Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przebieg notowany podczas przeglądu SKP

Featured Replies

Napisano

> Nie co kilka dnia, a codziennie

"...niezwłocznie po dokonaniu badania technicznego, nie później jednak niż w ciągu 3 dni roboczych od dnia jego wykonania.."

Napisano

> W Gliwicach powoli to się zmienia, a przynajmniej ma zmienić.

> Panowie z UM mający nadzór nad stacjami mają skończyć z "planowanymi" wizytami, gdyż kontrolami to

> ciężko nazwać. /

A skąd kolega ma takie informacje?

Napisano

> No to byłem na przeglądzie i dostałem ładny druczek

Tez musze taki dostać ,bo już nie mam miejsca na pieczątki,i z tym do WK.

Napisano

A czy to prawda że np w renówkach (na kartę) przebieg samochodu jest rejestrowany w karcie? Kolega mi mówił że był w ASO na przeglądzie i zapytali o o przebieg a on dokładnie nie wiedział to poprosili o kartę polożyli koło jakiegoś czujnika i już mieli aktualny przebieg... ???

Napisano

> No to byłem na przeglądzie i dostałem ładny druczek

I tym sposobem pasek ma legalne 180kkm przebiegu grinser006.gif

Napisano

> Zgadza się, a sam fakt przeprowadzenia badania ma "wylądować" w systemie z adnotacją o usterkach. (

> tak się niestety nie dzieje )

> Jedzie na inną, gdzie "Zenek" za ekstra 20zł "przeoczy przypadkiem" usterki, przegląd jest

> Gdyby w systemie było, że facet gratem nie mającym prawa przejść przeglądu był już w stacji "obok",

> tak jak napisałeś, musi zapłacić za każdą usterkę wymienioną w systemie.

> O tym, że musi dokładnie na tą samą stacje wrócić, nie wiedziałem, aż się dopytam w przyszłym

> tygodniu

A co masz się dopytywać jak Ci to diagnosta tłumaczy.

Napisano

> A skąd kolega ma takie informacje?

Kolega ma różne informacje ale jakoś one mi nie pasują do tego co widzę "od środka".

Kontrole sprawdza diagnostę i absolutnie on przy tym nie musi być.

Taki Pan ze starostwa sprawdza po pierwsze wyposażenie stacji - czyli właściciela bo to on ma zadbać o graty, homologacje, przeglądy tych sprzętów itp.

Po drugie - wpisy w rejestrze i nie ważne kto przy tym jest. Wpis jak jest z błędami to "bęcki" dostaje ten kto wpisu dokonał, leci to jakby na jego konto, jak namiesza to i uprawnienia może stracić i nie ważne czy jest na L4 czy nie.

Po trzecie - sprawdza przebieg samego badania ale oczywiste jest, że przy kontroli nikt nie będzie łamał prawa itp - sprawdza jak w książce pisze i tyle.

Napisano

Wiem na czym polega kontrola, mamy co roku wink.gif

Napisano

Nie wiem jak w renault ale w BMW przebieg zapisywany jest również w kluczyku. Stacje kontroli nie mają możliwości odczytu przebiegu z kluczyka.

Napisano

> Nic się nie zmieni, a cofanie liczników stanie się bardziej popularne, ponieważ ci, co będą chcieli

> cofać, będą robić to przed każdym BT. I nikt ich nie sprawdzi.

i jeszcze przed ubezpieczeniem.Ja mam przy każdym nowym ubezpieczeniu wpisywany stan licznika

Napisano

Ale bedzie jazda smile.gif zaczną liczniki szfankować itp . ja jak kupowałem samochód to nawet nie patrzyłem na przebieg , co sie okazało mój samochód ma teraz 9 lat i ma przejechane 220 tys uważam że to jest normalny przebieg samochodu , oczywiście samochód z polskiego salonu ( gość w salonie peugeota też mi powiedział że przebieg jest oryginalny ) , ja też jestem za aby licznk był spisywany przy każdym przeglądzie i uważam że jak by policja sprawdzała licznik przy każdej kontroli to już w ogóle było bym ok smile.gif

pozdrawiam

Fatal

Napisano

mam pomysł jak dobrze zarobić na nowym przepisie - kupujemy nowe auto, od razu na początek wpinamy między czujnik prędkości w dyfrze/skrzyni a kabel idący do kompa układzik na jakimś procku który zmniejsza częstotliwość sygnału czterokrotnie. Niedogodność - musimy wszystko sobie w głowie mnożyć przez 4. Zysk - 4x niższy, potwierdzony przebieg hehe.gif Idę o zakład że jak tylko ten przepis wejdzie w życie zaraz będzie można coś takiego kupić zlosnik.gif

Napisano

> mam pomysł jak dobrze zarobić na nowym przepisie - kupujemy nowe auto, od razu na początek wpinamy

> między czujnik prędkości w dyfrze/skrzyni a kabel idący do kompa układzik na jakimś procku

> który zmniejsza częstotliwość sygnału czterokrotnie. Niedogodność - musimy wszystko sobie w

> głowie mnożyć przez 4. Zysk - 4x niższy, potwierdzony przebieg Idę o zakład że jak tylko ten

> przepis wejdzie w życie zaraz będzie można coś takiego kupić

Nie, cofanie licznika co rok jest dużo latwiejsze niż montowanie czegos i pamiętanie o tym przy mnożeniu itp. wink.gif

Napisano

> Nie, cofanie licznika co rok jest dużo latwiejsze niż montowanie czegos i pamiętanie o tym przy

> mnożeniu itp.

ale jakie pamiętanie? po prostu na liczniku jak pokazuje 20 to jedziesz 80 itd. Po 2 dniach juz bym to automatycznie robił. A nie zostawiasz żadnych śladów zlosnik.gif

Napisano

> ale jakie pamiętanie? po prostu na liczniku jak pokazuje 20 to jedziesz 80 itd. Po 2 dniach juz bym

> to automatycznie robił. A nie zostawiasz żadnych śladów

Pamietanie o tym ze czas na zmiane oleju itd. do czego się przydaje normalnie liczony przebieg wink.gif

Napisano

> A co masz się dopytywać jak Ci to diagnosta tłumaczy.

Ok. Aczkolwiek, pozwolę sobie także znajomego zapytać.

Napisano

> między czujnik prędkości w dyfrze/skrzyni a kabel idący do kompa układzik na jakimś procku

w nowych autach impulsy sa brane z czujnikow w piastach. Pomijajac, ze przy czujnikach halla ciezko sie kombinuje, to zglupieja przy okazji wszystkie systemy ABS'o podobne.

M.

P.S.

Zapytanie z jednej ze "znajomych" stacji diagnostycznych z wczoraj ... "jaki sprzet kupic do licznikow ???" clown.gifhahaha.gif

Napisano

> mam pomysł jak dobrze zarobić na nowym przepisie - kupujemy nowe auto, od razu na początek wpinamy

> który zmniejsza częstotliwość sygnału czterokrotnie. Niedogodność - musimy wszystko sobie w

> głowie mnożyć przez 4. Zysk - 4x niższy, potwierdzony przebieg Idę o zakład że jak tylko ten

> przepis wejdzie w życie zaraz będzie można coś takiego kupić

chyba w nowszych autach to nie przejdzie, masz kupę systemów które nie działają/albo działają przy niskich prędkościach

np doświetlanie zakrętów, lecisz 120km/h i przy każdym ruchu kierownicą zapala się przeciwmgielne spineyes.gif

jak będzie działał tempomat ?

jednak chyba prościej podpiąć kabelek i zmniejszyć przebieg przed przeglądem

Napisano

> jednak chyba prościej podpiąć kabelek i zmniejszyć przebieg przed przeglądem

w warsztacie przy stacji diagnostycznej n.p. zlosnik.gif

M.

Napisano

Przez ponad pięć lat obserwowałem dzień w dzień pracę diagnostów/stacji diagnostycznej/mechaników z uprawnieniami diagnostycznymi...

Uczestniczyłem "hobbystycznie" w kursie dla diagnostów, skoro znajomy prowadził i nie maił nic przeciwko.

Paru diagnostów co roku w GL traci uprawnienia, ponieważ nie potrafią/ nie znają/ procedur, przepisów, zagadnień jakie powinni znać. Nie potrafią zrobić po prostu przeglądu ok.gif

Możesz mieć zastrzeżenia, gdyż nie jestem diagnostą, jedynie przez kawał czasu miałem z nimi na co dzień do czynienia ok.gif

Nie musisz wierzyć w co piszę, ale to się dzieje. Ludzie coraz częściej "uprzejmie donoszą" na pracę diagnostów do UM.

Napisano

I bardzo dobrze, że donoszą. Chwala im za to ok.gif

Mnie nie raz zdenerwował stary komuch co siedzi jeszcze od czasów PRL-u i może sie zna na 125p, chociaz i w to wątpie...

Chcialem dla bezpieczeństwa sprawdzic amorki bo cos popukiwalo, zajechalem pusto, pytam czy można by zrobic sciezke diagnostyczną. A ten popatrzyl w dowód i żebym sobie pojechal gdzie robie przeglądy. O dziwo pierwsza pieczątka byla z WK, bo auto dopiero co kupione.

Albo mialem waznosc butli niecaly rok jeszcze i też nie chcial podbic przeglądu.

Innym razem zapalil mi sie o dziwo check, i uslyszalem " że katalizator mi sie swieci i lipa'

O dziwo ma opinie takiego co za dwie dyszki puszcza trumny na kolach w drogę.

Jak robię badanie techniczne w ASO to zawsze chcą i na fakturze jest przebieg...

Napisano

Tylko, że po jakiego czorta w takie coś się bawić?

To mi przypomina kombinacje z różnymi wynalazkami pozwalającymi ukryć tablice rejestracyjne przed fotoradarem.

Napisano

> Moim zdaniem obowiązek wpisywania przebiegów przy serwisowaniu to podstawa. Szanujące się marki już

> dawno wprowadziły to jako standard szczególnie u naszych zachodnich sąsiadów. Problem jedynie

> w tym, że klientom rynku wtórnego i tak oficjalnie nie udostępniali takich danych. Tak było

> jeszcze dwa lata temu, nie wiem jak sytuacja wygląda obecnie.

jak salon biorąc auto w rozliczeniu sam kręci licznik...