Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja wałków rozrzadu czy lepiej nowe 2.5 tdi V6

Featured Replies

Napisano

Wpadl mi w rece pasat 2.5 v6 diesel, wytarte krzywki na walkach i sie zastanawiam co taniej wyjdzie regeneracja wytartych krzywek ( jak tak to gdzie ) czy nowy komplet zamiennikow + uszkodzone popychacze itp.

Przerabial ktoś ten temat ?

2.5 V6 110KW

Po którymś roku poprawili coś z tymi wałkami czy do końca produkcji taka kaszana?

Napisano

> Wpadl mi w rece pasat 2.5 v6 diesel, wytarte krzywki na walkach i sie zastanawiam co taniej wyjdzie

> regeneracja wytartych krzywek ( jak tak to gdzie ) czy nowy komplet zamiennikow + uszkodzone

> popychacze itp.

> Przerabial ktoś ten temat ?

> 2.5 V6 110KW

> Po którymś roku poprawili coś z tymi wałkami czy do końca produkcji taka kaszana?

kolego diesel w wv - tu nie otrzymasz zadnej porady , przeciez one sie nie psuja , mechanik to uran legend smile.gif

nie bedzie nigdzie uzywek w dobrym stanie ?? , regenerowane to wiesz jak chcesz sprzedac auto , ale dla siebie bym tego nie robil

Napisano

> kolego diesel w wv - tu nie otrzymasz zadnej porady , przeciez one sie nie psuja , mechanik to uran

> legend

> nie bedzie nigdzie uzywek w dobrym stanie ?? , regenerowane to wiesz jak chcesz sprzedac auto , ale

> dla siebie bym tego nie robil

ale doradziłeś....no bardzo rzeczowa odpowiedź 270751858-jezyk.gif

wytarte wałki rozrządu to nie wina silnika tylko użytkownika...oszczędzają na oleju i leją goooowno to potem tak jest....

kolega powyżej- jedź na szrot i poszukaj używek, jak nie będzie to pozostaje regenaracja ale w fachowym zakładzie, nowe nie wiem czy się opłaca....

i poleć użytkownikowi zalewanie oleju o zgodnej normie jaki podaje producent auta a problem z wałkami rozrządu zniknie

Napisano

> ale doradziłeś....no bardzo rzeczowa odpowiedź

> wytarte wałki rozrządu to nie wina silnika tylko użytkownika...oszczędzają na oleju i leją goooowno

> to potem tak jest....

> kolega powyżej- jedź na szrot i poszukaj używek, jak nie będzie to pozostaje regenaracja ale w

> fachowym zakładzie, nowe nie wiem czy się opłaca....

> i poleć użytkownikowi zalewanie oleju o zgodnej normie jaki podaje producent auta a problem z

> wałkami rozrządu zniknie

w tym wypadku nie masz racji. wada fabryczna tego silnika i olej nie ma nic do tego.

jak mnie pamiec nie myli to po czasie poprawili te walki ale to bys dokladniej jakiegos speca vw/audi spytac kiedy jak i gdzie

Napisano

Dla siebie pakowałbym raczej nowe.

W jakim stanie jest hydraulika?

Jak reszta silnika?

Może bardziej opłacalne byłoby wstawienie tam jakiegoś BAU?

Napisano
  • Autor

> Dla siebie pakowałbym raczej nowe.

> W jakim stanie jest hydraulika?

> Jak reszta silnika?

> Może bardziej opłacalne byłoby wstawienie tam jakiegoś BAU?

w sumie to nie wiem w jakim stanie jest reszta, czesc popychaczy do wymiany bo sa powygryzane

a co to za silnik BAU , najlepiej jak by bylo to plug and play, moge wymienic tez silnik nie ma problemu, zalezy co bedzie tansze

Napisano

> w sumie to nie wiem w jakim stanie jest reszta, czesc popychaczy do wymiany bo sa powygryzane

> a co to za silnik BAU , najlepiej jak by bylo to plug and play, moge wymienic tez silnik nie ma

> problemu, zalezy co bedzie tansze

Wszystkie do wymiany a nie tylko cześć....

I to na nowe.

Bo inaczej będzie powtórka z rozrywki...

pozdr

Napisano

Wałki + osprzęt lepiej wymienić niż regenerować, i to nie jest wina wałków i oleju a kiepskiej konstrukcji smarowania.

Po którymś roczniku wada podobno usunięta (inny symbol silnika) ale nie wiem ile w tym prawdy i nie podam Ci symbolu silnika

Napisano

> w sumie to nie wiem w jakim stanie jest reszta, czesc popychaczy do wymiany bo sa powygryzane

No to wałki z 3 tys + hydraulika 2-3 tys.

Jeśli jeszcze do tego np. układ wtryskowy jest w kiepskim stanie (np. pompa, wtryski) to dochodzi jeszcze z 3-5 tys...

> a co to za silnik BAU , najlepiej jak by bylo to plug and play, moge wymienic tez silnik nie ma

> problemu, zalezy co bedzie tansze

Nie jestem teraz pewien w 100% czy ten silnik miał oznaczenie BAU ale to ten mocniejszy, po lifcie.

Tam smarowanie było poprawione...

Napisano

Same wałki kupisz już za cirka 1,5 tyś a komplet z akcesoriami za 2,2tyś.

Napisano
  • Autor

> Same wałki kupisz już za cirka 1,5 tyś a komplet z akcesoriami za 2,2tyś.

dokladnie tyle sprzedaja na allegro, tylko ja nie wiem w jakim stanie jest raszta icon_rolleyes.gif

Napisano

> dokladnie tyle sprzedaja na allegro, tylko ja nie wiem w jakim stanie jest raszta

Ja bym zmierzył szczelność cylindrów plus obejrzał turbo czy nie ma luzów. Jeśli weryfikacja wypadnie pomyślnie to nowe wałki plus szklanki, zmiana motoru to zawsze jakieś ryzyko.

Napisano
  • Autor

> Ja bym zmierzył szczelność cylindrów plus obejrzał turbo czy nie ma luzów. Jeśli weryfikacja

> wypadnie pomyślnie to nowe wałki plus szklanki, zmiana motoru to zawsze jakieś ryzyko.

czyli zmierzyc ile kazdy cylinder napompuje barów?

jak cos sie wykruszylo z popychaczy to gdzie tych opilkow szukac w misce olejowej , w pompie olejowej ?

Napisano

> czyli zmierzyc ile kazdy cylinder napompuje barów?

Nie, pompujesz cylinder i patrzysz ile % ucieka

POMIAR

> jak cos sie wykruszylo z popychaczy to gdzie tych opilkow szukac w misce olejowej , w pompie

> olejowej ?

W misce lub na smoku. Założę się że w misce będzie sporo szlamu olejowego ok.gif

Napisano

> czyli zmierzyc ile kazdy cylinder napompuje barów?

> jak cos sie wykruszylo z popychaczy to gdzie tych opilkow szukac w misce olejowej , w pompie

> olejowej ?

Opiłki i resztki powinny być na korku w misce olejowej, korek powinien mieć magnes który to wyłapuje

Napisano

Przekornie zregenerowałbym w rewarze i azotował. Miałem kilka wałków od nich i wytrzymują gorsze smarowanie, przegrzerwanie itp

Napisano

> Przekornie zregenerowałbym w rewarze i azotował. Miałem kilka wałków od nich i wytrzymują gorsze

> smarowanie, przegrzerwanie itp

tylko, że seryjne te zwykłe "padające zdychały koło 200kkm. wątpię żeby w życiu autora wątku jeszcze raz mu padły smile.gif

Napisano

> Przekornie zregenerowałbym w rewarze i azotował. Miałem kilka wałków od nich i wytrzymują gorsze

> smarowanie, przegrzerwanie itp

adam walenda do porsxhen zamawiał dorobione nowe wałki- zapytaj gdzie robił

Napisano

Jeśli chcesz tym jeździć, a nie cwaniaczyć "na handel" to ja bym dał nowe albo... sprzedał to w cholerę nawet ze stratą i się w to nie bawił.

A tak poza tym to nie możliwe i coś ściemniasz. Przecież on nie może mieć więcej nić 200kkm, prawdopodobnie co najwyżej 189kkm. I wiadomo że do Passatów to na złość leją lipny tani olej i się wałki wycierają, a do Toyot, czy Fiatów tylko najdroższy i w tym cała wina.

Napisano

> Wpadl mi w rece pasat 2.5 v6 diesel, wytarte krzywki na walkach i sie zastanawiam co taniej wyjdzie

> regeneracja wytartych krzywek ( jak tak to gdzie ) czy nowy komplet zamiennikow + uszkodzone

> popychacze itp.

> Przerabial ktoś ten temat ?

> 2.5 V6 110KW

> Po którymś roku poprawili coś z tymi wałkami czy do końca produkcji taka kaszana?

Może Świątek?

Napisano

Temat przerabialem w 1986 r. Moze i dawno ale od tamtej pory nie wiele sie zmienilo. Problem bedzie w tym, ze pozniej trzeba bedzie to zregenerowane utwardzic, nie utwardzís na tyle aby sie wpodczas nadstepnych 5 000 czy 10 000 km nie ztarlo.

Sprawdzil bym caly uklad smarowania czy jest wystarczajaco drozny.

Tylko nowe, niekoniecznie oryginalne.

wink.gif

Napisano
  • Autor

nawet na handel trzeba to zrobic aby jezdzilo i silnik chodzil cicho bo usterka znana i kazdy bedzie sie nasluchiwal, tutaj nie da sie przyoszczedzic, a nikt nie zregeneruje walkow na handel-taniej skromny.gif

na liczniku jest okolo 240 tys km

Napisano

> nawet na handel trzeba to zrobic aby jezdzilo i silnik chodzil cicho bo usterka znana i kazdy

> bedzie sie nasluchiwal, tutaj nie da sie przyoszczedzic, a nikt nie zregeneruje walkow na

> handel-taniej

> na liczniku jest okolo 240 tys km

Kup nowe, bo kupisz silnik to się może okazać że będzie to samo, a silnika dobrego za pół darmo też nie kupisz-a tak, masz dodatkową kartę przetargową-faktura na wałki=większe zainteresowanie bo każdy boi się tego silnika, a tak jest szansa że ktoś zakupi właśnie dlatego, że będzie po remoncie.

Chyba, że jakiś zakład co regeneruje-ale tak z prawdziwego zdarzenia a nie sztukę.

Jak naleciało syfu, to rozebrać silnik i graty dać do mycia. Kumpel za mycie bloku bo robił nacięcia w nim, bo zakładał tuleje dartony z opiłków płacił 30zł, wkładają do wielkiej a'la zmywarki, 15 min i wygląda jak nowy. Płacisz grosze, a unikniesz przeoczenia jakiegoś opiłka co potem narobi bałaganu.

Poprawione na pewno są silniki 180KM czyli nowsze, a wśród 150KM też bywały "podobno" te co rzadziej się wałki kończyły,ale ogólnie ryzyko w 150 sporo większe.

Napisano
  • Autor

takze rozwazam opcje nowych bo przy sprzedazy bedzie to atut niepodważalny, ale z drugiej strony duzo tych silnikow i ceny niskie bo ludzie wola te z literka B w kodzie no i przy kupnie moge zdjac pokrywę wałków

Napisano

Za silnik 1800-2000 musisz dać, za graty z popychaczami wyjdzie Cię podobnie, robocizna podobnie (ze wskazaniem na drożej przy rozbieraniu).

Ogólnie to podszedłbym do tego tak-jak blachy porządne, wnętrze w bdb stanie, to zrobić porządnie silnik na nowych wałkach-wyjdzie drożej, ale jak będziesz miał kwity w łapie że zrobiłeś, znajdziesz świadomego usera.

Jeśli blachy bądź wnętrze dojechane-zrobić po taniości i oddać łowcom okazji by głosili prawdę, że tanio można paska kupić, a potem niech biadolą.

Napisano
  • Autor

igla to nie jest

dodam jeszcze, ze skrzynia biegów to 5 biegowy tiptronic icon_rolleyes.gif

Napisano

> igla to nie jest

> dodam jeszcze, ze skrzynia biegów to 5 biegowy tiptronic

A więc już masz odpowiedź-po taniości zrobić, dać cena czyni cuda i niech nowy właściciel jeździ z duszą na ramieniu.

Napisano

> igla to nie jest

> dodam jeszcze, ze skrzynia biegów to 5 biegowy tiptronic

Kolega kiedyś regenerował te wałki u Świątka... płacił chyba 1300zł. Jeździ dalej i nic się nie dzieje ok.gif

Poszukaj info na www.a6klub.pl

Tam zjedli zęby na tych silnikach palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Kolega kiedyś regenerował te wałki u Świątka... płacił chyba 1300zł. Jeździ dalej i nic się nie

> dzieje

> Poszukaj info na www.a6klub.pl

> Tam zjedli zęby na tych silnikach

chyba nie chce mi sie tego robic, pojdzie do sprzedania jak stoi za cene anglika ideia.gif