Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 159 - co z nią nie tak?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pół roku temu jak szukałem auta to nie było zadnych poniżej 40tys.

Teraz wchodze na allegro a tam pełno.

Jakąs wade konstrukcyjna maja czy co?

Pozdro!

Napisano

> Witam!

> Pół roku temu jak szukałem auta to nie było zadnych poniżej 40tys.

> Teraz wchodze na allegro a tam pełno.

> Jakąs wade konstrukcyjna maja czy co?

> Pozdro!

Nie, to bardzo dobry, bezawaryjny, udany, tani w eksploatacji i piękny samochód.

Napisano

> Słowo klucz :

> - utrata wartości

> - mało popularny samochód

Taka zmiana w pół roku?

Napisano

> Taka zmiana w pół roku?

a jak inaczej to wytłumaczysz?? ....

Jeśli nie ma popytu na daną rzecz to ceny idą w dół. I w przypadku samochodów to nie tylko alfa 159 , ale większość pojazdów.

Napisano

> a jak inaczej to wytłumaczysz?? ....

Np zakończeniem produkcji tego modelu...

Napisano

> Nie, to bardzo dobry, bezawaryjny, udany, tani w eksploatacji i piękny samochód.

lubię alfę 159, ale nie rozpędzałbym się aż tak hehe.gif

Napisano
  • Autor

> lubię alfę 159, ale nie rozpędzałbym się aż tak

Mógłbym Cię prosic o wiecej szczegółów? smile.gif

Bo się mocno zastanawiam nad kupnem.

Napisano

na pewno nie sugeruj się raportami ..... Niby stoi lepiej od passata wg dekry... ale przebadano ponad 10 razy mniejszą liczbę pojazdów .... i prawie 100% z przebiegiem do 50tys km wink.gif ...

Najlepiej pytać użytkowników ... osobiście złych słów nie słyszałem , ale znam tylko jednego użytkownika....

Napisano

> na pewno nie sugeruj się raportami ..... Niby stoi lepiej od passata wg dekry... ale przebadano

> ponad 10 razy mniejszą liczbę pojazdów .... i prawie 100% z przebiegiem do 50tys km ...

> Najlepiej pytać użytkowników ... osobiście złych słów nie słyszałem , ale znam tylko jednego

> użytkownika....

Typowi "alfisti" też chyba nie są właściwym źródłem informacji, IMo dla nich każda awaria to kaprys pięknej Włoszki, która jak to kobieta, grymasić lubi smile.gif

Napisano

Znajomy ma Alfę 159 od nowości. Na gwarancji cały czas jeździł do ASO - a to wycieraczki przestały działać, a to elektronika szwankowała, cały czas coś się działo. Na lawecie co prawda nie jeździł, ale mimo wszystko. Miał po gwarancji sprzedawać, ale się wstrzymał i dobrze zrobił. Jak już się usunęło wszystkie niedoróbki fabryki (a jakość montażu i podzespołów tam jest iście fiatowska) i zrezygnował z ASO (czego nie popsuli Włosi skutecznie psuli Polacy), to auto zrobiło się bezawaryjne. Ostatnie 80 kkm Alfa jeździ absolutnie bezawaryjnie. Auto ładne, z charakterem, ale jednak Fiat. Myślę, że jak znajdziesz zadbany egzemplarz, to może sprawić wiele radości ok.gif

Napisano

> Ostatnie 80 kkm Alfa jeździ absolutnie bezawaryjnie. Auto ładne,

> z charakterem, ale jednak Fiat.

Jaki fiat? Przyjrzyj się bliżej tym samochodom...

Napisano

> Jaki fiat? Przyjrzyj się bliżej tym samochodom...

Made in Italy smirk.gif

Napisano

> Made in Italy

Ale głupie tłumaczenie i logika...

Napisano

> Ale głupie tłumaczenie i logika...

A co, Fiat już nie jest właścicielem Alfy? hehe.gif

Napisano

> A co, Fiat już nie jest właścicielem Alfy?

A co to ma do rzeczy? Audi jest właścicielem lamborghini i co to ma do rzeczy? Lambo (włoskie) = Fiat? smirk.gif

Napisano

> A co to ma do rzeczy? Audi jest właścicielem lamborghini i co to ma do rzeczy? Lambo (włoskie) =

> Fiat?

Audi jest właścicielem Lambo

Alfa należy do fiata ....

To co ma Lambo do Fiata ?? Coś dziwnie to pokojarzyłeś i przekręcasz słowa kolegi , który napisał prawdę ;p

Napisano

> A co to ma do rzeczy? Audi jest właścicielem lamborghini i co to ma do rzeczy? Lambo (włoskie) =

> Fiat?

Z czym masz problem? Alfa Romeo jest marką koncernu Fiat, są tam fiatowskie silniki i nie tylko. Samochody marki Alfa Romeo mają BARDZO dużo wspólnego z samochodami marki Fiat. Co innego np. Ferrari. Co ma do tego Lamborghini? spineyes.gif

Napisano

> Z czym masz problem? Alfa Romeo jest marką koncernu Fiat, są tam fiatowskie silniki i nie tylko.

> Samochody marki Alfa Romeo mają BARDZO dużo wspólnego z samochodami marki Fiat.

Np co?

> Co innego np.

> Ferrari. Co ma do tego Lamborghini?

Jak to co? Pozwól, że zacytuję:

Quote:

Made in Italy

smirk.gif

Napisano

> Np co?

Np. silniki JTD.

> Jak to co? Pozwól, że zacytuję:

> Quote:

> Made in Italy

Widzę, że tobie trzeba chyba odpisywać jak dziecku, żebyś zrozumiał. Tak, są robione we Włoszech, w fabrykach Fiata. Tak lepiej?

Napisano

> Jaki fiat? Przyjrzyj się bliżej tym samochodom...

Dla uproszczenia, przyjmijmy, że wszystko co jest obsługiwane przez FES/MES jest Fiatem, wliczając w to Suzuki SX4. wink.gif

Można też przyjąć, że wszystko do czego zajdziesz części w Eper'ze jest Fiatem.

Mój stosunek do samochodów grupy Fiat, pewnie znasz i mimo wszystko uważam, że AR/L to jest Fiat.

To, że AR jest marką sportową w grupie a Lancia marką luksusową to już inna bajka.

Z pozycjonowania AR wynika to, że AR147, które jest odpowiednikiem Stilo, ma inne zawieszenie niż Stilo, ale silniki diesla, elektronika i wiele innych są wspólne/podobne o designie nie dyskutujemy bo różnice są oczywiste.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Np. silniki JTD.

I to jest Twój argument?

Zatem Opel to też ma BARDZO dużo wspólnego z Fiatem? hehe.gif

> Widzę, że tobie trzeba chyba odpisywać jak dziecku, żebyś zrozumiał. Tak, są robione we Włoszech, w

> fabrykach Fiata. Tak lepiej?

Tak lepiej. Bo nijak nie mają te samochody związku ze sobą...

Napisano

> I to jest Twój argument?

Tak.

> Zatem Opel to też ma BARDZO dużo wspólnego z Fiatem?

Niektóre modele - owszem (np. Corsa - Grande Punto).

> Tak lepiej. Bo nijak nie mają te samochody związku ze sobą...

Nie, oczywiście, nijak i w ogóle hahaha.gif

Napisano

> I to jest Twój argument?

> Zatem Opel to też ma BARDZO dużo wspólnego z Fiatem?

> Tak lepiej. Bo nijak nie mają te samochody związku ze sobą...

Mają .... wiele elementów ZAWIESZENIA, SILNIKÓW, ELEKTRYKI rostaw kół itp itd. jest zamiennych z częściami Fiatów ...

To jakim cudem te samochody się nijak mają do siebie ??

Może skoda się nijak ma do VW ? wg Ciebie wink.gif

Napisano

> Dla uproszczenia, przyjmijmy, że wszystko co jest obsługiwane przez FES/MES jest Fiatem, wliczając

> w to Suzuki SX4.

Dosyć spore uproszczenie. W sumie naciąganie rzeczywistości...

> Można też przyjąć, że wszystko do czego zajdziesz części w Eper'ze jest Fiatem.

To też ciekawe...

> Mój stosunek do samochodów grupy Fiat, pewnie znasz i mimo wszystko uważam, że AR/L to jest Fiat.

A jechałeś jednym i drugim? Mam bezpośrednie porównanie delty i giulietty i uwierz mi, ale jeden z drugim nie mają ze sobą niewiele wspólnego. Zupełnie inna myśl i rozwiązania. Od śmiesznego włączania wycieraczek w alfie po zupełnie inne body. W delcie dokładasz manetkę tempomatu, w alfie wymieniasz cały pająk po zdjęciu kierownicy, a aso i tak nie potrafi uruchomić tej funkcji, bo serwisowy komputer nie ma takiej funkcji. Zupełnie inne felgi 5 śrub vs 4, brak języka polskiego w alfie w komputerze a na oko przecież wyglądają podobnie itd... To są KOMPLETNIE różne samochody...

> To, że AR jest marką sportową w grupie a Lancia marką luksusową to już inna bajka.

A gdzie unifikacja rozwiązań jak w vw/audi/skodzie? Teza, że mają wspólny katalog części i silniki, co równa je ze sobą jest słaaaba...

Napisano

Poproszę o wypowiedzi merytoryczne - osobiste dyskusje prowadźcie via priv. zolta.gif

Napisano

> Tak.

> Niektóre modele - owszem (np. Corsa - Grande Punto).

Nie tylko. Silniki fiata w wielu modelach opla są montowane zupełnie jak w alfie i fiacie... I to nie czyni ich fiatami...

> Nie, oczywiście, nijak i w ogóle

Montaż silnika fiata w alfie nie czyni go fiatem. Dla mnie to nadal jest alfa jak opel oplem. Proste jak pęczek drutu.

Napisano
Nie wiem co i jak, ale powiem Ci że to jest najmniej oblewająca przeglądy rejestracyjne Alfa z jaką miałem styczność waytogo.gif. Tj. praktycznie każda, która do mnie przyjeżdża wyjeżdża z certyfikatem dopuszczenia do ruchu. Jeżeli jednak tego certyfikatu nie dostaje to dlatego, że np. nie świeci jej jakaś żarówka/ma łysą oponę/itp. waytogo.gif.
Napisano

> A jechałeś jednym i drugim?

Mam Stilo, czasami jeżdżę kumpla AR147. Póki co nietypowe(nie występujące w zamienniku) części do jego AR kupowałem w ASO Fiata.

Nie twierdzę, że są to identyczne autka bo nie są, ale wiele rozwiązań jest wspólnych.

Przykładowo akumulator ciśnienia od Stilo Babart stosuje się do AR 147 Selespeed bo jest identyczny, ale nie występuje w Eperze jako oddzielna(bez pompy) część do AR.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Typowi "alfisti" też chyba nie są właściwym źródłem informacji, IMo dla nich każda awaria to kaprys

> pięknej Włoszki, która jak to kobieta, grymasić lubi

Śmiem twierdzić, że jest to spowodowane świadomym, przemyślanym wyborem. Tak się składa, że 159 jest najlepszym modelem Alfy od lat i na rynku wtórnym jest naprawdę ciekawą opcją.

Napisano

> Witam!

> Pozdro!

Bo to Alfa.

Jest cała masa ludzi, którzy szukając używanego auta, nawet nie pomyślą o Alfie. Skojarzenie jest jedno: koszty i awarie.

Ja na ten przykład tak pomijam marki francuskie, chociaż może większość modeli na to nie zasłużyła. Stereotyp i już.

Samo auto jest dla nie wiadomo kogo. Jest duże z zewnątrz i ciasne w środku. Rodziny go nie kupują żeby wozić dzieciaki.

Auto pali więcej niż konkurencja, głównie z powodu swojej dziwnie dużej masy.

Te dwa powyższe akapity już chyba mówią trochę o łatwości sprzedaży Alfy. Stąd trzeba zejść z ceną.

Ja się nie wypowiem na temat awaryjności tego samochodu. Po pierwsze za mało nim jeszcze przejechałem, a po drugie kupiłem egzemplarz w zaiste okazyjnej cenie, więc jakiekolwiek awarie nie powinny dziwić wink.gif O dziwo samochód jeździ zlosnik.gif

Napisano

> Z czym masz problem? Alfa Romeo jest marką koncernu Fiat, są tam fiatowskie silniki i nie tylko.

> Samochody marki Alfa Romeo mają BARDZO dużo wspólnego z samochodami marki Fiat.

Z uwagi na ciekawą politykę Fiata, Alfa nie ma prawie nic wspólnego z Fiatami. Nie wiem dlaczego tak robią i jak im się to opłaca.

Poza nielicznymi wyjątkami (Mito/Grande Punto), to nawet płyty podłogowe są inne, albo bardzo zmienione pomiędzy różnymi modelami tych dwóch marek o zbliżonej wielkości. Patrz Alfa 147 i Stilo.

Wspólne są silniki diesla, ale też nie do końca (np inna skrzynia biegów dokładana). We Fiacie stosują najczęściej inne silniki benzynowe niż w Alfie.

Wnętrza są inne. To nie kopie VW/Skoda z innym logiem.

Coś słyszałeś, ale niewiele zapamiętałeś.

Jeśli twierdzisz że wspólny silnik to wszystko, to sprawdź ile marek jeździ z silnikami Fiata/Alfy

Napisano

> Witam!

> Pozdro!

1. bo to alfa tongue.gif auto w powszechnej opinii awaryjne , moje doświadczenia z marką by to potwierdzały

2. od pewnego czasu policjanci zaczęli jeździć takimi, poziom prestiżu znacznie spadł zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> We Fiacie

> stosują najczęściej inne silniki benzynowe niż w Alfie.

Rozpędziłeś się. Dziś właściwie wszystkie benzyniaki są te same. Od wolnossącego 1.4 w MiTo przez zwykłego T-Jeta, do T-Jeta Multiaira. Jedynie występujący w Alfach 1.8 turbo na razie nie występuje we Fiatach

Napisano

> Rozpędziłeś się. Dziś właściwie wszystkie benzyniaki są te same. Od wolnossącego 1.4 w MiTo przez

> zwykłego T-Jeta, do T-Jeta Multiaira. Jedynie występujący w Alfach 1.8 turbo na razie nie

> występuje we Fiatach

teraz 1.8T, wcześniej np. TS nie występowały we fiatach...

Napisano

> (np inna skrzynia biegów dokładana).

Nie wiem jak z skrzyniami manualnymi, ale AISIN AF40-6 występuje zarówno w AR159/Brera/Spider jak i w Fiacie Krowa.

Marelli SELESPEED CFC300 Automatic Gearbox występuje w:

- AR159,

- AR Brera,

- AR Spider,

- Fiat NB,

- Fiat GP/Evo,

- Fiat Fiorino,

- Fiat Linea,

- Fiat Qubo,

- Lancia Delta,

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Rozpędziłeś się.

Może i tak. Ciągle myślę o tej 159. Tam nie ma fiatowskich silników. Benzynowe są od GM.

>Dziś właściwie wszystkie benzyniaki są te same. Od wolnossącego 1.4 w MiTo przez

> zwykłego T-Jeta, do T-Jeta Multiaira. Jedynie występujący w Alfach 1.8 turbo na razie nie

> występuje we Fiatach

1.7T nie ma we Fiacie.

MultiAir jest tu i tu ok.gif, ale najpierw było w Alfie. Fakt, teraz trochę zunifikowali silniki.

Czy płyta podłogowa z Gulietty i Bravo jest taka sama? Chyba nie? A mogli dać to samo.

Bravo ma z tyłu belkę, a Gulietta? Wielowahacz?

Napisano

> Może i tak. Ciągle myślę o tej 159. Tam nie ma fiatowskich silników. Benzynowe są od GM.

W Fiacie Krowa tak samo(1.8 140KM, 2.2 147KM, oba GM).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie wiem jak z skrzyniami manualnymi, ale AISIN AF40-6 występuje zarówno w AR159/Brera/Spider jak i

> w Fiacie Krowa.

To jest automat od 2.4?

To miałem własnie na mysli pisząc "Wspólne są silniki diesla, ale też nie do końca (np inna skrzynia biegów dokładana)"

W Alfie do wyboru automat/manual, w Cromie tylko ten automat. Logika by nawet podpowiadała odwrotnie spineyes.gif

Napisano

> Może i tak. Ciągle myślę o tej 159. Tam nie ma fiatowskich silników. Benzynowe są od GM.

Tak, bo to jeszcze konstrukcja z czasów współpracy z GM.

> 1.7T nie ma we Fiacie.

> MultiAir jest tu i tu , ale najpierw było w Alfie. Fakt, teraz trochę zunifikowali silniki.

No właśnie, więc poza 1.8 turbo wszystkie są dokładnie te same. Mają inne napisy na plastikowych pokrywach silników. Np we Fiacie jest T-Jet a w Alfie Turbo Benzina zlosnik.gif

> Czy płyta podłogowa z Gulietty i Bravo jest taka sama? Chyba nie? A mogli dać to samo.

Nie, jest inna. Na płycie Bravo jest Lancia Delta. Gulietta to nowa płyta. Ale już ma swoich "bliźniaków": Dodge Dart w USA i Fiat Viaggio (czy jakoś tak) w Chinach. Niewykluczone, że następca Bravo (o ile będzie) w EU będzie dzielił płytę z Julką. Trzeba się pogodzić z unifikacją. Alfa to dziś żadna wyjątkowa marka, robią masówkę w popularnych segmentach jak wszyscy inni.

> Bravo ma z tyłu belkę, a Gulietta? Wielowahacz?

tak

Napisano

> W Fiacie Krowa tak samo(1.8 140KM, 2.2 147KM, oba GM).

1.8 występował w Cromie, ale 2.2 147KM już w Alfie nie było. Następny mocowo silnik w Alfie to już 1.7T, a później 3.2.

Zamiast 1.8, mogli wsadzić 1.4T-Jet które właśnie wchodziły na rynek, a nie wsadzili.

Debiut T-Jet to chyba 2007 rok, a Alfa 159 wchodziła w 2006(2005?).

Spokojnie mogli to zapakować po lifcie, ale pewnie byłoby zbyt "fiatowo".

Napisano

> Czy płyta podłogowa z Gulietty i Bravo jest taka sama? Chyba nie? A mogli dać to samo.

Nie mogli ponieważ wtedy Stilo było by już pradziadkiem.

Napisano

> To jest automat od 2.4?

Tak 1.9/2.4.

> To miałem własnie na mysli pisząc "Wspólne są silniki diesla, ale też nie do końca (np inna

> skrzynia biegów dokładana)"

> W Alfie do wyboru automat/manual, w Cromie tylko ten automat. Logika by nawet podpowiadała

> odwrotnie

Nie wiem czy w 2.4 był manual, ale w 1.9 masz do wyboru automat/manual.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zamiast 1.8, mogli wsadzić 1.4T-Jet które właśnie wchodziły na rynek, a nie wsadzili.

Wiem, że to 1.4 T-Jet ładnie wygląda na papierze, ale nie jestem przekonany, że byłoby to idealne rozwiązanie do tak ciężkich samochodów jak Krowa czy AR159.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tak, bo to jeszcze konstrukcja z czasów współpracy z GM.

Ta współpraca nadal trwa, 2.0cdti w Insigni to Fiatowski silnik.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam!

> Pozdro!

Miałem okazje służbowo jezdzić alfami 159 tylko sedany. 1.9jtd 120km i 150km, ostatnio 2.4 w automacie.

Co to silników 1.9 to tylko 150KM wtedy fajnie jedzie, auto piękne... daje frajde z jazdy. Co do minusów to cieżko chodzi skrzynia biegów slinka.gif i dziwnie bierze pedał sprzęgła, bardzo mało miejsca na tylnej kanapie, praktycznie zero. Swego czasu nawet byłem bliski kupna 159, ale ciężko było znaleść 1.9 150koni w automacie i w sedanie, dlatego odpuściłem temat.

Jeśli masz rodzinę 2 + 2 i dzieci już dorastają to bedą miały za mało miejsca na tyle.

Co do alfy 2.4 to tu całkowita porażka, totalny brak kultury pracy.

Co do awaryjności to psują się tak jak każde inne samochody.

Napisano

> Witam!

> Pozdro!

Ceny nieruchomości idą w dół. hehe.gif

Napisano

> Ceny nieruchomości idą w dół.

Jak widać, dzieł sztuki też. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ostatnio ogladalem sztuke za 5k ojro smile.gif poza ogolnym poobijaniem i zasyfieniem srodka nie była zła. Jedno co mogę Ci powiedzieć to BARDZO CIASNY SAMOCHOD - BARDZO!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.