Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pożyczanie prądu - wersja mały dużemu....

Featured Replies

Napisano

Żonkę moją naciągnięto dziś na pożyczenie prądu.

"duże kombi" "akumulator 3x większy""ropniak" - tyle o biorcy umie powiedzieć

Więc punto 1,2 odpalało diesla 2x większego...

Na początku ani drgnął, po przegazowaniu za którymś tam razem diesel odpalił.

Pytanie jest jakie tego mogą być konsekwencje? krótko i długo falowe...

Bo, gdyby się do mnie dodzwoniła to bym nie pozwolił tym bączkiem odpalać dużego diesla.

Napisano

> Żonkę moją naciągnięto dziś na pożyczenie prądu.

> "duże kombi" "akumulator 3x większy""ropniak" - tyle o biorcy umie powiedzieć

> Więc punto 1,2 odpalało diesla 2x większego...

> Na początku ani drgnął, po przegazowaniu za którymś tam razem diesel odpalił.

> Pytanie jest jakie tego mogą być konsekwencje? krótko i długo falowe...

> Bo, gdyby się do mnie dodzwoniła to bym nie pozwolił tym bączkiem odpalać dużego diesla.

Jeżeli nic się nie stało od razu, to moim zdaniem żadne.

Napisano

> Bo, gdyby się do mnie dodzwoniła to bym nie pozwolił tym bączkiem odpalać dużego diesla.

Dlaczego bys nie pozwolil? Nie raz odpalalem za pomoca mojego sluzbowego 1,2 o wiele wieksze silniki i nic sie zlego nie stalo niewiem.gif

Napisano

> Dlaczego bys nie pozwolil? Nie raz odpalalem za pomoca mojego sluzbowego 1,2 o wiele wieksze

> silniki i nic sie zlego nie stalo

Moje punto 1.2 nie dalo rady odpalic diesla 1.8...

Napisano

Nie rozumiem co w r tym takie dziwnego i co złego się mogło by stać niewiem.gif

Wystarczy by "użyczanie" nie odbywało się na jałowych obrotach a przygazować i po problemie. Nie popadajmy w paranoje że mały może mniej.

Napisano

> Jeżeli nic się nie stało od razu, to moim zdaniem żadne.

Duży silnik może spowodować większy pobór prądu niż dopuszczalny rozruchowy małego akumulatora. Nie można powiedzieć, że coś złego mu się z tego powody stanie, ale też nie można tego wykluczyć.

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem co w r tym takie dziwnego i co złego się mogło by stać

nie te pojemności i nie te prądy rozruchowe

> Wystarczy by "użyczanie" nie odbywało się na jałowych obrotach a przygazować i po problemie.

to zrobiła

>Nie > popadajmy w paranoje że mały może mniej.

Boje się o uderzenie prądowe, które może załatwić aku na cacy.

Nie bez powodu aku do diesli mają większy prąd rozruchowy porównując do benzyny o tej samej pojemności.

Napisano

Ze dwa lata temu odpalaliśmy z Cinquecento 0.9 - Fiata Ducato 2.3 i Renie Master 2.8 smile.gif i to nie jeden raz i nic sie nie działo.

Napisano

> Duży silnik może spowodować większy pobór prądu niż dopuszczalny rozruchowy małego akumulatora. Nie

> można powiedzieć, że coś złego mu się z tego powody stanie, ale też nie można tego wykluczyć.

Żaden akumulator nie ma "dopuszczalnego prądu rozruchowego".

Napisano
  • Autor

> A co miałoby się niby stać?

duży pobór impulsowy może wykończyć aku- tak mnie ze 20 lat temu uczono.. na dziś może lepsze aku robią?

> Biorca może najwyżej nie odpalić,jak kable będą gówniane.

Gówniane kable mogą się stopić, co już przerabiałem kiedyś.

W tym przypadku zadziałać jak bezpiecznik i uratować dawcę.. że nie wspomnę o iskrach.....

Napisano

> Duży silnik może spowodować większy pobór prądu niż dopuszczalny rozruchowy małego akumulatora. Nie

> można powiedzieć, że coś złego mu się z tego powody stanie, ale też nie można tego wykluczyć.

Juz widze te kable rozruchowe jesli ma przez nie przeplynac max prad rozruchowy z akumulatora dawcy hehe.gif

Napisano

Powiedz że żartujesz. Seicentem 1.1 odpalałem omeve mv6 i po prostu auto trzymałem na wysokich obrotach i po 30 sekundach zagadał. Zresztą kiedyś kszlami odpalali żuki, warszawy i było. jak auto ma zdrowy akumulator to nic się nei dzieje gorzsej jak sama ma rozładowany

Napisano

> Juz widze te kable rozruchowe jesli ma przez nie przeplynac max prad rozruchowy z akumulatora

> dawcy

cicho, widocznie o tym nie uczono. Żeby poszedł maymalny prąd rozruchowy kable stopiłyyby izolacje w chwilę. ja mam kable ze spawarki i dają rade odpali sie wszystko, te z marketu były tak cieńkie że szok

Napisano

Jeśli masz dobre kable pal od razu, przy kijowych z tesco, podłącz poczekaj z 5-10 min i potraktuj mniejszego jak prostownik.

Napisano

Przy sprawnym alternatorze dawcy nic się nie stanie....

Przy tak dużym poborze może spalić się regulator napięcia w alternatorze, ale raczej małe szanse...

Jeśli tak by się stało to i tak zaraz by się spalił nawet przy potrzebach samego dawcy... Nie musisz go żałować.... zlosnik.gif

Ps.: Szanse na powyższe są marginalne...

Napisano

A czemu tak sądzisz???????? Max. "A" w takim akumulatorku to coś ok 300-400A. Kable np." 600A" są ogólnie dostępne.... Oczywiście kosztują ok. 100pln, ale są...

Napisano

Maluchem odpalałem Chryslera Neon i przeżył hehe.gif

Napisano

Ja proponuje przeprosić małżonke zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> cicho, widocznie o tym nie uczono.

jakiś przytyk?

A może to prawda, tylko kablami marketowymi nie do wykonania?

>Żeby poszedł maymalny prąd rozruchowy kable stopiłyyby izolacje

> w chwilę. ja mam kable ze spawarki i dają rade odpali sie wszystko, te z marketu były tak

> cieńkie że szok

Marketowe stopiłem kiedyś, teraz mam zrobione na OS50 i krokodylach konkretnych, ale nie o to pytałem.

Wnioskuję, że zwykłymi kablami nie jestem w stanie wykończyć aku i się nie przejmować zbytnio.

Profilaktycznie zmierzę go i ew podładuje.

Napisano
  • Autor

> Ja proponuje przeprosić małżonke

yyy a pełnym zdaniem?

Podtrzymuje swoją wersje.

Nie widząc auta, w tym przypadku jego kierowniczki i kabli....nie zgodziłbym się na odległość.

Wsiadłbym w swojego klekota i z porządnymi kablami udał się z odsieczą.

Nie po to diodexy zakładałem i nowy aku kupiłem do tego wózka na zakupy aby sie teraz o niego znowu martwić.

taaa wiem przesadzam, ale tak już mam biglaugh.gif

Napisano

> A czemu tak sądzisz???????? Max. "A" w takim akumulatorku to coś ok 300-400A. Kable np." 600A" są

> ogólnie dostępne.... Oczywiście kosztują ok. 100pln, ale są...

Za 100zl to mozesz kupic przyzwoite same "zabki" a do kabli to jeszcze sporo musisz dolozyc

Naprawde uwazasz ze biorca poprzez te kable jest wstanie pobrac 600A???

Napisano

> Powiedz że żartujesz. Seicentem 1.1 odpalałem omeve mv6 i po prostu auto trzymałem na wysokich

> obrotach i po 30 sekundach zagadał. Zresztą kiedyś kszlami odpalali żuki, warszawy i było. jak

> auto ma zdrowy akumulator to nic się nei dzieje gorzsej jak sama ma rozładowany

Dobrze,że człek domyślną istotą jest. zlosnik.gif

Napisano

> Za 100zl to mozesz kupic przyzwoite same "zabki" a do kabli to jeszcze sporo musisz dolozyc

> Naprawde uwazasz ze biorca poprzez te kable jest wstanie pobrac 600A???

Nie sądzie.... Wiem.... zlosnik.gif

Przez kable z Norauto 600A przeleciało 612A.

Cena kilka lat temu coś ok. 80pln

Napisano

> Nie sądzie.... Wiem....

> Przez kable z Norauto 600A przeleciało 612A.

> Cena kilka lat temu coś ok. 80pln

Pozazdroscic grinser006.gif

Napisano

> yyy a pełnym zdaniem?

Bo po pierwszym poscie wnoszę że malzonka dostala "oper" że pozwoliła na to odpalanie , moim zdaniem niesłusznie i robisz z igły widły. Jak miał by sie co stać to przy odpalaniu takiego samego by sie stało to tylko sprzęt i czasem zawodzi wystarczy że którys ma gdzies zwarcie i przy takim uruchamianiu mozna sobie cos zepsuc ale takie życie .

Napisano

> Profilaktycznie zmierzę go i ew podładuje.

Jeżeli żona przejechała ze 30 km, to altek go już podładował.

Napisano

> Duży silnik może spowodować większy pobór prądu niż dopuszczalny rozruchowy małego akumulatora.

A jak go przekroczy? zlosnik.gif Znaczy popłynie większy? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bo po pierwszym poscie wnoszę że malzonka dostala "oper" że pozwoliła na to odpalanie

nie, nie opeera nie było. Tylko jak juz pisałem znając sytuację sam bym tam podskoczył z większym sprzętem clown.gif

>moim zdaniem niesłusznie i robisz z igły widły. Jak miał by sie co stać to przy odpalaniu takiego

> samego by sie stało to tylko sprzęt i czasem zawodzi wystarczy że którys ma gdzies zwarcie i

> przy takim uruchamianiu mozna sobie cos zepsuc ale takie życie .

No i dlatego wolałbym być przy tym jak 3 kobity po 12 godzinnej nocce zabierają się za ciągniecie kabla między autami...

Napisano

> Powiedz że żartujesz. Seicentem 1.1 odpalałem omeve mv6 i po prostu auto trzymałem na wysokich

> obrotach i po 30 sekundach zagadał. Zresztą kiedyś kszlami odpalali żuki, warszawy i było. jak

> auto ma zdrowy akumulator to nic się nei dzieje gorzsej jak sama ma rozładowany

Panie, ale teraz to wszystko nowoczesne i delikatne jest zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli żona przejechała ze 30 km, to altek go już podładował.

Tylko, że ona robi po 2-4km na raz.... i aku jest nowy, bo poprzedni 3 lata wytrzymał takiego użytkowania.

Stąd obawa o jego stan...

Napisano

> Grube są, prawie jak w małym migomacie.....

35mm2 dobrej linki(prawdziwa polska miedz) kosztuje okolo 35zl a 50mm2 35zl.

To teraz sam odpowiedz ca sa warte kable za 80zl

o tych za 15zl nie wspominam hehe.gif

Zrobilem sobie 3 komplety w roznychn wersjach takich kabli do roznych maszyn gdzie siliki sa spore no i diesle. Dobry dawca i koparki chodza cool.gif

Napisano
  • Autor

> A jak go przekroczy? Znaczy popłynie większy?

będzie miał kuku, czyli syf na dnie który zewrze płyty i przeniesie go do krainy wiecznych łowów...

Napisano

> Tylko, że ona robi po 2-4km na raz.... i aku jest nowy, bo poprzedni 3 lata wytrzymał takiego

> użytkowania.

> Stąd obawa o jego stan...

No to go podepnij pod prostownik.

Napisano

> Wystarczy by "użyczanie" nie odbywało się na jałowych obrotach a przygazować i po problemie.

A jakie to ma znaczenie? Przeciez w alternatorze jest stabilizator napiecia, pradu nie stabilizuje? Jaki wplyw ma wysokosc obrotow na elektryke w smaochodzie?

Napisano

> A jakie to ma znaczenie? Przeciez w alternatorze jest stabilizator napiecia, pradu nie stabilizuje?

> Jaki wplyw ma wysokosc obrotow na elektryke w smaochodzie?

Podniesienie obrotow u dawcy zwieksza szanse na odpalenie biorcy. Stabizator przy duzym poborze(na wolnych obrotach) nie wygeneruje dodatkowego pradu wink.gif

Napisano

> 35mm2 dobrej linki(prawdziwa polska miedz) kosztuje okolo 35zl a 50mm2 35zl.

> To teraz sam odpowiedz ca sa warte kable za 80zl

> o tych za 15zl nie wspominam

> Zrobilem sobie 3 komplety w roznychn wersjach takich kabli do roznych maszyn gdzie siliki sa spore

> no i diesle. Dobry dawca i koparki chodza

Polska miedź... Wątpie, aby te kable wyły wykonane z polskiej miedzi... zlosnik.gif Myślę, że w Azji jest tańsza.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> A jak go przekroczy? Znaczy popłynie większy?

A nie? W akumulatorze nie ma bezpiecznika, jak akumulator ma prąd 300A a silnik pociągnie 500, to może mu coś "pyknąć". Oczywiście teoretycznie.

Napisano

> Podniesienie obrotow u dawcy zwieksza szanse na odpalenie biorcy.

W jaki sposob?

> Stabizator przy duzym poborze(na wolnych obrotach) nie wygeneruje dodatkowego pradu

Bo stabilizator sluzy do stabilizowania napiecia, wiec jaki ma zwiazek z odpalaniem?

Napisano

> Polska miedź... Wątpie, aby te kable wyły wykonane z polskiej miedzi... Myślę, że w Azji jest

> tańsza....

Glowy nie daje ale skoro produkcja w Polsce to duza szansa na dobtry kabel. Te kable z Azji maja wszystkie atesty i dopuszczenia? wink.gif

http://www.speckable.pl/?action=shop&id_p_grupa=283

Troche towaru tam bierzemy i raczej czajny tam sie nie sprzedaje tak jak w Norauto hehe.gif

Napisano

> W jaki sposob?

Podlacz na wolnych obrotach biorce za padnietym aku i zmierz jak Ci napiecie spadlo. ustaw obroty na 1500-2000 i jeszcze raz sprawdz smile.gif

> Bo stabilizator sluzy do stabilizowania napiecia, wiec jaki ma zwiazek z odpalaniem?

To Ty sugerujesz ze ma zwiazek. Ja napisalem ze stabilizator nie jest wstanie podniesc napiecia gdy biorca ma padniety aku i wytworzy duzy pobor

Napisano

po prostu dla mnie normalna rzecz pożyczać prąd, pomierz i daj znać

Napisano

> Podlacz na wolnych obrotach biorce za padnietym aku i zmierz jak Ci napiecie spadlo. ustaw obroty

> na 1500-2000 i jeszcze raz sprawdz

Ale dlaczego ty piszesz teraz o napieciu? Przeciez to proad jest wazny, a nie napiecie. Dlatego wciaz pytam co ma stabilizator napeicia wspolnego z odpalaniem.

> To Ty sugerujesz ze ma zwiazek.

Spojrz na dwa swje posty wstecz, gdzie napsiales wyraznie, zeby odpalac na podwyzszonych obrotach. Pytam dlaczego?

> Ja napisalem ze stabilizator nie jest wstanie podniesc napiecia

Po to jest wlasnie stabilizator, zeby nie dpuscic do wzrostu napiecia powyzej ustalonego napiecia.

> gdy biorca ma padniety aku i wytworzy duzy pobor

Pobor pradu. W dalszym ciagu nei rozumiem, dlaczego odpalanie musi odbywac sie na podwyzszonych obrotach?

Napisano

> będzie miał kuku, czyli syf na dnie który zewrze płyty i przeniesie go do krainy wiecznych łowów...

Na ogół po prostu siądzie napięcie i prąd spadnie. A jeżeli akumulator jest już zamulony na dnie, to i prądem poniżej nominalnego go zarżniesz przy dłuższym kręceniu.

Napisano

> A nie? W akumulatorze nie ma bezpiecznika, jak akumulator ma prąd 300A a silnik pociągnie 500, to

> może mu coś "pyknąć". Oczywiście teoretycznie.

Jak silnik ma 100 KM to jak wciśniesz baaaardzo mocno gaz to osiągnie 120 KM i coś mu "pyknie"?

Napisano

> Przy tak dużym poborze może spalić się regulator napięcia w alternatorze, ale raczej małe szanse...

.

Regulator? Raczej diody główne lub stojan...

Napisano

Nie chce juz mi sie cytowac...

Jesli przy obciazonym alternatorze spada juz napiecie to nadal twierdzisz ze jest wstanie podac taki sam prod??? wink.gif

Czy ja napisalem ze stabilizator nie odetnie napiecia jesli bedzie za wysokie???? zacytuj moje slowa smile.gif

Przy zwiekszonych obrotach altek wygeneruje wiekszy prad i mozesz z tym sie nie zgadzac Twoja sprawa wink.gif Wiem ze ma bardziej liniowa chcrakterystyke niz pradnica pradu stalego ale jednak nie ma pelnej mocy przy 700obr/min na silniku

Napisano

> Pobor pradu. W dalszym ciagu nei rozumiem, dlaczego odpalanie musi odbywac sie na podwyzszonych

> obrotach?

Nie musi.

Ale przy podwyższonych alternator jest w stanie wytworzyć więcej mocy.

Uwzględniając przełożenie silnik/alternator to w większości samochodów przy 2 tys obr/min praktycznie jest już pełna wydajność alternatora.

pozdr

Napisano

> Pobor pradu. W dalszym ciagu nei rozumiem, dlaczego odpalanie musi odbywac sie na podwyzszonych

> obrotach?

Ja bym nawet zgasil swoj silnik aby nie uszkodzic alternatora. Wiekszy prad bedzie pobierany ze zrodla o wyzszym napieciu, czyli w tym przypadku alternatora. Dlatego uwazam, ze lepiej zgasic silnik, a nie go dodatkowo wkrecac na obroty i niech odpala z samego "pozyczonego" akumulatora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.