Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dewaluacja osiagow.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> dokładnie tak jest - w takim C63 AMG koncepcja auta jest zupełnie inna - i wynika to raczej nie z

> tego że wtedy nie mieli takich dużych silników Swoją drogą a propos 335i vs B7 Turbo

> zastanawia mnie dlaczego z tej samej pojemności Alpina ma sporo wyższy max moment obrotowy

Bo BMW go przycina. Masz tez odmianę z wyższym momentem w 1M. W M3 pewnie będzie jeszcze wyższy.

Napisano

Największa dewaluacja osiągów postępuje niestety wraz z przyzwyczajaniem się do auta...

Mam takie wrażenie, że nawet gdybym jeździł Veyronem Supersport to po kilku tygodniach wykręciłbym numer do znajomego od chiptuningu... hehe.gif

Napisano

> Największa dewaluacja osiągów postępuje niestety wraz z przyzwyczajaniem się do auta...

> Mam takie wrażenie, że nawet gdybym jeździł Veyronem Supersport to po kilku tygodniach wykręciłbym

> numer do znajomego od chiptuningu...

dlatego lepiej chyba pójść w zabawkę taką jak w temacie obok proponuje maag - tam własne umiejętności a nie moc silnika są czynnikiem o pożądanym rozwoju zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> dlatego lepiej chyba pójść w zabawkę taką jak w temacie obok proponuje maag - tam własne

> umiejętności a nie moc silnika są czynnikiem o pożądanym rozwoju

A na codzień toczyć sie priusem jak sugeruje maro_t?

Napisano

> A na codzień toczyć sie priusem jak sugeruje maro_t?

i tak nas to pewnie czeka grinser006.gif

Napisano

> A na codzień toczyć sie priusem jak sugeruje maro_t?

Po mieście to nie jest wcale takie głupie.

Napisano
  • Autor

> Po mieście to nie jest wcale takie głupie.

Jak ktoś tylko po mieście jeździ to lepszy nawet czysty elektryk. BTW osiągi elektryków tez są fascynujące. Gdyby tylko nie te akumulatory...

Napisano

> Jak ktoś tylko po mieście jeździ to lepszy nawet czysty elektryk. BTW osiągi elektryków tez są

> fascynujące. Gdyby tylko nie te akumulatory...

Dokładnie. A do zabawy sobie kupić coś fajnego. Bez tego całego dziadostwa na pokładzie.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. A do zabawy sobie kupić coś fajnego. Bez tego całego dziadostwa na pokładzie.

Tyle, ze ja w sumie mało po mieście jeżdżę. Bywa, ze cisne po niemieckich autobahnach, a na zabawę czasu nie mam. Zreszta dojde na torze do średnio dobrego czasu i mi sie nudzi.

Napisano

> Nowe hot hatche niestety osiągnęły kres swoich możliwości. Lepsza dynamikę potrafią mieć od nich

> zwykle dupowozy. Wszystko przez pójście w FWD.

Chyba cos Ci sie solidnie pokrecilo. Dzisiejsze HH maja dynamike lepsza niz Ferrari sprzed 20 lat. Po zakretach tez jezdza bardzo szybko. A wojna dopiero sie rozkreca...wiec nie bardzo wiem o jakich dupowozach mowisz...

Napisano

> a dla mnie frajda jest tym większa im samochód jest lepiej wyciszony, a wszystko w nim pracuje

> lekko, od kierownicy poprzez pedały i lewarek. Każdy jest inny i ma inne poczucie "frajdy".

> O ile w ogóle nie kręcą mnie wyjące, warczące i pierdzące silniki, chociażby nie wiem jakie miały

> osiągi, o tyle niesamowite wrażenie robi na mnie np. hybrydowa Toyota, która porusza się

> bezszelestnie i czuję, że dzisiaj to jazda takim samochodem dawałaby mi niesamowitą frajdę.

Ktos powinien znalezc nowe okreslenie na tak specyficzny rodzaj "frajdy".

A moze po prostu bardziej pasuje satysfakcja. zlosnik.gif

Napisano

> Nowe hot hatche niestety osiągnęły kres swoich możliwości. Lepsza dynamikę potrafią mieć od nich

> zwykle dupowozy. Wszystko przez pójście w FWD.

to fakt aczkolwiek bmw m5 czy m3 uważam za przesade serio. Wczoraj był w stalowej pogrzeb brata księcia cyganów na południu i zjechało się kilkaset topowych merców, lexusów i BMw. Wyglądało to fajnie pod kościołem - auta za kilkadziesiąt milionów, same bidoki, zatrudnili gości w kamizelkach którzy ustawiali auta

Napisano

> po co?

Bo dla mnie melex o spalaniu kiepskiego diesla to nie samochód

Napisano

> to fakt aczkolwiek bmw m5 czy m3 uważam za przesade

Uważanie BMW M3 za przesadę uważam za przesadę.

Napisano

> Chyba cos Ci sie solidnie pokrecilo. Dzisiejsze HH maja dynamike lepsza niz Ferrari sprzed 20 lat.

> Po zakretach tez jezdza bardzo szybko. A wojna dopiero sie rozkreca...wiec nie bardzo wiem o

> jakich dupowozach mowisz...

A ja myśle ze wojna się już kończy - dwa powody:

- przede wszystkim osiągamy granice wyznaczone przez fizykę. Tak, na rynku są samochody dochodzące do setki w mniej niż 3 sekundy, ale wymagają czterocyfrowych mocy silników.

- po drugie zieloni coraz bardziej dokrecaja nam srubę - coraz trudniej jest producentom wstawić mocny (i palący duzo) model na rynek

Poza tym większość tych samochodów to jak czarne labedzie - niby są w katalogu, ale kupienie ich nie jest łatwe. Byłem u dealera Forda zapytać się o 2013 Mustanga GT650 - okazuje się ze Ford przydzielił im na ten rok tylko 1 egzemplarz i już jest zamówiony. Na drugi nawet zamówienia im nie wolno przyjąć...

Napisano

> A ja myśle ze wojna się już kończy - dwa powody:

> - przede wszystkim osiągamy granice wyznaczone przez fizykę. Tak, na rynku są samochody dochodzące

> do setki w mniej niż 3 sekundy, ale wymagają czterocyfrowych mocy silników.

> - po drugie zieloni coraz bardziej dokrecaja nam srubę - coraz trudniej jest producentom wstawić

> mocny (i palący duzo) model na rynek

> Poza tym większość tych samochodów to jak czarne labedzie - niby są w katalogu, ale kupienie ich

> nie jest łatwe. Byłem u dealera Forda zapytać się o 2013 Mustanga GT650 - okazuje się ze Ford

> przydzielił im na ten rok tylko 1 egzemplarz i już jest zamówiony. Na drugi nawet zamówienia

> im nie wolno przyjąć...

Ale my tu o HH mowimy. Na razie lamia okolice 300PS i 6s do setki smile.gif

Napisano

> Ktos powinien znalezc nowe okreslenie na tak specyficzny rodzaj "frajdy".

> A moze po prostu bardziej pasuje satysfakcja.

to mniej więcej tak jakby porównywać pływanie w basenie a w jeziorze:

w basenie czyta woda, bezpieczniej, bliżej do brzegu ale mimo wszystko na jeziorze fajniej zlosnik.gif

Napisano

> Ale my tu o HH mowimy. Na razie lamia okolice 300PS i 6s do setki

6 sekund to nic do podniecania się - mój Accord sprzed 8 lat to potrafił a nie był ani premium ani hot.

Napisano

> 6 sekund to nic do podniecania się - mój Accord sprzed 8 lat to potrafił a nie był ani premium ani

> hot.

No raczej ponizej 6s do setki nie schodzil. Ja wiem, ze w pismach typu R&T czy C&D to zawsze osiagaja niebotyczne wyniki 0-60 ale bez przesady grinser006.gif

Poza tym akurat w mocnych FWD czas do setki nic nie znaczy. Jak mialem CTR to czy mial 210 czy 270PS to generalnie na jego przyspieszenie do 60mph praktycznie nie wplywalo (chyba, ze na sliku). Za to pozniej byla co najmniej przepasc...i na biegach tez.

Napisano

Ja tam im wierzę, mają profesjonalnych kierowców, profesjonalny sprzęt pomiarowy i zero powodów do fałszowania wyników. Nie sądzę bym sam był w stanie powtórzyć ich wynik, ale to inna sprawa.

Napisano

> Ja tam im wierzę, mają profesjonalnych kierowców, profesjonalny sprzęt pomiarowy i zero powodów do

> fałszowania wyników. Nie sądzę bym sam był w stanie powtórzyć ich wynik, ale to inna sprawa.

Wlasnie o tym mowie. Oni sprawdzaja co ekstremalnie auto moze - idealne warunki, profi kierowca, wiele prob, zabite sprzegla, zabite elementy przeniesienia napedu. Generalnie w prawdziwym zyciu nie do powtorzenia.

Napisano

> Wlasnie o tym mowie. Oni sprawdzaja co ekstremalnie auto moze - idealne warunki, profi kierowca,

> wiele prob, zabite sprzegla, zabite elementy przeniesienia napedu. Generalnie w prawdziwym

> zyciu nie do powtorzenia.

No chyba że masz któryś z tych nowych pojazdów z launch control.

Napisano

> No chyba że masz któryś z tych nowych pojazdów z launch control.

A najlepiej zeby sie jeszcze uczyl warunkow smile.gif

Napisano

> A najlepiej zeby sie jeszcze uczyl warunkow

Te nowe launch control to robią - czytałem że Mustangowa bierze pod uwagę informacje z czujników temperatury na zewnątrz i wycieraczek + pierwsze 100 ms od ruszenia mierzy przyczepność drogi i na jej podstawie decyduje jako moment obrotowy przenieść na koła.

Napisano

> dla mnie obecnie szał robi nissan gt-r 2012 550km - 0-100 w 2,8s

Nie wiem czy takiego nie kupię, ale chyba jednak bardziej mi się podoba Mustang 2013 - 670 KM i o ile do setki jest wolniejszy, o tyle ryczy ładniej.

Napisano

> Nie wiem czy takiego nie kupię, ale chyba jednak bardziej mi się podoba Mustang 2013 - 670 KM i o

> ile do setki jest wolniejszy, o tyle ryczy ładniej.

tez mi sie marzy taki gtr grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif moze za rok moze za dwa musi stac w garazu grinser006.gif

Napisano

> Te nowe launch control to robią - czytałem że Mustangowa bierze pod uwagę informacje z czujników

> temperatury na zewnątrz i wycieraczek + pierwsze 100 ms od ruszenia mierzy przyczepność drogi

> i na jej podstawie decyduje jako moment obrotowy przenieść na koła.

Wariactwo jakie czasy nastaly...

Napisano

> Wariactwo jakie czasy nastaly...

na szczeście zakręty jeszcze - jak narazie - weryfikują "umiejętności" mistrzów przyspieszania z takich fur hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> na szczeście zakręty jeszcze - jak narazie - weryfikują "umiejętności" mistrzów przyspieszania z

> takich fur

Niby tak. Ale jednak byle malpa moze wsiac do 2012 GTR i robic nim masakryczne czasy na torze. Przy okazji nie umiejac prawie nic.

Co prawda takim nie jechalem ale zdarzalo mi sie przejechac na prawym po torze chocby w Carrera 3.8 4S z kierowca, ktory (delikatnie mowiac) nie bardzo znal sie na tej zabawie. A mimo to jechalismy naprawde szybko - elektronika czyni cuda.

Napisano

> Wsiądź do auta, które ma elektronicznie sterowaną przepustnicę, a później do takiego z gazem na

> linkę. Porównaj twardość zawieszenia, prowadzenie, wychylanie się w zakrętach, wyciszenie,

> itp. To wszystko wpływa na odczucia, a to one decydują o ogólnej percepcji "prędkości" -

> przynajmniej ja to tak widzę...

Tutaj się zgadzam w całej rozciągłości. Wsiądziesz do takiego kaszlaka i z setką na liczniku (z górki) masz "ogień w szopie" i "strach w gaciach" - wrażenia z jazdy gwarantowane, tymczasem w A8 jest cisza i się człowiek zastanawia czy to auto ruszyło już czy jeszcze stoi.

Napisano

> na szczeście zakręty jeszcze - jak narazie - weryfikują "umiejętności" mistrzów przyspieszania z

> takich fur

Tu tez się mylisz.

Napisano

> Niby tak. Ale jednak byle malpa moze wsiac do 2012 GTR i robic nim masakryczne czasy na torze. Przy

> okazji nie umiejac prawie nic.

Wystarczy zwykłe EVO 9 i już można robić fajne czasy nie umiejąc zbytnio jeździć smile.gif

Napisano

> Tu tez się mylisz.

ależ Marku to bardzo dobrze widac na drodze - mam swoją ulubioną dróżkę do mojego domku w Beskidach, ile razy widziałem mistrzów "siedzenia na dupie" na prostej którzy jak zaczynały się zakręty to wylatywali na drugi pas po tym jak przed zakrętem sobie źle tor obrali to nie zliczę hehe.gif Brylują w tym mistrzowie płaskich terenów z rejestracjami na W jeżdżący tamtędy "w góry". Elektronika może zrobić wiele rzeczy, ale fizyka to fizyka - źle wejdziesz z za dużą prędkością to święty boże nie pomoże hehe.gif

Napisano

> Wystarczy zwykłe EVO 9 i już można robić fajne czasy nie umiejąc zbytnio jeździć

UE tak. US z pasywnym tylem costam wypada umiec.

Napisano

> UE tak. US z pasywnym tylem costam wypada umiec.

jak piszę EVO 9 to wersji US w ogóle nie biorę pod uwagę grinser006.gif

Napisano

> jak piszę EVO 9 to wersji US w ogóle nie biorę pod uwagę

Smiech mial racje bytu w przypadku 8 bo tam faktycznie bylo przeubogo w porownaniu z EU. Ale w E9 tak naprawde jedyna roznica jest pasywny tyl. Reszta taka sama...

Napisano

> Niby tak. Ale jednak byle malpa moze wsiac do 2012 GTR i robic nim masakryczne czasy na torze. Przy

> okazji nie umiejac prawie nic.

Wyczuwam pewna zlosliwosc zlosnik.gif

Napisano

> Tutaj się zgadzam w całej rozciągłości. Wsiądziesz do takiego kaszlaka i z setką na liczniku (z

> górki) masz "ogień w szopie" i "strach w gaciach" - wrażenia z jazdy gwarantowane, tymczasem w

> A8 jest cisza i się człowiek zastanawia czy to auto ruszyło już czy jeszcze stoi.

Jechałem Maluchem 160km/h (motor 1,2) i 200km/h Czinkłaczentem z wybebeszonym środkiem. Powiem krótko że urywało dupę i ściskało jaja zlosnik.gif

Napisano

> Jest dokładnie tak jak piszesz. Moc jest zbyt łatwo dostępna a elektronika nie zastąpi

> umiejętności. W starych samochodach czułeś moc. A jak jechałeś za szybko to samochód dawał Ci

> to do zrozumienia. W nowych tego praktycznie nie ma. A jak poczujesz że coś jest nie tak to

> często jest już za późno.

Bo wszystkie rozwiązania elektroniczne nie przesuwają granic praw fizyki, a tylko pozwalają się do nich bardziej zbliżyć bez ich wyczuwania. Starsze samochody "ostrzegały" wyraźnie jeszcze sporo przed taką granicą i mniej ludzi się odważało do niej zbliżać. Dziś nawet nie wiedzą, że są tuż tuż.

Napisano

kiedys sie probowalem z takim golfem gti - i to w wersji najslabszej... auto startowalo nadspodziewanie dobrze i mogloby zawstydzic kierowcow wielu wspolczesnych aut z zacieciem sportowym ...

podobnie z civem vti ... tak wiec z ta dewaluacja to tak nie do konca...

Napisano

> kiedys sie probowalem z takim golfem gti - i to w wersji najslabszej... auto startowalo

> nadspodziewanie dobrze i mogloby zawstydzic kierowcow wielu wspolczesnych aut z zacieciem

> sportowym ...

> podobnie z civem vti ... tak wiec z ta dewaluacja to tak nie do konca...

Takie Punto GT w serii miało 7,8s do 100km/h i wagę niecałej tony. Do tego żadnej kontroli trakcji, często bez ABS. Gaz sterowany linką, spora turbodziura i można było się zdziwić zwłaszcza na mokrym. Co z tego ze teraz Abarth ma te same przyspieszenie, obstawiam że dzięki odizolowaniu kierowcy od drogi wrażenia już pewnie nie tak intensywne..

Napisano

> Takie Punto GT w serii miało 7,8s do 100km/h i wagę niecałej tony. Do tego żadnej kontroli trakcji,

> często bez ABS. Gaz sterowany linką, spora turbodziura i można było się zdziwić zwłaszcza na

> mokrym. Co z tego ze teraz Abarth ma te same przyspieszenie, obstawiam że dzięki odizolowaniu

> kierowcy od drogi wrażenia już pewnie nie tak intensywne..

Zdecydowanie. Jest przyjemny ciąg, niezłe przyspieszenie, ale w porównaniu do gt, to nie to samo - tak jakby podziwiać piękno, tyle że przez szybę.

Nie wiem czy czytałeś wątek o moim GPA -> jakiś tekst.

Po prostu współczesne pojazdy wydają się być dużo bardziej cywilne od ich odpowiedników sprzed lat. Przykłady można mnożyć.

A propos wspomnianej kontroli trakcji - ogarnia mnie wściekłość, że nie da się do końca wyłączyć ASR....

Napisano

> Zdecydowanie. Jest przyjemny ciąg, niezłe przyspieszenie, ale w porównaniu do gt, to nie to samo -

> tak jakby podziwiać piękno, tyle że przez szybę.

> Nie wiem czy czytałeś wątek o moim GPA -Po prostu współczesne pojazdy wydają się być dużo bardziej

> cywilne od ich odpowiedników sprzed lat. Przykłady można mnożyć.

> A propos wspomnianej kontroli trakcji - ogarnia mnie wściekłość, że nie da się do końca wyłączyć

> ASR....

Właśnie z grubsza prześledziłem ten wątek i powiem szczerze że nie jestem zdziwiony że GP dostało baty. Teraz na siłę pakują turbinki dla modelarzy żeby charakterystyka była jak w dieslu sick.gif

Napisano

> Właśnie z grubsza prześledziłem ten wątek i powiem szczerze że nie jestem zdziwiony że GP dostało

> baty. Teraz na siłę pakują turbinki dla modelarzy żeby charakterystyka była jak w dieslu

To jest odzwierciedlenie polityki koncernów i trendów w EU oraz podziału docelowej klienteli - chcesz sportowe auto - kup Maserati, Audi R8, Porsche, nie stać Cię na nie, to musisz cieszyć się "zwykłym" w "usportowionym" wydaniu, nieco mocniejszym niż większość egzemplarzy danego modelu...

Zresztą wniosek jest zawsze ten sam - chcesz coś konkretnego, to musisz zbudować to sam wink.gif

Napisano

> kiedys sie probowalem z takim golfem gti - i to w wersji najslabszej... auto startowalo

> nadspodziewanie dobrze i mogloby zawstydzic kierowcow wielu wspolczesnych aut z zacieciem

> sportowym ...

> podobnie z civem vti ... tak wiec z ta dewaluacja to tak nie do konca...

apropo devaluacji... nowsze hh vs GTI mk1

Napisano

> apropo devaluacji... nowsze hh vs GTI mk1

polecam przejażdżkę Golfem 1 GTI swapnietym na 1.8 16V z Golfa II GTI (140KM). Czysta poezja mimo FWD zlosnik.gif

Napisano

> apropo devaluacji... nowsze hh vs GTI mk1

Brawo MK1!! W końcu ktoś tu merytorycznie pokazał, że nowsze nie znaczy lepsze, a są to nowsze odpowiedniki tego golfa cool.gif

Napisano

> polecam przejażdżkę Golfem 1 GTI swapnietym na 1.8 16V z Golfa II GTI (140KM). Czysta poezja mimo

> FWD

ja polecam takiego 1 z napedem 4x4 2.0 tfsi 360kucy grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.