Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E34 czy W124 - który lepszy na klasyka?

Featured Replies

Napisano

Tak sobie wymysliłem że czas kupić sobie jakiegoś starego grata grinser006.gif

Ma to być auto w jak najlepszym stanie i jak najmocniej oryginalne. Tak aby za 10 lat było warte więcej niż obecnie. Odpalałbym sobie je raz na dwa tygodnie żeby zrobić parę kilometrów i poturlać się powolutku w komforcie. Poza tym zawsze te auta mi się podobały i marzyłem o nich a teraz już mnie stać żeby kupić sobie takie marzenie.

Mam takie wymagania:

- bez wsiowego tuningu

- w jak najlepszym stanie

- silnik benzynowy bez LPG, raczej podstawowy z gamy nie musi być mocny do turlania się

- automat

- wyposażenia nie musi mieć, mniej się bedzie psuło

Chce E34 lub W124. Który lepszy?

Ten niżej bardzo mi by pasował

http://otomoto.pl/bmw-520-520ia-stan-kolekcjonerski-C24823928.html

Napisano
  • Autor

> W124 ale coupe

nie podoba mi się. Już bardziej combi ale najchętniej limuzyna

Napisano

> Tak sobie wymysliłem że czas kupić sobie jakiegoś starego grata

Pomysł zacny. A czy stare graty Ci się podobają? Interesujesz się? Czy tylko chcesz mieć?

> Ma to być auto w jak najlepszym stanie i jak najmocniej oryginalne. Tak aby za 10 lat było warte

> więcej niż obecnie. Odpalałbym sobie je raz na dwa tygodnie żeby zrobić parę kilometrów i

> poturlać się powolutku w komforcie. Poza tym zawsze te auta mi się podobały i marzyłem o nich

> a teraz już mnie stać żeby kupić sobie takie marzenie.

> Mam takie wymagania:

> - bez wsiowego tuningu

> - w jak najlepszym stanie

> - silnik benzynowy bez LPG, raczej podstawowy z gamy nie musi być mocny do turlania się

> - automat

> - wyposażenia nie musi mieć, mniej się bedzie psuło

Jeśli chcesz kupić taki samochód z chęci zysku (odsprzedaż za 10 lat), to wybieraj raczej modele bądź wersje, które po takim czasie będą okazami rzadkimi na rynku, o ponadczasowej sylwetce bądź z nietypowymi rozwiązaniami w środku. Taka Bawara "piątka" bądź Mesiek "taksówka" są wyjątkowo popularne w PL, więc trafic na konesera gotowego wyłozyć dużo kasy będzie trudno. Bo tych konkretnych samochodów wcale nie będzie mniej PL za 10 lat, będą tylko średnio w gorszym stanie.

> Chce E34 lub W124. Który lepszy?

A który Ci się bardziej podoba? Tego bierz!

> Ten niżej bardzo mi by pasował

> http://otomoto.pl/bmw-520-520ia-stan-kolekcjonerski-C24823928.html

Na "stan kolekcjonerski" to trzeba bardzo uważać. Bo łatwo tak napisać w ogłoszeniu, natomiast pokaż mi kolekcjonera, który do Bawarii 520i przykleja znaczek M-Sport? Dla mnie to zaprzeczenie "kolekcjonerności", mimo że to drobny detal. Skoro właściciel bawi się w takie udawanki, to może i gdzieś jeszcze pochował inne małe oszustwa co do stanu technicznego bądź oryginalności swojego egzemplarza.

Jak Ci się taka Bawaria podoba, to szukaj zadbanego egzemplarza w możliwie kompletnym i oryginalnym stanie. Jesli wszystko będzie nadal działać, to wtedy taki samochód może się kwalifikować do kupienia. Bo szrotów znajdziesz dziesiątki, o ile nie setki.

Druga sprawa, to wersja wyposażenia. W tej chwili, patrząc na youngtimery, bardziej doceniane są egzemplarze z górnych rejestrów cennika - wersje bieda, bądź z najsłabszym silnikiem, nie osiągają jakiś zawrotnych cen przy odsprzedaży. No, chyba że zejdziemy do poziomu aut naprawdę starych, czyli >50 lat, gdzie o wartości samochodu świadczy to, że w ogóle ocalał i jest kompletny.

Jak bym szukał tak starej "piątki", to raczej z max silnikiem i max wyposażeniem (działającym!). Może jakąś prawdziwą M-kę lub limo z full wypasem......

Mnie z tej parki bardziej podoba się Mesiek w wersji coupe. Ale jak ustrzelisz wersję Alpine (o ile takowa występowała w modelu 5 E34), to też nie będzie źle.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

jak na ten silnik i to wyposażenie to pan sobie słono liczy za tę "kolekcjonerską" beemkę.

Napisano
  • Autor

> Pomysł zacny. A czy stare graty Ci się podobają? Interesujesz się? Czy tylko chcesz mieć?

te modele akurat mi się podobają. Jak byłem młody to zawsze o nich marzyłem i podziwiałem na drogach. Dlatego chce kupić akurat jeden z nich

> Jeśli chcesz kupić taki samochód z chęci zysku (odsprzedaż za 10 lat), to wybieraj raczej modele

> bądź wersje, które po takim czasie będą okazami rzadkimi na rynku, o ponadczasowej sylwetce

> bądź z nietypowymi rozwiązaniami w środku. Taka Bawara "piątka" bądź Mesiek "taksówka" są

> wyjątkowo popularne w PL, więc trafic na konesera gotowego wyłozyć dużo kasy będzie trudno. Bo

> tych konkretnych samochodów wcale nie będzie mniej PL za 10 lat, będą tylko średnio w gorszym

> stanie.

ma to sens. Tutaj jednak nie chodzi o zarobek, tylko o to by na nim zbytnio nie stracić. Poza tym muszę mieć argument dla żony grinser006.gif

> A który Ci się bardziej podoba? Tego bierz!

oba. Najchętniej kupiłbym oba, ale to nie wchodzi w grę

> Na "stan kolekcjonerski" to trzeba bardzo uważać. Bo łatwo tak napisać w ogłoszeniu, natomiast

> pokaż mi kolekcjonera, który do Bawarii 520i przykleja znaczek M-Sport? Dla mnie to

> zaprzeczenie "kolekcjonerności", mimo że to drobny detal. Skoro właściciel bawi się w takie

> udawanki, to może i gdzieś jeszcze pochował inne małe oszustwa co do stanu technicznego bądź

> oryginalności swojego egzemplarza.

też na to zwróciłem uwagę i mocno mnie razi ten znaczek, na wszystkich BMW (z wyjatkiem oryginalnych Mek)

> Jak Ci się taka Bawaria podoba, to szukaj zadbanego egzemplarza w możliwie kompletnym i oryginalnym

> stanie. Jesli wszystko będzie nadal działać, to wtedy taki samochód może się kwalifikować do

> kupienia. Bo szrotów znajdziesz dziesiątki, o ile nie setki.

gdzie szukać? Bo do głowy przychodzą mi tylko fora internetowe (choć i tam pewnie pełno wieśtuningów)

> Druga sprawa, to wersja wyposażenia. W tej chwili, patrząc na youngtimery, bardziej doceniane są

> egzemplarze z górnych rejestrów cennika - wersje bieda, bądź z najsłabszym silnikiem, nie

> osiągają jakiś zawrotnych cen przy odsprzedaży. No, chyba że zejdziemy do poziomu aut naprawdę

> starych, czyli Jak bym szukał tak starej "piątki", to raczej z max silnikiem i max

> wyposażeniem (działającym!). Może jakąś prawdziwą M-kę lub limo z full wypasem......

rozumiem i zgadzam się że jeżeli ma to być "lokata kapitału" to trzeba szukac unikalnych wersji. Mnie jednak chodzi także o koszta eksploatacji, aby nie były masakrycznie duże. Poza tym chce wydać max 14 tysi na same auto + oczywiście jakiś pakiet startowy

> Mnie z tej parki bardziej podoba się Mesiek w wersji coupe. Ale jak ustrzelisz wersję Alpine (o ile

> takowa występowała w modelu 5 E34), to też nie będzie źle.

koszty, koszty, koszty

> Pozdrawiam

> Bartek

dzięki za pomoc

Napisano

> Chce E34 lub W124. Który lepszy?

E34 M albo W124 coupe / 4dr AMG

Inne konfiguracje to są i będą zwykłe -stare, wygodne- strucle a klasyczna będzie w nich co najwyżej odtwarzana płyta z muzyką Beethoven'a

> http://otomoto.pl/bmw-520-520ia-stan-kolekcjonerski-C24823928.html

W zeszłym roku mój kumpel kupił e34 od pierwszego właściciela - wychuchane, wydmuchane, z kompletem wszystkiego - za 3k zł.

Ta oferta z ogłoszenia jest zwykłym szukaniem barana.

Przy oglądaniu zwracaj uwagę na pierdoły - np czy w klapie bagażnika jest walizka z zestawem oryginalnych narzędzi BMW.

Napisano

Mój złom wyśmiany na AK smile.gif

Sporo się naoglądałem i ten egzemplarz spełniał wszystkie wymagania z wyjątkiem otwieranego dachu.

Silnik 2,5 pb wystarczający do turlania i szybszej jazdy , skrzynia automatyczna , pełen komputer, tapicerka skórzana ( w dobrym stanie ) z fotelami sport size . Pełna elektryka , klima automatyczna , auto bez rdzy , trzyma geometrie , nie ściąga nie telepie smile.gif za jedyne 6 tyś smile.gif plus gratis gazownia z najwyższej półki za kolejne 6 tyś ( zakładana u wroga ).

Jak się poszuka to się znajdzie a jak ktoś pisze egzemplarz dla kolekcjonera czytaj frajera to trzymać się z daleka .

286102239-20120603267.jpg

post-23669-14352516828714_thumb.jpg

Napisano

> te modele akurat mi się podobają. Jak byłem młody to zawsze o nich marzyłem i podziwiałem na

> drogach. Dlatego chce kupić akurat jeden z nich

OK, zatem zastanów się, który model podoba Ci się bardziej.

> ma to sens. Tutaj jednak nie chodzi o zarobek, tylko o to by na nim zbytnio nie stracić. Poza tym

> muszę mieć argument dla żony

Z zonami jest zazwyczaj tak, że jesli nie podzielają Twojej fascynacji starą motoryzacją, to sukcesem będzie osiągnięcie ich akceptacji dla zakupu/wydatków. Zrozumienia nie oczekuj.

> oba. Najchętniej kupiłbym oba, ale to nie wchodzi w grę

Od czegoś trzeba zacząć......

> też na to zwróciłem uwagę i mocno mnie razi ten znaczek, na wszystkich BMW (z wyjatkiem

> oryginalnych Mek)

Moje doświadczenie (aczkolwiek z inną marką, bo ja lubię stare Fordy) z takimi "kolekcjonerskimi" ogłoszeniami mówi, żeby wyjątkowo na takich uważać. Bo bywa tak, że kupują okazyjnie w Niemczech egzemplarz wyjątkowo zadbany we wnętrzu i szczęśliwie nie uderzony. I nagle przywalają cenę x3 licząc na to, że po słodkim opisie w necie + wizycie u autodetailera rzucą wszystkich szukających na kolana. A samochód.... niby przyzwoity, ale nie zawsze wszystko działa, ale coś skrzypi, ale coś wymaga wymiany - czyli standard jak na dany model i rocznik. Za co więc dawać tyle kapusty?

> gdzie szukać? Bo do głowy przychodzą mi tylko fora internetowe (choć i tam pewnie pełno wieśtuningów)

Niemcy, Szwecja, Szwajcaria, czasami w Hiszpanii trafia się rodzynki. Z mojego podwórka - we Francji np. teraz szuka się Forda Capri MkI z roku 70 - czyli coś "kolekcjonerskiego".

> rozumiem i zgadzam się że jeżeli ma to być "lokata kapitału" to trzeba szukac unikalnych wersji.

> Mnie jednak chodzi także o koszta eksploatacji, aby nie były masakrycznie duże. Poza tym chce

> wydać max 14 tysi na same auto + oczywiście jakiś pakiet startowy

Ale jakie koszty eksploatacji, skoro jak pisałeś, planujesz jeździć tym samochodem raz na dwa tygodnie. To ile Ty tej benzyny spalisz? Warto tu się bić o 2 czy 5 litrów większego spalania?

Reszta eksploatacji...... trzeba się dowiedzieć jak najwięcej PRZED kupnem - ile kosztują części zamienne, z czym jest ciężko a do czego są zamienniki. Akurat w przypadku piątki czy taksówki, części powinieneś mieć w bród - bo ani to stare, ani unikalne.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> Mój złom wyśmiany na AK

fajny ok.gif napisz coś więcej o nim. Za ile kupiłeś, jaki silnik, co musiałeś zrobic itp itd

Napisano

> E34 M albo W124 coupe / 4dr AMG

> Inne konfiguracje to są i będą zwykłe -stare, wygodne- strucle a klasyczna będzie w nich co

> najwyżej odtwarzana płyta z muzyką Beethoven'a

> W zeszłym roku mój kumpel kupił e34 od pierwszego właściciela - wychuchane, wydmuchane, z kompletem

> wszystkiego - za 3k zł.

> Ta oferta z ogłoszenia jest zwykłym szukaniem barana.

> Przy oglądaniu zwracaj uwagę na pierdoły - np czy w klapie bagażnika jest walizka z zestawem

> oryginalnych narzędzi BMW.

ja mam nawet apteczkę oryginalną zlosnik.gif

Napisano

na klasyka to ja bym szukał W115/E12 albo E28/W123 - zdecydowanie szybszy zwrot z inwestycji zlosnik.gif

A jak już musisz E34/W124 to 540i albo E420

Napisano

> E34 M albo W124 coupe / 4dr AMG

> Inne konfiguracje to są i będą zwykłe -stare, wygodne- strucle a klasyczna będzie w nich co

> najwyżej odtwarzana płyta z muzyką Beethoven'a

czemu E34 M jest bardziej klasyczne od E34 518i?

Napisano

W124 po lifcie, na klasycznej feldze, w dobrym stanie jest do tej pory pięknym autem. Problem tylko w tym żeby znaleźć co co sie nadaje do jazdy - w naszym kraju raczej tego nie znjadziesz. Musisz sie wybrac do Niemcowni.

Napisano

> czemu E34 M jest bardziej klasyczne od E34 518i?

Może nie bardziej klasyczne, ale na pewno mniej unikalne.

A mowa o pewnej "inwestycji". W tak młode auta w wersjach "typowych" ciężko jest inwestować kasę marząc o utrzymaniu ich wartości za lat 10.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> nie podoba mi się. Już bardziej combi ale najchętniej limuzyna

Kilka miesięcy temu była na MK dyskusja nt. W124 coupe. Polecano benzynowy silnik 3.0 o mocy 200 czy 220KM. Ponoć niezniszczalna i bezproblemowa jednostka zestawiona z takąż skrzynią biegów. Ja bym szukał czegoś takiego, tyle że w nadwoziu sedan. I raczej na pewno nie w PL.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Najlepiej to coś takiego ,ale to ogłoszenie coś mi się zbyt piękne wydaje,że aż nierealne. zlosnik.gif

Napisano

> fajny napisz coś więcej o nim. Za ile kupiłeś, jaki silnik, co musiałeś zrobic itp itd

wężyk od podciśnienia , wahacz , trochę zregenerowałem boczki , nabiłem klimę , naprawiłem oryginalne radio CD Bawaria ( laser nie działał ) i to wszystko. Chyba na wszystko do tej pory poszedł niecały tysiak .Od marca zrobiłem ponad 5 tyś kilometrów

Do podciągnięcia albo zregenerowania mam maglownicę , muszę obszyć kierownice nową skórą i zszyć boczek fotela - to będzie robione na dniach.

W przyszłości remont silnika, regeneracja lakieru i w taki sposób mam za niecałe 13 tyś super fajne auto wink.gif

Napisano
  • Autor

> na klasyka to ja bym szukał W115/E12 albo E28/W123 - zdecydowanie szybszy zwrot z inwestycji

nie podobają mi się.

> A jak już musisz E34/W124 to 540i albo E420

poszukam coś na mobile.de

chyba że ktoś zna inny portal gdzie tego lepiej poszukać

Napisano
  • Autor

> wężyk od podciśnienia , wahacz , trochę zregenerowałem boczki , nabiłem klimę , naprawiłem

> oryginalne radio CD Bawaria ( laser nie działał ) i to wszystko. Chyba na wszystko do tej pory

> poszedł niecały tysiak .Od marca zrobiłem ponad 5 tyś kilometrów

> Do podciągnięcia albo zregenerowania mam maglownicę , muszę obszyć kierownice nową skórą i zszyć

> boczek fotela - to będzie robione na dniach.

> W przyszłości remont silnika, regeneracja lakieru i w taki sposób mam za niecałe 13 tyś super fajne

> auto

jaki silnik/skrzynia?

Napisano

> na klasyka to ja bym szukał W115/E12 albo E28/W123 - zdecydowanie szybszy zwrot z inwestycji

> A jak już musisz E34/W124 to 540i albo E420

tylko nikt tutaj nie pisze jakie są różnice $ utrzymania 525 a 540 grinser006.gif Jeździłem zadbanym 540 i mogłem kupić za 8tyś ale sorry jajec nie urywa a na poważnie interesując się e34 tym autem nie powinno się już ścigać spod świateł

Napisano

Trzymałem się zdania: "Tak aby za 10 lat było warte więcej niż obecnie."

Kupując auto za za 1500zł, pakując w nie 5-10k zł i sprzedając za 3-6kzł - na interes życia raczej liczyć nie można wink.gif

Napisano

> Trzymałem się zdania: "Tak aby za 10 lat było warte więcej niż obecnie."

> Kupując auto za za 1500zł, pakując w nie 5-10k zł i sprzedając za 3-6kzł - na interes życia raczej

> liczyć nie można

ja to traktuje na zasadzie nowe kia picanto kosztuje ponad 30 tyś , pewnie tym autem bym jeździł 5 lat i sprzedał za 10tyś z kawałkiem smile.gif Takie BMW kupiłem za 6 tyś , nawet jak wydam na jej utrzymanie 10tyś w ciągu 5 lat jestem nadal do przodu zlosnik.gif

Napisano

> Może nie bardziej klasyczne, ale na pewno mniej unikalne.

> A mowa o pewnej "inwestycji". W tak młode auta w wersjach "typowych" ciężko jest inwestować kasę

> marząc o utrzymaniu ich wartości za lat 10.

> Pozdrawiam

> Bartek

generalnie dla mnie te auta nie są klasykami i jeszcze długo nie będą, lepiej zainwestować IMO w coś starszego, jeśli traktujemy to (marzenie ściętej głowy) jako inwestycję hehe.gifzlosnik.gif

Co to za klasyk którym się jeździ jak współczesnym autem ? (a tak się jeździ E34/W124) zlosnik.gif

rozumiem że E34 może się podobać, ale ludzie - litości - darujmy sobie te young, fresh timery i inne durne wyrażenia - jak sie podoba - to kupować, a nie dorabiać ideologii zlosnik.gif

Napisano

> Kilka miesięcy temu była na MK dyskusja nt. W124 coupe. Polecano benzynowy silnik 3.0 o mocy 200

> czy 220KM. Ponoć niezniszczalna i bezproblemowa jednostka zestawiona z takąż skrzynią biegów.

> Ja bym szukał czegoś takiego, tyle że w nadwoziu sedan. I raczej na pewno nie w PL.

> Pozdrawiam

> Bartek

3,2 220KM, M104 bodajże sie to nazywa - z plusów - w pełni elektroniczny wtrysk - z minusów - w kazdym wiązka silnika do wymiany zlosnik.gif

Napisano

> tylko nikt tutaj nie pisze jakie są różnice $ utrzymania 525 a 540 Jeździłem zadbanym 540 i

> mogłem kupić za 8tyś ale sorry jajec nie urywa a na poważnie interesując się e34 tym autem nie

> powinno się już ścigać spod świateł

wiesz, w porównaniu do 300 konnego hothatcha jaj nie urywa ale wyskocz takim 540i na autostradę, rozpędź się do 220 i delektuj się swobodą jazdy z taką prędkością ok.gif

BMW powinno mieć odrobinę ikry - ja bym poniżej 525 nie schodził, a celował w 535i-540i (przy pełnej świadomości różnic miedzy nimi - to jest piękne w 535i że jest tak totalnie różne od 540i) jeśli ma być to auto do jazdy raz na 2 tygodnie ok.gif

Napisano

> ja to traktuje na zasadzie nowe kia picanto kosztuje ponad 30 tyś , pewnie tym autem bym jeździł 5

> lat i sprzedał za 10tyś z kawałkiem Takie BMW kupiłem za 6 tyś , nawet jak wydam na jej

> utrzymanie 10tyś w ciągu 5 lat jestem nadal do przodu

Mój kolega też kupił to jako zwykłe wozidło i używa na co dzień. Auto jest tanie, pojemne, wygodne i przyzwoicie się prowadzi. Początkowo był zachwycony, jaki to 'klasyk' ale już mu chyba przeszło zlosnik.gif tzn. nadal mu podnoszę ciśnienie parkując na zderzaku, ale przestał mnie już pytać dlaczego mu to robię zlosnik.gif

Napisano

> Mój kolega też kupił to jako zwykłe wozidło i używa na co dzień. Auto jest tanie, pojemne, wygodne

> i przyzwoicie się prowadzi. Początkowo był zachwycony, jaki to 'klasyk' ale już mu chyba

> przeszło tzn. nadal mu podnoszę ciśnienie parkując na zderzaku, ale przestał mnie już pytać

> dlaczego mu to robię

ciesz się że nie ma Volva 144

hehe.gif

Napisano

> nie podoba mi się. Już bardziej combi ale najchętniej limuzyna

kup zatem w124 z giełdy AK waytogo.gif

Napisano

> wiesz, w porównaniu do 300 konnego hothatcha jaj nie urywa ale wyskocz takim 540i na autostradę,

> rozpędź się do 220 i delektuj się swobodą jazdy z taką prędkością

> BMW powinno mieć odrobinę ikry - ja bym poniżej 525 nie schodził, a celował w 535i-540i (przy

> pełnej świadomości różnic miedzy nimi - to jest piękne w 535i że jest tak totalnie różne od

> 540i) jeśli ma być to auto do jazdy raz na 2 tygodnie

tylko napisz mi gdzie możesz sobie te spokojne 220 pojechać ??? w Polsce strach bo ludzie jeździć nie potrafią w pozostałych krajach UE jak cie policja zatrzyma przy 220 to cię na maskę rzucą zlosnik.gif zostają tylko Niemcy grinser006.gif

Napisano

> Mój kolega też kupił to jako zwykłe wozidło i używa na co dzień. Auto jest tanie, pojemne, wygodne

> i przyzwoicie się prowadzi. Początkowo był zachwycony, jaki to 'klasyk' ale już mu chyba

> przeszło tzn. nadal mu podnoszę ciśnienie parkując na zderzaku, ale przestał mnie już pytać

> dlaczego mu to robię

zobaczymy czy mi też przejdzie smile.gif jak lpg będzie po 4 zeta to już z codziennym użytkowaniem będzie problem

Napisano

> Jeśli chodzi o E34 i kolekcjonerskie egzemplarze to już ich ceny nieco zniechęcają

> jakiś tekst

> jakiś tekst

Czy ta z pierwszego linku na pewno ma 3 litrowy motor ?? hmm.gif

Bo o ile wiem to V8 były ale 4.0

Napisano

> Czy ta z pierwszego linku na pewno ma 3 litrowy motor ??

> Bo o ile wiem to V8 były ale 4.0

3.0 również

Napisano

> 3,2 220KM, M104 bodajże sie to nazywa - z plusów - w pełni elektroniczny wtrysk - z minusów - w

> kazdym wiązka silnika do wymiany

Powiem Ci tak: gdybym tylko miał kasę, sprawiłbym sobie takie ładne W124 coupe z tym silnikiem. A że wiązka do wymiany? Cóż to za wielki problem?! W Scorpio też trzeba poprawiać i przekładać wiązkę, i to silnikową. Robi się to bez większych problemów przy okazji eliminując jeden z głównych błędów konstrukcyjnych tego samochodu.

Z Meśków podoba mi się właśnie model 124 coupe oraz SEL, jego większy brat.

Z Bawar - siódemka z okolic 2000 roku. A potem już albo duuuuuuużo nowsze (3er coupe), albo duuuuuuużo starsze (taka, jak OZI'ego).

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> kup zatem w124 z giełdy AK

w przyszłym tygodniu jadę na oględziny

Napisano

> Odpalałbym sobie je raz na dwa tygodnie żeby zrobić parę kilometrów i

> poturlać się powolutku w komforcie.

To raczej Mercedes dla Ciebie. E34 jakoś tak ma, że im szybciej jedziesz (100 -140) tym pewniej auto się prowadzi. Tak jakby auto było projektowane do tych prędkości.

Kupowanie gotowego klasyka i wyprowadzanie na spacer jakoś niezbyt mi się podoba. Kupić auto i doprowadzić do stanu kolekcjonerskiego to trudniejsza droga, ale jedyna słuszna.

Jesli E34 to 540i w manualu, było tego coś około 800 szt.

Napisano

W124.

E34 kojarzy się nadal z dresikami i to tymi najgorszej kategorii.

Jak BMW to starsze modele.

Napisano
  • Autor

> W124.

patrze na mobile.de i za wart uwagi egzemplarz wołają w granicach 14-15 tysięcy w Niemczech. Przynajmniej tak się wydaje alle o dziwo jest sporo aut od pierwszyych właścicieli które wygladają dobrze. Ciekawe czy na miejscu nie okazuje się ze to picowane szroty jak w Polsce

> E34 kojarzy się nadal z dresikami i to tymi najgorszej kategorii.

mnie też tak się kojarzy i faktycznie w większości tak jest, ale mam to gdzieś. Auto mi się podoba i tyle. A że jeżdżą nim dresy - trudno, co mnie to...?

> Jak BMW to starsze modele.

nie podobają mi się. Chce mieć starego grata bo jak byłem gówniarz to właśnie takie E34 i W124 były obiektem moich marzeń. Wzdychałem do nich na ulicy i dlatego chce sobie taki kupić, aby spełnić dziecięce marzenia. Poza tym do starych aut póki co mnie wcale nie ciągnie. Chociaż może po zakupie się to zmieni, zobaczymy.

Cel jest taki: spełnić marzenie, aby dodatkowo zrobić to za rozsądne pieniądze (zarówno zakup jak i utrzymanie), jako argument dla zony podając że to nie wydatek na własne widzimisię tylko lokata kapitału grinser006.gif

Napisano

Na drodze jest to zaleta tego wozu. Czasami mam ubaw jak się ludzie czają, żeby mnie wyprzedzić.

Napisano

Jeśli szukasz BMW, zobacz w dziale giełda lub daj ogłoszenie na jednym z większych portali:

http://www.bmw-klub.pl

Warto zajrzeć też do działu :

"Co sądzicie o tym BMW z ogłoszenia? Opinie na temat samochodów na sprzedaż".

Napisano

> Przynajmniej tak się wydaje alle o dziwo jest sporo aut od pierwszyych właścicieli które

> wygladają dobrze. Ciekawe czy na miejscu nie okazuje się ze to picowane szroty jak w Polsce

W124 podobnie jak w przeszłości W201, W114/115 czy W123 były kupowane "na zawsze" i dlatego nie jest rzadkością takie auto od pierwszego właściciela.

Większość tych aut które wygladają OK, są w rzeczywistości takie.

Bardzo często widuję na ulicy W124 wygladające jakby dopiero wyjechały z fabryki, jeszcze ze starymi rejestracjami, ze statecznym starszym państwem w środku.

Kiedyś trafię to co chcę.

Napisano

> Tak sobie wymysliłem że czas kupić sobie jakiegoś starego grata

Ostatnio trafiłem na takie ogłoszenie :

http://moto.allegro.pl/mercedes-w124-e280-stan-nowy-131-tys-km-z-niemiec-i2399772353.html

Cena podejrzanie niska (szukałem takiego auta w tamtej okolicy i podobne kosztowały 5-7 tys EUR), ale na zdjęciach wygląda obiecująco.

Może zadzwoń i zapytaj czy aktualne ?

Napisano

> patrze na mobile.de i za wart uwagi egzemplarz wołają w granicach 14-15 tysięcy w Niemczech.

> Przynajmniej tak się wydaje alle o dziwo jest sporo aut od pierwszyych właścicieli które

> wygladają dobrze. Ciekawe czy na miejscu nie okazuje się ze to picowane szroty jak w Polsce

Szroty to pewno i nie są, tylko że za ładnego W124 w Niemczech zapłacić trzeba ca. 3000 EUR, a to po doliczeniu samych opłat (z przyjęciem ponad dwulitrowego motoru) daje nam już ponad 16000 zł bez kosztów tablic, ubezpieczeń, paliwa na przejazd i początkowego serwisu. Po doliczeniu tego dochodzimy do kwoty 20000 zł i pobożnym życzeniem jest, aby przynajmniej w niej cała operacja się zmieściła. To pojazuje, że W124 przestał być autem tanim, a te sprowadzone do Polski i oferowane po 10 000-12 000 złotych skupowane są w D przez handlarzy daj Boże za 1500 euro - a już krótki przegląd ogłoszeń za te pieniądze na mobile.de sprowadza nas na ziemię.

Osobiście chciałem kupić ładne W124. Handlarz niby to specjalizował się w ich sprowadzaniu, miało być pięknie i ładnie a wyszło jak to przeważnie wychodzi. Jeśli jest ktoś mocno zainteresowany, to ewentualnie mogę służyć namiarem na ładne 300D, ja nie kupiłem bo nie pasowała mi kolorystyka a teraz trochę żałuję.

Napisano

> W124.

była taka piosenka (niezbyt mądra) ale pasująca do Twojej wypowiedzi:

"przeszkoda - to Twoja głowa, przeszkoda - to Twoja głowa" hehe.gif

Napisano

> była taka piosenka (niezbyt mądra) ale pasująca do Twojej wypowiedzi:

> "przeszkoda - to Twoja głowa, przeszkoda - to Twoja głowa"

Wszystko da się do tego co napisałeś sprowadzić.

Można i chodzić z tatuażem na głowie. Ludzie też omijają...

Napisano

> Wszystko da się do tego co napisałeś sprowadzić.

> Można i chodzić z tatuażem na głowie. Ludzie też omijają...

mi tylko chodziło o to że to przykre patrzeć na świat przez stereotypy, samochód to tylko produkt, BMW nie wie że jest dresiarskie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> mi tylko chodziło o to że to przykre patrzeć na świat przez stereotypy, samochód to tylko produkt,

> BMW nie wie że jest dresiarskie

Bo BMW nie produkuje samochodów dla dresów. W nowych dresa nie zobaczysz.

Stereotyp, to jest myślenie że murzyn jest dobry do zbierania bawełny.

A to jest fakt. Powiedz że z większością kierowców E34 chętnie byś widział w gronie swoich kolegów. No powiedz zlosnik.gif

Ja to może ze dwie osoby spotkałem w E34 zachowujące się normalnie na drodze. Piszę o dwóch, ale nie przypominam sobie ani jednego zlosnik.gif Stawiam na optymizm hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.