Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujniki parkowania na tył co polecacie?

Featured Replies

Napisano

Jako że moja żona zabiera się za jazdę poprosiła czy mogli byśmy coś takiego zapodać ok.gif

Napisano

> Jako że moja żona zabiera się za jazdę poprosiła czy mogli >byśmy coś takiego zapodać

Kamerke moze ?

Napisano

> Jako że moja żona zabiera się za jazdę poprosiła czy mogli byśmy coś takiego zapodać

ja kupiłem jakieś chińskie za 80 czy 100 zł ..... działają chyba z 4 czy 5 rok smile.gif

ale, nie kupuj takich bezprzewodowych, czyli masz centralkę, ale wyświetlacz działa bezprzewodowo - jest lag, czyli opóźnienie jakieś 1-1,5 sekundy pomiędzy zdarzeniem, a tym co się na wyświetlaczu pojawi. teraz już wiem o tym, ale pierwszy test czujników wzbudził gromki śmiech montera :D

Napisano

> Jako że moja żona zabiera się za jazdę poprosiła czy mogli byśmy coś takiego zapodać

Kupiłem 6 lat temu chińskie za ~110zł

Padł jeden sensor.

W tym roku zamierzam kupić nowy kompletny zestaw za ~50zł z przesyłka.

To wszystko to jedna chińszczyzna. Polecane na forum valeo potrafią paść jeszcze szybciej niż najtańsze "chińskie" waytogo.gif

Napisano

Kiedyś polecane były tanie, rodzimej produkcji STIG:

STIG

Przez przypadek dostałem je w prezencie, zamontowaliśmy z kolegą bez większych problemów (akurat mam najprostrzy pikający model więc żadnego ciągania kabli przez całe auto)

Cóż... działają nawet oki, pocieszam się że w razie awarii któregoś z elementu można będzie nabyć części-ale jak patrzę na ceny to pewnie łatwiej i szybciej będzie zakupić cały nowy komplet smile.gif

Napisano
  • Autor

> Kamerke moze ?

a co polecasz? ok.gif

Napisano

> a co polecasz?

Szczerze mowiac to mialem do czynienia glownie z fabrycznymi a taka dokladana widzialem raz. Osobiscie zastanawiam sie nad kamerka do sxa bo komplet mozna miec za niecale 300pln naprzyklad : allegro a montaz imho prostszy i zderzaka nie trzeba wiercic ok.gif

Napisano

> a co polecasz?

Tania będzie badziewiasta sick.gif

Zaparuje, zamoknie, nie pokaże nic przy braku światła itp.

Druga sprawa musisz mieć dodatkowy monitorek który może być łupem dla złodzieji,

jeśli nie masz wbudowanego np. radio czy navi to zostaje lusterko z lcd.

HanYs

Napisano

> Takie mam i polecam

też mam i nie polecam 270751858-jezyk.gif

- w czasie deszczu/po opadach: pipczą i wariują tongue.gif

- nawierzchnia nieasfaltowa a np z kostki: pipczą i wariują tongue.gif

Napisano

Stig ok.gif

Mam zamontowane w dwoch autach od kilku lat, tanie i dobre. wink.gif

Napisano

poświęć parę zeta na paliwo i trochę czasu na naukę mulher.gif - wszystkie czujnik są g00wno warte

albo dobra kamera albo własne wyczucie

Napisano

> - wszystkie czujnik są g00wno warte

Mylisz się. W większych autach np. sedanach bardzo przydają się na parkingach, bo przy dużym kufrze naprawdę ciężko jest ocenić odległość.

A przy okazji, masz czujniki, czy tak teoretycznie rozważasz ?

Napisano

> A przy okazji, masz czujniki, czy tak teoretycznie rozważasz ?

w samochodach z czujnikami dokładniej parkowałem na własne wyczucie niż na pikanie z czujników

kamera jest d00żo bardziej przydatna - o ile jest dobra

nie mam czujników bo ich nie potrzebuję - wiem ile mam samochodu przed i za sobą

Napisano

Równiez mam Made in China za jakieś 100 zł i 2 lata działają bez zarzutu ok.gif

Napisano

> też mam i nie polecam

> - w czasie deszczu/po opadach: pipczą i wariują

> - nawierzchnia nieasfaltowa a np z kostki: pipczą i wariują

Była spora partia z tą wadą piszczenia gdy sa mokre waytogo.gif

jako warsztat nie mieliśmy najmniejszego problemu z reklamacja tych zestawów w zamian dostawaliśmy dwa zestawy drugi oczywiście byl gratis za poniesione przez nas koszta ponownej wymiany całego zestawu waytogo.gif

nowsze sa juz inaczej wyprofilowane .

Klientowi zdecydowanie bardziej wole zalozyć Valeo waytogo.gif

Napisano

Hmm przyznam, że ja jedyne problemy miałem w zimie jak je zmroziło po myciu... Dokładałeś czy montowane w salonie?

Napisano

> w samochodach z czujnikami dokładniej parkowałem na własne wyczucie niż na pikanie z czujników

> kamera jest d00żo bardziej przydatna - o ile jest dobra

> nie mam czujników bo ich nie potrzebuję - wiem ile mam samochodu przed i za sobą

najpierw nie mialem. Pozniej mialem na tyl dokladane teoretycznie polskie. Teraz mam fabryczne na przod i tyl i faktycznie odzywaja sie kiedy sa potrzebne (podczas parkowania a nie normalnej jazdy).

Po prostu jest to wygodniejsze no i zawsze moze ostrzec przed czyms czego nie widac w lusterkach. No i fabryczne sa o niebo lepsze niz dokladane (imho dokladne wyliczenie miejsca na czujniki i oprogramowanie ich).

Podsumowujac. Lepiej miec niz nie miec.

Napisano

> najpierw nie mialem. Pozniej mialem na tyl dokladane teoretycznie polskie. Teraz mam fabryczne na

> przod i tyl i faktycznie odzywaja sie kiedy sa potrzebne (podczas parkowania a nie normalnej

> jazdy).

> Po prostu jest to wygodniejsze no i zawsze moze ostrzec przed czyms czego nie widac w lusterkach.

> No i fabryczne sa o niebo lepsze niz dokladane (imho dokladne wyliczenie miejsca na czujniki i

> oprogramowanie ich).

> Podsumowujac. Lepiej miec niz nie miec.

oczywiscie

nie kazdy jest mistrzem wyobrazni przestrzennej (a jak wiadomo kobiety maja z tym z natury problemy)

poza tym po co przy kazdym parkowaniu zyc w stresie czy jeszcze 0,5m czy 10 cm

posiadanie czujnikow nie zwalnia jednak z uwagi i myslenia (a niektorzy tak mysla i czesciej widuje porysowane zderzaki w autach z czujnikami niz bez czujnikow)

w Renauarach przednie sa aktywne bodajze caly czas

natomiast w Beemce czujniki przednie aktywuja sie podczas wrzucenia wstecznego

czasami troche szkoda

oczywiscie mozna je dodatkowo aktywowac recznie

Napisano
  • Autor

> Równiez mam Made in China za jakieś 100 zł i 2 lata działają bez zarzutu

a możesz zapodać linka? hmm.gif

Napisano

> a możesz zapodać linka?

Postaram się wieczorem. Mam gdzieś opakowanie od tego chyba jeszcze ok.gif

Napisano

Od 3 lat w Pandzie siedzi taka chińszczyzna -> kliku, kliku . Działa do dziś, zero problemów. grinser006.gif Montaż 40-50 minut. grinser006.gif

Napisano

> Od 3 lat w Pandzie siedzi taka chińszczyzna -> kliku, kliku . Działa do dziś, zero problemów.

> Montaż 40-50 minut.

Też takie miałem, działały bardzo dobrze smile.gif

Napisano

> natomiast w Beemce czujniki przednie aktywuja sie podczas wrzucenia wstecznego

Tzn, jak to? Wrzucam jedynkę i.........nie działają?

Napisano

> Tzn, jak to? Wrzucam jedynkę i.........nie działają?

jak "1" lub D wrzucisz po byciu na wstecznym to dzialaja przez kilkanascie sekund

Napisano

> Mylisz się. W większych autach np. sedanach bardzo przydają się na parkingach, bo przy dużym kufrze

> naprawdę ciężko jest ocenić odległość.

> A przy okazji, masz czujniki, czy tak teoretycznie rozważasz ?

Zgadzam się z tym. Mam czujniki w jednym z aut, w drugim nie mam...w obu robię zatoczkę bez większych problemów, ale bardziej komfortowo tym z czujnikami...moim zdaniem warto wydać te parę złotych. Polecam STIG tylko trzeba czujniki sensownie rozmieścić i będzie cacy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.