Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moduł świateł dziennych - zagwozdka prawna

Featured Replies

Napisano

> Audi jest na innych prawach ?

ja nie wiem, jak to jest rozwiązane w audi. przepisy ECE-R87 i ECE-R48 są obowiązkowe dla wszystkich krajów członkowskich.

BTW - ta chińszczyzna z alle za 50-siąt kilka PLN też ma rzekomą homologację, najczęściej kraju E4 (Holandia), ale czy ona spełnia wymagania w/w przepisów? śmiem mocno wątpić palacz.gif

Napisano

> ew mijania mogą mieć obniżoną moc przez dołożenie przewodu oporowego

a to już jest chyba w ogóle nonsens, bo i tak prąd "się traci" jak nie w żarówkach to poprzez ciepło smile.gif

Napisano

> a to już jest chyba w ogóle nonsens, bo i tak prąd "się traci" jak nie w żarówkach to poprzez

> ciepło

ano jest, ale tak to rozwiązali

w dodatku są teorie że żarówka halogenowa w takich warunkach nie pracuje prawidłowo spineyes.gif

Napisano

> kluczowe jest OZNACZENIE na reflektorze i tego się trzeba trzymać

Obawiam się, że nie mają takiego oznaczenia żadne z aut, które mają fabrycznie dzienne na lampach drogowych. Jak pisałem wcześniej, szukałem w takich autach odpowiedniego oznaczenia i nie znalazłem. Natomiast zdarzają się oznaczenia RL w lampach, które mają osobne źródło światła wykorzystywane tylko jako światła dzienne. Zazwyczaj jest tak żarówka P21 lub P21/5.

Może ktoś z posiadaczy młodych samochodów z fabrycznymi dziennymi na drogowych machnie fotkę znaków homologacyjnych z lampy?

Napisano

> a to już jest chyba w ogóle nonsens, bo i tak prąd "się traci" jak nie w żarówkach to poprzez

> ciepło

W Kanadzie na 100% było takie rozwiązanie - rezystor o mocy 70W.

Napisano

> o to właśnie chodzi, a jak zgasimy jeszcze te postojówki to już jest nielegalne ?

> tak jak pisałem, w c-maxie chyba w trybie DLR świecą tyle pozycyjne+mijania

> ew mijania mogą mieć obniżoną moc przez dołożenie przewodu oporowego

Przepisy dotyczące oświetlenia mają swoją logikę.

Nie można z przodu mieć włączonych świateł dobrze (do jazdy) oświetlających drogę

bez włączenia świateł tylnych (np przy ucieczce)

Ja używam w Ceedzie tych fabrycznych automatycznych "dziennych" - z przodu mijania plus pozycyjne z przodu i tyłu,

Dodałem własnej konstrukcji impulsowy bezstratny układ obniżający moc żarówek mijania

z układem "soft-startu" - po włączeniu świateł moc płynnie w ciągu ok 3 sekund narasta od zera

do ok 2/3 a po przełączeniu "na noc" dochodzi do 100%.

Dostęp do żarówek jest tam trudny, dzięki swojemu patentowi mam nadzieję znacznie wydłużyć żywotność H7..

Sprawdzałem to w stacji diagnostycznej - przy tych 2/3 mocy świeci jeszcze powyżej minimalnej normy dla świateł mijania.

Napisano

> Przepisy dotyczące oświetlenia mają swoją logikę.

dla mnie nie mają, bo jeśli dopuszczamy mijania jako DLR, a dopuszczamy

to po co maja się świecić pozostałe ?

IMO tylko kwestia tego że przepis powstał dużo wczesniej niż DLR grinser006.gif

wiem że musi być układ mijania+pozycyjne+tablica

ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby to były same mijania (w trybie DLR)

tak jak jest wyłączenie dla funkcji błyskowej ok.gif

> Sprawdzałem to w stacji diagnostycznej - przy tych 2/3 mocy świeci jeszcze powyżej minimalnej normy

> dla świateł mijania.

ok.gif i może na tym bazują producenci, H7 ma taką jasność że jest zapas i można to wykorzystać

Napisano

> Obawiam się, że nie mają takiego oznaczenia żadne z aut, które

w takim razie jeśli reflektor ma dodatkowe źródło światła to powinno być oznakowanie RL.

a jeśli "światło dzienne" rozwiązali jako przygasanie świateł mijania to nie ma dodatkowego źródła światła i nie ma oznaczenia.

natomiast jeśli "światło dzienne" rozwiązali jako przygasanie świateł drogowych, to musi "coś" być wydziergane na reflektorze.

Napisano

> W Kanadzie na 100% było takie rozwiązanie - rezystor o mocy 70W.

rezystor się grzeje i ciepło idzie w p...

też mi oszczędność smile.gif

Napisano

> dla mnie nie mają, bo jeśli dopuszczamy mijania jako DLR, a dopuszczamy

> to po co maja się świecić pozostałe ?

A po to, że jak przyjdzie noc, a ty jedziesz na samych przednich to zorientujesz się, że ci drogi nie oświetla i włączysz normalne oświetlenie.

A gdyby paliły się tylko przednie mijania, jechałbyś nocą z czarnym tyłem nieświadomy zagrożenia jakie stwarzasz.

Napisano

> rezystor się grzeje i ciepło idzie w p...

> też mi oszczędność

No to prawda, że to co idzie w ciepło to w p...

Ale mimo wszystko jak dasz rezystor w szereg to jest mniejsze natężenie w całym obwodzie niż bez rezystora, więc jednak jest oszczędność (choć nie taka jakby mogła być)

I przynajmniej nie sieje pikami zakłócając wszystko dookoła jak rozmaite przetwornice.

Napisano

> No to prawda, że to co idzie w ciepło to w p...

> Ale mimo wszystko jak dasz rezystor w szereg to jest mniejsze natężenie w całym obwodzie niż bez

> rezystora, więc jednak jest oszczędność (choć nie taka jakby mogła być)

> I przynajmniej nie sieje pikami zakłócając wszystko dookoła jak rozmaite przetwornice.

Mój regulator PWM pracuje coś około 200Hz, nie ma w nim żadnych indukcyjności więc niczego nie zakłóca.

Jedyny uboczny efekt to wolniejsza praca motorków od regulacji wysokości świecenia.

Napisano

mam ten "bajer" w subaru forester US

w/g mnie genialny wynalazek, zarowki H1 swiatel mijania sa nadal fabryczne mimo 3lat

swiatla (~11V mijania + podswietlenie tylko licznika kilometow na zegarach) swieca zawsze podczas pracy silnika gdy skrzynia jest na D lub R

gdy zaciagne reczny lub skrzynia na P lub N - gasna zlosnik.gif

Napisano

> waszym zdaniem legalne czy nie ?

Nie wiem czy nielegalne ale imho powinno takie być. Standardowy reflektor skonstruowany jest tak żeby oświetlać przestrzeń przed pojazdem i jego konstrukcja nastawiona jest na wyprowadzenie światła. Zadanie świateł dziennych jest zupełnie inne. One nie mają oświetlać tylko być widoczne. Uzyskuje się to przez odpowiednią konstrukcję zarówno odbłyśnika jak i szkła lampy, które powodują że światło załamując się robi ze światła dziennego kulę światła doskonale widoczną z dużej odległości i pod różnymi kątami. Światła mijania czy drogowe w warunkach dziennych już są ledwo widoczne a obniżenie napięcia spowoduje tylko tyle, że nie będzie ich widać wcale.

Jeśli będą zabierać za to DR to ja będę bił brawo.

Napisano

,

> które powodują że światło załamując się robi ze światła dziennego kulę światła doskonale

> widoczną z dużej odległości i pod różnymi kątami.

Trzeba mieć dużą wyobraźnię, by zobaczyć tam jakąś kulę światła yikes.gif

>Światła mijania czy drogowe w warunkach

> dziennych już są ledwo widoczne a obniżenie napięcia spowoduje tylko tyle, że nie będzie ich

> widać wcale.

Nigdy w dzień nie oślepiły Cię światła drogowe z przeciwka?

"Dają po oczach" mocniej od najsilniejszych dziennych,

przy obniżonym "po amerykańsku" napięciu też nieźle.

> Jeśli będą zabierać za to DR to ja będę bił brawo.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy nielegalne ale imho powinno takie być. Standardowy reflektor skonstruowany jest tak

> żeby oświetlać przestrzeń przed pojazdem i jego konstrukcja nastawiona jest na wyprowadzenie

> światła. Zadanie świateł dziennych jest zupełnie inne. One nie mają oświetlać tylko być

> widoczne. Uzyskuje się to przez odpowiednią konstrukcję zarówno odbłyśnika jak i szkła lampy,

> które powodują że światło załamując się robi ze światła dziennego kulę światła doskonale

> widoczną z dużej odległości i pod różnymi kątami. Światła mijania czy drogowe w warunkach

> dziennych już są ledwo widoczne a obniżenie napięcia spowoduje tylko tyle, że nie będzie ich

> widać wcale.

kula swiatla grinser006.gif szczegolnie "to widze" w tych chinskich lampkach LEDowych za kilkanascie zlociszy. Generalnie IMO swiatla dlugie technicznie sie do tego nadaja bo swieca wprost, ale takze na boki. Kwestia dobrania mocy, na jakims forum znalazlem info, ze sa nawet moduly ze mozna samemu regulowac poziom napiecia facepalm%5B1%5D.gif.

Pewnie tez maja homologacje biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ,

> Trzeba mieć dużą wyobraźnię, by zobaczyć tam jakąś kulę światła

> Nigdy w dzień nie oślepiły Cię światła drogowe z przeciwka?

> "Dają po oczach" mocniej od najsilniejszych dziennych,

> przy obniżonym "po amerykańsku" napięciu też nieźle.

> > Jeśli będą zabierać za to DR to ja będę bił brawo.

Dokladnie jak kojarze to raz sie mijalem z takim autem (z DRL w postaci glugich) razic, razilo mimo dnia, ale jak przejechal blizej zauwazylem, ze nie jest to pelna moc zarowek. Auto bylo w wersji US.

Napisano

> I przynajmniej nie sieje pikami zakłócając wszystko dookoła jak rozmaite przetwornice.

właśnie dziwne, bo moje światła nic a nic nie sieją smile.gif

Napisano

> A po to, że jak przyjdzie noc, a ty jedziesz na samych przednich to zorientujesz się, że ci drogi

> nie oświetla i włączysz normalne oświetlenie.

> A gdyby paliły się tylko przednie mijania, jechałbyś nocą z czarnym tyłem nieświadomy zagrożenia

> jakie stwarzasz.

hmm.gif wiesz w tym tygodniu ktoś pisał że ludzie jeżdżą na DLR nocą

nie zauważysz że masz ciemno w aucie ? (w trybie DLR nie świeci deska) ?

Napisano

> dyskusja policjantów

No i podsumowując dyskusję - sami policjanci nie wiedzą do końca co jest legalne, a co nie. Lepszy numer będzie, gdy zatrzymają DR jakiemuś legalowi.

Napisano

> Trzeba mieć dużą wyobraźnię, by zobaczyć tam jakąś kulę światła

Trzeba mieć dobre światła. Wyobraźni wtedy trochę mniej wystarczy zlosnik.gif Porządna lampa ze sferycznym, odpowiednio "pociętym" kloszem jest widoczna z daleka praktycznie pod kątem 170 stopni.

> Nigdy w dzień nie oślepiły Cię światła drogowe z przeciwka?

Jakoś mam dziwne szczęście, że nie trafiam na tych z przestawionymi reflektorami a dobrze ustawione światła drogowe w dzień nie oślepiają.

Napisano
  • Autor

> No i podsumowując dyskusję - sami policjanci nie wiedzą do końca co jest legalne, a co nie. Lepszy

> numer będzie, gdy zatrzymają DR jakiemuś legalowi.

pytanie czy i ilu z nich to rzeczywiscie policial.gifgrinser006.gif

Napisano

> No i podsumowując dyskusję - sami policjanci nie wiedzą do końca co jest legalne, a co nie.

I w większości mają mgliste pojęcie o technicznych aspektach tego rozwiązania.

> Lepszy

> numer będzie, gdy zatrzymają DR jakiemuś legalowi.

Miejmy nadzieję, że ten któremu się uda napisze potem na tym forum i będzie z tego jakaś nauka dla pozostałych.

Napisano

> Nie wiem czy nielegalne ale imho powinno takie być. Standardowy reflektor skonstruowany jest tak

> żeby oświetlać przestrzeń przed pojazdem i jego konstrukcja nastawiona jest na wyprowadzenie

> światła. Zadanie świateł dziennych jest zupełnie inne. One nie mają oświetlać tylko być

> widoczne. Uzyskuje się to przez odpowiednią konstrukcję zarówno odbłyśnika jak i szkła lampy,

> widoczną z dużej odległości i pod różnymi kątami. Światła mijania czy drogowe w warunkach

> widać wcale.

Dziwnym trafem takie rozwiązania jak najbardziej się spotyka - bez tych wyimaginowanych "kul światła".

Działają całkiem dobrze i o dziwo są dobrze widoczne.

Może niech zaczną zabierać za różne inne chińskie wynalazki, którymi jest obecnie rynek zalany i ludzie na tym g* jeżdżą, oślepiając "pięknie".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.