Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór sprzęgła

Featured Replies

Napisano

Witam!

Stoję przed wyborem sprzęgła do swojego pojazdu.

Pojazd z silnikiem benzynowym N/A

Rozbieżność cenowa jak i nazw producentów spora, nie wiem, które wybrać.

Prosiłbym o opinie odnośnie konkretnych producentów.

Fabryczne- średnio cenowo, jakość o padu po 10kkm, do 170kkm u mnie akurat grinser006.gif

Sachs -trochę drogo, nie wiem jak z jakością?

LUK- średnio, nie wiem jak z jakością?

Valeo- średnio- podobno jakość zmalała?

Statim- niedrogo, nie wiem jak z jakością?

Chodzi mi o kompletne zestawy sprzęgła ok.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Sachs i LUK zlosnik.gif Sporo osób jeździ na LUK-u i nie słyszałem jeszcze złej opini o tych sprzęgłach zlosnik.gif Co do Sachs-a to dosyc czesto mątowaliśmy go jak byłem na praktykach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sam będziesz wymieniał?

Raczej nie ok.gif

> Jeśli nie, to zostaw wybór i odpowiedzialność mechanikowi.

Nie bardzo, bo nie chcę Kagera/Harta/Fasta, czy innego "chwasta", części sam wybieram, mechanik montuje, ot podział ról zlosnik.gif

Napisano

> Raczej nie

> Nie bardzo, bo nie chcę Kagera/Harta/Fasta, czy innego "chwasta", części sam wybieram, mechanik

> montuje, ot podział ról

Powinien mieć doświadczenie, co jest tanie i dobre, z czym klienci nie mają problemów i nie wracają z reklamacją.

Napisano

ogolnie rzecz biorac sprawa sprzegla wyglada tak ze nie jest to tania rzecz, to nie zmiana klockow hamulcowych i jego wymiana do prostych i tanich rowniez nie nalezy wiec zakladac wypadaloby jakies dobre i sprawdzone a to sa tylko: LUK,Valeo i Sachs wiec kupic poprostu ktores z tej trojki a te ktore bedzie najtansze z nich do danego auta i bedziesz mial glowe spokojna, bo po co wrazie draki z jakims Statimem ( nie twierdze ze sa zle tylko grom wie ) czy innym siuwaksem, robic i placic dwa razy.

Napisano

> Sachs -trochę drogo, nie wiem jak z jakością?

> LUK- średnio, nie wiem jak z jakością?

> Valeo- średnio- podobno jakość zmalała?

> Statim- niedrogo, nie wiem jak z jakością?

> Chodzi mi o kompletne zestawy sprzęgła

Valeo, LUK, Sachs - kolejność dowolna. Weź to co u Twojego mechanika będzie najtańsze.

Napisano

Zwróć uwagę co jest wsadzone w pudełku bo w drogim pudle Sachs może być LUK który jest tańszy i to samo z Valeo zlosnik.gif

Podejrzewam że LUK robi dla większości reszta tylko pakuje

Napisano
  • Autor

> Zwróć uwagę co jest wsadzone w pudełku bo w drogim pudle Sachs może być LUK który jest tańszy i to

> samo z Valeo

> Podejrzewam że LUK robi dla większości reszta tylko pakuje

Zastanawiam się kto produkuje dla Fiata do silników 1,2 16v hmm.gif

Napisano

> Zastanawiam się kto produkuje dla Fiata do silników 1,2 16v

Nie wiem, jak w Meśku żony wymieniałem to był LUK, brat mi kupował w hurtowni i nie było LUK-a więc wziął Sachs-a, otwieramy pudło na warsztacie a tam funkiel nówka LUK zlosnik.gif

Napisano

> Ja jeżdżę na LUKu 3 czy 4 rok i jest ok.

Zalezy ile przez ten czas zrobilas kilometrów zlosnik.gif U mnie przez 3 lata to by bylo prawie 180 tys km wink.gif

Napisano

> Zalezy ile przez ten czas zrobilas kilometrów U mnie przez 3 lata to by bylo prawie 180 tys km

Na pewno nie tyle zlosnik.gif ale auto robi za drugie, a od paru miesięcy jeździ w ogóle sporadycznie więc zakładam, że mniej niż 40tyś.

Napisano

LUKa nie polecam, za to Sachsa jak najbardziej, warto dołożyć te 200 zł i mieć spokój

Napisano

po 2 sprzęgłach valeo w moim fiacie założyłem sachsa i w końcu mam święty spokój z "żabkami i kangurami"

Napisano

> Witam!

> Stoję przed wyborem sprzęgła do swojego pojazdu.

> Pojazd z silnikiem benzynowym N/A

> Rozbieżność cenowa jak i nazw producentów spora, nie wiem, które wybrać.

> Prosiłbym o opinie odnośnie konkretnych producentów.

> Fabryczne- średnio cenowo, jakość o padu po 10kkm, do 170kkm u mnie akurat

> Sachs -trochę drogo, nie wiem jak z jakością?

> LUK- średnio, nie wiem jak z jakością?

> Valeo- średnio- podobno jakość zmalała?

> Statim- niedrogo, nie wiem jak z jakością?

> Chodzi mi o kompletne zestawy sprzęgła

> Pozdrawiam

Luk, Valeo i Sachs to ten sam właściciel i prawie na pewno w trzech różnych kartonach, będzie ten sam produkt. Wybierz najtańszą propozycję - zwróć uwagę na łożysko docisku, tutaj mogą być róznice.

Napisano

kupiłem polecanego Luk-a co prawda do Fiata Uno. Sprzęgło jest ok. Ale zimą w mrozy po zapaleniu samochodu tak hałasuje jakby miało by się rozlecieć. Winne według mnie są, te sprężyny amortyzujące na tarczy sprzęgła. Porównałem z oryginalną tarczą, na której są 4 dodatkowe sprężyny więcej. sick.gif

Napisano

LUK ok.gif

Napisano

> Nie wiem, jak w Meśku żony wymieniałem to był LUK, brat mi kupował w hurtowni i nie było LUK-a więc

> wziął Sachs-a, otwieramy pudło na warsztacie a tam funkiel nówka LUK

Też mi nowość, z wieloma rzeczami tak jest. skromny.gif Podobnie z różnymi rzeczami INA i SKF jak pamiętam. Do jednych aut klepie jedna firma do obu pudełek, do innych druga i tak się interes kręci. zlosnik.gif

Napisano

> Luk, Valeo i Sachs to ten sam właściciel

Czyli kto ?

Napisano

miałem luk-a, teraz valeo. Obydwa działały ok, bez różnicy w stosunku do fabrycznego. Tańsze marki bym odpuścił, za dużo roboty/czasu na wymianę, żeby reklamować. Te są na pewno sprawdzone

Napisano

> Luk, Valeo i Sachs to ten sam właściciel i prawie na pewno w trzech różnych kartonach, będzie ten

> sam produkt. Wybierz najtańszą propozycję - zwróć uwagę na łożysko docisku, tutaj mogą być

> róznice.

Lozyska moga sie roznic obudowa, czasem bywa plastikowa. Takiej z tworzywa nie polecam, bo potrafi sie topic pod wplywem temperatury.

Napisano

> Lozyska moga sie roznic obudowa, czasem bywa plastikowa. Takiej z tworzywa nie polecam, bo potrafi

> sie topic pod wplywem temperatury.

mnie się stopił plastikowy wysprzęglnik crazy.gif

Napisano

> Czyli kto ?

Kolego - chciałbyś poznać jedną z największych tajemnic za free? W świecie globalizacji możemy co najwyżej mówić o grupie kapitałowej. Idąc dalej 80% zasobów świata jest w rękach 15% ludzi. Robiąc codzienne i tygodniowe zakupy w sieciach supermarketów, to własnie im transferujesz swoje ciężko zarobione pieniądze.

Napisano

Pomyśl o regeneracji

Napisano
  • Autor

> Pomyśl o regeneracji

rozpiętość cenowa sprzęgła to 180-460pln, przy czym ori komplet znalazłem za 280pln wink.gif

Napisano

> rozpiętość cenowa sprzęgła to 180-460pln, przy czym ori komplet znalazłem za 280pln

Przy tak małym sprzęgle brałbym Sachsa ok.gif.

Napisano

> Kolego - chciałbyś poznać jedną z największych tajemnic za free?

Jestem ciekawy jakie są powiązania pomiędzy ZF a Schaeffler'em bo jakoś nic nie mogę znaleźć.

Co do Luk'a i Valeo to tak, firmy te są ze sobą powiązane.

Napisano

W siostry punto wymieniałem na LUKa - juz 4 lata chodzi jak nówka sztuka (odpukać). Także ja bym polecał. Cenowo byl trochę droższy niż najtańszy shit.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.