Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ekologicznosc DPF (FAP)

Featured Replies

Napisano

Musialem chwilowo pozbyc sie DPF

Niestety dziurawa rura od IC spowodowala szybka smierc tego filtra.

Jednak zastanawiam sie gdzie lezy ekologicznosc tego rozwiazania (jak i wszystkich niby ekologicznych patentow)?

1. W aucie z filtrem czesto gesto pojawia sie ON w oleju = trzeba czesto wymieniac olej (u mnie ponad 8 litrow)

2. Na chwile obecna (chociaz jeszcze malo przejechalem w zwyklych warunkach) wyglada, ze auto spala co najmniej 0,5 litra paliwa mniej

3. Sam filtr tez trzeba wyprodukowac wiec zuzywa sie surowce i produkuje zanieczyszczenia

itd itp

Napisano

> Jednak zastanawiam sie gdzie lezy ekologicznosc tego rozwiazania (jak i wszystkich niby

> ekologicznych patentow)?

Nigdzie, trzeba było wymyślić coś, żeby wciskać ludziom kolejne samochody.

Kiedyś wprowadzono ABS, wprowadzono poduszki powietrzne, wprowadzono gwiazdki w testach zderzeniowych, katalizatory itd.

Skończyły się koncepcje a kasa jest potrzebna(zarówno producentom jak i rządom), wymyślono "eko", które dobrze się sprzedaje na zachodzie.

O ile większość wynalazków uważam za sensowne to "eko" a zwłaszcza "eko" ponad Euro3 no może Euro4 uważam za bezsensowne.

Diesel z DPF'em to taki potworek, niby autko przeznaczone do eksploatacji w trasie, ale główne zalety wynalazku widać w jeździe miejskiej, czyli jest to wynalazek ni w ... ni w oko.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> O ile większość wynalazków uważam za sensowne to "eko" a zwłaszcza "eko" ponad Euro3 no może Euro4

> uważam za bezsensowne.

Euro 4 ma juz DPF...

Napisano

> Nigdzie, trzeba było wymyślić coś, żeby wciskać ludziom kolejne samochody.

> Kiedyś wprowadzono ABS, wprowadzono poduszki powietrzne, wprowadzono gwiazdki w testach

> zderzeniowych, katalizatory itd.

> Skończyły się koncepcje a kasa jest potrzebna(zarówno producentom jak i rządom), wymyślono "eko",

> które dobrze się sprzedaje na zachodzie.

hmm a nie przepisy wymusiły ?

większość pewnie by chętnie zrezygnowała z tego wynalazku icon_rolleyes.gif

a co do ostatecznego rozrachunku hmm.gif

w sumie to samo można by próbować udowadniać z katalizatorem hmm.gif

Napisano

> Euro 4 ma juz DPF...

I tak i nie.

Mam Fiata Krowę 1.9MJTD 16V 150KM ASB z DPF'em, ten sam silnik z manualną skrzynią biegów, był dostępny bez DPF'u a spełniał EURO4.

286222992-ak-dpf1home-8.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352517294891_thumb.jpg

Napisano

> hmm a nie przepisy wymusiły ?

A jak myślisz, na czyje zamówienie zostały stworzone takie przepisy?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A jak myślisz, na czyje zamówienie zostały stworzone takie przepisy?

> Pozdrawiam BAS

niewiem.gif ale nie wietrzył bym tu teorii spiskowych

chyba że uznamy że wszystkie eko wynalazki są zmową producentów

i np obniżanie emisji CO2 wymyśli sami "kopcący", a ekrany akustyczne czy separatory producenci tychże urządzeń hmm.gif

a czy zmianę etyliny 94 na noPB95 to też zmowa ... nie wiem, rafinerii, stacji ?

Napisano

> ale nie wietrzył bym tu teorii spiskowych

> chyba że uznamy że wszystkie eko wynalazki są zmową producentów

> i np obniżanie emisji CO2 wymyśli sami "kopcący", a ekrany akustyczne czy separatory producenci

> tychże urządzeń

> a czy zmianę etyliny 94 na noPB95 to też zmowa ... nie wiem, rafinerii, stacji ?

Tu nie chodzi o teorie spiskowe.

Jak pewnie wiesz, świetnym biznesem jest handel limitami emisji CO2, swego czasu wypowiadał się jakiś urzędnik z Brukseli, że jest to zwykły biznes bo człowiek odpowiada za 1% emisji CO2, za resztę odpowiadają świnki, krówki itd.

Charakterystyczną cechą CO2 jest to, że jest on metabolizowany przez roślinki. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jednak zastanawiam sie gdzie lezy ekologicznosc tego rozwiazania

Ekologicznosc polega na tym ze rakotworcze czasteczki stale laduja w owym filtrze a nie w ludzkich płucach.

Napisano

gazy cieplarniane to nie tylko co2... 98% gazów cieplarnianych stanowi para wodna którą w 99% emitują oceany. To tak dla podkreślenia tego co pisał kol. bas i o jaką ekologię w EU chodzi.

Napisano

> Musialem chwilowo pozbyc sie DPF

> Niestety dziurawa rura od IC spowodowala szybka smierc tego filtra.

> Jednak zastanawiam sie gdzie lezy ekologicznosc tego rozwiazania (jak i wszystkich niby

> 1. W aucie z filtrem czesto gesto pojawia sie ON w oleju = trzeba czesto wymieniac olej (u mnie

> ponad 8 litrow)

> 2. Na chwile obecna (chociaz jeszcze malo przejechalem w zwyklych warunkach) wyglada, ze auto spala

> co najmniej 0,5 litra paliwa mniej

> 3. Sam filtr tez trzeba wyprodukowac wiec zuzywa sie surowce i produkuje zanieczyszczenia

> itd itp

Jak większość tu nie rozumiesz ekologii. Ekologia to nie mieszkanie w jaskini. Spaliny Diesla są rakotwórcze. Chodzi o to by ich nie emitować w miejscu gdzie to ma realny wpływ na zdrowie ludzi (szczególnie w miastach). Być może sumarycznie do środowiska trafi nawet więcej odpadów, ale mniej ludzi umrze na raka, bo trafi to w miejscu gdzie nie będzie im zagrażało.

Owszem DPF jest z punktu widzenia mechaniki złym wynalazkiem, ale dzięki niemu można, szczególnie w miastach oddychać znacznie czystszym powietrzem.

Niestety Ty pokazałeś, że masz gdzieś innych ludzi. Gardzisz ich zdrowiem i dla paru złotych oszczędności będziesz ich truł.

Napisano

>eko logicznosc polega na tym ze rakotworcze czasteczki stale laduja w owym filtrze a nie w ludzkich

> płucach.

Brawo ok.gif

Jedno zdanie i trafiłeś w sedno tematu.

Napisano

Układu.

Napisano

> Pozdrawiam BAS

Nie wiem, ale zdecydowanie bardziej wole jak mi diesel nie sadzi dymem przed rowerem hehe.gif

IMHO powinnien byc zakaz wjazdu do centrum bez DPFaok.gif

Napisano

> Niestety Ty pokazałeś, że masz gdzieś innych ludzi. Gardzisz ich zdrowiem i dla paru złotych

> oszczędności będziesz ich truł.

Wszystko fajnie, tylko jeśli tak nam zależy na zdrowiu ludzi, to czy nie należałoby tego wynalazku zrobić maksymalnie tanim, tak żeby był dostępny dla jak największej liczby ludzi?

dranio

Napisano

> Wszystko fajnie, tylko jeśli tak nam zależy na zdrowiu ludzi, to czy nie należałoby tego wynalazku

> zrobić maksymalnie tanim, tak żeby był dostępny dla jak największej liczby ludzi?

> dranio

A czy on jest drogi? Nie zauważyłem, by auta z dieslem po wprowadzeniu dpf jakoś istotnie zdrożały. Zainstalować się tego w starych autach nie da, bo to dość skomplikowana konstrukcja.

Są ponoć kontrukcje które to umożliwiają, ale nie wiem co to warte

http://www.dpfserwis.pl/9_Bezobsługowy-FAPDPF.html

Napisano

Koledzy wyjaśnili po co jest filtr cząstek.

Ja dodam od siebie jeszcze jedno.

Tzw ciemna masa bardzo myli kwestie emisji CO2 z normami czystości spalin.

Po raz dżilionowy podkreślę - jedno z drugim g... ma wspólnego, bo normy emisji (te ełra, rozumisz pan*) odpowiadają za TOKSYCZNOŚĆ spalin. A emisja CO2 to WYŁĄCZNIE pochodna wartości spalania (znaczy ile na setkę chlipie, rozumisz pan).

Jedno do drugiego ma się jak ryba do roweru. Ciemny lud uważa, że skoro jest hasło "norma", to znaczy, że to jedno i to samo - cóż. Ma prawo tak myśleć, skoro ciemny.

Ale dalej.

Aby móc wyjść powyżej EUR 5 (a u co słabszych technicznie producentów także EUR 4) należy poradzić sobie z problemem dymienia (norma EUR 4 ograniczyła dopuszczalne dymienie w stosunku do EUR3 z 0,05 ppm na 0,009 ppm, a więc o ponad 80%!)

Ograniczenie dymienia osiąga się "dość prosto".

Zwiększamy ciśnienie wtrysku i jego precyzję, zmniejszamy poziom recyrkulacji gazów i podnosimy ile się da temperaturę spalania.

ALEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE...

Tu stajemy przed drugim problemem - emisja NOx.

Ta z kolei wymaga jednej z dwóch technik:

a) SCR - czyli "adblu, panie". Praktycznie nie stosowane w samochodach osobowych

b) zwiększenia poziomu recyrkulacji gazów spalinowych i - dodatkowo - obniżenia ich temperatury przed podaniem ich do komory spalania (a wiec mamy cuda pod postacią chłodnic EGR itp)

Zastosowanie techniki nr 2 stoi w sprzeczności z koncepcją ochrony przed emisją cząstek stałych.

O ile co sprytniejsi producenci poradzili sobie z tym problemem przy EUR 4 bez stosowania filtrów cząstek, po prostu bardzo precyzyjnie sterując wtryskiem i EGR-em, o tyle EUR 5 wymusiło "głębszą" recyrkulację gazów (ponad 50% ograniczenie emisji NOx - a więc i zwiększenie dymienia - za to o ok 25% zmniejszona emisja cząstek stałych, więc błędne koło.

W ciężarówkach poradzono sobie bez problemu (zauważ, że często upgrade EUR4 do EUR5 oznacza modyfikację softu (głównie mod działania SCR), CZAAASEM modyfikację wtrysków i finito).

Ponieważ w osobówkach masz "euro 5 na EGR", pojawia się problem emisji cząstek, który już wymusza stosowanie filtrów.

> 1. W aucie z filtrem czesto gesto pojawia sie ON w oleju = trzeba czesto wymieniac olej (u mnie

> ponad 8 litrow)

W aucie z NIESPRAWNYM filtrem cząstek stałych... (dalej już prawidłowo).

> 2. Na chwile obecna (chociaz jeszcze malo przejechalem w zwyklych warunkach) wyglada, ze auto spala

> co najmniej 0,5 litra paliwa mniej

Siła sugestii.

TEORETYCZNIE - stosowanie wysokiego współczynnika EGR obniża sprawność silnika, a więc spalanie rośnie.

Podkreślam - TEORETYCZNIE.

Nieodczuwalne w normalnej eksploatacji.

> 3. Sam filtr tez trzeba wyprodukowac wiec zuzywa sie surowce i produkuje zanieczyszczenia

> itd itp

Analogicznie jak z priusem :-)

ALE - znów.

Filtr podlega recyklingowi.

Baaa, jest łakomym kąskiem dla recyklerów!

* tak żeby ciemna masa zrozumiała, nie odbieraj tego personalnie.

Napisano

Sibuj. Paliwo w Oleju nie ma nic wspólnego ze stanem filtra, a jedynie z metoda jego wypalania.

Napisano

> Tzw ciemna masa bardzo myli kwestie emisji CO2 z normami czystości spalin.

Najwyraźniej, mało jasno się wyraziłem, przytoczyłem(może niepotrzebnie bo widzę, że wprowadziłem niepotrzebne zamieszanie i dałem tym pretekst osobom mającym problem z czytaniem ze zrozumieniem, do robienia wycieczek osobistych), chodziło mi o to, że genealogia "eko ponad EURO4" w samochodach jest podobna/taka sama jak genealogia limitów CO2.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Najwyraźniej, mało jasno się wyraziłem, przytoczyłem(może niepotrzebnie bo widzę, że wprowadziłem

> niepotrzebne zamieszanie i dałem tym pretekst osobom mającym problem z czytaniem ze

> zrozumieniem, do robienia wycieczek osobistych), chodziło mi o to, że genealogia "eko ponad

> EURO4" w samochodach jest podobna/taka sama jak genealogia limitów CO2.

> Pozdrawiam BAS

Ze co proszę ? Możesz to na polski przełożyć, bo nie rozumiem co masz na myśli.

Napisano

> Wszystko fajnie, tylko jeśli tak nam zależy na zdrowiu ludzi, to czy nie należałoby tego wynalazku

> zrobić maksymalnie tanim, tak żeby był dostępny dla jak największej liczby ludzi?

ale co by to dalo

ludzie by montowali DPFy do starych diesli? nie sadze

a Ci co teraz wycinaja nadal by to robili, nawet gdyby nowy filtr kosztowal 100zl.

Napisano

> ale co by to dalo

> ludzie by montowali DPFy do starych diesli? nie sadze

> a Ci co teraz wycinaja nadal by to robili, nawet gdyby nowy filtr kosztowal 100zl.

Wystarczyloby rozwiazanie podobne do tego co jest w Berlinieok.gif

Tam nikt starym dieslem do miasta sie nie pcha...

Napisano
  • Autor

> Sibuj. Paliwo w Oleju nie ma nic wspólnego ze stanem filtra, a jedynie z metoda jego wypalania.

dokladnie

w szczegolnosci z niemozliwoscia dokonczenia procedury wypalania albo jej nieskutecznoscia

dlatego przy zapchanym DPFie to paliwo bedzie pojawialo sie czesciej

Napisano

> Wystarczyloby rozwiazanie podobne do tego co jest w Berlinie

> Tam nikt starym dieslem do miasta sie nie pcha...

ano, u nas nikt nawet spalin na przeglądzie nie sprawdzi oslabiony.gif

i pewnie większość starych trupów jeździ bez kata

mając powyższe na uwadze wporowadzanie kolejnych norm euro wydaje sie trochę bez sensu hmm.gif

Napisano

> Ze co proszę ? Możesz to na polski przełożyć, bo nie rozumiem co masz na myśli.

Napisałem, że wprowadzenie norm wymuszających stosowanie DPF ma taką samą przyczynę jak wprowadzenie i handel limitami emisji CO2 - chodzi o kasę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ano, u nas nikt nawet spalin na przeglądzie nie sprawdzi

> i pewnie większość starych trupów jeździ bez kata

Skąd takie doświadczenia? Jak co roku zawsze sprawdzają u mnie skład spalin i to w różnych stacjach (w stolicy)...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Skąd takie doświadczenia? Jak co roku zawsze sprawdzają u mnie skład spalin i to w różnych stacjach

> (w stolicy)...

> pozdrawiam,

> bromsky

W dieslu?

Napisano

> Napisałem, że wprowadzenie norm wymuszających stosowanie DPF ma taką samą przyczynę jak

> wprowadzenie i handel limitami emisji CO2 - chodzi o kasę.

Jaki jest mechanizm pozyskiwania kasy z norm Euro? Np. w Polsce.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> W dieslu?

A to jest jakaś różnica? Jeśli tak, to nie miałem pojęcia. A piszę o benzynie.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Skąd takie doświadczenia? Jak co roku zawsze sprawdzają u mnie skład spalin i to w różnych stacjach

> (w stolicy)...

> pozdrawiam,

> bromsky

z PL icon_rolleyes.gif

raz jak sie upomniałem to gość powiedział że analizator zepsuty zlosnik2.gif

Napisano

> Napisałem, że wprowadzenie norm wymuszających stosowanie DPF ma taką samą przyczynę jak

> Pozdrawiam BAS

Teraz rozumiem co napisałeś. Tyle ze to kompletna bzdura.

Napisano

> ale co by to dalo

> ludzie by montowali DPFy do starych diesli? nie sadze

> a Ci co teraz wycinaja nadal by to robili, nawet gdyby nowy filtr kosztowal 100zl.

Gdyby DPF był równie bezproblemowy jak katalizator, jego cena(dostępność zamienników) była na podobnym poziomie, nie miałby wpływu na spalanie to niech sobie będzie.

Kiedyś pokruszył mi się katalizator, zapchał tłumiki, pojechałem do warsztatu, gdzie zamontowano mi nowy układ z katalizatorem(mogłem zastąpić strumienicą).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pozdrawiam BAS

czyją kasę i jak ten proceder wygląda i kto na nim zarabia ?

Napisano

> Jaki jest mechanizm pozyskiwania kasy z norm Euro?

Sprzedaż nowych samochodów.

> Np. w Polsce.

Wpływy z podatków, spowodowane sprzedażą nowych samochodów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> czyją kasę i jak ten proceder wygląda i kto na nim zarabia ?

Kto zarobił za wprowadzenie normy?

...

Kto zarabia w PL na handlu limitami emisji CO2? Jest w Poznaniu firma, która skupuje niewykorzystane limity i sprzedaje dalej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Sprzedaż nowych samochodów.

Gdyby nie było norm euro samochody były by prostsze i tańsze, a co za tym idzie sprzedaż większa. Dopóki nie ma żadnego podatku uderzającego w posiadaczy samochodów nie spełniających nowych norm, Twoja teza nie ma żadnych logicznych podstaw.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Najwyraźniej, mało jasno się wyraziłem, przytoczyłem(może niepotrzebnie bo widzę, że wprowadziłem

> niepotrzebne zamieszanie i dałem tym pretekst osobom mającym problem z czytaniem ze

> zrozumieniem, do robienia wycieczek osobistych), chodziło mi o to, że genealogia "eko ponad

> EURO4" w samochodach jest podobna/taka sama jak genealogia limitów CO2.

> Pozdrawiam BAS

Nożyce?

Akurat nie Ciebie miałem na myśli, lecz tzw ogół, który nie żarzy co zacz.

Napisano

> Kto zarobił za wprowadzenie normy?

> ...

> Kto zarabia w PL na handlu limitami emisji CO2? Jest w Poznaniu firma, która skupuje

> niewykorzystane limity i sprzedaje dalej.

> Pozdrawiam BAS

A możesz wyjaśnić mechanizm handlu powiązany z normami TOKSYCZNOŚCI spalin?

Napisano

> Sprzedaż nowych samochodów.

znasz może jakieś dokładne dane ile wynosi ten zarobek na ekologicznych dodatkach w nowych samochodach?

Bo ceny nowych aut są mniej więcej stałe, relatywnie, biorąc pod uwagę wartość pieniądza, nowe samochody przez ostatnie np. 10 lat mocno staniały. A kiedyś nie miały DPFów i spełaniały starsze normy? Gdzie więc ten zarobek? hmm.gif

Napisano

> Sibuj. Paliwo w Oleju nie ma nic wspólnego ze stanem filtra, a jedynie z metoda jego wypalania.

KvM.

Paliwo w oleju ma BARDZO dużo wspólnego ze stanem filtra.

Jeżeli układ jest sprawny i wszystko działa OK to żadne "przybytki" nie następują.

Przybywanie oleju jest objawem PROBLEMÓW z DPF.

Problemów wynikających z jego NIESPRAWNOŚCIĄ, a nie z tym, że w ogóle jest....

Napisano

> dokladnie

> w szczegolnosci z niemozliwoscia dokonczenia procedury wypalania albo jej nieskutecznoscia

> dlatego przy zapchanym DPFie to paliwo bedzie pojawialo sie czesciej

Zapchanym = niesprawnym.

Dodatkowo nasycanym regularnie kopciem jak z ikarusa...

Napisano

> Gdzie więc ten zarobek?

Hint: popyt.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Hint: popyt.

> Pozdrawiam BAS

prosty człowiek jestem, wyjaśnij ok.gif

Napisano

> Jeżeli układ jest sprawny i wszystko działa OK to żadne "przybytki" nie następują.

Powiedz to właścicielom nowych Volvo, nie wiem jak teraz, ale pierwsze autka z DPF'em miały problem przybywania "oleju", dawno się tematem nie interesowałem, ale wiem, że Volvo przez 2 lata pracowało nad poprawą tej sytuacji.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Powiedz to właścicielom nowych Volvo, nie wiem jak teraz, ale pierwsze autka z DPF'em miały problem

> przybywania "oleju", dawno się tematem nie interesowałem, ale wiem, że Volvo przez 2 lata

> pracowało nad poprawą tej sytuacji.

> Pozdrawiam BAS

cala reszta aut tez. Wystarczy pare razy zgasic auto podczas wypalania. Poziom oleju bedziesz mial wiekszy.

Ale odpusc sobie, nie przekonasz. Szkoda klawiatury.

Napisano

> Powiedz to właścicielom nowych Volvo, nie wiem jak teraz, ale pierwsze autka z DPF'em miały problem

> przybywania "oleju", dawno się tematem nie interesowałem, ale wiem, że Volvo przez 2 lata

> pracowało nad poprawą tej sytuacji.

Powiedziałem sobie :->

Mówisz, że to co mówią w "tórbo kameże" święte jest? :->

Napisano

> KvM.

> Paliwo w oleju ma BARDZO dużo wspólnego ze stanem filtra.

> Jeżeli układ jest sprawny i wszystko działa OK to żadne "przybytki" nie następują.

> Przybywanie oleju jest objawem PROBLEMÓW z DPF.

> Problemów wynikających z jego NIESPRAWNOŚCIĄ, a nie z tym, że w ogóle jest....

To widać wszystkie nowe beemki maja fabrycznie niesprawne filtry. Ojoj co to sie człowiek dowiaduje. I są one niesprawne tak raz na kilka tys km Akurat wtedy kiedy sie nie dokończy procedura wypalania.

Napisano

> Kto zarobił za wprowadzenie normy?

> ...

> Kto zarabia w PL na handlu limitami emisji CO2? Jest w Poznaniu firma, która skupuje

> niewykorzystane limity i sprzedaje dalej.

> Pozdrawiam BAS

sprawa CO2 to trochę inny kaliber, normami euro się nie handluje icon_rolleyes.gif

więc nie widzę tu związku

Napisano

> To widać wszystkie nowe beemki maja fabrycznie niesprawne filtry. Ojoj co to sie człowiek

> dowiaduje. I są one niesprawne tak raz na kilka tys km Akurat wtedy kiedy sie nie dokończy

> procedura wypalania.

Nie wiem, nie znam się, w życiu nawet nie stałem koło fury z DPF.

Wiesz - w ałtoświecie tak napisali, to powtarzam, nie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.