Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Który Silnik Wybrac? Moment czy moc ?

Featured Replies

Napisano

> Wytłumacz mi dlaczego diesel wygrywa tylko tam gdzie

> kierowca benzyny nie używa skrzyni biegów?

Ponieważ 95% kierowców nie wie do czego ona służy.

Napisano

> Ponieważ 95% kierowców nie wie do czego ona służy.

Dlatego ci, co wiedzą wolą benzynę z niższym momentem, niż diesla z wyższym zlosnik.gif

Napisano

> Ten wybieram. Turbo mi pomoże objechać tą benzynę, na to liczę

Pomarzyć piękna rzecz.

Przedostatnia strona = dane techniczne.

Dalej obstajesz przy swoim, bo ja twierdzę, że ta mizerniutka benzynka miażdży dizelka.

Napisano

> Są montowane w tym samym modelu?

Oczywiście - przecież nie porównywałbym 2 różnych silników w 2 różnych samochodach.

Tłinsen dostał już lineczkę i szlocha, jak mu się teoria rypła...

Napisano

Prawda. Później te 95% brandzluje się na forach, że ich diesel wyprzedza na ostatnim biegu.

Napisano

> Jednego nie rozumiesz. Masz rower, dzieciecy. I masz 80kg i pary w nogach okrutnie duzo. I obok

> staje 12 latek, z 20% pary, chucherko, co sie ledwo na nogach trzyma. Ma rower z przerzutkami.

> Zgadnij, kto wygra wyscig .

> Miliony razy tu powtarzano - moment, moc to nie wszystko. Do tego dochodza przelozenia skrzyni

> biegow/glownego walka, itp. itd.

Daj spokój.

Koleś nie ogarnia faktu, że pojęcie ELASTYCZNOŚĆ SILNIKA nijak spina się z ładnymi tabelkami z niutkami.

Wiesz - ktoś kiedyś (taka INOWACYJNA firma, paaanie!) doszedł do wniosku, że będzie ludziom żenić bałach o tym, jakie to Nm są kosmicznie ważne i "MUSI BYĆ DUŻO, inaczej panie siarzeski przed Ryśkiem jest", powtórzył to milion razy (owa "inowacyjność" to kupowanie cudzych rozwiązań, klejenie do tego metki i ładowanie wora szmalu w marketing-bullshit) mając sporo kasy na działania propagandowe, to i ciemny lud to łyka.

Napisano

> Ale mówimy o autach, które mają identyczną skrzynię, masę,

> różnią się tylko silnikami.

No to dostałeś taki przykład.

Różnią się tylko końcowym przełożeniem napędu (dychawiczny dizelek vs bardzo fajna benzynka - musi być inne przełożenie końcowe).

Napisano

Z Tobą na czele (jak widać z Twoich postów).

Napisano

> Nie ma takiego auta. Wiec dyskusja jest czysto akademicka .

Ma, ma, dostał w lince - czekajmy co teraz wymyśli :->

chipsy.gifziew.gif

I tak łagodny byłem, bo najpierw chciałem go załadować na kompletną minę i wziąć słabszego dizla (też by łyknął), to już w ogóle by poległ :->

Ludzki jednak jestem :->

Napisano

> Pomarzyć piękna rzecz.

> Przedostatnia strona = dane techniczne.

> Dalej obstajesz przy swoim, bo ja twierdzę, że ta mizerniutka benzynka miażdży dizelka.

Różnica w spalaniu po mieście 5.5 litra - wybieram diesla wink.gif.

Napisano

> Różnica w spalaniu po mieście 5.5 litra - wybieram diesla .

OMG...

A ja wybieram dizla 1,6, który zarąbiście lata i pali tyle co nic.

Tyle, że tu zupełnie nie o tym mowa...

Napisano

> OMG...

> A ja wybieram dizla 1,6, który zarąbiście lata i pali tyle co nic.

> Tyle, że tu zupełnie nie o tym mowa...

Nie bierz wszystkiego tak poważnie, bo żyłka pęknie i umrzesz ok.gif.

Napisano

> Wiesz - ktoś kiedyś (taka INOWACYJNA firma, paaanie!) doszedł do wniosku, że będzie ludziom żenić

> bałach o tym, jakie to Nm są kosmicznie ważne i "MUSI BYĆ DUŻO, inaczej panie siarzeski przed

> Ryśkiem jest", powtórzył to milion razy (owa "inowacyjność" to kupowanie cudzych rozwiązań,

> klejenie do tego metki i ładowanie wora szmalu w marketing-bullshit) mając sporo kasy na

> działania propagandowe, to i ciemny lud to łyka.

No jakoś musieli przekonać ludzi, że diesel w osobowym aucie ma sens wink.gif Przy pomocy systemu podatkowego oraz prania mózgów się udało hehe.gif Teraz ten sam producent próbuje przekonać lud, że 1.2 turbo jest w klasie D tak samo dobry, jak 3.0 N/A hehe.gif

Napisano

Wystarczy popatrzec na tabelke, zeby zobaczyc, ze z jakiegos "dziwnego" powodu, strasznie rozne jest glowne przelozenie w przypadku diesela i benzyny, a i same posrednie biegi tez jakos tak dziwnie poukladane. Bez wchodzenia w szczegoly techniczne co i po co, i dlaczego, IMVHO mozna latwo dojsc do wniosku, ze:

1) nie znajdziemy benzyny i diesela z porownywalnym silnikiem (moc, moment, pojemnosc), masa PLUS identyczna skrzynia biegow (technicznie moze byc rozwiazana identycznie, ale przelozenia beda bardzo rozne),

2) nie tylko jak widac moment/moc sa wazne - w rownaniu, gdzie oczekujemy wyniku "ktore lepsze" jest jeszcze wiele zmiennych, rownie istotnych, jak np. przelozenie glowne napedu zlosnik.gif

285908637-Image1.jpg

post-42021-14352516174777_thumb.jpg

Napisano

> No jakoś musieli przekonać ludzi, że diesel w osobowym aucie ma sens Przy pomocy systemu

> podatkowego oraz prania mózgów się udało Teraz ten sam producent próbuje przekonać lud, że

> 1.2 turbo jest w klasie D tak samo dobry, jak 3.0 N/A

W Anglii piora mozg emisja CO2 i brakiem podatku drogowego w przypadku niektorych aut hehe.gif

Napisano

Wyznawcy momentu diesla mają dużo racji - moment jest ważny a nawet bardzo. Z tym że zapominają o jednym - najważniejszy jest moment obrotowy NA KOŁACH a nie na wale korbowym. Benzyna dzięki krótszej skrzyni może mieć większy moment na kołach niż diesel który 'na papierze' wygląda lepiej.

Napisano

> staje 12 latek, z 20% pary, chucherko, co sie ledwo na nogach trzyma. Ma rower z przerzutkami.

> Zgadnij, kto wygra wyscig .

Biorąc pod uwage jak wyglądają rowery do wyścigów torowych obstaWIAM ŻE Twinsen.... zlosnik.gif

Napisano

> W Anglii piora mozg zuzyciem CO2 i brakiem podatku drogowego w przypadku niektorych aut

T o u was auta zużywają CO2? yikes.gifzlosnik.gif

Napisano

> T o u was auta zużywają CO2?

To zupełnie jak fotosynteza... rotfl.gif

Napisano

> Wyznawcy momentu diesla mają dużo racji - moment jest ważny a nawet bardzo. Z tym że zapominają o

> jednym - najważniejszy jest moment obrotowy NA KOŁACH a nie na wale korbowym. Benzyna dzięki

> krótszej skrzyni może mieć większy moment na kołach niż diesel który 'na papierze' wygląda

> lepiej.

Jest tylko jeden warunek - kierowca musi umieć używać skrzyni biegów smirk.gif Jak słusznie zauważył Twinsen, większość tego nie potrafi (łącznie z nim). Bawią mnie porównania przyspieszeń z 80 do 120 na V biegu wink.gif Tutaj turbodiesel wygra z beznyną N/A (z turbo już niekoniecznie), ale po co ja mam przyspieszać z 80 na V? hehe.gif Na II idzie mi do 95, spokojnie zrobię 80-120 na III i diesel na V będzie daaaleko z tyłu 30.GIF

Napisano

> To zupełnie jak fotosynteza...

No patrz, a my wciąż 100 lat za Murzynami zlosnik.gif

Napisano

> powinno byc "emisja"

No wiadomo wink.gif Śmieszne to jest, ale taka jest polityka UE facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Biorąc pod uwage jak wyglądają rowery do wyścigów torowych obstaWIAM ŻE Twinsen....

Przeczytaj jeszcze raz, tym razem dokladnie. Bo jesli uwazasz, ze rower z kolkami o srednicy 16" i jedna mala zebatka z tylu/przodu wygra z rowerem z kolami o srednicy 28" nawet o identycznym przelozeniu przekladni, to powodzenia hehe.gif

Napisano

> Przeczytaj jeszcze raz, tym razem dokladnie.

Tobie tez polecam dokladne czytanie co napisałeś a nie co miałeś zamiar napisać...

> Bo jesli uwazasz, ze rower z kolkami o srednicy 16"

Nigdzie nie pisaleś o kołach średnicy 16 cali i

> jedna mala zebatka z tylu/przodu

Zdecyduj się gdzie ma być ta mała zębatka bo przypominam że od wielkości stosunku przód/tyl zalezy w rowerze przełożenie

> wygra z rowerem z kolami o srednicy 28"

Nigzie nie pisałeś wcdzesniej o wielkości kół 28 cali

> nawet o identycznym

> przelozeniu przekladni,

Masz na myśli przelozenie przednia zebatka/tylna? czu tez uwzgledniasz w przelożeniach róznice obwodu kola?

> to powodzenia

Sek w tym że jestem wstanie tak ustawic trasę wyścigu że mozna udowodnic każdą rzecz i w zalezności od trasy i przełożenia może wygrać jeden albo drugi....

A nie zależnie od załozeń i tak dopingowałbym Twinsa... ok.gif

Zreszta czyż założęniem nie były silniki o róznym momencie w tym samym aucie? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jest tylko jeden warunek - kierowca musi umieć używać skrzyni biegów Jak słusznie zauważył

> Twinsen, większość tego nie potrafi (łącznie z nim). Bawią mnie porównania przyspieszeń z 80

> do 120 na V biegu Tutaj turbodiesel wygra z beznyną N/A (z turbo już niekoniecznie), ale po

> co ja mam przyspieszać z 80 na V? Na II idzie mi do 95, spokojnie zrobię 80-120 na III i

> diesel na V będzie daaaleko z tyłu

Zgadzam sie w 100% ale wez pod uwage pare rzeczy. Jak jedziesz na wysokich obrotach beznynie to

a) silnik wyje bo to nie V8 a jakas popierdulka

b) spalnie mocno rosnie.

c) kobita krzyczy i sie boi bo ma smierc w oczach

Jadac na wysokich biegach dieselem przyspieszysz rownie szybko albo i szybiciej a spalanie mniejsze.

Jakbym mial wybierac to turbo benyzna z automatem. Wtedy diesel niepotrzebny. Jednak majac do wydania zalozmy 60k biore pol rocznego diesela manula zamiast nowej benzyny w manualu.

Napisano

> Zgadzam sie w 100% ale wez pod uwage pare rzeczy. Jak jedziesz na wysokich obrotach beznynie to

> a) silnik wyje bo to nie V8 a jakas popierdulka

Silnik wyje jak auto nie jest wygłuszone.

> b) spalnie mocno rosnie.

Tak samo jak w dieslu gdy zaczniesz go mocno gonić - szczególnie pod zmiennym obciążeniem.

> c) kobita krzyczy i sie boi bo ma smierc w oczach

Kobietę zawsze można zmienić

> Jadac na wysokich biegach dieselem przyspieszysz rownie szybko albo i szybiciej a spalanie

> mniejsze.

Nie do końca - patrz link, który wkleiłem. Przyśpieszenia 0-160 na korzyść silnika benzynowego.

> Jakbym mial wybierac to turbo benyzna z automatem. Wtedy diesel niepotrzebny. Jednak majac do

> wydania zalozmy 60k biore pol rocznego diesela manula zamiast nowej benzyny w manualu.

Raczej kwestia tego co jest priorytetem, osiągi czy ekonomia jazdy.

Napisano

> Silnik wyje jak auto nie jest wygłuszone.

Szukasz dziury w calym. W 90% kompaktow wyje.

> Tak samo jak w dieslu gdy zaczniesz go mocno gonić - szczególnie pod zmiennym obciążeniem.

Nie tak drastycznie jak w benzynie.

> Kobietę zawsze można zmienić

Jak i samochod.

> Nie do końca - patrz link, który wkleiłem. Przyśpieszenia 0-160 na korzyść silnika benzynowego.

Oczywista oczywistosc. Ja mowie o przyspieszeniu 80-160. W dieselu zrobisz na wysokich biegach i rleatywnie malym spalaniu. W benzynie na wysokich obrotach i wiecej spalisz. Co nie zmienia faktu, ze beznyna zloi diesela.

> Raczej kwestia tego co jest priorytetem, osiągi czy ekonomia jazdy.

Turbo benzyna to dobry kompromis.

Napisano

> Szukasz dziury w calym. W 90% kompaktow wyje.

mój nie tongue.gif

> Nie tak drastycznie jak w benzynie.

To zależy z jakiego punktu wychodzimy. U mnie spalanie waha się miedzy 9,8 a 19,8, czyli różnica jest niemal dwukrotna. Obstawiam, że w dieslu będzie podobnie i bez problemu będzie się dało podwoić spalanie.

> Jak i samochod.

> Oczywista oczywistosc. Ja mowie o przyspieszeniu 80-160. W dieselu zrobisz na wysokich biegach i

> rleatywnie malym spalaniu. W benzynie na wysokich obrotach i wiecej spalisz. Co nie zmienia

> faktu, ze beznyna zloi diesela.

> Turbo benzyna to dobry kompromis.

Bardzo dobry ok.gif

Napisano

> Zgadzam sie w 100% ale wez pod uwage pare rzeczy. Jak jedziesz na wysokich obrotach beznynie to

> a) silnik wyje bo to nie V8 a jakas popierdulka

Diesel nie tylko wyje, ale na dodatek klekocze i wibruje. Osobiście o wiele bardziej wolę dźwięk benzyniaka przy 5000 obrotów, niż diesla przy 4000. No i kwestia wyciszenia auta też.

> b) spalnie mocno rosnie.

W dieslu tak samo. Cudów nie ma.

> c) kobita krzyczy i sie boi bo ma smierc w oczach\

E tam, moja to lubi grinser006.gif

> Jadac na wysokich biegach dieselem przyspieszysz rownie szybko albo i szybiciej a spalanie

> mniejsze.

Spalanie zawsze będzie mniejsze, bo to diesel, a niekoniecznie jest szybciej. Poza tym w porządnym benzyniaku N/A masz ELASTYCZNOŚĆ wink.gif Jedziesz od 10km/h do 90 na II, albo od 90 (czy nawet od 30) do 140 na III wink.gif

> Jakbym mial wybierac to turbo benyzna z automatem. Wtedy diesel niepotrzebny. Jednak majac do

> wydania zalozmy 60k biore pol rocznego diesela manula zamiast nowej benzyny w manualu.

Jeżeli oszczędność nie jest priorytetem, to diesel nie ma sensu.

Napisano

> Turbo benzyna to dobry kompromis.

Nie wierz w bajki o tym, że turbobenzyna mniej pali wink.gif Jeżeli jeździsz poniżej 2000 obrotów (turbina off), to owszem, taki silnik 1.2 będzie palił jak 1.2 N/A. Ale jeżeli chcesz wykorzystać moc, to spali tyle, ile N/A o podobnej mocy. Cudów nie ma, jeżeli 1.4 ma moc 160 KM, to spali tyle, ile N/A powiedzmy 2.0 o podobnej mocy. Oczywiście, jeżeli wykorzystujemy moc, a nie jak Twinsen wyprzedzamy bez redukcji facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> mój nie

> To zależy z jakiego punktu wychodzimy. U mnie spalanie waha się miedzy 9,8 a 19,8, czyli różnica

> jest niemal dwukrotna. Obstawiam, że w dieslu będzie podobnie i bez problemu będzie się dało

> podwoić spalanie.

Raczej + 2l jak jedziesz bardziej dynamicznie. A spalanie 19l w silniku 1.8 by Honda yikes.gifhehe.gif No sorry tyle to mi palil 300KM Ford.

Napisano

> Nie wierz w bajki o tym, że turbobenzyna mniej pali Jeżeli jeździsz poniżej 2000 obrotów (turbina

> off), to owszem, taki silnik 1.2 będzie palił jak 1.2 N/A. Ale jeżeli chcesz wykorzystać moc,

> to spali tyle, ile N/A o podobnej mocy. Cudów nie ma, jeżeli 1.4 ma moc 160 KM, to spali tyle,

> ile N/A powiedzmy 2.0 o podobnej mocy. Oczywiście, jeżeli wykorzystujemy moc, a nie jak

> Twinsen wyprzedzamy bez redukcji

Mialem na weekedn vw golfa i da sie jezdzic ekonomicznie. Tak samo 1.4T by Opel. Jakby do tego dolozyc automat to jestem w niebie. zlosnik.gif

Napisano

> To zależy z jakiego punktu wychodzimy. U mnie spalanie waha się miedzy 9,8 a 19,8, czyli różnica

> jest niemal dwukrotna. Obstawiam, że w dieslu będzie podobnie i bez problemu będzie się dało

> podwoić spalanie.

U mnie na trasie (tej samej!) waha się od 6.4 do 16 grinser006.gif Wszystko zależy od stylu jazdy wink.gif W przypadku diesla cięzko mówić o stylu jazdy, bo ani to obrotów nie ma, ani elastyczności...

A turbobenzyny są bardzo fajne, ale od pojemności 2.0 wzwyż ok.gif

Napisano

> Mialem na weekedn vw golfa i da sie jezdzic ekonomicznie. Tak samo 1.4T by Opel. Jakby do tego

> dolozyc automat to jestem w niebie.

Jak testowałem 1.4 160KM TSI w Golfie, to palił bardzo dużo. N/A o podobnej mocy spala mniej. Ale fakt, jeździ się turbobenzyną przyjemnie, zwłaszcza jak ktoś jeździ "Twinsen style", czyli nie używa skrzyni biegów wink.gif

Napisano

> Coś pomieszałeś

Nic nie pomieszalem.

Moment * predkosc obrotowa = moc.

Napisano

> Nic nie pomieszalem.

> Moment * predkosc obrotowa = moc.

Czyli jak moment jest powiedzmy 190 Nm, a obroty 6000, to mamy moc = 1.140.000? cfaniaczek.gif

Napisano

> Im krócej trwa manewr wyprzedzania tym bezpieczniej.

> AMEN.

No wcale nie amen.

Im wieksza roznica predkosci przy wyprzedzaniu, tym mniej czasu jestes na przeciwnym pasie, wiec i mniejsza szansa ze sie na cos natkniesz.

Ale jest tez druga strona. Im wieksza roznica predkosci, tym mniejsze prawdopodobienstwo, ze w razie gdyby wyprzedzany wykonal jakis nieoczekiwany manewr, uda sie uratowac sytuacje.

Takze i tak zle i tak niedobrze.

Roznica tylko taka, ze to czy cos moze pojawic sie z naprzeciwka, wyprzedzajacy powinien umiec zaplanowac, i jak bedzie miec 100% pewnosc ze nic sie nie pojawi w czasie potrzebnym do wyprzedzenia, to wtedy chocby nie wiem jak wolno wyprzedzal bedzie bezpiecznie.

A za to co moze zrobic wyprzedzany, to wyprzdzajacy nie moze przewidziec.

Dlatego moim zdaniem trzeba znalesc zloty srodek. Wyprzedzac z pewna roznica predkosci, ale nie zbyt duza.

To nie jest tak jak ty piszesz czarne na bialym im szybciej tym lepiej amen. Sa rozne aspekty i wszyskie trzeba brac pod uwage.

Napisano

> Czyli jak moment jest powiedzmy 190 Nm, a obroty 6000, to mamy moc = 1.140.000?

Tak... Jak do tego podstawisz odpowiednie jednostki, to wszystko sie bedzie zgadzac.

Tzn przelicz sobie zamiast orb/min na rad/s a moc policz w Watach. Wtedy wszystko bedzie OK.

EDIT:

6000rpm = 628 rad/s

190 Nm * 628 rad/s = 119320 W

Czyli 119KW to bedzie okolo 160 koni.

Wiec jesli twoj silnik osiaga 190Mn przy 6000rpm, to znaczy ze przy 6000rpm ma 160 koni

Napisano

> Tak... Jak do tego podstawisz odpowiednie jednostki, to wszystko sie bedzie zgadzac.

> Tzn przelicz sobie zamiast orb/min na rad/s a moc policz w Watach. Wtedy wszystko bedzie OK.

No i dlatego właściwy wzór to moc = moment * obroty / 7022, a nie to co podałeś cfaniaczek.gif

Napisano

> No i dlatego właściwy wzór to moc = moment * obroty / 7022, a nie to co podałeś

Wzor podalem dobry.

Tylko ty chcesz liczyc wartosci w niekompatybilnych ze soba jednostkach wiec dlatego potrzebujesz mnoznik. Zobacz moj edit wyzej

Napisano

> Raczej + 2l jak jedziesz bardziej dynamicznie.

Zapewniam Cię, że tak nie jest. Na przykładzie Audi 2,5 V6 TDI, można zużyć 6,5/100 i można ponad 12/100 na tej samej trasie.

> A spalanie 19l w silniku 1.8 by Honda No sorry

> tyle to mi palil 300KM Ford.

Nie wierzę, że taka sama dynamika jazdy. Mi auta ok. 300 konne spalały w mieście w okolicach 25-30/100, w trasie 17-18/100. Może inaczej, Dejv667 wykorzystywał 140 KM w Hondzie, Ty też wykorzystywałeś podobną moc w Fordzie.

Napisano

> Zapewniam Cię, że tak nie jest. Na przykładzie Audi 2,5 V6 TDI, można zużyć 6,5/100 i można ponad

> 12/100 na tej samej trasie.

Ale to się tyczy silników, które mają jakiś potencjał i z których można coś wydobyć wink.gif Wtedy możemy mówić o różnych stylach jazdy i różnym zużyciu. W przypadku 1.6 CRDI styl jazdy jest z góry narzucony przez producenta i tutaj faktycznie zużycie pomiędzy stylem "emeryckim" a "sportowym" będzie znikome, bo ten silnik nie jest w stanie jeździć w trybie "sportowym" wink.gif

> Nie wierzę, że taka sama dynamika jazdy. Mi auta ok. 300 konne spalały w mieście w okolicach

> 25-30/100, w trasie 17-18/100. Może inaczej, Dejv667 wykorzystywał 140 KM w Hondzie, Ty też

> wykorzystywałeś podobną moc w Fordzie.

No bo spalanie zależy głównie od mocy, nie od pojemności (oczywiście mocy wykorzystywanej). Jeżeli mamy silnik powiedzmy 2.0T o mocy 300 KM i wykorzystujemy tylko 100 KM, to będzie palił podobnie jak 1.6 N/A. Ale wykorzystując pełne 300KM, będzie palił duuuuużo więcej, w granicach jakiegoś 5.0 N/A o mocy 300KM.

Napisano

> Raczej + 2l jak jedziesz bardziej dynamicznie. A spalanie 19l w silniku 1.8 by Honda No sorry

> tyle to mi palil 300KM Ford.

Nie o Civica mi chodziło.

Napisano

> Nie wierzę, że taka sama dynamika jazdy. Mi auta ok. 300 konne spalały w mieście w okolicach

> 25-30/100, w trasie 17-18/100.

Bo styl jazdy nie był taki sam.

>Może inaczej, Dejv667 wykorzystywał 140 KM w Hondzie, Ty też

> wykorzystywałeś podobną moc w Fordzie.

Wykorzstując maksimum tego c feruje silnik zawsze spalimy dużo, niezależnie od paliwa. Inna kwestia, że mało kto robi coś takiego na drodze.

Napisano

> Witam,

> rozglądam się za Clio III , do wyboru są dwa silniki 1.6.

> Pierwszy ma 88 KM Moment obrotowy 140/3000 N*m/rot. 11s do setki

> Drugi 110 KM Moment obrotowy 151/4250 N*m/rot. 10s do setki

> Oba mają średnie zużycie paliwa 6.6 l/100km

> Wygląda na to, że pomimo mniejszej mocy, pierwszy silnik powinien żwawiej jeździć i oszczędniej. Co

> o tym myślicie ?

> Pozdrawiam

> W.

Weź ten który jest czerwony.

Czerwony jest najszybszy.

Napisano

> nikt nie jechal 50. z 80 do 120 było imponujące jak na nie wiem ile to waży. pewnie z 5-8 ton

> ciągnik waży. Koleś lawirował jak dobrym hot hatchem

Jechałeś kiedyś koniem bez naczepy? Wytłumacz jakim cudem gość wywijał tym jak hothatchem mając całą masę na przedniej osi i napęd na tył?

Napisano

> Tobie tez polecam dokladne czytanie co napisałeś a nie co miałeś zamiar napisać...

> Nigdzie nie pisaleś o kołach średnicy 16 cali i

Rower dzieciecy - wyobrazam sobie 2 - ~10 lat. Pozniej sa juz rowery, ktorych srednice kol przypominaja/sa takie, jak w rowerach doroslych.

> Zdecyduj się gdzie ma być ta mała zębatka bo przypominam że od wielkości stosunku przód/tyl zalezy

> w rowerze przełożenie

Ciesze sie, ze mi przypomniales. Napisalem MALA zebatka, nie zebatka o malej ilosci zebow. Choc fakt - trzeba wyksztalcenia technicznego, zeby zakumac, ze na malej srednicy zebatki, wilu zebow nie wcisniesz.

Moze i malo precyzyjnie napisalem, nie istotne. Ci co chcieli, zalapali istote ok.gif

> Nigzie nie pisałeś wcdzesniej o wielkości kół 28 cali

No to fakt, ale chodzilo mi o maly rower dzieciecy + dorosly, vs normalny rower z przerzutkami + mlodzieniec nastoletni.

> Masz na myśli przelozenie przednia zebatka/tylna? czu tez uwzgledniasz w przelożeniach róznice

> obwodu kola?

Napisalem - 1:1, w sensie oba rowery maja taki sam stosunek przelozen, ale moga miec inna (bo beda) ilosc zebow.

> Sek w tym że jestem wstanie tak ustawic trasę wyścigu że mozna udowodnic każdą rzecz i w

> zalezności od trasy i przełożenia może wygrać jeden albo drugi....

Wymyslasz teraz na sile.

> A nie zależnie od załozeń i tak dopingowałbym Twinsa...

> Zreszta czyż założęniem nie były silniki o róznym momencie w tym samym aucie?

Twins napisale, ze woli diesela, bo ma wyzszy moment. I do tego sie odnosze.

Napisano

> Nic nie pomieszalem.

> Moment * predkosc obrotowa = moc.

Pomieszales.

Mo = 9500 x (P/n),

gdzie Mo - moment obrotowy, P - moc w kW, n - obroty w rpm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.