Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie z rowerami na dachu

Featured Replies

Napisano

Normalne spalanie ok. 6,0-6,5 litra ON

O ile większego spalania należy się spodziewać jadąc z rowerami na dachu ?

Oczywiście biorąc pod uwagę porównywalne warunki tj. trasę z prędkością 100-120 km/h

Napisano

> Normalne spalanie ok. 6,0-6,5 litra ON

> O ile większego spalania należy się spodziewać jadąc z rowerami na dachu ?

> Oczywiście biorąc pod uwagę porównywalne warunki tj. trasę z prędkością 100-120 km/h

0,5-1ltr wiecej ok.gif

Napisano

> 0,5-1ltr wiecej

Zależy od auta. W mocniejszym różnica będzie mniejsza niż w identycznym modelu ze słabszym silnikiem.

Napisano

> Zależy od auta. W mocniejszym różnica będzie mniejsza niż w identycznym modelu ze słabszym

> silnikiem.

Auto powozi Mondeo 2.0Tdci grinser006.gif

Napisano

> Oczywiście biorąc pod uwagę porównywalne warunki tj. trasę z prędkością 100-120 km/h

Rok temu z jednym rowerem na dachu, w podobnych warunkach przez ok. 650 km wyszło mi o +0,5 l/100 km.

Samochód to Corolla kombi 1,6 VVTi.

dranio

Napisano

Dużo zależy od własnie prędkości, jeżeli nie będziesz szalał a polecisz te 110km/h to o 0,5-1L może być więcej niż normalnie.

Napisano

> Jak odkręcę antenę dachowa o ile spadnie spalanie?

> .

A mozesz jasniej?

Napisano

Dużo zależy od prędkości i samej aerodynamiki auta.

U mnie w UFO 2.2 na mazut, taka sama trasa z rowerami (2szt) i bez to różnica ok 2 litrów. Trasa to A2/S8/DK75, którą kończę ze średnią wg komputera na 80kmh+ (autostrada 140, ekspresówka 120, gierkówka ok 100). Bez rowerów 6-6,5. Z rowerami 8-9. Ale to szybka trasa a spalanie rośnie mocno powyżej 120. Jak zjeżdzałem po ok 50km autostrady gniecionej 140kmh, to spalanie miałem na poziomie 9,5 blush.gif

Potem spadło o litr grinser006.gif

Napisano

Jechałem niedawno z 2 rowerami na dachu ok 470km - auto to Roomster a więc sam z siebie dość oporowy - nie wiem czy rowery, czy pogoda (wietrznie było i miałem wrażenie że duża część trasy pod wiatr) a może to że dość szybko jechałem ale odczuwalnie z 0.5l do 1l na 100km wzrostu spalania można założyć...

Autostradą leciałem ok 140km/h a niestety w Romku jest tak że jego opory rosną do kwadratu na każde 10km/h ponad 100 smile.gif

Ale zamotałem smile.gif

Zobaczymy jak w drodze powrotnej, nie będę się tak spieszył...

Ale myślę że rowery na dachu wpłyną na spalanie, no chyba że ktoś będzie jechał max 80km/h

Napisano

> Autostradą leciałem ok 140km/h a niestety w Romku jest tak że jego opory rosną do kwadratu na każde 10km/h ponad 100

> Ale zamotałem

To chyba jakieś nowe prawidła aerodynamiki? grinser006.gif

Zawsze uczyli, że opór rośnie w kwadracie prędkości... no chyba że to nie dotyczy skody hehe.gif

Napisano

+1,5l/100

Napisano

Ostatnio na maraton jechałem z 3 rowerami na dachu spalanie wyszło 7,2l/100km ale po drodze było sporo skrzyżowań i sporo km pod górki,

normalnie trasa z 3 osobami na pokładzie nie wychodzę powyżej 6l/100km wink.gif

Nie było mocnego wiatru ok.gif

Raz z kolegami jechaliśmy na maraton za Poznań i spalanie wyszło masakryczne bo powyżej 8,5l/100km w 1.4 D4D crazy.gif ale wiało cały czas i na A4 jak puściłeś kierownicę to od razu ściągało na lewo lub prawo no.gif aaaa tak samo jazda z 3 rowerami na dachu wink.gif

Napisano

> To chyba jakieś nowe prawidła aerodynamiki?

> Zawsze uczyli, że opór rośnie w kwadracie prędkości... no chyba że to nie dotyczy skody

Uwierz mi że w przypadku Roomstera są specjalne prawa aerodynamiki smile.gif

Mam kumpla który jako "woła roboczego" zakupił Doblo z 1.2 twierdzi że na każde 10km/h ponad 100 przypada wzrost spalania o kolejny 1l smile.gif - tak pół-żartem, ale zagazował toto i mega praktyczny samochód.

Ale wypadamy z tematu, wydawało mi się że parę rurek na dachu nie wpłynie w istotny sposób na spalania ale jednak jest odczuwalny wzrost...

Napisano

> Ostatnio na maraton jechałem z 3 rowerami na dachu spalanie wyszło 7,2l/100km

az dziwne.... moja siena pali 9 na pusto i z górki hehe.gif

ale przy normalnej jeżdzie,z rowerami na dachu, jak nie przekraczam setki, to nie zauważam wzrostu

Napisano

> az dziwne.... moja siena pali 9 na pusto i z górki

> ale przy normalnej jeżdzie,z rowerami na dachu, jak nie przekraczam setki, to nie zauważam wzrostu

Zauważam jedno, że czym większa pojemność silnika tym mniej odczuwalna różnica w spalaniu wink.gif

Do Złotego Stoku jechaliśmy Focusem TDCI 2.0 i spalanie z 3 rowerami na poziomie 6,2l/100km ok.gif

Napisano

> Ale wypadamy z tematu, wydawało mi się że parę rurek na dachu nie wpłynie w istotny sposób na

> spalania ale jednak jest odczuwalny wzrost...

Bo te parę rurek powoduje tzw. opór interferencyjny, co w efekcie prowadzi do oporu całkowitego znacznie większego niż suma oporów samochodu i roweru.

dranio

Napisano

Myślę, że ok. 1 litra przy tych prędkościach.

Napisano

Astra II 1.7 DTI 2 rowery do max 120km/h wyszło jakoś 5 z malutkim haczykiem, bez rowerów przy kapelusz mode poniżej 5l/100km drive.gif

Pozdr