Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr paliwa w silniku benzynowym

Featured Replies

Napisano

Czy jest w zwyczaju w benzyniakach wymieniać filtr paliwa? wink.gif Jeśli tak to jak często?

(przeglądam sobie oferty sklepów z częściami dla Forda w celu zakupu oleju, filtrów itp. no i taki filtr benzyny kosztuje ~40 zł, więc w sumie mógłbym kupić jeśli trzeba)...

Napisano

> Czy jest w zwyczaju w benzyniakach wymieniać filtr paliwa? Jeśli tak to jak często?

> (przeglądam sobie oferty sklepów z częściami dla Forda w celu zakupu oleju, filtrów itp. no i taki

> filtr benzyny kosztuje ~40 zł, więc w sumie mógłbym kupić jeśli trzeba)...

Ja wymieniam profilaktycznie co 2 lata.

Napisano

> Czy jest w zwyczaju w benzyniakach wymieniać filtr paliwa? Jeśli tak to jak często?

> (przeglądam sobie oferty sklepów z częściami dla Forda w celu zakupu oleju, filtrów itp. no i taki

Wymieniam co dwa lata lub co 30 tys km.

Napisano

W instrukcji samochodu masz napisane, co ile. Przeważnie co 30 tys. km.

Napisano

Zależy od auta. W jednych zalecają co 30kkm, w innych do 60kkm, a w innych jest zintegrowany z pompą i nie wymieniany do śmierci tejże zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy od auta. W jednych zalecają co 30kkm, w innych do 60kkm, a w innych jest zintegrowany z

> pompą i nie wymieniany do śmierci tejże

Wg poradnika eksploatacyjnego AŚ, który właśnie ściągnąłem z sieci (teraz można mną gardzić z racji wykorzystywanego źródła informacji zlosnik.gif ) w Mondziaku wymiana co 60 tysięcy, więc się zmieszczę jeszcze 10 tys. przed drugą przewidywaną w harmonogramie wymianą. smile.gif

Napisano

> Dzięki - niezłe to. Szkoda że przebieg w milach podają...

a gdzie tam - w km

Napisano
  • Autor

> a gdzie tam - w km

U mnie wartość przebiegu z "ml" na końcu - jeśli to nie są mililitry to pozostają mile. zlosnik.gif

Być może to przez to, że mam angielską Windę i stronka patrzy na ustawiony język w UA. Później się pobawię w zmianę UA, chyba że coś przeoczyłem odnośnie ustawień językowych/jednostek miar na tej stronie.

Napisano

Raz, jak padła pompa paliwowa frown.gif

A tak poza tym koło +/- 30 kkm

Napisano

dla przykładu w moim bolidzie wymiana ma być co 30kkm, ale sekcja zwłok filtra, który jeździł 70kkm (poprzedni właściciel nie szastał forsą biglaugh.gifzlosnik2.gifscrewy.gif) nie wykazała specjalnie dużego stopnia zanieczyszczenia.

corsa c - wymiana wg książki co 60kkm, skuterek - wymiana co 31kkm (19600 mil biglaugh.gif) lub 31 m-cy spineyes.gif ach ci Amerykanie... (Japończycy? hmm.gif)

Napisano

Zerknij do instrukcji. W benzynowym Punto nie ma takiej pozycji jak "wymiana filtru paliwa" więc nie ma czym się przejmować.

Napisano

W c klasie W203 wymiana jest co 120kkm/4 lata w przypadku filtra poza zbiornikiem, w przypadku filtra w zbiorniku 250kkm/15 lat.

Napisano

Teraz filtry paliwa w benzyniakach są niewymienne. W Fabii wymieniłem z ciekawości po 100kkm, rozkręciłem go i był czysty. Nie ma sensu tego wymieniać, szczególnie że w instrukcji nie ma o tym ani słowa ok.gif

Napisano

> Teraz filtry paliwa w benzyniakach są niewymienne. W Fabii wymieniłem z ciekawości po 100kkm,

> rozkręciłem go i był czysty. Nie ma sensu tego wymieniać, szczególnie że w instrukcji nie ma o

> tym ani słowa

Teraz bardzo często w instrukcji nie ma słowa i o wymianie oleju w skrzyni biegów...

Napisano

> Teraz bardzo często w instrukcji nie ma słowa i o wymianie oleju w skrzyni biegów...

no i ?

bo też się nie wymienia ok.gif

a astrze filtr paliwa przegnił sobie grinser006.gif

był koło nadkola i zrobiła się dziurka w miejscu gdzie trzymała obejma

benzyna kapała na jezdnię,

zrobił jakieś 150kkm i 7lat, czasem warto zajrzeć wink.gif

aha, poprzedni właściciel uważał że jak jeździ na LPG to nie trzeba wymieniać

instrukcja chyba przewidywała wymiany

w fordzie z podpisu też sie podobno nie wymienia hmm.gif

Napisano

> Teraz bardzo często w instrukcji nie ma słowa i o wymianie oleju w skrzyni biegów...

Bo się nie wymienia. Po co?

Napisano
  • Autor

> no i ?

> bo też się nie wymienia

> a astrze filtr paliwa przegnił sobie

> był koło nadkola i zrobiła się dziurka w miejscu gdzie trzymała obejma

> benzyna kapała na jezdnię,

> zrobił jakieś 150kkm i 7lat, czasem warto zajrzeć

> aha, poprzedni właściciel uważał że jak jeździ na LPG to nie trzeba wymieniać

> instrukcja chyba przewidywała wymiany

> w fordzie z podpisu też sie podobno nie wymienia

To chyba niestety tak jest, że instrukcja nie zawiera wszystkich informacji dotyczących eksploatacji pojazdu. Nie chcę być posądzony o doszukiwanie się w tym spisku, ale nie da się ukryć, że część userów dla świętego spokoju zda się na fachowość ASO i nie będzie sobie zaprzątać głowy harmonogramem serwisowym. Ja tak do niedawna robiłem, przyznam bez bicia. zlosnik.gif

Zwykle kontrolnie sprawdzałem kilka rzeczy (doczytywałem, sprawdzałem czy wymienione i jak dotychczas było OK - jeden jedyny raz właśnie w ASO Forda dokonano w moim aucie fikcyjnej wymiany i dotyczyła ona filtra przeciwpyłkowego, co odkryłem jak zaczęło mi śmierdzieć z nawiewów facepalm%5B1%5D.gif ).

Napisano

> To chyba niestety tak jest, że instrukcja nie zawiera wszystkich informacji dotyczących

> eksploatacji pojazdu.

W silnikach benzynowych coraz częściej nie montuje się już filtrów paliwa... jest tylko siatka na smoku w zbiorniku i jest niewymienna ....

Fiat o ile pamiętam jakoś po 2000 r. już nie montował filtrów paliwa

Napisano

> Bo się nie wymienia. Po co?

Byś miał zagwostkę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W silnikach benzynowych coraz częściej nie montuje się już filtrów paliwa... jest tylko siatka na

> smoku w zbiorniku i jest niewymienna ....

> Fiat o ile pamiętam jakoś po 2000 r. już nie montował filtrów paliwa

Miałem fiatowski 1.1 w Pandzie i tam rzeczywiście filtra nie było. Miałem też 1.4, ale tym jeździłem tylko do 30 tys. km przebiegu, więc nie miałem okazji niczego wymieniać poza olejem.

Napisano

> W niektórych autach planowo wymienia się olej w skrzyni.

takich współczesnych ?

bo już w astrze nie miałem tego w planie hmm.gif

vitara ma co 60kkm, plus mosty i reduktor ok.gif

Napisano

> takich współczesnych ?

> bo już w astrze nie miałem tego w planie

Yaris - wymiana co 60kkm - nie wiem jak współczesne Yarisy.

Lacetti nie ma w planach przeglądów, ale warto zmienić, bo biegi lepiej wchodzą zimą ok.gif

Napisano

> W niektórych autach planowo wymienia się olej w skrzyni.

Pewnie w niektórych tak, ale np. w Skodach i w Mitsubishi nie przewiduje się wymiany oleju w skrzyni. Może przy przebiegu 300kkm i warto, ale o to się martwi trzeci czy czwarty właściciel wink.gif

Napisano

> Byś miał zagwostkę

Ja? zlosnik.gif

Napisano

> Yaris - wymiana co 60kkm - nie wiem jak współczesne Yarisy.

We "współczesnych" - nie.

Napisano

Zwyczaj taki jest jak najbardziej ok.gif a jak często to powinno być w ksiażce serwisowej posiadanego samochodu napisane wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zwyczaj taki jest jak najbardziej a jak często to powinno być w ksiażce serwisowej posiadanego

> samochodu napisane

Książki nie wożę ze sobą, w domu będę za 2 tygodnie, a zakupy zamawiałem wczoraj - stąd pytanie.

Filtr kupiony, tak więc dalsza dyskusja ma już wymiar filozoficzny. wink.gif Aczkolwiek nie mam nic przeciwko dalszemu pogłębieniu wiedzy. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.