Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Camry killer czyli 2012 Hyundai i45/Sonata

Featured Replies

Napisano

Prasa moto okrzyknela go "Camry killer"czacha.gifwpysk.gif - bez watpienia potweirdzaja to wyniki sprzedazy na paru kontynentach, gdzie klasa srednia odgrywa role codziennego autahmm.gif

cimg5749m.jpg

Ale czy napewnoniewiem.gif - popatrzmyfly.gif

Wyglad

W rece wpadly mi dwie wersje - wersja "gola/podstawowa" ktora zrobilem ponad 2,000 km w ciagu tygodnia (czerwona) i wersja "swiniak w zydlu"zlosnik.gif (szara) z mocniejszym silnikiem, ktora zrobilem ponad 200 kmwazniak.gif

Jak zawsze o wygladzie sie nie dyskutuje. "Fluid sculpture" jest tu napewno obecny. IMVHO tak do konca nie wiadomo, gdzie jest przod a gdzie tylwink.gifzlosnik.gif - oba spady podobne033102bebe_1_prv.gif

cimg5750z.jpg

Z przodu usmiecha sie wielkie "H"

cimg5748u.jpg

Jednak IMVHO proporcje sredniej klasy sedana sa doskonale zachowanewaytogo.gif. i45 aka Sonanta na innych rynkach, mierzy prawie 5 m - 180mmzlosnik.gif czyli wygodne 4820mm

cimg5784d.jpg

Patrzac na detale hmm.gif - IMVHO auta nie da sie po porstu pomylic z niczym innym, no moze EU Hyundai i40zlosnik.gif

cimg5809.jpg

Jedna rzecz ktora mi sie naprawde podobalawaytogo.gif to ...skromny.gif "labedzie lusterka"zlosnik.gif[...]

cimg5766i.jpg

cimg5768d.jpg

[...]automatycznie skladane w lepszej wersji shhh.gif (co daje wyglad wykreconej reki)wink.gif

cimg5786.jpg

Jedno jest pewne ... stylistyka dla jednych brzydka, dla innych pieknaserce.gif, napewno jest unikalnawaytogo.gif.

Moze trudno w to uwierzyc, ale Hyundai jest najszybciej rozwijajacym sie producentem na swiecie. Wystarczy zapytac dealer-ow, dawniej malo kto chcial sprzedawac Hyundai, dzis bez Hyndai nie istniejeszlizak.gif.

i45/Sonata powstal Southern California design studio nalezacym do Hyundai. Glownie gustuje w rynkach jak USDM, Asia-Pacific - i chyba nie jest obecny w EU.

Jak powstal ten design hmm.gif - wg Andre Hudson - Design Mgr dla i45- otoz Hyundai wzial Lexus, Merc i BMW i popatrzyl jak stworzyc auto ktore by sie wyroznialo od tych marek, jednoczesnie zachowujac swoj unikatowy design.

cimg5802.jpg

cimg5752c.jpg

cimg5765o.jpg

[...] i to sie napewno udalowaytogo.gifzlosnik.gif [...]

Srodek

Wersja Bieda

Uff - przetrwalem ponad 2 k km ...

cimg5753.jpg

Zaczniejmy od drive.gif:

regulacja siedzen w kazdej plaszczyznie waytogo.gif, ale ... IMVHO siedzenia ciut za waskie niewiem.gif, za ktorkiehmm.gif - nie moglem sobie jakiejs bardzo wygodnej pozycji znalescpad.gifnono.gif, a ni po miescie, ani na interstatebuu.gif.

cimg5767.jpg

Denerwowala mnie tez kierownica -buu.gifI mean reallyklnie.gif, WTF?!!" - ani to skora, ani plastic, lapki sie pocanono.gif.

Ja rozumiem, ze dzis auta buduja ksiegowi, ale zalowac 100mm2

skory badz psedo skory, zeby cala drive.gif pokryc?!!! pad.gif

cimg5797.jpg

Nastepna rzecz - co za bokser.gif wymysli otwieranie bagaznika z drzwii i wlwu paliwapad.gif? (ach teoria spisku - pewnie skasujemy klienta na naprawachzlosnik.gif)

cimg5794.jpg

Taniosc auta (i jego cenalizak.gif) wychodzi po [...] otworzeniu schowkashhh.gif i popatrzeniu na ten apetycznyfood.gif plasticpad.gif

Z "PLUSOW"waytogo.gifwaytogo.gif

-hamulec tam gdzie ma byczlosnik.gif,

cimg5758r.jpg

- przyjemne podswietlanie waytogo.gif (chociaz kolorowy LCD jak w Kia Optima bylby bardziej na czasaiepalacz.gif)

cimg5772y.jpg

cimg5775g.jpg

Reszta standardowo jak na klase sredniahmm.gifok.gif. Dobra przestrzen na nogi dla tych z tylu (chociaz w dziesiejszym spoleczenstwie nigdy nikogo z tylu nie widzehmm.gifniewiem.gif)

cimg5754l.jpg

Mimo, ze jak twierdze - auta dzis buduja ksiegowi - ktos pomyslal, ze tym "z tylu" tez sie ciepelko nalezy w deszczowy dziesiejszy dzienwink.gif. Ostatnio widze tendencje do "kasowania" nawiewow z tylu - dobrze, ze i45 ta droga nie poszedlwaytogo.gif. Tu siedzenie pasazera jest odsuniete na max do tylu i mimo tego ilosc miejsca na nogi jest dalej spora (nie, ze siedzialem i sprawdzalemwink.gifzlosnik.gif)

cimg5755.jpg

cimg5756.jpg

Ilosc schowkow jest dosc spora, miejsca na butelki i inne rzeczy tez pelnowaytogo.gif. Oczywiscie iPod connectivity, MP3 etc, etc, dzis nawet w wersji bieda to standard. jedyna rzecz, ktora mnie denerwowala to ... brak "bluetooth"panic.gif

pad.gif

cimg5761.jpg

cimg5759.jpg

cimg5770r.jpg

Bagaznik spokojnie miesci dwa trupy uzbroj_zlo.gif i codzienne zakupywaytogo.gif. Niestety, zamiast teleskopow mamy zawiasypad.gif[...]

cimg5799.jpg

cimg5798if.jpg

2. Wersja "swiniak" w zydlu spy.gif

W sumie roznice nie wielkiehmm.gif

1. "Paddle shifts" na kierownicywaytogo.gif

cimg5787t.jpg

cimg5792.jpg

2. Proximity (klucz na zblizenie) i start i stop zmiast obrotu kluczyka

cimg5788.jpg

cimg5785.jpg

3. No i oczywiscie oink.gif - ktore wygladaja bardzo apetycznie, ale sa tak samo niewygodnenono.gifpad.gif

cimg5804y.jpg

cimg5795t.jpg

drive.gifdrive.gifdrive.gif Wrazenia z jazdy drive.gifdrive.gifdrive.gif

Wersja bieda wyposazona jest w 2.0l, 4 cylidry naturalnie oddychajacy - 121kW @ 6,200 rpm i 198Nm @ 4,600 rpm.

cimg5763u.jpg

Krotkie podsumowaniepalacz.gif- auto jest mulowatefacepalm%5B1%5D.gif. Przemeczylem sie ponad 2,000 km i do jazdy po miescie jest nawet okayhmm.gif, ditto cruise na 90 km/h.

Wyprzedzanie facepalm%5B1%5D.gif, do tego przy V powyzej 100-110 km/h dochodzi halas oponnono.gif.

Calosc polaczona jest z 6 s automatem, ktory jest olase wyzej niz Toyota Camry. To w sumie ratuje i45... przed Camry.

Inaczej sprawa ma sie w wersji o jedno oczko wyzej. Zamiast 2.0l mamy 2.4l GDI.

Niby na papierze niewiele wiecej - 148kW @ 6300rpm i 250Nm @ 4250rpm ale jednak charakterystyka silnika calkowicie innawaytogo.gif. Wreszcie czuc, ze tam cos jest pod ta maskaok.gif.

Moze nie za wiele, ale jednakok.gif

Po wdepnieciu, auto nie wyje jak osiolek, tylko pcha sie do przodu - i to jest wyraznie odczuwalne.

cimg5806.jpg

Po drive.gif w miescie nie brakuje mocy do toczenia, a wyprzedzanie na HWY juz nie jest wysilajacym wyciem osiolkapalacz.gif. Jednak jak przycisniemy go dosc mocno to rowniez daje o sobie znac w taki sam sposob jak 2.0l - halasempalacz.gif. istnieje mozliwsoc zabawy yay.gif i bawiac sie "paddle shifts" mozna calkiem wygodnie tym pojezdzic.waytogo.gif. Jak i 2.0l calosc polaczona jest z 6s automatic.

Z ponad 2,000 km 2.0l osiagnal ok 7.9l - reczne wyliczenieskromny.gif. Ok 30% z tego to byla jazda miejska, reszta Sydney - Melbourne.

2.4lconfused.gif z 200 km -- srednie spalanie - jazda tylko miejska - 7.8lhmm.gif - wg komputerahmm.gif.

IMVHO mozliwe, majac na uwadze mulowatosc 2.0l i jego wiekszy wysilek wydaje sie naturalnewink.gif, ze 2.4l powinien mniej spalichmm.gif.

Podsumowanie

Kupic nie kupichmm.gif. Czerwony i45 to wydatek ok $26 k - czyli 86,544.49 PLN, obrazowo jest to polroczna srednia pensjahmm.gif.

Za to dostajemy naprawde kawal IMVHO auta. Dobrze wyposazone, dobrze zlozone, owszem nie doskonale, ale przewiezie piaskownica.gif do szkoly, jak potrzeba zmiesci rodzine.

jeden minus - parkowanie pad.gif do tylunono.gif. Owszem sa czujniki, ale jak zawsze design wzial wyzszosc na trescianono.gif

cimg5781.jpg

Ostatnoo zrobila sie moda na nowe EU marki Renault.

Made in Korea zlosnik.gif, V6 od Nissan, i znaczek Renault = konkurencjawink.gif

cimg5803o.jpg

cimg5801k.jpg

A moze lepiej isc i kupic New Camryhmm.gif?yaya.gif

Coz - drive.gif ostatnio "lodowka na kolkach" IMVHO mimo uplywu paru lat majac do wyboru "New Euro", Camry, i i45... ide i wydaje moje $$$ na i45.

Prasa ma racje - to jest Camry killerwink.gif

cimg5800s.jpg

ikonka_photo2.gif i 2,500 km meczarni by Ozi

Napisano

dobrnąłem do jednego z pierwszych zdjęć:

cimg5784d.jpg

ta mała trójkątna szybka w tylnym słupku dyskwalifikuje w moich oczach to auto sick.gif

wygląda jak półprodukt yikes.gif

ponadto z tą unikalością bym nie przesadzał - mocno "inspirowane" CLSem - jednak trochę marnie wyszło. Jakość plastików wersji bieda poraża, przynajmniej na foto zlosnik.gif

Napisano

Mam pytanie o skrzynie biegów,

1. Czy w EU to jest ta sama skrzynia?

2. OZI to jest klasyczny automat? Generalnie chyba chwalisz go prawda?

3. Ile do setki maja obie testowane wersje ?

Napisano
  • Autor

> dobrnąłem do jednego z pierwszych zdjęć:

> ta mała trójkątna szybka w tylnym słupku dyskwalifikuje w moich oczach to auto

> wygląda jak półprodukt

dlaczegohmm.gif?

> ponadto z tą unikalością bym nie przesadzał - mocno "inspirowane" CLSem - jednak trochę marnie

> wyszło.

Jak mowie jest unikatowyzlosnik.gif. - przynajmniej w tej klasie cenowejwink.gif. Z reszta, niewiem.gif czy Andre Hudson cos w PL mowihmm.gif - facet jest znany z dosc hmm.gif "kontrowersyjnych design"zlosnik.gif jak Opel GT czy Chevy SSR Ute - wiec to jest IMVHO bardzo klasycznezlosnik.gif

Jakość plastików wersji bieda poraża, przynajmniej na foto

Sa lepsze niz wypadaja, ba zaraz dowiem sie , ze sie nie znam - jest to lepiej poskladane niz moj cudowny produkt Made in Germanypalacz.gif - i to nie bynajmniej ten z 1973 roku... tylko 2009zlosnik.gif. roznica taka, ze BMW uzywa takich plastikow tam gdzie nie za dobrze widac, Hyundai nie oszukuje... ale trzeba by BMW wyslac do Hyundai, zeby sie nauczyli jak poskadac autold.gif[...] palacz.gif

Napisano

> dlaczego?

przypatrz się na tą szybkę i jeszcze raz się zastanów - ona psuje całe auto (jeszcze przewyższenie dachu psuje linię IMO) - równie dobrze można by nakleić tam płytkę ceramiczną i się zastanawiać czemu zlosnik.gif

dodajmy do tego ogrom zlewającego się z karoserii obłego plastiku na te żałośnie małe kółecka i mamy kwintesencję porażki stylistycznej IMO zlosnik.gif

> Jak mowie jest unikatowy. - przynajmniej w tej klasie cenowej. Z reszta, czy Andre Hudson cos w PL

> mowi - facet jest znany z dosc "kontrowersyjnych design" jak Opel GT czy Chevy SSR Ute - wiec

> to jest IMVHO bardzo klasyczne

OMG! So Cool! Polaroid apps on my iPhone zlosnik.gif

Avantime też było unikatowe - teraz Renault próbuje wmówić wszystkim że było kultowe zlosnik.gifgrinser006.gif

> Jakość plastików wersji bieda poraża, przynajmniej na foto

> Sa lepsze niz wypadaja, ba zaraz dowiem sie , ze sie nie znam - jest to lepiej poskladane niz moj

> cudowny produkt Made in Germany - i to nie bynajmniej ten z 1973 roku... tylko 2009. roznica

> taka, ze BMW uzywa takich plastikow tam gdzie nie za dobrze widac, Hyundai nie oszukuje... ale

> trzeba by BMW wyslac do Hyundai, zeby sie nauczyli jak poskadac aut[...]

na żywo trzaby zobaczyć - w każdym razie szczególnie drzwi mnie "uderzyły" grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mam pytanie o skrzynie biegów,

> 1. Czy w EU to jest ta sama skrzynia?

tego niewiem.gif. Chyba Sonata do EU nie dotarla. i40 - ktory do mnie przyplynal jest chyba odpowiednikiem i45, chociaz jest wymiarowo mniejszyhmm.gif. U mnie Hyndai zdecydowal na sie na "hybrid approach" czyli oba modele w sprzedazy i40 i i45.

Popatrze na i40 wtedy moge cos powiedzieczlosnik.gif - dzis po prostu niewiem.gif

> 2. OZI to jest klasyczny automat? Generalnie chyba chwalisz go prawda?

A kto dzis kupuje manualwink.gif - oprocz upadajacej EUlizak.gifpalacz.gif?

> 3. Ile do setki maja obie testowane wersje ?

2.0l - 10.9 sec

2.4l - 9.5 sec wg oficjalnych specs.

Szczerze, nie sprawdzalemwink.gif

Napisano

> Prasa moto okrzyknela go "Camry killer" - bez watpienia potweirdzaja to wyniki sprzedazy na paru

> kontynentach, gdzie klasa srednia odgrywa role codziennego auta

> Ale czy napewno - popatrzmy

> Wyglad

Bardzo ładnie wyprofilowana sylwetka. Poprawili to co było kiedyś największą wadą Koreańców ok.gif

Co do wnętrza, to widzę, że jeszcze zostali przy starym: niewygodne siedzenia, sporo plastiku, sposób otwierania bagażnika - jakbym czytał o moim wiekowym Lacetti zlosnik.gif

Ale postęp jest i konkurencja jest smile.gif

Napisano

> Sa lepsze niz wypadaja

Czy te ślady po butach da się usunąć? zlosnik.gif Jeśli się da, to plastiki nie są złe - są takie auta, gdzie wystarczy raz dotknąć nawet miękkim butem sportowym i ślad zostaje na wieki, albo cały boczek do wymiany. zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Czy te ślady po butach da się usunąć?

Tego niewiem.gifzlosnik.gif. Ja nimi jezdzedrive.gif a nie myje[zakrecony]wink.gif

Jeśli się da, to plastiki nie są złe - są takie auta, gdzie

> wystarczy raz dotknąć nawet miękkim butem sportowym i ślad zostaje na wieki, albo cały boczek

> do wymiany.

Powiem ci czy da sie usunac w Toyota po 100,000km, wtedy pierwsze odkurzanie bedziezlosnik.gif - zobaczymy jak jak odpucuja przed sprzedazahmm.gif[...]

Napisano
  • Autor

> przypatrz się na tą szybkę i jeszcze raz się zastanów[...]

no dobra co chcialbys tam wstawiczlosnik.gifniewiem.gif???hmm.gif[...]

> OMG! So Cool! Polaroid apps on my iPhone

iPhone to ZUOlizak.gif[...]

> Avantime też było unikatowe - teraz Renault próbuje wmówić wszystkim że było kultowe

Nigdy tego nie widzialem na zywo, wiec trudno mi sie wypowiedziechmm.gif, ale popatrz, ze Hyundai tak "szpeci"wink.gif cala rodzineidea.gif[...] a w przypadku Renault to byl ... hmm.gif pojedynczy wypadekzlosnik.gif [...] przy pracy. No dobra, moze jednak nie pojedynczy - Meganehahaha.gif

> na żywo trzaby zobaczyć - w każdym razie szczególnie drzwi mnie "uderzyły"

Napisano
  • Autor

> Bardzo ładnie wyprofilowana sylwetka. Poprawili to co było kiedyś największą wadą Koreańców

ale nie kazdemu to do gustu przypadahmm.gif

IMVHO i40 SW jest waytogo.gif

Hyundai-i40-Tours-its-Way-to-Victory_450.jpg

> Co do wnętrza, to widzę, że jeszcze zostali przy starym: niewygodne siedzenia,

Za waskie IMVHO, ale dzis wzialem ix35 i pojezdze tym z tydzien - IMVHO jest jeszcze gorzejpad.gif

sporo plastiku,

sporo taniego plastikuwink.gif

> sposób otwierania bagażnika - jakbym czytał o moim wiekowym Lacetti

i co zepsulo sie kiedyszlosnik.gif?

> Ale postęp jest i konkurencja jest

Ano jestzlosnik.gif .. ale wraz z tym postepem cena idzie ...i to wieczenie w gorewink.gif.. Skonczyla sie era "tanich, plastikowych aut z KOR"lizak.gif.

Teraz nadchodzi Made in Chinafly.gif

kitajci-5-foto_4219952_13082292_13967827.jpg

Napisano

> 3. No i oczywiscie - ktore wygladaja bardzo apetycznie, ale sa tak samo niewygodne

> Wrazenia z jazdy

Jak to jest z tym hamulcem noznym? Gdzie "odpoczywa" sobie lewa noga? Pod hamulcem? Jest on wystarczajaco wysoko umiejscowiony, zeby go nie nadusic przypadkowo, kiedy lewa noga chce sobie poodpoczywac ??

Napisano
  • Autor

> Jak to jest z tym hamulcem noznym? Gdzie "odpoczywa" sobie lewa noga?

zazwyczaj na malym podparciu po prawej stroniehmm.gif Pod hamulcem?

ano podok.gif

Jest on

> wystarczajaco wysoko umiejscowiony, zeby go nie nadusic przypadkowo, kiedy lewa noga chce

> sobie poodpoczywac ??

Sam sobie odpowidzialeswaytogo.gif. Dokladnie tak jest, jeszcze nigdy, a to nigdy nie zdarzylo mi sie zeby hamulec nacisnac.

Nie chce mi sie juz z ciepelka wylaziczlosnik.gif, ale jutro zrobie ikonka_photo2.gif pod innym katem i wtedy zobaczysz, ze tego nie ma jak nacisnac*

* chociaz pewnie zdolni sie zdarzaja, jak ze wszystkimlizak.gif

Napisano

> * chociaz pewnie zdolni sie zdarzaja, jak ze wszystkim

Kupel ma buta 46 oink.gif to pewno mu by sie zdarzylo oink.gif

Napisano
  • Autor

> Kupel ma buta 46 to pewno mu by sie zdarzylo

raczej niezlosnik.gif, do tego naprawde trzeba byc zdolnym. PO prostu musisz nie wygodnie podniesc wysoko nogelizak.gif

Z reszta podobno Toyota tez sama przyspieszalazlosnik.gifwink.gif

Napisano

Nie dośc że mieszkasz w fajnym kraju ( który zawsze chciałem zobaczyc) z fajnym klimatem to jeszcze za pół rocznej pensji można kupić calkiem spoko auto. U nas sie tak nie da niestety ... frown.gif

Napisano

Ten samochod po prostu krzyczy "taniocha" na kazdym kroku. Wnetrze to jakis zart chyba w tej klasie aut...

Napisano
  • Autor

> Ten samochod po prostu krzyczy "taniocha" na kazdym kroku.

przeciez to nie Premium - ani BMW, ani Merc, ani Lexushmm.gifzlosnik.gif

Wnetrze to jakis zart chyba w tej klasie

> aut...

Dlaczegohmm.gif? Klasa srednia, auto na rynku drugi rok (jesli dobrze pamietam to zaczelo jako MY11 w drugiej polowie 2010hmm.gif, czyli de facto ma juz 1/3 zycia za soba.

Materialami nie odbiega ani od Ford, Mazda, Subaru czy Toyota a .. na glowe bije GMpalacz.gif z Epica001.gif

Wiec nie za bardzo widze gdzie problem - stylistyka wnetrza?niewiem.gif?

EDIT: moreikonka_photo2.gif

cimg5796.jpg

cimg5793n.jpg

cimg5791v.jpg

cimg5790u.jpg

cimg5789a.jpg

Napisano
  • Autor

[...]

> za pół rocznej pensji można kupić calkiem spoko auto. U nas sie tak nie da niestety ...

wszedzie dobrze gdzie nas nie mazlosnik.gif. Po prostu doszelm do wniosku, ze podawanie cena x, czy y nie ma sensu, bo jest inna sila nabywcza $$$. Stad porownanie do sredniej pensji - gross, czyli de facto przed podatkiemold.gif

Napisano

> [...]

> wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Po prostu doszelm do wniosku, ze podawanie cena x, czy y nie ma

> sensu, bo jest inna sila nabywcza $$$. Stad porownanie do sredniej pensji - gross, czyli de

> facto przed podatkiem

u nas średnia pensja to około 3500pln brutto czyli ze 2300 na rękę.

To daje 42 tys brutto rocznie, czyli jakieś 28 tys. na rękę.

Najtańszy mały samochód typu Fiat Panda można kupić w przedziale 25 - 30 tys. I to będzie golas, nawet bez klimy. zlosnik.gif

Napisano

> Ten samochod po prostu krzyczy "taniocha" na kazdym kroku. Wnetrze to jakis zart chyba w tej klasie

> aut...

Wydaje mi się ze to zdjęcia Oziego złe przekazują - mój sąsiad ma tego hultaja już kilka miesięcy, jechałem jako pasażer i nie zauważyłem niczego szczególnego w jakości wnętrza. Tak, BMW to nie jest, ale w porównaniu z Camry czy Accord nie ma różnic. W tej klasie jest tylko jeden samochód z ponadprzecietnym wnętrzem - VW Passat.

Napisano

> wszedzie dobrze gdzie nas nie ma.

Co nie zmienia faktu że kiedyś się do Was wybiorę zobaczyć kangury zlosnik.gif

> Po prostu doszelm do wniosku, ze podawanie cena x, czy y nie ma

> sensu, bo jest inna sila nabywcza $$$.

Bardzo słusznie bo daje to jakis obraz

Napisano

> Wydaje mi się ze to zdjęcia Oziego złe przekazują - mój sąsiad ma tego hultaja już kilka miesięcy,

> jechałem jako pasażer i nie zauważyłem niczego szczególnego w jakości wnętrza. Tak, BMW to nie

> jest, ale w porównaniu z Camry czy Accord nie ma różnic. W tej klasie jest tylko jeden

> samochód z ponadprzecietnym wnętrzem - VW Passat.

No nie wiem, to w tym USA macie niezla lipe. Bo w EU to taki Passat nijak nie odbiega wnetrzem od Accorda, Insignii czy nawet francuskich wynalazkow.

Napisano

> Dlaczego? Klasa srednia, auto na rynku drugi rok (jesli dobrze pamietam to zaczelo jako MY11 w

> drugiej polowie 2010, czyli de facto ma juz 1/3 zycia za soba.

> Materialami nie odbiega ani od Ford, Mazda, Subaru czy Toyota a .. na glowe bije GM z Epica

> Wiec nie za bardzo widze gdzie problem - stylistyka wnetrza??

> EDIT: more

Tak patrzac po zdjeciach to w EU byle Golf ma lepsze materialy wewnatrz. No i z GM to bym nie porownywal bo to dopiero jest zart.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się ze to zdjęcia Oziego złe przekazują

IMVHO masz racje, leje dzis jak pad.gifhorse.gif

- mój sąsiad ma tego hultaja już kilka miesięcy,

> jechałem jako pasażer i nie zauważyłem niczego szczególnego w jakości wnętrza. Tak, BMW to nie

> jest,

ale ja sie podpisuje pod tym obiema lapkamipalacz.gif. Wypedzic zona.gif pracownikow z BMW do Hyundai zeby popatrzyli jak sie sklada autapalacz.gif.

[color:grey] Szary mial ponad 40,000 km [/color] zycia jako rental car czyli de facto to jak 140,000 normalnego uzytkowaniazlosnik.gif. Ani nic nie skrzepialo, ani nie robilo halasu. Moje BM Trabliu ma 40,000 km i hahaha.gif jest zartem w porownaniu do i45palacz.gif. Deska jest srednio rozbierana przez service co 10,000 kmzlosnik.gif

[...]ale w porównaniu z Camry czy Accord nie ma różnic. W tej klasie jest tylko jeden

> samochód z ponadprzecietnym wnętrzem - VW Passat.

Jakos nie ciagnie mnie do VeeDub wiec ciezko porownac. New Camry moze ma lepszy design i materialy (ba raczej napewno) ale poskladanie jest na takim samym poziomiehmm.gif. Moj Kluger/Highlander jest IMVHo gorzej poskladany niz Hyundaipalacz.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Tak patrzac po zdjeciach to w EU byle Golf ma lepsze materialy wewnatrz.

hmm.gif Dawno w Golfiie nie bylem -zlosnik.gif wiec ciezko mi powiedziec tak lub niehmm.gif. Jak bede w biurze w przyszlym tygodniu az pojde i zobaczezlosnik.gif.

IMVHO kolory by mogly byc lepiej dobranehmm.gif. Za ciemno ciutnono.gif

No i z GM to bym nie

> porownywal bo to dopiero jest zart.

Tu sie zgadzamyzlosnik.gifhahaha.gif[...] Zobaczymy, moze Malibu jest przeskokiemhmm.gif - na ikonka_photo2.gif wyglada calkiem apetycznie.

malibu1.jpg

Napisano

Niezła tandeta plastikowa, u mnie w Dacii większość plastików wygląda lepiej chociaż z pasowaniem gdzieniegdzie jest gorzej.

Napisano

> ale ja sie podpisuje pod tym obiema lapkami. Wypedzic pracownikow z BMW do Hyundai zeby

> popatrzyli jak sie sklada auta.

> [color:grey] Szary mial ponad 40,000 km [/color] zycia jako rental car czyli de facto to jak

> 140,000 normalnego uzytkowania. Ani nic nie skrzepialo, ani nie robilo halasu.

Tak jak co do materialow mam spore watpliwosci to ze spasowanie i montaz sa super to sie absolutnie zgadzam. Ciekawe tylko kiedy im przejdzie...japoncom dosyc szybko przeszlo robienie baaardzo solidnych aut grinser006.gif

Napisano

> No nie wiem, to w tym USA macie niezla lipe. Bo w EU to taki Passat nijak nie odbiega wnetrzem od

> Accorda, Insignii czy nawet francuskich wynalazkow.

U nas wasz Accord to Acura TSX - samochód luksusowy. Także z uwagi na plastiki.

Napisano

Toyota miała przez kilka lat problemy z jakością montażu - szli na ilośc samochodów a nie jakość. Ale patrząc na nowa Camry, to wyraźnie sobie przypomnieli jak się robi dobre samochody, Za to Honda teraz kuleje - nowy Accord i Civic są bardzo kiepskie we wnętrzu.

Moim zdaniem Hyundai za kilka lat zamie pozycje w czołówce producentów samochodów - na pewno wyprzedzi Honde, ale może i Toyote.

Napisano

> Niezła tandeta plastikowa, u mnie w Dacii większość plastików wygląda lepiej chociaż z pasowaniem

> gdzieniegdzie jest gorzej.

Ja rozumiem, że jakoś trzeba sobie uzasadnić decyzję o zakupie Dacii Logan, ale pisanie, że ma lepsze plastiki od Hultaja to już gruba przesada. Jedno do drugiego ma się jak Siostry Grycan do Edzi Górniak.

Napisano

> dobrnąłem do jednego z pierwszych zdjęć:

> ta mała trójkątna szybka w tylnym słupku dyskwalifikuje w moich oczach to auto

Zawsze mnie śmieszą twoje komentarze odnośnie nowych samochodów, chociaż z góry wiadomo, że będą krytyczne to tym razem przeszedłeś samego siebie. Jakaś mała zasmarkana szybka jest dla Ciebie punktem który dyskwalifikuje samochód w Twoich oczach? No nie mogę hehe.gif.

Napisano

> Jakaś mała zasmarkana szybka jest dla Ciebie

> punktem który dyskwalifikuje samochód w Twoich oczach?

Mnie jego komentarze już nie śmieszą, początkowo myślałem że to jakieś żarty, ale teraz to widzę że to jakiś poważniejszy problem.

Napisano

> Ja rozumiem, że jakoś trzeba sobie uzasadnić decyzję o zakupie Dacii Logan, ale pisanie, że ma

> lepsze plastiki od Hultaja to już gruba przesada. Jedno do drugiego ma się jak Siostry Grycan

> do Edzi Górniak.

toś się chłopie dowartościował a mnei zjechałeś smirk.gif, widzę po zdjęciach jakie to ma plastiki i mam porównanie, może pierwsze logany ze starymi deskami miały słabe plastiki ale ja mam już po lifcie z deską od sandero i nie muszę sobie nic uzasadniać bo dacię kupiłem z pełna świadomością smirk.gif

Napisano

> Niezła tandeta plastikowa, u mnie w Dacii większość plastików wygląda lepiej chociaż z pasowaniem

> gdzieniegdzie jest gorzej.

E no nie przesadzaj hehe.gif Parę dni temu jechałem taksówką i był to Logan (ta pierwsza wersja, może po liftingu coś poprawili). Plastiki tam są przerażająco ohydne, kierownica wygląda jak ze styropianu, wszystko jest szare i śmierdzi nawet nie taniością - nędzą. Nie dotykałem, bo strach ooniee.gif Nie mam nic do Logana, w swojej cenie jest bezkonkurencyjny, ale mówić, że plastiki wyglądają tam lepiej niż cokolwiek to grube nadużycie hehe.gif Naprawdę nie widziałem gorszych w żadnym aucie, no może w starych Zaporożcach były podobne...

Napisano

Nie wiem czym jechałeś ale ja mam najbogatszą wersję blackline-na zachodzie jest wersja prestige, ma całkiem inną tapicerkę czarnąi plastiki w środku czarno-szarostalowe, do tego skórzaną kierownicę i mieszek biegów, jest tam pełne wyposażenie jakie można było kupić w Dacii, nie mam żadnego styropianu i nic nie śmierdzi. O dziwo jak oglądałem nową octavie tour u kumpla to jak otworzył drziw to smród chinskich trampek u mnie czegoś takiego nie było od nowości.

Ludzie jak usłyszą Dacię to widzą stare Dacie 1310 i myślą że to samo. Dacia wprowadza teraz nowe modele to będzie bardziej rozpoznawalnym autem.

Napisano

No skóra to tam była tylko na kierowcy hehe.gif

Coś w tym stylu to było, na żywo w ogóle bolą od tego oczy icon_eek.gif

photomediaen15898HDren2008DaciaLoganPickUpd.jpg

P_Daew_Dacia-(5).jpg

Napisano

> toś się chłopie dowartościował a mnei zjechałeś , widzę po zdjęciach jakie to ma plastiki i mam

> porównanie, może pierwsze logany ze starymi deskami miały słabe plastiki ale ja mam już po

> lifcie z deską od sandero i nie muszę sobie nic uzasadniać bo dacię kupiłem z pełna

> świadomością

Wszyscy mówią, że plastyki w dacii są ch...owe, a ty idziesz w zaparte, że twoje są najlepsze. Ochłoń, też siedziałem i nawet jeździłem dacią i niestety wykończenie i silnik i wygląd tego auta to porażka. No ale twój model jest super duper wypasiony, to na pewno jest jak audi facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> No skóra to tam była tylko na kierowcy

> Coś w tym stylu to było, na żywo w ogóle bolą od tego oczy

sorry moj lanos wyglada lepiej oslabiony.gif

Napisano

> No skóra to tam była tylko na kierowcy

> Coś w tym stylu to było, na żywo w ogóle bolą od tego oczy

Masz zdjęcia kolorowe albo chociaż czarno-białe? biglaugh.gif Bo te zdjęcia szaro-szare jakoś się zlewają z pochmurnym niebem zlosnik2.gif

Napisano

> sorry moj lanos wyglada lepiej

No bo Lanos ma lepsze plastiki, bez dwóch zdań wink.gif

Napisano

widzę po zdjęciach jakie to ma plastiki

No wlasnie

A ty nie patrz na zdjecia, tylko podjedz do hyundaia i zobacz

I45 u nas nie ma, ale mozesz porownac do i40 lub, nawet, i30

Napisano

> Zawsze mnie śmieszą twoje komentarze odnośnie nowych samochodów, chociaż z góry wiadomo, że będą

> krytyczne to tym razem przeszedłeś samego siebie. Jakaś mała zasmarkana szybka jest dla Ciebie

> punktem który dyskwalifikuje samochód w Twoich oczach? No nie mogę .

wiesz, lata mi to koło pióra czy Cię śmieszą czy nie, serio hehe.gif

zwyczajnie odrzuca mnie szybka która nie wiadomo po cholerę tam jest, a miejsce jej klejenia zajmuje 16x więcej niż jej powierzchnia... w dodatku tak wygląda z wewnątrz:

cimg5761.jpg

mnie bardziej śmieszą komentarze bezkrytycznie lecących na takie g.. wyznawców AŚ wink.gif

przykre że upadek europejskiego wyczucia gustu i smaku jest coraz większy - najbardziej bawi mnie jak piszą że to ONI dostosowują design do EU - to raczej gust większości tutaj dryfuje w stronę wsiowej Azji w imię zabawek wbudowanych w deskę rozdzielczą palacz.gif

poza tym podobają mi się nowe auta - np Citroen C6 - nie moja wina że jest ich tak mało (tych fajnych) zlosnik.gif

zresztą dla mnie kryterium "nowe" w zasadzie nie istnieje - ma być fajne zlosnik.gif

Napisano

> Mnie jego komentarze już nie śmieszą, początkowo myślałem że to jakieś żarty, ale teraz to widzę że

> to jakiś poważniejszy problem.

Wiesz, ja na Twoje też patrzę w odpowiedni sposób wink.gif

przez pryzmat tego co zobaczyłem w Waszym Pięknym Kraju grinser006.gif

Napisano

jakos nie czuje tego zachwytu nad nowymi Hultajami. Nic nie mam do marki, ale jezdzilem ostatnio i40 z "topowym" napedem czyli diesel 1.7/136KM z AT. Auto w miare ladne ale szalu cial nie ma, nie przesadzajmy. W srodku podobnie - nie jest zle ale do rewelacji daleko. Wrazenie z jazdy - jw.

Generalnie mialem wrazenie ze jest to auto pomyslane tak "by zadowolic wszystkich", ja to w zupelnosci rozumiem. Z tym ze moim zdaniem takie podejscie wyklucza ochy i achy.

Wiem, nie jestem targetem na i40/45, raczej na Genesis Coupe cool.gif

Napisano

> wiesz, lata mi to koło pióra czy Cię śmieszą czy nie, serio

> zwyczajnie odrzuca mnie szybka która nie wiadomo po cholerę tam jest, a miejsce jej klejenia

> zajmuje 16x więcej niż jej powierzchnia... w dodatku tak wygląda z wewnątrz:

Pamiętam jak niedawno zachwycając się jakimś starym samochodem (a konkretnie jego wewnętrznym wyposażeniem) stwierdziłeś, coś w rodzaju, że kiedyś było pięknie bo nie wszystko było robione przez księgowych i nie wszystko musiało czemuś służyć, niektóre rzeczy instalowano tylko po to, żeby podkreślić wygląd/charakter auta.

Więc jak to jest?

Napisano

> Pamiętam jak niedawno zachwycając się jakimś starym samochodem (a konkretnie jego wewnętrznym

> wyposażeniem) stwierdziłeś, coś w rodzaju że kiedyś było pięknie bo nie wszystko było robione

> przez księgowych i nie wszystko musiało czemuś służyć, niektóre rzeczy instalowano tylko po

> to, żeby podkreślić wygląd/charakter auta.

> Więc jak to jest?

wiesz, ale generalnie fajnie jest jak te dodatki pasują do całości i coś podkreślają - a ta szybka hmmm - podkreśla chyba tandetność wykonania plastików wewnątrz zlosnik.gif

Po prostu bije od niej bazarem, masakrycznie wygląda to czarne pole dookoła małego przeźroczystego punkciku zlosnik.gif

ja jestem bardzo czuły na takie rzeczy - dla mnie ten Hyundai jest wystylizowany niekonsekwentnie, nie kupiłbym go właśnie przez tą szybkę (min. bo np ta linia z boku na której są klamki opada jak penis słonia ku dołowi i też mi się nie widzi baaardzo) i sprawiałoby mi nieprzyjemność estetyczną zbliżanie się do niego na parkingu za każdym razem jak musiałbym nim gdzieś pojechać zlosnik.gif

i te kółecka, i te napompowane zderzaki... bleeeee zlosnik.gif

a z ciekawości gdzie to pisałem? nie przypominam sobie argumentu księgowych ;-)

pewnie chodzi Ci o wnętrze 300sc z lat 60 bo takie wrzucałem niedawno rzeczywiście - tam raczej niepotrzebnych dodatków nie ma, jedynie jakość wykonania elementów czysto funkcjonalnych jest bardzo wysoka. Mercedes to nie VW, nie dodawał flakonów na kwiatki wink.gif

każdy ma prawo do swojego zdania, ja jestem w super mniejszości, zdaję sobie z tego sprawę - i nie uważam się za lepszego z tego powodu, jak tu niektórzy może błędnie odczytują - choć przykro mi że z mojego punktu widzenia tak ciężko dziś kupić ładne auto zlosnik.gif

Napisano

> zwyczajnie odrzuca mnie szybka która nie wiadomo po cholerę tam jest, a miejsce jej klejenia

> zajmuje 16x więcej niż jej powierzchnia... w dodatku tak wygląda z wewnątrz:

i teraz powiedz jaką musisz miec pozycję za kierownica żeby ją widzieć ???

Imho czepiasz sie tylko żeby sie czepić auto jak auto nie ma sie co podniecac ani nie ma nad czym płakać.

Uważam że na pewno lepszy pomysł niż "audik w tedeiku po gościu z wermahtu" ale wiem nie ten szacun na dzielni zlosnik.gif

Napisano

> i teraz powiedz jaką musisz miec pozycję za kierownica żeby ją widzieć ???

> Imho czepiasz sie tylko żeby sie czepić auto jak auto nie ma sie co podniecac ani nie ma nad czym

> płakać.

> Uważam że na pewno lepszy pomysł niż "audik w tedeiku po gościu z wermahtu" ale wiem nie ten

> szacun na dzielni

kwestia podejścia do auta, dla mnie jednak ma znaczenie jak wygląda nawet jak go w danej chwili nie widzę wink.gif

dla mnie osobiście - szczerze mówiąc lotto mi zdanie sąsiada zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.