Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabrali mi DR

Featured Replies

Napisano

Zatrzymali mnie za prędkość, ale przy okazji zainteresowali się xenonowymi lampami przednimi no i Pan policjant sprawdził, że nie mam samopoziomowania reflektorów po czym zabrał mi DR.

Mam oryginalne lampy xenonowe, ale nie były fabrycznie w moim samochodzie co za tym idzie faktycznie nie mam samopoziomowania, spryskiwacze oczywiście są.

Czy pozostaje mi jedynie zmiana lamp na nieksenony?

Napisano

> Zatrzymali mnie za prędkość, ale przy okazji zainteresowali się xenonowymi lampami przednimi no i

> Pan policjant sprawdził, że nie mam samopoziomowania reflektorów po czym zabrał mi DR.

> Mam oryginalne lampy xenonowe, ale nie były fabrycznie w moim samochodzie co za tym idzie

> faktycznie nie mam samopoziomowania, spryskiwacze oczywiście są.

> Czy pozostaje mi jedynie zmiana lamp na nieksenony?

Powinni na szrot auto odrazu kierowac za brak homologacji.

Szczescie ze Ci tylko DR zabrali bo w razie bum, sprawca powie...on mnie oslepil i mogloby byc nieciekawie.

Napisano

> Zatrzymali mnie za prędkość, ale przy okazji zainteresowali się xenonowymi lampami przednimi no i

> Pan policjant sprawdził, że nie mam samopoziomowania reflektorów po czym zabrał mi DR.

> Mam oryginalne lampy xenonowe, ale nie były fabrycznie w moim samochodzie co za tym idzie

> faktycznie nie mam samopoziomowania, spryskiwacze oczywiście są.

Zrob badanie na tych lampach co masz i zapomnij o sprawie. Nastepny Policjant co się tego przyczepi trafi się za pare lat.

Napisano
  • Autor

> Zrob badanie na tych lampach co masz i zapomnij o sprawie. Nastepny Policjant co się tego przyczepi

> trafi się za pare lat.

ok

Napisano

> No badanie mam już oczywiście zrobione, diagnosta wysmiał policjanta, że nawet on na stacji nie ma

> przyrządów do sprawdzenia samopoziomowania a policjant zrobił to na drodze...

Dlatego imho zapomnij o sprawie... Nie slyszalem by ktorys policjant sprawdzal takie rzeczy... trafiles na wyjątek ,wiec nie prędko Ci się trafi drugi taki ok.gif

Napisano

> faktycznie nie mam samopoziomowania

Czyli przy obciążonym aucie walisz ludziom po oczach?

Napisano

> No badanie mam już oczywiście zrobione, diagnosta wysmiał policjanta, że nawet on na stacji nie ma

> przyrządów do sprawdzenia samopoziomowania a policjant zrobił to na drodze...

Kiepski diagnosta, dobry gliniarz...

Bardzo łatwo jest sprawdzić obecność samopoziomowania w aucie...

Napisano

> Czyli przy obciążonym aucie walisz ludziom po oczach?

No przecież to ich problem. Jak im nie pasuje to niech nie jeżdżą z przeciwka!

Napisano

> No przecież to ich problem. Jak im nie pasuje to niech nie jeżdżą z przeciwka!

Dokładnie!!

Napisano

istnieje też coś takiego jak elektryczna regulacja świateł ... Co za problem obniżyć przy obciążeniu ? ..

Poza tym niejednokrotnie hidy + soczewki (zamiennik) oślepiają mniej niż np. Opel Insignia...

A w naszych realiach samopoziomowanie to fikcja... i tak oślepiają auta z ksenonami i tak.

Najgorszy wariant to hidy + odbłyśnik ... powinni od razu DR odbierać i mandaciki.

Napisano
  • Autor

Raczej nie.

Napisano

Albo zamontowanie systemu samopoziomowania.

1. claps.gif dla policjanta. Oby jak najwięcej było takich.

2. no.gif dla diagnosty. Generalnie powinien stracić uprawnienia, w Pasłęku chyba nie jest duzo diagnostów, sprawa do zbadania.

3. no.gif dla Ciebie. Oślepiasz innych. Jest to niebezpieczne.

Napisano

> Najgorszy wariant to hidy + odbłyśnik ... powinni od razu DR odbierać i mandaciki.

Za to powinni w ogóle bić nogami angryfire.gif

Napisano

> Kiepski diagnosta, dobry gliniarz...

> Bardzo łatwo jest sprawdzić obecność samopoziomowania w aucie...

A konkretnie jak?

Pzdr

Bartek

Napisano

> 3. dla Ciebie. Oślepiasz innych. Jest to niebezpieczne.

skąd wiesz ,że oślepia?? .... jak ma na max ściągnięte oświetlenie w dół to nie oślepia.

Jedynie przy przejeździe przez próg.... ale nawet samopoziomowanie w takiej sytuacji nie nadąża.

Napisano

> Powinni na szrot auto odrazu kierowac za brak homologacji.

> Szczescie ze Ci tylko DR zabrali bo w razie bum, sprawca powie...on mnie oslepil i mogloby byc

> nieciekawie.

Sprawca sobie może nawet gadać, że go porwali kosmici. Jeśli biegły nie potwierdzi, że oślepienie mogło mieć wpływ na zdarzenie to takie gadanie można sobie w buty wsadzić.

Napisano

> Za to powinni w ogóle bić nogami

całkiem sporo teraz widze golfów 5 , passatów z odbłyśnikiem - nie starczyło im na xenony to wkładają HIDY.....

prestiż na hidów na odbłyśnikach żaden ... widoczność nie lepsza, oślepianie niesamowite.....

Czym się kierują?? dla mnie to wiocha.

Napisano

> A konkretnie jak?

> Pzdr

> Bartek

Po włączeniu świateł system wykonuje test i korektę świateł.

Widoczne jest to bardzo wyraźnie.

Snop światła najpierw pojawia się powiedzmy na ścianie, następnie ten snop przesuwa się w górę, w dół i znajduje optymalne położenie.

Napisano

> skąd wiesz ,że oślepia?? .... jak ma na max ściągnięte oświetlenie w dół to nie oślepia.

Ale wtedy nic nie widzi cfaniaczek.gif

> Jedynie przy przejeździe przez próg.... ale nawet samopoziomowanie w takiej sytuacji nie nadąża.

A jednak samopoziomowanie po coś wymyślono i jest wymagane.

Napisano

> Po włączeniu świateł system wykonuje test i korektę świateł.

> Widoczne jest to bardzo wyraźnie.

> Snop światła najpierw pojawia się powiedzmy na ścianie, następnie ten snop przesuwa się w górę, w

> dół i znajduje optymalne położenie.

Nie we wszystkich.

Napisano

> A jednak samopoziomowanie po coś wymyślono i jest wymagane.

jak wiele innych bajerów, które nie mają racji bytu w rzeczywistości wink.gif, bo nie działają tak jak powinny ok.gif

Napisano

> Ale wtedy nic nie widzi

Ale nie oślepia smile.gif

Wiem bo sam tak jeździłem .... ale ciągłe awarie chińskich przetwornic i żarników mnie zmęczyły..... i wymieniłem na seryjne h7.

Nigdy mi nikt nie mrugnął ,że go oślepiam ,wielu znajomych wiele razy jechało przede mną nikt nie narzekał .... Czego nie można powiedzieć np. o Insigni.

> A jednak samopoziomowanie po coś wymyślono i jest wymagane.

W jakimś stopniu na pewno pomaga.... Ale DPF też jest wymagany a jest bezsensu grinser006.gif .

Poza tym już nie będzie wymagany bo będą xenony chyba najpierw w Alfach o obniżonej liczbie lumenów, bez spryskiwaczy i samopoziomowania.

Napisano

> Snop światła najpierw pojawia się powiedzmy na ścianie, następnie ten snop przesuwa się w górę, w

Hahaha, daewoo Nubira I też tak robiła. hehe.gif

Napisano

> Nie we wszystkich.

Każde auto, którym jeździłem i które miało fabryczne ksenony tak robiło.

To zadam pytanie. Które auto tak nie robi i jak ustawia wysokość świecenia??

Napisano

> W jakimś stopniu na pewno pomaga.... Ale DPF też jest wymagany a jest bezsensu .

Nie zgodzę się nono.gif DPF jednak znacznie ogranicza rakotwórcze dymienie diesli, zwłaszcza w mieście to widać i czuć.

Napisano

> Hahaha, daewoo Nubira I też tak robiła.

Daewoo Nubira jeden miała fabryczny ksenon??

Napisano

> Daewoo Nubira jeden miała fabryczny ksenon??

Nie. Właśnie dlatego się śmieję, bo ten sposób jest do niczego.

Daewoo Nubira po włączeniu świateł mijania robiła test silniczków poziomowania świateł. Wyglądało to dokładnie tak samo.

zlosnik.gif

Napisano

> Nie zgodzę się DPF jednak znacznie ogranicza rakotwórcze dymienie diesli, zwłaszcza w mieście to

> widać i czuć.

Przede wszystkim ogranicza puszczanie brzydkich czarnych bąków.

Napisano

> jak wiele innych bajerów, które nie mają racji bytu w rzeczywistości , bo nie działają tak jak

> powinny

Samopoziomowanie to bardzo dobry patent. Choć nie nadąża za dziurami i progami zwalniającymi to koryguje ustawienie świateł za roztargnionego kierowcę, który załadował auto pod dach.

Swoją drogą, samopoziomowanie powinno być obowiązkowe w każdym samochodzie

Napisano

> Samopoziomowanie to bardzo dobry patent. Choć nie nadąża za dziurami i progami zwalniającymi to

> koryguje ustawienie świateł za roztargnionego kierowcę, który załadował auto pod dach.

> Swoją drogą, samopoziomowanie powinno być obowiązkowe w każdym samochodzie

Samopoziomowanie świateł to proteza. Powinno być samopoziomowanie tylnej osi, nie świateł.

Napisano

> Nie. Właśnie dlatego się śmieję, bo ten sposób jest do niczego.

> Daewoo Nubira po włączeniu świateł mijania robiła test silniczków poziomowania świateł. Wyglądało

> to dokładnie tak samo.

A tego to nie wiedziałem.

Mój Passat B5 i Ibiza 6K tak nie robiły...

Napisano

> Nie zgodzę się DPF jednak znacznie ogranicza rakotwórcze dymienie diesli, zwłaszcza w mieście to

> widać i czuć.

Zwłaszcza jak się wypala i zużywa X paliwa więcej grinser006.gif

Napisano

> A tego to nie wiedziałem.

> Mój Passat B5 i Ibiza 6K tak nie robiły...

A Nubira robiła. Za to z ciekawostek: Opel Vectra ze skrętnymi ksenonami po włączeniu świateł w ramach testu nie macha góra-dół tylko robi zeza.

hehe.gif

Napisano

> Samopoziomowanie świateł to proteza. Powinno być samopoziomowanie tylnej osi, nie świateł.

Tylko, że cena poziomowania świateł jest ciutek niższa niż cena nivo.

Napisano

> Zwłaszcza jak się wypala i zużywa X paliwa więcej

Ale DPF nie służy oszczędzaniu paliwa, tylko zmniejszeniu szkodliwych spalin (konkretnie cząstek sadzy). I robi to świetnie ok.gif

Napisano

> Każde auto, którym jeździłem i które miało fabryczne ksenony tak robiło.

> To zadam pytanie. Które auto tak nie robi i jak ustawia wysokość świecenia??

Honda z podpisu.Światło (xenon) się zapala ale nie merda w dół i w górę. Jak ustawia wysokość - nie mam pojęcia.

Napisano

> Honda z podpisu.Światło (xenon) się zapala ale nie merda w dół i w górę. Jak ustawia wysokość - nie

> mam pojęcia.

Hmm... Accord znajomego robi test, ciekawe...

Napisano

> Tylko, że cena poziomowania świateł jest ciutek niższa niż cena nivo.

Tyle kasy biorą za te ksenony przy rzeczywistym koszcie paru dolarów, że spokojnie by starczyło.

Napisano

W oryginalna instalacja pod xenony nie ma też elektrycznej regulacji położenia reflektorów sterowanej przyciskiem, chyba że się mylę hmm.gif

Napisano

> Samopoziomowanie świateł to proteza. Powinno być samopoziomowanie tylnej osi, nie świateł.

A normalnie poziomowanie jest przecież realizowane przez potencjometry przy tylnym i przednim amorku.

Te poziomowanie samego tyłu na czym polega?

Napisano

> A Nubira robiła. Za to z ciekawostek: Opel Vectra ze skrętnymi ksenonami po włączeniu świateł w

> ramach testu nie macha góra-dół tylko robi zeza.

Z ciekawostek. Moja Skoda nie ma skrętnych reflektorów (doświetlanie halogenami), ale w komputerze mogą ją przedstawić na ruch lewostronny.

Robi test: góra, dół, pozycja robocza, zez rozbieżny, zez zbieżny, pozycja robocza spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif

Napisano

> Jedynie przy przejeździe przez próg.... ale nawet samopoziomowanie w takiej sytuacji nie nadąża.

A dlaczego miałoby nadążać? Poziomuje się do ramy a nie do poziomu gruntu. Jak staniesz przednimi kołami na progu to będziesz świecił w górę tak samo jak samochodem bez poziomowania. Identycznie autopoziomowanie nie pomaga na dziury.

Jedyne zastosowanie tego układu to poziomowanie do obciążenia na pokładzie oraz podczas gwałtownego przyśpieszania (przód unosi się do góry, bardzo dobrze było to widocznie w Omedze z miękkim zawieszeniem). O hamowaniu nie wspominam, chociaż tu też się przydaje (światła się podnoszą i nie ma ograniczonego zasięgu światła).

Napisano

> Ale DPF nie służy oszczędzaniu paliwa, tylko zmniejszeniu szkodliwych spalin (konkretnie cząstek

> sadzy). I robi to świetnie

były testowane te same samochody z DPF i z wyciętym... te z wyciętym dalej spełniały normy spalin...

A przy dopalaniu DPF , zwiększa się emisja CO2 i tlenków azotu i pewnie innych związków....

Więc cały system EKO jest śmieszny:D .... ale spoko , nie każdy musi to rozumieć wink.gif

i nie o tym temat.

Napisano

> Hmm... Accord znajomego robi test, ciekawe...

Specjalnie szukałem na accordpolska info o tym kiedyś i stety/niestety inni uzytkownicy takze potwierdzali brak ,,testu" jak np w bmw.

Napisano

> Kiepski diagnosta, dobry gliniarz...

Dokładnie ok.gif

> Bardzo łatwo jest sprawdzić obecność samopoziomowania w aucie...

Podpowiesz jak?

Jeżdżąc często różnymi trasami jestem z dużą dokładnością stwierdzić jakie auto mnie oślepia - i są to zazwyczaj auta z "zenonami z allegro".

Wiedząc jakie to auto i znając ich tablice rejestracyjne dobrze by było móc zgłaszać takie oślepiające pojazdy. Może mobilne kontrole pojazdów skierowane m.in. pod tym katem, miałyby szanse coś zmienić a tak to nie widzę możliwości (czytaj: nie widzę przykazania) na pozytywne zmiany.

Ludzi, szczególnie u nas, będzie ciągnąc do takich modyfikacji aut. Tak jak kiedyś pojawiały się niebieskie diody led gdzie popadnie w golfach II grinser006.gif (w czasach gdy po drogach jeździły nowe golfy IV), to teraz jest czas nieprawidłowo montowanych ksenonów oraz doczepiania listew diodowych, znanych z nowszych modeli np audi, do aut pokroju audi 80, 100 czy starsze generacje A4 czy A6 grinser006.gif

Napisano

> Tyle kasy biorą za te ksenony przy rzeczywistym koszcie paru dolarów, że spokojnie by starczyło.

Piszę z pozycji użytkownika. Palnik jest ciutek tańszy niż amortyzator nivo, chyba że coś się mocno pozmieniało ostatnio

Napisano

> Specjalnie szukałem na accordpolska info o tym kiedyś i stety/niestety inni uzytkownicy takze

> potwierdzali brak ,,testu" jak np w bmw.

To ja już nic nie wiem...

Napisano

> istnieje też coś takiego jak elektryczna regulacja świateł ... Co za problem obniżyć przy

> obciążeniu ? ..

Problem jest taki, że w 90% przypadków silniczki do samopoziomowanych reflektorów są całkiem inne niż do "zwykylch", mają inne sterowanie. więc nie ma regulacji.

> Poza tym niejednokrotnie hidy + soczewki (zamiennik) oślepiają mniej niż np. Opel Insignia...

Mogą sobie świecić najlepiej na świecie - nie ma to homologacji i nie wolno z tym jeździć. W razie wypadku, jak drugi uczestnik będzie kumaty i powie że go tym oślepiłeś to masz przerąbane w sądzie, nieważne czy ma rację czy nie.

Napisano

> Nie. Właśnie dlatego się śmieję, bo ten sposób jest do niczego.

> Daewoo Nubira po włączeniu świateł mijania robiła test silniczków poziomowania świateł. Wyglądało

> to dokładnie tak samo.

chyba nigdy nie widziałes testu ksenonów...