Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Roletki szyb tylnich i sens ich montażu

Featured Replies

Napisano

Ponieważ mam już pojazd i jesteśmy po kilku małych trasach pojawiło się ze strony mojej żony pytanie o roletki do szyb tylnych by maluchom zapewnić komfort podróży.

Ja mam z kolei mieszane uczucia nad sensem montażu tego ustrojstwa, mamy przyciemnione tylne szyby(fabrycznie), mimo wszystko słońce daje maluchom na twarz, choć nie jest takie mocne, podejrzewam że roletki dają taki sam efekt czyli słońce dalej będzie im świecić.

W serwisie przyjemność 700zł, na alledrogo oryginalne jeden gość ma za 200, ale mimo wszystko zastanawiam się czy jest sens, ktoś używa przy przyciemnionych szybach i może się wypowiedzieć?

Napisano

przy nieprzyciemnionych rolety z tyłu elegancko przed słoncem chronią ok.gif

Napisano
  • Autor

> przy nieprzyciemnionych rolety z tyłu elegancko przed słoncem chronią

tego się domyślam, ale przecież chyba w tym samym celu są szyby właśnie przyciemnione więc czekam na opinię ludzi którzy korzystają z takiej konfiguracji.

Napisano

> tego się domyślam, ale przecież chyba w tym samym celu są szyby właśnie przyciemnione więc czekam

> na opinię ludzi którzy korzystają z takiej konfiguracji.

Po piwersze trzeba by wiedziec jak masz przyciemnioną szybe. Bo przy jasnym przyciemnieniu ma sens a jak masz "beton" to nie widze sensu. Jeśli dzieci narzekają to znaczy że przydały by sie roletki. Zreszta w TESCO mozna kupic takie roletki naklejane za 5zł. Kup zobacz czy dzieciakom podpasuje czy nie. Ja mam oryginalne roletki szybe nieprzyciemniona i naprawde dają rade takie roletki.

Napisano
  • Autor

> Po piwersze trzeba by wiedziec jak masz przyciemnioną szybe. Bo przy jasnym przyciemnieniu ma sens

> a jak masz "beton" to nie widze sensu.

fabrycznie VW - raczej średnio niż beton smile.gif

> Jeśli dzieci narzekają to znaczy że przydały by sie

> roletki.

Małe mają po 2,5 msc więc raczej na nic nie narzekają, to spostrzeżenie żony

> Zreszta w TESCO mozna kupic takie roletki naklejane za 5zł. Kup zobacz czy dzieciakom

> podpasuje czy nie.

jedyne o czym myśle to fabryczne żadnych z tesco - fabryczne montowane nie nie do szyby więc wyglądają znacznie lepiej

>Ja mam oryginalne roletki szybe nieprzyciemniona i naprawde dają rade takie

> roletki.

no właśnie ale nie przyciemniana szyba, bym się nawet chwili nie zastanawiał.

Napisano

> Ponieważ mam już pojazd i jesteśmy po kilku małych trasach pojawiło się ze strony mojej żony

> pytanie o roletki do szyb tylnych by maluchom zapewnić komfort podróży.

> Ja mam z kolei mieszane uczucia nad sensem montażu tego ustrojstwa, mamy przyciemnione tylne

> szyby(fabrycznie), mimo wszystko słońce daje maluchom na twarz, choć nie jest takie mocne,

> podejrzewam że roletki dają taki sam efekt czyli słońce dalej będzie im świecić.

> W serwisie przyjemność 700zł, na alledrogo oryginalne jeden gość ma za 200, ale mimo wszystko

> zastanawiam się czy jest sens, ktoś używa przy przyciemnionych szybach i może się

> wypowiedzieć?

Mówimy o szybie TYLNEJ ?

Czy o bocznych szybach z tyłu ?

Z moich doświadczeń zasłaniać trzeba BOCZNE tylne szyby, zasłanianie tylnej szyby nic nie daje.

Doskonale spełniły zadanie takie zasłonki przyczepiane do szyby na przyssawkę:

http://moto.allegro.pl/disney-zaslonki-oslonki-przeciwsloneczne-2szt-i2488328957.html

Komplet 2 sztuk do dostania za 20-30 zł w każdym markecie, łatwy montaż i demontaż.

Jak zależy Ci na tylnej szybie, to można zakupić drugi komplet i przyczepić przyssawkami w 15 sekund.

Napisano

Ja mam w Cromie ori ciemne szyby i ori zasłonki i powiem ze takie połączenie daje rade, aczkolwiek wolał miec ciemniejsze szyby wink.gif

Napisano

> fabrycznie VW - raczej średnio niż beton

> Małe mają po 2,5 msc więc raczej na nic nie narzekają, to spostrzeżenie żony

Wiesz dziecko 2,5 msc też ma odruchy że je razi słońce. Więc jak żona zauważyła to chyba trzeba by coś z tym zrobić.

> jedyne o czym myśle to fabryczne żadnych z tesco

Chodziło mi tylko o to żebyś założył i zobaczył jaki będzie efekt przed wydaniem 200zł zlosnik.gif

Napisano

> chodzi o boczne, tylnie szyby w drzwiach, te na przyssawki odpadają, dla mnie wyglądają szkaradnie

> w dodatku nie zakrywają całego okna. Jak coś to raczej tylko to wchodzi w rachubę:

> http://allegro.pl/show_item.php?item=2468797895

W Renufkach są fajne chowane w tapicerkę drzwiową. Ciekawe czemu VW takich nie robi hmm.gif.

Napisano

A VW tak nie ma??

Napisano

> ... Ciekawe czemu VW takich nie robi ...

Passat b6: boczne ręczne, tylna elektryczna wink.gif

Napisano

mam nieprzyciemniane szyby i taka roletke, jechalem autem (tez NB) ktore mialo przyciemniane szyby i roletke (wlasciwie to taka siatke przeciwsloneczna wkladana w rame okna)

generalnie to roznica jest taka ze taka 'roletka' rozprasza swiatlo i nie ma jednego jasnego punktu w przeciwienstwie do samego przyciemnienia szyby. W aucie z przyciemnionymi szyba plus roleta jest po prostu nieco ciemniej niz w moim.

Druga - bardzo wazna zaleta, to mozliwosc uchylenia okna celem wywietrzenia wnetrza, a slonce nadal nie dociera do srodka. Czesto tak robilem na postoju jak maly spal. Oczywiscie nie mozna przesadzic z tym wietrzeniem, ale to podobnie jak ze wszystkim przy podrozy z malenstwem (klima, czas jazdy, etc)

od kiedy nabylem swoje oslonki przeciswloneczne to uwazam ze przyciemnianie szyb jest bez sensu wink.gif - w zimie tego nie zdejmiesz, a ja bez problemu, w lecie nie uchylisz okna, bo slonce daje, a ja bez problemu, w obu nic nie widac jak zajrzysz do srodka wink.gif

Napisano

> Passat b6: boczne ręczne, tylna elektryczna

Czyli Touran tak dziwnie wyposażany że nie są dostępnę?

Napisano

> Czyli Touran tak dziwnie wyposażany że nie są dostępnę?

Nie mam zielonego niewiem.gif

jak kupowaliśmy passata (2006) to rolety boczne i tylna były w pakiecie do comforta.

Napisano

Dla dziecka same przyciemnienie to za mało... mam roletki w boczkach i to daje rade ale dodatkowo na tył rolete montuje bo czasami z słońcem sie jedzie a maluch siedzi w nosidełku przeciwnie do kierunku jazdy...

Napisano

> chodzi o boczne, tylnie szyby w drzwiach, te na przyssawki odpadają, dla mnie wyglądają szkaradnie

> w dodatku nie zakrywają całego okna. Jak coś to raczej tylko to wchodzi w rachubę:

Coś podobnego "chłopaki" na forum audiA4 kupowali. Z ich relacji wynikało, że wykonanie było ok, ładnie się trzymało, nie grzechotało o szybę i co istotne umożliwiało uchylenie okna. Ale... cena nie jest niska. W poprzenim samochodzie wykonałem samodzielnie takie zaslonki-roletki. Zajęło mi to dwa wieczory a koszt żaden w porównaniu do tego z allegro.

Napisano

> Ponieważ mam już pojazd i jesteśmy po kilku małych trasach pojawiło się ze strony mojej żony

> Ja mam z kolei mieszane uczucia nad sensem montażu tego ustrojstwa, mamy przyciemnione tylne

> szyby(fabrycznie), mimo wszystko słońce daje maluchom na twarz, choć nie jest takie mocne,

> podejrzewam że roletki dają taki sam efekt czyli słońce dalej będzie im świecić.

> W serwisie przyjemność 700zł, na alledrogo oryginalne jeden gość ma za 200, ale mimo wszystko

> zastanawiam się czy jest sens, ktoś używa przy przyciemnionych szybach i może się

> wypowiedzieć?

Kupowałem rodzinny samochód i warunkiem było posiadanie przyciemnianych szyb i rolet. Jestem bardzo zadowolony z tego wyboru 001.gif Szyby oryginalne nie były przyciemniane, zabieg został wykonany folią, wyraźnie ciemniejszą niż oryginał a i tak jazda przy bocznym słońcu z tyłu razi mnie jak i dziecko. Po zaciągnięciu roletki robi się bardzo komfortowo, córka przestaje mrużyć oczy i jednocześnie ogląda sobie krajobrazy na zewnątrz.

Dodatkowy wielki plus: czasem dojeżdżamy do domu i nie chcemy budzić dziecka, które niewiele wcześniej zasnęło. Samochód wyłączony zaczyna się nagrzewać- wystarczy opuścić szybę a roletka i tak zapewni dobre przyciemnienie. Ta sama sytuacja, gdy siedzisz w środku czekając a nie chcesz, żeby inni zaglądali do środka przy otwartym oknie.

Napisano

> Czyli Touran tak dziwnie wyposażany że nie są dostępnę?

może od pewnego poziomu wyposażenia są dostępne ?

znajomy zakładał coś takiego do octavii

a np c-max'y miały w najbogatszej wersji GHIA, oryginalne rolety chowają się w boczkach drzwi ok.gif

żeby dołożyć oryginały trzeba niestety wymieniać całe boczki icon_rolleyes.gif

Napisano

Mam i jedno i drugie.

Po zaciągnieciu roletek jest znacznnie mniej słońca w środku - nie mniej zależy od dzieci , moja 11-to latka jezdzi w lato z zasłoniętą 3-latek sie buntuje że nie widzi i składa to zaraz po wejściu do auta...

Napisano

> Ja mam z kolei

Sens jest, ale imho tylko w przypadku kiedy roletka jest wykonana z czarnego, grubego i dziurkowanego materiału. Roletka z 'pończochy' się nie sprawdzi.

Napisano
  • Autor

> Nie mam zielonego

> jak kupowaliśmy passata (2006) to rolety boczne i tylna były w pakiecie do comforta.

wiesz co ja mam highlina i nie bylo wogole opcji a bralismy praktycznie wszystko

Napisano

> wiesz co ja mam highlina i nie bylo wogole opcji a bralismy praktycznie wszystko ...

Kupowalismy w NL.

Do comforta 2.0.tdi.dsg była opcja skórzane fotele plus navi rns za 1300 euro.

Dodatkowo hamulec elektryczny, roletki (tylna elektryczna), lepsze głosniki, i jakieś pierdoły typu dywaniki welurowe.

btw pamiętam że można było zamawiać passata z 80 l zbiornikiem za 30 czy 40 euro zlosnik.gif

Napisano

Widzisz

Ja kupilem folie, winyl antystatyczny.

Docielem folie a zalozenie na 5 szyb to jakies 15minut.

Oczywiscie sporo bombli pozostaje i swiat widziany przez te szyby jest nieco przeklamany.

Demontaz to niecale 120 sekund.

Moze i to nie rozwiazanie super eleganckie ale dziala.

Wakacje w sloncu Wloch 4 tygodnie temu pokazaly ze patent zdal egazmin i od teraz bedzie stosowany trophy.gif

Napisano

mialem w pierwszym S-Maxie ori przyciemnione ale bez rolet, i mimo ze ford ma dobrze przyciemnione mocniej niz vw brakowalo rolet

Teraz mam drugiego S-Maxa i juz zamowilem ori przyciemnione szyby i roletki i jest ok

Polecam zestaw

Napisano

mialem w pierwszym S-Maxie ori przyciemnione ale bez rolet, i mimo ze ford ma dobrze przyciemnione mocniej niz vw brakowalo rolet

Teraz mam drugiego S-Maxa i juz zamowilem ori przyciemnione szyby i roletki i jest ok

Polecam zestaw

Napisano

> Widzisz

> Ja kupilem folie, winyl antystatyczny.

> Docielem folie a zalozenie na 5 szyb to jakies 15minut.

> Oczywiscie sporo bombli pozostaje i swiat widziany przez te szyby jest nieco przeklamany.

> Demontaz to niecale 120 sekund.

> Moze i to nie rozwiazanie super eleganckie ale dziala.

> Wakacje w sloncu Wloch 4 tygodnie temu pokazaly ze patent zdal egazmin i od teraz bedzie stosowany

A jak to przechowujesz?

No i co dzieje się w przypadku opuszczenia szyby?

Napisano

> Kupiłem coś takiego:

> folia-elektrostatyczna-przeciwsloneczna-statyczna

> dużo tańsze od roletek i nawet bardziej estetyczne, do przyklejenia tylko woda.

ja takie coś miałem w poprzednim aucie.

Tylko, że nie takie wielkości znaczka pocztowego, ale z rolki.

Wyciąłem sobie dokładnie do kształtu szyby i było gites.

Folię miałem z norauto, ale ponoć już od ok. 2 lat nie ma tego w ich asortymencie. A szkoda.

Jak znajdę tę folię w rolce to znów kupię.

Napisano

do auta na szyby tylne boczne oraz tyl ???

Auto to dawna Honda Civic 95-00 sedan

Napisano

Zaopatrzyłem Ypsiolona mulher.gif w akcesoryjne "roletki" dla wygody moich pociech - wydaje się, że sposób montażu identyczny jak tych co pokazałeś na zdjęciu - na specjalnych zaczepaczch do ramki okna.

IMO fajne rozwiązanie, zdecydowanie lepsze niż niedopasowen roletki z marketu (których też kilka sztuk przerobiłem). Rzeczywiście ograniczają do minimum przenikanie promieni do środka (duża szczelność pomiędzy ramką okna a "zasłonką") a przy tym pozwalają na niezależne otwieranie szyb w celu lepszej wentylacji przy małych prędkościach. Sprawdza się to nawet z klimą, szyberdachem itp. moje dzieci w wrunkach miejsko-podmiejskich lubią mieć tylne szyby lekko uchylone. Przy tym wyglądają estetycznie, nie odpadają, dzieci przy nich nie majstrują bo wyglądają jak element okna (roletki tradycyjne zawsze budziły dodatkową ciekowość i wytrzymywały zaledwie kilka tygodni).

Nie wiem czy jest sens stosowanie tego typu rozwiązania do szyb oklejonych folią. Podobnie do fabrycznie mocno ciemnych szyb - może jako uzupełnienie. Natomiast przy szybach lekko ciemnych zdecydowanie polecam.

Napisano

> Oczywiscie sporo bombli pozostaje i swiat widziany przez te szyby jest nieco przeklamany.

Trzeba kłaść na mokro, jak zwykła folię z klejem i wygląda aligancko. Żadnych bombli i innych niepożądanych zjawisk.

Napisano

> Folię miałem z norauto, ale ponoć już od ok. 2 lat nie ma tego w ich asortymencie. A szkoda.

We Wro są. Rolka 300x75 cm = 39,90 PLN

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kupiłem, zamontowałem, wygląda profesjonalnie, dzieciaki zadowolone, teraz jeszcze rozważam na tylną szybę oraz boczne w bagażniku bo też świeci.

Z czystym sumieniem mogę polecić oryginalne z VW, wyglądają super, łatwe w montażu i pasują idealnie do szyby.

Dzięki za wszystkie rady

Napisano

Ja nie mam szyb przyciemnianych, a maluch płakał jak świeciło słońce, więc kupiłem na BP takie przyssawki na całą szybę, komplet za 5.99PLN.

Dzieciak nie płacze, cel osiągnięty wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.