Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Shell Fuel Save

Featured Replies

Napisano

Już jest na stacji,jutro zatankuje dla porównania,bo do tej pory tylko Orlen Ekodiesel/Verva.

Cudów się nie spodziewam,ale jakieś porównanie sobie zrobię.

Może ktoś już na tym jeździ,bo niektóre stacje od 2 tygodni sprzedają nowe paliwo pod starą nazwą.

Zapraszam do dyskusji. palacz.gif

Napisano

Nie wiem jak z nazwami marketingowymi, ale ogólnie im lepsze paliwo, tym mniejsze spalanie.

Ostatnio tankuję na jednej stacji Orlen zwykłą 95 i na niej właśnie silnik ładnie pracuje i mało pali ok.gif

Napisano

Tankuję to okazjonalnie, nie zauważyłem różnicy w spalaniu...

Napisano
  • Autor

> Tankuję to okazjonalnie, nie zauważyłem różnicy w spalaniu...

Nie zrozumieliśmy się raczej....

To paliwo jest na Shellu dostępne oficjalnie od poniedziałku,o ile się nie mylę smirk.gif

Linka

Napisano

> Nie zrozumieliśmy się raczej....

> To paliwo jest na Shellu dostępne oficjalnie od poniedziałku,o ile się nie mylę

> Linka

Cena?

Napisano

> To paliwo jest na Shellu dostępne oficjalnie od poniedziałku,o ile się nie mylę

> Linka

W PL...

Za granica juz jest dlugo. Ponadto ja tankuje PB95...

Napisano

> Cena?

w linku jest przecia facepalm%5B1%5D.gif taka sama jak była zwyklej 95 na shellu.

Napisano

> Linka

To paliwo jest dostepne na innych rynkach od kilku lat smirk.gifPrzyklad UK

Napisano
  • Autor

> W PL...

> Za granica juz jest dlugo. Ponadto ja tankuje PB95...

No tak,znam paliwa tylko z rynku wewnętrznego w PL.

Masz rację. ok.gif

Napisano

ciekawe na czym polega ta super technologia, jeżeli w polsce Shell tak samo jak wszyscy inni kupuje paliwa z Orlenu czy Lotosu. Może dolewają buteleczkę jakiegoś cud siuwaksu na cysternę, albo i to nie, tylko zmienili nazwę zlosnik.gif

Napisano

> ciekawe na czym polega ta super technologia, jeżeli w polsce Shell tak samo jak wszyscy inni kupuje

> paliwa z Orlenu czy Lotosu. Może dolewają buteleczkę jakiegoś cud siuwaksu na cysternę, albo i

> to nie, tylko zmienili nazwę

na dodatkach, do paliwa kupionego od Lotosu smile.gif tak wszyscy robią smile.gif

Napisano

> na dodatkach, do paliwa kupionego od Lotosu tak wszyscy robią

czyli doleją na stacji coś do zbiorników po dostawie paliwa i tyle, tak?

Napisano

> czyli doleją na stacji coś do zbiorników po dostawie paliwa i tyle, tak?

nie na stacji - w rafinerii.

nie wiem czy tojeszcze aktualne - kilka lat temu gadałem z (niedoszłym tesciem), ktory pracuje w Grupie Lotos, w samej rafinerii na "monitorach" (kontroluje proces produkcyjny). mowiil ze Shell ma u nich osobny zbiornik na paliwo. kupuja baze od nich i przysyłają własne uszlachetniacze.

Napisano

> nie na stacji - w rafinerii.

> nie wiem czy tojeszcze aktualne - kilka lat temu gadałem z (niedoszłym tesciem), ktory pracuje w

> Grupie Lotos, w samej rafinerii na "monitorach" (kontroluje proces produkcyjny). mowiil ze

> Shell ma u nich osobny zbiornik na paliwo. kupuja baze od nich i przysyłają własne

> uszlachetniacze.

czyli mimo tego, że różne stacje kupują paliwo w tej samej rafinerii, to jednak może się ono różnić składem hmm.gif

Do tej pory myślałem, że wszędzie rozwożone jest to samo...

Napisano

> czyli mimo tego, że różne stacje kupują paliwo w tej samej rafinerii, to jednak może się ono różnić

> składem

> Do tej pory myślałem, że wszędzie rozwożone jest to samo...

ten zbiornik dotyczył własnie shella i tylko on w GLotos miał własny. ale nie znam całego rynku - to sie nie wypowiadam.

pewnie o ile paliwo nie ma jakiejś szał nazwy (verva, ultimate itp) i obiecuje cudów to wszyscy maja to samo... tak bylo wiele lat temu, ale wtedy bylo mniej tych bajer nazw na stacjach.

Napisano

byłem dzisiaj na stacji i pytałem o to, pan oczywiście zaproponował nowe paliwo, i z dumą oznajmił, że zmniejsza zużycie paliwa o .... 2% rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Cena ta sama co dotychczasowego paliwa, czyli mówiąc krótko, sprzedają ten sam produkt jako nowy (może coś dosypali do niego) po starej cenie i robią sobie kampanię. bo tej oszczędności na pewno nikt nie zauważy zlosnik.gifzlosnik.gif

Tez dobry sposób wink.gif

dlatego zalałem tradycyjnie v-powera, bo przynajmniej więcej pkt jest za niego i kawę mieloną dostałem gratis zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Litr na zbiornik to można śmiało zaoszczędzić zmieniając styl jazdy.

Ta wartość to ociera się o błąd pomiaru przy tankowaniu.

Moje obserwacje ze stosowania przemiennie paliwa Ekodiesel/Verva są takie,że w podobnych warunkachmam średnie spalanie na poziomie 6.7/6.3/100km

Czyli na 50 litrach i tak oszczędność jest większa.Tylko,że Verva jest o 20gr droższa od zwykłego oleju. cfaniak.gif

Napisano

> byłem dzisiaj na stacji i pytałem o to, pan oczywiście zaproponował nowe paliwo, i z dumą

> oznajmił, że zmniejsza zużycie paliwa o .... 2%

Wyjasnisz, z czego sie smiejesz? Jesli reklamuja, ze mozna zaoszczedzic 1l paliwa zuzytego na 50l paliwa zatankowanego, to mi wychodzi, ze to wlasnie 2% jest. A, ze jest to "up to" 2% to inna baja zlosnik.gif

Napisano

> Litr na zbiornik to można śmiało zaoszczędzić zmieniając styl jazdy.

Ja zmieniając styl jazdy w A8 4,2 zjechałem ze spalaniem średnim LPG z 18-20l, na 15-16l/100km, więc dużo więcej niż 2%.

Teraz testuje jazdę eko na mojej mazdzie 2,0 diesel (bez przesady w stylu zmian biegu już przy 2000obr. bardziej na przewidywanie zmian świateł itd.) i z blisko 8l/100km, jakie osiągałem po zakupie, zszedłem do 6,5l (średnia z ostatnich 5 tankowań). Na dojazdach do pracy-18km, czasem 22 jak wracam autostradą w godzinach szczytu, gdzie połowa trasy to obrzeża miasta z około 6-7oma rondami i kilkoma skrzyżowaniami ze światłami, reszta to droga krajowa, ale ciągle mam kilka rond i zmian ograniczeń, wyrabiam średnie 5,2-5,4l (potem trzeba doliczać wypalanie filtra i czasami jechać na zakupy). Czas dojazdu to pracy się nie zmienił.

Jeżdżę właśnie na shell fuel save, czasem na v-power (jak innego nie ma, ale to dla tego, że akurat shell mam najbliżej domu i jest to najtańsza stacja w mieście. Wierze w jakość shella, ale nie jestem w stanie wyczuć różnicy z osiągach, czy spalaniu. 1l na zbiorniku można stracić przy jednym większym korku...

Napisano

> bez przesady w stylu zmian biegu już przy 2000obr

Hej, ale po co chcesz tak żyłować diesla? Zmieniając biegi już przy 1800

i tak się jest pierwszym ze skrzyżowania yikes.gif

Napisano

> Hej, ale po co chcesz tak żyłować diesla? Zmieniając biegi już przy 1800

> i tak się jest pierwszym ze skrzyżowania

Próbowałem tak gnieść, żeby nie przekraczać 2000obr, ale ani mi spalanie nie spadało, ani to to nie chciało jechać... do tego filtr się szybciej zapychał, pewnie 2M tez swoje cierpi. Nie warto. Lepiej niech to turbo sobie dmucha troszkę i auto od razu odjeżdża, jak tego potrzebuję.

Napisano

A jest gdzieś jakaś karta charakterystyki tego cuda z informacja jaką to ma wartośc energetyczną?

Krawiec

Napisano

> Hej, ale po co chcesz tak żyłować diesla? Zmieniając biegi już przy 1800

> i tak się jest pierwszym ze skrzyżowania

tak oczywiscie... pod warunkiem że stoisz sam na tym skrzyżowaniu

Napisano

> tak oczywiscie... pod warunkiem że stoisz sam na tym skrzyżowaniu

i tyle w tym temacie zlosnik.gif

Napisano

Shell liczy na to że może przyciągnąć sporo klientów oszczędzających na już drogim paliwie.

Napisano

Mi sie wydaje, ze 'to' dziala zlosnik.gif

Napisano

> i tyle w tym temacie

Nie wiem gdzie wy jeździcie, ale z tego co wIdze na codzień sprawny operator bolidu typu panda 1,1 w 99 procentach przypadków zostawia na skrzyżowaniu inne nawet dużo mocniejsze auta daaaaleko z tylu. Ludzie sie strasznie poowooli ruszają. Tylko czesto po to by po osiągnięciu 60 km/h wcisnąć mocniej gaz dynamicznie sie rozpedzajac tuż przed kolejnym czerwonym... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Litr na zbiornik to można śmiało zaoszczędzić zmieniając styl jazdy.

Przy zmianie stylu jazdy to można oszczędzić między 5 a 20l na 100km zlosnik.gif

Napisano

> Przy zmianie stylu jazdy to można oszczędzić między 5 a 20l na 100km

chyba czołgiem zlosnik.gif

Napisano

> tak oczywiscie... pod warunkiem że stoisz sam na tym skrzyżowaniu

Szkoda że wszyscy którzy twierdzą, że ja jakoś źle korzystam z obrotów

diesla, nie mieszkają gdzieś tu blisko. To bym pokazał, że można dynamicznie

jeździć nie przekraczając 2 tys. obrotów. Mało tego - miasto to nie

tor wyścigowy i osiągnięcie 50-60 km/h zajmuje naprawdę bardzo

mało czasu.

Napisano

> Nie wiem gdzie wy jeździcie, ale z tego co wIdze na codzień sprawny operator bolidu typu panda 1,1

> w 99 procentach przypadków zostawia na skrzyżowaniu inne nawet dużo mocniejsze auta daaaaleko

> z tylu. Ludzie sie strasznie poowooli ruszają. Tylko czesto po to by po osiągnięciu 60 km/h

> wcisnąć mocniej gaz dynamicznie sie rozpedzajac tuż przed kolejnym czerwonym...

Ja odniosłem takie samo wrażenie. Ludziom się nie chce gazu wciskać albo jeszcze śpią w drodze do pracy bo jak "przeciągam" swoja Mućkę do 2500-3000rpm to reszta zostaje 100m za mną. Kiedyś z ciekawości próbowałem ruszać równo z resztą to musiałem gaz muskać. Wtf?

Napisano

> Szkoda że wszyscy którzy twierdzą, że ja jakoś źle korzystam z obrotów

> diesla, nie mieszkają gdzieś tu blisko. To bym pokazał, że można dynamicznie

> jeździć nie przekraczając 2 tys. obrotów. Mało tego - miasto to nie

> tor wyścigowy i osiągnięcie 50-60 km/h zajmuje naprawdę bardzo

> mało czasu.

Ja wierzę, tyle, że moje auto poniżej tych 1700obr nie chce za bardzo jechać, a np. taka nowa avensis jedzie całkiem ładnie już od 1300-1400obr, nawet tak podpowiada komputerek.

Napisano

> Już jest na stacji,jutro zatankuje dla porównania,bo do tej pory tylko Orlen Ekodiesel/Verva.

> Cudów się nie spodziewam,ale jakieś porównanie sobie zrobię.

> Może ktoś już na tym jeździ,bo niektóre stacje od 2 tygodni sprzedają nowe paliwo pod starą nazwą.

> Zapraszam do dyskusji.

Dzis zatankowany ON pod Sochaczewem. Potem trasa A2 do Turka i z powrotem. Roznicy nie zauwazylem.

Napisano

Wczoraj zrobiłem 300 km trasę za łódź na pb 95 z statoilu, spalanie verso w automacie sporo na tempomacie 7,8litra.

Na shellu zalaliśmy nowość i spalanie wyszło 7,8litra. Komputer resetowany po tankowaniu, styl jazdy identyczny a nawet nieco wolniejszy bo jechałem z wajchą od ręcznego gazu zamiast nożnego wiec tak samo kiedy się da tempomat. Spalanie identyczne

Napisano

> Wyjasnisz, z czego sie smiejesz?

bo mnie takie oszczędności śmieszą, bo sa najnormalniej niemierzalne, w trasie wystarczy, że jest inne natężenie ruchu albo wiatr od "pyska" i po oszczędności, a w mieście starczy inne natężenie ruchu, parę większych korków i już cała oszczędność psu w zadek, a podejrzewam, że w wielu przypadkach właściwe ciśnienie w ogumieniu jest w stanie taką oszczędność wygenerować. Pomijam juz fakt zmiany sposobu jazdy na bardziej 'trendi' czyli eko.

Oczywiście, jak z tego powodu nastąpi szturm na stacje Shella pogratuluję im kampanii i pomysłu, jak ktoś chce wierzyć w takie cuda, to jego sprawa zlosnik.gif

Napisano

> czyli mimo tego, że różne stacje kupują paliwo w tej samej rafinerii, to jednak może się ono różnić

> składem

> Do tej pory myślałem, że wszędzie rozwożone jest to samo...

paliwo jest to samo, rura doprowadzająca do rękawa nalewczego ta sama.

tajemne szczegóły są dodawane podczas tankowania cysterny i takie już pomieszane paliwo wiezie cysterna na stację i tam spuszcza.

Napisano

> Szkoda że wszyscy którzy twierdzą, że ja jakoś źle korzystam z obrotów

> diesla, nie mieszkają gdzieś tu blisko. To bym pokazał, że można dynamicznie

> jeździć nie przekraczając 2 tys. obrotów. Mało tego - miasto to nie

> tor wyścigowy

a 1.9 dieselkowi też trochę brakuje do auta wyścigowego...

> i osiągnięcie 50-60 km/h zajmuje naprawdę bardzo

> mało czasu.

Ja widzę że ci po chipie sodowa uderzyła;-) w sumie pozytywnie się w ten sposób cieszyć autem ale trochę za bardzo kozaczysz:-)

po Twojemu tracisz kupę czasu na wahlowanie biegami. Mi by się nie chciało...

Napisano

> chyba czołgiem

Civic Type-R poprzedniej generacji - na tabletkach uspokajających można zejść do 10-12l - na torze wypije 25l

Subaru STI poprzedniej generacji - podobno da się 12l zlosnik.gif na torze wciągnie 40l

Dane od właściciel, nie wiem jakie są katalogowe.

To samo się zresztą tyczy małych silniczków w miejskich samochodach, albo turbo kosiarek (ostatnio w modzie).

Stojąc w korku rzeczywiście są oszczędne, ale na trasie albo przy dynamicznej jeździe, potrafią zaskoczyć na stacji.

Napisano

> dlatego zalałem tradycyjnie v-powera, bo przynajmniej więcej pkt jest za niego i kawę mieloną

pytanie trochę offtopic .... tę kawę dają gratis ? I czy to jest 100% arabica ?

Bo jak 100% arabica to może się na tankowanie u nich skuszę.

Napisano

> nie na stacji - w rafinerii.

> nie wiem czy tojeszcze aktualne - kilka lat temu gadałem z (niedoszłym tesciem), ktory pracuje w

> Grupie Lotos, w samej rafinerii na "monitorach" (kontroluje proces produkcyjny). mowiil ze

> Shell ma u nich osobny zbiornik na paliwo. kupuja baze od nich i przysyłają własne

> uszlachetniacze.

Ciekawe hmm.gif W punktach dystrybucyjnych wszyscy( cysterny z różnymi znaczkami) leją z tego samego zbiornika. widziałem to na własne oczy.

Napisano

W UK stacja BBC wyemitowała odcinek programu konsumenckiego watchdog, w którym udowodnili że to paliwo niczym się nie różni od paliw konkurencji, pomiary mieściły się w granicach błędu...

To jest po prostu stare paliwo, sprzedawane pod nową "cool" nazwą..

LINK

Napisano

> a 1.9 dieselkowi też trochę brakuje do auta wyścigowego...

> Ja widzę że ci po chipie sodowa uderzyła;-) w sumie pozytywnie się w ten sposób cieszyć autem ale

> trochę za bardzo kozaczysz:-)

> po Twojemu tracisz kupę czasu na wahlowanie biegami. Mi by się nie chciało...

Większość kozaczy jak zobaczy cyferki po hamowni tylko że cyferkami się nie jeździ. Byle lepsza 1,4TB i z 1,9 robi wiatrak w każdym zakresie prędkości.

Napisano

> pytanie trochę offtopic .... tę kawę dają gratis ? I czy to jest 100% arabica ?

> Bo jak 100% arabica to może się na tankowanie u nich skuszę.

Dostałem gratis do 50 l V-power diesel, bodajże 100 g mielonej Segafredo - ale jaka to była - nie wiem, paczka została w domu, ja jestem w pracy.

Napisano

> Większość kozaczy jak zobaczy cyferki po hamowni tylko że cyferkami się nie jeździ. Byle lepsza

> 1,4TB i z 1,9 robi wiatrak w każdym zakresie prędkości.

Z 2.0 tez?

Napisano

Leje zwykły ON jaki jest dostępny na stacji żadnych z_lol1.gif hiper mega super screwy.gif jak ma spalić 6 to spali jak jak 7 to siedem palacz.gif i tak prawa noga jest decydującą waytogo.gifsmile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.