Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Idea - szukam opinii.

Featured Replies

Napisano

Ponieważ Fiat Uno mojej Żony niedługo, przypuszczam, zacznie rdzewieć, dlatego chcielibyśmy go sprzedać póki ładnie wygląda.

No i Żone wpadł w oko Fiat Idea. Ogólnie to mi też się w miarę podoba ten samochód. Co do wyposażenia to na razie to zostawmy, chyba, że ktoś ma jakieś uwagi to chętnie poczytam.

Silnik ma być benzynowy.

Czy ktoś z Was użytkował ten model Fiata i czy może coś na ten temat powiedzieć?

Napisano

> No i Żone wpadł w oko Fiat Idea.

podniesione punto

Napisano

Porozglądaj się za Lancią Musa. To samo tylko powiedzmy bardziej "premium". Auto w sumie proste, silniki sprawdzone takie same jak w innych modelach więc niespodzianek nie powinno być.

Napisano

użytkowałem poprzez rodzinę, która takie auto ma- bardzo przestronne auto w środku, dużo schowków, przesuwana tylna kanapa. na prawdę fajne auto. nie wiem czemu tego oficjalnie nie sprzedawali w Polsce niewiem.gif

silnik tam mają jakiś benzynowy, chyba 1.4 100KM, czy coś takiego. niestety ten silnik chyba troszkę oleju bierze z natury.

Napisano

> nie

> wiem czemu tego oficjalnie nie sprzedawali w Polsce

A niby jak? Pewnie, że sprzedawali

Samochód bardzo fajny, bazuje na płycie Punto II, materiały w środku całkiem dobre.

Benzynowy silnik 1,4 - 95 KM to ten co w Stilo, zreszta tak jak i lusterka zewnętrzne zlosnik.gif

Napisano

> niestety ten silnik chyba

> troszkę oleju bierze z natury.

A dolać się nie da? Wiele silników bierze olej i to nie jest jakiś problem wink.gif

Napisano

Bardzo przyjemne w użytkowaniu auto, kobiety lubią wysoką pozycję za kierownicą. zlosnik.gif

Niestety jak to Fiat ma dużo niedoróbek frown.gif trapią go jakieś drobne awarie, failury etc.

Silnik 1.4 16v całkiem przyjemny, choć na niskich obrotach słabo z momentem obr.

Spalanie małe wychodziło mi tylko w trasie poniżej 100km/h w pozostałych konfiguracjach palił sporo.

W 1.4 pękają altki (miałem denso, a i tak pękł, osłona silnika była na miejscu- dla tych co chcieli napisać że z osłoną już nie padają zlosnik.gif)

Napisano

> A dolać się nie da? Wiele silników bierze olej i to nie jest jakiś problem

Mój egzemplarz nie brał więc imho nie jest to prawda że każdy bierze.

Napisano

> Mój egzemplarz nie brał więc imho nie jest to prawda że każdy bierze.

Każdy może nie, mój brał ok.gif

Napisano

> Każdy może nie, mój brał

Też zależy jak kto jeździ. zlosnik.gif

"Moim" jeździła żona, po mieście i nie musiałem dolewać.

Napisano

> Też zależy jak kto jeździ.

> "Moim" jeździła żona, po mieście i nie musiałem dolewać.

Po mieście też prawie nic nie brał, dopiero w trasie zaczynał ok.gif

Napisano

> Ponieważ Fiat Uno mojej Żony niedługo, przypuszczam, zacznie rdzewieć, dlatego chcielibyśmy go

> sprzedać póki ładnie wygląda.

Jeśli on dopiero ma zacząć rdzewieć to musi być niesamowicie udany egzemplarz hehe.gif

> No i Żone wpadł w oko Fiat Idea. Ogólnie to mi też się w miarę podoba ten samochód. Co do

> wyposażenia to na razie to zostawmy, chyba, że ktoś ma jakieś uwagi to chętnie poczytam.

> Silnik ma być benzynowy.

> Czy ktoś z Was użytkował ten model Fiata i czy może coś na ten temat powiedzieć?

Mama ujeżdża nowiutką Musę 1.4. Wcześniej jeździła Uno 1.0, potem Alfą GTV 204KM. Bardzo sobie chwali Lancię pod względem widoczności, wyczucia wymiarów i praktyczności. O spalaniu się nie wypowiada bo nie ona płaci za paliwo i w ogóle bardzo mało jeździ.

Napisano

> podniesione punto

no i? to tylko płyta podłogowa

Napisano

> A niby jak? Pewnie, że sprzedawali

> Samochód bardzo fajny, bazuje na płycie Punto II, materiały w środku całkiem dobre.

> Benzynowy silnik 1,4 - 95 KM to ten co w Stilo, zreszta tak jak i lusterka zewnętrzne

był w oficjalnym cenniku? bo jakoś ominął mnie ten fakt...

Napisano

> był w oficjalnym cenniku? bo jakoś ominął mnie ten fakt...

Tak, brata teściu normalnie w salonie kupił ok.gif

Może 3 lata był w cenniku, jakos tak niewiem.gif

Napisano

> był w oficjalnym cenniku? bo jakoś ominął mnie ten fakt...

był, na pewno w latach 2003-2006, nie wiem czy nie wycofano go ostatecznie w 2007 roku.

Napisano

Jeździłem kilkoma Fiatami - Punto (I, II, GP, Evo), Palio, Multipla czy właśnie Ideą i ta chyba najbardziej przypadła mi do gustu (chyba na razie jako jedyny Fiat zlosnik.gif). Kumpel z kopalni, z biurka obok, kupił rok temu taką Ideę z motorem 1.9 JTD. Kolega napalił się na ten egzemplarz, więc auto po zakupie okazało się niestety bite i naprawiane (pół auta było chyba malowane), ale najważniejsze, że proste i nie zostawia czterech śladów zlosnik.gif A wracając do sedna - wymiary zewnętrzne nie zapowiadają takiej przestronności we wnętrzu, która zaskakuje po zajęciu miejsca w środku. Materiały są niezłej jakości... wyposażenie może być naprawdę bogate: przez komplet poduch, ABS, ASR, ESP, czujniki parkowania, klimatronik dwustrefowy, po szklany dach. Auto posiada sporo różnych schowków, np. na desce rozdzielczej (foto), czy pod sufitem, przesuwaną w sporym zakresie tylną kanapę, po której złożeniu można uzyskać płaską podłogę. Ciekawostką jest np. dodatkowe lusterko dzięki któremu można mieć oko na dzieci na tylnej kanapie. Silnik JTD napędza dość sprawnie to stosunkowo ciężkie auto (masa ok. >1300 kg), a do tego wygodną opcją jest lewarek zmiany biegów umieszczony wysoko, blisko kierownicy. Spalanie przy normalnej jeździe w mieście, z włączoną ciągle klimatyzacją to ok. 6,2-6,5 litra ON, a w trasie spada minimalnie poniżej 5 litrów. Generalnie IMHO Idea jest zdecydowanie ciekawszą pozycją niż Meriva czy Fusion. Niestety na naszym rynku sprzedaż tego modelu zabiła cena, zaczynająca się chyba od ok. 60 tys. za podstawowy model...

Napisano

1.4 zaczynały się od ~50kpln. zlosnik.gif

Zgadzam się że 1.9 jtd będzie idealnym silnikiem do tego auta. Fura jest dość ciężka i benzynowce słabo sobie z nią radzą. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli on dopiero ma zacząć rdzewieć to musi być niesamowicie udany egzemplarz

Ano, można by powiedzieć, że jest w miarę udany.

286309499-IMG_2078.jpg

post-54103-14352517545247_thumb.jpg

Napisano

> 1.4 zaczynały się od ~50kpln.

> Zgadzam się że 1.9 jtd będzie idealnym silnikiem do tego auta. Fura jest dość ciężka i benzynowce

> słabo sobie z nią radzą.

Ano możliwe, że benzyna była za ok. 50 k. 1.3 MJTD niestety jest za słabe, a do tego na łańcuszku rozrządu, który "cieszy się" złą opinią, więc tutaj faktycznie 1.9 jest najlepszą opcją.

Napisano

> Generalnie IMHO Idea jest zdecydowanie ciekawszą pozycją niż Meriva czy Fusion.

Zdecydowanie pod względem bagażnika, chyba, że zdjęcia oszukują:

Idea:

286309525-C25520848_10.jpg

Meriva:

286309525-C-fakepath-bagaznik.JPG

post-11159-14352517545847_thumb.jpg

Napisano

> A dolać się nie da? Wiele silników bierze olej i to nie jest jakiś problem

Wszystko jest kwestią ilości....

W UNO silnik brał do 1 l oleju na 1000 km - wg serwisów (liczba mnoga celowo) - to norma - a mnie wkurzało...

Za to w megance pomiedzy wymianami (20000-25000 km) dolewałem pół litra...

wolę jednak tą drugą wersję...

Napisano

> Tak, brata teściu normalnie w salonie kupił

> Może 3 lata był w cenniku, jakos tak

a to numer... umknął mi ten fakt zlosnik.gif

Napisano

> Zdecydowanie pod względem bagażnika, chyba, że zdjęcia oszukują:

> Idea:

> Meriva:

nie wiem, czy to wyposażenie standardowe, ale Idea ma przesuwane tylne siedzenia- więc bagażnik można niejako regulować...

Napisano

> a to numer... umknął mi ten fakt

TUTAJ widać, że jeszcze w 2007 roku sprzedano kilka sztuk

Napisano

> Wszystko jest kwestią ilości....

Racja, ale nie mówimy o żłopaniu, a o braniu wink.gif

Napisano

> 1.4 zaczynały się od ~50kpln.

> Zgadzam się że 1.9 jtd będzie idealnym silnikiem do tego auta. Fura jest dość ciężka i benzynowce

> słabo sobie z nią radzą.

Tak słabo nie jest, katalogowo 1,4 ma 11.5 s do 100 km/h

Napisano

> nie wiem, czy to wyposażenie standardowe, ale Idea ma przesuwane tylne siedzenia- więc bagażnik

> można niejako regulować...

Idea: 320-1420 l

długość 3930 mm

szerokość 1698 mm

wysokość 1660 mm

rozstaw osi 2508 mm

Rozstaw kół przód 1434 mm

Rozstaw kół tylnych 1424 mm

Meriva: 415-1410 l

długość 4052 mm

szerokość 1694 mm

wysokość 1624 mm

rozstaw osi 2630 mm

Rozstaw kół przód 1449 mm

Rozstaw kół tylnych 1464 mm

Napisano

> Tak słabo nie jest, katalogowo 1,4 ma 11.5 s do 100 km/h

Uwierz mi na słowo że odczucia są inne. zlosnik.gif

Jedzie fajnie jak się kręci powyżej 5k rpm, a wtedy jest głośno i nie bardzo to pasuje do vana wink.gif

Napisano

> Uwierz mi na słowo że odczucia są inne.

> Jedzie fajnie jak się kręci powyżej 5k rpm, a wtedy jest głośno i nie bardzo to pasuje do vana

Miałem Stilo z tym silnikiem i fakt trzeba kręcić, aby sprawnie przyspieszał, ale taki urok małych silników wolnossących.

Napisano

> Wszystko jest kwestią ilości....

> W UNO silnik brał do 1 l oleju na 1000 km - wg serwisów (liczba mnoga celowo) - to norma - a mnie

> wkurzało...

mialem 2 uniaczki - 1,4 i 0,9 i... obywalo sie w nich bez dolewek oleju pomiedzy przegladami....

Napisano

> Meriva: 415-1410 l

ZTCW to minimalna pojemność bagażnika w Merivie to jednak 350 litrów. Tylko 30 litrów więcej niż w Idei...

Napisano

> ZTCW to minimalna pojemność bagażnika w Merivie to jednak 350 litrów. Tylko 30 litrów więcej niż w

> Idei...

a to nie wiem, znalazłem takie dane w sieci, że 415 niewiem.gif

Napisano

> ZTCW to minimalna pojemność bagażnika w Merivie to jednak 350 litrów. Tylko 30 litrów więcej niż w

> Idei...

Jak zwykle tylko suche liczby. Popatrz na zdjęcia.

Napisano

> Jak zwykle tylko suche liczby. Popatrz na zdjęcia.

Zdjecia tez nic nie mowia - to... tylko suche zdjecia.

Nie widzialem bagaznika idei, ale meriva ma beznadziejny - nic sie tam prawie nie miesci no.gif

Napisano

> Zdjecia tez nic nie mowia - to... tylko suche zdjecia.

> Nie widzialem bagaznika idei, ale meriva ma beznadziejny - nic sie tam prawie nie miesci

Chodzi o to, że niekształtny bagażnik może mieć setki litrów a będzie beznadziejny do pakowania.

Ale jeśli twierdzisz, że Meriva ma beznadziejny bagażnik to proponuję Ci wizytę u okulisty. Przypominam, że auto powstało na bazie Corsy. Ma ładny, kształtny bagażnik, w sam razy dla rodziny 2+2. Dla większych rodzin przeznaczona jest Zafira.

Napisano

> Czy ktoś z Was użytkował ten model Fiata i czy może coś na ten temat powiedzieć?

ooooo i widze ze kolejna fajna propozycja smile.gif

Napisano

> Ponieważ Fiat Uno mojej Żony niedługo, przypuszczam, zacznie rdzewieć, dlatego chcielibyśmy go

> sprzedać póki ładnie wygląda.

> No i Żone wpadł w oko Fiat Idea. Ogólnie to mi też się w miarę podoba ten samochód. Co do

> wyposażenia to na razie to zostawmy, chyba, że ktoś ma jakieś uwagi to chętnie poczytam.

> Silnik ma być benzynowy.

Miałem Ideę przez trzy lata ( 1.9 MJ ) byłem bardzo zadowolony

sprzedałem ją ze względu na spodziewaną utratę wartości ( i tak się stało

sprzedałem za 22.5 tys a trzy miesiące póżniej były już po 17tys )

Benzyna jet mniej ekonomiczna opinie mówią o dużym spalaniu w mieście

mam dwóch klientów którzy mają takie auta i są zadowoleni ale to są golasy z polskiego salonu , proponuje szukać z jak najlepszym wyposażeniem

ew Musa też jest alternatywą

286310689-100_0161.JPG

post-35458-14352517546364_thumb.jpg

Napisano

> Chodzi o to, że niekształtny bagażnik może mieć setki litrów a będzie beznadziejny do pakowania.

> Ale jeśli twierdzisz, że Meriva ma beznadziejny bagażnik to proponuję Ci wizytę u okulisty.

> Przypominam, że auto powstało na bazie Corsy. Ma ładny, kształtny bagażnik, w sam razy dla

> rodziny 2+2. Dla większych rodzin przeznaczona jest Zafira.

Aha, czyli jihadowiec oplowy, co rdzy na 20 letniej astrze nie widzi a widzi rdzawa plamke na rocznej dacii - nie pogadamy 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Uwierz mi na słowo że odczucia są inne.

> Jedzie fajnie jak się kręci powyżej 5k rpm, a wtedy jest głośno i nie bardzo to pasuje do vana

Wszystko co ma choć trochę większą od Uno pojemność silnika i moc będzie z pewnością lepiej jeździło. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Czy ktoś wie może jak ciężką przyczepę może ciągnąć ten Fiat?

Nie potrafię znaleźć danych na ten temat.

Chodzi mi o dopuszczlaną masęcałkowitą przyczepy z hamulcem i bez hamulca (w dowodzie rejestracyjnym wartości te są oznaczone jako O1 i O2).

Napisano

> Aha, czyli jihadowiec oplowy, co rdzy na 20 letniej astrze nie widzi a widzi rdzawa plamke na

> rocznej dacii - nie pogadamy

Skoro twierdzisz, że do bagażnika Merivy nic się prawie nie mieści, to o czym my mamy rozmawiać?!

Wcale nie namawiam, aby kupować Merivę zamiast Idei, każdy kupuje to co lubi. Jeden lubi Fiata, a drugi jak mu rozrząd w TSI rzęzi zlosnik.gif

Napisano

Jak zonie wpadła w oko Idea to zobacz też Renault Modus podobne auto i Opla Merive.

Napisano

> Aha, czyli jihadowiec oplowy, co rdzy na 20 letniej astrze nie widzi a widzi rdzawa plamke na

> rocznej dacii - nie pogadamy

To i ja się przyłączę i potwierdzę, że Meriva dla rodziny 2+2 jest w zupełności wystarczająca pod względem powierzchni. Bagażnik jest duużo większy niż np w Uno i trochę mniejszy niż w Astrze Kombi. Może trochę nie na temat ale dodam,że ostatnio oglądałem Mitsubishi Outlander szwagra i tam mieści się w bagażniku tylko pełnowymiarowe koło zapasowe + reklamówka.

Napisano

> Skoro twierdzisz, że do bagażnika Merivy nic się prawie nie mieści, to o czym my mamy rozmawiać?!

O tym, ze sie nie miesci niewiem.gif Ile mozna oplowcowi tlumaczyc?

Napisano

> Ano, można by powiedzieć, że jest w miarę udany.

A gdzie taki piękny widoczek?

Napisano
  • Autor

> Pewnie w Mosznie

W Mosznej. wazniak.gif

Napisano

z niektórymi częściami może być problem mniej zamiennikow niz do innych aut

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.