Pojemnik 500ml naprawdę jest w stanie napompować 16'' koło?

Najmniejszych szans nie ma. A przy wyższym profilu opowiadanie, że napompuje to bajka podobna do tych o krasnoludkach itp. Napompuje na tyle, żeby oponę "podnieść", potem normalny kompresor i dobijasz do prawidłowego ciśnienia.

Napisano

> a możesz polecić jakiś spray i kompresor oddzielnie i w przyzwoitej cenie?

z uszczelniaczy mam HOLTSy tylko duży 500ml, a kompresor metalowy jakiś z Auchan, wg kartonika dedykowany do 4x4

Napisano

> i zajmie to tyle samo miejsca, co dojazdówka

jak chcesz wozić wiadro tego uszczelniacza i kompresor warsztatowy to nawet więcej

> a co do wątku przewodniego - mam pełnowymiarowe koło, jeśli bym musiał wybierać spray - dojazdówka,

> wybrał bym dojazdówkę.

są auta nie mające fabrycznie zapasu tylko zestawy, są sytuacje gdzie zapas jest nie do użycia np. różne opony w AWD

Napisano

Też mam LPG

Po mieście spray.

Na trasie spray i dojazdówka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.