Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria ASB ... naprawiać czy konwersować na manual?

Featured Replies

Napisano

Do tej pory tylko na ciepłym silniku, i tylko po lekko dłuższym jechaniu ~10-30 km. Usterka polega na tym iż:

samochód stoi, potem naciskamy pedał gazu – auto rusza z II biegu [?] i obroty wzrastają w miarę nacisku na pedał gazu, od 1100 do 1500 jest wrażenie jakby ślizgało się sprzęgło[tarczka biegu?], samochód wpada w drgania – próbuje wrzucić następny bieg i nie może – jakby kumulowało się ciśnienie albo próbował pokonać jakiś opór i w granicach 1500-1700 następuje BUM , szarpnięcie i przełącza na III [? / kolejny] bieg. Usterki nie ma tej gdy się jedzie i obroty spadają na III i IV biegu.

Problem NIE występuje gdy rusza się gwałtownie naciskając pedał gazu - obroty skaczą do ~ 2000 i auto rusza.

Kolor ATF ok.

Nic nie cieknie.

Rurki podciśnień wyglądają na całe.

Help crazy.gif

Napisano

> Do tej pory tylko na ciepłym silniku, i tylko po lekko dłuższym jechaniu ~10-30 km. Usterka polega

> na tym iż:

> samochód stoi, potem naciskamy pedał gazu – auto rusza z II biegu [?] i obroty wzrastają

> w miarę nacisku na pedał gazu, od 1100 do 1500 jest wrażenie jakby ślizgało się

> sprzęgło[tarczka biegu?], samochód wpada w drgania – próbuje wrzucić następny bieg i

> nie może – jakby kumulowało się ciśnienie albo próbował pokonać jakiś opór i w

> granicach 1500-1700 następuje BUM , szarpnięcie i przełącza na III [? / kolejny] bieg. Usterki

> nie ma tej gdy się jedzie i obroty spadają na III i IV biegu.

> Problem NIE występuje gdy rusza się gwałtownie naciskając pedał gazu - obroty skaczą do ~ 2000 i

> auto rusza.

> Kolor ATF ok.

> Nic nie cieknie.

> Rurki podciśnień wyglądają na całe.

> Help

jesli to w124 z podpisu to naparwiac - te skrzynie sa tanie w naprawie

Napisano
  • Autor

> jesli to w124 z podpisu to naparwiac - te skrzynie sa tanie w naprawie

co znaczy tanie?

co muszę wymienić?

Napisano

> co znaczy tanie?

taniej niz wymiana na MT, pewniej niz zakup uzywanej AT z niewiadomego zrodla

> co muszę wymienić?

lewa srubke od tylnej strony i prawa srubke od przedniej stony hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Znajomy kiedyś zmieniał na manualną i z tego co opowiadał, było z tym sporo problemów.

Problemy żadne tak na prawdę.

Bardziej kwestia dobrych części.

Musiałbym pewnie skrzynie, wysprzęglik, pedały, kawałek wału, główkę dyfra.

Napisano
  • Autor

> taniej niz wymiana na MT

Jesteś pewnien?

, pewniej niz zakup uzywanej AT z niewiadomego zrodla

Tego nie biorę pod uwagę

> lewa srubke od tylnej strony i prawa srubke od przedniej stony

Gwint calowy czy metryczny? 13 -tka?

Napisano

> Help

Pomoc jest bardzo prosta. Jedziesz do serwisu zajmującego się automatami i ROZMAWIASZ z mechanikiem / właścicielem opisując objawy. Są to zazwyczaj ludzie, którzy NIECO znają się na skrzyniach automatycznych i zapewne pomogą smile.gif

Co do przekładki na manual - mogą być inne łapy / poduszki, poza tym elektryka / elektronika, czasem pół wnętrza. Jest sens kastrować auto zanim się zapyta specjalisty?

Napisano

> Pomoc jest bardzo prosta. Jedziesz do serwisu zajmującego się automatami i ROZMAWIASZ z mechanikiem

> / właścicielem opisując objawy. Są to zazwyczaj ludzie, którzy NIECO znają się na skrzyniach

> automatycznych i zapewne pomogą

> Co do przekładki na manual - mogą być inne łapy / poduszki, poza tym elektryka / elektronika,

> czasem pół wnętrza. Jest sens kastrować auto zanim się zapyta specjalisty?

claps.gif

Napisano

w Gdańsku na Marynarki Polskiej jest gdzieś warsztat od ASB, kolega tam ze swoim Oplem pojechał, mechanicy sugerowali drogą naprawę i proponowali przekładkę na manual.

Goście problem rozwiązali za 50 zł, póki co 4 rok od wizyty u nich i bez przygód jeździ.

Napisano
  • Autor

Warsztat powiedział, że jest zrąbana taśma 1 biegu, wypadło też jakieś zabezpieczenie. Wałek [bęben] który jest hamowany przez taśmę jest lekko przyjarany - do polerki. Reszta skrzyni perfect. Robota + uszczelki + części + ATF = 2760 zł

Robić czy szukać manuala?

Napisano

Zorientuj się, ile kosztuje taka przekładka.

dranio

Napisano
  • Autor

> Zorientuj się, ile kosztuje taka przekładka.

> dranio

Podobnie jak na obecną chwilę remont automatu.

Pytanie tylko, czy automat wytrzyma kolejne 400kkm czy wykefi się w dzień po skończeniu gwarancji.

Pomijam, że gwarancji udzielą mi pewnie na tylko to co robili a jak wykefi się coś następnego to rozłożą ładnie rączki.

Napisano

Używana skrzynia manualna to też ryzyko, więc decyzja chyba należy do Ciebie.

dranio

Napisano

> Warsztat powiedział, że jest zrąbana taśma 1 biegu, wypadło też jakieś zabezpieczenie. Wałek

> [bęben] który jest hamowany przez taśmę jest lekko przyjarany - do polerki. Reszta skrzyni

> perfect. Robota + uszczelki + części + ATF = 2760 zł

> Robić czy szukać manuala?

A sprawny, używany automat ile kosztuje?

Napisano
  • Autor

> A sprawny, używany automat ile kosztuje?

~ 800 zł

z tym, że on tez się może wykichać za np.: tydzień, dzień, m-c

Napisano
  • Autor

> Używana skrzynia manualna to też ryzyko, więc decyzja chyba należy do Ciebie.

> dranio

No właśnie mnie przeraża wielkość kwoty

Napisano

> No właśnie mnie przeraża wielkość kwoty

Może spróbuj spytać w innym warsztacie? Opis usterki już masz.

dranio

Napisano

Mi zaśpiewali podobne pieniądze, olałem naprawę.

Zaryzykowałem i kupiłem używkę 500 zł, + 460 zł wymiana skrzyni i oleju + ocena stanu. Śmigam dzisiaj bez problemów ok 10 000 na razie.

Napisano

> Mi zaśpiewali podobne pieniądze, olałem naprawę.

> Zaryzykowałem i kupiłem używkę 500 zł, + 460 zł wymiana skrzyni i oleju + ocena stanu. Śmigam

> dzisiaj bez problemów ok 10 000 na razie.

Wydaje mi się, że w przypadku starego auta jest to najlepsze rozwiązanie. Do tego uszkodzoną skrzynię można sprzedać (np. warsztatowi, który zajmuje się naprawą, czy regeneracją ASB) i koszt nie jest już tak wielki.

Napisano

Mojej warsztat nie chciał, ale myślę że taką z Mietka chętnie by wzięli.

Napisano

> Warsztat powiedział, że jest zrąbana taśma 1 biegu, wypadło też jakieś zabezpieczenie. Wałek

> [bęben] który jest hamowany przez taśmę jest lekko przyjarany - do polerki. Reszta skrzyni

> perfect. Robota + uszczelki + części + ATF = 2760 zł

> Robić czy szukać manuala?

popros ich o rewizje skrzyni i ile kosztowalby przy okazji remont calej

zapytaj takze w innym warszatcie ile kosztowalaby taka naprawa

ja wyznaje zasade ze jezeli uzywany z dobrego zrodla silnik/skrzynia kosztuje (zakup + przelozenie) wiecej niz polowa remontu to warto remontowac

Napisano
  • Autor

> popros ich o rewizje skrzyni i ile kosztowalby przy okazji remont calej

No licząc po ich cenach to 97979797979879900000000000000000 zł

> zapytaj takze w innym warszatcie ile kosztowalaby taka naprawa

Próbowałem się do dwóch dziś dodzwonić i żaden nie odbiera tel

> ja wyznaje zasade ze jezeli uzywany z dobrego zrodla silnik/skrzynia kosztuje (zakup + przelozenie)

> wiecej niz polowa remontu to warto remontowac

No ja liczyłem tak - rzeczy które zawsze wymieniam:

wymont/zamont 400 zł

olej / filtr - 400 zl

Rzeczy przy remoncie - 2000 zł w tym m.in:

taśma - 400 zł

przetoczenie bębna

siłownik taśmy

robocizna [składanie]

Używana skrzynia to jakieś 800 zł

Wiec 800 <> 2000

???

Napisano

> No licząc po ich cenach to 97979797979879900000000000000000 zł

> Próbowałem się do dwóch dziś dodzwonić i żaden nie odbiera tel

> No ja liczyłem tak - rzeczy które zawsze wymieniam:

> wymont/zamont 400 zł

> olej / filtr - 400 zl

> Rzeczy przy remoncie - 2000 zł w tym m.in:

> taśma - 400 zł

> przetoczenie bębna

> siłownik taśmy

> robocizna [składanie]

> Używana skrzynia to jakieś 800 zł

> Wiec 800 2000

> ???

rozeznalbym temat naprawy w innym zakładzie zeby miec porownanie

Napisano

> No właśnie mnie przeraża wielkość kwoty

A jak się ma ta cena do wartości bolidu (sprawnego), tak orientacyjnie?

Napisano
  • Autor

> rozeznalbym temat naprawy w innym zakładzie zeby miec porownanie

OK. jutro popytam i dam znać

Napisano
  • Autor

> A jak się ma ta cena do wartości bolidu (sprawnego), tak orientacyjnie?

1/4

Napisano

> 1/4

IMHO znaleźć RENOMOWANY zakład polecany na forach i naprawiać ASB, a nie bawić się w przekładki tongue.gif Komfort kosztuje, a cena którą podałeś i tak nie jest jakaś kosmiczna jak na realia dzisiejszych samochodów... Ot koszt roboty sprzęgła z dwumasą w nowszym samochodzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> IMHO znaleźć RENOMOWANY zakład polecany na forach i naprawiać ASB, a nie bawić się w przekładki

> Komfort kosztuje, a cena którą podałeś i tak nie jest jakaś kosmiczna jak na realia

> dzisiejszych samochodów... Ot koszt roboty sprzęgła z dwumasą w nowszym samochodzie

Ale to nie jest samochód dzisiejszy tylko sprzed technologicznie 40 lat a mechanicznie sprzed 20

Zakład jest w najlepszym renomowanym zakładem zajmującym się tylko automatami, polecanym przez każdego mechanika którego zapytałem.

Napisano

> Ale to nie jest samochód dzisiejszy tylko sprzed technologicznie 40 lat a mechanicznie sprzed 20

> Zakład jest w najlepszym renomowanym zakładzie zajmującym się tylko automatami, polecanym przez

> każdego mechanika którego zapytałem.

No to odpowiedz sobie na pytanie czy dalej chcesz jeździć tym autem. Skoro warsztat jest specjalistą, to przy rozbiórce zweryfikują pozostałe elementy i ewentualnie od razu je wymienisz. Jak kupisz skrzynię używkę to może się uda a może nie, to samo z konwersją na manual - zawsze coś się może zepsuć za pół roku.

Napisano

> Ale to nie jest samochód dzisiejszy tylko sprzed technologicznie 40 lat a mechanicznie sprzed 20

> Zakład jest w najlepszym renomowanym zakładem zajmującym się tylko automatami, polecanym przez

ale kupisz używkę i co? Wypada wymienić olej też dodatkowy koszt. Wsadzić w auto. Pewno z tysiak walnie. To już masz prawie 1/2 ceny tego co pisałeś.

W starej zrobią to co muszą, nowy olej, nowe uszczelnienia. Wiesz co kupić używanego?

Za Wejherowem jest gość co skrzynie ściąga ze szrotów z UE. W jego ofercie nie ma automatów, jak sam twierdzi, nie warte to stresu i nerwów, na 5 skrzyń może do 1-2 nikt nie miał pretensji.

Napisano

> Zakład jest w najlepszym renomowanym zakładem zajmującym się tylko automatami, polecanym przez

No dobrze, ale spełnia swoje zadanie i jeśli jesteś z niego zadowolony i chcesz nim jeszcze jeździć min. 2 lata to IMHO warto to naprawić do porządku i mieć spokój.

Na auto w tym wieku nie można patrzeć tak, że jak naprawa kosztuje 1/3 to już nie ma sensu - chyba, że chce się go już wymieniać i chce się tylko "dokulać" kilka miesięcy. ok.gif

Zawsze powtarzam, że eksploatacja samochodu w miarę nowego powiedzmy do 4 lat i starszego +10 lat kosztuje praktycznie tyle samo wink.gif

Dlatego przy naprawach starego samochodu pewne kwoty wydają się majątkiem, a przy nowym nie robi takiego wrażenia bo jakoś łatwiej wydać 4000zł do auta wartego 45 000zł niż do auta wartego 6000zł...

Napisano
  • Autor

> z kim chcesz konwersowac? ze skrzynia?

Do mnie z tym alibi? ;-)

Napisano

> Do mnie z tym alibi? ;-)

W szkole zawsze byłeś prymasem? wink.gif

Napisano
  • Autor

> W szkole zawsze byłeś prymasem?

Tak mówiła fama i vice versa. 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Może spróbuj spytać w innym warsztacie? Opis usterki już masz.

> dranio

Dzwoniłem do dwóch.

W jednym ~2200 a w drugim ~2500

Napisano

> Dzwoniłem do dwóch.

> W jednym ~2200 a w drugim ~2500

to się jeszcze upewnij czy aby w tym 1. warsztacie, który diagnozował, nie masz w cenie pełnej renowacji i gwarancji.

Oni wiedzą dokładnie co w tej skrzyni siedzi i w jakim stanie są wnętrzności.

Za wyciągniecie i diagnozę pewnie będziesz musiał zapłacić jak zdecydujesz się na inny warsztat.

Napisano
  • Autor

> to się jeszcze upewnij czy aby w tym 1. warsztacie, który diagnozował, nie masz w cenie pełnej

> renowacji i gwarancji.

> Oni wiedzą dokładnie co w tej skrzyni siedzi i w jakim stanie są wnętrzności.

> Za wyciągniecie i diagnozę pewnie będziesz musiał zapłacić jak zdecydujesz się na inny warsztat.

Racaja

Napisano

> z kim chcesz konwersowac? ze skrzynia?

Autor założyciel wątku chce dokonać (ewentualnie) konwersji, a nie konwersacji biglaugh.gif brzmi podobnie, tak, jak adoptować i adaptować i odpowiednio adopcja i adaptacja 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Autor założyciel wątku chce dokonać (ewentualnie) konwersji, a nie konwersacji brzmi podobnie,

> tak, jak adoptować i adaptować i odpowiednio adopcja i adaptacja

no i z żartu wyszlo że jestem idiota....

Napisano

> no i z żartu wyszlo że jestem idiota....

Sorry, nie zauważyłem leffowej emotki... niewiem.gifbeksa.gif

Ale w temacie faktycznie mogłeś użyć "konwersja" zamiast "konwersować" biglaugh.gifwaytogo.gif

Napisano

> Tak mówiła fama i vice versa.

Famie bym nie wierzył, to blagier. smile.gif

Napisano

> Sorry, nie zauważyłem leffowej emotki...

> Ale w temacie faktycznie mogłeś użyć "konwersja" zamiast "konwersować"

Ewentualnie już "konwertować". A tak poprawnie to "przerabiać".

Napisano

> Autor założyciel wątku chce dokonać (ewentualnie) konwersji, a nie konwersacji brzmi podobnie,

> tak, jak adoptować i adaptować i odpowiednio adopcja i adaptacja

ja wiem co chce zrobic, ale poprawna forma to "konwertowac"

Napisano
  • Autor

> Brawa dla tego pana

> czyli dokonywać konwersji

> a tutaj sama konwersja

Ja rozumiem, że słowo ironia jest obca wielu osobom, ale nie myślałem,że aż tak devil.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Skrzynia naprawiona

2700 w plecy sick.gif