Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dymienie na niebiesko

Featured Replies

Napisano

Co jakiś czas po odpaleniu zimnego silnika (benzyniak) z rury wydechowej wydobywa się niebieski dym. Czym wyższe obroty, tym dym gęstszy. Problem pojawia się co jakiś czas i po nagrzaniu znika. Pozornie. Bo wiem, że nadal tkwi w silniku. Pytanie, gdzie dokładnie? Pierścienie? Uszczelniacze? niewiem.gif

Napisano

> Co jakiś czas po odpaleniu zimnego silnika (benzyniak) z rury wydechowej wydobywa się niebieski

> dym. Czym wyższe obroty, tym dym gęstszy. Po nagrzaniu problem znika. Pozornie. Bo nadal tkwi

> w silniku. Pytanie, gdzie dokładnie?

uszczelniacze zaworów

Napisano
  • Autor

Warto wymieniać same uszczelniacze bez ruszania pierścieni. Słyszałem opinie, że po uszczelnieniu góry, dół odpuszcza...

Napisano

uszczelniacze - podczas postoju olej spływa po trzonkach zaworów do komory spalania stąd przy odpaleniu taki efekt. Zobacz czy nie dymi przy hamowaniu silnikiem z wysokich obrotów.

Napisano

> Warto wymieniać same uszczelniacze bez ruszania pierścieni. Słyszałem opinie, że po uszczelnieniu

> góry, dół odpuszcza...

puszcza bo zazwyczaj leje sie nafte zeby pozbyc sie nagaru i robi sie problem

Napisano

> Warto wymieniać same uszczelniacze bez ruszania pierścieni. Słyszałem opinie, że po uszczelnieniu

> góry, dół odpuszcza...

urban legend z czasów Poloneza grinser006.gif

Napisano

> góry, dół odpuszcza...

Zależy od koknkretnej sytuacji, ja zrobiłem samą górę i od roku jeżdżę - odkupać - bez problemu wink.gif Jak Ci to nie wygeneruje astronomicznych kosztów i chcesz mieć na długo długo spokój to zrobiłbym z dołem... ok.gif

Napisano

> puszcza bo zazwyczaj leje sie nafte zeby pozbyc sie nagaru i robi sie problem

a co nafta robi złego ?

Napisano

> góry, dół odpuszcza...

na to pytanie już nie odpowiem bo to już niestety loteria. Autko w rodzinie po zrobieniu głowicy przeleciało już ponad 120kkm i dół trzyma się dobrze.

Napisano

> rozpuszcza naga ktory zalepia "uszczelnia" pierscienie, no przeciez napisalem

jeśli będzie problem po takim czymś to zalać jakieś Xado i po krzyku zlosnik.gif

Napisano

> urban legend z czasów Poloneza

Nieprawda, to wszystko zależy od kilku rzeczy

Napisano

> góry, dół odpuszcza...

Sama wymiana uszczelniaczy na pewno trochę pomoże bo w końcu nowa guma to nowa, stara pewnie stwardniała.

Odnośnie puszczania, jak się robi głowicę na tip-top czyli prowadnice, uszczelniacze, docieranie zaworów, planowanie a dół się zostawia to wtedy istnieje opcja że dół będzie puszczał.

Pewnie chodzi Ci o Nubirę a tu niestety dół ma kiepskie pierścienie

Napisano

> rozpuszcza naga ktory zalepia "uszczelnia" pierscienie, no przeciez napisalem

To może wyjaśnijmy że nagar nie "uszczelnia" a zalepia pierścienie i rowki, przez co te nie mogą pracować jak należy, nafta ma właściwości myjąco-rozpuszczające ale samo zalanie nie zawsze "uzdrowi" silinik

Napisano

> Sama wymiana uszczelniaczy na pewno trochę pomoże bo w końcu nowa guma to nowa, stara pewnie

> stwardniała.

> Odnośnie puszczania, jak się robi głowicę na tip-top czyli prowadnice, uszczelniacze, docieranie

> zaworów, planowanie a dół się zostawia to wtedy istnieje opcja że dół będzie puszczał.

Popieram ok.gif

> Pewnie chodzi Ci o Nubirę a tu niestety dół ma kiepskie pierścienie

Tam są chyba silnik Opla...

Miałem Vectrę x20xev (2.0 16V) to połowa forum miała problem z olejem i dymieniem.

Napisano

W pierwszej chwili przeczytałem "Dymanie na niebiesko" i pomyślałem:

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Ale, żeby nie robić OT - to co zostało napisane - uszczelniacze zaworów po prostu zmienić.

Jeśli dymi przy hamowaniu silnikiem - to pierścienie.

A jeśli dymi na hamowni to... ponoć wszystkie tak mają rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif (tak mi ostatnio powiedzieli)

Napisano
  • Autor

> Pewnie chodzi Ci o Nubirę a tu niestety dół ma kiepskie pierścienie

Ostatnio coraz częściej się z Tobą nie zgadzam.

Mniejsza o to, o jakie auto chodzi, bo problem jest bardziej typowy dla usterki niż dla modelu - ale nie jest to nubira, jeśli chodzi o ścisłość. A skoro już o nubirze mowa, to po wymianie samych uszczelniaczy, silnik sprawował się wyśmienicie. Brał coraz mniej oleju, a po 13 tys. km nie stwierdzałem już ubytków. Dalszych losów silnika nie znam, bo rozstałem się z nubirą.

Napisano
  • Autor

> Tam są chyba silnik Opla...

Chyba jednak nie...

Napisano
  • Autor

> Jeśli dymi przy hamowaniu silnikiem - to pierścienie.

Zarówno na ciepłym, jak i na zimnym?

Napisano

> Zarówno na ciepłym, jak i na zimnym?

Pierścieniom to raczej bez różnicy.

Napisano

> Ostatnio coraz częściej się z Tobą nie zgadzam.

> Mniejsza o to, o jakie auto chodzi, bo problem jest bardziej typowy dla usterki niż dla modelu -

> ale nie jest to nubira, jeśli chodzi o ścisłość. A skoro już o nubirze mowa, to po wymianie

> samych uszczelniaczy, silnik sprawował się wyśmienicie. Brał coraz mniej oleju, a po 13 tys.

> km nie stwierdzałem już ubytków. Dalszych losów silnika nie znam, bo rozstałem się z nubirą.

A ja kiedyś w mojej starej Nubirze 1.6 jak zrobiłem głowicę na tip-top, to zaczął dymić jeszcze bardziej.

Dopiero po wymianie pierścieni zużycie oleju zrobiło się akceptowalne tzn 0,2l na 1000km. Niestety do zera nie spadło.

IMO nie ma ogólnej zasady, bo każdy przypadek jest inny.

Napisano

> Ostatnio coraz częściej się z Tobą nie zgadzam.

> Mniejsza o to, o jakie auto chodzi, bo problem jest bardziej typowy dla usterki niż dla modelu -

> ale nie jest to nubira, jeśli chodzi o ścisłość. A skoro już o nubirze mowa, to po wymianie

> samych uszczelniaczy, silnik sprawował się wyśmienicie. Brał coraz mniej oleju, a po 13 tys.

> km nie stwierdzałem już ubytków. Dalszych losów silnika nie znam, bo rozstałem się z nubirą.

lpg jest w tym silniku?

czy wtryskiwacze to były magic jety?

Napisano

> urban legend z czasów Poloneza

Żadne legends bo u mnie tak wyszło po zrobieniu góry.

Napisano
  • Autor

Bo czasy poloneza nadal trwają; przynajmniej dla mnie,bo mam jednego poldka. grinser006.gif

Napisano

Moja Oplina strasznie dymi po długotrwałym hamowaniu silnikiem (czyli w moim przypadku tylko na urlopie w górach smile.gif ). Na nizinach nigdy przenigdy nie zakopci - ani hamowanie silnikiem, ani postój nie powodują tego zjawiska

Napisano

> Chyba jednak nie...

Chyba jednak tak grinser006.gif

Napisano

> Pierścieniom to raczej bez różnicy.

Zależy którym wink.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba jednak tak

Jak mi silnik się wysrał, to brałem pod uwagę przekładkę z astry i pytałem na tutejszym forum opla. Okazało się, że oplowskie 1,6 miały trzy różne oznaczenia i w każdym przypadku pojemność skokowa była inna niż w nubirze. Tak przynajmniej dało się wywnioskować z tego, co któryś forumowicz napisał.

> Zależy którym

Czyli w końcu bardziej na ciepłym, czy bardziej na zimnym będzie dymić podczas hamowania silnikiem, jeśli pierścienie walnięte? spineyes.gif

Napisano

> Jak mi silnik się wysrał, to brałem pod uwagę przekładkę z astry i pytałem na tutejszym forum opla.

> Okazało się, że oplowskie 1,6 miały trzy różne oznaczenia i w każdym przypadku pojemność

> skokowa była inna niż w nubirze. Tak przynajmniej dało się wywnioskować z tego, co któryś

> forumowicz napisał.

Coś chyba nie tak wywnioskowałeś. Pewnie, że silniki się trochę mogły różnić w szczegółach/osprzęcie, ale generalnie to takie same silniki. W sumie nie ma co się dziwić.

> Czyli w końcu bardziej na ciepłym, czy bardziej na zimnym będzie dymić podczas hamowania silnikiem,

> jeśli pierścienie walnięte?

To zależy którym pierścieniom (znaczy w jakim silniku). Może być tak, że jak złapie trochę temperatury to dymienie zniknie.

Napisano

> Popieram

> Tam są chyba silnik Opla...

> Miałem Vectrę x20xev (2.0 16V) to połowa forum miała problem z olejem i dymieniem.

W daewoo były silniki koncernu GM ale robione przez Holdena o ile dobrze pamiętam.

W sumie nie ma to znaczenia bo tu i tu były kiepskie pierścienie w szczególności olejowy zgarniający

Napisano

raczej odwrotnie, przy wkręcaniu się na obroty, przy dużym obciążeniu to pierścienie, przy schodzeniu z obrotów to uszczelniacze

Napisano
  • Autor

spineyes.gif Co człowiek, to teoria.

Faktem jest natomiast, że dym obserwowany jest właściwie dopiero po przygazówie, czyli chyba jednak uszczelniacze.

Byłem dziś u mechanika. Ten stwierdził, iż dymienie może wynikać z tego, iż tłoki na zimno mają większy luz w cylindrze i dopiero po nagrzaniu się uszczelniają. Niby prawda, jeśli brać pod uwagę rozszerzalności termiczne materiałów, z jakich są wykonane, ale ta teoria zakrawa mi na bajkę. Chce robić remont głowicy i wymianę pierścieni tłokowych, bo - jak twierdzi - tylko to da wymierny efekt.

Ja się chyba jednak zdecyduję na wymianę samych uszczelniaczy, i to bez ruszania "czapki". Szkoda tylko ruszać rozrząd, który ma dopiero 25 tys. km "nalotu".

Napisano

> Co człowiek, to teoria.

W zakresie domorosłych specjalistów - tak zlosnik.gif

> Faktem jest natomiast, że dym obserwowany jest właściwie dopiero po przygazówie, czyli chyba

> jednak uszczelniacze.

Na to wygląda.

> Byłem dziś u mechanika. Ten stwierdził, iż dymienie może wynikać z tego, iż tłoki na zimno mają

> większy luz w cylindrze i dopiero po nagrzaniu się uszczelniają. Niby prawda, jeśli brać pod

> uwagę rozszerzalności termiczne materiałów, z jakich są wykonane, ale ta teoria zakrawa mi na

> bajkę.

Czemu na 'bajkę'? Prawdą jest, że układ się uszczelnia dobrze po złapaniu temperatury.

> Chce robić remont głowicy i wymianę pierścieni tłokowych, bo - jak twierdzi - tylko to

> da wymierny efekt.

Ma rację. Ile przebiegu ma głowica?

> Ja się chyba jednak zdecyduję na wymianę samych uszczelniaczy, i to bez ruszania "czapki". Szkoda

> tylko ruszać rozrząd, który ma dopiero 25 tys. km "nalotu".

A co tam masz do ruszania? Ustawią jeszcze raz i tyle.

Napisano
  • Autor

> Czemu na 'bajkę'? Prawdą jest, że układ się uszczelnia dobrze po złapaniu temperatury.

Temu, że objawy - co sam potwierdziłeś - wskazują na uszczelniacze. Gdyby luz tłokowy aż tak znacznie zmniejszał się po nagrzaniu, każde auto tak kopciłoby po kilkunastogodzinnym postoju. A tak nie jest, o ile mi wiadomo.

> Ma rację. Ile przebiegu ma głowica?

Ponad 200 koła.

> A co tam masz do ruszania? Ustawią jeszcze raz i tyle.

Paska też byś nie wymieniał?

Napisano

Miałem taki sam problem we Fiacie Uno. Tez zakładałem najgorsze. Ale za namową kumpla wymieniłem tylko uszczelniacze i to byl strzal w dziesiątkę! Objawy u mnie byly takie, że wystarczyl postoj 24h i po odpaleniu auto puszczalo konkretnego bąka. Uszczelniacze wymienilem domową metodą ze sznurkiem, bez zdejmowania glowicy. Efekt jest taki, że silnik przestał praktycznie zużywać olej i nie puszcza bąka. Stare uszczelniacze byly tak twarde, że pękały gdy sie naciskalo palcem na wargę.

PS za dół bym sie nie brał póki nie wymieniłbym uszczelniaczy. Zawsze lepiej zacząć od najprostszych i najtańszych rzeczy wg mnie. wink.gif

Napisano
  • Autor

Ile miałeś przebiegu?