Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kompresja 0 na jednym cylindrze

Featured Replies

Napisano

jaka może być przyczyna zerowej kompresji na jednym cylindrze? dodam że próba olejowa nic nie zmienia a silnik nie dymi i nie żre oleju. Obstawiam ułamaną dźwigienkę zaworową, coś może być jeszcze?

Napisano

Wydmuchana uszczelka pod głowicą?

Napisano

> jaka może być przyczyna zerowej kompresji na jednym cylindrze? dodam że próba olejowa nic nie

> zmienia a silnik nie dymi i nie żre oleju. Obstawiam ułamaną dźwigienkę zaworową, coś może być

> jeszcze?

zbyt mocna redukcja biegów ktos zrzucił z 5 na 2 zamiast 4 i się zaworek pogiął

pęknięty pierścień confused.gif

Napisano

> jaka może być przyczyna zerowej kompresji na jednym cylindrze? dodam że próba olejowa nic nie

> zmienia a silnik nie dymi i nie żre oleju. Obstawiam ułamaną dźwigienkę zaworową, coś może być

> jeszcze?

tylko zawory przy takiej kompresji. Silnik bez pierścieni miałby co najmniej 2-3 bary

Napisano

Zatarty/krzywy/wypalony zawor. Zlamana dzwigienka takiego efektu nie da.

Napisano
  • Autor

> Wydmuchana uszczelka pod głowicą?

płyn i olej jest ok, jakby była wydmuchana między kanałami to by nie było kompresji na 2 cylindrach, a raczej byłąby nie pełna, ale nie 0

Napisano
  • Autor

> Zatarty/krzywy/wypalony zawor. Zlamana dzwigienka takiego efektu nie da.

a no tak, głąb jestem, uwalona dźwigienka by nie otwierała zaworu grinser006.gif

Napisano

> jeszcze?

mialem tak w skodzinie 105.wypalony zawor no.gif

Napisano

> jeszcze?

Miałem taką przygodę w Golfie IV 1,6 16v. Na autostradzie przy stałej prędkości około 140km/h stracił moc. Przyczyna - wypalona dziura w tłoku. Przyczyny wypalenia nie potrafię podać do dziś.

Napisano
  • Autor

> Miałem taką przygodę w Golfie IV 1,6 16v. Na autostradzie przy stałej prędkości około 140km/h

> stracił moc. Przyczyna - wypalona dziura w tłoku. Przyczyny wypalenia nie potrafię podać do

> dziś.

wypalona dziura w tłoku = żarcie oleju i ciśnienie z odmy, a tu oleju nie żre, silnik pracuje względnie normalnie (nawet moc ma, no ale to V8). Generalnie gdyby nie lekkie drgania na wolnych to sprawa by w ogóle nie wyszła..

Napisano

> wypalona dziura w tłoku = żarcie oleju i ciśnienie z odmy, a tu oleju nie żre, silnik pracuje

> względnie normalnie (nawet moc ma, no ale to V8). Generalnie gdyby nie lekkie drgania na

> wolnych to sprawa by w ogóle nie wyszła..

ja stawiam na zatarty- zawieszony zawór , kiedyś malec mi takiego psikusa sprawił , ale tam było czuć że coś nie jedzie .

Napisano

> a no tak, głąb jestem, uwalona dźwigienka by nie otwierała zaworu

ale może zawór się podwiesił - kiedyś tak miałem - zatarła się prowadnica

Napisano

> Wydmuchana uszczelka pod głowicą?

Mało prawdopodobne IMO.

Napisano

- Źle wykonany pomiar - odłączył się wskaźnik ( ciśnieniomież ) od kolektora

- urwany korbowód zlosnik.gif

- całkowicie wypalone zawory hehe.gif

Napisano

> wypalona dziura w tłoku

Nie to nie to na 1000%

Napisano

> wypalona dziura w tłoku = żarcie oleju i ciśnienie z odmy, a tu oleju nie żre, silnik pracuje

> względnie normalnie (nawet moc ma, no ale to V8). Generalnie gdyby nie lekkie drgania na

> wolnych to sprawa by w ogóle nie wyszła..

Dlatego lubię V8 wink.gif

Moim zdaniem zero może być tylko jeżeli któryś zawór ma oberwany kawałek. Stawiam na wydechowy.

Napisano
  • Autor

> - Źle wykonany pomiar - odłączył się wskaźnik ( ciśnieniomież ) od kolektora

to oddpada wink.gif

> - urwany korbowód

raczje by się coś tłukło a silnik "normalnie" działa

> - całkowicie wypalone zawory

byle głowica była do odratowania bo to rzadki silnik :/

Napisano

> byle głowica była do odratowania bo to rzadki silnik :/

i kiepski crazy.gif

wrazliwy na przegrzanie - w obsludze masz zalecenie wymiany chlodnicy wody na nowa co 60kkm ... i na zbyt wysokie obroty - wszystkie MB z tym silnikiem mialy montowany ogranicznik obrotów (w zegarach). Nie bylo jakiegos 5l do wziecia ?

IMHO - jezeli silnik chodzil w aucie, gdzie wczesniej bylo 5.0, albo gdzie zostaly wymienione zegary, to Twoj problem moze byc zwiazany z tym, ze kto auto pogonil >> 240km/h (bo jakos tak odcinal ori zegar)

M.

Napisano
  • Autor

> Twoj problem moze byc zwiazany z tym, ze kto auto pogonil

> M.

czyli że dostał po zaworach innymi słowy?

Napisano

> czyli że dostał po zaworach innymi słowy?

Wedlug mnie jest na to spora szansa. Dodatkowo jak bedziesz go rozbieral, to do kontroli ślizgi łańcucha. Niestety juz malo pamietam, bo w temacie nie jestem z 10 lat blush.gif

M.

Napisano
  • Autor

> Wedlug mnie jest na to spora szansa. Dodatkowo jak bedziesz go rozbieral, to do kontroli ślizgi

> łańcucha. Niestety juz malo pamietam, bo w temacie nie jestem z 10 lat

> M.

to może wartoby mu od razu zapodać twardsze sprężyny zaworowe?

dzięki za info ok.gif

Napisano

> a no tak, głąb jestem, uwalona dźwigienka by nie otwierała zaworu

Załóżmy że nie otwiera się zawór ssący. Gazy są wypychane w fazie wydechu (zawór wydechowy działa normalnie). Następnie jest faza ssania i nie mamy czego zasysać więc robi się w cylindrze podciśnienie. Następnie to podciśnienie jest sprężane a więc pod koniec sprężania mamy mniej więcej ciśnienie zero. Ja tak to widzę smile.gif

Napisano

> jeszcze?

Może być ułamanie części grzybka zaworu. Silnik na gazie pracował? Bo źle dawkująca instalacja powoduje najprędzej właśnie problemy z zaworami.

Napisano
  • Autor

> Może być ułamanie części grzybka zaworu. Silnik na gazie pracował? Bo źle dawkująca instalacja

> powoduje najprędzej właśnie problemy z zaworami.

nie, silnik gazu nie widział

Napisano
  • Autor

> Kurna, rozebrać i sprawdzić?

no to na pewno, ale chciałem najpierw się przygotować zlosnik.gif

generalnie chyba czeka mnie ściąganie dwóch głowic i robota ze wszystkimi zaworami od razu hmm.gif

Napisano

> Załóżmy że nie otwiera się zawór ssący. Gazy są wypychane w fazie wydechu (zawór wydechowy działa

> normalnie). Następnie jest faza ssania i nie mamy czego zasysać więc robi się w cylindrze

> podciśnienie. Następnie to podciśnienie jest sprężane a więc pod koniec sprężania mamy mniej

> więcej ciśnienie zero. Ja tak to widzę

Że co? Sprężane podciśnienie? Niezłe teorie wymyślasz... rotfl.gif

Napisano

> Że co? Sprężane podciśnienie? Niezłe teorie wymyślasz...

Jak to takie zabawne to napisz gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Przypominam, że jeden z cykli pracy silnika nazywa się "sprężanie" a podciśnienie i próżnia to nie to samo.

Napisano

> jaka może być przyczyna zerowej kompresji na jednym cylindrze?

Wypalony zawór wydechowy. Wiem bo miałem smile.gif