Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mało znane marki opon

Featured Replies

Napisano

> To dla mnie bardzo ciekawe info. Zwrócę uwagę na te opony.

ok.gif

proponuje przyjrzec sie oponie hankook ventus v12 evo. juz 2 komplet kupilem i z czystym sumieniem moge polecic

Napisano

> IMHO Hankook robi bardzo różne opony, tzn jedne są udane inne niekoniecznie, zresztą podobnie jak

> pirelli

oczywiscie , kazdy producent ma lepsze i gorsze produkty ale staralem sie raczej uogólnic w kierunku marki

Napisano

Jeżdżę na Semperitach. Znana czy nieznana marka opon?

Napisano

> hankook

> gislaved

> nankang

> 3 bardzo niedoceniane marki z super stosunkien jakosci do ceny

> osobiscie najlepiej mi sie jezdzi na michelinach i hankookach

zwłaszcza nankang, jeden ze starszych producentów opon. U kumpla w karmanie ghia roczbnik '69 nankang jest założony na zapasówce.

Napisano

> nankang

i tu znów sie nie zgodzę. z oponami NS-2 mam kiepskie doświadczenia. 170 konne, ciężkie RWD a one na suchym palą się aż miło...

Napisano

Interstate - niby chińskie, a nie chińskie spineyes.gif Dostałem je z samochodem, przyjechały z nim ze Szwecji i przyznam, że całkiem niezłe gumy ok.gif

Tu coś o marce.

Napisano

> zwłaszcza nankang, jeden ze starszych producentów opon. U kumpla w karmanie ghia roczbnik '69

> nankang jest założony na zapasówce.

Znalazłem na oponeo nankang w interesującym mnie rozmiarze i są ~200 zł tańsze na sztuce od znanych marek (a nawet od hankook). Aż dziwne.

Napisano

> Tez sie zdziwilem, duzo auto w Belgii widze na tych oponach i w DE rowniez.

Ale jak jest z jakością tych opon. Potrzebuje rozmiaru 236/65/16 i tylko falken jest w Europie. Można to kupic ?

Napisano

> i tu znów sie nie zgodzę. z oponami NS-2 mam kiepskie doświadczenia. 170 konne, ciężkie RWD a one

> na suchym palą się aż miło...

ja mialem je na cc. o ile na suchym byly dobre to na mokrym nadrabialy bo byly bardzo dobre smile.gif no i kosztowaly zdecydowanie mniej

Napisano

> Mam w Yarisie zimówki Semperit i sprawują się dobrze

> To stara austriacka marka opon.

Quote:

W roku 1985 firma ta została przejęta przez koncern niemiecki Continental AG.

ok.gif

Quote:

W czasie drugiej wojny światowej ogumienie m.in. firmy Semperit trafiało do czołgów i wozów opancerzonych Wehrmachtu.

hmm.gif

Napisano

> naprawde uwazasz, ze to mala znanan marka?

w małych rozmiarach bardzo rzadko spotykana

Napisano

Jeździłem na Falkenach 225/45/17 i było rewelacyjnie, to po prostu japońska jakość!

Napisano

> w małych rozmiarach bardzo rzadko spotykana

głównie dlatego, że w małych rozmiarach nie jest konkurencyjna cenowo. W każdym razie 5-6 lat temu miałem je na samochodzie w rozmiarze 14"

Napisano

> Jeździłem na Falkenach 225/45/17 i było rewelacyjnie, to po prostu japońska jakość!

dzięki, ostatnio gumiarz mi je odradzał.

Napisano

> dzięki, ostatnio gumiarz mi je odradzał.

Własnie założyłem Falkeny (za namową gumiarza) który to był zachwycony tymi oponami.

Nie zależało mu na tym jakie opony kupię.

Ja tez je uznaje za bardzo dobre.

Napisano

> Własnie założyłem Falkeny (za namową gumiarza) który to był zachwycony tymi oponami.

> Nie zależało mu na tym jakie opony kupię.

> Ja tez je uznaje za bardzo dobre.

Ja po mojej przygodzie z tymi oponami mam mieszane uczucia. na początku byłem zachwycony - z czasem coraz mniej.

Napisano

> Ja po mojej przygodzie z tymi oponami mam mieszane uczucia. na początku byłem zachwycony - z czasem

> coraz mniej.

coś więcej?

Napisano

> coś więcej?

Na początku było super. opona bardzo miękka, super na suchym, bardzo dobrze na mokrym. Niestety, dość agresywny styl jazdy sprawił, ze zaczęła szybko znikać, głównie na bokach (mocno się kładła w zakrętach). Wtedy też okazało się, że robi się coraz gorzej. Na mokrym było to dość oczywiste (znikający bieżnik), na suchym dla mnie niewytłumaczalne.

Trzeba tylko dodać, że model który miałem jest już nieprodukowany. Znajomy miał model o oczko wyższy i był bardzo zadowolony z tych opon.

Wiesz, zawsze jest kwestia tego jakie auto, jaki kierowca, jaki styl jazdy i jakie oczekiwania. Jeśli ma to by,c do normalnej, codziennej szbkiej jazdy to w sumie czemu nie.

Napisano

> dzięki, ostatnio gumiarz mi je odradzał.

Miałem Falkeny i były OK, bez emocji. Z mało znanych marek ktore mogę polecić to Riken - zupełnie przyzwoite opony robią. Za to zdecydowanie odrazdzam Sumimoto - to opony ktore pomimo napisu "made in Japan" były beznadziejne.

Napisano

> Miałem Falkeny i były OK, bez emocji. Z mało znanych marek ktore mogę polecić to Riken - zupełnie

> przyzwoite opony robią. Za to zdecydowanie odrazdzam Sumimoto - to opony ktore pomimo napisu

> "made in Japan" były beznadziejne.

Z mojego rozmiaru w Europie są tylko te falkeny. Swoją drogą to ciekawe, że w usa mają inne rozmiary niż w Europie, nawet olej są inne nieprodukowane za bardzo w Europie (np. 5w20)