Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła do jazdy dziennej na Węgrzech

Featured Replies

Napisano

Witam,

Szukam szukam i nie mogę znaleźć informacji o możliwości jazdy na DRL po tamtejszych autostradach. Wiem, że mają obowiązek jazdy na światłach poza terenem zabudowanym, no ale co ze światłami do jazdy dziennej - można czy należy jednak zapalić światła mijania? niewiem.gif

Napisano

> Witam,

> Szukam szukam i nie mogę znaleźć informacji o możliwości jazdy na DRL po tamtejszych autostradach.

> Wiem, że mają obowiązek jazdy na światłach poza terenem zabudowanym, no ale co ze światłami do

> jazdy dziennej - można czy należy jednak zapalić światła mijania?

A po co tak cudowac?

Nie lepiej zapalic mijania i miec problem z glowy?

No chyba, ze dobrze znasz wegierski grinser006.gif

Napisano

> Wiem, że mają obowiązek jazdy na światłach poza terenem zabudowanym, no ale co ze światłami do

A czy przypadkiem homologacja unijna nie wymusza zgodności auta z przepisami wszystkich krajów UE? smirk.gif

Napisano

> A czy przypadkiem homologacja unijna nie wymusza zgodności auta z przepisami wszystkich krajów UE?

Ale pytanie jest o zasady ruchu drogowego a nie o zgodność auta czyli o wyposażenie.

Wiekszość samochodów jest niezgodnych w zakresie prędkości maksymalnej, gdyż są w stanie jechac szybciej niż maksymalne prędkości na drogach w poszczególnych krajach (może poza wybranymi drogami w jednym z krajów Unii).

Napisano

> Ale pytanie jest o zasady ruchu drogowego a nie o zgodność auta czyli o wyposażenie.

> Wiekszość samochodów jest niezgodnych w zakresie prędkości maksymalnej, gdyż są w stanie jechac

> szybciej niż maksymalne prędkości na drogach w poszczególnych krajach (może poza wybranymi

> drogami w jednym z krajów Unii).

Ale bzdurna logika hahaha.gif

Jeśli światła do jazdy dziennej mają homologację Unijną to są legalne we wszystkich krajach UE,

łącznie z tym kiedy się włączają i wyłączają - i NIC kierowcę na terenie UE nie musi obchodzić.

Kraje UE, w których nie było odpowienich przepisów zostały zobowiązane do wprowadzenia ich przed lutym 2011.

Od wtedy wszystkie nowe auta osobowe w UE muszą mieć automatyczne DRL.

http://ec.europa.eu/transport/road_safety/vehicles/drl_en.htm

Napisano

> A po co tak cudowac?

> Nie lepiej zapalic mijania i miec problem z glowy?

> No chyba, ze dobrze znasz wegierski

spalanie wzrosnie old.gifzlosnik.gif

Napisano

> łącznie z tym kiedy się włączają i wyłączają - i NIC kierowcę na terenie UE nie musi obchodzić.

ymhy powiedz to ludzim w PL ktoryz na poczatku w insigniach poplacili mandaty "w warunkach ograniczonej widocznosci" jak z automatu tylko na dziennych jechali

Napisano

> ymhy powiedz to ludzim w PL ktoryz na poczatku w insigniach poplacili mandaty "w warunkach

> ograniczonej widocznosci" jak z automatu tylko na dziennych jechali

"Na początku" czyli kiedy? Zapewne przed wprowadzeniem wspomnianych przepisów?

A no i ok- przesadziłem.

Jeśli system nie zadziała to faktycznie odpowiedzialność spoczywa na kierowcy - jak w przypadku innej awarii np. spalonej żarówki.

Napisano

dzienne za granicą to problem, tak nacudowali z tymi światłami. Ciekawe jak też z innymi krajami, a ustaliłeś co u Czechów i Słowaków? W Grecji w ogóle jest zakaz jeżdżenia z włączonymi światłami mijania, tutaj też ciekawe jak z dziennymi.

Żeby potem się nie tłumaczyć najlepiej byłoby mieć wyłącznik dziennych manualny i postępować w zgodzie z przepisami. Najprościej byłoby uniknąć kontaktu z węgoerską policją - oni tylko po niemiecku jak już coś to włączyć te mijania w końcu to nie korek tylko autostrada.

Napisano

> dzienne za granicą to problem, tak nacudowali z tymi światłami. Ciekawe jak też z innymi krajami, a

> ustaliłeś co u Czechów i Słowaków? W Grecji w ogóle jest zakaz jeżdżenia z włączonymi

> światłami mijania,

No proszę Cię....

Skoro jest obowiązek wysposażania WSZYSTKICH nowych aut sprzedawanych w UE

w automatyczne światła do jazdy w dzień, a Grecja jest w Unii, to złóż sobie 2+2 i nie pisz takich bzdur.

Poza tym, byłem kontrolowany przez policję w Grecji parę lat temu, jechałem na światłach w dzień i nic mi nie wspomnieli o jakimś zakazie.

Napisano

> Ale bzdurna logika

> Jeśli światła do jazdy dziennej mają homologację Unijną to są legalne we wszystkich krajach UE,

> łącznie z tym kiedy się włączają i wyłączają - i NIC kierowcę na terenie UE nie musi obchodzić.

> Kraje UE, w których nie było odpowienich przepisów zostały zobowiązane do wprowadzenia ich przed

> lutym 2011.

> Od wtedy wszystkie nowe auta osobowe w UE muszą mieć automatyczne DRL.

> http://ec.europa.eu/transport/road_safety/vehicles/drl_en.htm

Ale lokalne przepisy mogą wymagać innego oświetlenia w specyficznych warunkach i możesz sobie te dzienne wsadzić.

Nie dostaniesz mandatu za ich posiadanie (bo mają homologację) ale dostaniesz mandat za brak włączonego przewidzianego przepisami oświetlenia.

Napisano

> Ale lokalne przepisy mogą wymagać innego oświetlenia w specyficznych warunkach i możesz sobie te

> dzienne wsadzić.

> Nie dostaniesz mandatu za ich posiadanie (bo mają homologację) ale dostaniesz mandat za brak

> włączonego przewidzianego przepisami oświetlenia.

No ale przecież takie DRL przełączają się na mijania (= włączają się wtedy też światła z tyłu) w przypadku np. deszczu.

Napisano

> No proszę Cię....

> Skoro jest obowiązek wysposażania WSZYSTKICH nowych aut sprzedawanych w UE

> w automatyczne światła do jazdy w dzień, a Grecja jest w Unii, to złóż sobie 2+2 i nie pisz takich

> bzdur.

Tak? A wiesz jak działają unijne dyrektywy? Dyrektywa to nie jest wewnętrzne prawo krajów UE! To że wychodzi dyrektywa nie oznacza że poszczególne kraje tak od razu dostosują się albo w ogóle dostosują się do niej. Dyrektywa jest tylko zobowiązaniem czy zaleceniem zmiany prawa dla kraju ale nie jest obowiązującym w tym kraju prawem.

Zresztą jako przykład można podać światła przeciwmgielne - to że pojazd jest w nie wyposażony nie oznacza że w każdym kraju określone warunki kiedy można je włączyć będą takie same.

Jak to jest wyjazd na wakacje to można wyjść z prostego założenia - nie warto narażać się na mandaty żeby nie psuć sobie urlopu.

Napisano

> No ale przecież takie DRL przełączają się na mijania (= włączają się wtedy też światła z tyłu) w

> przypadku np. deszczu.

Ale oni sobie mogą wprowadzić np. obowiązek jazdy na światłach mijania w górach, albo na krętych drogach, albo na autostradach i wtedy dzienne nie pomogą. Bo przepis jest jasny.

Napisano

> Nie dostaniesz mandatu za ich posiadanie (bo mają homologację) ale dostaniesz mandat za brak

> włączonego przewidzianego przepisami oświetlenia.

Przepisu przewidują jazdę w dzień na światłach do jazdy w dzień. Jak ktoś nie ma dziennych, to musi włączyć mijania old.gif

Napisano

> Witam,

> Szukam szukam i nie mogę znaleźć informacji o możliwości jazdy na DRL po tamtejszych autostradach.

Ja mam taką zasadę - jadę za granicę to zachowuję się i staram się "wyglądać" na drodze jak tubylcy ok.gif

Napisano

> A czy przypadkiem homologacja unijna nie wymusza zgodności auta z przepisami wszystkich krajów UE?

Skoro w DK jako "dziennych" można używać świateł przeciwmgielnych, to czy to oznacza, że można tak w całej EU? smirk.gif

Napisano

> Tak? A wiesz jak działają unijne dyrektywy? Dyrektywa to nie jest wewnętrzne prawo krajów UE! To że

> wychodzi dyrektywa nie oznacza że poszczególne kraje tak od razu dostosują się albo w ogóle

> dostosują się do niej. Dyrektywa jest tylko zobowiązaniem czy zaleceniem zmiany prawa dla

> kraju ale nie jest obowiązującym w tym kraju prawem.

Wspomniana dyrektywa jest z 2008 roku. Od 2011 wszystkie sprzedawane w UE auta MUSZĄ mieć Daytime Running Lights (DRL)

Był więc jak zawsze przewidziany długi czas na jej wprowadzenie.

Dyrektywa nie obejmuje przepisów ruchu drogowego, a jedynie wyposażenie aut w DRL.

Na jej podstawie wszystkie państwa UE są zobowiązane do respektowania dopuszczenia DRL do ruchu i nie da się już w UE dostać mandatu za ich używanie.

Oczywiście, jak ktoś się wszystkiego boi, to lepiej niech weźmie i Zieloną Kartę mimo że od 8 lat już nie potrzeba- bo może trafi na policjanta, który tego nie wie...

Napisano

> Wspomniana dyrektywa jest z 2008 roku. Od 2011 wszystkie sprzedawane w UE auta MUSZĄ mieć Daytime

> Running Lights (DRL)

Nie sprzedawane, tylko nowe wprowadzane do sprzedaży które w 2011 roku dostały homologację na rynek europejski. Stare Pandy czy Astry można sprzedawać bez DRL do końca produkcji. I oczywiście dyrektywa nie dotyczy druciarni z Allegro pod zderzakiem.

Napisano

> Od 2011 wszystkie sprzedawane w UE auta MUSZĄ mieć Daytime Running Lights (DRL) ...

Taaaak ?

Honda NL sprzedaje accorda bez dagrijverlichting i co jej zrobisz zlosnik.gif

Napisano

> Tak? A wiesz jak działają unijne dyrektywy? Dyrektywa to nie jest wewnętrzne prawo krajów UE! To że

> wychodzi dyrektywa nie oznacza że poszczególne kraje tak od razu dostosują się albo w ogóle

> dostosują się do niej. Dyrektywa jest tylko zobowiązaniem czy zaleceniem zmiany prawa dla

> kraju ale nie jest obowiązującym w tym kraju prawem.

> Zresztą jako przykład można podać światła przeciwmgielne - to że pojazd jest w nie wyposażony nie

> oznacza że w każdym kraju określone warunki kiedy można je włączyć będą takie same.

> Jak to jest wyjazd na wakacje to można wyjść z prostego założenia - nie warto narażać się na

> mandaty żeby nie psuć sobie urlopu.

np dla polski prawo unijne w tej kwestii jest nadrzedne nad polskimi przepisami. pogooglaj sobie pare lat wstecz jak wygladala sytuacja prawna.

Napisano

> Taaaak ?

> Honda NL sprzedaje accorda bez dagrijverlichting i co jej zrobisz

mozna nie kupowac tej puszki. (kwestia jest kiedy byl homolgowany).

Napisano

> mozna nie kupowac tej puszki ...

Brak świateł dziennych absolutnie kompromituje accorda zlosnik.gif

Napisano

> Wspomniana dyrektywa jest z 2008 roku. Od 2011 wszystkie sprzedawane w UE auta MUSZĄ mieć Daytime

> Running Lights (DRL)

Bzdura. Homologowane od 2011 roku. Jeżeli dany model uzyskał homologację przed 2011, to nadal jest sprzedawany.

Napisano

> Taaaak ?

> Honda NL sprzedaje accorda bez dagrijverlichting i co jej zrobisz

Źle się wyraziłem, chodzi o nowe modele od 2011 roku.

Napisano

> Bzdura. Homologowane od 2011 roku. Jeżeli dany model uzyskał homologację przed 2011, to nadal jest

> sprzedawany.

Racja, nieprecyzyjnie się wyraziłem.

Napisano

> Źle się wyraziłem, chodzi o nowe modele od 2011 roku ...

No problem ok.gif

Nowy crv będzie z dziennymi.

Napisano

> Oczywiście, jak ktoś się wszystkiego boi, to lepiej niech weźmie i Zieloną Kartę mimo że od 8 lat

> już nie potrzeba- bo może trafi na policjanta, który tego nie wie...

Taka powinna być puenta dla całej dyskusji w tym i innych tego typu tematach "A co by było gdyby babcia miała wąsy, co prawda moja nie ma, a może dla spokoju ma zasłonić twarz owalką?" Odpowiedzi, oczywiście na wszelki wypadek dwoma.

WĘGRY-Używanie świateł mijania, w terenie zabudowanym , obowiązkowe w nocy; w dzień tylko przy widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi.

Poza terenem zabudowanym , w tym na autostradach, każdy pojazd silnikowy winien poruszać się przez 24h z włączonymi światłami mijania.

Napisano

> Witam,

Daj spokój stary, na drogach szybkiego ruchu trzeba zapalać mijania!

Niestety światła DLR, jakiekolwiek dobre by nie były, a zazwyczaj są przeciętne, nie są tak zauważalne jak zwykłe światła mijania. Dla świętego spokoju i bezpieczeństwa na polskich, węgierskich i każdych innych drogach szybkiego ruchu jeździłbym na światłach mijania.

Napisano
  • Autor

> Witam,

Witam ponownie,

Tyle postów a ja dalej nie wiem czy zapalać mijania czy nie. Pewnie zapalę dla świętego spokoju, ale co poniektórzy to chyba odpowiadają na posta dla zasady mimo, że nie mają nic do wniesienia.

Otóż wiem, że zapis mówi o konieczności jazdy na mijania, ale nic nie mówi o dziennych. Wydawało mi się to dziwne, bo to przecież stary wynalazek. Będę jechał przez całe Węgry autostradami i po prostu nie lubię zużywać bezsensownie żarówek 'premium'. No ale mus to mus

A Co do pozostałych moich krajów tranzytowych - zarówno Czesi, Słowacy i Chorwaci nie kryją się z jasnym przekazaniem światu możliwości jazdy na dziennych.

Napisano
  • Autor

> Ja mam taką zasadę - jadę za granicę to zachowuję się i staram się "wyglądać" na drodze jak tubylcy

W Afryce malujesz się na czarno zlosnik.gif ?

Sorry - nie mogłem się powstrzymać zlosnik.gif

Jest to też jakaś opcja.

Napisano

> Daj spokój stary, na drogach szybkiego ruchu trzeba zapalać mijania!

> Niestety światła DLR, jakiekolwiek dobre by nie były, a zazwyczaj są przeciętne, nie są tak

> zauważalne jak zwykłe światła mijania.

Tu się pozwolę z Tobą nie zgodzić.

Pomijam listwy LED-owe z IKEI stosowane jako dzienne ale te prawidłowe (homologowane a nie posiadające jedynie znak homologacji na kloszu - bo co to za trudność dla producenta takich "wynalazków") ze względu na ukształtowanie szkła klosza mają dużo większy kąt rozsyłu (we wszystkich kierunkach) światła niż światła mijania (świecące od osi wzdłużnej w doł) przez co są bardziej widoczne i taka jest ich idea.

O soczewkowych światłach mijania już nie wspominam. Tu jest jeszcze gorzej. Dobrze oświetlają drogę ale ich nie widać. Szczególnie w dzień.

Napisano

> Będę jechał przez całe Węgry autostradami i po prostu nie lubię zużywać bezsensownie żarówek 'premium'.

No hello... Oszczędności tez muszą mieć jakieś granice. Tym razem będą to granice Węgier.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> No hello... Oszczędności tez muszą mieć jakieś granice. Tym razem będą to granice Węgier.

> mar00ha

claps.gifwink.gif

Napisano

> O soczewkowych światłach mijania już nie wspominam. Tu jest jeszcze gorzej. Dobrze oświetlają drogę

> ale ich nie widać. Szczególnie w dzień.

Witam. Zacznę od tego, że światła mijania mają oświetlać drogę po zmroku, a nawet nie muszą być widoczne dla innych kierowców - to jest tylko ich skutek uboczny. Od sygnalizowania pozycji są światła pozycyjne. W wielu krajach po zmroku na dobrze oświetlonych drogach nie używa się świateł mijania. Samochody nie są projektowane dla kilku krajów Europy Wschodniej, gdzie światła są używane niezgodnie z ich przeznaczeniem.

Światła do jazdy dziennej (DRL) muszą być respektowane we wszystkich krajach UE, także na Węgrzech nie ma z nimi problemów.

Nowo skonstruowane samochody w UE muszą posiadać DRL, ale obowiązek ich używania jest tylko w PL i w kilku innych krajach Europy, więc w pozostałych krajach świata większość kierowców ich w ogóle nie używa.

W Grecji obowiązuje zakaz używania świateł mijania w dzień podczas dobrych warunków, smile.gif ale jadąc tam możemy używać DRL.

Ja nie używam żadnych świateł w dzień (chyba że czasie deszczu, mgły... Nie mam DRL) i nie mam problemów z policją. cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.