Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna 2 FL 1.8 / 2.0T - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Czy Laguna2 z jednym z dwóch silników z tytułu wątku to klasyczny strzał w kolano jeśli chodzi o bezawaryjność? zlosnik.gif

O ile 1.8 16V z LPG współpracuje bezproblemów (szwagier w Scenicu miał ten silnik) o tyle jak ten temat wygląda w przypadku 2.0T? Jak tam rozwiązana jest regulacja luzów zaworowych?

Przygomek "Królowa lawet" tyczy się głównie L2 z dCi, czy w przypadku aut z silnikami benzynowymi również są jakieś zasadzki, które mogą telepnąć po kieszeni?

Chciałbym rozpoznać temat :-)

Napisano

> Czy Laguna2 z jednym z dwóch silników z tytułu wątku to klasyczny strzał w kolano jeśli chodzi o

> bezawaryjność?

> O ile 1.8 16V z LPG współpracuje bezproblemów (szwagier w Scenicu miał ten silnik) o tyle jak ten

> temat wygląda w przypadku 2.0T? Jak tam rozwiązana jest regulacja luzów zaworowych?

> Przygomek "Królowa lawet" tyczy się głównie L2 z dCi, czy w przypadku aut z silnikami benzynowymi

> również są jakieś zasadzki, które mogą telepnąć po kieszeni?

> Chciałbym rozpoznać temat :-)

Oba silniki raczej bezproblemowe (może poza KZFR). Z benzynówek trzeba omijać 2.0 IDE 140km waytogo.gif

Napisano

> Czy Laguna2 z jednym z dwóch silników z tytułu wątku to klasyczny strzał w kolano jeśli chodzi o

> bezawaryjność?

> O ile 1.8 16V z LPG współpracuje bezproblemów (szwagier w Scenicu miał ten silnik) o tyle jak ten

> temat wygląda w przypadku 2.0T? Jak tam rozwiązana jest regulacja luzów zaworowych?

> Przygomek "Królowa lawet" tyczy się głównie L2 z dCi, czy w przypadku aut z silnikami benzynowymi

> również są jakieś zasadzki, które mogą telepnąć po kieszeni?

> Chciałbym rozpoznać temat :-)

po liftingu wiele bolaczek wyeliminowano

silniki benzynowe sa polecane i daja rade na gazie

Napisano
  • Autor

> Oba silniki raczej bezproblemowe (może poza KZFR).

KZFR występuje w 1.8 i 2.0T?

Jak wygląda regulacja luzów zaworowych w obu przypadkach?

Napisano

> KZFR występuje w 1.8 i 2.0T?

> Jak wygląda regulacja luzów zaworowych w obu przypadkach?

Koło wystepuje, luzy na hydraulice, 1,8 tylko przed liftem. Po lifcie 2,0 135 KM i 2,0T 170 KM.

Oba nadają sie do gazu.

Napisano

no i jeszcze sporadycznie 1,6 16V 115km.

> Koło wystepuje, luzy na hydraulice, 1,8 tylko przed liftem. Po lifcie 2,0 135 KM i 2,0T 170 KM.

> Oba nadają sie do gazu.

Napisano

> no i jeszcze sporadycznie 1,6 16V 115km.

> > Oba nadają sie do gazu.

Ale to nie jedzie :-(

Mam w wersji 107 KM w L I kombi

Napisano

2.0T nie ma zmiennej fazy :D

Za to ma kolo dwumasowe oink.gif

Napisano

> 2.0T nie ma zmiennej fazy :D

Toś mnie zaskoczył.

> Za to ma kolo dwumasowe

Wiem i się boję. Tez właśnie szukam jakiejś lali w kombi z końca produkcji dwójki.

Napisano

boj sie bo KZFR to grosze w porownaniu do dwumasy w 2.0 T :D

Napisano

> boj sie bo KZFR to grosze w porownaniu do dwumasy w 2.0 T :D

Szukam zwyklego 2,0 16v

Napisano

> Szukam zwyklego 2,0 16v

Ja mam co prawda przed liftem ale 135KM. Silnik odpowiedni do gabarytów auta ale albo ja nie potrafie tym jezdzic albo to jest smok... Mi średnio pali 10. Po mieście 12 a w trasie 8

Napisano

> albo to jest smok... Mi średnio pali 10. Po mieście 12 a w trasie 8

Najnormalniejsze w świecie spalanie IMHO

Napisano

> Najnormalniejsze w świecie spalanie IMHO

To się uspokoiłem trochę. Kolega ma L1ph2 i mówi mu że 1.8 pali mu w mieście 9l dlatego zacząlem się zastanawiac. Masa aut podobna.

Napisano

> To się uspokoiłem trochę. Kolega ma L1ph2 i mówi mu że 1.8 pali mu w mieście 9l

W tym samym mieście? Podobne trasy? Porównywalne proporcje stania w korku? Może po prostu kolega jeździ wolniej i płynniej?

> Masa aut podobna.

Dlatego najprawdopodobniej pod Twoją nogą ten jego 1.8 paliły więcej niż pod jego nogą.

Ja w mieście nie schodzę poniżej 10 Żadnym autem. Prędzej 12-13l.

Napisano

> Wiem i się boję.

do ewentualnej wymiany na stałe koło ...

edit: nie wiem czy po lifcie sie da - bo II ph 1 tak ok.gif I wiem - oficjalnie nie ma zestawow zlosnik.gif

M.

Napisano

> Szukam zwyklego 2,0 16v

Będziesz długo szukał dobrego egzemplarza. Znajomy ostatnio przerabiał temat, nie znalazł. Albo bite, albo zajeżdżone. Ostatecznie kupił z bólem serca dCi (trafił na krajowy egzemplarz z kompletem dokumentów i pełną historią z polskiego ASO)

Napisano

> Będziesz długo szukał dobrego egzemplarza. Znajomy ostatnio przerabiał temat, nie znalazł. Albo

> bite, albo zajeżdżone. Ostatecznie kupił z bólem serca dCi (trafił na krajowy egzemplarz z

> kompletem dokumentów i pełną historią z polskiego ASO)

Właśnie już długo szukam. Lipa straszna. Tylko na gnojówkę są frown.gif.

Zastanawiam się czy nie dołożyć do L III.

Napisano

to ja poprosze o info, bo moje tegie glowy z Renault nie wspomnialy o takiej opcji, dodam ze chodzi o tych naprawde rozgarnietych mechanikow...

Napisano

> do ewentualnej wymiany na stałe koło ...

> edit: nie wiem czy po lifcie sie da - bo II ph 1 tak I wiem - oficjalnie nie ma zestawow

> M.

czytałem mnóstwo o tym i jakoś nikt z tym sobie nie poradził ok.gif

poproszę o info jakieś bardziej szczegółowe ok.gif

Napisano

> Będziesz długo szukał dobrego egzemplarza. Znajomy ostatnio przerabiał temat, nie znalazł. Albo

> bite, albo zajeżdżone. Ostatecznie kupił z bólem serca dCi (trafił na krajowy egzemplarz z

ja tyle szukałem Kombi 1.6 16v shocked.gifzlosnik.gif

było jedno i strasznie tanie i trochę zaniedbane po części żałuje że nie kupiłem oslabiony.gif

i nie znalazłem kombi zlosnik.gif dlatego kupiłem 5D którego też dość sporo szukałem ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> to ja poprosze o info, bo moje tegie glowy z Renault nie wspomnialy o takiej opcji, dodam ze chodzi

> o tych naprawde rozgarnietych mechanikow...

stałe koło od trafica (770115375) + sprzeglo

M.

Napisano

> czytałem mnóstwo o tym i jakoś nikt z tym sobie nie poradził

> poproszę o info jakieś bardziej szczegółowe

Znam temat z opisow w sieci i nie mam powodu zeby nie wierzyc, ze te auta jezdza. Tak samo zrobilem swoje auto (na kole 7700115373) i śmiga juz 30kkm.

M.

Napisano

> ja tyle szukałem Kombi 1.6 16v

> było jedno i strasznie tanie i trochę zaniedbane po części żałuje że nie kupiłem

> i nie znalazłem kombi dlatego kupiłem 5D którego też dość sporo szukałem

No niestety, padak na rynku wtórnym jest sporo (albo raczej większość to padaki). Kupione przez "importerów" za grosze, odpicowane i pchnięte na nasz rynek. A Polak to taki człowiek, że nadal wierzy w cuda, tzn. że można i tanio i dobrze. zlosnik.gif O dziwo problem jest naprawdę spory właśnie z kupnem fajnej benzyny, w dobrym stanie. Bardzo mała podaż takich egzemplarzy jest. Dobrze, że udało Ci się w końcu trafić. ok.gif Niektórzy się poddają. grinser006.gif

Napisano

> ...Ostatecznie kupił z bólem serca dCi (trafił na krajowy egzemplarz z

tak na marginesie... "krajowość" to żaden walor smile.gif ja historię swojego dci mam z polskiego ASO a samochód z niemcolandii. Możliwe że prowadzą centralną międzynarodową bazę niewiem.gif

Napisano

Podbija temat, ktoś polecił mi lagune 2 w benzynie. Trochę szukałem i znalazłem dwie które by mnie interesowały

1

i

2

Którą warto bardzie kupić?? Tą 2.0 czy 1.8. Różnica w spalaniu jak widziałem prawie żadna(przynajmniej według tabelek), jak narazie nie licze gazu wsadzać ale który silnik lepiej znosi gaz ??

Napisano

> Podbija temat, ktoś polecił mi lagune 2 w benzynie. Trochę szukałem i znalazłem dwie które by mnie

> interesowały

> 1

> i

> 2

> Którą warto bardzie kupić?? Tą 2.0 czy 1.8. Różnica w spalaniu jak widziałem prawie

> żadna(przynajmniej według tabelek), jak narazie nie licze gazu wsadzać ale który silnik lepiej

> znosi gaz ??

Żadną grinser006.gif

Obie są kombinowane sick.gif z cofanymi przebiegami sciana.gif

Raczej zasadzaj się na 1.8, roczniki od 2002 - 2005 r. i dodaj ciut $$$ do założonego pułapu cenowego zlosnik.gif

Napisano

> Żadną

> Obie są kombinowane z cofanymi przebiegami

> Raczej zasadzaj się na 1.8, roczniki od 2002 - 2005 r. i dodaj ciut $$$ do założonego pułapu

> cenowego

A jakby już brac z tych dwóch ?? Dci jest pomyłką jeżeli chodzi o silnik, prawda ?

Napisano

> A jakby już brac z tych dwóch ?? Dci jest pomyłką jeżeli chodzi o silnik, prawda ?

Żadną clown.gif a co do dci to kwestia kalkulacji. Jeśli potrzebujesz auta tylko do latania po trasie, to można rozważyć zakup diesla. W moim przypadku bardziej ekonomicznym rozwiązaniem był zakup pb+lpg ok.gif

BTW. Zarejestru się TUTAJ to znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania smile.gif

Napisano

> Żadną

> Obie są kombinowane z cofanymi przebiegami

> Raczej zasadzaj się na 1.8, roczniki od 2002 - 2005 r. i dodaj ciut $$$ do założonego pułapu

> cenowego

dlaczego polecasz 1.8 wobec 2.0 ?

Napisano

> dlaczego polecasz 1.8 wobec 2.0 ?

bo to 2.0 jest z wtryskiem bezpośrednim IThankYou.gif

Napisano

> bo to 2.0 jest z wtryskiem bezpośrednim

Oprócz IDE był też przecież zwykły, bezawaryjny 2.0 16V.

Napisano

> Oprócz IDE był też przecież zwykły, bezawaryjny 2.0 16V.

miał 136km i był po lifcie z tego co wiem. Ten 2.0 to podobno niezła mina - kolega chciał to kupić, ale okazało się ze instalacja gazowa jest bardzo droga (ze względu na wtrysk bezpośredni) i odpuścił - a tak miałbym teraz dokładniejsze info nt tego silniczka :D

Napisano

> dlaczego polecasz 1.8 wobec 2.0 ?

2.0 było dopiero w FL, natomiast 2.0 T jest troszkę droższe w serwisowaniu grinser006.gif Koło dwumasowe 5-6 tysi oslabiony.gif

Napisano

> Oprócz IDE był też przecież zwykły, bezawaryjny 2.0 16V.

Zgadza się ok.gif ale dopiero po lifcie smile.gif

Napisano

> Zgadza się ale dopiero po lifcie

shocked.gif

W szoku jestem bo mam II ph I 2.0 16V 135KM Nie IDE Czyli na zwykłym wtrysku. Po FL były już tylko 2.0 16V 135KM

Przed FL były zarówno 2.0 135KM jak i 2.0 IDE 140 KM. Ten 2 z wtryskiem bezpośrednim.

Napisano

> 2.0 było dopiero w FL, natomiast 2.0 T jest troszkę droższe w serwisowaniu Koło dwumasowe 5-6

> tysi

Bzdury piszesz. Tutaj już to udowodniłem.

Napisano

Oj panie doksztalc sie, bo bzdury prawisz..

Napisano

> miał 136km i był po lifcie z tego co wiem. Ten 2.0 to podobno niezła mina - kolega chciał to kupić,

> ale okazało się ze instalacja gazowa jest bardzo droga (ze względu na wtrysk bezpośredni) i

> odpuścił - a tak miałbym teraz dokładniejsze info nt tego silniczka :D

Były montowane dwa rodzaje silników 2.0

2.0 IDE 140KM

2.0 16V 135KM

Różnią się na 1 rzut oka plastikową obudową silnika

135KM

C26246253_9.jpg

IDE

C26318089_4.jpg

Napisano

> Były montowane dwa rodzaje silników 2.0

> 2.0 IDE 140KM

> 2.0 16V 135KM

> Różnią się na 1 rzut oka plastikową obudową silnika

> 135KM

> IDE

w takim razie dzięki za sprostowanie waytogo.gif

myślałem że phI miała tylko 2.0 IDE

Napisano

> W szoku jestem bo mam II ph I 2.0 16V 135KM Nie IDE Czyli na zwykłym wtrysku. Po FL były już

> tylko 2.0 16V 135KM

> Przed FL były zarówno 2.0 135KM jak i 2.0 IDE 140 KM. Ten 2 z wtryskiem bezpośrednim.

Moja culpa blush.gif byłem święcie przekonany, że 2.0 16V montowali dopiero do FL crazy.gif

Tak z ciekawości, to który masz rocznik ?

Napisano

> A jakby już brac z tych dwóch ?? Dci jest pomyłką jeżeli chodzi o silnik, prawda ?

Z tych dwóch żadną. I żadną za te pieniądze. Bo będzie mina i kupa i zadowolony Pan nie będziesz. Przygotuj minimum 15-16 kPLN i szukaj. I to taką przedliftową za te pieniądze. Nie wierzysz to popatrz na mobile.de i inne podobne.

I ostatecznie to ja mógłbym sprzedać Tobie swoją, ale ona z kolei jest zbyt dobra a ja ją zbyt lubię żeby ją sprzedać mimo że od kwietnia zrobiłem całe 3 tysiące km :D A poza tym to diesel.

Napisano

po 3kkm twierdzisz, że dobra? IMHO to trochę za mało na werdykt smile.gif

Napisano

> Z tych dwóch żadną.

ok.gif Przebiegi maja wieksze od mojej, a moja szacuje na 350-400kkm

> I żadną za te pieniądze. Bo będzie mina i kupa i zadowolony Pan nie będziesz.

To nie jest do konca prawda zlosnik.gif 99% tego co jest sprzedawane u nas to mina i kupa - niezaleznie od ceny clown.gif

M.

Napisano

> Przebiegi maja wieksze od mojej, a moja szacuje na 350-400kkm

> To nie jest do konca prawda 99% tego co jest sprzedawane u nas to mina i kupa - niezaleznie od

> ceny

> M.

To ja mam nadzieje iż trafiłem na ten 1% grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.