Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ekologicznosc DPF (FAP)

Featured Replies

Napisano

> prosty człowiek jestem, wyjaśnij

Wprowadzamy limity emisji dot. spalin, nakładamy podatki na samochody, uzależnione od składu spalin itd. Ludzie by nie płacić wyższych opłat, sprzedają stare samochody do krajów gdzie nie ma takich opłat i przychodzą do salonów, gdzie kupują nowe "eko" samochody.

Jest jeszcze aspekt "jestem eko", który też może mieć wpływ na popyt.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Powiedziałem sobie :-

> Mówisz, że to co mówią w "tórbo kameże" święte jest? :-

Mówię, że jest w tym ziarnko prawdy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wprowadzamy limity emisji dot. spalin, nakładamy podatki na samochody, uzależnione od składu spalin

> itd. Ludzie by nie płacić wyższych opłat, sprzedają stare samochody do krajów gdzie nie ma

> takich opłat i przychodzą do salonów, gdzie kupują nowe "eko" samochody.

> Jest jeszcze aspekt "jestem eko", który też może mieć wpływ na popyt.

> Pozdrawiam BAS

Moga rownie dobrze kupic starsze auto noPB i po klopocie grinser006.gif

Napisano

> Wprowadzamy limity emisji dot. spalin, nakładamy podatki na samochody, uzależnione od składu spalin

> itd. Ludzie by nie płacić wyższych opłat, sprzedają stare samochody do krajów gdzie nie ma

> Pozdrawiam BAS

No i super, ludzie jeżdżą nowszymi, bezpieczniejszymi samochodami, do tego mniej trują siebie i innych, inni na tym zarobią, zapłacą większe podatki, gospodarka się kręci.

Co tu jest nie tak? hmm.gif

Napisano

> Pozdrawiam BAS

W krajach które wprowadziły tego typu opłaty nie odnotowano szturmu na salony połączonego z załamaniem się rynku wtórnego...

Jeśli już, to nastąpiło wyzbycie się "dziesiątego auta w rodzinie"

Aha - zauważ, że samochody z EUR4 posiadające 10+ lat też istnieją (sam takowy posiadam).

Napisano

> No i super, ludzie jeżdżą nowszymi, bezpieczniejszymi samochodami, do tego mniej trują siebie i

> innych, inni na tym zarobią, zapłacą większe podatki, gospodarka się kręci.

> Co tu jest nie tak?

UKŁAD!

Napisano

> Moga rownie dobrze kupic starsze auto noPB i po klopocie

Np. BBM noPB EURO3 i nie wjechać do Umweltzone'y.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mówię, że jest w tym ziarnko prawdy.

Nie wiem, nie znam się, w życiu na oczy wolwa z depeefem nie widziałem :->

Napisano

> Np. BBM noPB EURO3 i nie wjechać do Umweltzone'y.

> Pozdrawiam BAS

No dobra, moze niekoniecznie Fiata wink.gif

Napisano

> UKŁAD!

a to przepraszam. Ja jestem tylko zwykłym, szeregowym lemingiem i nie znam się na tym hehe.gif

Napisano

> No i super, ludzie jeżdżą nowszymi, bezpieczniejszymi samochodami, do tego mniej trują siebie i

> innych, inni na tym zarobią, zapłacą większe podatki, gospodarka się kręci.

> Co tu jest nie tak?

Gdyby to był czysty wymysł władz to miałbyś gospodarkę sterowaną przez "rząd", obstawiam, że producenci samochodów w jakiś sposób pomogli w podjęciu takich a nie innych decyzji.

Ok, idę do yamki i obiecuję regularnie kupować nowe samochody.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pozdrawiam BAS

hmm czy wprowadzenie obowiązkowej poduszki, potem ABS, a wcześniej pasów to też zmowa ?

świat idzie do przodu, kiedyś lało się ołowiową benzynę i było git,

Napisano

> hmm czy wprowadzenie obowiązkowej poduszki, potem ABS, a wcześniej pasów to też zmowa ?

> świat idzie do przodu, kiedyś lało się ołowiową benzynę i było git,

Żebyśmy mieli jasność: nie posiadam samochodów bez ESP i nie planuję.

Skoro te dodatki są takie super, ludzie nie chcą kupować samochodów bez nich, to po co wprowadzać obowiązek?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Żebyśmy mieli jasność: nie posiadam samochodów bez ESP i nie planuję.

> Skoro te dodatki są takie super, ludzie nie chcą kupować samochodów bez nich, to po co wprowadzać

> obowiązek?

po to żeby wszyscy mieli, a nie tylko ci bardziej świadomi ?

ile znasz ludzi co ekstra dopłaciło do ESP ?

szczerze to sam szukając auta zupełnie to pomijałem hmm.gif

Napisano

> Skoro te dodatki są takie super, ludzie nie chcą kupować samochodów bez nich, to po co wprowadzać

> obowiązek?

> Pozdrawiam BAS

Skoro to tylko wyciagnie kasy, to dlaczego nie wymyslono jeszcze DPFa do aut noPB?

Przeciez z pewnoscia daloby sie to jakos ladnie uargumentowac i wyciagnac z ludzi kolejne $$$?

Diesel bez DPF kopci sadza i nic sie na to nie poradzi...

Napisano

> obowiązek?

> Pozdrawiam BAS

Bo jak wszyscy będą mieli a jeden osioł się uprze to potem będzie powodował wypadki.

smile.gif

Napisano

> Nie wiem, nie znam się, w życiu nawet nie stałem koło fury z DPF.

> Wiesz - w ałtoświecie tak napisali, to powtarzam, nie?

Na to wychodzi niestety. Choć bardziej na to, ze zwyczajnie wyciagasz wnioski ze zjawisk których nie rozumiesz.

Napisano

> Skoro to tylko wyciagnie kasy, to dlaczego nie wymyslono jeszcze DPFa do aut noPB?

> Przeciez z pewnoscia daloby sie to jakos ladnie uargumentowac i wyciagnac z ludzi kolejne $$$?

> Diesel bez DPF kopci sadza i nic sie na to nie poradzi...

Co wiecej normy ztcp od euro 3 do euro 5 w przypadku benzyny są w zasadzie identyczne. Silniki te doszły do poziomu toksycznosci który jest akceptowalny i nikt na sile nie wymusza poprawy ponad to.

Napisano

> Gdyby to był czysty wymysł władz to miałbyś gospodarkę sterowaną przez "rząd", obstawiam, że

> producenci samochodów w jakiś sposób pomogli w podjęciu takich a nie innych decyzji.

> Ok, idę do yamki i obiecuję regularnie kupować nowe samochody.

> Pozdrawiam BAS

ciężke życie to musi być, tak wszędzie wietrzyć spiski hehe.gif

Napisano

> ciężke życie to musi być, tak wszędzie wietrzyć spiski

Nie doszukuję się spisku, ale nie wierzę w przypadek.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie wiem, nie znam się, w życiu na oczy wolwa z depeefem nie widziałem :-

Czasem pie... znaczy gadasz 3 po 3 (z tym nie przybywaniem oleju)

U mnie na bagnecie jest: min - max - X

gdzie X jest oddalony z 6cm od max - to do X może się rozcieńczyć olej.

Teraz mam w połowie (po 5kkm ? )

Napisano

> Co wiecej normy ztcp od euro 3 do euro 5 w przypadku benzyny są w zasadzie identyczne. Silniki te

> doszły do poziomu toksycznosci który jest akceptowalny i nikt na sile nie wymusza poprawy

> ponad to.

między euro4 a euro 5 to może, ale od euro 3 to dość duży skok

CO z 2.3 na 1, a NOx z 0,15 na 0,06

Napisano

> Nie doszukuję się spisku, ale nie wierzę w przypadek.

> Pozdrawiam BAS

Bo tu nie ma przypadku. Spaliny diesla są rakotworcze. Trzeba było coś z tym zrobić i zrobiono.

Napisano

> między euro4 a euro 5 to może, ale od euro 3 to dość duży skok

> CO z 2.3 na 1, a NOx z 0,15 na 0,06

Pisałem z pamięci. Widać wadliwej.

Napisano

> Pisałem z pamięci. Widać wadliwej.

ok.gif

ciekawostką jest że zejście z euro2 do euro5 uzyskano w sumie tylko precyzją dawkowania paliwa hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Zapytaj ludzi z rakiem płuc o ekologiczność DPF.

i na pewno zostalo to spowodowane dieselami a nie fajkami czy innym azbestem...

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, nie znam się, w życiu na oczy wolwa z depeefem nie widziałem :-

a w ilu badales dosyc czesto poziom oleum?

Napisano
  • Autor

> To widać wszystkie nowe beemki maja fabrycznie niesprawne filtry. Ojoj co to sie człowiek

> dowiaduje. I są one niesprawne tak raz na kilka tys km Akurat wtedy kiedy sie nie dokończy

> procedura wypalania.

dokladnie o tym pisalem

dodatkowo jak DPF jest przypchany auto caly czas probuje go wypalic => oleju przybywa czesciej i wiekszej ilosci

Napisano
  • Autor

> Niestety Ty pokazałeś, że masz gdzieś innych ludzi. Gardzisz ich zdrowiem i dla paru złotych

> oszczędności będziesz ich truł.

"chwilowo"

a poza tym mysle, ze spaliny mojego auta sa i tak sporo czystsze niz wiekoszsci innych na naszych drogach 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko fajnie, tylko jeśli tak nam zależy na zdrowiu ludzi, to czy nie należałoby tego wynalazku

> zrobić maksymalnie tanim, tak żeby był dostępny dla jak największej liczby ludzi?

marże chyba faktycznie sa na tym maksymalne poustawiane bo zamiennikow brak

inna inszosc, ze to jest dosyc drogie w produkcji bo zawiera szlachetne materialy

Napisano

> 1. W aucie z filtrem czesto gesto pojawia sie ON w oleju = trzeba czesto wymieniac olej (u mnie

> ponad 8 litrow)

W samochodach z FAP problem nie wystepuje.

> 2. Na chwile obecna (chociaz jeszcze malo przejechalem w zwyklych warunkach) wyglada, ze auto spala

> co najmniej 0,5 litra paliwa mniej

W moim samochodzie raczej juz bym nie oczekiwal zmniejszenia spalania.

> 3. Sam filtr tez trzeba wyprodukowac wiec zuzywa sie surowce i produkuje zanieczyszczenia

> itd itp

Owszem, ale jest pewnie "pare" rownie zbednych elementow na swiecie, ktore tez zuzywaja surowce i generuja zanieczyszczenia na etapie produkcji.

Napisano

> W samochodach z FAP problem nie wystepuje.

Mam DPF (suchy). Kiedyś podobno przybywało oleju, potem wprowadzono aktualizację softu zmniejszającą dawkę dopalającą paliwa i oleju przybywa na prawdę nieznacznie (na pewno mniej niż max na bagnecie). Nie mam nawet pewności, czy efektu tego nie powoduje np. zużywająca się pompa CR.

Po za tym wymieniając olej co 15 tys km, jeśli nawet by oleju przybyło do maksa, to i tak nie ma to większego znaczenia.

Napisano

> a w ilu badales dosyc czesto poziom oleum?

Mariuszku, powyżej max wyzwala się kontrolka i sprzęt jedzie z płaczem do serwisu.

Tzn inaczej - jechałBY, gdyby takie coś wystąpiło.

Ale - znów - ja się nie znam, w życiu nie miałem ani pół sztuki wolwa z depeefem, więc hop do yamky, bo "mówię o tym, czego nie rozumiem".

Napisano

> Czasem pie... znaczy gadasz 3 po 3 (z tym nie przybywaniem oleju)

> U mnie na bagnecie jest: min - max - X

> gdzie X jest oddalony z 6cm od max - to do X może się rozcieńczyć olej.

> Teraz mam w połowie (po 5kkm ? )

Dan, powtórzę - nie znam się, nie widziałem wolwa z depeefem na oczy.

Z całą pewnością gdybym widział, to popsutego, bo przecież to jest oczywista oczywistość, że depeefy psują.

A i olej wylewałby się górnym korkiem wlewowym.

Napisano

> dokladnie o tym pisalem

> dodatkowo jak DPF jest przypchany auto caly czas probuje go wypalic => oleju przybywa czesciej i

> wiekszej ilosci

Upewnię się - Ty (gdy jeszcze miałeś) to stale miałeś nie tyle przytkany, ile sprzęta z racji nieszczelności dolotu walącego sadzą jak Ikarus?

Jak rozumiem powyższe nie wyczerpuje pojęcia "samochód niesprawny" (bo skoro kółka się jeszcze kręcą, to znaczy, że sprawny)?

Tylko się upewniam.

Napisano

> marże chyba faktycznie sa na tym maksymalne poustawiane bo zamiennikow brak

> inna inszosc, ze to jest dosyc drogie w produkcji bo zawiera szlachetne materialy

I tak i nie.

Filtr cząstek stałych do Hjundaja i30 stał kiele 3kpln.

Do Kia Cee'd - kole 11 (jedenastu) kpln.

Źródło nie do końca sprawdzone, ale potwierdzone telefonicznie.

Analogicznie jest np przy cenach osprzętu do np Mitsubishi z blagam.gifnajbardziejblagam.gifkultowymblagam.gifzblagam.gifsilnikówblagam.gif

Napisano

> Paliwo w oleju ma BARDZO dużo wspólnego ze stanem filtra.

> Jeżeli układ jest sprawny i wszystko działa OK to żadne "przybytki" nie następują.

Ok to proszę o wyjaśnienie czemu mi przybywa oliwy a filtr mam sprawny podobnie jak reszte tego ustrojstwa co go wspomaga? Sprawny to znaczy o takich samych parametrach jak 2 auta nowe z salonu które miałem okazję przebadać na tę i inną okoliczność.

Podpowiedź: najczęściej w jednym kawałku max 12 km trasy rano i tyle samo po południu.

Oliwy przybywa i pewnie z tego względu mądry komp auta kazał ją zmienić po 8 tyś zamiast po 30 jak podaje instrukcja na papierze

Napisano

> "chwilowo"

> a poza tym mysle, ze spaliny mojego auta sa i tak sporo czystsze niz wiekoszsci innych na naszych

> drogach

"Mój pierd jest szlachetniejszy niż reszty plebsu".

Napisano

> Ok to proszę o wyjaśnienie czemu mi przybywa oliwy a filtr mam sprawny podobnie jak reszte tego

> ustrojstwa co go wspomaga? Sprawny to znaczy o takich samych parametrach jak 2 auta nowe z

> salonu które miałem okazję przebadać na tę i inną okoliczność.

Jak to zbadałeś?

Dymomierzem na SKP?

Analizatorem na SKP?

Proszcię...

> Podpowiedź: najczęściej w jednym kawałku max 12 km trasy rano i tyle samo po południu.

> Oliwy przybywa i pewnie z tego względu mądry komp auta kazał ją zmienić po 8 tyś zamiast po 30 jak

> podaje instrukcja na papierze

Niewłaściwa eksploatacja pojazdu/niewłaściwa konstrukcja pojazdu (producent dał d...).

Powtórzę - ja się NIE ZNAM i NIE MAM ŻADNEGO AUTA Z F.Cz.S.

A gdybym miał, to nawet zapalićby nie chciał, taki byłby popsuty.

Napisano

> hmm czy wprowadzenie obowiązkowej poduszki, potem ABS, a wcześniej pasów to też zmowa ?

> świat idzie do przodu, kiedyś lało się ołowiową benzynę i było git,

Ssssłucham?!

Napisano
  • Autor

> Mariuszku, powyżej max wyzwala się kontrolka i sprzęt jedzie z płaczem do serwisu.

> Tzn inaczej - jechałBY, gdyby takie coś wystąpiło.

ale czy to oznacza, ze tego oleum nie przebywa???

IMO nie

> Ale - znów - ja się nie znam, w życiu nie miałem ani pół sztuki wolwa z depeefem, więc hop do

> yamky, bo "mówię o tym, czego nie rozumiem".

jak tam sobie zyczysz

nawet moge Cie tam nawiedzic zlosnik.gif

Napisano

> ale czy to oznacza, ze tego oleum nie przebywa???

> IMO nie

Gdybym się znał, to powiedziałbym, że w SPRAWNYM silniku taki problem by nie wystąpił.

Ale jeżeli mówimy o samochodzie, do którego alladyn ze swoją lampą przylatuje helikopterem, to...

Ale dobra, bo znowu wyjdzie, że się znam albocuś.

Wiesz Mariusz - ja powiem coś bardzo niepopularnego.

Sprawny, świeży samochód z ludzkim przebiegiem wolny jest od takich problemów, o jakich piszą tu ludzie...

Napisano
  • Autor

> Sprawny, świeży samochód z ludzkim przebiegiem wolny jest od takich problemów, o jakich piszą tu

> ludzie...

samochod powinien posluzyc nieco dluzej niz 3lata/150kkm ....

Napisano

> Sprawny, świeży samochód z ludzkim przebiegiem wolny jest od takich problemów, o jakich piszą tu

> ludzie...

kiedy do Ciebie dotrze, ze czasami mozesz nie miec racji?

Przybywanie oleju jest spowodowane przerywaniem procesu wypalania. Im czesciej mu przeszkadzasz tym wiecej masz oleju. Dlatego szybciej przybywa oleju w autach, ktore robia krotkie (lub wolne) odcinki.

Bez problemu da sie to zrobic w nowym aucie prosto z salonu.

Oczywiscie zaraz napiszesz, ze nowe auto moze byc zepsute. Albo jeszcze wymyslisz z 20 pomyslow z gatunku "i tak mam racje"

Napisano

> Gdybym się znał, to powiedziałbym, że w SPRAWNYM silniku taki problem by nie wystąpił.

> Ale jeżeli mówimy o samochodzie, do którego alladyn ze swoją lampą przylatuje helikopterem, to...

> Ale dobra, bo znowu wyjdzie, że się znam albocuś.

> Wiesz Mariusz - ja powiem coś bardzo niepopularnego.

> ludzie...

Nie kolego. Nowy samochód z systemem dolewania paliwa będzie miał ten problem. To zależy wyłącznie od sposobu eksploatacji. Dotyczy to w zasadzie wszystkich marek, które stosują taki sposób wypalania filtra. Wiele osób w tym i Ty zwyczajnie problemu nie widzi, bo oleju w silniku ubywa w tempie w jakim przybywa ON, więc poziom pozostaje stały.

Napisano
  • Autor

> Upewnię się - Ty (gdy jeszcze miałeś) to stale miałeś nie tyle przytkany, ile sprzęta z racji

> nieszczelności dolotu walącego sadzą jak Ikarus?

> Jak rozumiem powyższe nie wyczerpuje pojęcia "samochód niesprawny" (bo skoro kółka się jeszcze

> kręcą, to znaczy, że sprawny)?

> Tylko się upewniam.

cholera wie kiedy ta dziurka w dolocie sie pojawila

jakby od dawna walil sadza jak Ikarus to pewnie wczeniej bylby helikopter i "increased emissions"

NB wspomniany Alladyn zapewne pojawil sie w wyniku wlasnie dolania paliwa do oleum

Napisano

> cholera wie kiedy ta dziurka w dolocie sie pojawila

> jakby od dawna walil sadza jak Ikarus to pewnie wczeniej bylby helikopter i "increased emissions"

Przez pewien czas sprzęt wyrabiał.

Szczelina też zapewne w jakiś sposób postępowała.

Tu był klasyczny problem w tym, że odchyły były za niskie, żeby wyzwolić MIL (żeby helikopter przyleciał).

Z drugiej strony sprawny (jeszcze) filtr powodował, że nie było WIDAĆ kopcia.

Sam widziałeś (naprzemiennie z niewidzeniem) jak fajdał bez tego'ż filtra (ażeś miał żar w majtasach).

Sam sobie odpowiedz, w jakich warunkach toto pracowało i czy miało prawo działać tak, jak to sobie wymyślił producent.

Cud, że i tak tyle wytrzymało.

> NB wspomniany Alladyn zapewne pojawil sie w wyniku wlasnie dolania paliwa do oleum

Też tak uważam.

Ergo - praprzyczyną była pierdoła, której nikt odpowiednio nie zdiagnozował, a nie filtr sam w sobie.

Bo w naszym pięknym kraju podpina się euroscan i skoro "nie ma kodów, to jest caca".

Ludzi, którzy UMIEJĄ czytać dane "na gorąco" i je interpretować jest niewielu niestety.

Napisano

> Jak to zbadałeś?

> Dymomierzem na SKP?

> Analizatorem na SKP?

> Proszcię...

facepalm%5B1%5D.gif

Techem 2.. DPF w nowej Astrze/Vectrze 1.9 wypalał sie do mniej wiecej 15-18% zapełnienia. Czyli książkowo jak podaje producent. Mój po 100 tyś też. Inne parametry były też tak jak u mnie. Jedyna różnica to że tamte auta jeździły wiecej w dłuższych kawałkach jednorazowo i wypalanie było co 600-900 km a nie jak u mnie co 300-400. Tylko u mnie przybywało i przybywa oliwy.

Niezagłębiając sie w szczeguły problem z DPFem i oliwą wynika częściej ze złego profilu jazdy niż z niesprawności układu. Jeśli jest niesprawność to wynika ona glównie z 2 przyczyn. pierwszą jest kręcona szafa i filtr jest już fizycznie zużyty. Druga to zły profil jazdy/głupota userów co powoduje czasami ubicie nawet sprawnego filtra. Znam paru magików którzy wyłączali auto jak im nagle spalanie chwilowe wzrastało...

> Niewłaściwa eksploatacja pojazdu

z punktu widzenia producenta właśnie taki profil jazdy jaki jest u mnie jest niewłaściwy. Na całe szczęście potrafię sobie z tym radzić ale gdy ktoś robi takim autem "trasy" 5 km w te i we wte to może mieć duży kłopot z oliwą i nie wynika to ze złego stanu DPFa czy jego kabloteki i czujników.

Napisano

> z punktu widzenia producenta właśnie taki profil jazdy jaki jest u mnie jest niewłaściwy. Na całe

> szczęście potrafię sobie z tym radzić ale gdy ktoś robi takim autem "trasy" 5 km w te i we wte

> to może mieć duży kłopot z oliwą i nie wynika to ze złego stanu DPFa czy jego kabloteki i

> czujników.

Widzisz.

Pic polega na tym, że mam (znaczy nie mam i się nie znam) także samochody bujane tylko po mieście i to przez mało kumatych ludzi.

I - cholercia - też nie ma żadnych problemów...

Napisano

> samochod powinien posluzyc nieco dluzej niz 3lata/150kkm ....

Są takie, co mają 200+ i jeżdżą.

I nie mają problemów.

Chcesz klucze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.