Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uzbierałes ponad 24pkt? Nie zabiorą ci prawka

Featured Replies

Napisano

> a taka oto ciekawostka. Uzbierałeś ponad 24pkt i chcę zabrać ci prawko? Możesz się wymigać.

> Więcej pod linkiem:

> http://www.rp.pl/artykul/793784,862933-P...24-punktow.html

Żenada i tyle.

IMHO powinni obnizyc limit punktow do 12 a po przekroczeniu nie zaden ponowny egzamin, bo to nic nie daje, tylko zabranie prawka na 6 miesiecy.

Bardzo szybko by sie zrobil porzadek na drogach.

Napisano

To pewnie odpowiedź na to, że fotoradary nie wyrobiły planu sprzedażowego zlosnik.gif Więc się robi furtkę w postaci szkoleń za kasę, żeby nadrobić braki

Napisano

> Żenada i tyle.

> IMHO powinni obnizyc limit punktow do 12 a po przekroczeniu nie zaden ponowny egzamin, bo to nic

> nie daje, tylko zabranie prawka na 6 miesiecy.

bez sensu... przeciez tu nie chodzi zeby kierowca nie jezdził. on ma płacic mandaty, akcyze i utrzymywać WORDy.

> Bardzo szybko by sie zrobil porzadek na drogach.

szybciej by było jakby za przekroczenie prędkości zaczynali strzelać... a za parkowanie na miejscu dla inwalidów łamali nogi.

Napisano
  • Autor

> To pewnie odpowiedź na to, że fotoradary nie wyrobiły planu sprzedażowego Więc się robi furtkę w

> postaci szkoleń za kasę, żeby nadrobić braki

Te szkolenia to już od wielu, wielu lat istnieją. Pamiętam bo jak pracowałem jako przedstawiciel medyczny w tydzień uzbierałem z 18pkt i mocno się zastanawiałem, czy nie pójść na taki kurs i zmniejszyć liczbę punktów o 6.

Ale policzyłem sobie, że taniej będzie CB kupić i darowałem sobie kurs i oglądanie na nim rozczłonkowanych zwłok ofiar wypadków

Napisano

> Te szkolenia to już od wielu, wielu lat istnieją

Ale to to ja wiem. Tylko, że chyba do tej pory pomagały tylko zanim przekroczyłeś dopuszczalne 24pkt. A po przekroczeniu amen. A teraz wychodzi na to, że nie musi być amen, tylko dorzucisz do budżetu i się wymigasz

Napisano

> Żenada i tyle.

> IMHO powinni obnizyc limit punktow do 12 a po przekroczeniu nie zaden ponowny egzamin, bo to nic

a weź mi wyjaśnij jedną rzecz

bez napinki ...

jakim prawem wogóle piszesz nt. polskich przepisów nie mieszkając w tym kraju ? smirk.gif

Napisano

> a weź mi wyjaśnij jedną rzecz

> bez napinki ...

> jakim prawem wogóle piszesz nt. polskich przepisów nie mieszkając w tym kraju ?

bez napinki:

1. Urodzilem sie w tym kraju i mieszkalem przez 25 lat.

2. Duza czesc mojej rodziny (czyli ludzie na ktorych mi zalezy) mieszka w tym kraju.

3. Zamierzam kiedys wrocic do tego kraju.

4. Mam prawo wybierac kto rzadzi tym krajem, wiec moge chyba tez komentowac to w jaki sposob to robia.

5. Co najwazniejsze - tu jest autokacik, na ktorym jestem aktywnym uzytkownikiem od ponad 10 lat. A idea AK jest wlasnie taka, ze kazdy moze zabrac zdanie w jakiejs sprawie.

6. Spedzam co roku wsumie ponad miesiac w tym kraju, pokojac tysiace km w tym czasie po polskich drogach.

IMHO to wszystko az nadto zebym mial prawo zabrac zdanie w tej sprawie.

Napisano

> IMHO to wszystko az nadto zebym mial prawo zabrac zdanie w tej sprawie.

IMHO bez napinki uważam, że jak nie płacisz w danym kraju podatków, nie powinieneś mieć praw do decydowania jak tam mają ludzie żyć.

Napisano

>

Nie sądzę . W USA policjant zatrzymuje ci prawko za przekroczenie prędkości. Lecisz do sędziego, płacisz zlosnik.gif karę albo płacisz i dostajesz jakieś zawiasy, podnoszą ci składkę ubezpieczenia albo idziesz do "szkoły" , płacisz grinser006.gif i nie podnoszą ci składki zlosnik.gif

Pomimo to i tak większośc ludzi przekracza prędkość icon_eek.gif

HanYs

Napisano

> Nie sądzę . W USA policjant zatrzymuje ci prawko za przekroczenie prędkości. Lecisz do sędziego,

> płacisz karę albo płacisz i dostajesz jakieś zawiasy, podnoszą ci składkę ubezpieczenia albo

> idziesz do "szkoły" , płacisz i nie podnoszą ci składki

> Pomimo to i tak większośc ludzi przekracza prędkość

> HanYs

Ale chyba nie az tak drastycznie jak w Polsce.

Napisano

> Przecież nie ma

Mam prawo do wybierania wladzy, takie samo jak kazdy inny obywatel RP. Ale fakt - nie korzystam z tego prawa.

Napisano

> IMHO bez napinki uważam, że jak nie płacisz w danym kraju podatków, nie powinieneś mieć praw do

> decydowania jak tam mają ludzie żyć.

Place place i to wiecej niz ci sie wydaje.

Wprawdzie moze nie podatek dochodowy, ale place pelno innych podatkow...

Napisano

> Place place i to wiecej niz ci sie wydaje.

> Wprawdzie moze nie podatek dochodowy, ale place pelno innych podatkow...

na ZUS płacisz, na NFZ płacisz?, Dokładasz się do obecnych emerytów? zlosnik.gif Chyba, że mówisz o VAT, to ja też chcę decydować po zakupie browara, np w UK zlosnik.gif

Napisano

> Żenada i tyle.

Ty naprawdę myślisz, że w tym całym "biznesie" chodzi o bezpieczeństwo? hehe.gif

Napisano

> Ty naprawdę myślisz, że w tym całym "biznesie" chodzi o bezpieczeństwo?

Przestawił sobie na obczyźnie myślenie na logiczne zlosnik.gif

Napisano

> Ty naprawdę myślisz, że w tym całym "biznesie" chodzi o bezpieczeństwo?

No chcialbym zeby tak bylo.

Napisano

> IMHO bez napinki uważam, że jak nie płacisz w danym kraju podatków, nie powinieneś mieć praw do

Imho bez napinki.

To moze mogles przy okazji wyborow zaglosowac na takiego kandydata, ktory znioslby ta mozliwosc?? A nie teraz bez napinki komentowac.

Poza tym zamiast spedzac czas na AK wzialbys sie do roboty bo chcialbym miec godna emeryture jak kiedys wroce do NASZEGO kraju.

Pozdrawiam

Napisano

Skąd wiesz bez napinki gdzie koleżka płaci podatki?

Napisano

> Mam prawo do wybierania wladzy, takie samo jak kazdy inny obywatel RP. Ale fakt - nie korzystam z tego prawa.

To po co się wogóle wypowiadasz? smirk.gif

Napisano

> a taka oto ciekawostka. Uzbierałeś ponad 24pkt i chcę zabrać ci prawko? Możesz się wymigać.

> Więcej pod linkiem:

> http://www.rp.pl/artykul/793784,862933-P...24-punktow.html

BTW: dostałem dzisiaj maila (jak pewnie każdy user) z motostat.pl z nową punktacją zlosnik.gif

- przewóz dzieci niezgodnie z przepisami - 6 pkt (dotychczas 3)

- przewożenie pasażerów niezgodnie z przepisami (bez pasów lub bez kasku) - 4 pkt (dotychczas 1)

- parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych - 5 pkt (dotychczas 0)

- rozmowa przez telefon komórkowy - 5 pkt (dotychczas 0)

- wjechanie na skrzyżowanie, jeśli nie ma miejsca do kontynuowania jazdy - 2 pkt (dotychczas 0)

- niewłączenie lub niewłaściwe użycie kierunkowskazów - 2 pkt (dotychczas 0)

- ciągnięcie osób za pojazdem m.in. na nartach, sankach lub wrotkach - 5 pkt (dotychczas 0)

- nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na oznakowanym przejściu - 10 pkt (dotychczas 8)

- wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i przed nimi - 10 pkt (dotychczas 9)

- wyprzedzanie na przejazdach rowerowych i przed nimi - 10 pkt (dotychczas 8 pkt)

- zakrywanie tablic rejestracyjnych - 3 pkt (dotychczas 0)

Dla pocieszenia znika 1 punkt karny za przekroczenie prędkości o 10 km/h i mniej.

W zasadzie jak ktoś się zagapi rozmawiając przez telefon i zaliczy wyprzedzanie na przejściu dla pieszych połączonym z przejazdem rowerowym - to prawo jazdy pójdzie się kochać zlosnik.gif

Napisano

> Żenada i tyle.

Te 24 niech zostaną ale nie na rok tylko na dwa lata.

Napisano

nie no za ogólnie.

bardziej (oczywiscie bez napinki) pasuje mi podejscie takie: nie masz polskiego prawka - nie dostajesz punktów. To co cie obchodzi jakie są zasady ich kasowania? wink.gif

Napisano

> nie no za ogólnie.

> bardziej (oczywiscie bez napinki) pasuje mi podejscie takie: nie masz polskiego prawka - nie

> dostajesz punktów. To co cie obchodzi jakie są zasady ich kasowania?

ale na nim siedliście grinser006.gif

wypowiedział swoje zdanie i juz, każdemu wolno bo to w końcu forum dyskusyjne

można się nie zgadzać, ale odmawiać prawa do zabrania głosu ? ... zwłaszcza ze ma odniesienie jak to jest gdzieś tam, na świecie ok.gif

IMO całe zamieszanie z pkt w PL jest śmieszne, tak jak było pisane, CB za 400zł załatwia sprawę zlosnik2.gif

oglądając filmiki z zatrzymań, to jednak w większości jednak pkt są tym "batem" hmm.gif

IMO za drastyczne przegięcia powinni jednak surowiej karać hmm.gif

np zatrzymaniem prawka od zaraz icon_rolleyes.gif

np jedziemy sobie kolumną przez wioskę, tak z 70km/h grinser006.gif

i nagle załadowana rodzinką corrolka zaczyna wyprzedzanie - czyli ma z 90km/h na 50,

wyprzedza na podwójnej ciągłej ze względu na liczne wjazdy, zaliczając jeszcze po drodze przejście dla pieszych zlosnik2.gif

Napisano

> ale na nim siedliście

> wypowiedział swoje zdanie i juz, każdemu wolno bo to w końcu forum dyskusyjne

> można się nie zgadzać, ale odmawiać prawa do zabrania głosu ? ... zwłaszcza ze ma odniesienie jak

> to jest gdzieś tam, na świecie

kazdy kto spedzil troche czasu w innym kraju ma odniesienie. sęk to nie popadac w paranoje i "harcerstwo".

bo jakos w krajach gdzie są bardziej restrykcyjne przepisy - nie zniknęły problemy. dla kontrastu - w krajach gdzie są bardziej liberalne - nie sciele się wcale trup na drogach. Poprostu - pewien poziom "abstrakcji" będzie zawsze. i remedium nie istnieje.

> IMO całe zamieszanie z pkt w PL jest śmieszne, tak jak było pisane, CB za 400zł załatwia sprawę

> oglądając filmiki z zatrzymań, to jednak w większości jednak pkt są tym "batem"

no są. tylko po co ruszać? jak pokazują statystyki - brak prawka nikomu nie przeszkadza jezdzic po ulicach, takze z tym batem to nie do konca.

> IMO za drastyczne przegięcia powinni jednak surowiej karać

> np zatrzymaniem prawka od zaraz

> np jedziemy sobie kolumną przez wioskę, tak z 70km/h

> i nagle załadowana rodzinką corrolka zaczyna wyprzedzanie - czyli ma z 90km/h na 50,

> wyprzedza na podwójnej ciągłej ze względu na liczne wjazdy, zaliczając jeszcze po drodze przejście

> dla pieszych

no to przeciez dostanie pierdylion punktów za to? co bys zmienił? zabrac prawko po 1 takiej akcji - imho za ostro, moze miał powód. po 2 ok? ale zaraz sie odezwie ktos kto uzna ze zbyt pobłażliwie. a dla innego profilaktycznie zabrać prawko i obciąć rękę PRZED takim manewrem (na podstawie zeznań wróżki) to będzie za mało...

Napisano

> kazdy kto spedzil troche czasu w innym kraju ma odniesienie. sęk to nie popadac w paranoje i

> "harcerstwo".

ok.gif

> bo jakos w krajach gdzie są bardziej restrykcyjne przepisy - nie zniknęły problemy. dla kontrastu -

> w krajach gdzie są bardziej liberalne - nie sciele się wcale trup na drogach. Poprostu -

> pewien poziom "abstrakcji" będzie zawsze. i remedium nie istnieje.

hmm bo jak widać po "pijakach" zaostrzenie przepisów nie zawsze przynosi oczekiwany skutek

u nas przepisy wcale nie są takie pobłażliwe IMO, owszem przydało by się zaostrzyć kary za totalne przegięcia, ale przede wszystkim poprawić wykrywalność

właśnie nie suszarka w krzakach o której wiadomo 100km wcześniej, a może mobilne patrole ?

> no są. tylko po co ruszać? jak pokazują statystyki - brak prawka nikomu nie przeszkadza jezdzic po

> ulicach, takze z tym batem to nie do konca.

ano, tu też coś trza zmienić niewiem.gif

> no to przeciez dostanie pierdylion punktów za to? co bys zmienił? zabrac prawko po 1 takiej akcji -

> imho za ostro, moze miał powód. po 2 ok? ale zaraz sie odezwie ktos kto uzna ze zbyt

> pobłażliwie. a dla innego profilaktycznie zabrać prawko i obciąć rękę PRZED takim manewrem (na

> podstawie zeznań wróżki) to będzie za mało...

ale właśnie o to chodzi że nikt go za takie coś nie złapie niewiem.gif

za to ustawią się przy przejściu i będa ciupać pkt i mandaty bo ktoś wyprzedza auto na pasie obok z różnica prędkości 2km/h grinser006.gif

dobrze że chociaż wydac poprawę, IMO dużo mniej jest wariatów, jeździ się chyba spokojniej hmm.gif

Napisano

> hmm bo jak widać po "pijakach" zaostrzenie przepisów nie zawsze przynosi oczekiwany skutek

...cut

> dobrze że chociaż wydac poprawę, IMO dużo mniej jest wariatów, jeździ się chyba spokojniej

no i wlasnie tu jest problem. wykrywalność...

1. zostawic punkty w spokoju, a skupic się na wyłapywaniu tych problematycznych kierowców i znalezc sposóby na recydywistów.

2. przy okazji zdelegalizowac strazników miejskich (są bezuzyteczni i tylko wkurzają), przekazac budzety drogówce i dac im dobre wozy patrolowe. stacjonarne fotoradary to lipa.

ale tyle teorii smile.gif

Napisano

> ...cut

> no i wlasnie tu jest problem. wykrywalność...

> 1. zostawic punkty w spokoju, a skupic się na wyłapywaniu tych problematycznych kierowców i znalezc

> sposóby na recydywistów.

Konsekwentne kary finansowe. Nawet drobne, ale konsekwentne.

> 2. przy okazji zdelegalizowac strazników miejskich (są bezuzyteczni i tylko wkurzają), przekazac

> budzety drogówce i dac im dobre wozy patrolowe. stacjonarne fotoradary to lipa.

> ale tyle teorii

A dlaczego? Ja uważam że straże miejskie robią dobrą robotę. Niech łapią stojących na miejscach dla niepełnosprawnych i przekraczających prędkość.

Ba, ja bym nawet pozwolił na ustwianie i obsługę fotoradarów prywatnym firmom. To dopiero byłoby Eldorado!

Napisano

> Konsekwentne kary finansowe. Nawet drobne, ale konsekwentne.

kary są imho ok jak na polskie realia. problem ze sprawną egzekucją.

> A dlaczego? Ja uważam że straże miejskie robią dobrą robotę. Niech łapią stojących na miejscach dla

> niepełnosprawnych i przekraczających prędkość.

ale to samo (jednoczesnie posiadając duzo lepsze spektrum uprawnien) może robic drogówka.

> Ba, ja bym nawet pozwolił na ustwianie i obsługę fotoradarów prywatnym firmom. To dopiero byłoby

> Eldorado!

żartujesz? smile.gif

Napisano

> kary są imho ok jak na polskie realia. problem ze sprawną egzekucją.

Owszem. A właściwie ze ściganiem wykroczeń. Bo jak kogoś łapią raz na 100 przypadków to żadna nauczka.

> ale to samo (jednoczesnie posiadając duzo lepsze spektrum uprawnien) może robic drogówka.

Tylko że nie robi, albo jest jej za mało, albo nie wiadomo co jeszcze.

> żartujesz?

Nie. Dlaczego by nie pozwolić firmie X na ustawienie sobie fotoradaru i łapanie kierowców? Kasa do podziału pomiędzy Skarb Państwa i tą firmę (z czegoś musi żyć).

Namnożyłoby się fotoradarów i kierowcy zaczęliby jeździć grzecznie.

Napisano

> Owszem. A właściwie ze ściganiem wykroczeń. Bo jak kogoś łapią raz na 100 przypadków to żadna

> nauczka.

> Tylko że nie robi, albo jest jej za mało, albo nie wiadomo co jeszcze.

dlatego przekazac kase z utrzymania machiny SM, do Policji. policja ma infrastrukturę własną (smiem twierdzić że sprawniejszą) i lepiej wykorzysta te srodki.

> Nie. Dlaczego by nie pozwolić firmie X na ustawienie sobie fotoradaru i łapanie kierowców? Kasa do

> podziału pomiędzy Skarb Państwa i tą firmę (z czegoś musi żyć).

> Namnożyłoby się fotoradarów i kierowcy zaczęliby jeździć grzecznie.

mi się to kojarzy ze strajkiem włoskim - niby tak powinno byc na codzien (po harcersku), ale jednak nie pozwala normalnie funkcjonować. to jest analogiczna koncepcja.

poza tym - prywatnymi firmom wara od wyciągania łapy po kasę z jakiegokolwiek kodeksu... jest kwestia różnych "interesów i misji".

Napisano

> ..Nie. Dlaczego by nie pozwolić firmie X na ustawienie sobie fotoradaru i łapanie kierowców? Kasa do

> podziału pomiędzy Skarb Państwa i tą firmę (z czegoś musi żyć).

> Namnożyłoby się fotoradarów i kierowcy zaczęliby jeździć grzecznie.

No właśnie kierowcy zaczęliby jeździć grzecznie i firmie opłacalność prowadzenia działalności spada wiec pojawia się pokusa drobnego "podrasowania" fotoradaru. Część kierowców jadąc zgodnie z ograniczeniem dostaje mandat na 50-100 zł. Dla świętego spokoju zapłacą bo nie są pewni ile faktycznie jechali. W taki sposób pojawia się nowa patologia.

Napisano

> Imho bez napinki.

> To moze mogles przy okazji wyborow zaglosowac na takiego kandydata, ktory znioslby ta mozliwosc?? A

> nie teraz bez napinki komentowac.

Za dużo emigracji głosuje, wiec nie ma szans.

> Poza tym zamiast spedzac czas na AK wzialbys sie do roboty bo chcialbym miec godna emeryture jak

> kiedys wroce do NASZEGO kraju.

> Pozdrawiam

To sobie zacznij odkładać na emeryturę, bo od buli nic nie dostaniesz.

Napisano

> No właśnie kierowcy zaczęliby jeździć grzecznie i firmie opłacalność prowadzenia działalności spada

> wiec pojawia się pokusa drobnego "podrasowania" fotoradaru. Część kierowców jadąc zgodnie z

> ograniczeniem dostaje mandat na 50-100 zł. Dla świętego spokoju zapłacą bo nie są pewni ile

> faktycznie jechali. W taki sposób pojawia się nowa patologia.

W Irlandii 2 lata temu uruchomiono wlasnie system fotoradarow operowany przez prywatna firme.

Fotoradary sa mobilne, tzn umieszczone w vanach ktore sa parkowane przy drogach w przeroznych miejscach i wylapuja kierowcow przekraczajacych predkosc.

Aby firma nie robila tego o czym piszesz (rasowania radarow) to maja placone od ilosci czasu sprzedzonego na kontrolowaniu drog, a nie od ilosci zlapanych.

Napisano

> nie no za ogólnie.

> bardziej (oczywiscie bez napinki) pasuje mi podejscie takie: nie masz polskiego prawka - nie

> dostajesz punktów. To co cie obchodzi jakie są zasady ich kasowania?

I z tych wszystkich zali do mnie, ten ma najwiekszy sens.

Mimo wszystko bardzo mozliwe, ze jeszcze kiedys bede mial polskie prawko i bede zbieral polskie punkty, wiec sprawa mnie tez bedzie dotyczyc.

Napisano

> kazdy kto spedzil troche czasu w innym kraju ma odniesienie. sęk to nie popadac w paranoje i

> "harcerstwo".

> bo jakos w krajach gdzie są bardziej restrykcyjne przepisy - nie zniknęły problemy. dla kontrastu -

> w krajach gdzie są bardziej liberalne - nie sciele się wcale trup na drogach. Poprostu -

> pewien poziom "abstrakcji" będzie zawsze. i remedium nie istnieje.

W Polsce jednak ten poziom abstracji jest bardzo wysoki.

Lucyfer juz tyle razy pisal, ze Francuzom udalo sie jakos pozbyc wariatow z drog wlasnie przez szalenie wysokie kary zwlaszcza za predkosc. Czyli jednak to dziala.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.