Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Astra Made in Poland... Prawie jak Insignia

Featured Replies

Napisano

> tak, wiem. Aaaa i jeszcze przesuwa na autostradzie o metr podczas zmiany pasa

Jeśli nawiązujesz w ten sposób do słabego prowadzenia/skręcania Insignii, to niestety prawda.

Chociaż wersją V6T OPC przyjemnie się jeździło z dużymi prędkościami po autostradzie, była bardzo stabilna. Znacznie gorzej było, gdy chciało się szybciej przejechać przez rondo po deszczu... hahaha.gif

Napisano

> GM nareszcie zaczyna robic fajne samochody i to w segmencie C.

Zaiste...

39045989.jpg

Napisano

> a widziałeś superb w środku? Odbiega toto czymkolwiek od takiej insigni?

odbiega - na plus jakością montażu plastików oraz ilością miejsca na tylnej kanapie - zarówno nad głową, jak i na nogi.

Napisano

> i dlatego to idiotyczne rozwiazanie.

Tu sie zgadzam. Bez sensu zeby całe lampy sie otwieraly w górę razem z klapą.

Napisano
  • Autor

> Ale dobrze napisal, Insignia to najlepszy produkt w Europie oferowany przez Amerykanów - bo co

> lepszego oferują?

Nowe Mondeo? CD391?

Napisano

> a widziałeś superb w środku? Odbiega toto czymkolwiek od takiej insigni?

Ano odbiega. Mimo, ze Superb nie ma superb wykonczenia/wykonania, jak by nazwa wskazywala, jest o wiele przyjemniejszy w srodku od Insigni/mondeo/avensisa/i40, itp. Jedyne auto, ktore mi rownie pasowalo w srodku to Optima. O miejscu z tylu nie pomne, chco nie zgodze sie z Yarkiem, ze na glowe jest duzo miejsca - jest podobnie jak w Mondku/Insigni, ale z racji tego, ze jest wiecej miejsca na nogi, to pozycje w Superbie mozesz przyjac bardziej lezaca, stad "wiecej" miejsca na glowe. Gdy sie porzadnie wyprostujesz, przy 1.93m wzrostu masz szanse glowa dotknac podsufitki ok.gif

Napisano

oczywiscie porownane przeze mnie auta dzieli spora roznica wiekowa ale jesli chodzi o ilosc miejsca superba porownalbym do omegi-scorpio-w124. rzeczywiscie jest sporo. ale mimo wszystko i jest to subiektywne odczucie w insigni siedzi mi sie po prostu znacznie przyjemniej.

Napisano

> oczywiscie porownane przeze mnie auta dzieli spora roznica wiekowa ale jesli chodzi o ilosc miejsca

> superba porownalbym do omegi-scorpio-w124. rzeczywiscie jest sporo. ale mimo wszystko i jest

> to subiektywne odczucie w insigni siedzi mi sie po prostu znacznie przyjemniej.

Mnie jest to trudno ocenic, bo albo jezdze jako kierowca, albo jako pasazer przedniego fotela, ale mialem przypadek podrozowania na tylnym fotelu w Mondeo i Insigni - zadnego nie wspominam mile. Superbem nigdy z tylu nie jechalem, a jedynie sie przymierzalem w salonie, wiec moje odczucia moga byc mocno subiektywne.

Co nie zmienia faktu, ze gdy porownywalem kilka aut z segmentu D, Superb i Optima jako jedyne przypadly mi do gustu. Zawsze bylem wielkim fanem Forda, i sila rzeczy chcialem, zeby Mondeo mi sie podobalo, ale o dziwo Skodzina lepiej mi pasuje - materialy we wnetrzu, wykonczenie, jak i sam odbior wnetrza. Superb celujew executive market, i gdy porownanmy go z Mondkiem/Insignia i kilkoma inymi autami, IMVHO Skoda nie ma wiele konkurencji, jesli w ogole icon_rolleyes.gif

Napisano

> odbiega - na plus jakością montażu plastików oraz ilością miejsca na tylnej kanapie - zarówno nad

> głową, jak i na nogi.

Chyba, że masz wersję kombi z dachem panoramicznym wtedy jest sporo niżej ganja.gif

Napisano

> Chyba, że masz wersję kombi z dachem panoramicznym wtedy jest sporo niżej

możliwe, taką wersją superba nie jeździłem z tyłu.

ale w 'zwykłych' wersjach sedan - w insignii jest mniej miejsca nad głową niż w superb.

Napisano

> możliwe, taką wersją superba nie jeździłem z tyłu.

> ale w 'zwykłych' wersjach sedan - w insignii jest mniej miejsca nad głową niż w superb.

pad.gif a ja byłem przekonany, że w superbie jest nisko

Napisano

> a ja byłem przekonany, że w superbie jest nisko

przy moich 190cm wzrostu w insignii sedan muszę z tyłu 'zjechać' trochę z kanapy, żeby nie opierać się głową o dach.

Napisano

> przy moich 190cm wzrostu w insignii sedan muszę z tyłu 'zjechać' trochę z kanapy, żeby nie opierać

> się głową o dach.

Uff, to by trochę wyjaśniało bo mój kumpel który jechał z tyłu

w superbie ma 197 cm wzrostu a ja mam dach panoramiczny

Napisano

> Pozostaje zawsze wersja kombi. Dla tych co nie zmieszcza sie z bagazami do sedana.

> Octavia to (nie)stety skoda.

> A Skoda czy inna Dacia to zupelnie inna grupa samochodow i inna grupa docelowa...

Właśnie oplułem ekran kawą.

Napisano

> Stylizacja Insigni ... Ktora jest obecnie najlepszym produktem oferowanych w Europie przez

> Amerykanow.

Faktycznie Corvette,SRX,STS czy Escalade lub Jeep GCH np srt10 to jakis pikus przy insigni hehe.gif

Napisano

Pytanie, po co komu w tej klasie sedan? Ani to funkcjonalne, ani prestiżowe, pomijając fakt, że ładny ten sedan zlosnik.gif

Napisano

> Tyle że przez tą klapę trudno coś sensownego włożyć.

> Insignia w kombi nadaje się raczej tylko dla PH którzy muszą wybrać kombi.

yyyyy.... zapytał ojciec dwójki bąków...?

Napisano

> Gdyby jeszcze wymyślili jak zrobić w sedanie żeby zawiasy nie wchodziły do bagażnika po zamknięciu

> klapy

> Myślałem że takie rozwiązania są dopuszczalne jedynie w Renault Thalia albo Daci Logan

przejdz sie do salonu toyoty

Napisano

> Faktycznie Corvette,SRX,STS czy Escalade lub Jeep GCH np srt10 to jakis pikus przy insigni

Chodzilo o europejską markę wink.gif

Napisano

Jeżeli "made in Poland", to ja podziękuję. Polacy nie potrafią robić samochodów no.gif

Napisano

> Jeżeli "made in Poland", to ja podziękuję. Polacy nie potrafią robić samochodów

Zapewne dlatego po ogłoszeniu, że Astra będzie produkowana w Polsce niemieccy pracownicy Opla grożą strajkiem hehe.gif

Napisano

> no racja, przeciez Opel to premium

No GM ma takie aspiracje z marką Opel skromny.gif równać do Audi zlosnik.gif

Napisano

> No GM ma takie aspiracje z marką Opel równać do Audi

prędzej to zrobi KIA albo Hyundai hehe.gif

Napisano

> Zapewne dlatego po ogłoszeniu, że Astra będzie produkowana w Polsce niemieccy pracownicy Opla grożą

> strajkiem

Strajkują dlatego, że Polacy zabierają im pracę, pracując za ułamek niemieckiej pensji smirk.gif

Napisano

> Strajkują dlatego, że Polacy zabierają im pracę, pracując za ułamek niemieckiej pensji

To też. W każdym razie ople montowane w Polsce cieszą sie doskonałą opinią za granicą - info od pracownika Opla z ich macierzystej fabryki.

Napisano

> To też. W każdym razie ople montowane w Polsce cieszą sie doskonałą opinią za granicą - info od

> pracownika Opla z ich macierzystej fabryki.

Podobnie było z Pandą, ale polityka zrobiłą swoje i mamy teraz Pandę made in Italy... rotfl.gif się okaże hmm.gif

Napisano

> To też. W każdym razie ople montowane w Polsce cieszą sie doskonałą opinią za granicą - info od

> pracownika Opla z ich macierzystej fabryki.

No w porównaniu do fabryki Vauxhall na pewno zlosnik2.gif Nawet pijany Chińczyk skręci samochód lepiej, niż Brytol. Ale to nie znaczy, że Polacy są rewelacyjni. Jakość samochodów made in Poland jest żenująca.

Napisano

> Jakość samochodów made in Poland jest

> żenująca.

Jakieś dowody na tak stonowczo i kilkukrotnie wyrażoną tu opinię?

Napisano

> Zapewne dlatego po ogłoszeniu, że Astra będzie produkowana w Polsce niemieccy pracownicy Opla grożą

> strajkiem

znajomy, rodowity Niemiec, powiedział mi, że Opel nie jest już tak lubiany w Niemczech, i że jego sprzedaż ciągle spada, bo...należy do GMa zlosnik.gif a teraz do tego jak produkcja będzie na ziemiach obcych to w ogóle... zlosnik.gif

Napisano

> A Camaro i Corvette to takie wersje RS ?

a to są samochody stworzone na rynek europejski, czy importowane tylko dlatego, że jest popyt na te niszowe modele?

Napisano

> Ok.

> Czyli rozumiem, że skoro Toyota ma lexusa to można tutaj skodę do toyoty porównać?

Toyota ma Lexa, który jest premium i w blagam.gif VOLKSWAGENIE blagam.gif nie ma swojego odpowiednika.

Toyota jako taka jest odpowiednikiem blagam.gif VOLKSWAGENA blagam.gif (jak ja śmiałem to napisać?! Ubiczuję się w wolnej chwili, obiecuję).

A w segmencie budźetowym Toyota ma Daihatsu i Sciona, których w PL i generalnie w Europie nie oferuje, bo widocznie nie widzi potrzeby ekspansji w tym segmencie.

Napisano

> To, że gradacja jakości złomu przebiega w ten sposób w tych koncernach nie oznacza, że można te

> półki tak sobie po prostu porównać.

> Zgryz się robi jak trzeba Seata tutaj wrzucić.

A to każdy koncern MUSI mieć to samo co blagam.gif VOLKSWAGEN blagam.gif ???

Się człowiek caaaałe życie uczy.

> To, że skoda jest "najbiedniejszą" marką koncernu VAG nie oznacza, że można ją porównywać z

> najniżej uplasowaną marką koncernu GM.

> No bo podaj mi proszę odpowiednik Audi w GM sprzedawanych na Europę.

Patrz wyżej - czy każdy MUSI mieć pokrycie we wszystkich segmentach?

Renault np nie ma i jakoś z tym żyją. Całkiem zresztą nieźle.

A że Tobie solą w oku jest, że blagam.gif SKODA blagam.gif jest w segmencie budżet i takoż też jest europejski Chevy.

O jakże mi i producentom z tego powodu wszystko jedno...

Jak pisałem wyżej - w Polsce blagam.gif Skoda blagam.gif to przecież jest blagam.gif VOLKSWAGEN blagam.gif proszę pana!

Napisano

> Ale ja pisalem o Scionie, nie o GM.. odpowiednika Audi w GM w Europie to chyba nie ma.

> A co do Seata to ja go plasuje na rowni z VW, nie wiem czy slusznie.

Cytując prezesa poloczka (celowo małe p) z Iberia Motor Company - "Seat, to nie jest Seat. To jest blagam.gif VOLKSWAGENblagam.gif, a tak właściwie blagam.gifblagam.gif AUDI blagam.gifblagam.gif".

Napisano

Wujek, czyżby ktoś z VW Cię obraził ? Babę Ci odbił gość w Pasku ?

Plujesz jadem okrutnie.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli "made in Poland", to ja podziękuję. Polacy nie potrafią robić samochodów

W ktorym miejscu polscy inzynierowie ustepuja swoim niemieckim kolegom ?

Napisano

> Wujek, czyżby ktoś z VW Cię obraził ? Babę Ci odbił gość w Pasku ?

> Plujesz jadem okrutnie.

W życiu.

Yarek mnie ostatecznie przekonał, że o blagam.gif VOLKSWAGENIE blagam.gif wolno mówić TYLKO na kolanach, bez żadnych skrótów myślowych, prześmiewczych nazw i takdalej.

To jest blagam.gif KULTOWA blagam.gif marka i inne się o blagam.gif Niej blagam.gif wyrażanie świadczy co najmniej źle o mówiącym :-)

Napisano

> Jeździłem chyba większością wersji Insignii, od najtańszego dizla, do wersji 2.8 biturbo 4x4 OPC i

> jakoś nie zauważyłem 'porządności' wykonania i tych materiałów bardzo dobrej jakości. Wręcz

> odwrotnie - jest mnóstwo plastików, które trzeszczą od samego patrzenia na nie. Największa

> porażka, to tunel środkowy, o który nie można oprzeć nogi, bo trzeszczenie zagłusza radio. Na

> deser są takie rzeczy, jak "aluminium" w kierownicy wersji OPC, które jest luźno zamocowanym

> kawałkiem taniego plastiku...

Zauważ jednak pewną rzecz, której nie sposób Oplowi odmówić - absolutnie tygrysi skok pod względem designu wnętrza.

Porównując do dramatycznie smętnej Vectry jest wręcz oszałamiający postęp.

A materiały nie odstają szczególnie w dół ani w górę pod względem jakości od tego, co jest w tej klasie.

Napisano

> Cytując prezesa poloczka (celowo małe p) z Iberia Motor Company - "Seat, to nie jest Seat. To jest

> VOLKSWAGEN, a tak właściwie AUDI ".

czemu celowo przez małe p? Pytam poważnie

Napisano

> i dlatego to idiotyczne rozwiazanie.

Jest to dobre rozwiązanie, o ile powoduje poszerzenie otworu załadunkowego.

Napisano

> Ano odbiega. Mimo, ze Superb nie ma superb wykonczenia/wykonania, jak by nazwa wskazywala, jest o

> wiele przyjemniejszy w srodku od Insigni/mondeo/avensisa/i40, itp. Jedyne auto, ktore mi

> rownie pasowalo w srodku to Optima.

Ty, chłopak, przecież te fury nawet z jednej taśmy produkcyjnej schodzą.

Owszem, są drobne różnice stylistyczne we wnętrzu, ale jakość wykonania, prowadzenie, napęd itp to copy-paste.

Jeździłem obydwoma, tego samego dnia, jeden po drugim.

Napisano

> No w porównaniu do fabryki Vauxhall na pewno Nawet pijany Chińczyk skręci samochód lepiej, niż

> Brytol. Ale to nie znaczy, że Polacy są rewelacyjni. Jakość samochodów made in Poland jest

> żenująca.

Przesadzasz i to mocno. Kolega kula sie Civiciem z 2005 roku i oprocz biezacych napraw nie ma problemow z autem. Moja Vectra tez sie kula, i jesli sa problemy to nie z montazem, a z jakoscia podzespolow.

Napisano

> czemu celowo przez małe p? Pytam poważnie

Cytuję:

Jechałem nową ibizą ze wspaniałym silnikiem HaTePe po niemieckiej autostradzie.

180. No właściwie 190. A momentami to i 200.

Koniec cytatu.

Tego typu wypowiedzi, zwłaszcza w odniesieniu do blagam.gif 1,2 HTPblagam.gif dyskwalifikują w moich oczach interlokutora jako osobę posiadającą nadmiernie pofalowane zwoje mózgowe.

To oczywiście tylko jeden z onanistycznych cytatów.

Ja rozumiem, że "każda sroczka", ale prezes poloczek wieeeeele miał też innego za uszami.

Ot, takie drobiazgi jak sprowadzenie całej zawartości placu przyfabrycznego z drobną uwagą "bo nad Barceloną przeszło gradobicie", przekładanie tabliczek znamionowych i robienie z PY xx PYxx+1, kupowanie od SMC różnych pojazdów ze szkodami transportowymi i żenienie ich jako nówek nie pierdzianych itp itp.

Ot, taki właśnie klasyczny "poloczek" - nazwisko mówi wszystko.

Koleś aktualnie skazany niemal na banicję w branży, a żeby takie coś uzyskać to naprawdę trzeba się starać.

Napisano

> Ty, chłopak, przecież te fury nawet z jednej taśmy produkcyjnej schodzą.

> Owszem, są drobne różnice stylistyczne we wnętrzu, ale jakość wykonania, prowadzenie, napęd itp to

> copy-paste.

Hmmm, nie nazwalbym tego drobnymi zmianami stylistycznymi, gdzie w i40 panel srodkowy wyglada jak w Focusie/Fiescie, itp. a w Optimie jest duzo bardziej stonowany. Owszem, pewne elementy dziela, ale nadal uwazam, ze materialy beda inne w Optimie niz w i40. A skladanie na jednej tasmie o niczym nie swiadczy - wiem z wlasnego doswiadczenia, gdzie na tej samej tasmie sklada sie kilkadziesiat modeli produktu na rozne rynki swiata grinser006.gif

> Jeździłem obydwoma, tego samego dnia, jeden po drugim.

W to jak sie prowadza nie wnikam i nie wnikalem, i odnosilem sie raczej do stylizacji/materialow wnetrza ok.gif

Napisano

> Cytuję:

> Jechałem nową ibizą ze wspaniałym silnikiem HaTePe po niemieckiej autostradzie.

> 180. No właściwie 190. A momentami to i 200.

> Koniec cytatu.

> Tego typu wypowiedzi, zwłaszcza w odniesieniu do 1,2 HTP dyskwalifikują w moich oczach

> interlokutora jako osobę posiadającą nadmiernie pofalowane zwoje mózgowe.

> To oczywiście tylko jeden z onanistycznych cytatów.

> Ja rozumiem, że "każda sroczka", ale prezes poloczek wieeeeele miał też innego za uszami.

> Ot, takie drobiazgi jak sprowadzenie całej zawartości placu przyfabrycznego z drobną uwagą "bo nad

> Barceloną przeszło gradobicie", przekładanie tabliczek znamionowych i robienie z PY xx PYxx+1,

> kupowanie od SMC różnych pojazdów ze szkodami transportowymi i żenienie ich jako nówek nie

> pierdzianych itp itp.

> Ot, taki właśnie klasyczny "poloczek" - nazwisko mówi wszystko.

> Koleś aktualnie skazany niemal na banicję w branży, a żeby takie coś uzyskać to naprawdę trzeba się

> starać.

Kurcze niezły gość. Nadal prezesuje w IMC. Byłem tam kiedyś nawet na rozmowie kwalifikacyjnej i odniosłem wrażenie że cała IMC to jakaś dziwna firma. Nie potrafie tego rozwinąć - poprostu dziwna

Napisano

> Hmmm, nie nazwalbym tego drobnymi zmianami stylistycznymi, gdzie w i40 panel srodkowy wyglada jak w

> Focusie/Fiescie, itp. a w Optimie jest duzo bardziej stonowany. Owszem, pewne elementy dziela,

> ale nadal uwazam, ze materialy beda inne w Optimie niz w i40.

Kwestia gustu - dla mnie wyświetlacz w Optimie sprawia wrażenie domontowanego w garażu u Zenka.

Co do stylistyki - Hyundai ma być w koncernie marką "sportową", stąd inna, bardziej... Hmmm... Młodzieżowa? stylizacja. Optima ma być "stateczną limuzyną" i taką'ż jest.

A skladanie na jednej tasmie o

> niczym nie swiadczy - wiem z wlasnego doswiadczenia, gdzie na tej samej tasmie sklada sie

> kilkadziesiat modeli produktu na rozne rynki swiata

Składane z materiałów dostarczonych przez różnych producentów (w sensie różne marki). Tu marka i producent jest jeden, różne są tylko brandingi.

W moim subiektywnym odczuciu pojadzdy były wykonane identycznie.

> W to jak sie prowadza nie wnikam i nie wnikalem, i odnosilem sie raczej do stylizacji/materialow

> wnetrza

Napisano

> Kurcze niezły gość. Nadal prezesuje w IMC. Byłem tam kiedyś nawet na rozmowie kwalifikacyjnej i

> odniosłem wrażenie że cała IMC to jakaś dziwna firma. Nie potrafie tego rozwinąć - poprostu

> dziwna

Mam analogiczne zdanie.

Ci, którzy tam siedzą dość szybko stamtąd uciekają.

Ogólnie uważam, że blagam.gif VOLKSWAGEN blagam.gif źle robi, trzymając jeszcze IMC jako generalnego importera i nie biorąc tego pod swoje skrzydła.

Być może na okoliczność ruchu z Kulczyk Tradex nastąpi jakiś ruch w tej materii.

Napisano

> Mam analogiczne zdanie.

> Ci, którzy tam siedzą dość szybko stamtąd uciekają.

> Ogólnie uważam, że VOLKSWAGEN źle robi, trzymając jeszcze IMC jako generalnego importera i nie

> biorąc tego pod swoje skrzydła.

> Być może na okoliczność ruchu z Kulczyk Tradex nastąpi jakiś ruch w tej materii.

na jakim etapie jest przejęcie KT przez VW? Czy Płonka nadal jest prezesem?

a skoro jesteś w temacie to orientujesz sie czy Pani Magda Cebrat nadal pracuje w IMC?

Napisano

> Jest to dobre rozwiązanie, o ile powoduje poszerzenie otworu załadunkowego.

kojarzysz mondeo mk3 kombi? Swiatla sa gdzie powinny, a wiekszego otworu zaladunkowego zrobic sie nie da.

Nie za bardzo wiem jak mozna powiekszyc otwor zaladunkowy skoro musisz powtorzyc swiatla. One w powietrzu nie zawisna...

Napisano

> Zauważ jednak pewną rzecz, której nie sposób Oplowi odmówić - absolutnie tygrysi skok pod względem

> designu wnętrza.

> Porównując do dramatycznie smętnej Vectry jest wręcz oszałamiający postęp.

Nie tylko design wnętrza im się poprawił - Insignia, oraz nowa Astra, podobają mi się również z zewnątrz.

> A materiały nie odstają szczególnie w dół ani w górę pod względem jakości od tego, co jest w tej

> klasie.

materiały nie odstają (poza kilkoma wpadkami) - odstaje montaż.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.