Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód za około 20 tys. - jaki warty uwagi w tej cenie ?

Featured Replies

Napisano

Na dniach planuję sprzedaż Audi A4 1.9 TDI która służyła dzielnie 4 lata.

Czas patrzeć za czymś innym i chyba nowszym, no i co najważniejsze raczej nic z grupy VW czy Audi.

Dlaczego ? Dlatego że tyle tego u nas jeździ i są to już tak oklepane samochody że... w dodatku stoją znacznie drożej cenowo niż podobnie wyposażone samochody innych firm.

Oczekuję żeby autko nie było małe, ale nie musi być aż tak duże jak A4. Będę potrzebował czasem przewieź w autko trochę sprzętu.

Żeby było mało awaryjne ( silnik, zawieszenie ) i dynamiczne - Tutaj A4 110km dawała rady ale zawieszenie po dziurawych drogach dostawało "w kość"ale za to bardzo komfortowe.

Żeby nie rdzewiało szybko - audi ma 15 lat i rdzy nie znajdziesz nigdzie, w nowym samochodzie raczej takiego rezultatu się nie spodziewam no ale te 10 lat to raczej powinno zaliczyć bez rdzy.

Moje typy po przeglądnięciu ofert w sieci to:

Focus II - Benzyna jakaś albo 1.6TDCI GHIA ? To dobra wersja ?

Mazda 3 - obawiam się że troszkę może być to ciasne autko ale wyglądem kusi - tutaj chyba benzyna raczej + może gaz ?

Kia Ceed - w tej cenie raczej tylko 2007r. i nie wiem czy to dobry wybór...

Ostatecznie Astra III - wygląda fajnie, nie wiem jaki silnik tutaj by się sprawdził.

Dodam że auto musi być 5 drzwiowe oraz wersja Hatchback. Żonie Kombi się już znudziło smile.gif

Co wy radzicie, co możecie powiedzieć o tych samochodach ?

Chciałbym się zmieścić w 20 tysiącach ale jak będzie warto to oczywiście rozpatruję wydanie powiedzmy tych 2-3 tysięcy więcej.

Napisano

> Na dniach planuję sprzedaż Audi A4 1.9 TDI która służyła dzielnie 4 lata.

> Czas patrzeć za czymś innym i chyba nowszym, no i co najważniejsze raczej nic z grupy VW czy Audi.

> Dlaczego ? Dlatego że tyle tego u nas jeździ i są to już tak oklepane samochody że... w dodatku

> stoją znacznie drożej cenowo niż podobnie wyposażone samochody innych firm.

> Oczekuję żeby autko nie było małe, ale nie musi być aż tak duże jak A4. Będę potrzebował czasem

> przewieź w autko trochę sprzętu.

> Żeby było mało awaryjne ( silnik, zawieszenie ) i dynamiczne - Tutaj A4 110km dawała rady ale

> zawieszenie po dziurawych drogach dostawało "w kość"ale za to bardzo komfortowe.

> Żeby nie rdzewiało szybko - audi ma 15 lat i rdzy nie znajdziesz nigdzie, w nowym samochodzie

> raczej takiego rezultatu się nie spodziewam no ale te 10 lat to raczej powinno zaliczyć bez

> rdzy.

> Moje typy po przeglądnięciu ofert w sieci to:

> Focus II - Benzyna jakaś albo 1.6TDCI GHIA ? To dobra wersja ?

> Mazda 3 - obawiam się że troszkę może być to ciasne autko ale wyglądem kusi - tutaj chyba benzyna

> raczej + może gaz ?

> Kia Ceed - w tej cenie raczej tylko 2007r. i nie wiem czy to dobry wybór...

> Ostatecznie Astra III - wygląda fajnie, nie wiem jaki silnik tutaj by się sprawdził.

> Dodam że auto musi być 5 drzwiowe oraz wersja Hatchback. Żonie Kombi się już znudziło

> Co wy radzicie, co możecie powiedzieć o tych samochodach ?

> Chciałbym się zmieścić w 20 tysiącach ale jak będzie warto to oczywiście rozpatruję wydanie

> powiedzmy tych 2-3 tysięcy więcej.

troszke maly buzdzet...

za taka kase to kupisz w dobrym stanie astre G, H to raczej skladak bedzie albo mocno wysluzona...

zostawilbym ta a4 jak znasz auto i jestes pewny, za malu budzet moim zdaniem...

Napisano

> Moje typy po przeglądnięciu ofert w sieci to:

> Focus II - Benzyna jakaś albo 1.6TDCI GHIA ? To dobra wersja ?

> Mazda 3 - obawiam się że troszkę może być to ciasne autko ale wyglądem kusi - tutaj chyba benzyna

> raczej + może gaz ?

ekhm zlosnik.gif wymienione powyzej to blizniaki grinser006.gif

> Kia Ceed - w tej cenie raczej tylko 2007r. i nie wiem czy to dobry wybór...

> Ostatecznie Astra III - wygląda fajnie, nie wiem jaki silnik tutaj by się sprawdził.

> Dodam że auto musi być 5 drzwiowe oraz wersja Hatchback. Żonie Kombi się już znudziło

> Chciałbym się zmieścić w 20 tysiącach ale jak będzie warto to oczywiście rozpatruję wydanie

> powiedzmy tych 2-3 tysięcy więcej.

Napisano

> ekhm wymienione powyzej to blizniaki

> > powiedzmy tych 2-3 tysięcy więcej.

To jeszcze bym Peugeota dorzucil, bo od niego maja silnik diesla 1.6 zlosnik.gif

Napisano

Corolla E12 z końcówki produkcji (2007 r.)

dranio

Napisano
  • Autor

> Corolla E12 z końcówki produkcji (2007 r.)

Patrzyłem na to ale mamy takie już w rodzinie i raczej odpada - nie lubimy mieć tego samego co wszyscy smile.gif Swoją drogą żony kuzyn na tą corolle nie narzekał nigdy ale mają ją od nowości więc wie co tam jest...

Wiem że Focus II i Mazda 3 oraz Volvo C30 to bliźniaki, ale jednak to inne auta jakby nie patrzeć dlatego chciałbym zaczerpnąć też waszych opinii i rady w co konkretnie byście mi radzili celować.

Co sądzicie np. o tej ofercie ?

http://otomoto.pl/ford-focus-C25258138.html

Napisano

> nie lubimy mieć tego samego co

> wszyscy

> Co sądzicie np. o tej ofercie ?

> http://otomoto.pl/ford-focus-C25258138.html

Foka to pospolite auto i pełno tego na ulicach, więc bedziesz miał to co wszyscy.

Mazdę 3 1,6D ma znajomy i sobie chwali ok.gif W środku nie jest ciasno i mało pali przy oszczednej jeździe. Ale za 20 parę koła nie spodziewaj się cudów, że coś sensownego trafisz.

Napisano

Części ciut droższe niż u konkurencji.

Napisano

Astra III to generalnie porządny samochód, nieco nudny, ale trudno. zlosnik.gif Silnik dobry to 1.8 benzyna i 1.9 diesle, zależy co lubisz.

Napisano
  • Autor

> Foka to pospolite auto i pełno tego na ulicach, więc bedziesz miał to co wszyscy.

Tak się składa że w okolicy u nas jest jedno takie autko tylko.

Foka popularna ale oferuje całkiem sporo w wyposażeniu lecz odstraszają mnie problemy z elektroniką.

Astra III - jeżdżę i PB i ON ale wolę to co oszczędniejsze i tańsze w utrzymaniu - tak z żoną postanowiliśmy, choć Diesel z Turbiną to więcej frajdy z jazdy. Co do samej Astry 3 to raczej jednak za 20 tys nie dostanę nawet do 25 tysięcy byłoby ciężko a 25 tys to taki max jaki mogę przeznaczyć na auto ale i tak wolałbym coś taniej.

Napisano

> Tak się składa że w okolicy u nas jest jedno takie autko tylko.

> Foka popularna ale oferuje całkiem sporo w wyposażeniu lecz odstraszają mnie problemy z

> elektroniką.

> Astra III - jeżdżę i PB i ON ale wolę to co oszczędniejsze i tańsze w utrzymaniu - tak z żoną

> postanowiliśmy, choć Diesel z Turbiną to więcej frajdy z jazdy. Co do samej Astry 3 to raczej

> jednak za 20 tys nie dostanę nawet do 25 tysięcy byłoby ciężko a 25 tys to taki max jaki mogę

> przeznaczyć na auto ale i tak wolałbym coś taniej.

To poszukaj Classica Astry II z ostatnich lat produkcji, większość z klimą, cena może się zmieści?

Napisano
  • Autor

> To poszukaj Classica Astry II z ostatnich lat produkcji, większość z klimą, cena może się zmieści?

Odpada bo żonie się nie podoba.

Żona chciałaby coś już z tych samochodów które wyglądają bardziej nowocześnie... niestety te trochę kosztują.

Mam jeszcze takie pytanie - moją uwagę przykuł Seat Leon, żonce się nawet dość podoba, ale co najważniejsze wyczytałem że to bardzo fajne i bardzo tanie w utrzymaniu autko.

Z ciekawości przeszukałem ceny części i naprawdę są one bardzo tanie, niektóre kilka razy tańsze niż do A4.

Pytanie tylko czy jeśli taki leon to jaką wersje ?

Myślałem żeby kupić tą najprostszą 1.9 90km - Ma "zwykłe turbo" oraz nie ma dwumasu, choć były dwie wersje tego silnika i bywało różnie że montowali też dwumasy i turbo z wersji 110km.

Wersja 90km mniej też chyba spala... Myśl jest taka żeby kupić 90km zrobić wirusa albo dać wtryski 216-tki. Co z tego co się orientuje dałoby jakieś 115-120km a jednak nadal byłaby to ta prosta konstrukcja która jest raczej niezawodna.

Czy ktoś poprze moją myśl, pomoże wybrać ?

Napisano

> Foka to pospolite auto i pełno tego na ulicach, więc bedziesz miał to co wszyscy.

> Mazdę 3 1,6D ma znajomy i sobie chwali W środku nie jest ciasno i mało pali przy oszczednej

> jeździe. Ale za 20 parę koła nie spodziewaj się cudów, że coś sensownego trafisz.

Popieram. Teściowe mają i nie narzekają. Spalanie w trasie ok 4. w mieście małym + krótkie odcinki wg kompa ok 5.5 litra. ok.gif

Napisano

> Astra III - jeżdżę i PB i ON ale wolę to co oszczędniejsze i tańsze w utrzymaniu - tak z żoną

> postanowiliśmy, choć Diesel z Turbiną to więcej frajdy z jazdy. Co do samej Astry 3 to raczej

> jednak za 20 tys nie dostanę nawet do 25 tysięcy

Znajdziesz spokojnie do 25 tys zł porządny egzemplarz, tylko musisz dobrze poszukać. Zresztą nawet w przypadku innego auta za 20 tys zł też możesz trafić na minę, i to nawet gdy średnia cena takiego modelu będzie niższa. Po prostu należy trzeźwo patrzeć i myśleć.

Napisano

To ja nietypowo zaproponuję Rover 75 2.0 CDTi 130KM turbo klekot od BMW. Przy mojej jeździe komputer pokazuje 5.4l/100km z włączoną klimą na 22*C. Jazda miejska, to max dwa cykle świateł jak to w małym miasteczku. Co prawda wersje do wyboru to kombi i sedan. Warto się zainteresować, ze względu na w miarę młode roczniki i bogate wyposażenie w standardzie. Jak się dobrze poszuka to i z Tv można znaleźć.

Napisano

> Mam jeszcze takie pytanie - moją uwagę przykuł Seat Leon, żonce się nawet dość podoba, ale co

> najważniejsze wyczytałem że to bardzo fajne i bardzo tanie w utrzymaniu autko.

> Z ciekawości przeszukałem ceny części i naprawdę są one bardzo tanie, niektóre kilka razy tańsze

> niż do A4.

Części może i tanie. Auto dość ładne i popularne u nas. Ciezko znaleźć jednak utrzymany egzemplarz. Wadą jest blacha, nawet stosunkowo młode roczniki gniją i to w wielu miejscach na raz.

Napisano
  • Autor

> Części może i tanie. Auto dość ładne i popularne u nas. Ciezko znaleźć jednak utrzymany egzemplarz.

> Wadą jest blacha, nawet stosunkowo młode roczniki gniją i to w wielu miejscach na raz.

No to kurcze ja bym musiał chyba iść do salonu i kupić nowy samochód pojeździć 2-3 lata i następny... ale mnie na to nie stać więc mam nic innego nie kupować ?

Kto normalny kupuje pognity samochód ? Ja taką ofertę bym odrzucił z miejsca, bo wiem ile to kosztuje kasy i zabawy ( mam matiza ).

Jaki przebieg w takim seacie jest akceptowalny ? Bo nie wiem czy się interesować takimi poniżej 160-150tys. czy jak będzie około 180-190 tys to nie będzie źle ?

Audi jak kupowałem miało chyba 189 tys.

Dużo samochodem nie jeżdżę, bo to będzie drugi samochód taki bardziej od Weekendu.

Na dniach chyba wybiorę się przejrzeć kilka ofert tych leonów. Może trafi się 90km i jeszcze czarny to już by było świetnie smile.gif

Napisano

> Jaki przebieg w takim seacie jest akceptowalny ? Bo nie wiem czy się interesować takimi poniżej

> 160-150tys. czy jak będzie około 180-190 tys to nie będzie źle ?

> Audi jak kupowałem miało chyba 189 tys.

> Dużo samochodem nie jeżdżę, bo to będzie drugi samochód taki bardziej od Weekendu.

> Na dniach chyba wybiorę się przejrzeć kilka ofert tych leonów. Może trafi się 90km i jeszcze czarny

> to już by było świetnie

Przebieg akceptowalny to sprawa bardzo jednostkowa. Wszystko zależy ile i w jakich warunkach samochód był eksploatowany. Dla przykładu dwie Felicie. W swojej zawieszenie wymieniłem przy 240kkm. Była eksploatowana we Wrocławiu i okolicach. Kolega jeździł do Niemiec i przy podobnym przebiegu wymienił tylko amortyzatory. Zwróć uwagę na stan bagażnika, czy są ślady intensywnego użytkowania.

Napisano

> Tak się składa że w okolicy u nas jest jedno takie autko tylko.

> Foka popularna ale oferuje całkiem sporo w wyposażeniu lecz odstraszają mnie problemy z

> elektroniką.

jeżdżę na co dzień słuzbową foką II kombi 2.0 benzyna. Nie stwierdzono żadnych problemów z elektroniką 270751858-jezyk.gif. Auto fajnie się prowadzi, silnik dynamiczny ok.gif Zawieszenie ok.gif

Spalanie w mieście średnio 10 litrów , jak się postarać to można i więcej.

Kiedyś zimą w trasie trzymanie się prędkości poniżej 90 km/h ( brzydka droga i duże opady śniegu z deszczem) auto spaliło 6.2 litra shocked.gif na każde 100 km/h.

Jak dla mnie bomba auto ok.gif

Napisano

> Myślałem żeby kupić tą najprostszą 1.9 90km - Ma "zwykłe turbo" oraz nie ma dwumasu, choć były

ma dwumas i ma turbo ze zmienna geometria. W czasach leona miały wszystkie 1.9 już.

Napisano
  • Autor

> ma dwumas i ma turbo ze zmienna geometria. W czasach leona miały wszystkie 1.9 już.

Pozwolę sobie zacytować tekst z jednego forum seata - temat dotyczący zakupu leona i różnicy między silnikami.

Dodam od siebie że silniki AGR były z jedno-masowym i dwu-masowym kołem.

>Silniki 1.9 TDi 90 KM, 110 KM to silniki na pompie VP37 nie ma duzej różnicy między nimi poza sprzęgłem, wtryskami no i w wersji AGR była turbina bez zmiennej geometri. Wersje ALH 90 KM ostatnia wersja z turbiną od 110 ASV, AHF, różnica miedzy AHF a ASV to wtryski i ciut ładniejsza kultura pracy silnika ASV ale parametrów czy osiągów praktycznie nie ma różnicy, jesli chodzi o bebechy sa identyczne, wszystkie VP37 wystepowały z małym IC w nadkolu - sa to silniki b. ekonomiczne i trwałe wytrzymujace moce w granicach 230 KM, problemem w podnoszeniu mocy moze byc chłodzenie 4 tłoka który lubił przy kiepskim tjuningu sobie popłynąć ze względu na najgorsze chłodzenie

>Silniki PD czyli na pompowtryskach w Leonie występowały: 101 KM ATD, 130 KM ASZ, 150 KM ARL. Wszystkie te wersje zasilana sa w ten sam sposób czyli na zasadzie pompowtrysków (nie wystepuje w tych silnikach pompa paliwa poza ta pomocniczą w baku) a pompowtryskami steruje wałek rozrządu. Różnice miedzy 101 vs 130 - 101 to nowoczesne rozwiniecie wersji 90 KM z małym IC w nadkolu z mniej wydajnymi wtryskami od 130, skrzynką 5- biegową, słabszymi bebechami - sa projektu w których wykrzesano ok 200 KM z tego silnika, turbina taka jak w 110 KM, 130 PD wieksze pompki takie same jak w ARL, generalnie od 2002 roku silnik ASZ vs ARL różnił sie tylko osprzętem tj. turbiną, która w ARL ma już konkretny rozmiar i FMIC tj. dużym centralnym intercoolerem kontra małym IC w nadkolu w ASZ maksymalne moce jakie dało sie uzyskać z tych silnikow to granice 320 KM na gazie i ok 250 KM na przeróbkach mechanicznych. Silniki na pompowtryskach charakteryzują sie lepsza kultura pracy od tych zasilanych pompa ale tez i większym zużyciem paliwa zwłaszcz jak się czesto i mocno używa z pedału przyspieszenia.

Napisano

> Części może i tanie. Auto dość ładne i popularne u nas. Ciezko znaleźć jednak utrzymany egzemplarz.

> Wadą jest blacha, nawet stosunkowo młode roczniki gniją i to w wielu miejscach na raz.

Miales to auto ze tak mowisz,bo ja mam dwa leony 1 w bliskiej rodzinie. Auta majs po 11i 10 lat I zero rdzy wiec nie wiem skad wziales ta opinie.PS Przebieg w tych autach to 160 I 220 tys km I na mniej nie licz w autach co maja po 10 lat. Jeden mojego ojca jest na sprzedaz 2002r diesel 1.9 Tdi , 110km.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Chciałbym was jeszcze zapytać o takie samochody jak Leon II oraz Altea.

Czy one są warte uwagi ? Mowa o rocznikach 2004-2006 bo nowszego za te 25 tys nie kupie.

No i tutaj chyba pozostaje 1.9 TDI 105km ale czy to nie za słaby silnik ? Zaś 2.0 140km do mało awaryjnych nie należy.

Napisano

Leon II jest śliczny. Generalnie to G V w innej budzie. Deska rozdzielcza jest wykonana z gorszych materiałów, ale i tak jest fajna. 1.9 105 podobno jest bardzo ok.gif

Napisano

Masz beznadziejne zalozenia ale gdybym szukal tego co ty skierowalbym sie na forum Alfy Romeo.

Napisano
  • Autor

> Masz beznadziejne zalozenia ale gdybym szukal tego co ty skierowalbym sie na forum Alfy Romeo.

Nie rozumiem co chcesz przez to powiedzieć... Dlaczego mam złe założenia ? I co ma Alfa Romeo do tego ?

Napisano

> Nie rozumiem co chcesz przez to powiedzieć... Dlaczego mam złe założenia ? I co ma Alfa Romeo do

> tego ?

Spelnia twoje zalozenia. Jest niepopularna i generalnie powina podobac sie kobietom.

Poza tym traci sporo na wartosci, wiec mozna kupic taniej niz inne marki z tego segmentu i rocznika.

Napisano
  • Autor

> Spelnia twoje zalozenia. Jest niepopularna i generalnie powina podobac sie kobietom.

> Poza tym traci sporo na wartosci, wiec mozna kupic taniej niz inne marki z tego segmentu i

> rocznika.

Tak tylko staje nie wiadomo nigdy gdzie w trasie... Za takie coś to ja raczej podziękuję za dużo stojących alf na drodze widziałem. To mój stary Matiz nawet takich numerów mi nie robi dziś wsiadam i jadę spokojnie nawet z południa na północ.

Tak jak pisałem jakie auta mi się podobają do tego doszedł ewentualnie Leon I oraz Leon II a także Altea. Może to popularne ale u nas tego mało jeździ. Tyle że nie wiem jak te auta się sprawują z pierwszych lat produkcji.

I jak już tak pytam - warto patrzeć też za autami po przeróbkach wizualnych / mechanicznych czy to raczej zużyte egzemplarze ?

Np. http://otomoto.pl/seat-leon-1p-tuning-C21627585.html

Napisano

A o peugeocie 407 nie myślałeś?

Napisano

> A o peugeocie 407 nie myślałeś?

Za 20kPLN to kupi jakis gruz a nie 407-ke...

Napisano

> Za 20kPLN to kupi jakis gruz a nie 407-ke...

Możesz wyjaśnić dlacZego?

Ja osobiście też planuję zmianę na sporo nowsze i droższe auto niż te co mam obecnie ( a4 95r) na 407 do 23000 zł.

Napisano

> Możesz wyjaśnić dlacZego?

> Ja osobiście też planuję zmianę na sporo nowsze i droższe auto niż te co mam obecnie ( a4 95r) na

> 407 do 23000 zł.

Bo to dolna granica ceny z allegro za takie auta...

To raczej nie wrozy sukcesu grinser006.gif

Oczywiscie, zadne z nich nie ma wiecej niz 200kkm przebiegu hehe.gif

Napisano

Dolna granica to 14000 więc cena 23000 raczej nią nie jest wink.gif

Napisano

Ja na Twoim miejscu rozejrzałbym się za tą Mazdą 3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.