Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekłamania na stacji przy dystrybutorze

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj miałem okazje być swiadkiem pewnego zdarzenia, otóż po podejsciu do kasy pewien facet lekko zdenerwowany jakby sprzeczał sie z pania przy kasie o 10 litrow paliwa mniej. Tłumaczył to tak z tego co zrozumiałem ... miał już pustynie w baku i zatankował do pełna, z tego co mówił zawsze tak robi że pusty bak i do pełna. Jak zatankował do pełna to niby 10 litrów mniej mu weszło do całego baku i to go zdziwiło bo rachunek ten sam. Przy kasie kazał wzywać kierownika a jego nie było w pracy a to godzina jakos 22.00. Nie wiem jak sie zakończył spór ale facet mówił co o sądzie nawet że ich pozwie (stacja orleny a dokładnie śląsk zabrze za rokitnica na rondzie przed wioską Wieszowa) więc zapłaciłem i wyszedłem. Zdarzyło sie Wam coś podobnego ? bo słyszałem kiedyś że pewne stacje maja przekłamania na dystrybutorach ...

Napisano

Mi raz gazu tyle nabiło ,ze przynajmniej 1/3 z tego musiała wejść w opony biglaugh.gif

Pan ze stacji popatrzył na tabliczkę zbiornika ,pochodził, podumał i policzył za tyle ile nominalnie ma szanse w ten zbiornik wejść. ok.gif

Napisano

To naprawdę dziwna historia icon_eek.gif

Pistolet mu odbił 10 l za wcześnie, czy niewłaściwa cena za litr była ustawiona na dystrybutorze?

Napisano

Każdy dystrybutor lub pistolet inaczej leje. Czasami wystarczy, że krzywo pistolet włoży się do wlewu i gdy zaczyna być pełno to paliwo inaczej zawiruje i pistolet odbija. Zdarza się, że wcześniej ktoś nalał do zupełnego pełna zalewając nawet rurę wlewową i zbiornik na opary paliwa, a teraz nie.

Napisano

Znajomy tankował na stacji paliwo do skody fabii. ledwo co zaświeciła się rezerwa. Z tego co pamiętam fabia ma zbiornik 45l a jemu weszło do baku 55:) Wezwana była policja ale nic nie zrobili, bo dystrybutory miały wszystkie potrzebne atesty. Nie wiem jak to się dalej skończyło i czy sprawa była w sądzie.

Napisano

> Znajomy tankował na stacji paliwo do skody fabii. ledwo co zaświeciła się rezerwa. Z tego co

> pamiętam fabia ma zbiornik 45l a jemu weszło do baku 55:) Wezwana była policja ale nic nie

> zrobili, bo dystrybutory miały wszystkie potrzebne atesty. Nie wiem jak to się dalej skończyło

> i czy sprawa była w sądzie.

Skoda jest bardzo dobrym przykładem, zapytajcie przedstawiciela handlowego ile zmieści do zbiornika 45 litrowego .

Odpowie że co najmniej 55litrów biglaugh.gifpalacz.gif po naciśnięciu odpowietrznika-i nie jest to niczym dziwnym.

Najgorsze jest to że osoba której się WYDAJE że ją chcą oszukać nie daje sobie nic wytłumaczyć i zachowuje się jak dzikie zwierze wypuszczone z klatki.

Napisano

Ja kiedyś miałem odwrotna sytuacje - benzyna się lała a licznik nie chodził. Zatankowalem do pełna za $0. Poszedłem do gościa i mówię ze coś jest nie tak, a on na to ze maja atesty i to jest niemożliwe. Innym razem tankowalem dwa samochody na stacji i płaciłem w dwóch dystrybutorach jedna karta. Żeby było śmiesznej to do obu weszło dokładnie tyle samo. Sciagneli za jedno tankowanie, bo pewnie system uznał ze to duplikat transakcji.

Napisano

> Skoda jest bardzo dobrym przykładem, zapytajcie przedstawiciela handlowego ile zmieści do zbiornika

> 45 litrowego .

> Odpowie że co najmniej 55litrów po naciśnięciu odpowietrznika-i nie jest to niczym dziwnym.

> Najgorsze jest to że osoba której się WYDAJE że ją chcą oszukać nie daje sobie nic wytłumaczyć i

> zachowuje się jak dzikie zwierze wypuszczone z klatki.

W Octavii I z mieści sie jakieś 65 litrów zlosnik.gif

Napisano

> Skoda jest bardzo dobrym przykładem, zapytajcie przedstawiciela handlowego ile zmieści do zbiornika

> 45 litrowego .

> Odpowie że co najmniej 55litrów po naciśnięciu odpowietrznika-i nie jest to niczym dziwnym.

> Najgorsze jest to że osoba której się WYDAJE że ją chcą oszukać nie daje sobie nic wytłumaczyć i

Zdaje się, że wszystkie samochody VAG mają podobnie ale pewny nie jestem. W modelu Octavia I też po naciśnięciu odpowietrznika można dolać do 10 litrów.

Napisano

każdy dystrybutor (w Polsce) posiada metrykę (tabliczkę) i plombę Urzędu Miar (najczęściej Obwodowego).

jeśli klient ma wątpliwości co do ilości wydawanego paliwa to najsampierw powinien sprawdzić, czy nie są uszkodzone plomby lub ktoś nie dłubał przy liczniku. jeśli jest OK może zgłosić NA PIŚMIE informację o źle wydającym dystrybutorze.

przy czym samo info nie generuje działania UM. trzeba podać, że żądamy sprawdzenia urządzenia dystrybucyjnego. a to jest już płatne przez składającego wniosek grinser006.gif

podobnie rzecz ma się z inspekcją handlową i kiepskim paliwem.

jak się nie udowodni, to ma się peszek palacz.gif

Napisano

Dystrybutor może mieć nawet 100%-wą dokładność. Nie ma to żadnego wpływu na to, że odbezpieczę odpowietrznik przy wlewie i wleję więcej paliwa do baku.

Napisano

> 45 litrowego .

> Odpowie że co najmniej 55litrów

Od zera wchodzi 57. Ale nie jestem przedstawicielem handlowym więc pewnie się nie liczy zlosnik.gif

Napisano

> Od zera wchodzi 57. Ale nie jestem przedstawicielem handlowym więc pewnie się nie liczy

Podałem przykład PH bo oni często powożą Skodami i najczęściej tankują pod korek czyli pod korek zlosnik.gif

Napisano

> 45 litrowego .

mialem to samo, ale koles od tankowania wczesniej mnie o tym uswiadomil, ze mozliwe jest dolanie +10 litrow do fabii.

Czy to w jakis sposob nie jest szkodliwe?

Co do przeklaman przy tankowaniu bez fabrycznych cheatow, to trafilem na stacje, gdzie przy tankowaniu jak zwykle przy 1/4 baku, na tej wlasnie stacji weszlo 3 litry wiecej do pierwszego strzalu. Tankowana byla Corolla.

Stacja w okolicach Polanczyka. FirmOwa taka. zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> mialem to samo, ale koles od tankowania wczesniej mnie o tym uswiadomil, ze mozliwe jest dolanie

> +10 litrow do fabii.

> Czy to w jakis sposob nie jest szkodliwe?

To MOŻE być szkodliwe, bo się uszkadza jakiś tam filtr oparów czy coś w tym stylu. Auto wywala Checka Norrisa i wymiana takiego filtra może być kosztowna.

Napisano

Ta stacja od wieków ma bardzo złą reputacje nawet za czasów CPN cyganili na paliwie jakościowo i ilościowo

Miałem podobnie tyle ze na stacji koło Carrefoura do matiza z bakiem 36 l ze świecąca się rezerwą ( od 140 km ) Na oko w baku powiano być jakieś 3do 5 litra paliwa - Udało mi sie wlać 44 l icon_eek.gif

Złożyłem reklamacje i od ręki dostałem talon na 10 l paliwa Już tam nie tankuje

Kolejna stacja co cygani na ilości to Neste na Karibu w Bytomiu

Napisano

> To MOŻE być szkodliwe, bo się uszkadza jakiś tam filtr oparów czy coś w tym stylu. Auto wywala

> Checka Norrisa i wymiana takiego filtra może być kosztowna.

Problem w tym, że wszyscy wiedzą że jest szkodliwe ale jeszcze nikt nie widział tak zepsutego auta zlosnik.gif

Po wsi muwio, że uszkodzeniu może ulec pochłaniacz par paliwa ze zbiornika wypełniony węglem aktywnym (urządzenie o wyglądzie termosu, znajdującse się w prawym tylnym nadkolu, widoczne po zdjęciu plastikowej osłony nadkola - dotyczy tylko wersji benzynowych).

W ASiO gdzie jeżdże z moją skodziną ten pochłaniacz wymieniano do tej pory raz (1 raz) i nie było to związane z przelaniem paliwa a komplikacje po kolizji.

Napisano

> 45 litrowego .

Pracowałem kiedyś, na uznawanej za markową, stacji, zlokalizowanej blisko dużego dilera Skody. Sprzedawcy wypuszczali klienta z prawie suchym zbiornikiem, wskazywali "moją" stację informując jednocześnie o 45- litrowym zbiorniku. Każdy klient, który kupił Fabię i chciał zatankować dobrego paliwa, kończył co najmniej zdziwieniem a najczęściej awanturą clown.gif

Napisano

> Dystrybutor może mieć nawet 100%-wą dokładność. Nie ma to żadnego wpływu na to, że odbezpieczę

> odpowietrznik przy wlewie i wleję więcej paliwa do baku.

tak, ale wątek dotyczy przekłamania dystrybutora, a nie otwartego układu odpowietrzania

Napisano

> dystrybucyjnego. a to jest już płatne przez składającego wniosek

Niekoniecznie. Pismo trzeba adresowac do pionu nadzoru, a oni juz chetnie przybiegna na kontrole.

Napisano

> Tłumaczył to tak

> z tego co zrozumiałem ... miał już pustynie w baku i zatankował do pełna, z tego co mówił

> zawsze tak robi że pusty bak i do pełna. Jak zatankował do pełna to niby 10 litrów mniej mu

> weszło do całego baku i to go zdziwiło bo rachunek ten sam.

Wybacz, ale lekko nie rozumiem. Z tego co napisales wynika, ze klient ma problem z rozbieznoscia ceny, a nie ilosci paliwa. Czy ilosc litrow x cena zgadzala sie z tym co pokazywal dystrybutor i co wybila kasa ? Jezeli tak, to jedyne co pozostaje to donos do nadzoru odpowiedniego urzedu miar. Dawnymi czasami zdarzalo sie tak, ze to co pokazal dystrybutor nie zgadzalo sie z tym co wybila kasa - moze tutaj do tego doszlo ?

Napisano

> Niekoniecznie. Pismo trzeba adresowac do pionu nadzoru, a oni juz chetnie przybiegna na kontrole.

ZTCW nie, ale możesz masz własne doświadczenie w tej sprawie.

ja opieram się na konsultacjach inspektorów goszczących w mej firmie.

Napisano

> ZTCW nie, ale możesz masz własne doświadczenie w tej sprawie.

> ja opieram się na konsultacjach inspektorów goszczących w mej firmie.

To zalezy troche od czlowieka, moga olac, ale czesto jada sprawdzic - zwlaszcza jezli skarg jest kilka lub stacja miala "bogata" przeszlosc. Opieram sie na opinii inspektorow, ktorych znam i z ktorymi pracuje.

Napisano

> To zalezy troche od czlowieka, moga olac, ale czesto jada sprawdzic - zwlaszcza jezli skarg jest

pytanie kto za to płaci

Napisano

> pytanie kto za to płaci

Dzialalnosc "rutynowa" - kontrole na stacjach sa dla nadzoru sprawa normalna, a jak jest donos (dlatego pisze o donosie, a nie o wniosku o kontrole lub co gorsza, ekspertyze) to nikt nie zaplaci bo kogo maja scignac o kase ? Nadzor od tego jest, zeby kontrolowac, za to im placa. Co innego jak ktos zlozy wniosek o ekspertyze, ale to strzal w stope, bo raz ze zaplaci, a dwa ze ekspertyza jest zapowiedziana. Taka kontrola jest prosta, przyjezdza dwoch panow jakims vanem, tam maja sprzecik, wyladowuja sie, podlaczaja gdzie trzeba i jazda z pomiarem. Na koniec protokol i jak cos nie halo to sa odpowiednie konsekwencje.

edit: kolega jest z okolic Bytomia to najblizej ma do OUM w Bytomiu, a tam pion nadzoru to Jadwiga Czmok-Rotko, tel tel. +48 32 258-94-36 wew.61 email [email protected]. Mozna zadzwonic, mozna zamailowac, pewnie rozwieje watpliwosci. Moze i ja sie myle, moze cos sie zmienilo.

Napisano

> Dzialalnosc "rutynowa" - kontrole na stacjach sa dla nadzoru sprawa normalna, a jak jest donos

> (dlatego pisze o donosie, a nie o wniosku o kontrole lub co gorsza, ekspertyze) to nikt nie

no widzisz. a ja mam od naczelnika mojego OUM informacje takie, że na "donos" nie pojadą. trzeba żądać pobrania materiału do badań

Napisano

> no widzisz. a ja mam od naczelnika mojego OUM informacje takie, że na "donos" nie pojadą. trzeba

> żądać pobrania materiału do badań

Ktory to OUM ?

Napisano

... zalać powyżej deklarowanej fabrycznie pojemności zbiornika?

Jak ktoś zwykle leje jak ciota do pierwszego odbicia a tu nagle zaleje do 2-3 odbić, bądź wręcz do pełna to potem ma suprajs...

Zaiste, straszna jest ignorancja techniczna w narodzie.

Napisano

Wydaje mi się że koleś coś namotał. Może zatankowal 98 zamiast 95 a weszło mu mniej bo jeszcze było.

Kiedyś miałem przypadek że zatankowałem za równo 100.00zł. Podchodze do kasy a Pani pyta czy mam 3gr ja yikes.gif że było za 100.00zł a ona że nie bo jest 100.03gr. Wróciłem i na dystrybutorze 100.03zł. A wcześniej patrzyłem dwa razy. Tak więc cuda ale tu mogło poprostu przeskoczyć.

Napisano

> uszkodzeniu może ulec pochłaniacz par paliwa ze zbiornika wypełniony węglem

> aktywnym (urządzenie o wyglądzie termosu, znajdującse się w prawym tylnym nadkolu, widoczne

> po zdjęciu plastikowej osłony nadkola - dotyczy tylko wersji benzynowych).

nie zawsze w nadkolu - w moim bolidzie pochłaniacz jest obok chłodnicy biglaugh.gif

Napisano

> nie zawsze w nadkolu - w moim bolidzie pochłaniacz jest obok chłodnicy

Ale czujesz, że odpowiadasz na wypowiedź o Fabii?

mar00ha

Napisano

ta stacja nie była CPN-em...to nowa stacja, ,ten stary CPN jest zlikwidowany wink.gif

Napisano

tankuje na tej stacji czesto i benzyne i gaz i nie zauważyłem żadnych anomalii.... smile.gif

Napisano

> nie zawsze w nadkolu - w moim bolidzie pochłaniacz jest obok chłodnicy

W Fabii? Bo o niej mowa.

Napisano

> Ale czujesz, że odpowiadasz na wypowiedź o Fabii?

nie, zupełnie tego nie poczułem... niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.