Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kobita zleciła wymianę 1 amortyzatora

Featured Replies

Napisano

> jakbys byl na miejscu ubezpieczalni tez bys przyjmowal stawke 50 zl/rbg a moze nawet i mniej

Ile Twoim zdaniem, kosztuje rbg u normalnego mechanika oraz ile powinna kosztować?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ile Twoim zdaniem, kosztuje rbg u normalnego mechanika oraz ile powinna kosztować?

> Pozdrawiam BAS

Ceny są bardzo rozbieżne i nie ma co kotów drzeć.

Wymiana paska wielorowkowego w corolli E12 1.4 w ASO w Wawie kosztuje 350 zł, a pan Kazio na mazurach weźmie 80zł (40 pasek, 40 robota). Cena uzależniona jest od wielu czynników m.in. towaru, miasta, serwisu.

Dla mnie logiczne jest, że ASO bierze tyle, bo przecież musi spłacać parę baniek kredytu za salon i serwis i zapłacić np 50 pracownikom i wiele innych kosztów.

Napisano
  • Autor

Zakończenie:

CC oddany na reklamacje, szef warsztatu z uśmiechem informuje że rozumie sytuacje, ale zbieżność to dodatkowe 100 zł. Decyduję się, po ustawieniu jest ok, nie ściąga, jedzie prosto.

Podsumowując, usługa wymiany jednego amortyzatora przedniego wyniosła mnie 220 zł zlosnik.gif (zbieżność po raz pierwszy od nowości) a teraz uwaga - koszt wymiany w ASO -88 zł z zbieżnością pad.gif

Ale co tam, stać mnie, tam już niczego z mojej floty dwóch aut oczywiście nie uświadczą.

Dzięki za pomoc i rady, choć nie wiele ich było zlosnik.gif........ 20.GIF

Napisano

,

> raz pierwszy od nowości) a teraz uwaga - koszt wymiany w ASO -88 zł z zbieżnością

Daj namiary na ASO, będę serwisował tam całą flotę smile.gif

Napisano

> ,

> Daj namiary na ASO, będę serwisował tam całą flotę

macie dużo cc we flocie ? grinser006.gif

Napisano

> raz pierwszy od nowości) a teraz uwaga - koszt wymiany w ASO -88 zł z zbieżnością

Mój dziadek oddał Punto wczoraj do ASO .... amortyzator + wachacz 800zł z robocizną...

i co ciekawe też jeden wymieniają. Zawsze myślałem ,że wymienia się parami.

Napisano

> Mój dziadek oddał Punto wczoraj do ASO .... amortyzator + wachacz 800zł z robocizną...

> i co ciekawe też jeden wymieniają. Zawsze myślałem ,że wymienia się parami.

W BMW jeśli amortyzator ma przebieg większy niż... (kiedyś było chyba 5000km) to wymieniają parę. Oczywiście mowa o naprawie gwarancyjnej.

Napisano

> Zakończenie:

> zbieżność to dodatkowe 100 zł. Decyduję się, po ustawieniu jest ok, nie ściąga, jedzie prosto.

> Podsumowując, usługa wymiany jednego amortyzatora przedniego wyniosła mnie 220 zł

> a teraz uwaga - koszt wymiany w ASO -88 zł z zbieżnością

Ze zbieżnością, OK, ale bez materiału. Ile w ASO kosztuje amor do Tego bolidu?

> Dzięki za pomoc i rady, choć nie wiele ich było ........

Rad mało, bo i elementów niezbyt wiele w zawiasie... hehe.gif

Chciałeś mieć taniej - trzeba było kobiety nie puszczać z autem na BT i samemu wymienić amor. biglaugh.gif

Napisano

> Chciałeś mieć taniej - trzeba było kobiety nie puszczać z autem na BT i samemu wymienić amor.

Wymieniłby dwa na jakieś dobre i nie trzeba byłoby zbieżności robić zlosnik.gif

Napisano

> Zawsze myślałem ,że wymienia się parami.

a ja zawsze słyszałem, ze to bzdura i dlatego w cc wymieniłem tylko ten co wylał. geometria sie nie zmieniła, przejezdziłem na nim jeszcze 5tys, sprzedałem i dalej dobrze służył

Napisano

>

> Poradźcie koledzy co zrobić ? Oczywiście kazałem jej wymienić drugi, ale zastanawia mnie dlaczego

> tak ściąga.

Miałem też taką sytuację. Nissan Altima , zawiecha nismo. Po wymianie drugiego problem zniknął.

HanYs

Napisano

> To rysunek zawieszenia jakie jest stosowane (konstrukcja) w CC/SC/Punto/ Bravo itd. Sruby nr. 13

> wchodza w otwory, gdzie jest delikatne wyluzowanie. Wg Ciebie ono nie ma wplywu na zbieznosc,

> a tak na prawde ma i to duze.

Jeżeli już na coś ma wpływ (a to zależy od konkretnego auta) to bardziej na kąt pochylenia a nie zbieżność

Napisano

> Jeżeli już na coś ma wpływ (a to zależy od konkretnego auta) to bardziej na kąt pochylenia a nie

> zbieżność

A zmien kat pochylenia, nawet niewiele i zobacz jak bardzo w tym przypadku zmieni sie zbieznosc przedniej osi.

Napisano

> A zmien kat pochylenia, nawet niewiele i zobacz jak bardzo w tym przypadku zmieni sie zbieznosc

> przedniej osi.

Tolerancja zbieżności jest spora a pochylenia jeszcze większa. Jak się wymienia amortyzatory parami to zmiana jest minimalna. Weźmy też pod uwagę, że warsztat mógł celowo lekko ruszyć zbieżność żeby kolejną kasę od klientki wyciągnąć wink.gif

Napisano

> Tolerancja zbieżności jest spora a pochylenia jeszcze większa. Jak się wymienia amortyzatory parami

> to zmiana jest minimalna. Weźmy też pod uwagę, że warsztat mógł celowo lekko ruszyć zbieżność

> żeby kolejną kasę od klientki wyciągnąć

Jak spora tolerancja?? Jesli dobrze pamietam, to CC ma +/- 1mm.

W takim aucie jak CC czy SC nie da sie wymienic jednego czy dwoch amortyzatorow zeby nie trzeba bylo pozniej regulowac zbieznosci. Nawet wymontowanie i zamontowanie tego samego powoduje, ze bardzo czesto nalezy zrobic korekte. I tak jest w kazdym aucie, ktore ma identyczny sposob laczenia amortyzatora ze zwrotnica, dwa otwory przetykane srubami. A jesli juz komus sie to uda, to niech pojdzie puscic totka.

Napisano

> Miałem też taką sytuację. Nissan Altima , zawiecha nismo. Po wymianie drugiego problem zniknął.

> HanYs

Mnie Uniak zaczął lekko ściągać w prawo. Zrobienie geometrii nie pomogło. Za to pomogła zamiana przednich kół miejscami zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście kazałem jej wymienić drugi, ale zastanawia mnie dlaczego

> tak ściąga.

Ściąga dlatego, że jest dłuższy od drugiego, co powoduje zmianę geometrii.

Napisano

> Ściąga dlatego, że jest dłuższy od drugiego, co powoduje zmianę geometrii.

Dłuższy w jakim sensie? Bierzesz pod uwagę obecność sprężyny w zawieszeniu i jej zasadniczy wpływ na "wysokość" całości?

Napisano

> Jak spora tolerancja?? Jesli dobrze pamietam, to CC ma +/- 1mm.

> W takim aucie jak CC czy SC nie da sie wymienic jednego czy dwoch amortyzatorow zeby nie trzeba

> bylo pozniej regulowac zbieznosci. Nawet wymontowanie i zamontowanie tego samego powoduje, ze

> bardzo czesto nalezy zrobic korekte. I tak jest w kazdym aucie, ktore ma identyczny sposob

> laczenia amortyzatora ze zwrotnica, dwa otwory przetykane srubami. A jesli juz komus sie to

> uda, to niech pojdzie puscic totka.

Odrobinę przesadzasz. W SC (kilku) wymieniałem wiele razy amortyzatory pojedynczo i nigdy nie musiałem ustawiać zbieżności. Z tym, że używałem tylko delphi (żadnych wydumek).

Napisano

> Odrobinę przesadzasz. W SC (kilku) wymieniałem wiele razy amortyzatory pojedynczo i nigdy nie

> musiałem ustawiać zbieżności. Z tym, że używałem tylko delphi (żadnych wydumek).

A chociaz sprawdzales zbieznosc?? To, ze nie sciagalo samochodu nie oznacza, ze zbieznosc byla ok.

W autach z tego typu przednim zawiasem zmienialem dziesiatki razy i w wiekszosci przypadkow trzeba bylo robic korekte wink.gif.

Napisano

> Zakończenie:

> CC oddany na reklamacje, szef warsztatu z uśmiechem informuje że rozumie sytuacje, ale zbieżność to

> dodatkowe 100 zł. Decyduję się, po ustawieniu jest ok, nie ściąga, jedzie prosto.

> Podsumowując, usługa wymiany jednego amortyzatora przedniego wyniosła mnie 220 zł (zbieżność po

> Ale co tam, stać mnie, tam już niczego z mojej floty dwóch aut oczywiście nie uświadczą.

> Dzięki za pomoc i rady, choć nie wiele ich było ........

To jeszcze podaj kolego adres tego przybytku, co bym wiedział ja i moi znajomi aby go omijać. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ściąga dlatego, że jest dłuższy od drugiego, co powoduje zmianę geometrii.

Następny z kompleksem długości....JAK wpływa długość amortyzatora na geometrię zawieszenia?

Napisano

> A chociaz sprawdzales zbieznosc?? To, ze nie sciagalo samochodu nie oznacza, ze zbieznosc byla ok.

> W autach z tego typu przednim zawiasem zmienialem dziesiatki razy i w wiekszosci przypadkow trzeba

> bylo robic korekte .

Nie, po zmianie pierwszego zadowalałem się jazdą próbną i obserwacją położenia ramion kierownicy (w celu porównania przed i po). Zbieżność jest dobra zarówno jak jest 0 mm i jak jest 2 mm.

Napisano

> Nie, po zmianie pierwszego zadowalałem się jazdą próbną i obserwacją położenia ramion kierownicy (w

> celu porównania przed i po). Zbieżność jest dobra zarówno jak jest 0 mm i jak jest 2 mm.

Przy 2mm na szerokich gumach moze ciagac, a do tego zjadac opony.

Napisano

> Przy 2mm na szerokich gumach moze ciagac, a do tego zjadac opony.

Jakby mi zjadało opony, to jechałbym ustawić zbieżność (jak nie zjada i dobrze się prowadzi- to po prostu nie koryguję zbieżności). Poza tym, podane dane to tolerancja producenta. To może podaj tolerancję zbieżności dla szerokich gum. A zresztą piszemy o CC/SC i ten temat znam z autopsji- dlatego o nim piszę (w ilu CC/SC zjadało opony po wymianie amortyzatora bez ustawiania zbieżności?).

Napisano

> Jakby mi zjadało opony, to jechałbym ustawić zbieżność (jak nie zjada i dobrze się prowadzi- to po

> prostu nie koryguję zbieżności).

No wlasnie, czyli tak na prawde nie wiesz jak jest ze zbieznoscia przedniej osi.

> Poza tym, podane dane to tolerancja producenta.

Ktos po cos je tak przewidzial, wyliczyl itd. Z reszta jesli auto jej nie spelnia to na wielu SKP nie przejdzie badania technicznego.

Napisano

> No wlasnie, czyli tak na prawde nie wiesz jak jest ze zbieznoscia przedniej osi.

Szczególnie, jeśli ramiona kierownicy po wymianie amortyzatora tak się ustawiają przy jeździe na wprost, jak były przed wymianą ...

przy okazji- ile wynosi ta tolerancja zbieżności przy szerokich oponach?

Napisano

> przy okazji- ile wynosi ta tolerancja zbieżności przy szerokich oponach?

A od kiedy producent pojazdu podaje rozne tolerancje zbieznosci dla roznego rozmiaru opon??Jak Cie tak ciekawi, to poszukaj. Ja ustawiam taka, jaka podaje producent samochodu.

Napisano

> Następny z kompleksem długości....JAK wpływa długość amortyzatora na geometrię zawieszenia?

geometrię czy zbiezność?

przechyl sobie auto na bok i zobacz. ok.gif

Napisano

> geometrię czy zbiezność?

> przechyl sobie auto na bok i zobacz.

facepalm%5B1%5D.gif wymontuj amortyzatory i zobacz... Przy McPhersonie nie bardzo to wyjdzie, ale tak na przykład wymontuj z tyłu, gdzie zwykle jest jakaś belka. Możesz wymontować nawet jeden. Postaw auto na kołach. Nie będzie żadnej różnicy z/bez amortyzatorem. Poczytaj, jak pracuje amortyzator, pomyśl, przeczytaj jeszcze raz i może już będziesz wiedział, dlaczego różnica długości nie ma żadnego znaczenia (no, chyba, że pół metra...)

Napisano

> wymontuj amortyzatory i zobacz... Przy McPhersonie nie bardzo to wyjdzie, ale tak na przykład

> wymontuj z tyłu, gdzie zwykle jest jakaś belka. Możesz wymontować nawet jeden. Postaw auto na

> kołach. Nie będzie żadnej różnicy z/bez amortyzatorem. Poczytaj, jak pracuje amortyzator,

> pomyśl, przeczytaj jeszcze raz i może już będziesz wiedział, dlaczego różnica długości nie ma

> żadnego znaczenia (no, chyba, że pół metra...)

Mercedes 124: zawieszenie normalne ma amortyzatory normalne wink.gif a zawieszenie Sportline ma amortyzatory Sportline wink.gif które są krótsze od tych normalnych. Sportline ma takie same nastawy zbieżności natomiast inne pochylenia. Jeśli zamontujesz amortyzatory normalne do Sportline to nie ustawisz pochylenia w prawidłowym zakresie.

Napisano

> Mercedes 124: zawieszenie normalne ma amortyzatory normalne a zawieszenie Sportline ma

> amortyzatory Sportline które są krótsze od tych normalnych. Sportline ma takie same nastawy

> zbieżności natomiast inne pochylenia. Jeśli zamontujesz amortyzatory normalne do Sportline to

> nie ustawisz pochylenia w prawidłowym zakresie.

Mówimy o tym samym zawieszeniu czy o dwóch innych?