Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzienne w drogowych

Featured Replies

Napisano

Abstrahując od legalności takiego rozwiązania (które, wbrew pozorom, wydaje mi się być w PL całkiem legalne*): dzienne na reflektorze drogowych ze zmniejszoną mocą...

Dlaczego tak?! Dlaczego nie?! A jeśli na tak, to który automat zanabyć?!

Przy okazji, żeby z góry odsiać tło:

- nie da się takiej funkcji włączyć z komputera

- tak, jeżdżenie na mijania mi przeszkadza: automatyka włącza nocne podświetlenie zegarów i nic nie widać.

- nie, nie chcę zakładać dziennych diodowych

- nie mam przeciwmgłowych przednich, żeby tam wsadzić dzienne.

* Legalność:

-- Reflektor jest homologowany

-- Warunki techniczne świateł do jazdy dziennej spełnione

Napisano

> Abstrahując od legalności takiego rozwiązania (które, wbrew pozorom, wydaje mi się być w PL całkiem

> legalne*): dzienne na reflektorze drogowych ze zmniejszoną mocą...

> Dlaczego tak?! Dlaczego nie?! A jeśli na tak, to który automat zanabyć?!

> Przy okazji, żeby z góry odsiać tło:

> - tak, jeżdżenie na mijania mi przeszkadza: automatyka włącza nocne podświetlenie zegarów i nic nie

> widać.

> - nie, nie chcę zakładać dziennych diodowych

> - nie mam przeciwmgłowych przednich, żeby tam wsadzić dzienne.

> * Reflektor jest homologowany

> * Warunki techniczne świateł do jazdy dziennej spełnione

a programowo nie da się tego ustawić w Twoim bolidzie ? (nie podałeś czym jeżdzisz)

Napisano

> a programowo nie da się tego ustawić w Twoim bolidzie ? (nie podałeś czym jeżdzisz)

Właśnie, bo w wielu jest to możliwe na drodze programowej. Np w beemkach nawet nuz całkiem niemłodych.

Napisano
  • Autor

> a programowo nie da się tego ustawić w Twoim bolidzie ? (nie podałeś czym jeżdzisz)

Edytowałem grinser006.gif

Nie, nie da się. Przynajmniej nie natknąłem się na nikogo, komu się to udało zrobić.

Napisano

> Edytowałem

> Nie, nie da się. Przynajmniej nie natknąłem się na nikogo, komu się to udało zrobić.

To sprawdź dokładnie. Przykładowo w bmw można to zrobić tylko przez złącze diagnostyczne i zmianę pliku konfiguracyjnego auta

Napisano

> - tak, jeżdżenie na mijania mi przeszkadza: automatyka włącza nocne podświetlenie zegarów i nic nie

> widać.

facepalm%5B1%5D.gif Ale co Ci przeszkadzaja swiatla mijania? Jezdzilem na takich nawet gdy nie bylo obowiazku. Mam nawyk wlaczania swiatel po uruchomieniu silnika.

Napisano

> Abstrahując od legalności takiego rozwiązania (które, wbrew pozorom, wydaje mi się być w PL całkiem

> legalne*): dzienne na reflektorze drogowych ze zmniejszoną mocą...

> Dlaczego tak?! Dlaczego nie?! A jeśli na tak, to który automat zanabyć?!

> Przy okazji, żeby z góry odsiać tło:

> - nie da się takiej funkcji włączyć z komputera

> widać.

> - nie, nie chcę zakładać dziennych diodowych

> - nie mam przeciwmgłowych przednich, żeby tam wsadzić dzienne.

> * Legalność:

> -- Reflektor jest homologowany

> -- Warunki techniczne świateł do jazdy dziennej spełnione

IMO lepsze niz doczepiane chinskie LEDy. Co do legalności to jeżeli nie masz znaczku DRL na reflektorze, to nie może być używany do tej funkcji.

Kupując moduł zwróć uwagę, żeby był dobrze wykonany i zabepieczony przed wilgocią. NIektóre z allegro to straszny drut. Najlepsze są te w hermetycznych obudowach.

Ja kiedyś myślałęm nad takim podłączeniem (wersje US mają tak zrobione DRL), ale u mnie nie jest to proste. Przez zakupem popatrz w schemat instalacji świateł.

Napisano

Proeltec z Łodzi.

Napisano
  • Autor

> Ale co Ci przeszkadzaja swiatla mijania? Jezdzilem na takich nawet gdy nie bylo obowiazku. Mam

> nawyk wlaczania swiatel po uruchomieniu silnika.

Ja nawet wyłączać nie muszę - same gasną. Ale jak mam włączone, to w dzień nie widzę nawet prędkościomierza.

Napisano
  • Autor

> IMO lepsze niz doczepiane chinskie LEDy. Co do legalności to jeżeli nie masz znaczku DRL na

> reflektorze, to nie może być używany do tej funkcji.

> Kupując moduł zwróć uwagę, żeby był dobrze wykonany i zabepieczony przed wilgocią. NIektóre z

> allegro to straszny drut. Najlepsze są te w hermetycznych obudowach.

Niestety muszę kupić zdalnie...

> Ja kiedyś myślałęm nad takim podłączeniem (wersje US mają tak zrobione DRL), ale u mnie nie jest to

> proste. Przez zakupem popatrz w schemat instalacji świateł.

Sterowanie masą lub plusem - ogarniam właśnie...

Napisano

Zamontowałem taki moduł pół roku temu ze względu na xenony i czujnik zmierzchu. Kupilem na Allegro za okolo 50zł.

Dziala bez problemu, montaż banalny. Kierowcy nie mrugają. Wiele patroli mijałem, żaden nie zwracał uwagi.

Napisano
  • Autor

> Zamontowałem taki moduł pół roku temu ze względu na xenony i czujnik zmierzchu. Kupilem na Allegro

> za okolo 50zł.

> Dziala bez problemu, montaż banalny. Kierowcy nie mrugają. Wiele patroli mijałem, żaden nie zwracał

> uwagi.

Zerkniesz w historię/emaile, który to był? Mam już pięć różnych aukcji w obserwowanych...

Napisano

> Zerkniesz w historię/emaile, który to był? Mam już pięć różnych aukcji w obserwowanych...

Taki:

http://allegro.pl/modul-swiatel-dlugich-dziennych-dzienne-lodz-i3803128699.html

Nie jest hermetyczny, ale mały i zmieścił mi się bez problemu w skrzynce bezpieczników. Ważne żeby połączenia kabelków były pewne. Najlepiej zlutować i izolacja termokurczliwa. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Taki:

> http://allegro.pl/modul-swiatel-dlugich-dziennych-dzienne-lodz-i3803128699.html

> Nie jest hermetyczny, ale mały i zmieścił mi się bez problemu w skrzynce bezpieczników. Ważne żeby

> połączenia kabelków były pewne. Najlepiej zlutować i izolacja termokurczliwa.

Czyli już wymieniany Proeltec z Łodzi ok.gif

Napisano

> Dlaczego tak?!

ano dlatego , że jak masz ksenony i nie chcesz przyczepiać ledów to jest to dobre rozwiązanie ,

w bravo mam ksenony i mam właśnie moduł drl - proeltec założony , montaż bezproblemowy , moduł wsadziłem do skrzynki bezpieczników pod maską , światła drogowe ( zwykła żarówka h1) świecą ze zmniejszoną mocą

chyba takie coś mam

http://allegro.pl/modul-swiatel-dlugich-dziennych-drl-de-luxe-lodz-i3820663978.html

Napisano

Z tego co czytałem te moduły zmniejszają napięcie, co przy halogenowej żarówce powoduje zmniejszenie temperatury i czernienie bańki szklanej od wewnątrz i szybsze uszkodzenie spiralki. Z tego właśnie względu zrezygnowałem z tego modułu na rzecz dziennych dokładanych za cenę 3 żarówek drogowych.

Napisano

> Z tego co czytałem te moduły zmniejszają napięcie, co przy halogenowej żarówce powoduje

> zmniejszenie temperatury i czernienie bańki szklanej od wewnątrz i szybsze uszkodzenie

> spiralki. Z tego właśnie względu zrezygnowałem z tego modułu na rzecz dziennych dokładanych za

> cenę 3 żarówek drogowych.

Całkiem być może zlosnik.gif

Też o tym slyszałem, ale nie zaobserwowałem żeby przez pół roku coś czerniało, a też żadna żarówka się w tym czasie nie przepaliła.

Jeśli nawet to ile taka żarowka H1 kosztuje, 5 zł ? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Z tego co czytałem te moduły zmniejszają napięcie, co przy halogenowej żarówce powoduje

> zmniejszenie temperatury i czernienie bańki szklanej od wewnątrz

bzdura

Napisano

> Kierowcy nie mrugają. Wiele patroli mijałem, żaden nie zwracał

> uwagi.

1) który kierowca i czym ma Ci mrugnąć? bo chyba nie tego masz na myśli, którego oślepiasz jadąc za nim

2) "wiele patroli"... konstrukcja odbłyśnika reflektora drogowego skonstruowana jest tak, że ma świecić w przód. więc żadnego busted.gif raczej nie oślepisz, jak stoi z boku. no chyba że => pkt 1)

BTW - w SKP powinni za to DR zatrzymywać o ile jest niezgodnie z oznakowaniem reflektora

Napisano

> 1) który kierowca i czym ma Ci mrugnąć? bo chyba nie tego masz na myśli, którego oślepiasz jadąc za

> nim

Było milion razy. Nikogo to nie oślepia bo jest w 100% zgodne z wymaganymi parametrami świecenia dla światła dziennego.

> 2) "wiele patroli"... konstrukcja odbłyśnika reflektora drogowego skonstruowana jest tak, że ma

> świecić w przód. więc żadnego raczej nie oślepisz, jak stoi z boku. no chyba że =

> BTW - w SKP powinni za to DR zatrzymywać o ile jest niezgodnie z oznakowaniem reflektora

Znajdź podstawę zatrzymania dowodu. Przecież reflektor jest fabryczny, nie ma tu żadnej ingerencji.

zlosnik.gif

Napisano

> Było milion razy. Nikogo to nie oślepia bo jest w 100% zgodne z wymaganymi parametrami świecenia

> dla światła dziennego.

było milion i było, że czasami jednak oślepia, bo kiepsko moc wygaszona

> Znajdź podstawę zatrzymania dowodu. Przecież reflektor jest fabryczny, nie ma tu żadnej ingerencji.

świeci światło, które nie ma prawa świecić w takich warunkach

Napisano

> było milion i było, że czasami jednak oślepia, bo kiepsko moc wygaszona

Jeśli kiepsko wygaszona to tak. Ale zakładamy, że kolega nie kupi jakiegoś druciarstwa tylko sprawdzony moduł.

> świeci światło, które nie ma prawa świecić w takich warunkach

Ale ono w SKP nie świeci bo kierowca włączy światła mijania. Za samo posiadanie innych świateł nie można dowodu odebrać. Zresztą w ogóle nie można, można co najwyżej wystawić mandat gdy Policja złapie takiego na drodze publicznej.

Napisano

> Jeśli kiepsko wygaszona to tak. Ale zakładamy, że kolega nie kupi jakiegoś druciarstwa tylko

> sprawdzony moduł.

załóżmy ok.gif

> Ale ono w SKP nie świeci bo kierowca włączy światła mijania.

ale po odpaleniu motora załączą się te wynalazki tak? jak "normalny" diagnosta to zwróci uwagę

> Za samo posiadanie innych świateł nie

> można dowodu odebrać.

letko i wystarczająco może namieszać doprowadzając do tego, że delikwent przyjedzie ponownie na badania bez włączonego tego wynalazku oslabiony.gif

z praktyki - rozłączy coś, podjedzie ponownie i będzie musiało być OK cfaniak.gif

Napisano

> załóżmy

> ale po odpaleniu motora załączą się te wynalazki tak? jak "normalny" diagnosta to zwróci uwagę

> letko i wystarczająco może namieszać doprowadzając do tego, że delikwent przyjedzie ponownie na

> badania bez włączonego tego wynalazku

> z praktyki - rozłączy coś, podjedzie ponownie i będzie musiało być OK

Wystarczy wyjąć z modułu bezpiecznik. Sekunda roboty.

Napisano

> Wystarczy wyjąć z modułu bezpiecznik. Sekunda roboty.

to prawda, ale obydwaj wiemy, że docelowo przecież nie o to chodzi policial.gif

Napisano

> to prawda, ale obydwaj wiemy, że docelowo przecież nie o to chodzi

Ją jestem zdania, że światła dzienne to temat niewarty uwagi - Policja zresztą chyba też. Sama sensowność świecenia w dzień jest dyskusyjna a ewentualne zagrożenie spowodowane nieprawidłowym oświetleniem używanym za dnia (warto podkreślić: za dnia) jest praktycznie zerowe.

Napisano

> Wystarczy wyjąć z modułu bezpiecznik. Sekunda roboty.

Dokładnie. Trzeba jednak trochę się pilnować jak robi się szaro bo światła świecą dosyć mocno i zdarza się, że ktoś mrugnie wtedy z przeciwka. W słoneczny dzień świecą idealnie i nie ma szans, aby drogówka zatrzymała z tego powodu.

Napisano

> Dokładnie. Trzeba jednak trochę się pilnować jak robi się szaro bo światła świecą dosyć mocno i

> zdarza się, że ktoś mrugnie wtedy z przeciwka. W słoneczny dzień świecą idealnie i nie ma

> szans, aby drogówka zatrzymała z tego powodu.

Chyba, ze bedzie w ruchu i zauwazy, ze przod swieci, a tyl nie.

Napisano

> Chyba, ze bedzie w ruchu i zauwazy, ze przod swieci, a tyl nie.

Ja jestem w stanie rozpoznać kogoś jadącego z przeciwka z włączonym modułem grinser006.gif

Moduł mam założony w stosunkowo młodym samochodzie i przy tylu rozwiązaniach spotykanych na drodze może dlatego nie rzuca się w oczy.

Napisano

> Ja jestem w stanie rozpoznać kogoś jadącego z przeciwka z włączonym modułem

Nie Ty jeden, sporo zenonow tez da sie rozpoznac z przeciwka, nawet tych w soczewce zlosnik.gif

> Moduł mam założony w stosunkowo młodym samochodzie i przy tylu rozwiązaniach spotykanych na drodze

> może dlatego nie rzuca się w oczy.

Mozliwe, kiedys to chyba mialy glownie samochody z USA, ale nie do konca legalnie podobnie jak swiecace sie caly czas przednie kierunki.

Napisano

> 1) który kierowca i czym ma Ci mrugnąć? bo chyba nie tego masz na myśli, którego oślepiasz jadąc za nim

Hmm, dziwny masz tok rozumowania...

> 2) "wiele patroli"... konstrukcja odbłyśnika reflektora drogowego skonstruowana jest tak, że ma

> świecić w przód. więc żadnego raczej nie oślepisz, jak stoi z boku. no chyba że =

Chyba sam sobie odpowiadasz hmm.gif

> BTW - w SKP powinni za to DR zatrzymywać o ile jest niezgodnie z oznakowaniem reflektora

Może i tak, w kwietniu przetestuję zlosnik.gif

Napisano

> Chyba, ze bedzie w ruchu i zauwazy, ze przod swieci, a tyl nie.

Fabryczne rozwiązania np. w Golfach czy Lagunach wyglądają i świecą dokładnie tak samo. Jeśli auto w którym siedzi moduł to nie jest BMW z lat dziewięćdziesiątych to nikomu nawet przez myśl nie przejdzie że to może być rozwiązanie niefabryczne.

Napisano

> Niestety muszę kupić zdalnie...

Np Taki sprawia wrazenie solidnego

> Sterowanie masą lub plusem - ogarniam właśnie...

U mnie jest i plusem i minusem, inaczej sterowany prawy i lewy reflektor spineyes.gif

Napisano

czy któryś z Kolegów zakładał podobny moduł do auta z instalacją CAN? da się?

Napisano

> Fabryczne rozwiązania np. w Golfach czy Lagunach wyglądają i świecą dokładnie tak samo. Jeśli auto

> w którym siedzi moduł to nie jest BMW z lat dziewięćdziesiątych to nikomu nawet przez myśl nie

> przejdzie że to może być rozwiązanie niefabryczne.

w VAG masz inna żarówkę dwuwłóknową H15 do dziennych

Napisano

> czy któryś z Kolegów zakładał podobny moduł do auta z instalacją CAN? da się?

Działa bez problemu ten z Proeltec. Brak błędów.

Napisano

> czy któryś z Kolegów zakładał podobny moduł do auta z instalacją CAN? da się?

Tak, da się ok.gif

Napisano

> w VAG masz inna żarówkę dwuwłóknową H15 do dziennych

Ja wiem. Ale wygląda to dokładnie tak samo gdy patrzysz z zewnątrz.

Napisano

> ten za 42,50 czy ten za 119 zł?

Ja mam założony ten za 119 i wszystko chodzi dobrze. Zakładałem go w sierpniu.

Napisano

> Ja wiem. Ale wygląda to dokładnie tak samo gdy patrzysz z zewnątrz.

Nie do konca tak samo, bo swieci na bialo, a nie zolto jakby masy nie bylo.

Napisano

> Nie do konca tak samo, bo swieci na bialo, a nie zolto jakby masy nie bylo.

Można złożyć żarówki np. cool blue intense i wtedy będą świecić jak zwykłe żarówki w zwykłej lampie.

Napisano

E tam biało... W moim Golfie jest żarówka H15 do dziennych/drogowych i na dziennych światło jest mocno żółtawe.

mar00ha

Napisano

> ten za 42,50 czy ten za 119 zł?

Ten droższy.

Napisano

> Można złożyć żarówki np. cool blue intense i wtedy będą świecić jak zwykłe żarówki w zwykłej

> lampie.

ok.gif

Napisano

Nieprawda. Fabryczne też świecą na żółto. Zobacz np. Laguna, Golf, ,Caddy, Chevy Captiva czy Malibu.

Napisano

> Nieprawda. Fabryczne też świecą na żółto. Zobacz np. Laguna, Golf, ,Caddy, Chevy Captiva czy

> Malibu.

Fabryczny xenon i chinski zenon tez maja podobna albo i taka sama barwe swiatla i najczescie z daleka mozna rozpoznac, ktory jest druciarnia domowego wykonania, a ktory to rozwiazania fabryczne. Podobnie jest z tymi dziennymi.

Napisano

> Fabryczny xenon i chinski zenon tez maja podobna albo i taka sama barwe swiatla i najczescie z

> daleka mozna rozpoznac, ktory jest druciarnia domowego wykonania, a ktory to rozwiazania

> fabryczne. Podobnie jest z tymi dziennymi.

Z ksenonami to co innego, bo fabryczne mają inaczej odcięcie światła z góry i przeróbki walą po oczach rozproszonym światłem.

W przypadku dziennych rozkład światła lampy dziennej i światła długiego jest identyczny.

Napisano

> W przypadku dziennych rozkład światła lampy dziennej i światła długiego jest identyczny.

i tutaj się nie zgodzę...

za 48 regulaminem ekg onz

dzienne:

"6.19.5. Widoczność geometryczna

Poziomo: na zewnątrz 20° i do wewnątrz 20°.

Pionowo: do góry 10° i do dołu 10°."

drogowe:

"6.1.5. Widoczność geometryczna

Widoczność powierzchni świetlnej, włącznie z jej widocznością w obszarach pozornie nieoświetlonych w danym kierunku obserwacji, musi być zapewniona w rozchodzącej się przestrzeni ograniczonej przez linie oparte na obwodzie powierzchni świetlnej i tworzące kąt nie mniejszy niż 5° z osią odniesienia światła przedniego. Kąty widoczności geometrycznej określa się na podstawie obwodu rzutu powierzchni świetlnej na poprzeczną płaszczyznę styczną do najbardziej wysuniętej do przodu części szyby światła przedniego."

a to chyba nie to samo

Napisano

> W przypadku dziennych rozkład światła lampy dziennej i światła długiego jest identyczny.

ktoś Cię bardzo mocno w błąd wprowadził.

łopatologicznie mówiąc dzienne powinny świecić do przodu, ale blisko auta. światła długie do przodu, ale daleko od auta