Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeszcze w sprawie diesli

Featured Replies

Napisano

Car and Driver przetestował nowy model BMW 5 - M550d xDrive.

http://www.caranddriver.com/reviews/2013-bmw-m550d-xdrive-first-drive-review

Zacytuję tylko dwa zdania:

Quote:

Throttle response is still diesel-like, which is to say slightly delayed

Quote:

Power comes from the well-proven 3.0-liter straight-six, here producing 376 hp, available between 4000 and 4400 rpm

Pomimo zastosowania trzech turbo w zdumiewająco skomplikowanym układzie który miał spowodować ze silnik będzie "M" w nomenklaturze BMW. Moc nadal kończy się na 4400 obrotów a reakcja na gaz jest jak w każdym dieslu.

Napisano

> Car and Driver przetestował nowy model BMW 5 - M550d xDrive.

> http://www.caranddriver.com/reviews/2013-bmw-m550d-xdrive-first-drive-review

> Zacytuję tylko dwa zdania:

> Quote:

> Throttle response is still diesel-like, which is to say slightly delayed

> Quote:

> Power comes from the well-proven 3.0-liter straight-six, here producing 376 hp, available between

> 4000 and 4400 rpm

> Pomimo zastosowania trzech turbo w zdumiewająco skomplikowanym układzie który miał spowodować ze

> silnik będzie "M" w nomenklaturze BMW. Moc nadal kończy się na 4400 obrotów a reakcja na gaz

> jest jak w każdym dieslu.

i ?? co z tego ?

Napisano

> Car and Driver przetestował nowy model BMW 5 - M550d xDrive.

> http://www.caranddriver.com/reviews/2013-bmw-m550d-xdrive-first-drive-review

> Zacytuję tylko dwa zdania:

> Quote:

> Throttle response is still diesel-like, which is to say slightly delayed

> Quote:

> Power comes from the well-proven 3.0-liter straight-six, here producing 376 hp, available between

> 4000 and 4400 rpm

> Pomimo zastosowania trzech turbo w zdumiewająco skomplikowanym układzie który miał spowodować ze

> silnik będzie "M" w nomenklaturze BMW. Moc nadal kończy się na 4400 obrotów a reakcja na gaz

Pisałem już o tym silniku w podobnym tonie. Ja jestem nim rozczarowany, choć potrafi sie zakręcić do 5,5 tys rpm, sądziłem, ze moc maks będzie pow. 5 tys.

Napisano

No dobra a przy 4401RPM to jzu 20km mniej jest czy jak zlosnik.gif?

Macie siakis wykrs przebiegu momentu/mocy?

Napisano

> No dobra a przy 4401RPM to jzu 20km mniej jest czy jak ?

> Macie siakis wykrs przebiegu momentu/mocy?

Jakby było 20 KM to byłoby całkiem ok. Automat zmienia biegi poniżej 5 tys rpm. Stad wniosek, ze nic sie nie dzieje ciekawego powyżej. Dziwi mnie jednak, ze w trybie ręcznym można pokrecic aż do 5.5 tys. U mnie tak sie nie da. Co ciekawe silnik 2.0 218KM kręci sie lepiej, do ok 5200 rpm z automatem.

Napisano

1. to jest diesel a nie M5 tylko na olej napędowy. Jeśli ktoś chce żeby jeżdziło jak M5, niech kupi M5. Moim zdaniem to dobra alternatywa dla tych, którzy chcą miec mocne ale jednoczesnie dosc oszczędne auto. Jestem pewien, że 98% kierowców moc i charakterystyka w pełni zaspokoi ich potrzeby.

2. to jest diesel, to do ilu obrotów ma się kręcić?

Napisano

> 1. to jest diesel a nie M5 tylko na olej napędowy. Jeśli ktoś chce żeby jeżdziło jak M5, niech kupi

> M5. Moim zdaniem to dobra alternatywa dla tych, którzy chcą miec mocne ale jednoczesnie dosc

> oszczędne auto. Jestem pewien, że 98% kierowców moc i charakterystyka w pełni zaspokoi ich

> potrzeby.

Tu zgoda

> 2. to jest diesel, to do ilu obrotów ma się kręcić?

Mógłby tak do 6 tys. Byłoby prawie jak w benzyniaku.

Napisano

> 1. to jest diesel a nie M5

Dokładnie .... przesadzacie ma fajny moment obrotowy i poniżej 5 sek do 100-ki i jest oszczędny smile.gif to znaczy można się w 8 litrach zamknąć smile.gif .... no niech będzie 10-ciu lub raczej 13-stu realnie smile.gif a nie 20- 23 smile.gif i ma wreszcie napęd na 4 koła stały więc nie ma co narzekać tylko kupować... tą 5-tkę

Napisano

> i ma wreszcie napęd na 4 koła stały

jak jest realizowany naped przod/tyl ?

Napisano

> Moc nadal kończy się na 4400 obrotów a reakcja na gaz

A po co ma się kręcić wyżej? Co złego jest w oddawaniu pełnej mocy przy niższych obrotach? Co najwyżej jest ciszej zlosnik.gif

Napisano

Ciężko byłby mi się czepiać diesla.

To silnik do oszczędzania a nie rajdów poza Lemans zlosnik.gif

Napisano

> jak jest realizowany naped przod/tyl ?

Obawiam sie ze kolegę fantazja poniosła. Stały napęd nie ma sensu w takim aucie i jestem pewien ze go tam nie ma, a jest zwyczajowo rwd plus dołączany przód - optymalne rozwiazanie w aucie do jazdy po szosie.

Napisano

> A po co ma się kręcić wyżej? Co złego jest w oddawaniu pełnej mocy przy niższych obrotach? Co

> najwyżej jest ciszej

kolego zyskujesz dwie rzeczy. Po pierwsze niższy moment obrotowy i wszystkie z tym związane zalety ( a raczej brak wad), a przy osmiobiegowym automacie ciszej nie będzie przy ledwie dwulitrowym benzyniaku masz przy 160 km/h 2,5 tys rpm jeśli dobrze pamietam.

Napisano

> silnik będzie "M" w nomenklaturze BMW.

To nie jest i nie mialo byc prawdziwe "M", a jedynie M Performance.

Napisano

> Obawiam sie ze kolegę fantazja poniosła. Stały napęd nie ma sensu w takim aucie i jestem pewien ze

> go tam nie ma, a jest zwyczajowo rwd plus dołączany przód - optymalne rozwiazanie w aucie do

> jazdy po szosie.

Pewnikiem jest jak piszesz.... XD w wzmocnionej wersji dla tych 740 Nm ale można to zawsze sprawdzić smile.gif

Napisano

A niby gdzie się ma moc kończyć? Przecież ograniczeniem jest samo paliwo, w połączeniu z ideą samozapłonu. To nie benzyniak, w którym zasadniczo dowolnie możesz sobie sterować podaniem iskry.

I tak silnik jest świetny, gdyż zapewnia mocno wywindowane osiągi przy jednoczesnym braku wiru w baku. Dla niektórych to ma znaczenie.

Napisano

> A niby gdzie się ma moc kończyć? Przecież ograniczeniem jest samo paliwo, w połączeniu z ideą

> samozapłonu. To nie benzyniak, w którym zasadniczo dowolnie możesz sobie sterować podaniem

> iskry.

> I tak silnik jest świetny, gdyż zapewnia mocno wywindowane osiągi przy jednoczesnym braku wiru w

> baku. Dla niektórych to ma znaczenie.

To wszystko prawda. Ja sie jednak spodziewałem czegoś wiecej. Fakt, ze jechałem czolgiem (X6), ale spodziewałem sie od topowego silnika znacznie wiecej. Choćby właśnie lepszej reakcji na gaz. Głupie 2.0 245 KM bije ten silnik pod tym względem na głowę.

Napisano

> Głupie 2.0 245 KM bije ten silnik pod tym względem na głowę.

może to kwestia masy, ona zawsze reakcję zabija zlosnik.gif

Napisano

> Ciężko byłby mi się czepiać diesla.

> To silnik do oszczędzania a nie rajdów poza Lemans

Akurat w Lemans wink.gif też by był bez szans - regulamin pisano pod Audi.

Napisano

> może to kwestia masy, ona zawsze reakcję zabija

Być może. Ale stosunek moc/masa jest lepszy dla diesla. Przyspieszenie do setki tez. Faktem jednak jest, ze to prawie tona różnicy.

Napisano

> Być może. Ale stosunek moc/masa jest lepszy dla diesla. Przyspieszenie do setki tez. Faktem jednak

> jest, ze to prawie tona różnicy.

duże ciężkie auto to zawsze będzie duże ciężkie auto. przykładowo - 400KM/2t nie będzie miec takiej reakcji na gaz jak 200KM/1t zlosnik.gif

Napisano

> Głupie 2.0 245 KM bije ten silnik pod tym względem na głowę.

Nie mozesz oczekiwac, ze reakcja na gaz w dieslu bedzie lepsza niz w silniku benzynowym. Nawet jesli oba sa doladowane.

Poza tym nie od dzis wiadomo, ze turbodiesel (poza spalaniem) nie ma zadnego podejscia do turbobenzyny.

Napisano

> Nie mozesz oczekiwac, ze reakcja na gaz w dieslu bedzie lepsza niz w silniku benzynowym. Nawet

> jesli oba sa doladowane.

> Poza tym nie od dzis wiadomo, ze turbodiesel (poza spalaniem) nie ma zadnego podejscia do

> turbobenzyny.

Nie oczekiwałem, ze będzie lepsza, ale ze nie będzie tak dużej różnicy, to jest jednak topowy diesel, z trzema sprezarkami.

Napisano
  • Autor

> z trzema sprezarkami.

Do tego pracującymi w najbardziej zdumiewającym układzie jaki kiedykolwiek zastosowano w seryjnym pojeździe.

Napisano

> Nie oczekiwałem, ze będzie lepsza, ale ze nie będzie tak dużej różnicy, to jest jednak topowy

> diesel, z trzema sprezarkami.

Zawsze trzeba pamietac, ze w dieslu wszystko jest ciezsze - wal, korby, tloki, kolo zamachowe. Musza znosic wieksze obciazenia wiec to naturalne. Do tego taki turbodiesel jest duzo bardziej zalezny od cisnienia doladowania niz turbobenzyna. Dodaj do tego ciezsza bude i efekt jest jaki jest...

Napisano

> Do tego pracującymi w najbardziej zdumiewającym układzie jaki kiedykolwiek zastosowano w seryjnym

> pojeździe.

Zdumiewające to to będzie dla właściciela jak przyjdzie do naprawy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zdumiewające to to będzie dla właściciela jak przyjdzie do naprawy

BMW się nie psują wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.