Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dewaluacja osiagow.

Featured Replies

Napisano

Kiedyś, jeszcze ze 20 lat temu, auto pokroju BMW 850i czy M5 było niedoscignionym, nierealnym i całkowicie odjazdowym pojazdem. Dziś lepsza dynamikę potrafi mieć już wcale nienajnowszy dupowóz ze zchipowanym malolitrazowym dieslem. Co wiecej taka dynamika to jakby nic nadzwyczajnego. Wydaje sie człowiekowi, ot, ze owszem przyspiesza nieźle, ale bez szału. Tymczasem wtedy to był szał. To my sie tak zmieniliśmy ?

A z przykładów bardziej przyziemnych. Współczesne polo 1,2 ma lepsza dynamikę niż golf gti z pierwszego wypustu. Mimo, ze jest od tego golfa większe i cięższe.

Napisano

> Kiedyś, jeszcze ze 20 lat temu, auto pokroju BMW 850i czy M5 było niedoscignionym, nierealnym i

> całkowicie odjazdowym pojazdem. Dziś lepsza dynamikę potrafi mieć już wcale nienajnowszy

> dupowóz ze zchipowanym malolitrazowym dieslem. Co wiecej taka dynamika to jakby nic

> nadzwyczajnego. Wydaje sie człowiekowi, ot, ze owszem przyspiesza nieźle, ale bez szału.

> Tymczasem wtedy to był szał. To my sie tak zmieniliśmy ?

> A z przykładów bardziej przyziemnych. Współczesne polo 1,2 ma lepsza dynamikę niż golf gti z

> pierwszego wypustu. Mimo, ze jest od tego golfa większe i cięższe.

Cyferki na papierze to na szczescie jeszcze nie wszystkook.gif

Napisano

> Kiedyś, jeszcze ze 20 lat temu, auto pokroju BMW 850i czy M5 było niedoscignionym, nierealnym i

> całkowicie odjazdowym pojazdem. Dziś lepsza dynamikę potrafi mieć już wcale nienajnowszy

> dupowóz ze zchipowanym malolitrazowym dieslem. Co wiecej taka dynamika to jakby nic

> nadzwyczajnego. Wydaje sie człowiekowi, ot, ze owszem przyspiesza nieźle, ale bez szału.

> A z przykładów bardziej przyziemnych. Współczesne polo 1,2 ma lepsza dynamikę niż golf gti z

Opony, zawieszenie i cala elektronika sprawia,

ze lepsza dynamika nie zawsze idzie w parze z wieksza ekscytacja.

Napisano

Obecnie M5 ma tez niesamowite osiągi? Co wiecej nie ma szans żeby samochody popularne osiągnęły takie osiągi kiedykolwiek. 4 sekundy do setki pozostanie już zawsze domena samochodów "sportowych".

Napisano

> Opony, zawieszenie i cala elektronika sprawia,

> ze lepsza dynamika nie zawsze idzie w parze z wieksza ekscytacja.

Dlatego takie wózki jak wszelkie repliki Super Seven znajdują nabywców. Pakujesz tam 150-cio czy 200-tukonny silnik i to wymiata. Za małą kasę - za którą do 500+ KM potwora kupiłbyś parę gratów raptem.

A do tego nie dość, że wymiata, to jeszcze wymaga. A nabywcy to lubią.

Napisano

Co z tej dynamiki w dieslu, jak dźwięk i zakres obrotów przypomina bardziej ciężarówkę niż sportowe auto? zlosnik.gif

Napisano

> Co z tej dynamiki w dieslu, jak dźwięk i zakres obrotów przypomina bardziej ciężarówkę niż sportowe

> auto?

Są tez sportowe ciężarówki wink.gif

Napisano

Wsiądź do auta, które ma elektronicznie sterowaną przepustnicę, a później do takiego z gazem na linkę. Porównaj twardość zawieszenia, prowadzenie, wychylanie się w zakrętach, wyciszenie, itp. To wszystko wpływa na odczucia, a to one decydują o ogólnej percepcji "prędkości" - przynajmniej ja to tak widzę...

Napisano

jak dla mnie zarówno M5 E28, E34 czy E31 nadal są czymś lepszym niż kompakt z TDIkiem grinser006.gif

poza tym chyba nie powiesz mi że Twój diesel zbiera sie lepiej niż E34 z S38B38 zlosnik.gif

a o którym Polo mówisz?

http://www.zeperfs.com/duel713-3318.htm

a taka Alpina sprzed 40 lat nadal złoi większość aut na drodze:

01.jpg

więc nie jest tak źle zlosnik.gif

Napisano

> jak dla mnie zarówno M5 E28, E34 czy E31 nadal są czymś lepszym niż kompakt z TDIkiem

> poza tym chyba nie powiesz mi że Twój diesel zbiera sie lepiej niż E34 z S38B38

> a o którym Polo mówisz?

> http://www.zeperfs.com/duel713-3318.htm

> a taka Alpina sprzed 40 lat nadal złoi większość aut na drodze:

> więc nie jest tak źle

...albo i nie złoi. Wypuść ją na tor z np s2000.

Napisano

> dupowóz ze zchipowanym malolitrazowym dieslem.

Bez przesady.

>Co wiecej taka dynamika to jakby nic

Patrzysz przez pryzmat osiągów własnego samochodu. Znajomy ostatnio jeździł moim sprzętem i też był w niebie. W jego opinii urywa głowę. Mi wydaje się już takie sobie. Mocy brakuje wink.gif

> A z przykładów bardziej przyziemnych. Współczesne polo 1,

Świat poszedł do przodu. Pojawiły się komputery, amfetamina... wink.gif

2 ma lepsza dynamikę niż golf gti z

Tutaj bym był ostrożny.

Technika poszła do przodu. Przejedz się 325 e30 a później jakimś współczesnym bmw. Zawieszenie, opony, hamulce - tutaj postęp jest olbrzymi.

Napisano

> a taka Alpina sprzed 40 lat nadal złoi większość aut na drodze:

> więc nie jest tak źle

Jeśli postawisz ją na kresce z Pandą, Focusem albo Golfem to tak. Ale z takim Audi S3 już pewnie byłby problem. Znowu porównujesz wypaśne fury z ery motoryzacyjnego kamienia łupanego do dzisiejszych kompaktów. To do niczego nie prowadzi.

Napisano

> Wsiądź do auta, które ma elektronicznie sterowaną przepustnicę, a później do takiego z gazem na

> linkę.

Z uwagi na te rożne elektroniczne sterowania wyprodukowano takie coś:

http://www.rhdjapan.com/tom-s-electronic-throttle-controller-l-t-s-ts001-67385

Napisano

mylisz sie...

Napisano

> Jeśli postawisz ją na kresce z Pandą, Focusem albo Golfem to tak. Ale z takim Audi S3 już pewnie

> byłby problem. Znowu porównujesz wypaśne fury z ery motoryzacyjnego kamienia łupanego do

> dzisiejszych kompaktów. To do niczego nie prowadzi.

A gdyby ją postawić koło współczesnego samochodu tej samej klasy, np C63 to byłoby to pewnie nieuczciwe wink.gif

Napisano

> mylisz sie...

>

ale to jest video sprzed 10-ciu lat! A mowa jest o hothaczach MY2012 vs Golf GTI mk1

Napisano

> ale to jest video sprzed 10-ciu lat! A mowa jest o hothaczach MY2012 vs Golf GTI mk1

Ale kolega KvM napisal

Quote:

Współczesne polo 1,2 ma lepsza dynamikę niż golf gti z pierwszego wypustu. Mimo, ze jest od tego golfa większe i cięższe.

a polo 1.2 to chyba zaden hothatch nawet MY2012

Napisano

> Jeśli postawisz ją na kresce z Pandą, Focusem albo Golfem to tak. Ale z takim Audi S3 już pewnie

> byłby problem. Znowu porównujesz wypaśne fury z ery motoryzacyjnego kamienia łupanego do

> dzisiejszych kompaktów. To do niczego nie prowadzi.

ale to nie ja zacząłem to porównanie zlosnik.gif

Napisano

> ...albo i nie złoi. Wypuść ją na tor z np s2000.

ale czego to dowodzi? Lotus 7 jest też z lat 70, wypuśćmy go na tor z s2000 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale kolega KvM napisal

> Quote:

> Współczesne polo 1,2 ma lepsza dynamikę niż golf gti z pierwszego wypustu. Mimo, ze jest od tego

> golfa większe i cięższe.

> a polo 1.2 to chyba zaden hothatch nawet MY2012

No dobra. Trzeba by zchipowac to polo wink.gif troszkę przesadzilem.

Napisano

> A gdyby ją postawić koło współczesnego samochodu tej samej klasy, np C63 to byłoby to pewnie

> nieuczciwe

a byłoby? porównywać zaturbione 3 litry z 6,3 V8? Żadne współczesne seryjne 3,0 również tego nie wygra, więc jest to bezcelowe spineyes.gif

jak już mamy pokazywać postęp to widać go np tu:

http://www.zeperfs.com/en/duel3728-1488.htm

mimo niższej mocy/masę nowe jest sporo szybsze. Wynika to zapewne z lepszej skrzyni, opon i zawieszenia - a także konstrukcji silnika bo to TT a nie T.

co oczywiście nie zmienia faktu że i tak wolałbym stare, no ale nie o tym ten temat zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bez przesady.

Sam zobacz

http://www.zeperfs.com/en/duel1325-716.htm

A dodam tylko ze mój zchipowany diesel jedzie ciut lepiej od 130i (sprawdziłem )

> Patrzysz przez pryzmat osiągów własnego samochodu. Znajomy ostatnio jeździł moim sprzętem i też był

> w niebie. W jego opinii urywa głowę. Mi wydaje się już takie sobie. Mocy brakuje

Widzisz to kwestia w dużej mierze subiektywnych odczuć. Swego czasu opisywalem odczucia w trzech autach o identycznej dynamice na papierze. Subiektywnie najsłabsze i najlzejsze auto miało najlepsza dynamikę prowokowalo do wciskania gazu. Nawet teraz gdy moje auto jest o wiele bardziej dynamiczne wrażenie jest lepsze w mini.

Jestem skłonny wręcz przypuszczać, że Twój sprzęt daje lepsze wrażenia niż mój.

> Świat poszedł do przodu.

O tym właśnie pisze.

Napisano

> całkowicie odjazdowym pojazdem.

lepszą dynamikę to miały amerykańce 40 lat temu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a byłoby? porównywać zaturbione 3 litry z 6,3 V8? Żadne współczesne seryjne 3,0 również tego nie

> wygra, więc jest to bezcelowe

> jak już mamy pokazywać postęp to widać go np tu:

> http://www.zeperfs.com/en/duel3728-1488.htm

> mimo niższej mocy/masę nowe jest sporo szybsze. Wynika to zapewne z lepszej skrzyni, opon i

> zawieszenia - a także konstrukcji silnika bo to TT a nie T.

> co oczywiście nie zmienia faktu że i tak wolałbym stare, no ale nie o tym ten temat

Nie wygra? http://www.zeperfs.com/en/duel3728-1325.htm

Chyba, że źle zrozumiałem.

Napisano

Osiągi to jedno ale jest jeszcze fun z jazdy. Wjedź na tor podkręconym golfem gti 1 generacji, a podkręconym golfem r najnowszej generacji. Większa frajda będzie z jedynki

Napisano

> Osiągi to jedno ale jest jeszcze fun z jazdy. Wjedź na tor podkręconym golfem gti 1 generacji, a

> podkręconym golfem r najnowszej generacji. Większa frajda będzie z jedynki

czy "frajda" to nie jest odczucie subiektywne i czy każdy nie może jej czerpać z czegoś innego? hmm.gif

Napisano

> czy "frajda" to nie jest odczucie subiektywne i czy każdy nie może jej czerpać z czegoś innego?

Wiesz jechałem type rem ostatniego wypustu i stara integrą i wiesz co?? Integra dawała większy fun. Przynajmniej mi większą frajde dają auta z początku ery absu gdzie wywalasz pompe i już masz auto bez abs

Napisano

> ale czego to dowodzi? Lotus 7 jest też z lat 70, wypuśćmy go na tor z s2000

Dowodzi tego, że udowadnianie na siłę, że 40 letnie auto musi być szybsze od nowego jest bez sensu. A jeśli do tego porównuje się auto które 40 lat temu było budowane dla osiągów i kosztowało tyle bo całkiem ładny dom do "większości tego co jeździ po drogach" to cholera wie czy autor tego porównania żartuje czy prowokuje.

Napisano

> a byłoby? porównywać zaturbione 3 litry z 6,3 V8? Żadne współczesne seryjne 3,0 również tego nie

> wygra, więc jest to bezcelowe

> jak już mamy pokazywać postęp to widać go np tu:

> http://www.zeperfs.com/en/duel3728-1488.htm

> mimo niższej mocy/masę nowe jest sporo szybsze. Wynika to zapewne z lepszej skrzyni, opon i

> zawieszenia - a także konstrukcji silnika bo to TT a nie T.

> co oczywiście nie zmienia faktu że i tak wolałbym stare, no ale nie o tym ten temat

Tyle że akurat Alpina i c63 to ta sama klasa, rozumiesz?

Napisano
  • Autor

> Osiągi to jedno ale jest jeszcze fun z jazdy. Wjedź na tor podkręconym golfem gti 1 generacji, a

> podkręconym golfem r najnowszej generacji. Większa frajda będzie z jedynki

Zgadza sie, ale nie o tym jest ten wątek. Moje auto jest bardzo dalekie od dawania fanu z jazdy w sportowym sensie - bo to jest zwykły dupowóz. Tyle, że właśnie o to mi biega, że dziś mocniejsze dupowozy dają lepsza dynamikę niż wiele aut gti sprzed lat. Ba nawet lepszą niż niektóre sportowe auta typu porsche.

Napisano

> Wiesz jechałem type rem ostatniego wypustu i stara integrą i wiesz co?? Integra dawała większy fun.

> Przynajmniej mi większą frajde dają auta z początku ery absu gdzie wywalasz pompe i już masz

> auto bez abs

a dla mnie frajda jest tym większa im samochód jest lepiej wyciszony, a wszystko w nim pracuje lekko, od kierownicy poprzez pedały i lewarek. Każdy jest inny i ma inne poczucie "frajdy".

O ile w ogóle nie kręcą mnie wyjące, warczące i pierdzące silniki, chociażby nie wiem jakie miały osiągi, o tyle niesamowite wrażenie robi na mnie np. hybrydowa Toyota, która porusza się bezszelestnie i czuję, że dzisiaj to jazda takim samochodem dawałaby mi niesamowitą frajdę. zlosnik.gif

Napisano

> Zgadza sie, ale nie o tym jest ten wątek. Moje auto jest bardzo dalekie od dawania fanu z jazdy w

> sportowym sensie - bo to jest zwykły dupowóz. Tyle, że właśnie o to mi biega, że dziś

> mocniejsze dupowozy dają lepsza dynamikę niż wiele aut gti sprzed lat. Ba nawet lepszą niż

> niektóre sportowe auta typu porsche.

No niby tak ale zobacz z drugiej sttony na nowe hot hatche. Te dopiero mają osiagi a sa odpowiednikami gti sprzed lat. Ale fakt faktem teraz mocne auta są sprzedawane, powiedziałbym że za mocne i przez to sporo wypadków jest

Napisano

hybrydowa Toyota, która porusza się

> bezszelestnie i czuję, że dzisiaj to jazda takim samochodem dawałaby mi niesamowitą frajdę.

Na twoim miejscu dałbym to sobie w podpis

Napisano

> hybrydowa Toyota, która porusza się

> Na twoim miejscu dałbym to sobie w podpis

po co?

Napisano
  • Autor

> No niby tak ale zobacz z drugiej sttony na nowe hot hatche. Te dopiero mają osiagi a sa

> odpowiednikami gti sprzed lat. Ale fakt faktem teraz mocne auta są sprzedawane, powiedziałbym

> że za mocne i przez to sporo wypadków jest

Nowe hot hatche niestety osiągnęły kres swoich możliwości. Lepsza dynamikę potrafią mieć od nich zwykle dupowozy. Wszystko przez pójście w FWD.

Napisano

> Nie wygra? http://www.zeperfs.com/en/duel3728-1325.htm

> Chyba, że źle zrozumiałem.

źle zrozumiałeś, chodziło mi o to że współczesne 3.0t seryjne też nie wygra z 6,3 AMG. A później porównałem 335i E90 z tą B7 bo są najbardziej IMO zbliżone koncepcyjnie, mocowo i masowo zlosnik.gif

Napisano

> Jestem skłonny wręcz przypuszczać, że Twój sprzęt daje lepsze wrażenia niż mój.

Mocno wątpię. No chyba że lubisz olbrzymią turbodziurę i przedni napęd wink.gif

Napisano

> Tyle że akurat Alpina i c63 to ta sama klasa, rozumiesz?

gdyby w tych autach były pojemnościowo zbliżone silniki to przyznałbym Ci rację - ale nie są zlosnik.gif

ich porównywanie jest IMO bez sensu, o wiele więcej wnosi porównanie 335i do tej alpiny bo są to auta zbliżone mocą, masą i typem silnika

Napisano

> a dla mnie frajda jest tym większa im samochód jest lepiej wyciszony, a wszystko w nim pracuje

> lekko, od kierownicy poprzez pedały i lewarek. Każdy jest inny i ma inne poczucie "frajdy".

> O ile w ogóle nie kręcą mnie wyjące, warczące i pierdzące silniki, chociażby nie wiem jakie miały

> osiągi, o tyle niesamowite wrażenie robi na mnie np. hybrydowa Toyota, która porusza się

> bezszelestnie i czuję, że dzisiaj to jazda takim samochodem dawałaby mi niesamowitą frajdę.

To chyba największą frajdę masz w grze komputerowej jak wyłączysz dźwięk i realizm. facepalm%5B1%5D.gif

Jest cicho, nic nie trzęsie i jest wygodnie w fotelu. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Mocno wątpię. No chyba że lubisz olbrzymią turbodziurę i przedni napęd

Nie lubię. Tyle, ze znowu powołam sie na wrażenia z mini. Tez fwd. Wrażenia przychodzą przez dźwięk, wycie silnika, a t dziura może je wręcz spotegowac. Nie mówię ze bym chciał sie zamienić. Mini tez szybko miałem dość, jednak na wrażenie dynamiki wpływa sporo czynników poza faktyczną dynamiką.

Napisano

> To chyba największą frajdę masz w grze komputerowej jak wyłączysz dźwięk i realizm.

> Jest cicho, nic nie trzęsie i jest wygodnie w fotelu.

wyrosłem z gier mniej więcej 10 lat temu hehe.gif

Napisano
  • Autor

> gdyby w tych autach były pojemnościowo zbliżone silniki to przyznałbym Ci rację - ale nie są

> ich porównywanie jest IMO bez sensu, o wiele więcej wnosi porównanie 335i do tej alpiny bo są to

> auta zbliżone mocą, masą i typem silnika

Ale wszelkie porównania N/A turbo są bez sensu. Ile nadmuchasz tyle będziesz miał. Turbo to nic innego jak wiecej powietrza, dokładnie to daje większa pojemność.

Napisano

> wyrosłem z gier mniej więcej 10 lat temu

Ale w grze jest jak w idealnym twoim zdaniem samochodzie.

Napisano

> Ale w grze jest jak w idealnym twoim zdaniem samochodzie.

ale wiesz, to nie jest rzeczywistość. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bez przesady.

Co wiecej. Jak weźmiesz do porównania 850iA i aktualne 125dA (2 litry 218KM) to nawet bez chipowania okazuje sie ze 850tka nie ma szans. Niestety nie ma w bazie. Można tylko porównać czas do setki 7,9 kontra 6,5

Napisano

> Co wiecej. Jak weźmiesz do porównania 850iA i aktualne 125dA (2 litry 218KM) to nawet bez

> chipowania okazuje sie ze 850tka nie ma szans. Niestety nie ma w bazie. Można tylko porównać

> czas do setki 7,9 kontra 6,5

ale przyznasz że 850 to jeśli chodzi o osiągi był niewypał nawet na czasy gdy wychodził z fabryki, co przyznawało samo BMW. Miało to niby konkurować z Ferrari, ale 288GTO czy F40 raczej nie zagroziło hehe.gif Dopiero CSI trochę (nie za wiele) to zmieniło, ale to raczej biały kruk zlosnik.gif

(na filmiku poniżej to 335d ma ponoć 330KM)

E31 to auto stworzone do jazdy z wysokimi, autostradowymi prędkościami w komfortowych warunkach - i myślę że w tej kategorii nadal żaden diesel w kompakcie mu nie zagrozi wink.gif

Napisano

Polo 1.2 chyba nie ma lepszej dynamiki od MK1 1.8 a tam w ogóle to już szczegół że 1.2 to turbo ?

Napisano

> Ale wszelkie porównania N/A turbo są bez sensu. Ile nadmuchasz tyle będziesz miał. Turbo to nic

> innego jak wiecej powietrza, dokładnie to daje większa pojemność.

dokładnie tak jest - w takim C63 AMG koncepcja auta jest zupełnie inna - i wynika to raczej nie z tego że wtedy nie mieli takich dużych silników zlosnik.gif Swoją drogą a propos 335i vs B7 Turbo zastanawia mnie dlaczego z tej samej pojemności Alpina ma sporo wyższy max moment obrotowy hmm.gif

Napisano

> Dowodzi tego, że udowadnianie na siłę, że 40 letnie auto musi być szybsze od nowego jest bez sensu.

> A jeśli do tego porównuje się auto które 40 lat temu było budowane dla osiągów i kosztowało

> tyle bo całkiem ładny dom do "większości tego co jeździ po drogach" to cholera wie czy autor

> tego porównania żartuje czy prowokuje.

ale jakie na siłę? jak porównujemy to porównujmy coś zostało zbudowane wg takiej samej koncepcji...

Twoje porównanie jest mniej wiecej tak samo bez sensu jak to:

spineyes.gif

Napisano

> Ale fakt faktem teraz mocne auta są sprzedawane, powiedziałbym

> że za mocne i przez to sporo wypadków jest

Jest dokładnie tak jak piszesz. Moc jest zbyt łatwo dostępna a elektronika nie zastąpi umiejętności. W starych samochodach czułeś moc. A jak jechałeś za szybko to samochód dawał Ci to do zrozumienia. W nowych tego praktycznie nie ma. A jak poczujesz że coś jest nie tak to często jest już za późno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.