Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Optima - rewizyta

Featured Replies

Napisano

Dawno, dawno temu (chyba z rok?) opisywałem tutaj samochód Kia Optima. Samochód mi się bardzo podobał poza dwoma problemami - silnik był trochę słaby oraz (i to był problem dyskwalifikujący) samochód wykazywał zdumiewający torque steer.

Wczoraj nadarzyła mi się okazja wynajęcia innego egzemplarza Kia Optima. W związku z czym byłem ciekaw czy ten poprzedni był jakiś felerny czy wszystkie tak mają. I wygląda na to że chyba jednak wszystkie - w odróżnieniu od poprzedniej sztuki, obecna ma 10 tys. mil przebiegu = jest dotarta (a jak na standardy firm wynajmujących samochody to jest już pewnie gotowa do odsprzedaży). Ten sam silnik 2.4L 200 KM z bezpośrednim wtryskiem paliwa, takie samo podstawowe wyposażenie (choć nadal twierdzę że jakość plastików w Kia jest rewelacyjna, tak samo spasowanie - Mercedes mógłby się od nich uczyć jak zrobić wnętrze). Samochód jest też raczej bardzo cichy. Ale torque steer występuje - może nie tak natarczywie jak w tym pierwszym, ale w moich okolicach nie ma górek i nie mam jak tego przetestować. Ale nadal dodając gazu jedziemy w prawo a puszczając gaz w lewo. Więc moim zdaniem jest to jednak wada konstrukcyjna zawieszenia tego modelu. Oczywiście możliwe jest że jeżdżąc na codzień tylnionapędowcem jestem po prostu przeczulony...

Aha - jeszcze jedno - zajrzałem do cennika i wygląda na to że przynajmniej jeden z tych problemów udało się naprawić - Optima oferowana jest teraz także z 2.0L turbo o mocy 274 KM.

Napisano

a w PL 1.7 diesel 136 KM i 2.0 benz 165 KM...heh, nic tylko targać z usa...

Napisano

I chyba już za chwileczkę, już za momencik hybryda, czyli 2.0T (?) + elektryk. Widziałem dziś jedną sztukę zarejestrowaną na Kia Motors Polska na ulicy.

Napisano

> I chyba już za chwileczkę, już za momencik hybryda, czyli 2.0T (?) + elektryk. Widziałem dziś jedną

> sztukę zarejestrowaną na Kia Motors Polska na ulicy.

To nie jest model przeznaczony na EU. KIA o tak przy okazji to wprowadzila i na ulicy widzialem doslownie jedna sztuke. Wniosejk nie sprzedaje sie a dlaczego bo jest za droga i te dwa silniki to jest smiech na sali. Dychawy diesel i benzyna bez turbo facepalm%5B1%5D.gif Co nie zmienia faktu, ze calkiem ladna bude ma.

Napisano

> To nie jest model przeznaczony na EU. KIA o tak przy okazji to wprowadzila i na ulicy widzialem

> doslownie jedna sztuke.

Hmm, może w takim razie przywieźli na Euro do wożenia VIPów? wink.gif

Aktualnie rzeczywiście w palecie silnikowej i40/Optima nie ma co wybrać.

Napisano
  • Autor

> I chyba już za chwileczkę, już za momencik hybryda, czyli 2.0T (?) + elektryk. Widziałem dziś jedną

> sztukę zarejestrowaną na Kia Motors Polska na ulicy.

U mnie na ulicy jeden gość ma Hyundai'a Sonata hybrid = bliźniaka tej Kia tylko w brzydszym nadwoziu (Sonata jest bardzo ładna, ale Optima to moim zdaniem najładniejszy samochód w swojej klasie - Camry, Accord i Altima nie dorównują stylistyce Kia).

Napisano

> Aktualnie rzeczywiście w palecie silnikowej i40/Optima nie ma co wybrać.

A 2.4 l GDI? Imvho jest slaby, ale do toczenia mulher.gif, wystarczy

Napisano
  • Autor

> A 2.4 l GDI? Imvho jest slaby, ale do toczenia , wystarczy

Właśnie dojechałem do Orlando tą Kia i na autostradzie sprawowała się bardzo przyzwoicie - jechała prosto i cicho. Przyspieszenie w sumie też nie było jakieś katastrofalne - startując spod budki do płacenia wyprzedziłem szczeniarę która mi zajechała drogę Corollą i obsikałem ją dokładnie płynem do spryskiwaczek wink.gif

Napisano

> a w PL 1.7 diesel 136 KM i 2.0 benz 165 KM...heh, nic tylko targać z usa...

Ten 2.0 w benzynie po wirusie spokojnie osiagnie 200 KM a to juz ma sens dla tego samochodu.

Napisano

> Ten 2.0 w benzynie po wirusie spokojnie osiagnie 200 KM a to juz ma sens dla tego samochodu.

Wolnossący? Szczerze wątpię....

Napisano

> Wolnossący? Szczerze wątpię...

Bez problemu. Trzeba tylko troche dlubnac. I nie mowie tu o zakuciu. Wirus, welek rozrzadu, ewentualnie dolot.

Napisano

> Bez problemu. Trzeba tylko troche dlubnac. I nie mowie tu o zakuciu. Wirus, welek rozrzadu,

> ewentualnie dolot.

Taa tylko że to już nie jest tylko "wirus".

Napisano

>Oczywiście możliwe jest że jeżdżąc na codzień

> tylnionapędowcem jestem po prostu przeczulony...

Tak mi ten Twój poprzedni wątek zapadł w pamięć, że jak jakiś czas temu auto kupowałem, to sprawdzałem na jeździe próbnej czy coś takiego występuje hehe.gif

No i stwierdzam, że są auta przednionapędowe które tego problemu nie mają. ok.gif

Napisano

> Taa tylko że to już nie jest tylko "wirus".

Ale 200 KM.

Napisano

Z tego co pamiętam to w ogóle nie ma informacji na stronie kii jakie osiągi ma ta benzyna. Ktoś wie ile sekund do 100km/h?

Napisano

> Ale 200 KM.

Tyle że wolnossące 2.0 osiągające 200KM bez doładowania będzie pasować charakterystką momentu do Optimy jak świnia do baletu.

Napisano

> Z tego co pamiętam to w ogóle nie ma informacji na stronie kii jakie osiągi ma ta benzyna. Ktoś wie

> ile sekund do 100km/h?

benzyna -9,5 s - 1421kg

diesel - 10,3s - 1484 kg

Napisano

> Bez problemu. Trzeba tylko troche dlubnac. I nie mowie tu o zakuciu. Wirus, welek rozrzadu,

> ewentualnie dolot.

Juz widze, jak ktos uprawia taka rzezba w aucie tej klasy hehe.gif

A pozniej kreci do czerwonego pola, zeby jechalo grinser006.gif

Napisano

> Juz widze, jak ktos uprawia taka rzezba w aucie tej klasy

> A pozniej kreci do czerwonego pola, zeby jechalo

No właśnie. Nabywcy takich aut nie chcą się bawić w żadne dłubanie, nie chcą ich kręcić do oporu ale chcą żeby przyzwoicie jeździły i robiły to bez wysiłku. Dlatego moim zdaniem Optima z tymi silnikami nie ma szans.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.