Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego zawsze nowe klocki do nowych tarcz hamulcowych?

Featured Replies

Napisano

Czasem jest potrzeba wymiany tarcz hamulcowych kiedy klocki mamy jeszcze dobre, np jest ich 75-80% lub mają zrobione zaledwie kilka tysięcy km.

Jak rozumiem nie powinno sie dawać używanych klocków do nowych tarcz bo powierzchnia klocka ma "kształt" dopasowany do starej tarczy. Można byłoby to zrobić ścierając (wyrównując) lekko klocki papierem ściernym.

Ale usłyszałem jakiś czas temu teorię, że używane klocki sa juz przegrzane i na materiale ciernym zawierają jakieś drobinki startej tarczy hamulcowej, co w kontakcie z nową tarczą hamulcową (jeszcze nie rozgrzaną hamowaniem) może doprowadzić do jej uszkodzenia, zwichrowania itd. Coś mi się nie widzi ta teoria.

Napisano

imho zrownac powierzchnie klocka i tyle. To nie technologia kosmiczna

Napisano

> Ale usłyszałem jakiś czas temu teorię, że używane klocki sa juz przegrzane i na materiale ciernym

> zawierają jakieś drobinki startej tarczy hamulcowej, co w kontakcie z nową tarczą hamulcową

> (jeszcze nie rozgrzaną hamowaniem) może doprowadzić do jej uszkodzenia, zwichrowania itd. Coś

> mi się nie widzi ta teoria.

Bzdury. To klocek zostawia swoj film na tarczy i to tez zwieksza skutecznosc hamowania (tzw. pad transfer). Jedyne co to taki dotarty i dzialajacy w pelni klocek moze dosyc latwo pokrzywic tarcze jesli bedziemy od razu ostro hamowac.

Takze jak masz jeszcze duzo klocka to wyrownac go papierem sciernym, zakladac i sie nie przejmowac. Tylko nie cisnac za bardzo przez te pierwsze kilometry.

Napisano

Przede wszystkim dlatego zeby dwa razy sie nie babrać. Poza tym zwykle wymienia sie tarcze dlatego ze był czas na klocki a przy okazji ich wymiany okazało sie ze tarcze sa za cienkie. Klocki sa tak tanie ze bardziej opłaca sie je zmienić niz poskręcić wszystko i za jakis czas znowu sie babrać.

Napisano

> Przede wszystkim dlatego zeby dwa razy sie nie babrać. Poza tym zwykle wymienia sie tarcze dlatego

> ze był czas na klocki a przy okazji ich wymiany okazało sie ze tarcze sa za cienkie. Klocki sa

> tak tanie ze bardziej opłaca sie je zmienić niz poskręcić wszystko i za jakis czas znowu sie

> babrać.

bez przesady. Odkrecenie kola i w porywach do 2 srub to taka wielka robota?

Napisano

> bez przesady. Odkrecenie kola i w porywach do 2 srub to taka wielka robota?

A odkręcenie dodatkowo jednej śrubki od tarczy to ile więcej?

Napisano

> A odkręcenie dodatkowo jednej śrubki od tarczy to ile więcej?

jak nie chce zejsc to sporo zlosnik.gif

Napisano

> A odkręcenie dodatkowo jednej śrubki od tarczy to ile więcej?

A to nie jest śruba zrywalna?

Napisano

> A to nie jest śruba zrywalna?

we wszystkich autach jakie do tej pory mialem nie byly.

Napisano

> bez przesady. Odkrecenie kola i w porywach do 2 srub to taka wielka robota?

A wymieniając klocki tylko odkręcasz śruby? Bo ja jeszcze wszystko czyszczę, sprawdzam jak klocek ślizga się w jarzmie/blaszkach, jak pracują trzpienie (ew. smaruję), daję smar pod osłonkę przeciwkurzową tłoczka... Tak jak Ty piszesz, to wymieniają mechaniory za 40zł po taniości - wybija młotkiem stary klocek i wbija nowy smile.gif

Czasem jest przecież tak, że się tarcza pokrzywi a klocek ma ze 3/4 okładzin. Wtedy papier ścierny (tylko nie wdychać tego i w rękawiczkach!) i można śmiało zakładać.

Napisano

> A wymieniając klocki tylko odkręcasz śruby?

co do uwagi to imho jest bez sensu bo fakt czyszczenia i tak ma miejsce niezaleznie od tego czy wymieniasz same klocki czy klocki i tarcze.

i nie widze sensu wymieniac klockow np po 5 tys km bo sie pokrzywily tarcze.

Napisano

> jak nie chce zejsc to sporo

wkretakiem udarowym ja a jesli to nie wystarczy -> wiertarka. Wiekszym problemem bywa zdjecie tarczy z piasty jak sie dobrze do niej "przyspawala" ale i na to sa sposoby np. sruby powoli wkrecane w specjalnie przygotowane w tarczy otwory

dla mnie zmiana klockow z powodu zmiany tarcz to bzdura. Zakladam nowe tarcze, klocki lekko przeszlifowuje i jazda. Z poczatku jakies 20-50 km (powinno sie troche wiecej ale ja tyle nie wytrzymuje zlosnik.gif) - po miescie bez szalenstw zeby sie wstepnie klocki ulozyly i dotarly, potem wykonuje standardowa procedure docierania gdzie klocki dostaja troszke po tylku - a musza dostac by nastapil transfer materialu na tarcze - i to tyle. Nie dajmy sie oglupiac.

Napisano

bo gwarancja

Napisano

> wkretakiem udarowym ja a jesli to nie wystarczy -

mozna sobie tez rozpierak zrobic z 2 srub z sporymi lbami i 4 nakretek. Tanie i zdecydowanie lepsze niz nawalanie mlotkiem smile.gif

> dla mnie zmiana klockow z powodu zmiany tarcz to bzdura. Zakladam nowe tarcze, klocki lekko

> przeszlifowuje i jazda. Z poczatku jakies 20-50 km (powinno sie troche wiecej ale ja tyle nie

> wytrzymuje ) - po miescie bez szalenstw zeby sie wstepnie klocki ulozyly i dotarly, potem

> wykonuje standardowa procedure docierania gdzie klocki dostaja troszke po tylku - a musza

> dostac by nastapil transfer materialu na tarcze - i to tyle. Nie dajmy sie oglupiac.

ale fakt faktem, ze im nowsze auto tym mniej przejezdzam i na klockach i na tarczach. Praktycznie co 2 zestaw klockow leca tarcze. Ja zrozumialem, ze autor pyta sie o sytuacje nietypowa typu zmiana tarcz na nowe/inne np bo sie pogiely a klocki maja male zuzycie. Wiadomo, ze jak klocka zostanie troche to i tak sie je wymieni razem

Napisano

Niby nie powinno się tak robić, ale ja robiłem i nic złego nie zauważyłem poza tym, że przez pierwsze te powiedzmy 50km hamulce są słabsze zanim klocki się "ułożą", ale żadnych uszkodzeń tarczy w związku z tym nie zaznałem. Podobnie jak z założeniem starych klocków do przetoczonych tarcz.

Napisano

> ale fakt faktem, ze im nowsze auto tym mniej przejezdzam i na klockach i na tarczach. Praktycznie

> co 2 zestaw klockow leca tarcze. Ja zrozumialem, ze autor pyta sie o sytuacje nietypowa typu

> zmiana tarcz na nowe/inne np bo sie pogiely a klocki maja male zuzycie. Wiadomo, ze jak klocka

> zostanie troche to i tak sie je wymieni razem

A ja właśnie za każdym razem jak spoglądam u sibie na klocki to wbijam się w coraz większy szok zlosnik.gif

Aktualnie 72kkm i klocków wizualnie jest jeszcze tyle, że chyba starczą na kolejne 70 kkm spineyes.gif

Jak będę zakładał zimówki to zmierzę suwmiarką z ciekawości ile mięsa na nich zostało.

Lubię to zlosnik.gif

Napisano

Trzeba zadać sobie parę pytań.

Ile razy w ciągu np.: 3 lat (lub więcej) wymienia się klocki hamulcowe czy tarcze?

Czy koszt klocków na przestrzeni kilku lat wart jest oszczędzania?

Napisano
  • Autor

> bo gwarancja

no proszę cię, jaka gwarancja. Może jeszcze napiszesz, żeby oddał do serwisu i wziął koniecznie rachunek bo gwarancja. Gdzieś mam gwarancje, jeśli będzie problem to i tak sobie poradze.

Poza tym żeby sprawdzić czy tarcza nie jest wadliwa sprawdza sie ją czujnikiem po montażu a przed użytkowaniem, co mają klocki do tego?

Napisano
  • Autor

> Trzeba zadać sobie parę pytań.

> Ile razy w ciągu np.: 3 lat (lub więcej) wymienia się klocki hamulcowe czy tarcze?

> Czy koszt klocków na przestrzeni kilku lat wart jest oszczędzania?

tarcza zużyta w ok 50%, klocek ATE Ceramic jedynie w ok 10-20%. Tarcza z powodu lekkich drgań do wymiany, klocki do mojego auta to 250-300 PLN, a nie lubie wydawać na coś co jeszcze może śmiało posłużyć.

Napisano

> Poza tym żeby sprawdzić czy tarcza nie jest wadliwa sprawdza sie ją czujnikiem po montażu a przed

> użytkowaniem, co mają klocki do tego?

no nie do końca- wiele przypadków "bicia" tarcz pojawia się dopiero po rozgrzaniu hamulców także taki pomiar może być zupełnie niewiarygodny. Taki właśnie problem przerabiałem z tarczami Mikody- póki był ciepłe jak najbardziej ok - po rozgrzaniu zaczynały "bić"