Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 tdi sie nie nagrzewa.

Featured Replies

Napisano

Koledzy jest pacjent cordoba 1.9tdi (AGR),2000rok.

Temperatura na zegarach nie chce dojsc do 90stopni.

Na postoju dojdzie np. do 80stopni po czym wlacze ogrzewanie na maks, temp spada praktycznie do zera.

Wiec sprawa niby prosta-termostat.

Ale dzis z rana odpalilem zimny silnik i waz idacy od termostatu idacy od termostatu do chlodnicy zimny,letni.

Waz gorny od chlodnicy rozdzialajacy sie pozniej na waz do nagrzewnicy i do powrotu do zbiornika....

Tutaj dziwna sprawa,bo odcinek gorny przewodu idacy od chlodnicy do trojnika (rozdziela sie na powrot i nagrzewnice) zimny,ale od trojnika przewod zarowno powrotu jak i nagrzewnicy cieply.

Fakt,plynu w zbiorniczku jest na min. (niestety nie mam w chwili obecnej plynu pod reka).

Czy to moze byc powod,ze sie zapowietrzyl?

Badz moze,ktos ma moze jakies inne pomysly?

Napisano

miałem ten sam silnik w a3 .W zime silnik nie chciał sie zagrzać ,pomimo wymiany 3 termostatów zawsze 1 wąż z chłodnicy miał zimny .Świece podgrzewajace płyn miałem sprawne .

Napisano
  • Autor

> miałem ten sam silnik w a3 .W zime silnik nie chciał sie zagrzać ,pomimo wymiany 3 termostatów

> zawsze 1 wąż z chłodnicy miał zimny .Świece podgrzewajace płyn miałem sprawne .

Nie posiadam,chyba takich swiec.

Poza tym zawsze nagrzewal sie normalnie,tylko teraz jak temp spadly jest cos nie tak.

Napisano

> Koledzy jest pacjent cordoba 1.9tdi (AGR),2000rok.

> Temperatura na zegarach nie chce dojsc do 90stopni.

> Na postoju dojdzie np. do 80stopni po czym wlacze ogrzewanie na maks, temp spada praktycznie do

> zera.

> Wiec sprawa niby prosta-termostat.

A co to ma do termostatu?

Górny wąż chłodnicy ma być zimny do momentu osiągnięcia 87*C na małym obwodzie.

Obecnie jeżdżę noPB/LPG, jak jadę do pracy(12km) z włączonym ogrzewaniem w ruchu miejskim, czyli sporo stania to mogę zapomnieć o osiągnięciu temperatury roboczej, dopiero jak kończy się ruch miejski i mogę przycisnąć to osiąga temperaturę roboczą, jak znowu się zatrzymuję to temperatura jedzie w dół.

Zrób test, wyłącz całkowicie ogrzewanie i się przejedź, rozgrzej go do temperatury roboczej, rozpędź się do... ilu się da, wyrzuć na luz i zobacz czy temperatura spadnie, jeśli spadnie to masz uwalony termostat, jeśli nie spadnie to TTTM.

Jeśli spada na postoju przy włączonym ogrzewaniu to jest to normalne, u mnie przy -10*C na postoju i odpalonym ogrzewaniu na max, natychmiast spada.

Generalnie diesel ma wyższą sprawność niż noPB, więc trudniej go ugrzać.

Ile masz km do pracy?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A co to ma do termostatu?

> Górny wąż chłodnicy ma być zimny do momentu osiągnięcia 87*C na małym obwodzie.

> Obecnie jeżdżę noPB/LPG, jak jadę do pracy(12km) z włączonym ogrzewaniem w ruchu miejskim, czyli

> sporo stania to mogę zapomnieć o osiągnięciu temperatury roboczej, dopiero jak kończy się ruch

> miejski i mogę przycisnąć to osiąga temperaturę roboczą, jak znowu się zatrzymuję to

> temperatura jedzie w dół.

> Zrób test, wyłącz całkowicie ogrzewanie i się przejedź, rozgrzej go do temperatury roboczej,

> rozpędź się do... ilu się da, wyrzuć na luz i zobacz czy temperatura spadnie, jeśli spadnie to

> masz uwalony termostat, jeśli nie spadnie to TTTM.

> Jeśli spada na postoju przy włączonym ogrzewaniu to jest to normalne, u mnie przy -10*C na postoju

> i odpalonym ogrzewaniu na max, natychmiast spada.

> Generalnie diesel ma wyższą sprawność niż noPB, więc trudniej go ugrzać.

> Ile masz km do pracy?

> Pozdrawiam BAS

Jakies 35km.

Ale termostat mozna jakos inaczej jeszcze spr?Bo dziwi mnie,ze waz idacy od termostatu do chlodnicy jest zimny (w stosunku do drugiego o ktorym napisze).

Natomiast gorny od chlodnicy jest zimny,do momentu gdzie rura dzieli sie na trojnik idacy pozniej na powort do zbiorniczka i do nagrzewnicy (te przewody sa cieple,duzzzo cieplejszy niz ten od termostatu).

Napisano

To normalne w przypadku diesla bez dogrzewania.

Napisano

Nie znam dokładnie tego silnika, temperaturę otwarcia termostatu podałem z katalogu.

> Ale termostat mozna jakos inaczej jeszcze spr?

Termostat ma być zamknięty (górny wąż chłodnicy i co oczywiste dolny też) chłodnicy ma być zimny do osiągnięcia przez wskazówkę 90% zakresu do temperatury roboczej.

> Bo dziwi mnie,ze waz idacy od termostatu do chlodnicy

> jest zimny (w stosunku do drugiego o ktorym napisze).

> Natomiast gorny od chlodnicy jest zimny,do momentu gdzie rura dzieli sie na trojnik idacy pozniej

> na powort do zbiorniczka i do nagrzewnicy (te przewody sa cieple,duzzzo cieplejszy niz ten od

> termostatu).

Jeśli węże chłodnicy są zimne to termostat jest sprawny.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Tez mam u sie siebie ten silnik i tez sie powoli nagrzewa. Niestety taki urok diesla. Mam takze sprawny termostat i dogrzewanie. Jadac w ruchu ulicznym osiagnac wysoka temperature jest ciezko. Ja do octavii na zime stosuje zaslepke na kratke wlotu powietrza na chlodnice "grill" jest troche lepiej. Na trasie temperatura po parunastu km jest ok.

Napisano

> To normalne w przypadku diesla bez dogrzewania.

A guzik prawda, nie przy obecnych temperaturach i tym bardziej po przejechaniu 35km.

Napisano

> Obecnie jeżdżę noPB/LPG, jak jadę do pracy(12km) z włączonym ogrzewaniem w ruchu miejskim, czyli

> sporo stania to mogę zapomnieć o osiągnięciu temperatury roboczej, dopiero jak kończy się ruch

> miejski i mogę przycisnąć to osiąga temperaturę roboczą, jak znowu się zatrzymuję to

> temperatura jedzie w d

W benzynie Ci temp spada?

Co to za silnik?

Napisano

> A guzik prawda, nie przy obecnych temperaturach i tym bardziej po przejechaniu 35km.

No tez mi się tak wydaje, w golfie z silnikiem ATD miałem podobne odczucia ale przy temperatura niższych niż -20...

Zanim się zagrzał trzeba było ujechać kawał drogi, w dłuższej trasie jak już się wszystko rozgrzało to nie było problemu ale jadąc do pracy złapał trochę temperatury - włączyłem nawiew np. na 3 i widzę że wskazówka lekko opada...

Na postoju po nocy zagrzać go to było chyba niemożliwe...

Ale przy normalnych mrozach - a tym bardziej teraz przy dodatniej temperaturze takich numerów nie było...

Tam były jedynie 3 świece żarowe na drodze płynu chłodniczego - ale i tak nie przebije to ogrzewania w Roomsterze - ma elektryczne dogrzewanie powietrza w nawiewie - dosłownie 3min po uruchomieniu, nawet na postoju, wszystko zimno a z nawiewu leci ciepełko... smile.gif

Napisano

> ale i tak nie przebije to ogrzewania w Roomsterze - ma elektryczne dogrzewanie powietrza w nawiewie > dosłownie 3min po uruchomieniu, nawet na postoju, wszystko zimno a z nawiewu leci ciepełko...

Mam takie cos u siebie, super sprawa wink.gif.Tylko akumulator i alternator to odczuwaja, 50-60A grzalka pije tongue.gif

Napisano

> W benzynie Ci temp spada?

Temp max, nadmuch z zewnątrz max, zresztą nawet przy nadmuchu na połowę, jest ten efekt.

> Co to za silnik?

1.6 16V 103KM by Fiat.

Marka nie ma znaczenia, fizyki nie oszukasz, spalając ilość X paliwa, przy sprawności silnika Y, otrzymujesz Z energii cieplnej.

Dla danego typu silnika(zapłon iskrowy/samoczynny) ta wartość jest constans.

Jak rano stoję w korku to nie ma zmiłuj. Jak lecę na autostradzie to nie ma problemu.

Pamiętaj, że olej nagrzewa się dużo wolniej(ma większą bezwładność cieplną) niż płyn chłodzący, więc po porządnym rozgrzaniu, np. 30km po autostradzie, ten efekt będzie dużo mniejszy, ale jak jedziesz rano do pracy 12km to musi tak być i tyle. Pewnie w Viper'ze V10 nie byłoby tego tak widać bo spala on więcej paliwa w jednostce czasu, wnętrze ma mniejszą kubaturę itd. a sprawność Y silnika jest taka sama jak w moim 1.6.

Oczywiście mówimy o jeździe w takich samych warunkach drogowych, wiadomo, że jak będę pałował to nie będzie problemu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> więc po porządnym rozgrzaniu, np. 30km po autostradzie, ten efekt będzie dużo mniejszy, ale

> jak jedziesz rano do pracy 12km to musi tak być i tyle.

No dokładnie - jak już się wszystko rozgrzeje na maxa to zjawisko widocznego schładzania silnika nawiewem jest mniej zauważalna, ale w pierwszych etapach może wystąpić.

W końcu nagrzewnica to mała chłodnica...

W dodatku auta np. z LPG mają już zachwianą wyliczoną fabrycznie równowagę cieplną...

Z drugiej strony często tego zjawiska nie obserwuję - aktualnie żadne z moich aut nie ma wskaźnika temp. jedynie niebieskie kontrolki że jest zimny...

Napisano

coś masz popsute w tym fiacie. Miałem 1,6 16V by fiat i przy sprawnym termostacie wskazówka stawała jak zaczarowana na 90'C po 3-5km jazdy bądz około 10 minutach korka. Co innego przy nie do końca sprawnym termostacie. W korku ledwo ciepły a w drodze nagrzać go było niemożliwe.

Napisano

> coś masz popsute w tym fiacie. Miałem 1,6 16V by fiat i przy sprawnym termostacie wskazówka stawała

> jak zaczarowana na 90'C po 3-5km jazdy bądz około 10 minutach korka. Co innego przy nie do

> końca sprawnym termostacie. W korku ledwo ciepły a w drodze nagrzać go było niemożliwe.

To nie termostat, w trasie jest ok, problem jest rano w korku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To nie termostat, w trasie jest ok, problem jest rano w korku.

> Pozdrawiam BAS

przy obecnych temperaturach ? Naprawde musisz mieć coś popsute aby przez 12 km się nie nagrzał.

Napisano

> przy obecnych temperaturach ? Naprawde musisz mieć coś popsute aby przez 12 km się nie nagrzał.

Jeżdżę na LPG, lubię ciepło. Jak opuszczam korki i mogę go depnąć ponad 2krpm to problem znika.

Jak stoję w korku, mam zimne wnętrze, zimy silnik itd. to skąd ma się brać energia cieplna, którą ciągnę?

Pamiętaj, że praktycznie cały czas jadę na małym obiegu chłodzenia, ile tam jest litrów płynu? Obstawiam, że jakieś 2-3L, więc jakim cudem ma nie być tego efektu?

EDIT(doprecyzowanie): Bez włączonego nadmuchu(tylko to co wdmuchuje pęd powietrza, żeby szyby nie parowały), wskazówka będzie stała w pionie po ~5km przy obecnych temperaturach, z włączonym nadmuchem na max, wskazówka będzie stała w pionie po ~9km, przy czym pierwsze 5km jadę w ruchu miejskim a resztę już jest dużo luźniej, jadę dużo szybciej i dużo bardzie kręcę silnik. Jeśli zostawię włączony nadmuch na max i stanę przed pracą na 1-2minuty to zauważam, że wskazówka znowu opada na postoju.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Moim zdaniem czujnik temperatury. W mojej skodzie różne rzeczy działy się z wskaźnikiem temperatury - wahania, stawał na 70 stopniach i inne takie. Żadnych błędów nie pokazywało. W końcu zepsuł się na dobre i w końcu zaczęła pojawiać się kontrolka silnika (słynny helikopter). Po wymianie spokój i wskaźnik pokazuje prawdę.

Napisano

Nie no chyba jednak cos masz nie tak. Ja mam ten sam silnik z LPG i też podejrzewam ze termostat powoli popuszcza (nie dziwota w 14 letnim aucie). Tylko objaw odwrotny- w korku/jeżdzie miejskiej trzyma dobrze a jak na trasie jade ale w stylu eko (2000-2500 obrotów, hamowanie silnikiem itp) to w zimie albo jesini takiej jak teraz, wskazowka opada max o jedna kreske ponizej polowy a potem znowu nieco idzie do góry (ale do polowy nie dobija) i tak faluje. Kiedys tego nie miałem.

Napisano

> Jakies 35km.

> Ale termostat mozna jakos inaczej jeszcze spr?Bo dziwi mnie,ze waz idacy od termostatu do chlodnicy

> jest zimny (w stosunku do drugiego o ktorym napisze).

Zacząłbym od wymiany termostatu. To nie są duże pieniądze, często to małe kilkadziesiąt złotych.

Dla świętego spokoju wymieniłbym również czujnik temp. silnika; może on jest zwalony.

A jak to nie pomoże, to jeszcze możesz poszukać termostatu na kraje skandynawskie' one miały wyższą temp otwarcia.

A jak i to nie zadziała, to rozglądaj się za jakąś grzałką płynu chłodniczego bądź za kpl. modułem Webasto.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Nie no chyba jednak cos masz nie tak. Ja mam ten sam silnik z LPG i też podejrzewam ze termostat

> powoli popuszcza (nie dziwota w 14 letnim aucie). Tylko objaw odwrotny- w korku/jeżdzie

> miejskiej trzyma dobrze a jak na trasie jade ale w stylu eko (2000-2500 obrotów, hamowanie

> silnikiem itp) to w zimie albo jesini takiej jak teraz, wskazowka opada max o jedna kreske

> ponizej polowy a potem znowu nieco idzie do góry (ale do polowy nie dobija) i tak faluje.

> Kiedys tego nie miałem.

Powiem tak. Mam dwa auta. Oba NoPb. Jedno 2.0, drugie 1.6.

Jedno 14 lat, drugie nieco ponad 2.

W obu wskazówka zachowuje się tak samo, niezależnie jak jadę. Dochodzi do środka i staje jak sosna grinser006.gif

I czy włączę ogrzewanie czy nie jadę w korku czy trasa, stoi równo.

Teraz najlepsze. Gdy był walnięty termostat, to efekt był taki, że wskazówka dochodziła do temp. roboczej i środka skali, to otwierał się termostat i wskazówka bach w dół i to sporo.

I nigdy już nie wracała w jeździe poza miastem na środek. Tylko na postoju. Wymiana termostatu i problem znikł na zawsze zlosnik.gif już od 3 lat.

Napisano

> W obu wskazówka zachowuje się tak samo, niezależnie jak jadę. Dochodzi do środka i staje jak sosna

No i tak wlasnie powinno być

Napisano

> Mam takie cos u siebie, super sprawa .Tylko akumulator i alternator to odczuwaja, 50-60A grzalka

> pije

no,akumulator raczej tego nie odczuwa bo jest alternator przeciez .ja mierzylem napiecie w 1,9TDI awx i bez wlaczonego grzania bylo 14,4V a po wlaczeniu-13,8-13,9V wiec akumulator caly czas byl doladowywany[nie byla z niego pobierana energia].

Napisano

> To nie termostat, w trasie jest ok, problem jest rano w korku.

> Pozdrawiam BAS

zdecydowanie cos nie halo...

w zadnym dotychczasowym aucie nie obserwowałem spadku temp przy włączonym nawiewie(a tez głownie dzienny tryb jazdy to tylko i wyłącznie korki), obecnie jezdze fabia 1.4 + lpg z czeskim silnikiem (czyli grzejacym się całe lata swietlne) ale nawet przy - 20 st nie miałem spadku temp (owszem czas nagrzewania do 90 st był zdecydowanie dłuższy) ale później w sprawnym układzie nie ma prawa termostat puscic

Napisano

Ja odnośnie tej kontrolki niebieskiej. Po ilu km się wyłączają te kontrolki/ew. czy wiadomo np. z instrukcji przy jakiej temperaturze płynu ta kontrolka gaśnie? To diesle czy benzyny? Czy instrukcja pozwala na normalne korzystanie z obrotomierza po zgaśnięciu kontrolki?

Napisano

> zdecydowanie cos nie halo...

> w zadnym dotychczasowym aucie nie obserwowałem spadku temp przy włączonym nawiewie(a tez głownie

> dzienny tryb jazdy to tylko i wyłącznie korki), obecnie jezdze fabia 1.4 + lpg z czeskim

> silnikiem (czyli grzejacym się całe lata swietlne) ale nawet przy - 20 st nie miałem spadku

> temp (owszem czas nagrzewania do 90 st był zdecydowanie dłuższy) ale później w sprawnym

> układzie nie ma prawa termostat puscic

Termostat nie ma nic do rzeczy.

Wkładasz określoną ilość energii to możesz wyjąć skończoną ilość energii, w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z perpetuum mobile.

Nie będę się kłócił, przy jednostajnej jeździe wskazówka nie opada, opada jedynie jak chcę przy niskich temperaturach wyciągnąć z ogrzewania max ciepła na postoju/w korku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeżdżę na LPG, lubię ciepło. Jak opuszczam korki i mogę go depnąć ponad 2krpm to problem znika.

> Jak stoję w korku, mam zimne wnętrze, zimy silnik itd. to skąd ma się brać energia cieplna, którą

> ciągnę?

z silnika ok.gif jeżeli byłby to diesel to będzie problem z dogrzaniem ale beznzyna ?

> Pamiętaj, że praktycznie cały czas jadę na małym obiegu chłodzenia, ile tam jest litrów płynu?

> Obstawiam, że jakieś 2-3L, więc jakim cudem ma nie być tego efektu?

> EDIT(doprecyzowanie): Bez włączonego nadmuchu(tylko to co wdmuchuje pęd powietrza, żeby szyby nie

> parowały), wskazówka będzie stała w pionie po ~5km przy obecnych temperaturach, z włączonym

> nadmuchem na max, wskazówka będzie stała w pionie po ~9km, przy czym pierwsze 5km jadę w ruchu

> miejskim a resztę już jest dużo luźniej, jadę dużo szybciej i dużo bardzie kręcę silnik. Jeśli

> zostawię włączony nadmuch na max i stanę przed pracą na 1-2minuty to zauważam, że wskazówka

> znowu opada na postoju.

> Pozdrawiam BAS

OK, rozumiem, że cały czas nawiew na max i temp. na max. Tak nigdy nie testowałem bo po 2-3 minutach robiła się sauna w aucie z temparaturą nie do zniesienia. Ale co kto lubi ok.gif

Napisano

> A guzik prawda, nie przy obecnych temperaturach i tym bardziej po przejechaniu 35km.

A widzisz, ja wymieniałem rok temu termostat (2.4 JTDm)

Również miałem tak, wolna jazda mocne ogrzewanie wskazówka sporo opadała. Pomyślałem termostat.

Wymieniłem na ORYGINAŁ i nadal było to samo!

Mówię dobra, trafiłem na uszkodzony, odesłałem i znowu poleciał drugi ORYGINAŁ i co? I jest to samo!

Dlatego olałem sprawę i jest jak jest, na szczęście mam PTC więc w aucie jest ciepło wink.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem czujnik temperatury. W mojej skodzie różne rzeczy działy się z wskaźnikiem temperatury

> - wahania, stawał na 70 stopniach i inne takie. Żadnych błędów nie pokazywało. W końcu zepsuł

> się na dobre i w końcu zaczęła pojawiać się kontrolka silnika (słynny helikopter). Po wymianie

> spokój i wskaźnik pokazuje prawdę.

Pewnie bez podpiecia pod VAG tego nie idzie spr?

Napisano
  • Autor

> Zacząłbym od wymiany termostatu. To nie są duże pieniądze, często to małe kilkadziesiąt złotych.

> Dla świętego spokoju wymieniłbym również czujnik temp. silnika; może on jest zwalony.

> A jak to nie pomoże, to jeszcze możesz poszukać termostatu na kraje skandynawskie' one miały wyższą

> temp otwarcia.

> A jak i to nie zadziała, to rozglądaj się za jakąś grzałką płynu chłodniczego bądź za kpl. modułem

> Webasto.

> Pozdrawiam

> Bartek

A jakby uklad by byl zapowietrzony to jakie by byly objawy takiego stanu rzeczy?

Bo samochod przez 5 czy 6 lat odkad jest w rodzinie w kazda zime zachowywal sie normalnie,normalnie lapal polowe skali temp.

Wiec to jest jakas USTERKA,skoro przy temp. 4stopni na zewnatrz,nie chce sie nagrzac silnik pomimo przejechania35km.

Napisano

Zapowietrzony, to raczej by się przegrzewał

Napisano

> A widzisz, ja wymieniałem rok temu termostat (2.4 JTDm)

> Również miałem tak, wolna jazda mocne ogrzewanie wskazówka sporo opadała. Pomyślałem termostat.

> Wymieniłem na ORYGINAŁ i nadal było to samo!

> Mówię dobra, trafiłem na uszkodzony, odesłałem i znowu poleciał drugi ORYGINAŁ i co? I jest to

> samo!

> Dlatego olałem sprawę i jest jak jest, na szczęście mam PTC więc w aucie jest ciepło

Ale na pewno bylo to przy mrozach, a nie takiej temperaturze jak teraz, te 5-10 stopni wink.gif

Napisano

> Termostat nie ma nic do rzeczy.

> Wkładasz określoną ilość energii to możesz wyjąć skończoną ilość energii, w przeciwnym wypadku mamy

> do czynienia z perpetuum mobile.

> Nie będę się kłócił, przy jednostajnej jeździe wskazówka nie opada, opada jedynie jak chcę przy

> niskich temperaturach wyciągnąć z ogrzewania max ciepła na postoju/w korku.

> Pozdrawiam BAS

termostat zamyka duży obieg, na małym obiegu nie ma prawa się auto wychłodzić a tym bardziej spadac temperatura.

co do constans w układzie chłodzenia, tez nie do końca nigdy nie odbierasz tyle ciepła z układu ile do niego dostarczasz

Napisano

> A jakby uklad by byl zapowietrzony to jakie by byly objawy takiego stanu rzeczy?

> Bo samochod przez 5 czy 6 lat odkad jest w rodzinie w kazda zime zachowywal sie normalnie,normalnie

> lapal polowe skali temp.

> Wiec to jest jakas USTERKA,skoro przy temp. 4stopni na zewnatrz,nie chce sie nagrzac silnik pomimo

> przejechania35km.

Zazwyczaj układy chłodzenia odpowietrza się same, przynajmniej w tych nowszych modelach. A jak masz wątpliwości, to wjedź przednimi kołami na krawężnik i zostaw pracujący silnik na 10-15 minut.

Twój opis raczej wskazuje na zablokowany termostat w pozycji "otwarty". Nie bardzo rozumiem, po co dociekasz, skoro termostat kosztuje grosze - 30-40 złotych - a wymiana jest prosta jak sikanie.

Idź, kup, wymień, będziesz bogatszy o jeden krok doświadczeń.

Pozdro

bartek

Napisano

> Ale na pewno bylo to przy mrozach, a nie takiej temperaturze jak teraz, te 5-10 stopni

w ubiegłym roku jak i

wczoraj przy 1C było to samo zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

oczywiście spada podczas postoju, podczas normalnej jazdy jak dość mocno wł nawiew również opada troszkę z 90C.

Napisano

> termostat zamyka duży obieg,

Wiem.

> na małym obiegu nie ma prawa się auto wychłodzić a tym bardziej spadac

> temperatura.

A grzejnik nagrzewnicy + wentylator nadmuchu to niby bierze energię cieplna z kosmosu?

> co do constans w układzie chłodzenia, tez nie do końca nigdy nie odbierasz tyle ciepła z układu ile

> do niego dostarczasz

W sytuacji jak nie rośnie mi temperatura to tak właśnie jest, że

energia mechaniczna + energia cieplna = wlane paliwo.

Jak temperatura spada to odbieram więcej energii niż dostarczam.

Jak znajdę czas w weekend to mogę przejechać się z komputerem i zamieścić dane.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak temperatura spada to odbieram więcej energii niż dostarczam.

Jak to możliwe? Ponoć perpetum mobile nie istnieje...

Quote:

Wkładasz określoną ilość energii to możesz wyjąć skończoną ilość energii, w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z perpetuum mobile.

Chyba pobierasz całe dostępne ciepło, ale układ i tak w końcu znajdzie się w stanie równowagi, inaczej silnik Ci zamarznie grinser006.gif

W moim wiekowym już fiacie mały obieg jest na tyle mały, że nawet w najtęższe mrozy nie potrafi poradzić sobie z całym ciepłem z silnika i gdyby postał na wolnych obrotach, to otworzy się duży obieg i włączy wiatrak.

Skoro u Ciebie podczas jazdy (silnik obciążony) jest zimno, to masz stale otwarty duży obieg. Chyba.

U mnie było podczas jazdy 70*, szyby zaparowane i zimno. Po wymianie termostatu widzę wyraźnie na wskaźniku moment otwarcia i ogrzewanie jest OK. Widzę też, jak wskazówka powoli pnie się do góry i włącza się wiatrak. Jest OK waytogo.gif

Napisano

> Jak to możliwe? Ponoć perpetum mobile nie istnieje...

Układ chłodzenia akumuluje energię cieplną?

> Chyba pobierasz całe dostępne ciepło, ale układ i tak w końcu znajdzie się w stanie równowagi,

> inaczej silnik Ci zamarznie

Zakładam, że nie da się osiągnąć absolutnego zera. wink.gif

> Skoro u Ciebie podczas jazdy (silnik obciążony) jest zimno, to masz stale otwarty duży obieg.

> Chyba.

To dlaczego przy wyłączonym ogrzewaniu i toczeniu się na luzie, temperatura nie spada?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Układ chłodzenia akumuluje energię cieplną?

Nie czepiaj się słówek: pobiera vs odbiera to aż taka różnica?

Liczyłem na Twoją bystrość umysłu, no ale trudno...

> To dlaczego przy wyłączonym ogrzewaniu i toczeniu się na luzie, temperatura nie spada?

Bo układ jest w równowadze? Zaburzenie tej równowagi przez włączenie ogrzewania powinno być skompensowane przymknięciem się termostatu, a jeśli tak się nie dzieje, to masz "zbyt dobre" chłodzenie w stosunku do wytwarzanego ciepła.

Napisano

> Wiem.

> A grzejnik nagrzewnicy + wentylator nadmuchu to niby bierze energię cieplna z kosmosu?

z silnika poprzez plyn chłodzacy...

Prosty test: odpal auto w obecnych temp. i włacz nagrzewnice/ogrzewanie auto na postpju, wedle Twojej teorii auto nie powinno nigdy złapac temp roboczej, bo na postoju sie wychładza

> W sytuacji jak nie rośnie mi temperatura to tak właśnie jest, że

> energia mechaniczna + energia cieplna = wlane paliwo.

ale prosta sprawa, nie ma opcji aby auto na małym obiegu i właczonym max ogrzewaniu traciło temperature na postoju (no chyba ze uzywasz max obrotów dmuchawy, ale tego nie zakładam) to własnie sprawny termostat dba o to aby poniekad sterowac ta temp. uchylajac badz zamykajac termostat...

> Jak temperatura spada to odbieram więcej energii niż dostarczam.

nigdy nie odbierasz wiecej energii bo zawsze masz straty energii na przewodach, nagrzewnicy, bezwładnosc cieplna itd.

> Jak znajdę czas w weekend to mogę przejechać się z komputerem i zamieścić dane.

Wiesz to Twój samochód ale gdy ja miałem tego typu akcje to pierwsza sprawa gdzie kierowałem uwage to termostat, po którego wymianie auto zawsze trzymało temp 90C a nawet powiem wiecej, po pewnym czasie odpala sie wentylator (mowa o postoju)..

marka niezalezna, były Fiaty obecnie Skoda

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> Układ chłodzenia akumuluje energię cieplną?

poniekad tak (nie tyle akumuluje co przewodzi), poprzez płyn chłodzący który jest przewodnikiem ciepła, chłodnica/nagrzewnica jego wymiennikiem

> Zakładam, że nie da się osiągnąć absolutnego zera.

> To dlaczego przy wyłączonym ogrzewaniu i toczeniu się na luzie, temperatura nie spada?

bo nie zdąży, zakładam ze nie toczysz sie nascie minut tylko trwa to chwie...bezwładnosc ukłądu jest na tyle duza ze pompa nie zdązy "przepompowac" całej objetosci przez chłodnice i go wystudzic.

to tak jak z autem nagrzanym w czasie jazdy i zgaszonym, pomimo ze silnik juz nie pracuje ale temp w układzie zazwyczaj wzrosnie aby pozniej spadac. Min dlatego w niektórych autach po zgaszeniu silnika pompa jeszcze pracuje wymuszajac obieg

> Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

A wiec zakupilem sobie kabelek i wg. niego wychodzi,ze mam uwalony czujnik temp. plynu.

Z tego co znalazlem,w vw wymyslilo sobie jakos 2czujniki w jednym (jeden do komputera podaje dane,drugi na wskazniki)-powinny pokazywac to samo.

Ten do kompa pokazuje realne wartosci,natomiast ten do zegarow jakies z czapy wziete.Przy 8stopniach temperatury plynu (wartosc wzieta z czujnika do komputera-zgodna z temperatura samego ON),ten na zegary pokazywal +30stopni.