Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moduł świateł dziennych - zagwozdka prawna

Featured Replies

Napisano

Nie to, zebym chcial wstawic, ale poprostu lubie wiedziec grinser006.gif

.

Jest sobie taki modul firmy Quasar ktory robi super modne DRL ze zwyklych swiatel, czyli obniza moc swiecenia zarowki od swiatel drogowych (wzglednie mijania).

Wszytsko jest pomyslowe, prawie bezinwazyjne, ale czy jest legalne hmm.gif

W sumie dostajemy papier z homologacja, na obnizenie mocy zarowki halogenowej i ze mozemy ich uzywac jako DRL, ale na reflektorach magicznym sposobem znaczek "RL" nam jakos nie przybyl, wiec:

waszym zdaniem legalne czy nie ?

Napisano

> Nie to, zebym chcial wstawic, ale poprostu lubie wiedziec

> .

> Jest sobie taki modul firmy Quasar ktory robi super modne DRL ze zwyklych swiatel, czyli obniza

> moc swiecenia zarowki od swiatel drogowych (wzglednie mijania).

> Wszytsko jest pomyslowe, prawie bezinwazyjne, ale czy jest legalne

> W sumie dostajemy papier z homologacja, na obnizenie mocy zarowki halogenowej i ze mozemy ich

> uzywac jako DRL, ale na reflektorach magicznym sposobem znaczek "RL" nam jakos nie przybyl,

> wiec:

> waszym zdaniem legalne czy nie ?

nowy citroen c5 tak ma fabrycznie. dostał jakoś homologacje więc myślę ze zgodne z prawem

Napisano

> nowy citroen c5 tak ma fabrycznie. dostał jakoś homologacje więc myślę ze zgodne z prawem

Moim zdaniemw w przypadku citroena C5 kluczowym slowem jest sformulowanie "ma fabrycznie".

Napisano

> Moim zdaniemw w przypadku citroena C5 kluczowym slowem jest sformulowanie "ma fabrycznie".

tylko czym rozni sie to fabryczne od dodatkowego czegos co robi tak samo ze swiatlami, ktore nie maja tego fabrycznie i dziala tak samo jak fabryczne?

Napisano

> tylko czym rozni sie to fabryczne od dodatkowego czegos co robi tak samo ze swiatlami, ktore nie

> maja tego fabrycznie i dziala tak samo jak fabryczne?

te fabryczne w przeciwieństwie do druciarni mają homologacje tj dopuszczenie do ruchu.

Napisano

> .

> Jest sobie taki modul firmy Quasar ktory robi super modne DRL ze zwyklych swiatel, czyli obniza

> W sumie dostajemy papier z homologacja, na obnizenie mocy zarowki halogenowej i ze mozemy ich

> uzywac jako DRL, ale na reflektorach magicznym sposobem znaczek "RL" nam jakos nie przybyl,

> wiec:

Jak nie masz stosownego oznaczenia homologacyjnego na swoich lampach, że pełnia także funkcję DRL to możesz sobie sam odpowiedzieć, czy to jest legalne wink.gif

Napisano

> te fabryczne w przeciwieństwie do druciarni mają homologacje tj dopuszczenie do ruchu.

ok

ale czym rozni sie fabryczne obnizenie napiecia na swiatlach drogowych od niefabrycznego obnizenia napiecia na swiatlach drogowych - zeby uzyskac ten sam efekt - oprocz tzw homologacji czyli papierka, za ktory dodatkowo trzeba zaplacic?

Napisano

> nowy citroen c5 tak ma fabrycznie. dostał jakoś homologacje więc myślę ze zgodne z prawem

Nie wiem jak w Polsce, ale w Niemczech zabroniono stosowania takiego rozwiązania o ile nie występuje fabrycznie. Stacje diagnostyczne dostały to na papierze.

Napisano

> ok

> ale czym rozni sie fabryczne obnizenie napiecia na swiatlach drogowych od niefabrycznego obnizenia

> napiecia na swiatlach drogowych - zeby uzyskac ten sam efekt - oprocz tzw homologacji czyli

> papierka, za ktory dodatkowo trzeba zaplacic?

Tym, że te z "papierkiem" ktoś się pofatygował, przebadał i gwarantuje, że spełniają okreslone normy odnośnie oświetlenia i nie bedą waliły po oczach nadjeżdżającym z przeciwnego kierunku, czy też nie spowodują zwarcia w instalacji, a w konsekwencji pożaru wink.gif

Napisano

> ok

> ale czym rozni sie fabryczne obnizenie napiecia na swiatlach drogowych od niefabrycznego obnizenia

> napiecia na swiatlach drogowych - zeby uzyskac ten sam efekt - oprocz tzw homologacji czyli

> papierka, za ktory dodatkowo trzeba zaplacic?

Tym, że ktoś to zrobił zgodnie z literą prawa.

Napisano
  • Autor

> Tym, że te z "papierkiem" ktoś się pofatygował, przebadał i gwarantuje, że spełniają okreslone

> normy odnośnie oświetlenia i nie bedą waliły po oczach nadjeżdżającym z przeciwnego kierunku,

> czy też nie spowodują zwarcia w instalacji, a w konsekwencji pożaru

ale taki modul tez to (niby) ma przebadane, dostaje sie wyciag z homo:

Typ: CLM02-CAN

Krótki opis: (...) Urządzenie może być wykorzystywane do: (...) obniżania jasności świateł drogowych w celu wykorzystywania ich jako świateł dziennych

Napisano

> ale taki modul tez to (niby) ma przebadane, dostaje sie wyciag z homo:

> Typ: CLM02-CAN

> Krótki opis: (...) Urządzenie może być wykorzystywane do: (...) obniżania jasności świateł

> drogowych w celu wykorzystywania ich jako świateł dziennych

Moduł ok może mieć, ale lampy nie maja stosownego oznaczenia na kloszu, że mogą pełnić funkcje świateł dziennych, a to wszystko tworzy całość. Moduł bez lamp sam ci nie zaświeci.

Napisano

Proponowałbym tym, co mają legalne dzienne na drogowych, sprawdzić co mają "wybite" na kloszach.

Napisano

> tylko czym rozni sie to fabryczne od dodatkowego czegos co robi tak samo ze swiatlami, ktore nie

Też się nad tym zastanawiałem - myślląc o wykorzystaniu czegos takiego u siebie. Przeciez są ałudi z lampami będącymi jednoczesnie światłami dziennymi. Myslałem tak dopóki sobie nie obejrzałem takiej lampy. Raz ze jest inne wytłoczone oznaczenie a dwa maja inna konstrukcje odbłysnika a i żarówka nie jest h4 świecąca na 30% mocy tylko innego typu (taka sama albo podobna jak do pozycyjnych z tyłu).

potem posyawiłem dwa samochody obok siebie ori DRL i z tym modułem w lampach nieprzeznaczonych do świateł dziennych. Inaczej świecą , inny rozkład światła inna jasność. Ty masz normalne długie świecące na pół gwizdka - pomijam fakt, ze czasem bywa tak ,ze zarówka w takim przypadku świeci na pomarańczowo. nie wiem za mało prądu dostaje? Powiem ,ze na oko rozróżnię samochód wyposazony w lampy ori drl i rzezane. Jak ja to i misiek ajak bedzie misiek dociekliwy to dowód rejestracyjny zrobi pa pa i po co kłopot. Więc zeby jeździć bez stresu projekt odpuściłem.

PS. Pomijam fakt znajomego co ma na lampie wybite drl a "bebechy" wsadzone od zwykłej lampy.

Napisano

> Moduł ok może mieć, ale lampy nie maja stosownego oznaczenia na kloszu, że mogą pełnić funkcje

> świateł dziennych, a to wszystko tworzy całość.

Jeżeli zostanie to tak podłączone, że te dzienne tworzymy ze świateł drogowych to faktycznie może być problem ze względu na kierunek świecenia. Ale jeżeli użyte zostaną mijania to technicznie nie widać żadnego problemu- kształt wiązki światła się nie zmienia, nie będzie szkodził nikomu, tyle że będzie słabszy. No ale to "technicznie" a "prawnie" może to być interpretowane inaczej. To by musiało być homologowane razem z konkretnym samochodem i przy konkretnym podłączeniu.

Napisano

> .

Quote:

Świateł dziennych realizowanych przy użyciu halogenów świecących z obniżoną jasności

W żargonie motoryzacyjnym pod nazwą halogenów rozumie się przednie światła przeciwmgłowe. Zresztą w CLM-02 jest

Quote:

Świateł dziennych realizowanych przy użyciu do wyboru halogenów, świateł mijania lub świateł długich świecących z obniżoną jasnością

Ale to wszystkie 3 typy mają swiecić z obnizona jasnościa, czy tylko długie? IMO nieprecyzyjny opis. Poza tym halogeny czy światła długie mają inny rozsył światła, niż światła mijania i prędzej czy póxniej ktoś by się przyczepił. Magiczne słowo "homologacja"

> wiec:

Napisano

> (...)

Jeśli nie homologowane fabryczne w EU to nielegalne. A niektóre rozwiązania fabryczne nie różnią się od tego absolutnie NICZYM. Np. w USA i Kanadzie jest to bardzo powszechne.

zlosnik.gif

Napisano

> wiec:

jest to jak najbardziej nielegalne i z mocy prawa powinno być ścigane na maxa.

rzekomo obniżają moc żarówek, ale jak pojazd zbliża się do nas to w lusterku wstecznym niestety świeci po gałach piesc.gif

Napisano

> jest to jak najbardziej nielegalne i z mocy prawa powinno być ścigane na maxa.

> rzekomo obniżają moc żarówek, ale jak pojazd zbliża się do nas to w lusterku wstecznym niestety

> świeci po gałach

Jeśli obniżają naprawdę, nie rzekomo, to nie świeci mocniej niż zwykłe dzienne.

Napisano

W tym wypadku niczym oprócz papierka. Niestety ten papierek ma kluczowe znaczenie.

Napisano

> Jeśli obniżają naprawdę, nie rzekomo, to nie świeci mocniej niż zwykłe dzienne.

nie zaglądam, co kto ma pod maską, ale piszę z doświadczenia na drodze smile.gif

Napisano

Światła drogowe, pod względem założeń dyrektywy 87, bardzo dobrze się do tego nadają, stąd zastosowanie ich u producentów samochodów jako DRL. Światło symetryczne + odpowiednie natężenie światła, chyba od 400 do 1200cd.

Napisano

> Światła drogowe, pod względem założeń dyrektywy 87, bardzo dobrze się do tego nadają, stąd

> zastosowanie ich u producentów samochodów jako DRL. Światło symetryczne + odpowiednie

> natężenie światła, chyba od 400 do 1200cd.

No właśnie. Dlatego też niektórzy producenci stosują ten patent fabrycznie. Jednak musi być on homologowany na danym rynku. Stąd przeszkodą w stosowaniu takich modułów są względy formalne, nie techniczne.

Napisano
  • Autor

> Moduł ok może mieć, ale lampy nie maja stosownego oznaczenia na kloszu, że mogą pełnić funkcje

> świateł dziennych, a to wszystko tworzy całość. Moduł bez lamp sam ci nie zaświeci.

ok dla mnie to jasne i takze uwazam, ze skoro nie ma magicznego RL na reflektorach to sprawa jest prosta. Podobnie zreszta jak dokladanie allegrowych zarnikow xenowych H7 z papierkiem "homologacja" do lamp bez stosownych oznaczen.

Tak jedynie chcialem sie przekonac czy uwazacie podobnie, jak widze poki co 100% os uwaza tak samo wink.gif

W sumie caly ten pomysl poza aspektem prawnym moze byc zachecajacy, kto jest maniakiem dokladanie czegokolwiek do auta (czyli nie ja osobiscie). Wpinamy modul i gotowe, przy okazji mozemy tez miec doswietlanie zakretow.

Na szczescie jest to mniej widoczne i przeszkadzajace niz dokladane xenony, pewnie dlatego policial.gif (jeszcze) za to nie sciga.

Napisano
  • Autor

> No właśnie. Dlatego też niektórzy producenci stosują ten patent fabrycznie. Jednak musi być on

> homologowany na danym rynku. Stąd przeszkodą w stosowaniu takich modułów są względy formalne,

> nie techniczne.

stad te pytanie wink.gif, czyli generalnie modul moze miec sobie papierek - podobnie jak xenony na H7, ale wraz z lampa bez stosownych oznaczen nie mozna go uzywac. Szkoda, tylko, ze producent nie pisze o tym w opisie / homologacji. Ludzie zakladaja do aut i sa swiecie przekonani, ze to w 100% legalne.

Co ciekawe podrazylem temat i znalazlem jakies forum diagnostow z SKP i padlo tam pytanie co z tym. AFAIR kilku sie wypowiedzialo, ze przeciez ludzie maja papierki, wiec przepuszczali, bo legalne icon_eek.gif

Napisano

> ok dla mnie to jasne i takze uwazam, ze skoro nie ma magicznego RL na reflektorach to sprawa jest

> prosta. Podobnie zreszta jak dokladanie allegrowych zarnikow xenowych H7 z papierkiem

> "homologacja" do lamp bez stosownych oznaczen.

Tu nie ma analogii, bo allegrowe ksenony różnią się mocno od rozwiązań stosowanych fabrycznie.

W przypadku takich świateł dziennych nie ma żadnej różnicy od rozwiązań fabrycznych.

> (...)

> Na szczescie jest to mniej widoczne i przeszkadzajace niz dokladane xenony, pewnie dlatego

> (jeszcze) za to nie sciga.

Bo tu problem jest jedynie natury formalnej, a pseudoksenony naprawdę szkodzą.

Napisano

> No właśnie. Dlatego też niektórzy producenci stosują ten patent fabrycznie. Jednak musi być on

> homologowany na danym rynku. Stąd przeszkodą w stosowaniu takich modułów są względy formalne,

> nie techniczne.

Teoretycznie tak. Ale w sumie temat śledzę niemal od początku zaistnienia w realu. Oglądałem kilka lamp z fabrycznym DRL na drogowych i oznaczeń nie było. Więc co o tym myśleć?

Napisano

> Teoretycznie tak. Ale w sumie temat śledzę niemal od początku zaistnienia w realu. Oglądałem kilka

> lamp z fabrycznym DRL na drogowych i oznaczeń nie było. Więc co o tym myśleć?

Nie wiem jak to wygląda na lampach. Jeśli rzeczywiście nie umieszcza się dodatkowych oznaczeń to właściwie bez świadectwa homologacji nie ma możliwości udowodnienia czy w danym aucie rozwiązanie jest fabryczne czy nie.

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie tak. Ale w sumie temat śledzę niemal od początku zaistnienia w realu. Oglądałem kilka

> lamp z fabrycznym DRL na drogowych i oznaczeń nie było. Więc co o tym myśleć?

icon_eek.gif w jakich autach ?

to byly auta na rynki EU ?

Napisano
  • Autor

> Tu nie ma analogii, bo allegrowe ksenony różnią się mocno od rozwiązań stosowanych fabrycznie.

> W przypadku takich świateł dziennych nie ma żadnej różnicy od rozwiązań fabrycznych.

ale nie dyskutujemy tu o roznicach natury technicznej, ktora jest trudno mierzalna / ocenialna ale o formalnych a dla mnie kwestia xenow i modulow DRL jest identyczna, czyli papierek niby jest, ale lampy nie sa przystosowane.

Napisano

> ale nie dyskutujemy tu o roznicach natury technicznej, ktora jest trudno mierzalna / ocenialna ale

> o formalnych a dla mnie kwestia xenow i modulow DRL jest identyczna, czyli papierek niby jest,

> ale lampy nie sa przystosowane.

No właśnie - do dziennych w większości wypadków nie trzeba nic przystosowywać bo zwykła lampa spełnia wszystkie wymagania. Wystarczy obniżyć moc żarówki.

A papierka nie ma w obu wypadkach bo te "homologacje" co dają sprzedawcy nic nie są warte.

Napisano

> w jakich autach ?

> to byly auta na rynki EU ?

Tak, na EU. Było to kilka lat temu, były to jakieś audi i vw. Jak jest teraz to nie wiem.

Napisano

> Światła drogowe, pod względem założeń dyrektywy 87, bardzo dobrze się do tego nadają, stąd

> zastosowanie ich u producentów samochodów jako DRL. Światło symetryczne + odpowiednie

> natężenie światła, chyba od 400 do 1200cd.

pewnie tak. problem w tym, że 90% polaków i tak kupi to co chińskie, 3x tańsze i niezgodne z przepisami.

Napisano

> pewnie tak. problem w tym, że 90% polaków i tak kupi to co chińskie, 3x tańsze i niezgodne z

> przepisami.

W sumie to niektóre ledy to widać dosłownie z kilku metrów, ale homoniewiadomo posiadają.

Napisano

> w jakich autach ?

> to byly auta na rynki EU ?

Np. Passat B5 wersja na Szwecje czy Norwegie.

Napisano

> nie zaglądam, co kto ma pod maską, ale piszę z doświadczenia na drodze

to skąd wiesz, że używają tego modułu?

Napisano

> to skąd wiesz, że używają tego modułu?

nie wiem, czy TEGO akurat, ale pomysł z takim rozwiązaniem nie jest nowy. piszą o tym pomyśle na kilku portalach, jak to z druciarni zrobić światla do jazdy w dzień.

Napisano

> Moim zdaniemw w przypadku citroena C5 kluczowym slowem jest sformulowanie "ma fabrycznie".

mój c-max miał to jako opcje, ale świecą mijania z obniżoną mocą

konstrukcja była mega prosta, przewód oporowy spineyes.gif

więc można to dołożyć, do auta które nie miało - jest legalne niewiem.gif

Napisano

> więc można to dołożyć, do auta które nie miało - jest legalne

kluczowe jest OZNACZENIE na reflektorze i tego się trzeba trzymać

Napisano

> kluczowe jest OZNACZENIE na reflektorze i tego się trzeba trzymać

ma mijania, one świeca jako dzienne

wątpię aby lampa się czymś różniła, kilka osób dołożyło ten moduł i jeżdżą

analogicznie masz z dziennymi na mijania, tzn same się włączają i świecą jako dzienne,

o ile pamiętam w opcji DLR świeci przód i tył, bez deski wew i np tablicy rej

Napisano

oznaczenie na reflektorze musi być obowiązkowo ok.gif

> analogicznie masz z dziennymi na mijania, tzn same się włączają i świecą jako dzienne,

przecież to zupełnie inny sposób świecenia

Napisano

> oznaczenie na reflektorze musi być obowiązkowo

ale jakie oznaczenie ? one są traktowane jako mijania hmm.gif

bo świeci mijania

zamiast ja robić pstryk, robi to automat hmm.gif

przy okazji oszczędzając żarówki które są zbędne

> przecież to zupełnie inny sposób świecenia

tzn ?

większość nowych aut ma chyba możliwość uruchomienia dziennych z komputera hmm.gif

bazujących właśnie na mijania, funkcja dziennych różni się tylko tym że steruje tym automat

np kia w ceed oferowała "światła dzienne" które tak właśnie świeciły, ale to były zwykłe mijania

mają oznaczenie DLR ?

Napisano

> ale jakie oznaczenie ?

reflektor dopuszczony jako światło do jazdy w dzień musi mieć oznaczenie RL, pomiędzy innymi oznakowaniami (A, 1a etc.)

> bo świeci mijania

> zamiast ja robić pstryk, robi to automat

światła mijania świecą w dół, światła do jazdy w dzień świeca na wprost.

Napisano

> reflektor dopuszczony jako światło do jazdy w dzień musi mieć oznaczenie RL, pomiędzy innymi

> oznakowaniami (A, 1a etc.)

czyli to np jest oferta nielegalna

http://opel.dixi-car.pl/programowanie-swiatel-dziennych.htm

Quote:

Sposób I

Można zaprogramować światła, aby włączały się same przez całą dobę. Za światła dzienne służą nam wtedy żarówki świateł mijania.

Sposób działa w modelach: Astra III, Corsa C i D, Vectra C, Signum, Meriva A, Zafira B, Combo C.

> światła mijania świecą w dół, światła do jazdy w dzień świeca na wprost.

niewiem.gif jakie to ma znaczenie ?

mijania są dopuszczone jako dzienne, sam tak jeżdżę jak i z 90% starszych aut

Napisano

> np kia w ceed oferowała "światła dzienne" które tak właśnie świeciły, ale to były zwykłe mijania

> mają oznaczenie DLR ?

Nie ma oznaczeń DRL bo świecą jak normalne mijania, z obowiązkowymi światłami pozycyjnymi z przodu i tyłu.

Różnica "automat" w stosunku do "ręczne" jest tylko w podświetleniu zegarów, kompa, radia, panelu klimatyzacji.

Napisano

> reflektor dopuszczony jako światło do jazdy w dzień musi mieć oznaczenie RL ...

Na obudowie lampy A8 (bi-xenon plus dzienne led) nie ma takiego oznaczenia.

Znak RL jest widoczny wewnatrz na koncowce weza ledowego.

Audi jest na innych prawach ?

Napisano

> czyli to np jest oferta nielegalna

co mam Ci napisać? SKP i/lub busted.gif sprawdzą reflektor, a nie papier. i to się de facto liczy, a przynajmniej powinno ok.gif

> jakie to ma znaczenie ?

> mijania są dopuszczone jako dzienne, sam tak jeżdżę jak i z 90% starszych aut

Art. 51.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

to nie są te same światla!

Napisano

> Nie ma oznaczeń DRL bo świecą jak normalne mijania, z obowiązkowymi światłami pozycyjnymi z przodu

> i tyłu.

> Różnica "automat" w stosunku do "ręczne" jest tylko w podświetleniu zegarów, kompa, radia, panelu

> klimatyzacji.

o to właśnie chodzi, a jak zgasimy jeszcze te postojówki to już jest nielegalne ? spineyes.gif

tak jak pisałem, w c-maxie chyba w trybie DLR świecą tyle pozycyjne+mijania

ew mijania mogą mieć obniżoną moc przez dołożenie przewodu oporowego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.