Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf VII

Featured Replies

Napisano

Debiut jesienią br.

W sumie szybko kolejna wersja, ale największą ciekawostką jednak ma być wersja RS, 2.5l 375KM icon_eek.gif

Pozazdrościli Focusowi grinser006.gif

GTI:

"Pod maską zobaczymy 2-litrową, czterocylindrową turbodoładowaną jednostkę, która powinna generować ok 220 koni mechanicznych i niemal 340 Nm momentu obrotowego (obecna generacja 210 KM i 280 Nm)."

R:

"Wersja "R" jak podaje "Auto Świat" oferowana będzie z 2-litrowym, doładowanym silnikiem o mocy zwiększonej z 270 do 290 koni mechanicznych. Według tygodnika przyspieszenie od 0 do 100 km/h wynosić będzie 5,5 sekundy."

RS:

Osiągi golfa RS nie są znane, ale spodziewać się można, że pierwsza "setka" na obrotomierzu będzie kwestią 4,5-5 sekund.

tu coś piszą

_4903_1.jpg

zdj

I BONUS dla kol. koNIk'a grinser006.gif

Jeśli musiałby być Golf, to który, no który zlosnik.gif

vw-golf-gti-a1e0938973e31c0254435ab11fcb0bac5d0baec8.jpg

vw-golf-gti-346bae29fecc6a3216bca98365544781e2e489f0.jpg

vw-golf-gti-15ab5ca1500d57351edaa722cdeb17f408bd2770.jpg

vw-golf-gti-f32a29412f3f65e93901a1ec7993bc09d9a2c4b5.jpg

VOLKSWAGENGolfV5Doors-698_4_1024x768.jpg

sacarfan-golf-6-gti-08.jpg

vwgol-gti-2013-207042.jpg

Napisano

Poprawiłbym tylko obrotomierz na prędkościomierz.

Napisano

Za szybko zmieniaja te modele, zamiast robic faceliftingi wink.gif

> I BONUS dla kol. koNIk'a

> Jeśli musiałby być Golf, to który, no który

Jak dla mnie V GTI. Ale kazdy Golf to legenda w swoich czasach, wzór ktory inni producenci nasladują i bedą nasladować. Mimo ze czasem przescigają ten wzór, to i tak to Golf pozostanie legendą.

Napisano

> Za szybko zmieniaja te modele, zamiast robic faceliftingi

> Jak dla mnie V GTI. Ale kazdy Golf to legenda w swoich czasach, wzór ktory inni producenci

> nasladują i bedą nasladować. Mimo ze czasem przescigają ten wzór, to i tak to Golf pozostanie

> legendą.

II albo V ... reszta ... nie nada ...

oczywiście tylko GTI ...

no ew. I ale cabrio grinser006.gif

Napisano

> Za szybko zmieniaja te modele, zamiast robic faceliftingi

> Jak dla mnie V GTI. Ale kazdy Golf to legenda w swoich czasach, wzór ktory inni producenci

> nasladują i bedą nasladować. Mimo ze czasem przescigają ten wzór, to i tak to Golf pozostanie

> legendą.

Wybrałeś najbrzydszego i do tego bzdury wypisujesz. zlosnik.gif

Napisano

podobuje mi sie, pewnie do GTI załaduja juz turbo k04 bo moment bardzo duzy = łatwy mod i mamy 360ps grinser006.gif

r20 - pewnei nic nie zrobili tylko podniesli na papierze moc, bo obecny 265-270 wychodzi na hamowni pod 300 grinser006.gif

r25 z silnikiem od rs3 bajka - mozna to zrobic samym programem na 450 i mamy 4s do 100 grinser006.gif

Napisano

> II albo V ... reszta ... nie nada ...

> oczywiście tylko GTI ...

> no ew. I ale cabrio

Golfy idą tak - nieparzyste to są modelowe, parzyste to lifty. zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

Pierwszy biały i na ostatnim zdjęciu ten czerwony - przepiękne cool.gifcool.gifcool.gifcool.gifcool.gif

IMO jedynie słuszna linia przodu: światła, mały grill na linii ze światłami,

potem PLASTIK!! (to ważne!) i wloty powietrza z pięknie wkomponowanymi

przecimgielnymi/dziennymi. To jest klasyka sztuki motoryzacyjnej,

wg mojego gustu smile.gifsmile.gif

Napisano

Ja wiem, ze kazdemu wg gustufly.gif ale jaki sens np kupowac VII po VIniewiem.gif?

Moze, sie jakis POTENCJALNY klient wypowie lizak.gif?

Zewnetrznie sie to nie rozni, ba jesli wierzyc pismakom wszedzie sa

oszczednosci w skladaniu, w materialach, w komponowaniu modulow,

czyli wzorem paru innych producentow, walna elektryczne szyby, drzwii

do wymiany wink.gif[...]

Osobiscie, nie dziwie sie, ze u mnie GTI ma 26% calkowietej sprzedazy

Golf-a bo design IMVHO jest pospolity lizak.gif a takto czerwony pasek

wygladu dodajezlosnik.gif, no ale z pewnoscia to nie kryterium wymoru, a mozezlosnik.gif[...] jednak, wink.gif?

Napisano

> Wybrałeś najbrzydszego i do tego bzdury wypisujesz.

Najladniejszy imho poza 1 oczywiscie, ze wspolczesnych to 5 serduszka.gif

A jakie bzdury ze Golf zawsze byl, jest i bedzie wzorem do nasladowania w swojej klasie?

Napisano

> Najladniejszy imho poza 1 oczywiscie, ze wspolczesnych to 5

Najładniejsze są 1 i 2. Dobrze zanosi się najnowszy, znośnie wygląda 3,4 i 6. A 5 to dla mnie największa porażka, na stylistyka na poziomie Thalii.

> A jakie bzdury ze Golf zawsze byl, jest i bedzie wzorem do nasladowania w swojej klasie?

No z tym bym nie galopował. zlosnik.gif Być może był jak wchodziła 1 lub 2. Teraz ani jest i raczej się nie zanosi żeby był wzorem do czegokolwiek. zlosnik.gif

PS. To samo dotyczy Passata. wink.gif

Napisano

> Ja wiem, ze kazdemu wg gustu ale jaki sens np kupowac VII po VI?

> Moze, sie jakis POTENCJALNY klient wypowie ?

> Zewnetrznie sie to nie rozni, ba jesli wierzyc pismakom wszedzie sa

> oszczednosci w skladaniu, w materialach, w komponowaniu modulow,

> czyli wzorem paru innych producentow, walna elektryczne szyby, drzwii

> do wymiany [...]

> Osobiscie, nie dziwie sie, ze u mnie GTI ma 26% calkowietej sprzedazy

> Golf-a bo design IMVHO jest pospolity a takto czerwony pasek

> wygladu dodaje, no ale z pewnoscia to nie kryterium wymoru, a moze[...] jednak, ?

Przy zmianie z 3 na 4 bym powiedział, że taka zamiana miała sens. Z 4 na 5 już znacznie mniejszy z 5 na 6 bym nie zmienił i z 6 na tego nowego... też raczej nie... Jedno co ciekawe że VW tak często zmienia model, zamiast robić FL.

Napisano

> Najładniejsze są 1 i 2. Dobrze zanosi się najnowszy, znośnie wygląda 3,4 i 6. A 5 to dla mnie

> największa porażka, na stylistyka na poziomie Thalii.

1 i 2 to faktycznie w tamtych czasach byly piekne ok.gif ale dalej jesli chodzi o mnie - 3 w ogole mi sie nie podoba, 4 fajny, 5 piekny, a 6 znowu mi sie nie podoba crazy.gif ale to moze kwestia przyzwyczajenia, bo na poczatku 5 tez mi sie nie podobal, a teraz chce go miec zlosnik.gif (GTI)

> No z tym bym nie galopował. Być może był jak wchodziła 1 lub 2. Teraz ani jest i raczej się nie

> zanosi żeby był wzorem do czegokolwiek.

No dobra, ale co jest w tym momencie "wyznacznikiem" klasy kompakt? Astra, Megane, Auris? IMHO nadal Golf, a reszta modeli - owszem bywaja lepsze od niego - ale przeminą, a Golf nawet za 10 lat bedzie kultowy w kazdej wersji.

> PS. To samo dotyczy Passata.

Tu sie zgodze.

Napisano

> Przy zmianie z 3 na 4 bym powiedział, że taka zamiana miała sens. Z 4 na 5 już znacznie mniejszy z

> 5 na 6 bym nie zmienił i z 6 na tego nowego... też raczej nie... Jedno co ciekawe że VW tak

> często zmienia model, zamiast robić FL.

Dokladnie tez mnie zastanawia brak FL. To samo z Passatem, przeciez B7 to jest tylko lifting modelu B6 i dlaczego jest nazywany calkiem nowym modelem, zamiast B6FL, po co sie tak spieszyc z nowymi modelami niewiem.gif

Napisano

> myslalem ze nigdy tego nie powiem ale niestety rs to moja kolejne auto

Myślę ze nie Ty jedyny masz takie zdanie ... czas pokaze

Napisano

> Ja wiem, ze kazdemu wg gustu ale jaki sens np kupowac VII po VI?

Taki sam jak kupować VI po V. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

IMHO, na obrazkach to są jakieś wydumki VT. Niemożliwe, żeby VII się aż tak nie odróżniała od VI.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> IMHO, na obrazkach to są jakieś wydumki VT. Niemożliwe, żeby VII się aż tak nie odróżniała od VI.

> mar00ha

Niedaleko do debiutu VII więc zagadka się szybko rozwiąże zlosnik.gif

Napisano

> Taki sam jak kupować VI po V.

> mar00ha

No dobra, ale poczekajlizak.gif - tam jeszcze jakos "technika" szla do przodu, a tu ksiegowi dorwali sie do wszystkiegofly.gif[...]

Powinno byc" Das Auto - pierwszy VeeDub calkowicie zaprojektowany przez "bean counters"chaja.gif

whu_beans.jpg

Z resztapalacz.gif - co tu duzo mowic, ci co juz byli u sterow GM to juz opisalihmm.gif

1boblutz.jpg

Napisano

> IMHO, na obrazkach to są jakieś wydumki VT. Niemożliwe, żeby VII się aż tak nie odróżniała od VI.

> mar00ha

Oczywiscie ze to tylko wstepne grafiki komputerowe, ale spojrz na Passata B7 - poza innymi lampami przod/tył wcale sie nie rozni od B6. Golf 7 to moze byc rowniez tylko lifting Golfa 6.

Napisano

> No dobra, ale poczekaj - tam jeszcze jakos "technika" szla do przodu, a tu ksiegowi dorwali sie do wszystkiego[...]

Ależ w błędzie jesteś nieco. zlosnik.gif

Pierwszy rok produkcji VI, to, pod blachami, prawie dokładnie to samo co ostatnie roczniki V. Rzeczywiście - ciut nowsze wersje silników i nowe wnętrze kabiny. Jednak cała elektronika, wszelkie układy - to to samo. Dopiero w roczniku modelowym 2010 Golfa VI (w Europie-nie wiem jak na innych kontynentach) zaczęto wprowadzać modernizacje - nowe sterowniki i jakieś drobne szczegóły. Golfy VI z roczników 2009 i 2011 różnią się już, pod względem komputerowym dość znacznie.

Wygląda na to, że VW postanowił zmienić podejście do zmian generacji modeli na ewolucyjne - zmieniają blachy raz na 4-5 lat, a bebechy żyją swoim rozwojem, niezależnym od wyglądu zewnętrznego.

mar00ha

Napisano

> Oczywiscie ze to tylko wstepne grafiki komputerowe, ale spojrz na Passata B7 - poza innymi lampami

> przod/tył wcale sie nie rozni od B6. Golf 7 to moze byc rowniez tylko lifting Golfa 6.

Passat B7 to tylko zmienione blachy. Tak samo jak Golf 6 to tylko zmienione blachy z 5. No - jeszcze wnętrza nieco inne. Ale to wszystko. zlosnik.gif

Mam nadzieję, że Golf 7 to nie tylko wymiana blach, ale jakieś bardziej zasadnicze różnice.

mar00ha

Napisano

> Wygląda na to, że VW postanowił zmienić podejście do zmian generacji modeli na ewolucyjne -

> zmieniają blachy raz na 4-5 lat, a bebechy żyją swoim rozwojem, niezależnym od wyglądu

> zewnętrznego.

W przypadku np. Passata B5FL juz wlasnie tak bylo. Niby byl lifting tylko w 2001, a modele co rok sie czyms roznily i mialy wprowadzane jakies zmiany (2002,2003,2004, kazdy rocznik nieco inny).

Napisano

> Passat B7 to tylko zmienione blachy. Tak samo jak Golf 6 to tylko zmienione blachy z 5. No -

> jeszcze wnętrza nieco inne. Ale to wszystko.

> Mam nadzieję, że Golf 7 to nie tylko wymiana blach, ale jakieś bardziej zasadnicze różnice.

> mar00ha

Z jednej strony brak takich radykalnych zmian to dobrze - kupujesz nowy model, a dostepnosc czesci zamiennych jest ogromna jeszcze ze starszego modelu.

Napisano

> Z jednej strony brak takich radykalnych zmian to dobrze - kupujesz nowy model, a dostepnosc czesci

> zamiennych jest ogromna jeszcze ze starszego modelu.

Tak kupiłem bagażnik dachowy do Golfa VI - dokładnie ten sam, który był sprzedawany do Golfa V. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Tak kupiłem bagażnik dachowy do Golfa VI - dokładnie ten sam, który był sprzedawany do Golfa V.

> mar00ha

Szczerze - ja to lubie w VAG'ach ok.gif

Napisano

> Ależ w błędzie jesteś nieco.

> Pierwszy rok produkcji VI, to, pod blachami, prawie dokładnie to samo co ostatnie roczniki V. [...]

> Wygląda na to, że VW postanowił zmienić podejście do zmian generacji modeli na ewolucyjne -

> zmieniają blachy raz na 4-5 lat, a bebechy żyją swoim rozwojem, niezależnym od wyglądu

> zewnętrznego.

No wyglada, ze jestemzlosnik.gif - czyli jest jeszcze gorzej niz myslalemuzbroj_zlo.gif[...]lizak.gif

Teraz przynajmniej bedziesz mial "technologiczna" zmiane, nie tylko blach -bedzie taniejsmirk.gif, ba - jestem wstanie zalozyc przewidziec przyszloscwink.gif, ze zacznie sie export z Mexico do EU, moze (JESZCZE) nie Golf-apalacz.gif

[...]

Napisano

> W przypadku np. Passata B5FL juz wlasnie tak bylo. Niby byl lifting tylko w 2001, a modele co rok

> sie czyms roznily i mialy wprowadzane jakies zmiany (2002,2003,2004, kazdy rocznik nieco

> inny).

Przymierzalem sie dosc powaznie do Amarok - a co tamfoch.gif - pozazdroscilem EU Tedeikow001.gif.

Jednakold.gif - cena service, dostepnosc czesc (auto do pracy - stoi nie zarabia), i... co najwaznijsze rozmowy z ok 10 posiadaczami VeeDub, lub ex posiadaczami sklonila mnie do jednej konkluzjipalacz.gif - ryzyko "jklnie.gifcia" czegos w VW jest praktycznie duuuuza - czytaj skrzynie biegow nie wytrzymuja naszych temperatur, ze dalem sobie spokoj.

Teraz czytajac, to, ze bebechy sie roznia z roku na rok - to IMVHO jest to pad.gifsick.gif[...] Co to za politykapad.gif???

Napisano

> Szczerze - ja to lubie w VAG'ach

też to lubię ale w hondach z przed 15stu lat zlosnik.gif

większość silników, części zawieszenia pasuje plug & play zlosnik.gif

Napisano

> podobuje mi sie, pewnie do GTI załaduja juz turbo k04 bo moment bardzo duzy = łatwy mod i mamy

> 360ps

z 220 na 360 latwym modem ?

na czym on polega ?

Napisano

> też to lubię ale w hondach z przed 15stu lat

> większość silników, części zawieszenia pasuje plug & play

i wlasnie takie powinny byc samochody serce.gifok.gif

Napisano

> Mam nadzieję, że Golf 7 to nie tylko wymiana blach, ale jakieś bardziej zasadnicze różnice.

> mar00ha

Spoko majonez. Nie będzie już tych badziewnych silników tsi... Będą nowe, może mniej...

Napisano
  • Autor

> Spoko majonez. Nie będzie już tych badziewnych silników tsi... Będą nowe, może mniej...

TSI będą jeszcze bardziej skomplikowane, np. odłączane 2 cylindry zlosnik.gif

Świetna sprawa ok.gif

Napisano

> z 220 na 360 latwym modem ?

> na czym on polega ?

jak jest turbo k04 to programem samym na 330 sie robi

+dolot ics3 wydech =360

wtryski w tfsi daja rade seryjne grinser006.gif

p.s.

u mnie w tsi 1.8 mam k03 sam program 230/320 dał

teraz zbieram na turbo k04,wydech,ics3 i program jeszcze raz i musi byc 330/400 grinser006.gif

Napisano

> TSI będą jeszcze bardziej skomplikowane, np. odłączane 2 cylindry

> Świetna sprawa

Zobaczymy w praniu. Obecny też miał być świetną sprawą i entuzjazmu z tego powodu nie było końca.

Napisano

> archaiczne?

Proste ok.gif - co powtarzam w kazdym wątku tutaj zlosnik.gif

Napisano

> Spoko majonez. Nie będzie już tych badziewnych silników tsi... Będą nowe, może mniej...

Jak na razie, po 3-letniej karierze, mój TSI (160KM) daje radę. Dotąd położył jedynie jedną cewkę zapłonową.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Zobaczymy w praniu. Obecny też miał być świetną sprawą i entuzjazmu z tego powodu nie było końca.

I co z nim nie tak oprócz wad z początku produkcji ??

Napisano

> Jak na razie, po 3-letniej karierze, mój TSI (160KM) daje radę. Dotąd położył jedynie jedną cewkę

> zapłonową.

> mar00ha

Mojego znajomego po 2,5 roku i śmiesznie niskim przebiegu czeka wymiana rozrządu. Pompę wody wcześniej wymienił na gwarancji. Z forów można się dowiedzieć, że to żadna nowość tylko TTTM...

Napisano

Nie tylko pozazdrościli Fordowi RSa ale też podkupili głównego inżyniera odpowiedzialnego za RSy w koncernie spod niebieskiego owalu!

Napisano

> I co z nim nie tak oprócz wad z początku produkcji ??

Widać nic nie poprawili, bo rozrządy dalej siadają...

Napisano
  • Autor

> Mojego znajomego po 2,5 roku i śmiesznie niskim przebiegu czeka wymiana rozrządu. Pompę wody

> wcześniej wymienił na gwarancji. Z forów można się dowiedzieć, że to żadna nowość tylko

> TTTM...

Mógł więcej jeździć, to by na gwarancji wymienili grinser006.gif

Napisano

> Jeśli musiałby być Golf, to który, no który

Ja poproszę II i V GTI wink.gif Imo VII ładna, ale nie rwie rajstop skromny.gif

Napisano

> Mógł więcej jeździć, to by na gwarancji wymienili

Nawet po gwarancji mają wymieniać, o ile na gwarancji się zgłaszało problemy z rozrządem. Dlatego warto jest nawet w ciemno to zgłaszać, a potem można się z nimi pobawić zlosnik.gif

Napisano

> Nawet po gwarancji mają wymieniać, o ile na gwarancji się zgłaszało problemy z rozrządem.

Bbbbaardzo ciekawa polityka firmy. facepalm%5B1%5D.gif

> Dlatego

> warto jest nawet w ciemno to zgłaszać, a potem można się z nimi pobawić

Jak pobawić? W gumę poskakać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.