Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odchudzenie samochodu

Featured Replies

Napisano

jakie macie pomysły na maksymalne odchudzenie auta.

Zakładamy że to już jest zrobione:

- wybebeszone wnętrze (deska rozdzielcza zostaje ale jest bardzo lekka)

- zdjęty gumolit z podłogi od wewnątrz

- fotele kubełki 7,5kg/sztuka

- akumulator 6kg

- wycięte wnętrze drzwi tylnych

- szyby z pleksi tył + tylne boczne (z przodu ponoć nie wolno)

- zbiornik paliwa ALU 20l

wszystko fajnie ale dojdzie klatka która zje trochę z powyższego wink.gif

czy opłąca się iść w drzwi/maski dorabiane z laminatu?

czy jeśli wspawana klatka będzie solidna można bez obaw wyciąć cały dach i zrobić z laminatu?

jakieś inne pomysły? zakładamy że nie chcemy żeby jakoś przesadnie lało się do środka w czasie deszczu grinser006.gif

Napisano

> wszystko fajnie ale dojdzie klatka która zje trochę z powyższego

> czy opłąca się iść w drzwi/maski dorabiane z laminatu?

> czy jeśli wspawana klatka będzie solidna można bez obaw wyciąć cały dach i zrobić z laminatu?

> jakieś inne pomysły? zakładamy że nie chcemy żeby jakoś przesadnie lało się do środka w czasie

> deszczu

Jak idziesz w klatkę i maskę/klapy z laminatu to możesz jeszcze pójść dalej i zrobić z laminatu przednie błotniki a nawet i dach.

Napisano

Drzwi, maski i blotniki z laminatu grinser006.gif

Lzejsze koła grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak idziesz w klatkę i maskę/klapy z laminatu to możesz jeszcze pójść dalej i zrobić z laminatu

> przednie błotniki a nawet i dach.

właśnie nie wiem czy mogę bo Łada ma spawane z nadwoziem błotniki, i nie wiem jak to się by miało do konstrukcji auta hmm.gif

Napisano

> jakie macie pomysły na maksymalne odchudzenie auta.

> Zakładamy że to już jest zrobione:

> - wybebeszone wnętrze (deska rozdzielcza zostaje ale jest bardzo lekka)

> - zdjęty gumolit z podłogi od wewnątrz

> - fotele kubełki 7,5kg/sztuka

> - akumulator 6kg

> - wycięte wnętrze drzwi tylnych

> - szyby z pleksi tył + tylne boczne (z przodu ponoć nie wolno)

> - zbiornik paliwa ALU 20l

> czy jeśli wspawana klatka będzie solidna można bez obaw wyciąć cały dach i zrobić z laminatu?

> jakieś inne pomysły? zakładamy że nie chcemy żeby jakoś przesadnie lało się do środka w czasie

> deszczu

Zrob troche dziur. ok.gif

Napisano

Klime wyjmij clown.gif

A tak serio to karbon. Ale jeśli chodzi o ładę to chyba nikt tego nie robi więc raczej pozostaje laminat, bo watpie bys sie rzucil na samorobke. Na felgach możesz sporo ugrać. 17stki mogą wazYc 6kg ztcp. Tylko niestety tanio nie jest. A jak znajdziesz tanio to daj mi znać. Please.

Napisano

> Jak idziesz w klatkę i maskę/klapy z laminatu to możesz jeszcze pójść dalej i zrobić z laminatu

> przednie błotniki a nawet i dach.

A jak sie robi dach? Wycina sie blachę ?

Napisano
  • Autor

> A co ze sztywnoscia?

klatka

Napisano

Dachu bym nie ruszal sosobiście. W rajdówkach jak ktos jest hardcorem to zrywa się całą powłoke lakierniczą i maluje tylko jedna warstwą lakieru.

Napisano

ja się kiedyś porwałem na odchudzenie wiązki elektrycznej zlosnik.gif ale w ładzie za wiele przewodów do wyrzucenia pewnie nie ma 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dachu bym nie ruszal sosobiście. W rajdówkach jak ktos jest hardcorem to zrywa się całą powłoke

> lakierniczą i maluje tylko jedna warstwą lakieru.

jesli bedzie klatka dobrze rozbudowana, to nie widze problemow, powycinac blache z bagaznika w miescu gdzie nie naruszy konstrukcji, wspawac jak najcienszą.

Napisano
  • Autor

> Pytanie brzmi:

> Do czego ma służyć samochód?

do zabawy zlosnik.gif

Napisano

> A co ze sztywnoscia?

Poszycie nie jest odpowiedzialne za sztywność - to część wymienna.

amstax101408_08%20copy.jpg

amstax101408_09%20copy.jpgamstax101408_10%20copy.jpgamstax101408_11%20copy.jpgamsta-x101508_05%20copy.jpgamsta-x101508_07%20copy.jpgamstax101508_08.jpg

Napisano

co jest dość logiczne - plexi pęka na duże ostre kawałki. W razie wypadku można sobie zrobić kuku.

to zależy co dla Ciebie jest akcpetowalna ceną. Moim zdaniem sie nie opłaca - no chyba że fabryczne drzwi są strasznie ciżkie. W wypadku tylnych można zostawić samo poszycie przykrecone do nadwozia - nawet laminat nie ędzie lżejszy.

ams_ta-x_010709_07.jpgams_ta-x_010709_06.jpg

Na pewno można zmienić poszycie. Natomiast byłbym ostrożny z cięciem całej konstrukcji. Tego bym nie ruszał.

> deszczu

Laminaty:

maska

tylna klapa

przednie błotniki

pozbycie się seryjnego stelaża pod chłodnicę itd - temat znany właścicielom e30.

Moim zdaniem więcej nie ma sensu chyba, że masz nieograniczony budżet.

Konik, KvM: tutaj macie zdjęcia z wymiany dachu na lekki i z lekkich tylnych drzwi smile.gif

Napisano

> do zabawy

domyslam sie,ze nie do kościoła:)

jesli masz zamiar startować w jakichś kjs-ach itp. to ja bym az tak mocno nie ingerował w konstrukcje bo mogą byc problemy z przejściem badania kontrolnego.

Napisano

> Mniejszy silnik?

To zminimalizujmy też kierowców. Różnica między pięciolatkiem a dorosłym to dobre kilkadziesiąt kg. wink.gif

Napisano

z tym odchudzaniem to trzeba uważać

pamiętam kiedyś odchudzonego cieniasa który się nie prowadził bo był za lekki skakał fikał i nie jechał.

i trzeba było krążki ze sztangi montować.

Ale na dobre wyszło bo środek ciężkości się na podłogę przeniósł

Napisano

Felgi, zaciski alu, nadkola, wszelkiego rodzaju opaski stalowe, które nie trzymają wysokiego ciśnienia, wydech (bardzo ciężki!), prawe lusterko, bębenki zamków w drzwiach, stacyjka.

Napisano

> To zminimalizujmy też kierowców. Różnica między pięciolatkiem a dorosłym to dobre kilkadziesiąt kg.

A myślisz, że kierowcy sportowi to kurduplami są z przypadku? Że o pilotach rajdowych nie wspomnę zlosnik.gif Chociaż Hołkowi i Wiślakowi wybujałość wzrostowa uratowała być może życie.

Napisano

> do zabawy

wywalilbym cala antykorozje blache zjechal do zera z farby i pomalowal 1 warstwa tak jak sie rajdowki przygotowuje wink.gif

hardcorowcy w maluchach nawiercali nawet wahacze ale nie polecam

w ktoryms classicu jest artykul o Alfie p. Biłka popatrz co on tam na ponawiercane ... wink.gif

Napisano
  • Autor

> co jest dość logiczne - plexi pęka na duże ostre kawałki. W razie wypadku można sobie zrobić kuku.

a poliwęglan? hmm.gif

> to zależy co dla Ciebie jest akcpetowalna ceną. Moim zdaniem sie nie opłaca - no chyba że fabryczne

> drzwi są strasznie ciżkie. W wypadku tylnych można zostawić samo poszycie przykrecone do

> nadwozia - nawet laminat nie ędzie lżejszy.

właśnie to mnie interesuje - jaki będzie zysk z drzwi z laminatu względem zwykłych drzwi wyciętych praktycznie całkowicie i ogołoconych ze wszystkiego hmm.gif

> Na pewno można zmienić poszycie. Natomiast byłbym ostrożny z cięciem całej konstrukcji. Tego bym

> nie ruszał.

tyle że w ładzie nie da się wyciąć samego poszycia jak w nowszym aucie chyba hmm.gif

> Laminaty:

> maska

> tylna klapa

> przednie błotniki

przednie błotniki są spawane, raczej pełnią one rolę usztywniającą budę więc to chyba odpada spineyes.gif

> pozbycie się seryjnego stelaża pod chłodnicę itd - temat znany właścicielom e30.

> Moim zdaniem więcej nie ma sensu chyba, że masz nieograniczony budżet.

> Konik, KvM: tutaj macie zdjęcia z wymiany dachu na lekki i z lekkich tylnych drzwi

http://www.ladasport.pl/gallery.html

tu jest łada mojego znajomego - gotowa do jazdy ważyła finalnie 780kg zlosnik.gifok.gif ale jak widać dziury już w budzie wiercił zlosnik.gif

Napisano

> wywalilbym cala antykorozje blache zjechal do zera z farby i pomalowal 1 warstwa tak jak sie

> rajdowki przygotowuje

Naturalnie wiesz, że auto rajdowe ma wymaganą regulaminem minimalną masę?

> hardcorowcy w maluchach nawiercali nawet wahacze ale nie polecam

> w ktoryms classicu jest artykul o Alfie p. Biłka popatrz co on tam na ponawiercane ...

Napisano

> a poliwęglan?

Z tego co pamiętam jest wymagana jakaś minimalna grubość - o ile w Twojej dyscyplinie jest jakiś regulamin wink.gif

> właśnie to mnie interesuje - jaki będzie zysk z drzwi z laminatu względem zwykłych drzwi wyciętych

> praktycznie całkowicie i ogołoconych ze wszystkiego

Moim zdaniem koszt niewspółmierny do efektu. W prezentowanym evo również sobie to odpuszczono i to pomimo braku ograniczeń w budżecie.

> tyle że w ładzie nie da się wyciąć samego poszycia jak w nowszym aucie chyba

> przednie błotniki są spawane, raczej pełnią one rolę usztywniającą budę więc to chyba odpada

> http://www.ladasport.pl/gallery.html

> tu jest łada mojego znajomego - gotowa do jazdy ważyła finalnie 780kg ale jak widać dziury już w

> budzie wiercił

Ja bym sobie odpuścił. Masa energii psu w odbyt wink.gif

Napisano

> jakie macie pomysły na maksymalne odchudzenie auta.

> Zakładamy że to już jest zrobione:

> - wybebeszone wnętrze (deska rozdzielcza zostaje ale jest bardzo lekka)

> - zdjęty gumolit z podłogi od wewnątrz

> - fotele kubełki 7,5kg/sztuka

> - akumulator 6kg

> - wycięte wnętrze drzwi tylnych

> - zbiornik paliwa ALU 20l

> deszczu

A ty ile ważysz? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> A ty ile ważysz?

100, i to raczej ciężko będzie zmienić zlosnik.gif

Napisano

> Naturalnie wiesz, że auto rajdowe ma wymaganą regulaminem minimalną masę?

> > w ktoryms classicu jest artykul o Alfie p. Biłka popatrz co on tam na ponawiercane ...

Naturalnie Lada Konika ma silnik zgodny z Homologacja i moze wystartowac w kazdym rajdzie .... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mniejszy silnik?

silnik w sumie jest dość lekki, na pewno lżejszy niż wcześniejszy 2.0 DOHC fiata co był zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam jest wymagana jakaś minimalna grubość - o ile w Twojej dyscyplinie jest jakiś

> regulamin

nie nastawiam się na regulaminy, ma być dobra zabawa zlosnik.gif

minimalna grubość ze względu na wagę czy ze względu na bezpieczeństwo? Znalazłem 1mm poliwęglan i właśnie knuje co by było gdyby go naciągnąć i nakleić na ramki tylnych drzwi zamiast szyb zlosnik.gif

> Moim zdaniem koszt niewspółmierny do efektu. W prezentowanym evo również sobie to odpuszczono i to

> pomimo braku ograniczeń w budżecie.

> Ja bym sobie odpuścił. Masa energii psu w odbyt

tzn wiesz. W tej Ładzie było finalnie ok 130-150km (w zależności od strojenia) więc każdy kilogram grał rolę a 780kg to już jednak mało zlosnik.gif

Ferrari 550 Maranello ma 3,8kg/KM. Chciałbym być lepszy trochę, jest szansa wiec trza się sprężyc i ją wykorzystać zlosnik.gif

Przy planowanych powiedzmy 240KM i masie 850kg którą myślę spokojnie da się uzyskać robi się ~ 3,5kg/KM cool.gif - z torsenem i jakimiś walcami na tyle mam nadzieję zejść <5s do 100 zlosnik.gif - choć w takim aucie jest to bardziej kwestia przyczepności i umiejętności zlosnik.gif

Napisano

> 100, i to raczej ciężko będzie zmienić

Przy jakim wzroście?

Bo jak masz poniżej 190cm to stwierdzam, że w tym aspekcie masz 20 kg potencjału! wink.gif

Nie dość że odelżysz "zestaw" to jeszcze zdrowie wzmocnisz!

Napisano

> tu jest łada mojego znajomego - gotowa do jazdy ważyła finalnie 780kg ale jak widać dziury już w

> budzie wiercił

A to co?

tunel1.jpg

Napisano
  • Autor

> Przy jakim wzroście?

> Bo jak masz poniżej 190cm to stwierdzam, że w tym aspekcie masz 20 kg potencjału!

> Nie dość że odelżysz "zestaw" to jeszcze zdrowie wzmocnisz!

mam 190cm, i bardzo cieżki szkielet. 10 lat temu ważyłem 83kg i wyglądałem jak by mnie z obozu wypuścili - potem zacząłem chodzić dużo na siłownię i się zrobiło 100kg zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A to co?

wydech nad i obok skrzyni - po to żeby można było zmienić szybko skrzynię

Napisano

No to jesteś rozgrzeszony!

Napisano

Ja bym wywalil cale nadwozie palacz.gif i wyslal na wschod (jeszcze zrobia z tej stali jakis czolg)

Zrobil bym konstrukcje rurowa a na to nalozyl nadwozie z laminatu, wage mialbys pewnie duzo ponizej 700kg a wtedy to fly.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym wywalil cale nadwozie i wyslal na wschod (jeszcze zrobia z tej stali jakis czolg)

> Zrobil bym konstrukcje rurowa a na to nalozyl nadwozie z laminatu, wage mialbys pewnie duzo ponizej

> 700kg a wtedy to

widzisz, tylko ja cały czas chcę żeby to auto wyglądało z zewnątrz klasycznie, a jak od czasu do czasu wrzucę zwykłe koła z deklami to mam zamiar na jakiś zlocik klasyków spokojnie się poturlać zlosnik.gif

217039_1027173011825_2059_n.jpg

zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.