Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polonez 3D V6

Featured Replies

Napisano

> widzieli ?

> Z jednej strony profanacja takiej budy, ale z drugiej fałka w poldku 3D tylko te wydechy

Nie było "Scorpioneza" 2.9 V6? Coś mi świta, że kiedyś gdzieś coś widziałem...

Na YT jest i ten, o którym mówię i parę innych "potworonezów".

Napisano

> widzieli ?

> Z jednej strony profanacja takiej budy, ale z drugiej fałka w poldku 3D tylko te wydechy

Gdańska rejestracja- silnik z Mustanga?

Bo jeśli to widziałem go w trakcie robót.

Napisano

> Nie było "Scorpioneza" 2.9 V6? Coś mi świta, że kiedyś gdzieś coś widziałem...

> Na YT jest i ten, o którym mówię i parę innych "potworonezów".

Był, zdaje się że srebrny. No i nie był 3D.

Jeśli do poldka wstawiać V6 to najlepiej wziąć silnik 3,0 z AlfaRomeo. Małe rozchylenie cylindrów, aluminiowy blok, no i nie można mówić o skundleniu. Gdyby to przeszczepić razem z napędem od Alfy75... icon_rolleyes.gif

Napisano

> widzieli ?

toż to zwykly 5d z zaspawanymi drzwiami, wiec nie taka szkoda wink.gif

edit: hmmm.... po przeczytaniu kilku artykulow juz nie jestem taki pewien ;D

Napisano

> tylko te wydechy

Moim zdaniem wydech wzorowany jest na stratopolonezie ok.gif

Napisano

> toż to zwykly 5d z zaspawanymi drzwiami, wiec nie taka szkoda

Tylne szyby ma inne. Jakaś wydumka.

Napisano

> Tylne szyby ma inne. Jakaś wydumka.

wyglada na plexi, a ramke mogli wywalić, sam juz nie wiem niewiem.gif

Napisano

pewnie drzwi z trucka dłuzsze

Napisano

Słupek ma przesunięty, a drzwi od trucka, czyli dłuższe od tych z 5d.

Napisano

> Słupek ma przesunięty, a drzwi od trucka, czyli dłuższe od tych z 5d.

generalnie oryginalne 3d też tak powstało zlosnik.gif

Napisano

> generalnie oryginalne 3d też tak powstało

wiem o tym zlosnik.gif

Napisano

> generalnie oryginalne 3d też tak powstało

Raczej w drugą stronę.

To późniejsze Poloneza czerpały z Coupe i 3D

Truck wziął drzwi, a akwarium "nosek"

Napisano

> Był, zdaje się że srebrny. No i nie był 3D.

> Jeśli do poldka wstawiać V6 to najlepiej wziąć silnik 3,0 z AlfaRomeo. Małe rozchylenie cylindrów,

> aluminiowy blok, no i nie można mówić o skundleniu. Gdyby to przeszczepić razem z napędem od

> Alfy75...

Rzędowe też montują hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie było "Scorpioneza" 2.9 V6? Coś mi świta, że kiedyś gdzieś coś widziałem...

> Na YT jest i ten, o którym mówię i parę innych "potworonezów".

Było srebrne atu, pamietam jak się jarałem jak wykręcił coś ok 15 s na 1/4 mili, teraz szału nie ma, ale w 2003 roku to było coś zlosnik.gif

Napisano

> Było srebrne atu, pamietam jak się jarałem jak wykręcił coś ok 15 s na 1/4 mili, teraz szału nie

> ma, ale w 2003 roku to było coś

ja się kiedyś jarałem jak Ładą Samarą miałem 11,3 do 100 biglaugh.gifhehe.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Gdańska rejestracja- silnik z Mustanga?

> Bo jeśli to widziałem go w trakcie robót.

nie wiem skąd silnik bo przeglądając wczoraj YT znalazłem przypadkowo ten filmik i pomyslałem że wrzuce go tutaj.

Blachy gdańskie chyba wink.gif

Skoro widziałeś w trakcie roboty, to może wiesz czy było to pierotnie 5D przerobione na 3D, czy ori 3D?

Napisano

> toż to zwykly 5d z zaspawanymi drzwiami, wiec nie taka szkoda

> edit: hmmm.... po przeczytaniu kilku artykulow juz nie jestem taki pewien ;D

Jakich artykułów? Bo wiele detali wskazuje na to, że to jest zaspawane 5D ok.gif

Napisano

> Był, zdaje się że srebrny. No i nie był 3D.

> Jeśli do poldka wstawiać V6 to najlepiej wziąć silnik 3,0 z AlfaRomeo. Małe rozchylenie cylindrów,

> aluminiowy blok, no i nie można mówić o skundleniu. Gdyby to przeszczepić razem z napędem od

> Alfy75...

Tylko gdzie upchnąć skrzynię biegów i całe tylne zawieszenie? hmm.gifspineyes.gif

Napisano

> nie wiem skąd silnik bo przeglądając wczoraj YT znalazłem przypadkowo ten filmik i pomyslałem że

> wrzuce go tutaj.

Jest w opisie filmu, że to 2.8 V6 z Forda Capri ok.gif Myślę, że to raczej w miarę "prosty" swap (np. w porównaniu do silnika od BMW), bo fabrycznie wychodziły Poldki z silnikiem Pinto Forda i pewnie ta V6 pasuje do tej samej skrzyni biegów wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jest w opisie filmu, że to 2.8 V6 z Forda Capri

A to nie doczytałem wink.gif

> Myślę, że to raczej w miarę "prosty" swap (np. w

> porównaniu do silnika od BMW), bo fabrycznie wychodziły Poldki z silnikiem Pinto Forda i

> pewnie ta V6 pasuje do tej samej skrzyni biegów

ok.gif

Imo nawet jak to jest przeróbka to fajnie i estetycznie wyszło ok.gif

Napisano

> Tylko gdzie upchnąć skrzynię biegów i całe tylne zawieszenie?

No, trochę trzeba by porzeźbić. Włosi zrobili naprawdę oryginalną konstrukcję.

160668d1260959520-need-picture-rear-suspension-6tw6atg.jpg

Napisano

> nie wiem skąd silnik bo przeglądając wczoraj YT znalazłem przypadkowo ten filmik i pomyslałem że

> wrzuce go tutaj.

> Blachy gdańskie chyba

> Skoro widziałeś w trakcie roboty, to może wiesz czy było to pierotnie 5D przerobione na 3D, czy ori

> 3D?

Przede wszystkim ten egzemplarz który oglądałem był czerwony, chłopak chciał go całego polakierować ale nie mam pojęcia czy zmienił kolor.

Ten który oglądałem był wydziełką z drzwiami od trucka.

Napisano

> Jest w opisie filmu, że to 2.8 V6 z Forda Capri Myślę, że to raczej w miarę "prosty" swap (np. w

> porównaniu do silnika od BMW), bo fabrycznie wychodziły Poldki z silnikiem Pinto Forda i

> pewnie ta V6 pasuje do tej samej skrzyni biegów

O widzisz, to Capri był a nie Mustang.

Czyli możliwe że to ten który oglądałem.

Napisano

> O widzisz, to Capri był a nie Mustang.

> Czyli możliwe że to ten który oglądałem.

Nie wiadomo dokładnie z czego to jest silnik, w opisie jest, że taki był w Capri lub Granadzie, ale co to konkretnie było to nie wiadomo (może sam silnik ze skrzynią ktoś kupił) niewiem.gif

Napisano

> No, trochę trzeba by porzeźbić. Włosi zrobili naprawdę oryginalną konstrukcję.

Chciałbym się kiedyś przejechać czymś takim, ponoć świetnie się prowadzi, niektórzy twierdzą, że BMW może się schować wink.gif Jak się nie mylę to takie rozwiązanie było też w Volvo serii 300 hmm.gif

Napisano

> wrzuce go tutaj.

> Blachy gdańskie chyba

> Skoro widziałeś w trakcie roboty, to może wiesz czy było to pierotnie 5D przerobione na 3D, czy ori

> 3D?

Na Youtube jest kilka Polonezów przerobionych na Coupe...

Tutaj jeden z kilku:

Napisano

> Chciałbym się kiedyś przejechać czymś takim, ponoć świetnie się prowadzi, niektórzy twierdzą, że

> BMW może się schować Jak się nie mylę to takie rozwiązanie było też w Volvo serii 300

W sumie zadziwiające. Przecież to zawieszenie bardzo przypomina sztywny most, tyle że prowadzony w nietypowy sposób. Takich poprzecznych drążków reakcyjnych z centralnym elementem ,,kompensującym" nie przypominam sobie z żadnego innego wozu. Wszystkim wystarcza drążek panharda. Część tajemnicy może tkwić też w układzie transaxle i rozkładzie mas samochodu.

Napisano
  • Autor

> Na Youtube jest kilka Polonezów przerobionych na Coupe...

tak wiem... ale zaden z V6 pod maską...poza tym pierwotnie myślałem że to ori 3D bo mnie zmyliła brązowa deska

> Tutaj jeden z kilku:

tego widziałem juz dawno, ale razi plastikowe podszybie do przodu borka.

Napisano

> W sumie zadziwiające. Przecież to zawieszenie bardzo przypomina sztywny most, tyle że prowadzony w

> nietypowy sposób. Takich poprzecznych drążków reakcyjnych z centralnym elementem

> ,,kompensującym" nie przypominam sobie z żadnego innego wozu. Wszystkim wystarcza drążek

> panharda. Część tajemnicy może tkwić też w układzie transaxle i rozkładzie mas samochodu.

Myślę, że faktycznie rozkład mas ma tutaj duże znaczenie. Poza tym takie zawieszenie jest sporo lżejsze od sztywnego mostu (z resztą nawet hamulce są przy skrzyni biegów), a to też korzystnie wpływa na prowadzenie. No i właśnie ten układ poprzecznych drążków reakcyjnych (prostowód lub drążek Watt'a) - rzadko stosowany, bo jednak bardziej skomplikowany niż drążek Panharda, ale jednak nie ma jego wad ok.gif

Napisano

> tak wiem... ale zaden z V6 pod maską...poza tym pierwotnie myślałem że to ori 3D bo mnie zmyliła

> brązowa deska

Brązowa deska nie ma tu żadnego znaczenia - występowała zarówno w 3D i 5D. Poza tym żaden problem taką sobie wstawić. Polonezy z początku produkcji chyba nawet częściej miały brązową niż czarną deskę.

Napisano
  • Autor

> Brązowa deska nie ma tu żadnego znaczenia - występowała zarówno w 3D i 5D. Poza tym żaden problem

> taką sobie wstawić. Polonezy z początku produkcji chyba nawet częściej miały brązową niż

> czarną deskę.

ok.gif

Napisano

> Było srebrne atu, pamietam jak się jarałem jak wykręcił coś ok 15 s na 1/4 mili, teraz szału nie

> ma, ale w 2003 roku to było coś

ten chyba 04.jpg

i o nim -> tutaj

Napisano

> wrzuce go tutaj.

> Blachy gdańskie chyba

> 3D?

Było to 5D, a silnik jest z forda granada.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Na fsopomorze.pl jest opisany ten polonez ok.gif Widziałem, macałem...dobra robota. Chłopak praktycznie wszystko sam zrobił.