Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bezawaryjne auto do 15k

Featured Replies

Napisano

> wspomniałeś o corolli E11. Pewnie z silnikiem vvti. Pewnie wiesz, że do zakupu tego auta trzeba doliczyć beczkę oleju.

Pewnie nie wiem. Żaden ze znanych mi vvti nie pije oleju. A znam dobrych kilka 3ZZ-FE i 4ZZ-FE. A jak ktoś się boi miejskich legend to niech sobie weźmie stare 1.3 Zresztą, niewielki widzę sens w dalszej dyskusji, bo jak tak dalej pójdzie to dojdziemy do jeszcze śmieszniejszych konstatacji...

> Poza tym mnóstwo poflotowych strupów na rynku.

Co to jest poflorowy strup? Jak auto nie było złożone z trzech przystanków (a po flocie raczej nie jest) to nie ma się czego obawiać, w starych toyotach jest w zasadzie obojętne czy mają 100, 300 czy 500kkm.

Napisano

> Pewnie nie wiem. Żaden ze znanych mi vvti nie pije oleju. A znam dobrych kilka 3ZZ-FE i 4ZZ-FE. A

> jak ktoś się boi miejskich legend to niech sobie weźmie stare 1.3 Zresztą, niewielki widzę

> sens w dalszej dyskusji, bo jak tak dalej pójdzie to dojdziemy do jeszcze śmieszniejszych

> konstatacji...

> Co to jest poflorowy strup? Jak auto nie było złożone z trzech przystanków (a po flocie raczej nie

> jest) to nie ma się czego obawiać, w starych toyotach jest w zasadzie obojętne czy mają 100,

> 300 czy 500kkm.

Skoro nigdy nie słyszałeś o vvti pijących olej to chyba powinieneś wpisać to zagadnienie w google. skromny.gif

Wystarczy wpisać "corolla olej" i większość wyników zamiast o tym na jaki olej zmienić będzie o tym ile komu wypija.

Sam tu opisywałem jedną taką co lubiła łyknąć. Na tyle lubiła że oleju szło więcej niż płynu do spryskiwaczy w tym samochodzie.

Napisano

> Skoro nigdy nie słyszałeś o vvti pijących olej to chyba powinieneś wpisać to zagadnienie w google.

Oczywiście że czytałem, niestety nigdy nie widziałem na własne oczy.

Napisano

> Oczywiście że czytałem, niestety nigdy nie widziałem na własne oczy.

ja widziałem. Nie byłem świadomy wcześniej, że niby sprawny silnik może zjeść takie ilości oleju. Co tankowanie to pół butelki. Jak w dwusuwie. Kolejne rzeczy w corolli E11:

1. zrysowana przednia szyba (nie wiem z czego to było że tak się wypiaskowała)

2. urwana półoś (drogo, bardzo drogo)

3. zepsute radio

4. padnięte cewki

Poza tym paliło to dość sporo jak na takie "osiągi".

Napisano

> Bzdety to jest pisanie

> Quote:

> trasa w Alpy, 3 dorosłe+ dziecko i bagaże=załadowany na maxa, spalanie 6.2-jazda po autostradach

> bez zamulania 140-150km/h

Widzisz, nie zamierzam z Tobą polemiki tutaj prowadzić i cokolwiek udowadniać, wierzyć nie musisz, ja napisałem jak było. Nie mam powodu by tu koloryzować nt spalania, bo nic to w danym watku nie zmienia, kiedyś wdałem się w niepotrzebną dyskusję nt spalania i też było kilku niedowiarków, w końcu powklejałem z motostatu zrzuty z ostatnich 45 tys przejechanych, teraz po czasie widzę że to nie ma sensu bo jest pewna grupa kącikowiczów co im kawę na ławę podasz i też nie uwierzą, więc szkoda czasu.

> Przy 150km/h w tym aucie to jest 4500tys obrotów i w środku już nie jest komfortowo...

A czy ja gdzieś napisałem o komforcie? niewiem.gif Chyba kupując takie auto nikt się nie nastawia na komfort z gabinetu prestiżowego pasiora chociażby nawet? cfaniaczek.gif

> Jak chcesz to dla Ciebie mogę zrobić test takim notem ale z dwoma osobami i na pusto i wierz mi nie

> wyjdzie nic takiego nawet z wyłączoną klimą

Ja Ci mogę takim note zrobić testy, że 12l będzie spalało, wystarczy jeździć na pierwszych 3 biegach tylko. Tylko zapytam się jeszcze raz-po co?

> Ja jedynie porównałem ten silnik do alternatywnego modelu samochodu w podobnej cenie

Ale skoro przypinasz to do wątku o note i porównujesz do 1.6 nie podając o jaki model chodzi dopiero w kolejnym poście, więc co to miało na celu?

Quote:

Tyle że ten 1.4 pali co 1.6 ale fajne auto.

Ni z gruchy ni z pietruchy...To można jeszcze z T72 porównać i z F16 facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Muszę przyznać, że bardzo zabawny wątek się wyklarował. Nic tylko czekać, aż zostanie

> zaproponowana Laguna dwójka.

a co jest nie tak z Laguna II ?

Napisano

> 2. urwana półoś (drogo, bardzo drogo)

200 zł na wymiar w Toruniu.

Napisano

> a co jest nie tak z Laguna II ?

Wszystko w porządku, bardzo komfortowe, prestiżowe auto. Więcej info tutaj ok.gif

Napisano

> Wszystko w porządku, bardzo komfortowe, prestiżowe auto. Więcej info tutaj

nasłuchałeś się bzdur na mieście czy miałeś LII i piszesz z własnego doświadczenia tak jak w przypadku postów z Toyota ?

Napisano

> 200 zł na wymiar w Toruniu.

tylko komu by się chciało kombinować? Miało być sprawnie naprawione. Niestety nie dość, że dostać półoś do tego graniczy z cudem to jeszcze cena jak za mokre zboże.

Napisano

> nasłuchałeś się bzdur na mieście czy miałeś LII i piszesz z własnego doświadczenia tak jak w

> przypadku postów z Toyota ?

Osobiście nie wpadłem na to by ujeżdżać królową. Żałuję. Nasłuchałem się natomiast bzdur od kumpla który posiadał i szybko po pierwszych 5 klockach wydatków, pchnął auto daleko ze sporą stratą byle tylko pozbyć się miny w którą wdepnął. Zresztą, kolejny kumpel mu to serwisował, więc można dokonać prostej ekstrapolacji, że rzeczywiście nasłuchałem się na mieście grinser006.gif A auto było bardzo fajne i wygodne, jak działało ok.gif

Napisano

> Poza tym paliło to dość sporo jak na takie "osiągi".

A to się zgadza, korolka nie ma żadnych osiągów. Dla mnie kompletna kupa jeśli chodzi o przyspieszenie i idące za tym bezpieczeństwo. Ale to jakby nie było kryterium dla kupującego.

Napisano

> Osobiście nie wpadłem na to by ujeżdżać królową. Żałuję. Nasłuchałem się natomiast bzdur od kumpla

> który posiadał i szybko po pierwszych 5 klockach wydatków, pchnął auto daleko ze sporą stratą

> byle tylko pozbyć się miny w którą wdepnął. Zresztą, kolejny kumpel mu to serwisował, więc

> można dokonać prostej ekstrapolacji, że rzeczywiście nasłuchałem się na mieście A auto było

> bardzo fajne i wygodne, jak działało

Ja miałem i potwierdzam, że jak działało to bardzo fajne smile.gif

Ale 3 unieruchomienia w ciągu jakichś 60kkm to sporo. I kilka innych rzeczy, które nie unieruchamiały, ale trochę kosztowały.

I była to chwalona 1.8 benzyna.

Napisano

> tylko komu by się chciało kombinować? Miało być sprawnie naprawione. Niestety nie dość, że dostać

> półoś do tego graniczy z cudem to jeszcze cena jak za mokre zboże.

Półoś nie jest wg. Toyoty częścią zamienną i dostaje się ją razem z przegubem zewnętrznym, ZTCP jedna kosztuje >1500 a druga >2000 i dlatego wysyła się uszkodzoną do Torunia i za 2 dni ma się prawie oryginał za 10%.

Napisano

> A to się zgadza, korolka nie ma żadnych osiągów. Dla mnie kompletna kupa jeśli chodzi o

> przyspieszenie i idące za tym bezpieczeństwo. Ale to jakby nie było kryterium dla kupującego.

no wiesz, ale 10-12l po mieście w aucie, które przyspiesza niewiele lepiej niż panda 1.1 to trochę przegięcie. Chyba że kręcisz pod czerwone pole ale wtedy nie dość że pali jak smok benzynę to jeszcze olej wcina ze zdwojonym apetytem.

Raz w trybie emeryt zszedłem do 8,0l na setkę. Niewiele więcej potrafię zrobić swoim E34 2,5l automat facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> no wiesz, ale 10-12l po mieście w aucie

20-22l po mieście! old.gif

Ja 1.4 vvti zrobiłem już piątkę z przodu, w zasadzie największe spalanie jakie z tego silnika wyszło to 8-8.5, swoją drogą jest ono całkiem regularne, bowiem omawiany egzemplarz 90% ze swojej ćwiartki miliona zrobił na 4-5 kilometrowych odcinkach.

> Chyba że kręcisz pod czerwone pole ale wtedy nie dość że pali jak smok benzynę to jeszcze olej wcina ze zdwojonym apetytem.

I silnik wybucha, okna wypadają, a z radia zaczyna lecieć Doktor Alban, czy jak kto woli szatan. panic.gif

> Raz w trybie emeryt zszedłem do 8,0l na setkę. Niewiele więcej potrafię zrobić swoim E34 2,5l automat

Opcje są trzy, albo jesteś bajkopisarzem, albo miałeś zepsuty egzemplarz, albo dla Ciebie tryb miejski to dwugodzinna trasa w Warszawie, z czego przez 1:45 stoisz w miejscu w korku.

Napisano

> Ja miałem i potwierdzam, że jak działało to bardzo fajne

Nie podcinaj koledze skrzydeł. Królowa to bardzo dobre i bezawaryjne auto, a to co my opowiadamy to legendy z podwórka nie mające żadnego przełożenia na rzeczywistość. Najprawdopodobniej też termin królowa lawet został uknuty przez zakompleksionych użytkowników psujących się ciągle japońskich samochodów.

Napisano

> 20-22l po mieście!

> Ja 1.4 vvti zrobiłem już piątkę z przodu,

w mieście? Co to za miasto?

> w zasadzie największe spalanie jakie z tego silnika

> wyszło to 8-8.5,

Kurna... to ja nie umiem jeździć w takim wypadku. I reszta pracowników tamtej firmy też nie potrafiła.

> swoją drogą jest ono całkiem regularne, bowiem omawiany egzemplarz 90% ze

> swojej ćwiartki miliona zrobił na 4-5 kilometrowych odcinkach.

> I silnik wybucha, okna wypadają, a z radia zaczyna lecieć Doktor Alban, czy jak kto woli szatan.

Powiedz mi proszę z jakiego roku masz ten samochód, jakie jest oznaczenie silnika.

> Opcje są trzy, albo jesteś bajkopisarzem,

Lepszym niż Andersen

> albo miałeś zepsuty egzemplarz,

Częściowo tak. Bo to normalne nie jest żeby silnik brał tyle oleju i nie dymił screwy.gif

> albo dla Ciebie tryb

> miejski to dwugodzinna trasa w Warszawie, z czego przez 1:45 stoisz w miejscu w korku.

Tryb miejski to normalna jazda po Warszawie w chwili kiedy nie masz nieograniczonego czasu na dotarcie od A do B.

Napisano

> Widzisz, nie zamierzam z Tobą polemiki tutaj prowadzić i cokolwiek udowadniać, wierzyć nie musisz,

> ja napisałem jak było. Nie mam powodu by tu koloryzować nt spalania, bo nic to w danym watku

> nie zmienia, kiedyś wdałem się w niepotrzebną dyskusję nt spalania i też było kilku

> niedowiarków, w końcu powklejałem z motostatu zrzuty z ostatnich 45 tys przejechanych, teraz

> po czasie widzę że to nie ma sensu bo jest pewna grupa kącikowiczów co im kawę na ławę podasz

> i też nie uwierzą, więc szkoda czasu.

> A czy ja gdzieś napisałem o komforcie? Chyba kupując takie auto nikt się nie nastawia na komfort z

> gabinetu prestiżowego pasiora chociażby nawet?

> Ja Ci mogę takim note zrobić testy, że 12l będzie spalało, wystarczy jeździć na pierwszych 3

> biegach tylko. Tylko zapytam się jeszcze raz-po co?

> Ale skoro przypinasz to do wątku o note i porównujesz do 1.6 nie podając o jaki model chodzi

> dopiero w kolejnym poście, więc co to miało na celu?

> Quote:

> Tyle że ten 1.4 pali co 1.6 ale fajne auto.

> Ni z gruchy ni z pietruchy...To można jeszcze z T72 porównać i z F16

i tu skończę swoją dyskusję z Tobą bo pytający wie co mu polecamy a widzę że w każdym temacie stawiasz na swoim , a jak zobaczyłem tekst

Quote:

Ja Ci mogę takim note zrobić testy, że 12l będzie spalało, wystarczy jeździć na pierwszych 3

> biegach tylko.

To odjechało mi się pisać i żałuje że nie zacząłeś szybciej w taki sposób tej dyskusji bo bym nie marnował czasu na odpisywania i traktowanie Ciebie jak dorosłego ok.gif

EOT

Napisano

> Częściowo tak. Bo to normalne nie jest żeby silnik brał tyle oleju i nie dymił

No właśnie są takie silniki. Accord VI gen wciągał ok litr na tysiąc, może nawet więcej-nie dymił, nie czuć było zapachu oleju spalonego w spalinach, silnik szczelny, na przełomie 125 tys przejechanych km katalizator ciągle był ten sam niewiem.gif musi czary jakieś smile.gif nawet przy odpalaniu niebieskiego bąka nie puszczał.

Napisano

[ciach]

> budżet do 15-17 k

> Eny ajdijas ?

Corolla. Model E11 po facelifcie bądź E12.

Jak zależy na oszczędnościach, można poszukać silnika D4D 90KM (albo 110KM).

Rolka z tych lat ma kłopot z rdzewieniem, ale pod wszystkimi innymi względami jest to nadal japoński samochód.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> i tu skończę swoją dyskusję z Tobą bo pytający wie co mu polecamy a widzę że w każdym temacie

> stawiasz na swoim

Na swoim czyli na czym?Próbujesz w którymś już wątku podważać coś co piszę z własnego doświadczenia, a nie ze słyszenia, bo się obraziłeś na mnie że w Twoim wątku o clio nazwałem go sztruclem i wyraziłem o nim swoją opinię (o co prosiłeś w końcu), co potraktowałeś bardzo osobiście, tak jakbym Ciebie obraził i od tamtego czasu w każdym wątku gdzie napiszę próbujesz wtrącić swój komentarz-nie mam nic przeciwko, ale skoro już to robisz to przynajmniej pisz konkrety, jak mówimy o note, pisz swoje spostrzeżenia o note, a nie piszesz o 1.6 a parę postów niżej piszesz, że miałeś na myśli zupełnie inny samochód-robisz niepotrzebny bałagan w taki sposób ok.gif

Jeżeli bardzo nie możesz strawić tego, że pewne sprawy nazywam po imieniu i bez owijania w bawełnę, jeśli uważasz że nie mam racji wszędzie co piszę, jeśli nie podoba Ci się ton moich wypowiedzi (bo i to zarzucałeś) to po prostu kliknij guzik i ignoruj moje wpisy, po to jest forum by wyrażać własne doświadczenia i spostrzeżenia, a MK jest po to by były one dość konkretne, by komuś pomóc, nie muszą być okraszone barwnymi epitetami i kwiecistymi przymiotnikami-jeśli nie możesz tego zdzierżyć ignoruj mnie. Są ludzie (nawet na AK) co rozumieją to co piszę i wyciągają z tego odpowiednie wnioski, dopytują na priva o szczegóły różne, czasami ktoś dzwoni, więc jak widać coś tam racji mam wink.gif

Napisano

> A to się zgadza, korolka nie ma żadnych osiągów. Dla mnie kompletna kupa jeśli chodzi o

> przyspieszenie i idące za tym bezpieczeństwo. Ale to jakby nie było kryterium dla kupującego.

Pozwolisz, że nie do końca się zgodzę, e12 miałem 3 lata i to z silnikiem 1.4 benzyna, i jak się chciało to można było dużo z tego auta wyciągnąć, ale warunek podstawowy to b. wysokie obroty no i wtedy duże spalanie

Napisano

> Pozwolisz, że nie do końca się zgodzę, e12 miałem 3 lata i to z silnikiem 1.4 benzyna, i jak się

> chciało to można było dużo z tego auta wyciągnąć, ale warunek podstawowy to b. wysokie obroty

> no i wtedy duże spalanie

Ale czytałeś temat tego wątku przed kliknięciem w "odpowiedz"?

Napisano

> 20-22l po mieście!

> Ja 1.4 vvti zrobiłem już piątkę z przodu, w zasadzie największe spalanie jakie z tego silnika

> wyszło to 8-8.5, swoją drogą jest ono całkiem regularne, bowiem omawiany egzemplarz 90% ze

> swojej ćwiartki miliona zrobił na 4-5 kilometrowych odcinkach.

Na takich odcinkach latem wychodziło do 9l/100km, zimą prawie +2l więcej.

W trasie E12 kombi 1.4VVTI spala:

najmniej 5.7l/100km

powtarzalnie 6.5l/100km (przy czym jazda szybsza niż 70% innych na drodze, ale bez durnowatego butowania).

najwięcej 7.5l/100km - jazda zero-jedynkowa.

Sprawdzone na kilku egzemplarzach i na przestrzeni przynajmniej 100 tysięcy kilometrów.

Auto jak nie żałujemy obrotów bardzo zwinne jak na 1.4 pojemności.

Napisano

> Co to jest poflorowy strup?

To jest auto, ktorym wozono rosliny.

Ostatnio jak byl temat corolli, w watku rozpisywano sie jakie to bedzie przerdzewiale sito a w tym watku corolla jest chwalona shocked.gif

Napisano

> To jest auto, ktorym wozono rosliny.

Nie. To jest auto w którym czytający nie zabrał dziś ze sobą okularów palacz.gif

> Ostatnio jak byl temat corolli, w watku rozpisywano sie jakie to bedzie przerdzewiale sito a w tym

> watku corolla jest chwalona

Nie rdzewieje aż tak bardzo. Standardowo błotniki, trochę maska, czasem nalot na rancie drzwi. Ale bez przesady.

Napisano

> Na swoim czyli na czym?Próbujesz w którymś już wątku podważać coś co piszę z własnego

> doświadczenia, a nie ze słyszenia, bo się obraziłeś na mnie że w Twoim wątku o clio nazwałem

> go sztruclem i wyraziłem o nim swoją opinię (o co prosiłeś w końcu), co potraktowałeś bardzo

> osobiście, tak jakbym Ciebie obraził i od tamtego czasu w każdym wątku gdzie napiszę próbujesz

> wtrącić swój komentarz-nie mam nic przeciwko, ale skoro już to robisz to przynajmniej pisz

> konkrety, jak mówimy o note, pisz swoje spostrzeżenia o note, a nie piszesz o 1.6 a parę

> postów niżej piszesz, że miałeś na myśli zupełnie inny samochód-robisz niepotrzebny bałagan w

> taki sposób

> Jeżeli bardzo nie możesz strawić tego, że pewne sprawy nazywam po imieniu i bez owijania w bawełnę,

> jeśli uważasz że nie mam racji wszędzie co piszę, jeśli nie podoba Ci się ton moich wypowiedzi

> (bo i to zarzucałeś) to po prostu kliknij guzik i ignoruj moje wpisy, po to jest forum by

> wyrażać własne doświadczenia i spostrzeżenia, a MK jest po to by były one dość konkretne, by

> komuś pomóc, nie muszą być okraszone barwnymi epitetami i kwiecistymi przymiotnikami-jeśli nie

> możesz tego zdzierżyć ignoruj mnie. Są ludzie (nawet na AK) co rozumieją to co piszę i

> wyciągają z tego odpowiednie wnioski, dopytują na priva o szczegóły różne, czasami ktoś

> dzwoni, więc jak widać coś tam racji mam

więc to Cię nadal boli że nie wywielbiłem Cię tą wspaniałą radą która wiedziałem i paru innych userów zwróciło Ci tak samo uwagę zlosnik.gifok.gif

Ale cieszę się że doceniają Cię na privach i mam nadzieje że dobrze Ci z tego powodu ok.gif

Jak byś nie zauważył to potwierdziłem twoją propozycję ,a miałem zastrzeżenie do cudownego spalania twojego egzemplarza przy prędkości 140-150km/h i chyba najgorsze jest to że porównałem do innego samochodu ,który akurat ja proponowałem w tym wątku bo jakoś nie dało Ci to spokoju ok.gif Polecam zluzować w swoje uwielbienie ok.gif

Pozdrawiam ok.gif

Napisano

> wspomniałeś o corolli E11. Pewnie z silnikiem vvti. Pewnie wiesz, że do zakupu tego auta trzeba

> doliczyć beczkę oleju.

> A ceny części zamiennych mogą zabić.

> Poza tym mnóstwo poflotowych strupów na rynku.

Fama o VVTi poszła przez wpadkę z lat 1999-2001, czyli końcówka E11 i początek E12, zwłaszcza silnik 1.4. Dotyczy to tylko poliftowej E11 i takiej jeśli nie była już naprawiona (co czyniono w ramach akcji serwisowej) nie kupujemy. Jakoś mnie te ceny części nie zabiły - nie widzę wielkiej różnicy. Za to nie kupiłem V40 ani Stilo jak popatrzyłem na ceny części.

Napisano

> Nie rdzewieje aż tak bardzo. Standardowo błotniki, trochę maska, czasem nalot na rancie drzwi. Ale

> bez przesady.

O której Corolli piszesz? E11 czy E12?

dranio

Napisano

> O której Corolli piszesz? E11 czy E12?

> dranio

cały czas E11 po lifcie

Napisano

> więc to Cię nadal boli że nie wywielbiłem Cię tą wspaniałą radą która wiedziałem i paru innych

> userów zwróciło Ci tak samo uwagę

facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif żenua...i napisał to ktoś co w postach wcześniej pisał o traktowaniu jako dorosłego hehe.gif daruj sobie już tego ping ponga EOT z mojej strony.

Napisano

> Fama o VVTi poszła przez wpadkę z lat 1999-2001, czyli końcówka E11 i początek E12, zwłaszcza

> silnik 1.4. Dotyczy to tylko poliftowej E11 i takiej jeśli nie była już naprawiona (co

> czyniono w ramach akcji serwisowej) nie kupujemy.

Oj. Problem miały także 1,6; a najbardziej dotknął on 1,8 z Ave 1 i Ave 2 przed liftem. Tam spalanie oleju może osiągnąć nawet 2 - 3 l/1000 km.

dranio

Napisano

> Oj. Problem miały także 1,6; a najbardziej dotknął on 1,8 z Ave 1 i Ave 2 przed liftem. Tam

> spalanie oleju może osiągnąć nawet 2 - 3 l/1000 km.

> dranio

Ty zdaje się robiłeś swoją na tą okoliczność?Co robiłeś i czy pomogło?(w sensie czy przestał olej żreć w takich ilościach).

Napisano

> Ty zdaje się robiłeś swoją na tą okoliczność?

>Co robiłeś i czy pomogło?(w sensie czy przestał olej

> żreć w takich ilościach).

Moja spalała jakieś 0,2 l na 1000 km, później wartość ta wzrosła do 0,4 l. Diagnoza to zapieczone 3 pierścienie olejowe. Od wymiany pierścieni zrobiłem 7 tys. km i odpukać zużycie oleju jest niemierzalne.

Naprawa polegała na wymianie pierścieni, wymianie uszczelniaczy zaworów, wymianie panewek. Standardowo planowanie głowicy, itp.

dranio

Napisano

> Moja spalała jakieś 0,2 l na 1000 km, później wartość ta wzrosła do 0,4 l. Diagnoza to zapieczone 3

> pierścienie olejowe. Od wymiany pierścieni zrobiłem 7 tys. km i odpukać zużycie oleju jest

> niemierzalne.

> Naprawa polegała na wymianie pierścieni, wymianie uszczelniaczy zaworów, wymianie panewek.

> Standardowo planowanie głowicy, itp.

> dranio

cóż... groszowe sprawy.. grinser006.gif

Można wiedzieć ile szarpnęło z kieszeni?

Napisano

> Moja spalała jakieś 0,2 l na 1000 km, później wartość ta wzrosła do 0,4 l. Diagnoza to zapieczone 3

> pierścienie olejowe. Od wymiany pierścieni zrobiłem 7 tys. km i odpukać zużycie oleju jest

> niemierzalne.

> Naprawa polegała na wymianie pierścieni, wymianie uszczelniaczy zaworów, wymianie panewek.

> Standardowo planowanie głowicy, itp.

> dranio

ok.gif Bez szlifu się obyło?Pierścienie rozumiem wszystkie wymieniałeś na każdym tłoku, czy tylko te 3 zapieczone?Jaki koszt imprezy-1.5-2 tys czy więcej z częściami?

Napisano

> cóż... groszowe sprawy..

> Można wiedzieć ile szarpnęło z kieszeni?

Ok. 2200 z wymianą oleju (piszę z pamięci).

dranio

Napisano

> Ok. 2200 z wymianą oleju (piszę z pamięci).

> dranio

bardziej opłacalne chyba byłoby dolewanie oleju przez kilka lat zlosnik.gif

no chyba że chcesz się z nią związać na dużo dłużej wink.gif

Napisano

> Vectra C 1.8 spelnia wszystkie wymagania

ooooczywiscie smile.gif

w mojej wlasnie wymienilem skrzynie biegow... dodatkowo wspomne o notorycznie padajacych elementach zawieszenia... reasumujac: z listy aut ktore mialem najmniej udany egzemplarz smile.gif

Napisano

> Nie ma aut bezawaryjnych z LPG, a te 7-8 litrów w mieście

Rozumiem, że powyższe liczby dotyczą spalania benzyny 95, a nie LPG. cfaniaczek.gif

Napisano

> bardziej opłacalne chyba byłoby dolewanie oleju przez kilka lat

> no chyba że chcesz się z nią związać na dużo dłużej

Dolicz jeszcze katalizator. zlosnik.gif

W skrajnym przypadku (jeśli zużycie oleju jest bardzo duże) dochodzi do zatarcia silnika na skutek zatkania pompy oleju.

dranio

Napisano

> bardziej opłacalne chyba byłoby dolewanie oleju przez kilka lat

niekoniecznie. Bo to po pierwsze wkurzające, po drugie nieekologiczne, po trzecie przy takiej konsumpcji za chwilę klęknie coś drogiego bo to oznacza że dzieją się jakieś jaja w silniku. Kilka lat nie da się jeździć na silniku żłopiącym olej. Zwykle ten silnik kończy żywot po kilku/nastu miesiącach.

Napisano

> niekoniecznie. Bo to po pierwsze wkurzające, po drugie nieekologiczne, po trzecie przy takiej

> konsumpcji za chwilę klęknie coś drogiego bo to oznacza że dzieją się jakieś jaja w silniku.

> Kilka lat nie da się jeździć na silniku żłopiącym olej. Zwykle ten silnik kończy żywot po

> kilku/nastu miesiącach.

ponad rok jeździłem lanosem który co tankowanie gazu dostawał butelkę oleju hehe.gifzlosnik.gif

mało tego, od ponad roku jeździ dalej i procedura jest ta sama hehe.gifzlosnik.gif

remont silnika = wartośc auta, więc nikt tego nie robi

Napisano

> Co do spalania-trasa w Alpy, 3 dorosłe+ dziecko i bagaże=załadowany na maxa, spalanie 6.2-jazda po

> autostradach bez zamulania 140-150km/h, jeśli 1.6 spali tyle samo, to można przyjąć, że palą

> jednakowo, choć sądzę, że wynik byłby deko inny

hahaha.gif to moje 1.6 eHDI przy masie 1.200kg i prędkości 140-150 km/h spala circa 9-12litrów w zależności od tego czy jadę pod wiart / z wiatrem, pod górkę czy z górki hehe.gifrotfl.gifrotfl.gif

widać cudne auto ten note - w sensie cuda się zdarzają spy.gifpanic.gif

Napisano

> to moje 1.6 eHDI przy masie 1.200kg i prędkości 140-150 km/h spala circa 9-12litrów w zależności

> od tego czy jadę pod wiart / z wiatrem, pod górkę czy z górki

> widać cudne auto ten note - w sensie cuda się zdarzają

Meganką kombi tą czarną co stoi na giełdzie AK, 1.5 dci w grudniu 1200km w jedną i za 2 tyg z powrotem + parę km tam na miejscu, praktycznie po autostradach tylko, ze średnią z postojami powyżej 100-105km/h czyli non stop jazda 140-150, z powrotem szybciej, załadowana po dach i 2+2 osób. Spalanie w deszczu w tamtą stronę (trochę wolniej, praktycznie całą trasę padało) 6.5l/100, powrót w słońcu więc szybciej-6.8l/100km. W tamtą stronę trasa 12 godz w tym 2 godz samych postojów (10), z powrotem 10.25 godz (5 postojów i szybsza jazda). Więc proponuję podjechać bo masz coś nie tak z samochodem, chyba że to berlingo o opływie powietrza podobnego do bloku mieszkalnego. Sorry kolego, ale 12 litrów to busy spalają niewiem.gif Tą trasę co opisałem robiłem różnymi samochodami, passat B6 143KM (105 po chipie) spalał 6.5, 90KM picasso HDI spalało 7.6, vectra A 2.0 GT z gazem-12 gazu, marea TD100 kombi-6.8-7.5 w zależności czy gniotłem czy spokojniej, insignia 1.4 benzyna 140KM-8.6litra, audi A4 B5 90KM diesel-5.8l, peugeot 406 sedan 2.0 HDI 136KM, 6 skrzynia-5.6litra, Smax 2.0 TDCI 140KM-7.6litra, sharan 7 osób i pod dach załadowany 130KM diesel-blisko 8litrów i pewnie jeszcze jakimiś co nie pamiętam-jazda wszystkimi samochodami z bagażem, najlżej bo tylko kierowca miał peugeot, jazda autostradowa, poza autostradą tylko dojazd do nich ok 100km łącznie i to bez korków drogami krajowymi , płynna, bez pałowania, prędkości w zależności od mocy samochodu zazwyczaj 140-160 żeby było w miarę komfortowo jechać, natomiast tymi mocniejszymi to wiadomo że czasami kusiło szybciej.

Więc 9-12 litrów w 1.6 HDI, to weź no opisz jak Ty nim jeździsz icon_eek.gifspineyes.gif 1.6 TDCI (hdi od psa) do Poznania i z powrotem, przy butowaniu bo znajomego musiałem dostarczyć "na czas" w jedną stronę połowę w deszczu, gdy nie padało licznikowo 160-170 czyli prawie max dla tego samochodu 7,5 mi spalił, co mnie mocno zadziwiło, że dużo. Jak widać powinienem się cieszyć zlosnik.gif

Napisano

> Bez szlifu się obyło?

A jak by zrobił szlif to .... nagle by się okazało, że nie ma tłoków w nadwymiarowym rozmiarze.

Napisano

> Kilka lat nie da się jeździć na silniku żłopiącym olej. Zwykle ten silnik kończy żywot po

> kilku/nastu miesiącach.

Da się. O ile branie oleju jest spowodowane pierścieniami lub uszczelniaczami zaworowymi a nie zużytym cylindrem.

Napisano

> Więc 9-12 litrów w 1.6 HDI, to weź no opisz jak Ty nim jeździsz 1.6 TDCI (hdi od psa) do

> Poznania i z powrotem, przy butowaniu bo znajomego musiałem dostarczyć "na czas" w jedną

> stronę połowę w deszczu, gdy nie padało licznikowo 160-170 czyli prawie max dla tego samochodu

> 7,5 mi spalił, co mnie mocno zadziwiło, że dużo. Jak widać powinienem się cieszyć

150-170km/h na tempomacie - łódź -> warszawa, warszawa -> łódź 2-3x w tyg

auto peugeot 208

spalanie przy tej prędkości to minimum 8,5 l (a srednie chwilowe do 12l)

za to ok 90-100 - 4,5l max.

dla mnie to co opisujesz to naciągane historie jakimi to oh i ah autami jeździłeś ok.gif przy >150km/h robi się wir w baku i tyle.

Napisano

> Oj. Problem miały także 1,6; a najbardziej dotknął on 1,8 z Ave 1 i Ave 2 przed liftem. Tam

> spalanie oleju może osiągnąć nawet 2 - 3 l/1000 km.

Jako osoba "dotykająca" problemu od drugiej strony mogę tylko napisać, że bardzo zdecydowana większość ZZ'ów do 2004 roku (czyli do modernizacji) miała problem olejowy. W zależności od konsumpcji oleju samochody regularnie serwisowane w ASO miały albo wymieniane pierścienie albo wymieniany "short block" na zmodernizowany. O ile drugie rozwiązanie dawało 100% gwarancji, że problem nie wróci, o tyle pierwsze dawało 90% pewności, że wróci. Zdarzały się egzemplarze niezmodernizowane, gdzie zużycie było na poziomie 1,5-2 litry na 15000 km i nic się więcej nie działo i nikt nie wiedział dlaczego. Pewne oleje przyczyniały się do tego, że problem występował wcześniej, dodatkowo problem pojawiał się wcześniej w PL niż na zachodzie EU prawdopodobnie z powodu odrobinę innego składu paliwa (ale wszystko w granicach normy).

Pisanie, że którykolwiek z trójki 4 3 1 ZZ był bardziej lub mniej pijący jest nadużyciem, bo wszystkie robiły to równo.