Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2TSI i 1.4TSI - problemy z łańcuchem rozrządu...

Featured Replies

Napisano

> Takich już, niestety, nie ma. Ale z mojego doświadczenia Japończycy wciąż nieźle się trzymają

Może i tak, ale jak widzę te tandetne materiały we wnętrzu, to się naprawdę odechciewa. Niezawodność bierze się też z tego, iż nie wprowadzają nowinek technicznych.

Napisano

> Tylko nie czerwone Lancer'y z tym slynnym lakierem, gdzie Mistubishi twierdzi, ze to od kamieni i

> TTTM . Szkoda, ze to dzieje sie tez wewnatrz samochodu, a tam chyba kamienie nie uderzaja

Nie wiem, nie spotkałem się z takim problemem.

Napisano

> Niestety. Ale są jeszcze samochody "made in Japan"

To prawda, sa, tylko szkoda, ze ich liczba sie zmiejsza.

Napisano

> Może i tak, ale jak widzę te tandetne materiały we wnętrzu, to się naprawdę odechciewa.

> Niezawodność bierze się też z tego, iż nie wprowadzają nowinek technicznych.

Owszem, ale co kto woli. Chcesz mieć nowinki i problemy z samochodem - kupuj VW wink.gif Chcesz mieć sprawdzoną technologię - kupuj japońskie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Niezawodność bierze się też z tego, iż nie wprowadzają nowinek technicznych.

A jak TSI było nowinką techniczną? zlosnik.gif

Napisano

> Nawet w tv bylo kilka razy

Tefałenturbo? hehe.gif

Napisano

> Taa . Ale o tym problemie slyszalem tez z innych zrodel.

Możliwe, ja tam nie bronię żadnego producenta wink.gif Po prostu ja się z tym problemem nie spotkałem (ale nie mam czerwonego auta).

Napisano

Ale o czym Ty opowiadasz. Product lifecycle zmneijsza sie dekada po dekadzie i dotyczy to wszytskich produktow. Czy jak dzis popsuje ci sie czajnik elektryczny to go rozkrecasz i drutujesz, czy tez wywalasz i kupujesz nowy?

To samo dzieje sie z autami - 150-200kkm i na "przyslowiowy zlom" czyli na wschod....

Napisano

szczegolnie ze silnikiki diesla maja od VW grinser006.gif

Napisano

> szczegolnie ze silnikiki diesla maja od VW

Już nie, bo z dieslami VW były same problemy. Teraz montują własne diesle MIVEC, stopień sprężania 14,9 smile.gif

Napisano

> Już nie, bo z dieslami VW były same problemy

zgadza się, a po tym jak Mitsubishi się do nich dotknęło okazało się, że w wydaniu VW były całkiem niezawodne rotfl.gif

Napisano

> zgadza się, a po tym jak Mitsubishi się do nich dotknęło okazało się, że w wydaniu VW były całkiem

> niezawodne

Bo kupy lepiej nie ruszać zlosnik.gif

Napisano

> Ale o czym Ty opowiadasz. Product lifecycle zmneijsza sie dekada po dekadzie i dotyczy to

> wszytskich produktow. Czy jak dzis popsuje ci sie czajnik elektryczny to go rozkrecasz i

> drutujesz, czy tez wywalasz i kupujesz nowy?

> To samo dzieje sie z autami - 150-200kkm i na "przyslowiowy zlom" czyli na wschod....

No właśnie o tym napisałem i to że na tym wschodzie ktoś ten złom kupi.

Napisano

> No właśnie o tym napisałem i to że na tym wschodzie ktoś ten złom kupi.

Ale kogo to obchodzi?

Napisano

> Na pewno nie mnie, bo tego złomu nie kupię

A ja jak zacznie sie psuc to oddam na "wschod"

Napisano

> Wezmą z pocałowaniem w....

Już to było tyle razy wałkowane, że aż szkoda odpisywać. Koszt rozrządu jest naprawdę przerażający (ok 2 tyś zł). Zamiast tracić czas na takie dywagacje, lepiej w tym czasie zarobić trochę kasy....

Napisano

> Mercedes nie, VW nie, BMW wiem że też na 100% nie a więc jacy są ci porządni producenci?

Na tym forum odpowiedź może być tylko jedna. palacz.gif

2218162754_16cabafd5d.jpg

poprawiłem.

Napisano

> Na tym forum odpowiedź może być tylko jedna.

No i właśni CI mają najwięcej problemów z rozrządem w silnikach vw...

Napisano

Wiadomość skasowana przez wladmar

Napisano

> Stoi w serwisie

Hasło reklamowe Fiata: "Nie ma powodów do paniki. Raczej dojedziemy" zlosnik.gif

Napisano

> Już to było tyle razy wałkowane, że aż szkoda odpisywać. Koszt rozrządu jest naprawdę przerażający

> (ok 2 tyś zł). Zamiast tracić czas na takie dywagacje, lepiej w tym czasie zarobić trochę

> kasy....

Koszt opon jest mniejszy, ale jaki to ma związek z remontem silnika(czytaj wymianą, po zerwanym rozrządzie) cfaniaczek.gif

Napisano

> Koszt opon jest mniejszy, ale jaki to ma związek z remontem silnika(czytaj wymianą, po zerwanym

> rozrządzie)

Kolejny raz: niech się martwi vw zlosnik.gif Auto jest serwisowane w aso, a wpis w książce serwisowej stanowi wprost: kontrola rozrządu przy 200 kkm zlosnik.gif

Napisano

> Już to było tyle razy wałkowane, że aż szkoda odpisywać. Koszt rozrządu jest naprawdę przerażający

> (ok 2 tyś zł). Zamiast tracić czas na takie dywagacje, lepiej w tym czasie zarobić trochę

> kasy....

... a najciekawsze jest to, że najgłośniej "łolaboooga, panie, jaki to piniunc chory!" szczekają ci, którzy nie posiadają inkryminowanych pojazdów i problem ich zupełnie nie dotyczy.

Ot - taka dziwna przypadłość...

Napisano

> Kolejny raz: niech się martwi vw Auto jest serwisowane w aso, a wpis w książce serwisowej stanowi

> wprost: kontrola rozrządu przy 200 kkm

Na prawdę myślisz, że to ASO się będzie martwiło?

Napisano

> Na prawdę myślisz, że to ASO się będzie martwiło?

A co mnie to interesuje? Bardziej powinien się obawiać Allianz takiej sytuacji...

Napisano

> Już nie, bo z dieslami VW były same problemy. Teraz montują własne diesle MIVEC, stopień sprężania

> 14,9

Problem tylko, że w ASX 1.8D turbodziura jest ogrooooomna.

Jazda w mieście jest paskudna, na trasie jest przyjemnie ok.gif

Napisano

> No pod względem obsługi gwarancyjnej i niezawodności póki co są nie do pobicia Po latach

> doświadczeń z Fiatem, Oplem, Skodą i VW mogę to stwierdzić zupełnie obiektywnie.

Ja mam zgoła odmienne zdanie :

-po 15kkm opony zjechane od wewnątrz do drutów (wada okryta podczas zmiany opon na zimowe, chwilę po wizycie na przeglądzie w ASO gdzie nikt nie widział problemu).

Gwarant odpowiada że geometria nie podlega gwarancji jednocześnie przyznaje że nie jest sprawdzana podczas przeglądu ZERO więc w sumie nie ma dowodu na to że nie była źle ustawiona w momencie wydania auta

103kkm - poleciała turbina

Odpowiedź gwaranta - gwarancja trwa tylko do 100kkm i nic nie pomożemy.

W obydwu przypadkach importer/serwis nie ma ochoty pomóc ani trochę klientowi który zostawił u nich prawie 100kPLN za Lancera no.gif

Pierwsze i ostatnie Mistubishi jakim jeździł teściu no.gif

Napisano

Tak w ogóle, czy ktoś z forumowiczów miał wymieniany rozrząd, a przede wszystkim czy komuś rozrząd poleciał i zniszczył silnik?

Napisano

> Tak w ogóle, czy ktoś z forumowiczów miał wymieniany rozrząd,

Tak, w 1,2 TSi.

Napisano

> Jakieś typowe objawy były? Jest coś lepiej po wymianie?

ja tez miałem, na zimnym przy odpalaniu metaliczny dzwiek z komory silnika, po wymianie cisza tak jak powinno byc

Napisano

> ja tez miałem, na zimnym przy odpalaniu metaliczny dzwiek z komory silnika, po wymianie cisza tak

> jak powinno byc

e

a jaką masz pewność że po wymianie będzie ok? od ujawnienia problemu

ZTCW VW wypuścił już ze 6 wersji nastawnika rozrządu.

Pytanie z drugiej strony - co się stanie jeśli ktoś nie wymieni nastawnika i przyzwyczai się do metalicznego dźwięku?

Napisano

> e

> a jaką masz pewność że po wymianie będzie ok? od ujawnienia problemu

> ZTCW VW wypuścił już ze 6 wersji nastawnika rozrządu.

> Pytanie z drugiej strony - co się stanie jeśli ktoś nie wymieni nastawnika i przyzwyczai się do

> metalicznego dźwięku?

narazie jest oki, jest gwarancja , a słyszałem ze po tez beda wymieniac jak po raz kolejnyt bedzie to samo , nie ma co sie przejmowac grinser006.gif

Napisano

A ja tak "ogólnie"...........

Czy w przypadku stwierdzenia ewidentnej wady fabrycznej oznacza to, że w KAŻDYM silniku wystąpią problemy (kwestia czasu), czy, że jest WIĘKSZE PRAWDOPODOBIEŃSTWO wystąpienia awarii.

Pytanie zdawałoby się banalne i lekko bezsensowne, bo przecież odpowiedź jest oczywista. Niemniej jednak czytałem ostatnio o silnikach VW 2.5 TDI V6 i też 2.5 litrowych w Chryslerze (VM) i tam było napisane wyraźnie - "w każdym silniku pojawi się problem, jest to tylko kwestia czasu i przebiegu. Nic na to nie można poradzić."

Zignorowałbym to gdyby nie opinia mojego znajomego mechanika-samouka, który ma taką przypadłość, że zawsze mówi prawdę i nie kręci, a który potwierdził awaryjność tych silników (zwłaszcza 2.5 TDI).

Czy możliwe jest aż takie "pójście po bandzie" przez producenta??

Napisano

> Czy możliwe jest aż takie "pójście po bandzie" przez producenta??

VW wyrobił sobie u ludzi markę i teraz na tym jadą. Obniżyli jakość, nie potrafią wypuścić dobrego silnika, ale w myśl zasady, że większość społeczeństwa nie rozumie co mówią w TV, to i tak ludzie kupią i jeszcze będa sobie wmawiać, że inni mają gorzej. Zwykła pralnia mózgów nic takiego zlosnik.gif

Napisano

> VW wyrobił sobie u ludzi markę i teraz na tym jadą. Obniżyli jakość, nie potrafią wypuścić dobrego

> silnika, ale w myśl zasady, że większość społeczeństwa nie rozumie co mówią w TV, to i tak

> ludzie kupią i jeszcze będa sobie wmawiać, że inni mają gorzej. Zwykła pralnia mózgów nic

> takiego

A może to co wyżej jest napisane, właśnie jest efektem pralni mózgów? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> A może to co wyżej jest napisane, właśnie jest efektem pralni mózgów?

Bądź szczery, VW ostatnio miał trochę wpadek z silnikami...

Napisano

> Obniżyli jakość, nie potrafią wypuścić dobrego silnika

niezła histeria grinser006.gif

gdybym nie znał Twoich innych wypowiedzi, to powiedziałbym że kupiłeś sobie Fiata i musisz jakoś odreagować hehe.gif

Napisano

> A może to co wyżej jest napisane, właśnie jest efektem pralni mózgów?

Dla mnie to mozesz nawet sobie zrobić ołtarzyk z logo VW i przed spaniem się do niego modlić, co mnie to obchodzi zlosnik.gif

Napisano

> VW wyrobił sobie u ludzi markę i teraz na tym jadą. Obniżyli jakość, nie potrafią wypuścić dobrego

> silnika, ale w myśl zasady, że większość społeczeństwa nie rozumie co mówią w TV, to i tak

> ludzie kupią i jeszcze będa sobie wmawiać, że inni mają gorzej. Zwykła pralnia mózgów nic

> takiego

Zaslyszane kilka dnie temu od mechanika z ASO VW: Dobre VW skonczyly sie na Passacie B5FL i Golfie IV zlosnik.gif

Napisano

> niezła histeria

> gdybym nie znał Twoich innych wypowiedzi, to powiedziałbym że kupiłeś sobie Fiata i musisz jakoś

> odreagować

Szczerze to nie mam co odreagowywać, a szczególnie silników w Fiacie. zlosnik.gif

Napisano

> Szczerze to nie mam co odreagowywać, a szczególnie silników w Fiacie.

Pewnie bym Ci uwierzył, gdyby nie to, że jeździłem chyba wszystkimi rodzajami multijeta i multiaira które są na rynku... a co gorsza jednego mam w domu grinser006.gif

Napisano

> Pewnie bym Ci uwierzył, gdyby nie to, że jeździłem chyba wszystkimi rodzajami multijeta i multiaira

> które są na rynku... a co gorsza jednego mam w domu

Jo, ja Ci wierzę, że jeździłeś, ale chyba gadamy o awaryjności silników, a ja mam w swoim parchu zwykłego t-jeta 150 KM, o którym nie słyszałem aby był awaryjny, może dlatego, że ich malo zlosnik.gif, albo dlatego, że to nie VW. A co do alternatora to jest na razie OK hehe.gif

Napisano

> Jo, ja Ci wierzę, że jeździłeś, ale chyba gadamy o awaryjności silników, a ja mam w swoim parchu

> zwykłego t-jeta 150 KM, o którym nie słyszałem aby był awaryjny, może dlatego, że ich malo ,

> albo dlatego, że to nie VW. A co do alternatora to jest na razie OK

Wiesz, ja w swoim parchu miałem 1.8 tsi, i nie sprawiał problemów. Znam jeszcze kilka innych takich, co gorsza zaczipsowanych na 230KM. Też nie sprawiają problemów zlosnik.gif

I co to oznacza w temacie tsi? grinser006.gif

A jeśli już poruszasz temat VW vs Fiat - silniki T-Jet, poza tym, że więcej spalają i mniej przyjemnie jeżdżą od TSI, to są OK.

Tylko że jestem skłonny zaryzykować tezę, że serwis Fiata jest w stanie zepsuć nawet metalową kulkę, znam to doskonale z autopsji, miałem i mam w domu Fiaty...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.