Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2TSI i 1.4TSI - problemy z łańcuchem rozrządu...

Featured Replies

Napisano

> Od tej pory o TEJ marce i Jej przyległościach mówię wyłącznie na kolanach i z twarzą, pardą RYJEM w

> błocie - z braku odpowiedniej emotionikony - pozostaję "tylko" na kolanach

> Bluźnisz.

znowu ''cza '' się będzie uczyć następnych kodów silników ;

ale zupełnie szczerze , to fiat by chyba nie zrobił za darmochę takiej akcji

Napisano

> Rozumiem, że jak Windows ściaga jakieś uaktualnienie, czy sterowniki, to piszesz gniewnego maila do

> Małego Miękkiego, ze ci grzebią w TWOIM systemie?

Windows może jest durny. Ale sam z siebie nic nie robi. Dopiero jak użyszkodnik mu na to zezwoli.

Napisano

> W FauWeju trzeba walczyć? :D

> Mi by wystarczyło bym był poinformowany o nich.

Przecież wykonanie (ewentualnych) akcji serwisowych to jedna z czynności wchodzących w skład przeglądu.

Życzysz sobie być informowany:

"proszę Pana, kluczykiem 13 mm odkręcimy zaraz śrubę spustową w misce olejowej. Czy wyraża Pan łaskawie zgodę? Poprosimy o podpisanie kwitu właściwego. I od razu zechce się Pan psychicznie przyszykować na sprawdzenie poziomu płynu spryskiwacza!".

Napisano

> Windows może jest durny. Ale sam z siebie nic nie robi. Dopiero jak użyszkodnik mu na to zezwoli.

No w samochodzie też nikt ci nic nie zrobi bez twojej zgody, chyba że złodziej w nocy hehe.gif

Napisano

> Zaraz przyjdzie Michal8937 i powie ,ze to wroga propaganda fiata

On też coś o zajebiaszczości serwisu mamrotał i 5 letniej gwarze, do której wykupienia tak namawia z oczywistą oczywistością hahaha.gif

Napisano

> Przecież wykonanie (ewentualnych) akcji serwisowych to jedna z czynności wchodzących w skład

> przeglądu.

> Życzysz sobie być informowany:

> "proszę Pana, kluczykiem 13 mm odkręcimy zaraz śrubę spustową w misce olejowej. Czy wyraża Pan

> łaskawie zgodę? Poprosimy o podpisanie kwitu właściwego. I od razu zechce się Pan psychicznie

> przyszykować na sprawdzenie poziomu płynu spryskiwacza!".

Nie. Życzyłbym sobie:

"Wykonano przegląd nr...

Dokonano kontroli...

Uzupełniono...

Wymieniono...

"

Napisano

> Maruchy też?

A co ja mam pisać? niewiem.gif

mar00ha

Napisano

> Nie. Życzyłbym sobie:

> "Wykonano przegląd nr...

> Dokonano kontroli...

> Uzupełniono...

> Wymieniono...

> "

Pkt pierwszy zawiera wszystkie pozostałe przecież...

Chyba, że zlecałeś coś poza przeglądem, em aj rajt?

Napisano

> Nie. Życzyłbym sobie:

> "Wykonano przegląd nr...

> Dokonano kontroli...

> Uzupełniono...

> Wymieniono...

> "

No i coś takiego dostajesz wink.gif. Do tego checklista z podpisem serwisanta + wydruk z komputera.

Napisano

> ale zupełnie szczerze , to fiat by chyba nie zrobił za darmochę takiej akcji

jak nie, jak, tak... mi we Fiacie wymienili katalizator po jednym zaświeceniu kontrolki i z tego co wiem jest to norma, bo jakaś wadliwa seria wyszła i nie robią "pod górę", tylko się tym nie chełpią na lewo i prawo, jak niektóre czcią otaczane marki 893goodvibes.gif

A tak na poważnie, to się nawet zdziwiłem, że bez bólu poszło, bo spodziewałem się spychologii, zwłaszcza że za miesiąc kończyła się gwarancja.

Napisano

> No i coś takiego dostajesz . Do tego checklista z podpisem serwisanta + wydruk z komputera.

W przypadku VW dodatkowo pieczątkę dot. wykonania lub nie akcji serwisowej. Ale pewnie tę z rozrządem ukrywają. facepalm%5B1%5D.gif

mar00ha

Napisano

> Użytkuję Roomstera 1.2 TSI. Od ok 70tys po odpaleniu pojawiało się dziwne "terkotanie". Przy

> przeglądzie na 90 tys dokonano gwarancyjnej wymiany łańcucha rozrządu. Wszystko odbyło się po

> cichu i gdybym nie był dociekliwy pewnie nawet bym się nie dowiedział, że mam nowy rorząd

> Załatwiają to po cichu i możliwie bez zbędnego rozgłosu

ale jak to po cichu... musza cie ponformowac jakich naprawa dokonali w TWOIM samochodzie nie moga sobie tak po cichu wymieniac a Tobie nie powiedziec co takze....

Napisano

> Napisz jaki przebieg aktualnie i ile razy rozrząd był wymieniany

Aaaa... No to tak: przebieg 57000 i pewnie już czwarty rozrząd siedzi, bo cztery serwisy odbyłem. No i, oczywiście, żeby nie zapomnieć - wymieniona cewka zapłonowa. I sterownik elektroniczny od kierownicy multifunkcyjnej.

Mój VW, wbrew obawom niektórych, to nie jest bezawaryjne auto.

mar00ha

Napisano

> W przypadku VW dodatkowo pieczątkę dot. wykonania lub nie akcji serwisowej. Ale pewnie tę z

> rozrządem ukrywają.

W Mitsu pytają czy wpisać do książki, czy nie.

Napisano

> W Mitsu pytają czy wpisać do książki, czy nie.

Mnie nie pytali. A miałem dwie akcje serwisowe wykonane. Wspomniana pieczątka jest na zleceniu przeglądu.

mar00ha

Napisano

Nie unoś się kolego. Grupa vw nie chwali się niekorzystnymi medialnie akcjami. Koledze w roomsterze skrzypiała deska. ( opisywałem to kiedyś ) Podstawili auto rano i o 16 odbiór tylko coś nie tak, taka czysta deseczka - powiedzieli że dokręcili jak trzeba, tymczasem wleciała nowa deska. No chyba że od razu dwie rysy usunęli zlosnik.gif

A w temacie niekorzystnych zmian w ceedzie robili zmiane softu i nie mówili o tym klientom. Efekt był łatwy do stwierdzenia bo wgrywali nowy soft któy zabierał 5 koni i 12 nm bo obniżyli doładowanie, ale zwiekszyli żywotność.

Napisano

> ale zupełnie szczerze , to fiat by chyba nie zrobił za darmochę takiej akcji

W Ducato na gwarancji wymienili, naprawili:

(uwaga będzie długie zlosnik.gif)

2x wymiana tylnych drzwi + malowanie (pękające zawiasy)

3x naprawa tylnych drzwi (pękające zawiasy)

wymiana przednich lamp (niedziałająca regulacja poziomu świecenia)

wymiana tylnej lampy (przeciek kilka cm wody w lampie smile.gif )

wymiana przewodu jakiegoś od klimy (przetarcie, wadliwy montaż)

wymiana przewodu olejowego (brak podgrzewania odmy, akcja serwisowa)

wymiana amortyzatora tył (wyciek, pocenie)

wymiana przedniej sprężyny (pęknięcie, prawdopodobnie z mojej winy)

1x wymiana tylnego kosza na koła zapasowe (korozja, uszkodzenie mechanizmu)

!! 1x ponowna wymiana kosza + przyznana felga po interwencji w FAP (akcja serwisowa) (zgubiłem koło zapasowe icon_eek.gif )

I się zastanawiam o czym zapomniałem hmm.gif

Edit:

naprawa/wymiana czujników cofania (przestały działać)

wymiana czujnika temp. zewnętrznej (błędne wskazania)

Także hmm.gif

Napisano

> Nie unoś się kolego.

A gdzie widoczne jest moje uniesienie?

> Grupa vw nie chwali się niekorzystnymi medialnie akcjami.

A widzisz żebym gdzieś zaprzeczał?

Mało tego: mam w aucie silnik VW o najgorszym PR od czasów sławnego 2.0 TDI! A żeby było jeszcze śmieszniej, mój serwis przyznaje się już do jednej wymiany po zatarciu takiego silnika jak mam. Mnie to nie boli - od tego mam serwis i niby-gwarancję, żeby moje auto działało jak należy. I, co zapewne niektórych dziwi - działa. icon_eek.gif

mar00ha

Napisano

Wiesz kuzyn żony ma audi 2,5 tdi od nowości a to już sporo latek bo mówi że szkoda mu sprzedać. 300 tys nalatane, najgorsza seria i raz pompe robił, wałki całe

Napisano

> Wiesz kuzyn żony ma audi 2,5 tdi od nowości a to już sporo latek bo mówi że szkoda mu sprzedać.

> 300 tys nalatane, najgorsza seria i raz pompe robił, wałki całe

"Mówią", że jesli jest lany syntetyk w tym silniku do końca to wałki będą całe.

Napisano

> "Mówią", że jesli jest lany syntetyk w tym silniku do końca to wałki będą całe.

no on silnik chwali. Za to zawieszenie w tym a6 to majstersztyk, raz na 1,5 roku 2 tysiace na wahacze zlosnik.gif

Napisano

> Poliuretany zasugeruj

A wiesz że nad tym myślałem z nim. Ale wiesz to jest taki materiał że jak dasz poli to peknie wahacz, coś sie urwie to lepiej poduchy

Napisano

> I, co zapewne niektórych dziwi - działa.

Ale za to pupa swędzi (bo wiadomo, co Ci przy okazji robią....)

Napisano

> jak nie, jak, tak... mi we Fiacie wymienili katalizator po jednym zaświeceniu kontrolki i z tego co

> wiem jest to norma, bo jakaś wadliwa seria wyszła i nie robią "pod górę", tylko się tym nie

> chełpią na lewo i prawo, jak niektóre czcią otaczane marki

łee , to nieźle ,

ale lepsza akcja była w pewnej serii 159 '09 2.0 jtdm , gdzie fabryka niewłaściwe skrzynie biegów montowała facepalm%5B1%5D.gifhehe.gif , to dopiero serwisy miały zabawy ;

hehe , włosi to mają fantazję , i jak ich nie lubić

Napisano

> Zarówno w Danii jak i tez w Niemczech stwierdzono problemy z łańcuchem rozrządu w ww. silnikach VW.

> Na skutek zastosowanych kiepskich materiałów przez dostawcę stwierdzono, iż łańcuch ma tendencje do

> rozciągania się.

> Sprawa jest ciekawa ponieważ VW nie może stwierdzić które pojazdy posiadają wadliwy łańcuch.

> Dotychczas problemy notowano głównie wśród aut z rocznika 2009 i 2010, ale pojawiły się także

> pojedyńcze przypadki wśród nowszych...

> VW zapowiada, iż w przypadku aut do 3 lat i 100.000km będzie dokonywał bezpłatnych napraw, pod

> warunkiem iż auto ma wszystkie przeglądy itp...

Było o tym w ostatnim - czerwcowym numerze Auto Świat Poradnik, jak ktoś ma okazje niech sobie kupi i poczyta wink.gif A jak nie macie możliwości - to jeśli będe miał opcje to zrobie skany i wrzuce do wątku, to poczytacie co mądrego tam mają do powiedzenia waytogo.gif

Napisano

> "Mówią", że jesli jest lany syntetyk w tym silniku do końca to wałki będą całe.

Tam problemem był Longlife a nie olej jako taki.

Napisano

I widzisz co narobiłeś?

Jeden wątek obrażający VW i już forum poleciało czerwona.gif

Napisano

> On też coś o zajebiaszczości serwisu mamrotał i 5 letniej gwarze, do której wykupienia tak namawia

> z oczywistą oczywistością

No i w czym jest problem? zlosnik.gif

Napisano

> W VW

Przecież nie masz vw, więc nie powinieneś mieć takiego problemu zlosnik.gif

Jak dali ciała z rozrządem ,to oni mają problem zlosnik.gif

Napisano

> VW i problemy z rozrządem to taka prastara niemiecka tradycja 2.0 TDI, 2.5 TDI, 3.3 TDI, 1.2 TSI,

> 1.4 TSI, 1.8 TSI...

4,0TDI w A8 doliczmy również skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> On też coś o zajebiaszczości serwisu mamrotał i 5 letniej gwarze, do której wykupienia tak namawia

> z oczywistą oczywistością

Spoko on trolluje ,tez na skodokaciku...

Napisano

> Przecież nie masz vw, więc nie powinieneś mieć takiego problemu

> Jak dali ciała z rozrządem ,to oni mają problem

Gdzie napisałem, że mam z tym problem? Problemem jest utrzymująca się tendencja w produkcji szajsu silnikowego przez VW i nie odwracaj kota ogonem zlosnik.gif

Napisano

> Gdzie napisałem, że mam z tym problem? Problemem jest utrzymująca się tendencja w produkcji szajsu

> silnikowego przez VW i nie odwracaj kota ogonem

W zeszlym roku sprzedalo sie ponad 5 mln VW, doliczajac Audi, Skode, Seata wyjdzie pewnie z 7-8 mln..... i powiem ci ze jakos nie widac co skrzyzowanie rozpadnietego VW...

Napisano

Nie widać, bo usterka nie eliminuje natychmiast auta z ruchu.

Problem tkwi w zacierającym się napinaczu łańcucha, niewłaściwie wyciętych oczek łańcucha rozrządu i przewodu olejowego poprowadzonego, obok gorącej turbiny.

Wv liczy na cud - mając nadzieję, że auta nie wrócą do serwisu - do czasu upływu gwarancji. I pewnie w większości przypadków, taka polityka okaże się skuteczna. Gorzej z nabywcami używanych aut, którzy będą mieli poważny i kosztowny problem.

Napisano

Najwięcej obaw i problemów mają Ci, którzy nie mają auta z TSI grupy vag. Dobrze, że człowiek się nie zastanawia codziennie przy odpalaniu auta czy coś przeskoczy, czy może jednak znowu się uda się wyjechać z garażu i do niego wrócić. Skoro jest to wada tkwiąca w rzeczy, to producent ma problem, a nie użytkownik. ok.gif

Napisano

> Gorzej z nabywcami

> używanych aut, którzy będą mieli poważny i kosztowny problem.

ale o to przecież chodzi zlosnik.gif

Napisano

Teoretycznie masz rację.

Ale praktycznie to już nie zlosnik.gif.

Vw różnie traktuje obowiązki gwaranta - w zależności od rynku. O ile w krajach rozwiniętych i bogatych, ze zdrowym wymiarem sprawiedliwości i dobrym prawem chroniącym konsumenta - wymienia graty bez szemrania, o tyle w krajach "murzyńskich" (np: jak polska), to nie wygląda to, już tak różowo.

Vw doskonale wie, na ile może sobie pozwolić w lekceważeniu klienta. Mają cały dział który analizuje reklamacje, częstotliwość, ilość odwołań sądowych i ferowane wyroki.

"Zlewanie" klientów jest dla nich prawie w 100% opłacalne. A jednostkowe przypadki w których klient osiągnął swój cel - to promil w ogólnych kosztach.

W takim kraju żyjemy confused.gif

Napisano

Osobiście uważam, że ktoś powinien zacząć walczyć z podwójnymi standardami obsługi klienta w różnych krajach UE. Dlaczego klient który kupił np. nowego Mercedesa w Niemczech w 2004 roku ma obecnie w tym kraju prawo do wymiany pewnego elementu o wartości około 6000pln za darmo w ramach tzw goodwill natomiast klient który kupił taki sam samochód w Polsce nie dość, że musi mieć wszystkie przeglądy w ASO wykonane w terminie to dostaje tylko dofinansowanie w wysokości 50%?

Napisano

> Najwięcej obaw i problemów mają Ci, którzy nie mają auta z TSI grupy vag. Dobrze, że człowiek się

> nie zastanawia codziennie przy odpalaniu auta czy coś przeskoczy, czy może jednak znowu się

> uda się wyjechać z garażu i do niego wrócić. Skoro jest to wada tkwiąca w rzeczy, to producent

> ma problem, a nie użytkownik.

Tak zgodziłbym się z Tobą, ale tylko wtedy, gdyby po upływie gwarancji taki samochód byłby zlomowany. W takim przypadku już nikt nie miałby z nim problemów. Rzeczywistości niestety jest taka, że to nieświadomy napalony polski obywatel kupi takiego złoma myśląc jak większość, że złapał Boga za nogi, a tu zonk. Nie dość, że przeplacil, to jeszcze musi słono dopłacić. Ale w czym rzecz. Chodzi o to, aby ludzie poznali prawdę i przestali żyć mitami o cudzie techniki z za Odry hehe.gif

Napisano

> Osobiście uważam, że ktoś powinien zacząć walczyć z podwójnymi standardami obsługi klienta w

> różnych krajach UE. Dlaczego klient który kupił np. nowego Mercedesa w Niemczech w 2004 roku

> ma obecnie w tym kraju prawo do wymiany pewnego elementu o wartości około 6000pln za darmo w

> ramach tzw goodwill natomiast klient który kupił taki sam samochód w Polsce nie dość, że musi

> mieć wszystkie przeglądy w ASO wykonane w terminie to dostaje tylko dofinansowanie w wysokości

> 50%?

Jest na to rada - kupować samochód od porządnych producentów, a nie VW hehe.gif

Napisano

> Jest na to rada - kupować samochód od porządnych producentów, a nie VW

Mercedes nie, VW nie, BMW wiem że też na 100% nie a więc jacy są ci porządni producenci?

Napisano

> Mercedes nie, VW nie, BMW wiem że też na 100% nie a więc jacy są ci porządni producenci?

Takich już, niestety, nie ma. Ale z mojego doświadczenia Japończycy wciąż nieźle się trzymają ok.gif

Napisano

> Mercedes nie, VW nie, BMW wiem że też na 100% nie a więc jacy są ci porządni producenci?

Mitsubiszi ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Mitsubiszi

No pod względem obsługi gwarancyjnej i niezawodności póki co są nie do pobicia ok.gif Po latach doświadczeń z Fiatem, Oplem, Skodą i VW mogę to stwierdzić zupełnie obiektywnie.

Napisano

> Takich już, niestety, nie ma. Ale z mojego doświadczenia Japończycy wciąż nieźle się trzymają

Ale tylko auta robione na dalekim wschodzie, a te "made in EU" to glownie japonskie, ale juz tylko z nazwy.

Napisano

> No pod względem obsługi gwarancyjnej i niezawodności póki co są nie do pobicia Po latach

> doświadczeń z Fiatem, Oplem, Skodą i VW mogę to stwierdzić zupełnie obiektywnie.

Tylko nie czerwone Lancer'y z tym slynnym lakierem, gdzie Mistubishi twierdzi, ze to od kamieni i TTTM facepalm%5B1%5D.gif. Szkoda, ze to dzieje sie tez wewnatrz samochodu, a tam chyba kamienie nie uderzaja hehe.gif

Napisano

> Ale tylko auta robione na dalekim wschodzie, a te "made in EU" to glownie japonskie, ale juz tylko

> z nazwy.

Niestety. Ale są jeszcze samochody "made in Japan" grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.