Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko w kole - laweta czy nie?

Featured Replies

Napisano

Otzrymany właśnie SMS od autokącikowego funfla mnie natchnął do pytania.

Rzecz tyczy mojej terenówki, ale z racji, że to pytanie raczej ogólne to zapytam tutaj.

W czasie jazdy powyżej 40-50km/h zaczyna dziwnie wyć mi prawe przednie koło. Czuć też jakby minimalne wibracje. Obstawiałem łożysko ale krótkie dystanse po czarnym dalej tym autkiem robiłem. Ostatnio do pracy pojechała terenówką żona i zeznała, że oprócz hałasu zaczął dobiegać ją swąd spalenizny. Znaczy pewnie łożysko ostatnie tchnienia wydaje.

Mechanior, który naprawia mi terenówke jakieś 30km od domku. Ryzykować jazdę czy laweta zostaje?

Napisano

> Otzrymany właśnie SMS od autokącikowego funfla mnie natchnął do pytania.

> Rzecz tyczy mojej terenówki, ale z racji, że to pytanie raczej ogólne to zapytam tutaj.

> W czasie jazdy powyżej 40-50km/h zaczyna dziwnie wyć mi prawe przednie koło. Czuć też jakby

> minimalne wibracje. Obstawiałem łożysko ale krótkie dystanse po czarnym dalej tym autkiem

> robiłem. Ostatnio do pracy pojechała terenówką żona i zeznała, że oprócz hałasu zaczął

> dobiegać ją swąd spalenizny. Znaczy pewnie łożysko ostatnie tchnienia wydaje.

> Mechanior, który naprawia mi terenówke jakieś 30km od domku. Ryzykować jazdę czy laweta zostaje?

jak w stanie agonalnym łożysko i padnie całkiem , to dojdzie piasta do roboty ... ryzyk fizyk , ciężko powiedzieć

Napisano

> Otzrymany właśnie SMS od autokącikowego funfla mnie natchnął do pytania.

> Rzecz tyczy mojej terenówki, ale z racji, że to pytanie raczej ogólne to zapytam tutaj.

> W czasie jazdy powyżej 40-50km/h zaczyna dziwnie wyć mi prawe przednie koło. Czuć też jakby

> minimalne wibracje. Obstawiałem łożysko ale krótkie dystanse po czarnym dalej tym autkiem

> robiłem. Ostatnio do pracy pojechała terenówką żona i zeznała, że oprócz hałasu zaczął

> dobiegać ją swąd spalenizny. Znaczy pewnie łożysko ostatnie tchnienia wydaje.

> Mechanior, który naprawia mi terenówke jakieś 30km od domku. Ryzykować jazdę czy laweta zostaje?

mając na względzie świadomość kierowcy o uszkodzeniu nieśpiesznie bym pojechał na kołach, przy małej prędkości nawet zablokowanie koła jest w pełni kontrolowalne a po twoim opisie do tego jeszcze daleko

pzdr

Napisano

> jechać samemu z numerem do laweciarza wbitym w telefon

różnie może być, ja nie dojechałem z Grabówka na Cisową, koło zablokowałem, a piasta do wywalenia, prasą warsztatową ASO nie mogło bieżni wyciśnąć, bo najzwyczajniej nie dawała rady, chyba, że może przemysłowa w stoczni zlosnik.gif

I tak laweta mnie czekała plus piasta, a nie samo łożysko grinser006.gif

Napisano

> różnie może być, ja nie dojechałem z Grabówka na Cisową, koło zablokowałem, a piasta do wywalenia,

> prasą warsztatową ASO nie mogło bieżni wyciśnąć, bo najzwyczajniej nie dawała rady, chyba, że

> może przemysłowa w stoczni

> I tak laweta mnie czekała plus piasta, a nie samo łożysko

W moim przypadku udało się dojechać z Suwałk do Krakowa zlosnik.gif Wyło wyraźnie ale to był chyba dopiero początek zgonu i jakoś się dotoczyłem ok.gif

Napisano

ponieś koło, zakreć i zobacz czy tylko hałąsuje, czy jest już praktycznie kaplica. Przejedż się 500m - 2 km i zobacz czy sie nie grzeje jakoś koszmarnie

Napisano

> No dobra, powolutku spróbuję się dotoczyć W razie czego jest jakieś tam Assistance wykupione.

Jak masz wykupione assistance to bierz assistance od razu. To przecież po to jest

Napisano

> No dobra, powolutku spróbuję się dotoczyć W razie czego jest jakieś tam Assistance wykupione.

Ja z padniętym/hałasującym łożyskiem zrobiłem trasę ponad 1000km - udało się, a i tak nie miałem za bardzo innego wyjścia smile.gif

Napisano

> Ja z padniętym/hałasującym łożyskiem zrobiłem trasę ponad 1000km - udało się, a i tak nie miałem za

> bardzo innego wyjścia

teraz mi się przypomniało, że z wyjącym łożyskiem zrobiłem kilka tysięcy km, wydawało mi sie, ze to wyząbkowane opony.

Napisano

> robiłem.

Kurde ja prawie 1000 km zrobiłem z wyjącym łożyskiem grinser006.gif

Powyżej 150 km/h było już zagłuszane prze szum powietrza wink.gif

Ale nie martwiłem się, bo u mnie wymienia się razem z piastą.

Napisano

> teraz mi się przypomniało, że z wyjącym łożyskiem zrobiłem kilka tysięcy km, wydawało mi sie, ze to

> wyząbkowane opony.

Nie rozpada się tak od razu, można sprawdzić luzy z ciekawości.

Też zrobiłem traskę z rozwalonym łożyskiem i cieknącym uszczelniaczem mostu... przeciążonym wozem wakacyjnym z Sarajewa. zlosnik.gif

Dwa razy dolałem olej do gruchy i jazda zlosnik.gif

świnia ma jechać uzbroj_zlo.gif

Napisano

Astra z wyjącym łożyskiem jeździła niezbyt długo i dodatkowo doszedł koszt piasty, bo łożysko obracało się właśnie na piaście. Z ciekawszych przypadków warsztatowych to miałem raz mazdę 323 gdzie bieżnia wewnętrzna zespoliła się na stałe z piastą. Jak już czuć spaleniznę to może być coś podobnego.

Napisano

> teraz mi się przypomniało, że z wyjącym łożyskiem zrobiłem kilka tysięcy km, wydawało mi sie, ze to

> wyząbkowane opony.

Mam to samo cale lato jezdzilem na wyzabkowanych Dunlopach Wrzucilem zime i to samo. Ale u mnie i tak wymienia sie cala piaste.Z tym ze ja zapachow nie mialem. A moze to cos z klockami

Napisano

> Jak masz wykupione assistance to bierz assistance od razu. To przecież po to jest

Zależy od warunków ... jak ma wpisane holowanie do najbliższego warsztatu, to niestety wiele to nie pomoże.

Napisano
  • Autor

> Zależy od warunków ... jak ma wpisane holowanie do najbliższego warsztatu, to niestety wiele to

> nie pomoże.

Znaleźć warsztat, który przyjmie pod skrzydła swe blisko 20 letnie Daihatsu Rocky nie jest łatwo zlosnik.gif