Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2TSI i 1.4TSI - problemy z łańcuchem rozrządu...

Featured Replies

Napisano

> Skoro jesteś takim specjalistą od przekładni zębatych to może wytłumacz które to koła zębate w

> wałku królewskim mają przełożenie 1:2.

Przekładnia jako całość, mój Ty misiu.

Napisano

> Przeczytaj - gdzie tu mowa o ASO?

A gdzie się robi przeglądy okresowe? Na SKP? zlosnik.gif

> Tak. Pozbyłem się problemu poprzez zbycie sprzętu.

Ciekawe podejście zlosnik.gif

Napisano

> Wiedząc o tym nigdy nie kupiłbym np. Chryslera z Dieslem, a już na pewno nie z tym. I co wtedy??

> Przecież paręnaście/parędziesiąt tysięcy tych badziewi wyprodukowali.

Przeciętny konsument nie wie takich rzeczy.

W salonie mu nie powiedzą/ w komisie nie powiedzą...

... i jest ugotowany.

A na forum marki przeczyta, że to wcale nie problem - że nic się nie stało i znajomy kowal za 6 świniaków i resor do Żuka zrobi mu ten silnik na glanc.

Napisano

> Niczego nie szukam ,bo na tą chwilę to mi ten rozrząd leci. Mam nadzieje, że posypie się w okresie

> tych 5 lat. Zresztą vw naprawia rozrządy za free autach po gwarancji, więc nawet nie trzeba z

> nimi walczyć o to.

W takim razie trzeba będzie napisać do redakcji AutoBild i powiedzieć im wprost, że kłamią pisząc o problemach kierowców VW z odzyskaniem kosztów naprawy. Zapewne mają też swoich podstawionych pseudo-czytelników którzy pokazują do kamery rachunki za naprawę opiewające na kwotę kilku tysięcy euro.

Napisano

> Tylko że jestem skłonny zaryzykować tezę, że serwis Fiata jest w stanie zepsuć nawet metalową

> kulkę, znam to doskonale z autopsji, miałem i mam w domu Fiaty...

Tutaj raczej nie ma zasady. Miałem kilkukrotnie styczność z serwisem VW gdy w racy mieliśmy VW Craftery. Akcje typu mechanik wymieniający tylne hamulce i opony nie zauważył, że resor jest złamany i cała oś stoi krzywo nie były niczym niecodziennym... Żaden Crafter nie pożył też dłużej niż 280 tyś - wszystkie skończyły z awarią silnika. Ponieważ u innych te auta nawet się jakoś trzymały to obstawiam świetny serwis, który je ubił. Z drugiej strony kilka Ducatów się nam trzyma - mój ma coś koło 402 tys i ciągle oryginalny silnik i skrzynię.

Generalnie jakość serwisu w markach nie-premium to loteria. Naturalnie moim zdaniem smile.gif

Napisano

> Zaraz przyjdzie Michal8937 i powie ,ze to wroga propaganda fiata

Dokładnie. To fiacikarze sypiący pasek w rozrządy VW. hehe.gif

Napisano

> Przekładnia jako całość, mój Ty misiu.

Quote:

Gdyby miał "ładniejszy" ułamek, tak, żeby koła mogły współpracować "niejednorodnie" (nie potrafię ująć prościej), wówczas pracowałoby toto ciszej, równiej, zużywało się równomierniej i byłoby malina.

No to które to koła współpracują "jednorodnie" i zużywają się nierównomiernie.

Napisano

> Osobiście uważam, że ktoś powinien zacząć walczyć z podwójnymi standardami obsługi klienta w

> różnych krajach UE. Dlaczego klient który kupił np. nowego Mercedesa w Niemczech w 2004 roku

> ma obecnie w tym kraju prawo do wymiany pewnego elementu o wartości około 6000pln za darmo w

> ramach tzw goodwill natomiast klient który kupił taki sam samochód w Polsce nie dość, że musi

> mieć wszystkie przeglądy w ASO wykonane w terminie to dostaje tylko dofinansowanie w wysokości

> 50%?

Błąd. VW NIE wymienia bezpłatnie rozrządu w Niemczech - problem opisywany w niemieckiej prasie.

Napisano

> W takim razie trzeba będzie napisać do redakcji AutoBild i powiedzieć im wprost, że kłamią pisząc o

> problemach kierowców VW z odzyskaniem kosztów naprawy. Zapewne mają też swoich podstawionych

> pseudo-czytelników którzy pokazują do kamery rachunki za naprawę opiewające na kwotę kilku

> tysięcy euro.

Jak już czytujesz auto bilda to czytaj dokładnie, a także nie ograniczaj się tylko do jednej lektury, a może Ci będzie łatwiej w życiu. Rozrząd bez rabatów kosztuje ok 2000 zł. Dramat!

Zgodnie z tpi wymiana ma być w rabatem na części oraz robociznę do wartości 100 % w autach po gwarancji.

Napisano

> To mówił nasz szanowny ekspert od zbierania ulotek po salonach, kolega student wszystkich

> kierunków michal i kilka cyfer , brzydzący się klocwagenowskim dzihadem

Ja na szczęście takich problemów nie mam ok.gif

Napisano

> A gdzie się robi przeglądy okresowe? Na SKP?

Oczywiście!

> Ciekawe podejście

Typu problem-solving.

Napisano

> Quote:

> Gdyby miał "ładniejszy" ułamek, tak, żeby koła mogły współpracować "niejednorodnie" (nie potrafię

> ująć prościej), wówczas pracowałoby toto ciszej, równiej, zużywało się równomierniej i byłoby

> malina.

> No to które to koła współpracują "jednorodnie" i zużywają się nierównomiernie.

Tylne. W trzeciej osi.

Napisano

> Jak już czytujesz auto bilda to czytaj dokładnie, a także nie ograniczaj się tylko do jednej

> lektury, a może Ci będzie łatwiej w życiu. Rozrząd bez rabatów kosztuje ok 2000 zł. Dramat!

> Zgodnie z tpi wymiana ma być w rabatem na części oraz robociznę do wartości 100 % w autach po

> gwarancji.

2000 zł za remont po tym jak łańcuch się urwie? W której szopie?

Napisano

> Tylne. W trzeciej osi.

Znowu próbowałeś błysnąć, tym razem znajomością przekładni zębatych, ale niestety znowu Ci się nie udało. Na przyszłość dobra rada: jak masz pleść głupoty to zamilcz.

Napisano

> 2000 zł za remont po tym jak łańcuch się urwie? W której szopie?

Nie pogadasz, powtarza to jak mantrę, najwidoczniej nie doczytał w ulotce czym grozi zerwanie rozrządu rotfl.gif

Napisano

> 2000 zł za remont po tym jak łańcuch się urwie? W której szopie?

hehe.gifhehe.gif A to w jakim stanie musi być taki łańcuch , żeby się urwał? hehe.gifhahaha.gif

Szkoda czasu na takie dywagacje. Miłego!

Napisano

> Nie pogadasz, powtarza to jak mantrę, najwidoczniej nie doczytał w ulotce czym grozi zerwanie

> rozrządu

Lepiej poczytaj ulotki serwisowe o swojej padace zlosnik.gif

Napisano

> Nie pogadasz, powtarza to jak mantrę, najwidoczniej nie doczytał w ulotce czym grozi zerwanie

> rozrządu

łańcuch w TSI raczej sie nie urwie, co najwyzej wyciagnie i bedzie hałasował grinser006.gif

Napisano

> A to w jakim stanie musi być taki łańcuch , żeby się urwał?

Nie mam pojęcia. Widać w kiepskim bo usterka występuje przeważnie już po gwarancji i najczęściej przy przebiegu 50-80 tyś km.

> Szkoda czasu na takie dywagacje. Miłego!

To samo mówi VW kiedy spuszcza klienta na drzewo hehe.gif

Napisano

> łańcuch w TSI raczej sie nie urwie, co najwyzej wyciagnie i bedzie hałasował

Gdyby to było takie proste to ludzie w Niemczech by nie prosili o porady adwokatów wink.gif

Napisano

> Znowu próbowałeś błysnąć, tym razem znajomością przekładni zębatych, ale niestety znowu Ci się nie

> udało. Na przyszłość dobra rada: jak masz pleść głupoty to zamilcz.

Tak jest.

Napisano

> Oczywiście!

A to przepraszam zlosnik.gif

> Typu problem-solving.

tak po AK-owsku zlosnik.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia. Widać w kiepskim bo usterka występuje przeważnie już po gwarancji i najczęściej

> przy przebiegu 50-80 tyś km.

Zerwanie łańcucha? shocked.gif

> To samo mówi VW kiedy spuszcza klienta na drzewo

Ty , serio? Kurcze, ale to straszna wiadomość. Od dzisiaj przestaję jeździć autem, żebym przez kolejne 10 lat mógł wychwalać vw, że nic się cholera nie chce zepsuć. Nawet głupie żarówki nie chcą się przepalać. facepalm%5B1%5D.gif Tyle zmartwień na głowie sciana.gif

Ale ważne, że przynosi Ci to taką radość,super! Tak jeszcze sobie pomyśl ,że generalnie są problemy z rozrządami napędzanymi łańcuchem w każdej marce takie same. A teraz sobie pomyśl ile aut sprzedaje vw, ale ile inne marki... rotfl.gif

Napisano

> Gdyby to było takie proste to ludzie w Niemczech by nie prosili o porady adwokatów

rozciągnięcie pewnie wystarczy aby sklepać zawory i uszkodzić głowicę....

Napisano

> rozciągnięcie pewnie wystarczy aby sklepać zawory i uszkodzić głowicę....

Nie tyle samo rozciągnięcie, a jego przeskoczenie o ileś ząbków. Jednak rozciągnięty łańcuch daje o sobie znać, a oprócz tego jest jakiś tam czujnik, który monitoruje pracę łańcucha. Ech, ludzie ale macie problemy. Serio współczuję!

W każdym fiacie miałem robiony silnik, w każdym pękały sprężyny, przepalały się żarówki, karoseria siadała, wariowały alarmy, w p2 przetarły się przewody hamulcowe i straciłem hamulce(!!!!!!), problemy z biegami, siadające akumulatory, i to wszystko w okresie gwarancji jak i po niej. Także wolę mieć wymianę rozrządu , niż inne ciągłe problemy.

Napisano

> Nie tyle samo rozciągnięcie, a jego przeskoczenie o ileś ząbków. Jednak rozciągnięty łańcuch daje o

> sobie znać, a oprócz tego jest jakiś tam czujnik, który monitoruje pracę łańcucha. Ech, ludzie

> ale macie problemy. Serio współczuję!

ja tam sie nie martwie, yeti mało jezdze a za rok do żyda idzie, a co do octavi tam moc kontoluje rorzad grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> ja tam sie nie martwie, yeti mało jezdze a za rok do żyda idzie, a co do octavi tam moc kontoluje

> rorzad

Bo auto ma jeździć i tyle. Jest 5 lat spokoju w vw, w skodzie chyba 4, więc czego chcieć więcej?

Na tą chwilę tylko TSI. Frajda z jazdy i spalanie są tego warte.

Napisano

> a oprócz tego jest jakiś tam czujnik, który monitoruje pracę łańcucha.

Ulalaa.

NASA normalnie :->

No ale.... Ok, wracam do siebie i ... blagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gif

> W każdym fiacie miałem robiony silnik, w każdym pękały sprężyny, przepalały się żarówki, karoseria

> siadała, wariowały alarmy, w p2 przetarły się przewody hamulcowe i straciłem hamulce(!!!!!!),

> problemy z biegami, siadające akumulatory, i to wszystko w okresie gwarancji jak i po niej.

> Także wolę mieć wymianę rozrządu , niż inne ciągłe problemy.

Ziefff..

Chłopie.

Co Ty wiesz o problemach z samochodami...

Się byś zdziwił...

Napisano

Tyle wiem ile doświadczyłem. Może to i mało, bo zawsze można więcej, ale na tej podstawie już można wyciągnąć jakieś wnioski. Dużym plusem jest 5 lat spokoju.

Napisano

> Tyle wiem ile doświadczyłem. Może to i mało, bo zawsze można więcej, ale na tej podstawie już można

> wyciągnąć jakieś wnioski. Dużym plusem jest 5 lat spokoju.

Hmmm...

Tylko pytanie, czy ten spokój wynika z

a) Odpowiedniej dozy farta i zapewnień "pszepana nasze samochody to się wwwwżżżżżżyciu nie psują, no jak bumcykcyk!"

b) gwarancji PRODUCENTA.

Umownej, a nie słodkiego pierdzenia sprzedawcy "pszepana... (i tak dalej)".

Napisano

Nigdy nie miałem jakichś większych problemów z dochodzeniem swoich praw, no ale zobaczymy. Po 2.5 roku zero ponadplanowych wizyt w serwisie już jest dla mnie sukcesem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nigdy nie miałem jakichś większych problemów z dochodzeniem swoich praw, no ale zobaczymy. Po 2.5

> roku zero ponadplanowych wizyt w serwisie już jest dla mnie sukcesem

Ale jakie dochodzenie swoich praw, skoro jak sam piszesz od 2,5 roku nie było ponadplanowych wizyt, czyli awarii?

No chyba, że mycia auta przy przeglądzie sie domagales... zlosnik.gif

Napisano

> Ale jakie dochodzenie swoich praw, skoro jak sam piszesz od 2,5 roku nie było ponadplanowych wizyt,

> czyli awarii?

Generalnie. Nie mówię tutaj o vw.

> No chyba, że mycia auta przy przeglądzie sie domagales...

Auto zawsze umyte i odkurzone w środku.

ps. była jednak jedna ponadplanowa wizyta w serwisie. W czerwcu była odgrzybiana klima.

Napisano

> Nigdy nie miałem jakichś większych problemów z dochodzeniem swoich praw, no ale zobaczymy. Po 2.5

> roku zero ponadplanowych wizyt w serwisie już jest dla mnie sukcesem

Hmmmm...

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie...

Napisano

> Nie tyle samo rozciągnięcie, a jego przeskoczenie o ileś ząbków. Jednak rozciągnięty łańcuch daje o

> sobie znać, a oprócz tego jest jakiś tam czujnik, który monitoruje pracę łańcucha. Ech, ludzie

> ale macie problemy. Serio współczuję! \

Lekarza!! busted.giffacepalm%5B1%5D.gif

> W każdym fiacie miałem robiony silnik, w każdym pękały sprężyny, przepalały się żarówki, karoseria

> siadała, wariowały alarmy, w p2 przetarły się przewody hamulcowe i straciłem hamulce(!!!!!!),

> problemy z biegami, siadające akumulatory, i to wszystko w okresie gwarancji jak i po niej.

> Także wolę mieć wymianę rozrządu , niż inne ciągłe problemy.

e nie gadaj hehe.gif- może to był strucel z limitowanej linii stodołowej pana Heńka

Napisano

> Hmmmm...

> Nie odpowiedziałeś na moje pytanie...

Taki standard - nigdy nie odpowiada na niewygodne dla siebie pytania grinser006.gif

Napisano

> Taki standard - nigdy nie odpowiada na niewygodne dla siebie pytania

Taki standard to wypisywanie takich pierdów przez Twoją osobę.

Tak, nowe auta ze stodoły. Umie czytać, ale tak ze zrozumieniem chociaż na elementarnym poziomie? sciana.gif

Napisano

Nie zastanawiam się nawet na taką rzeczą na jakiej podstawie. Jest 5 lat zabezpieczenia od ew. napraw , to nad czym się w ogóle zastanawiać? Trzeba robić kasę , a nie myśleć nad takimi pierdołami. Większość znajomych jeździ niemieckimi autami i nikt nie narzeka.

Napisano

> Silnik z Opla ja mial, a dokladniej inna miska i w niej czujnik niskiego poziomu oleju. W Fiacie

> tego nie bylo gdy porownywalem te dwa 1.3 mj.

a moze to były 75 vs 90KM

Napisano

> Taki standard - nigdy nie odpowiada na niewygodne dla siebie pytania

Znaczyt' korpokid pasiony marketing bullshitem?

Wyrośnie.

Lat temu wiele też tak miałem.

Napisano

> Taki standard to wypisywanie takich pierdów przez Twoją osobę.

> Tak, nowe auta ze stodoły. Umie czytać, ale tak ze zrozumieniem chociaż na elementarnym poziomie?

Dlaczego?

Stwierdza fakt.

Bazując na Twoich wypowiedziach z tego wątku mam wrażenie, że zaślepienie marketing bullshitem przesłania Ci zdolność logicznego myślenia.

Napisano

> Dlaczego?

> Stwierdza fakt.

> Bazując na Twoich wypowiedziach z tego wątku mam wrażenie, że zaślepienie marketing bullshitem

> przesłania Ci zdolność logicznego myślenia.

Jaki fakt?

Mnie nic niczego nie przesłania. Nie neguję negatywnych faktów ok.gif

Napisano

> łańcuch w TSI raczej sie nie urwie, co najwyzej wyciagnie i bedzie hałasował

urwie, urwie old.gif a poważnie, przeskoczyć może (?)

Napisano

A to pochwal się ile i jakie fiaty miałeś w tym swoim długim życiu hehe.gif

Napisano

> urwie, urwie a poważnie, przeskoczyć może (?)

Tak, może. To jest już bardzo skrajna sytuacja i raczej trzeba się postarać, aby do niej doszło. Jeżeli przeskoczy tylko o 1 to jest ok, gorzej jak o kilka...

Napisano

> A to pochwal się ile i jakie fiaty miałeś w tym swoim długim życiu

Jako swoje to tylko jednego, ale w rodzinie było kilka. Zawsze nowe z salonu i zawsze podobne usterki.

Napisano

> Tak, może. To jest już bardzo skrajna sytuacja i raczej trzeba się postarać, aby do niej doszło.

> Jeżeli przeskoczy tylko o 1 to jest ok, gorzej jak o kilka...

Bosz.. proszę - przestań bredzić bo już tego czytać się nie daje!! facepalm%5B1%5D.gif

Na to czy łańcuch przeskoczy o jeden czy 2 ząbki czy się urwie nie masz najmniejszego wpływu

typowa loteria

Napisano

> Bosz.. proszę - przestań bredzić bo już tego czytać się nie daje!!

> Na to czy łańcuch przeskoczy o jeden czy 2 ząbki czy się urwie nie masz najmniejszego wpływu

> typowa loteria

To głuchy jesteś nie wiesz, że coś Ci hałasuje pod maską?! sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.