Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mikrotest Peugeot 508 w wersji kombi

Featured Replies

Napisano

> Chyba zbyt długo dieslem jeździsz

> Ja tankowałem swojego dopiero z 5 razy. Nadal mam odruch oglądania pistoletu z każdej strony.

> Zawsze jest chociaż w jednym miejscu tłusty

od tego są foliowe rękawiczki ok.gif

Napisano

> Jedyne czego mi brakuje to możliwości

> jazdy na luzie.

A to jest jedna z zalet manuala waytogo.gif

Napisano

> CVT powoduje ze samochód zachowuje się jak elektryczny. Mozna to polubić, ale pod warunkiem ze nie

> słychać silnika.

generalnie sposób pracy CVT to nic nowego - z tego co pamietam DAF w swoich osobówkach stosował przekładnie która działała w bardzo zbliżony sposób

> P.S. Ciekawe co byś mówił o układzie napędowym Lexusa GS 450h gdzie nie ma żadnych skrzyń biegów.

podejrzewam że tam jest OK bo tego nie słychać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> generalnie sposób pracy CVT to nic nowego - z tego co pamietam DAF w swoich osobówkach stosował

> przekładnie która działała w bardzo zbliżony sposób

O ile pamiętam to jeszcze Arystoteles opracował pierwszą przekładnię bezstopniową do młynów w Grecji = zasada jest bardzo prosta, diabeł siedzi w szczegółach.

Napisano
  • Autor

> A to jest jedna z zalet manuala

W automacie też niby jest "N", ale nie da się go wybrać z łopatek z kierownicy.

Napisano

> O ile pamiętam to jeszcze Arystoteles opracował pierwszą przekładnię bezstopniową do młynów w

> Grecji = zasada jest bardzo prosta, diabeł siedzi w szczegółach.

Teoretycznie najlepszy możliwy napęd (można dowolnie sterować stosunkiem obroty-moc-moment obrotowy), w praktyce bywa różnie, ale ja nie narzekam. CVT odpowiada mi bardziej, niż klasyczny automat (o manualu nie wspominając). Skrzynie typu DSG też są w porządku (byle nie niemieckie i nie w połączeniu z niemieckim silnikiem).

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie najlepszy możliwy napęd

To prawda - jak kierowca chce przyspieszać to można ustawić obroty silnika tak by miał maksymalny moment i zmieniać przełożenie. Jak kierowca chce jechać oszczędnie to można kręcić silnik na minimalnych obrotach. Do tego można korzystać z silników z cyklem Atkinsa które zużywają znacząco mniej paliwa. Niestety problemy są dwa - po pierwsze zmiany przełożenia zajmują czas a po drugie kierowcy nie lubią uczucia jazdy na gumce - to ostatnie jest zawsze wynikiem niedostatecznego wygłuszenia silnika - jak się nie słyszy co silnik robi to wrażenia jazdy na gumce nie ma. I ostatnia uwaga - skrzynia CVT pasuje szczególnie dobrze do diesla, bo ten ma bardzo ograniczony zakres użytecznych obrotów.

Napisano

> Skrzynie typu DSG też są w porządku (byle nie

> niemieckie i nie w połączeniu z niemieckim silnikiem).

"fanatyk, poziom hard"

rotfl.gif

Napisano

> "fanatyk, poziom hard"

Nie, po prostu miałem Skodę smirk.gif I sporo przejechałem Golfem 1.4 160KM DSG. Może z większym silnikiem to ładnie chodzi (np. 1.8 TSI), ale z 1.4 to jest jedna wielka szarpanina, zwłaszcza na mieście. A już połączenie 1.2 TSI z DSG w Skodzie to facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Nie, po prostu miałem Skodę I sporo przejechałem Golfem 1.4 160KM DSG. Może z większym silnikiem

> to ładnie chodzi (np. 1.8 TSI), ale z 1.4 to jest jedna wielka szarpanina, zwłaszcza na

> mieście. A już połączenie 1.2 TSI z DSG w Skodzie to

pewnie nawet bym się zainteresował Twoją opinią, gdyby nie to, że jeździłem Octavią 1.2 TSI z DSG rotfl.gif

Napisano

> Nie, po prostu miałem Skodę ...

No właśnie - miałeś zlosnik.gif

Ścierka z 1.4-160KM-DSG jeździ płynnie, nie szarpie, można pełzać w korku.

Zmienili oprogramowanie skrzyni wink.gif

Napisano

> pewnie nawet bym się zainteresował Twoją opinią, gdyby nie to, że jeździłem Octavią 1.2 TSI z DSG

Współczuję...

Napisano

> No właśnie - miałeś

> Ścierka z 1.4-160KM-DSG jeździ płynnie, nie szarpie, można pełzać w korku.

> Zmienili oprogramowanie skrzyni

niemożliwe.

niemieckie dsg z niemieckim silnikiem nie nadaje się do używania!

gdyby to był mitsubiszi lancer 1.8 z japońskim dsg, to co innego...

Napisano

> No właśnie - miałeś

> Ścierka z 1.4-160KM-DSG jeździ płynnie, nie szarpie, można pełzać w korku.

No może teraz faktycznie zrozumieli swój błąd i zmienili oprogramowanie wink.gif Lepiej późno niż wcale ok.gif

Napisano

> gdyby to był mitsubiszi lancer 1.8 z japońskim dsg, to co innego...

Udajesz analfabetę czy nim jesteś? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Ja miałem bardzo złą opinię o DSG po spróbowaniu jednej z pierwszych wersji w VW EOS. Ale kilka lat później wynająłem Passata z tą skrzynią i moje zdanie zmieniło się o 180 stopni. Bardzo mi pasują takie skrzynie.

Napisano

> Udajesz analfabetę czy nim jesteś?

myślisz, że nie zrozumiałem którejś części Twojego objawienia?

"Skrzynie typu DSG też są w porządku (byle nie niemieckie i nie w połączeniu z niemieckim silnikiem)"

Napisano

> Ja miałem bardzo złą opinię o DSG po spróbowaniu jednej z pierwszych wersji w VW EOS. Ale kilka lat

> później wynająłem Passata z tą skrzynią i moje zdanie zmieniło się o 180 stopni. Bardzo mi

> pasują takie skrzynie.

Jaki tam był silnik?

Napisano

> No może teraz faktycznie zrozumieli swój błąd i zmienili oprogramowanie ...

Od połtora roku jest nowa wersja, w NL można wgrać program do starszych skrzyń gratis w PL niekoniecznie wink.gif

> Lepiej późno niż wcale ...

To fakt zlosnik.gif

Napisano

> myślisz, że nie zrozumiałem którejś części Twojego objawienia?

> "Skrzynie typu DSG też są w porządku (byle nie niemieckie i nie w połączeniu z niemieckim

> silnikiem)"

Faktycznie, nie zrozumiałeś hehe.gif Ale nieważne, wyluzuj wink.gif

Napisano

> bo automatem nigdy nie jeździłeś

Jeździłem, ostatnio kolega mnie przewiózł VW z DSG. W tym aucie można zasnąć grinser006.gif

Napisano

> Jeździłem, ostatnio kolega mnie przewiózł VW z DSG. W tym aucie można zasnąć

no to swiadczy pozytywnie o aucie. w przeciewienstwie do wyjącego i klekocącego diesla z wachlarzem przed konsolą, zeby wogóle jechał wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki tam był silnik?

Jakiś pięciocylindrowiec z 200 KM.

Napisano

> Jeździłem, ostatnio kolega mnie przewiózł VW z DSG. W tym aucie można zasnąć

Nie tak dawno chciales jeszcze jezdzic elektrykiem w zupelnej ciszy grinser006.gif

Napisano

> Jakiś pięciocylindrowiec z 200 KM.

Kiedyś z ciekawości spróbuj przejechać się autem ważącym 1.5 t z silnikiem 1.2 i skrzynią DSG. Sam Markiz de Sade byłby zachwycony wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kiedyś z ciekawości spróbuj przejechać się autem ważącym 1.5 t z silnikiem 1.2 i skrzynią DSG. Sam

> Markiz de Sade byłby zachwycony

W PL wynająłem Opla Vectra z silniczkiem 1.8 o zachwycającej mocy chyba 140 KM i skrzyni biegów którą można było opisać tylko jako "emerytoautomat". Wg. wiki to mniej-więcej spełniało Twoje wymagania z tym że mocy było mniej niż z nowoczesnego 1.2 a skrzynia była milion razy gorsza niż DSG. I co ciekawe jeździło mi się tym znacznie lepiej niż Peugeotem 508. Dlaczego? Bo samochód ciągnął od 1200 do 5500 obrotów = można było np. wyprzedzić inny pojazd na trójce bez konieczności zmiany biegu w trakcie wyprzedzania.

Napisano

> Nie tak dawno chciales jeszcze jezdzic elektrykiem w zupelnej ciszy

Bo chcę! To jest jedyny przypadek, gdy pogodzę się z brakiem manuala, bo tam

po prostu nie ma to racji bytu.

Napisano

> W automacie też niby jest "N", ale nie da się go wybrać z łopatek z kierownicy.

a czemu mialaby sluzyc jazda na luzie w automacie.

"luzu" uzywam jedynie stojac w korku, w automacie jest to N, ewentualnie P, ale nie wiem czy takie ciagle wahlowanie dobrze robi na automat, w sumie po to jest, zeby nie wahlowac.

Napisano

> niemożliwe.

> niemieckie dsg z niemieckim silnikiem nie nadaje się do używania!

> gdyby to był mitsubiszi lancer 1.8 z japońskim dsg, to co innego...

a chcesz kara.gif za kpiny z mitasubisi ?

Napisano
  • Autor

> a czemu mialaby sluzyc jazda na luzie w automacie.

Do tego samego co jazda na luzie w manualu.

Napisano

> Do tego samego co jazda na luzie w manualu.

nie jezdzilem automatem, tzn. raz, krotko, swietna sprawa, nie jest tak w automacie, ze po puszczeniu hamulca auto stoi i trzeba nadusic gaz zeby ruszylo, tym co jezdzilem(jakis cadilac) ruszal od razu po puszczeniu hamulca.

Napisano

> ... ruszal od razu po puszczeniu hamulca.

W poprzednim tiptroniku i obecnym DSG jest funkcja 'autohold'.

Po zatrzymaniu auta można puścić hamulec nożny i auto nie rusza.

Dopiero naciśnięcie gazu powoduje ruszanie auta. Bardzo to jest wygodne na wzniesieniach - nie trzeba deptać pedał hamulca.

Autohold można wyłączyć.

Wtedy po zatrzymaniu i puszczeniu hamulca nożnego auto zaczyna 'pełzać' wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.