Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nissan murano mk1 3,5 V6

Featured Replies

Napisano

Hejka,

jakie jest Wasze zdanie co do tego auta? Nie jestem zdecydowany na zakup, nie oglądałem jeszcze żadnego ale chciałbym póki co wirtualnie wybrać bądź odrzucić te auta, którymi jestem zainteresowany wink.gif

z tego co już wyczytałem to lepiej kupować wersję EU ze względu na duże różnice w jakości jak i rozwiązaniach technicznych. EU ma grubsze blachy i np. chłodnicę skrzyni biegów.

Obawiam się, że nie stać mnie również na tankowanie Pb do 3,5 litrowej jednostki... zatem dość mocno interesuje mnie możliwość zagazowania tego auta. Wyczytałem różne opinie łącznie z takimi, że w dość krótkim czasie gaz niszczy silnik - za sprawą podobno katalizatorów, które należałoby wyciąć...

z chęcią dowiem się wszystkich szczegółów odnośnie eksploatacji jak i samej jazdy, prowadzenia, komfortu itp.

Bo kusi mnie to auto wink.gif

2007-nissan-murano-gt-cw.jpg

dzięki 20.GIF

Napisano

auto prowadzi się jak okręt na pełnym morzu - w zakrętach bardzo się przechyla, silnik super, bodajże z nissana 350Z. Skrzynia CVT to coś całkiem innego niż to czymkolwiek jechałeś - przejedź się i sam pomysl co o tym myślisz.

Poza tym auto żywcem przeszczepione ze stanów do nas - bardzo dużo elektryki. Na naszym rynku bardzo mało tego jeździ.

Napisano

Witam 3.5 v6 to jest ten sam silnik co w Z350...

spalanie gazu to poziom realny 18-24 cos koło tego...

Wersje Eu sa przygotowane pod kontem dynamiki (większe tarcze, większe chłodnice itp) w USa to raczej toczą sie a nie jeżdżą. Dotyczy to wszystkich samochodów za wielkiej wody (kumpel miał lexusa IS z usa to nawet otwory do mocowania błotnika były inaczej rozmieszczone. Do tego chyba?? tam maja paliwo 85 octan ale tego nie jestem pewien.

Napisano
  • Autor

> auto prowadzi się jak okręt na pełnym morzu - w zakrętach bardzo się przechyla,

no to nie fajnie.

> silnik super,

> bodajże z nissana 350Z.

tak to ten sam silnik choć w 350Z ma trochę więcej mocy.

> Skrzynia CVT to coś całkiem innego niż to czymkolwiek jechałeś -

> przejedź się i sam pomysl co o tym myślisz.

a możesz rozwinąć?

Napisano
  • Autor

> Witam 3.5 v6 to jest ten sam silnik co w Z350...

> spalanie gazu to poziom realny 18-24 cos koło tego...

to sporo... mimo przyzwyczajenia do duzego spalania to jednak liczylem na jakies 15. hmm.gif

Napisano

> a możesz rozwinąć?

Jest to skrzynia bezstopniowa - czyli nie ma tam tak jakby biegów smile.gif

Wciskasz gaz i jego położeniem regulujesz sobie tak naprawdę tylko poziom obrotów jaki chcesz osiągnąć - a auto juz robi resztę.

Ciezko wytłumaczyć - trzeba sie przejechać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jest to skrzynia bezstopniowa - czyli nie ma tam tak jakby biegów

> Wciskasz gaz i jego położeniem regulujesz sobie tak naprawdę tylko poziom obrotów jaki chcesz

> osiągnąć - a auto juz robi resztę.

> Ciezko wytłumaczyć - trzeba sie przejechać

a to widzialem na filmach... dziwilo mnie to zlosnik.gif

czyli jak jazda skuterkiem zlosnik.gif

Napisano

> to sporo... mimo przyzwyczajenia do duzego spalania to jednak liczylem na jakies 15.

oj ciężko byś miał - to auto jest średnio aerodynamiczne zlosnik.gif tym bardziej LPG

Jeśli kierowałeś się wyglądem to rzeczywiście ładne auto. Tylko że to nie jest zwykły samochód - to taki dziwoląg, bardzo różny od zwykłych aut i przez to na pewno będzie drogi w eksploatacji - takiej skrzyni CVT byle kto nie ogarnie wink.gif Jak już na wstępnie zakładasz że nie stać cię go tankować, więc pewnie też naprawiać też może być cię nie stać hmm.gif

Napisano

> a to widzialem na filmach... dziwilo mnie to

> czyli jak jazda skuterkiem

dokładnie ok.gif

Napisano

> to sporo... mimo przyzwyczajenia do duzego spalania to jednak liczylem na jakies 15.

przy takiej pojemności nie ma szansy na niskie spalanie...

Jeep wrangler 4.0 LPG trasa/miasto 23-26 l lpg ,teren las lekkie błoto 35+ (sąsiada fura... a na codzien jeździ octavia 1.9tdi biglaugh.gif )

Skrzynie bezstopniowe były w punto 1- straszny servis, w audi a6 najgorsza skrzynia jeśli chodzi o naprawy skrzynki- nie polecam bo w audi to koszt naprawy ok 8klocków no.gif

------------------------

Zakup samochodu to nie problem, zatankwanie, servisowanie i tu zaczynają się schody...

Napisano
  • Autor

> oj ciężko byś miał - to auto jest średnio aerodynamiczne tym bardziej LPG

> Jeśli kierowałeś się wyglądem to rzeczywiście ładne auto. Tylko że to nie jest zwykły samochód - to

> taki dziwoląg, bardzo różny od zwykłych aut i przez to na pewno będzie drogi w eksploatacji -

> takiej skrzyni CVT byle kto nie ogarnie Jak już na wstępnie zakładasz że nie stać cię go

> tankować, więc pewnie też naprawiać też może być cię nie stać

worka złota nie mam, ale również nigdy nie kupuję auta za pełen budżet. Zostawiam rezerwę, ale co innego zrobić bieżące naprawy a co innego prowadzić ciągły kosztowny serwis wink.gif

Szkoda po tym co piszecie bo faktycznie ze wszystich SUV'ów najabrdziej ten mi się podobał.

To chyba znowu będzie cabrio... tym razem może Audi A4 z dość popularnym 1.8T hmm.gifwink.gif

Napisano

> Obawiam się, że nie stać mnie również na tankowanie Pb do 3,5 litrowej jednostki... zatem dość

> mocno interesuje mnie możliwość zagazowania tego auta. Wyczytałem różne opinie łącznie z

> takimi, że w dość krótkim czasie gaz niszczy silnik - za sprawą podobno katalizatorów, które

> należałoby wyciąć...

Powyższe tezy dokładnie pokazują że właścicieli takich aut stać na nie ale zakładają gaz bo po co przepłacać. I jeszcze ze względu na ekologię. Sorry za off-top ale nie mogłem się powstrzymać.

Napisano

> pewny jestes?

Wszystkich oczywiscie nie ale bardzo wielu. Murano zdecydowanie jest jednym z nich.

Napisano

> Wszystkich oczywiscie nie ale bardzo wielu. Murano zdecydowanie jest jednym z nich.

z tym sie zgadzam ok.gif

na szczescie forester zalicza sie do tych grona wyjatkow skromny.gif

Napisano

Mój Ojciec miał około 2 lata rocznik 2005 wersję EUR, wtedy 4-latek przebieg około 100k przy kupnie.

Od razu po kupnie poszedł do zagazowania instalacją Prins za 7k. LPG chodził bezproblemowo, choć nie miała się okazji dlugowiecznością się wykazać, bo rodziciel przejechał 45.000 km i auto sprzedał bynajmniej nie z powodu awaryjności, ponieważ mechanicznie nic sie nie działo.

Doznania w czasie jazdy super, skrzynia bezstopniowa CVT+mocny silnik to najlepsze co wymyślono, o wiele lepiej mi sie jeździło tym Murano niż jego następcą BMW X5 3.0d. Automat bezstopniowy daje jednak niebywałą plynność jazdy, której klasyczny automat w BMW nie zapewnia już na tak wspaniałym poziomie.

Zawieszenie IMO nie bujało w ogole, zapewnialo dobry kompromis między komfortem a prowadzeniem.

Design dyskusyjny, na pewno milośnicy macania plastików nie ocenili by wnetrza wysoko, moim zdaniem było OK, tak po amerykańsku, typowo użytkowo. Zegary podobne do 350Z, jeżdzą w dół i górę razem z regulacja kierownicy cool.gif. Wyposażenie pomimo że wersja EU, bylo skrojone po amerykańsku, np klima automatyczna tylko jednostrefowa, ale kierownica regulowana elektrycznie smile.gif. Navi na płyty DVD, ale mapy dla Europy Wschodniej nie powstały. Mapy naszego rejonu sa dostępne dla wersji od 2006.

Kupił bym to auto, bo jeździło się nim wyśmienicie, ale pod warunkiem rozpoznania tematu jak długowieczne sa CVT i czy "w razie czego" ktoś umie to naprawić. W naszym aucie przy sprzedaży było 150kkm i działała jak nowa.

Napisano

> Napisz jeszcze ile spalało rodzicowi to auto.

W jeździe miejsko-podmiejskiej 16-18 LPG, w trasie 11-12 LPG.

Napisano

>

[...]

[...]> Obawiam się, że nie stać mnie również na tankowanie Pb do 3,5 litrowej jednostki... zatem dość

> mocno interesuje mnie możliwość zagazowania tego auta.

Auto jedno z bardziej popularnych i ... Nissan sugeruje, zeby LPG do 3.5l nie zkaladacnono.gif, chociaz mowi, ze jest to technicznie mozliwewink.gif

Quote:

Can my Nissan vehicle run on LPG?

[...]
Therefore, although capable of operating on LPG, Nissan does NOT recommend the use of LPG fuel in its petrol-engine vehicles.
It should also be noted that Nissan does not warrant the installation of LPG systems to any of its vehicles nor is it responsible for any failure attributable to or damage resultant from, any such installation.

[...]

> z chęcią dowiem się wszystkich szczegółów odnośnie eksploatacji jak i samej jazdy, prowadzenia,

> komfortu itp.

> Bo kusi mnie to auto

> dzięki

jeden z bardziej popularnych SUV u mnie, zarowno I jak II. Auto dosc wygodne, pierwsza generacja - czyli ta o ktorej piszesz - z pierwszych lat produkcji 2002-2004 stoi dosc nisko jednak w tabelach niezawodonoscino.gif, glowne problemy - przed MY 2004 to cieknace skrzynie, i hmm.gif - "male problemy z Q wykonania"lizak.gif. Dlatego spadek wartosci wieeeeeelkifacepalm%5B1%5D.gif.

Mowiac to warunki EU moga sa inne, wiec pewne roznice moga bycidea.gif

Napisano

> oj ciężko byś miał - to auto jest średnio aerodynamiczne tym bardziej LPG

Jakby lpg wpływało na aerodynamikę zlosnik2.gif

> Jak już na wstępnie zakładasz że nie stać cię go

> tankować, więc pewnie też naprawiać też może być cię nie stać

Bo tylko biedota jeździ na lpg. Pany na benzynce a chłopi dieslami.

Napisano

wstydziłbyś się kupować takie auto i zakładać do niego gaz.

albo stać cię na zakup i auto albo nie

Napisano

> Powyższe tezy dokładnie pokazują że właścicieli takich aut stać na nie ale zakładają gaz bo po co

> przepłacać. I jeszcze ze względu na ekologię. Sorry za off-top ale nie mogłem się powstrzymać.

rotfl.gif i tyle w temacie - gratuluję logiki na poziomie - "mieszkasz w bloku bo nie stać Cię na domek" spineyes.gif

Napisano

> Jest to skrzynia bezstopniowa - czyli nie ma tam tak jakby biegów

> Wciskasz gaz i jego położeniem regulujesz sobie tak naprawdę tylko poziom obrotów jaki chcesz

> osiągnąć - a auto juz robi resztę.

> Ciezko wytłumaczyć - trzeba sie przejechać

hmmm jak mam być szczery to ten jednostajny odgłos zarzynanego prosięcia przy przyśpieszaniu nie brzmi specjalnie zachęcająco zlosnik.gif

Napisano

> wstydziłbyś się kupować takie auto i zakładać do niego gaz.

> albo stać cię na zakup i auto albo nie

Bez przesady...jakie niby auto?? Zrobionego po hamerykansku (nawet jesli wersja EU) suva z watpliwymi wlasciwosciami zarowno dynamicznymi jak terenowymi. Typowe auto do turlania sie wiec LPG jak najbardziej na miejscu.

Napisano

rozumiem że jak ktoś ma LPG to z góry zakładasz że go nie stać na noPB ? Ciekawe podejście hehe.gif

Napisano
  • Autor

bo?

bo wstyd tankować? zlosnik.gif

tak samo wstyd kupić coś na grouponie. mlot.gif

Napisano

A po co Ci ten pojazd? Możliwości terenowe jak zwykłego sedana, ilość miejsca w środku jak w zwykłym sedanie, bagażnik mniejszy niż w zwykłym sedanie. Do tego znacznie większe zużycie paliwa, szczególnie na trasie, gdzie aerodynamika tej cegły daje się we znaki.

Napisano
  • Autor

> Bez przesady...jakie niby auto?? Zrobionego po hamerykansku (nawet jesli wersja EU) suva z

> watpliwymi wlasciwosciami zarowno dynamicznymi jak terenowymi. Typowe auto do turlania sie

> wiec LPG jak najbardziej na miejscu.

może dla niego murano to status nowobogackiego hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> rozumiem że jak ktoś ma LPG to z góry zakładasz że go nie stać na noPB ? Ciekawe podejście

Ej - nie wiem czy zauważyłeś ale on to napisał wprost. Choć z drugiej strony to lepsze takie podejście od wymyślania teorii.

Napisano

> i tyle w temacie - gratuluję logiki na poziomie - "mieszkasz w bloku bo nie stać Cię na domek"

Sorry - mimo najszczerszych chęci nie widzę związku.

Napisano

> Ej - nie wiem czy zauważyłeś ale on to napisał wprost. Choć z drugiej strony to lepsze takie

> podejście od wymyślania teorii.

tylko nadal nie widzę co w tym zdrożnego...

ja np jeżdżę E32 na gazie bo jest zwyczajnie taniej - zaoszczędzone kilka stów wolę wlać pod postacią benzyny do E12 i się powyżywać - rozumiem że powinienem się wstydzić za każdym razem przy dystrybutorze gazu bo właściciel rozsądnego Fiata Punto krzywo się na mnie patrzy tankując etyliną swój pudłobolid? rotfl.gifzlosnik.gif

Napisano

> Sorry - mimo najszczerszych chęci nie widzę związku.

wywnioskowałeś że go nie stać na auto bo chce jeździć na LPG - ja podobnie nie widzę w tym związku icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> A po co Ci ten pojazd?

bo miałem HTB, mam cabrio i teraz zastanawiam się nad zmianą auta na takie, które da mi frajdę z jazdy. Sedany te, które mogły by mnie interesować są zbyt młode i zbyt drogie. Kombi odpada. Szukając ciekawego auta pomyślałem o SUVie Murano.

> Możliwości terenowe jak zwykłego sedana,

no chyba nie bardzo wink.gif bo jednak wyzej zawieszony niz Primera wink.gif poza tym może i słabo działające ale zawsze 4x4. Nie zamierzam auta topić ani ujeżdzać w lekkim terenie. Po prostu fajnie przejechać przez łąkę czy las i dojechać w zimę na działkę ok.gif

> ilość miejsca w środku jak w

> zwykłym sedanie, bagażnik mniejszy niż w zwykłym sedanie.

Na duzym bagazniku mi nie zalezy, a jednak po odsunieciu rolety tego miejsca jest wiecej.

> Do tego znacznie większe zużycie

> paliwa, szczególnie na trasie, gdzie aerodynamika tej cegły daje się we znaki.

Fakt, to jest minus. Choć i tak z tym silnikiem jest szybszy od mojej astry z22se wink.gif

Napisano

> tylko nadal nie widzę co w tym zdrożnego...

Ale ja też nie widzę w tym nic zdrożnego. Tyle tylko że wypowiedź kolegi obala 2 teorie - stać mnie ale oszczędzam i gaz to ekologia. Kurcze - uderz w stół a odezwą się nożyce. Ty chyba jednak wstydzisz się tego gazu skoro tak nerwowo reagujesz na każdą tego typu wypowiedź.

Napisano
  • Autor

> wywnioskowałeś że go nie stać na auto bo chce jeździć na LPG - ja podobnie nie widzę w tym związku

ale na auto by mnie bylo stac w sytuacji kiedy z oszczednosci bym jezdzil do pracy tramwajem zamiast samochodem na gazie spineyes.gif

idąc tym tokiem to nie stac na samochod również osób, które z oszczednosci spalania wybieraly pare lat temu diesla zlosnik.gif

Napisano

> wywnioskowałeś że go nie stać na auto bo chce jeździć na LPG - ja podobnie nie widzę w tym związku

Nic takiego nie wywnioskowałem. Ale niech Ci będzie.

Napisano

> Ale ja też nie widzę w tym nic zdrożnego. Tyle tylko że wypowiedź kolegi obala 2 teorie - stać mnie

> ale oszczędzam i gaz to ekologia. Kurcze - uderz w stół a odezwą się nożyce. Ty chyba jednak

> wstydzisz się tego gazu skoro tak nerwowo reagujesz na każdą tego typu wypowiedź.

reaguję jedynie na ostatnio modne na AK ideologiczne nagonki na LPG w stylu "podnieść akcyzę" itd. bo uważam to za głupie zlosnik.gif

Napisano

> Nic takiego nie wywnioskowałem. Ale niech Ci będzie.

być może dostrzegłem w Twoim poście ironię której w nim nie było zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> bo miałem HTB, mam cabrio i teraz zastanawiam się nad zmianą auta na takie, które da mi frajdę z

> jazdy.

I dlatego szukasz pseudo-SUV? rotfl.gif

Napisano

> ale na auto by mnie bylo stac w sytuacji kiedy z oszczednosci bym jezdzil do pracy tramwajem

> zamiast samochodem na gazie

> idąc tym tokiem to nie stac na samochod również osób, które z oszczednosci spalania wybieraly pare

> lat temu diesla

słusznie - nie stać ich na auto - to jeżdżą traktorem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale ja też nie widzę w tym nic zdrożnego. Tyle tylko że wypowiedź kolegi obala 2 teorie - stać mnie

> ale oszczędzam i gaz to ekologia. Kurcze - uderz w stół a odezwą się nożyce. Ty chyba jednak

> wstydzisz się tego gazu skoro tak nerwowo reagujesz na każdą tego typu wypowiedź.

wez gleboki wdech.... bo generalizujesz, ze oszczedzac to moze tylko ten co ma pieniadze zlosnik.gif

nie ten jest bogatym kto duzo zarabia ale ten kto oszczedza i malo wydaje zlosnik.gif

fakt napisalem wprost - obawiam sie, ze nie stac mnie na Pb.... co nijak się ma do tego bys wnioskowal czy stac mnie na auto czy nie.... nawet nie wiesz ile kilometrow planuje robic rocznie. Nie ciagnij tego tematu, prosze.

Napisano

> wez gleboki wdech.... bo generalizujesz, ze oszczedzac to moze tylko ten co ma pieniadze

> nie ten jest bogatym kto duzo zarabia ale ten kto oszczedza i malo wydaje

czy wstydem jest LPG w Porsche Cayenne? Widziałem taki nie raz. Ja np. uważam że nie 270751858-jezyk.gif Choć wstydem jest generalnie kupic tak brzydkie auto za takie pieniądze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I dlatego szukasz pseudo-SUV?

ano zlosnik.gif

nie chcę terenówki.... taki pseuo SUV byłby OK, ale chyba bardziej skłaniam się do plaskacza cabrio hmm.gif

Napisano

Nic tylko czekac jak kierowcy aut z LPG beda jak partyzantka, noca potajemnie tankowac albo w przebraniach albo z takimi paskami na oczach jak pokazuja w telewizji przestepcow

Oj wyobraznia mnie poniosla

Napisano

> słusznie - nie stać ich na auto - to jeżdżą traktorem

właśnie bawisz się w te same gadanie, które przed chwilą piętnowałeś - ciekawy przypadek z ciebie wink.gif

Gaz ma sens kiedy szukasz konkretnego auta benzynowego o duzej pojemności - jak dobrze znosi gaz, to zagazować i masz taniej.

Ale jeśli szukasz po prostu jakiegoś auta do przemieszczania się, to juz niekoniecznie jest sens montowania gazu. Przykładowo mam fiestę 1.4 tdci i Yarisa mkII 1.3 z LPG - koszt przejechania 100km (licząc tylko koszty paliwa) jest identyczny - przy czym do Yarisa trzeba doliczyć koszt instalacji, koszty dodatkowego serwisu gazu, przeglądów i ewentualnie koszty dodatkowych awarii. We Fieście tych kosztów nie ma. Po prostu ten Yaris w takim samym cyklu jazdy, z tym samym kierowcą pali 8.5, a fiesta 4.7.

Napisano
  • Autor

> czy wstydem jest LPG w Porsche Cayenne? Widziałem taki nie raz. Ja np. uważam że nie Choć wstydem

> jest generalnie kupic tak brzydkie auto za takie pieniądze

WSTYD! Bo jak go stac na Porsche to niech buli za bene!

i jak go stac na Porsche to zakupy powinien z dowiezieniem do domu zamawiac!

Napisano

> ano

> nie chcę terenówki.... taki pseuo SUV byłby OK, ale chyba bardziej skłaniam się do plaskacza cabrio

Możesz mieć i jedno i drugie:

Nissan+Murano+CrossCabriolet.jpg

P.S. Jak chcesz mieć frajdę z jazdy, to kup coś co ma spory silnik i napęd na tył.

Napisano

> WSTYD! Bo jak go stac na Porsche to niech buli za bene!

> i jak go stac na Porsche to zakupy powinien z dowiezieniem do domu zamawiac!

Uczciwy obywatel, właściciel auta na LPG powinien "temi ręcami" wpłacić różnicę w cenie między LPG/noPB do Urzędu Skarbowego tym samym datkując jego rozbudowę tworząc przestrzeń dla kilku nowych kawo-stanowisk hehe.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.