Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy pomysl na fure - renault megane RS

Featured Replies

Napisano

jako ze w koncu chyba juz trzeba cos kupic, urodzil sie nowy pomysl, jako ze zona chce suv'a, a do czasu skonczenia aktualnego leasingu nie moge sobie pozwolic na zakup auta >130 (a takie niestetey są ceny), to autko bedzie dla mnie.

Aby byla to zabawka to musi miec troszke mocy, a jednoczenie dac mozliwosc podrzucenia dzieciakow do przedszkola.

W weekend jadę oglądać 2 sztuki na Śląsk, nową w salonie, bo we Wrocku nie mają, używkę 2 letnią na gwarancji, bo oszczędność w stosunku do nowej jakieś 30k

Na co zwrócić uwagę w tym aucie, czy ktoś ma doświadczenie z rs'ami

Napisano

> jako ze w koncu chyba juz trzeba cos kupic, urodzil sie nowy pomysl, jako ze zona chce suv'a, a do

> czasu skonczenia aktualnego leasingu nie moge sobie pozwolic na zakup auta

> Aby byla to zabawka to musi miec troszke mocy, a jednoczenie dac mozliwosc podrzucenia dzieciakow

> do przedszkola.

> W weekend jadę oglądać 2 sztuki na Śląsk, nową w salonie, bo we Wrocku nie mają, używkę 2 letnią na

> gwarancji, bo oszczędność w stosunku do nowej jakieś 30k

> Na co zwrócić uwagę w tym aucie, czy ktoś ma doświadczenie z rs'ami

Kup Lexusa - będzie 10x więcej zabawy niż z Megane a i w cenie się zmieścisz.

http://otomoto.pl/osobowe/lexus/is-f

Napisano

> tylko cena 6 letniego jest wyzsza niz nowego megane

Bo samochód jest tego wart...

Napisano
  • Autor

> Bo samochód jest tego wart...

szukam tanszej fury / nowej (do 100) lub uzywanej (do 65)

Napisano

> jako ze w koncu chyba juz trzeba cos kupic, urodzil sie nowy pomysl, jako ze zona chce suv'a, a do

Mamy w rodzinie cool.gif. Fajne autko. Znakomita trakcja.

1. Musi miec szperę. Bez niej niestety nie jedzie, a nie każdy ma... oslabiony.gif

2. Zawieszenie, często padają sworznie zwrotnic. A że to "wynalazek" jest piekielnie drogi. Kilka tyś.. PLN

3. Banan na twarzy gwarantowany!

Dla mnie to najlepszy seryjny compact FWD na rynku. Bezkonkurencyjny.

Napisano

> Kup Lexusa - będzie 10x więcej zabawy niż z Megane a i w cenie się zmieścisz.

> http://otomoto.pl/osobowe/lexus/is-f

Więcej zabawy Lexusem ważącym ponad 1700 kg, mającym 5-litrowy silnik, a mimo to kręcącym na Nurburgringu wolniejsze czasy niż ten tani HH renault z małym silniczkiem i napędem na przód, kosztującym do tego ułamek ceny Lexusa zlosnik.gif Ja rozumiem, że każdy może mieć trochę inne pojęcie zabawy, ale nie przesadzajmy. Wielki, ciężki sedan z automatem to może jest fajna zabawka dla przeciętnego amerykanina, który lubi sobie szybciej przyśpieszyć na autostradzie, a jednocześnie jest zbyt leniwy, żeby zmieniać ręcznie biegi, ale w Europie raczej to się nie sprawdza

Napisano

Już bym wolał kupić jakieś 911 zamiast tego. Nawet stare, znienawidzone przez fanatyków, 996.

Śmiem twierdzić, że serwisowanie tego w polskich warunkach, nie będzie zauważalnie droższe od tego Lexa.

Napisano

> Już bym wolał kupić jakieś 911 zamiast tego. Nawet stare, znienawidzone przez fanatyków, 996.

> Śmiem twierdzić, że serwisowanie tego w polskich warunkach, nie będzie zauważalnie droższe od tego

> Lexa.

Tyle że cena zakupu będzie. Tak mniej-więcej jeszcze drugie tyle.

Napisano

> Już bym wolał kupić jakieś 911 zamiast tego...

Jakby co, to wiem gdzie stoi do wzięcia tanio. I to w zacnym towarzystwie wink.gif

c91ab1cc49da.jpg

334b712f4648.jpg

Napisano

> Jakby co, to wiem gdzie stoi do wzięcia tanio. I to w zacnym towarzystwie

Ale bym się na niej wyżył detailingowo. food.giffood.giffood.giffood.giffood.gif

Napisano

Teoretycznie, ale co ile jest warte stwierdzić powinien posiadacz $$$$ na taką zabawkę.

Napisano

> subaru brz czy tam toyota gt86

Zdecydowanie NIE jeździ w porównaniu do Megane RS.

Napisano

> Na co zwrócić uwagę w tym aucie, czy ktoś ma doświadczenie z rs'ami

Mój ma trochę ponad 2 lata. Ta wersja (256 Cup) ma poprawioną skrzynię biegów,

bo był problem z synchronizatorami w pierwszych rocznikach.

Swojego upalam na torze, tylko w tym roku jak na razie 11 razy i jedyne po co jeżdżę do warsztatu,

to wymiana oleju, płynu hamulcowego i opon. Bardzo niezawodne auto - polecam ok.gif

Radości z jazdy co niemiara, oczywiście waytogo.gif

Napisano
  • Autor

miałem do Ciebie pisać, bo widziałem na innym forum że się udzielasz i masz taką właśnie sztukę.

Byłem w sobote obejrzeć potencjalny nabytek i jestem zajarany jak małe dziecko. Auto zachowuje się na drodze jak typowe cywilne auto, pokazuje pazury jak się wciśnie gaz. Nie szalałem specjalnie, bo to pierwszy manual od 5 lat i czułem się jak na eLce, ale zrobiło na mnie dobre wrażenie.

Obejrzałem też salonówkę i przepłacanie za nią dodatkowe 35tysi, jest bezsensu, w dodatku sztuka którą oglądałem w salonie miała kubły - średnio wygodne dla mnie, używka skórzane foteliki z pełną elektryką, bardziej mi przypadły do gustu.

Jedyne co jakieś dziwne jest to auto ma środek z auta po lifcie (biała tarcza zamiast żółtej, karbonowe wstawki, czerwone dodatki, jednak przód ma przed liftem, sztuka z 2012 roku więc zakładam, że jakaś przejściówka, ale auto prezentuje się genialnie, jeździ tak samo. 36 tys przebiegu, salon pl, faktura, 2 lata gwarancji jeszcze, czyli wszystko co mi potrzeba smile.gif

Jak weryfikacja gościa przejdzie pomyślnie to za miesiąc będę miał tą sztukę (3 listpoada gość kończy leasing. Walcze też z tematem fotelików, bo żony warunek jest że możemy kupić zabawkę, ale jak będzie można dzieci czasami zawieźć / odebrać z przedszkola. Mój fotelik nawet się nie dał włożyć, choć w salonie mieli coś co pasowało, jednak nie wiem jak z bezpieczeństwem tamtego fotelika.

Napisano

> Wielki, ciężki sedan z automatem to może jest fajna zabawka dla

> przeciętnego amerykanina, który lubi sobie szybciej przyśpieszyć na autostradzie, a

> jednocześnie jest zbyt leniwy, żeby zmieniać ręcznie biegi, ale w Europie raczej to się nie

> sprawdza

Jechałeś kiedyś takim autem ?

HanYs

Napisano

A gdzie to i za ile? Bo jak rozumiem stoi w naszych okolicach... cfaniaczek.gif

Napisano

> Zdecydowanie NIE jeździ w porównaniu do Megane RS.

Ale ma napęd na właściwa pare kół.

Napisano

> Ale ma napęd na właściwa pare kół.

Ale to nie zapewnia mu właściwych osiągów, nawet (a może przede wszystkim) poza prostymi.

Napisano

> Ale to nie zapewnia mu właściwych osiągów, nawet (a może przede wszystkim) poza prostymi.

8:18 na Nürburgring to faktycznie lipa sciana.gifhahaha.gif

HanYs

Napisano

> Byłem w sobote obejrzeć potencjalny nabytek ...

Zawieszenie nie stukało ?

Też sprawdzaliśmy RS-a i jazda próbna była rozczarowaniem. Auto szło OK ale zawieszenie dudniło jak wagon pocztowy.

Przy przebiegu 9 tysięcy facepalm%5B1%5D.gif

Toyka i Subaru odpadły.

Pozostaje Cupra lub ponownie Scirocco.

Napisano
  • Autor

> Zawieszenie nie stukało ?

nie, jechaliśmy po niezłych dziurach i auto wybierało nie gorzej niż mój touran. Mimo zawieszenia CUP

> Też sprawdzaliśmy RS-a i jazda próbna była rozczarowaniem. Auto szło OK ale zawieszenie dudniło jak

> wagon pocztowy.

to nie wiem, tutaj nie było tego typu efektów, a kierowca nie oszczędzał auta

> Przy przebiegu 9 tysięcy

może składane z przystanku ? grinser006.gif albo 9 nie było rzeczywistym przebiegiem

> Toyka i Subaru odpadły.

malutkie samochody

> Pozostaje Cupra lub ponownie Scirocco.

no dla mnie ceny w interesujących wersjach zabójcze - więc chyba będzie RS smile.gif

Napisano

> 8:18 na Nürburgring to faktycznie lipa

> HanYs

Mimo to, dostaje baty od fwd. biglaugh.gif

Napisano

> Zdecydowanie NIE jeździ w porównaniu do Megane RS.

zdecydowanie wiem:)

Napisano

> Mimo to, dostaje baty od fwd.

Z jakichś niewytłumaczalnych powodów w F1 nadal napędzają tylne koła. Pierwszy zespół który zrobi bolid F1 z napędem na przód zgarnie Grand Prix z marszu. Ciekawe czemu jeszcze tego nie zrobili?

Napisano

> jest jeszcze hultaj genesis coupe

I już raczej antyczny Nissan 370Z. Ale używany będzie tani.

Napisano

> A gdzie to i za ile? Bo jak rozumiem stoi w naszych okolicach...

Tego nie napisałem wink.gif

Stoi tutaj.

Nawet go widać. Tylko wątpię czy dojedzie a laweta będzie trochę kosztować?

Napisano

Podlacze sie, bo widze, ze stoi tez bialy Garbus obok, wiec zrzuta na lawete wink.gif

> Tego nie napisałem

> Stoi tutaj.

Napisano

> Zawieszenie nie stukało ?

> Też sprawdzaliśmy RS-a i jazda próbna była rozczarowaniem. Auto szło OK ale zawieszenie dudniło jak

> wagon pocztowy.

> Przy przebiegu 9 tysięcy

Taka cena dobrego prowadzenia. Zawieszenie nie wytrzymuje studzienek i dziur na drogach w PL. Dokąd masz gwarancję, to mały problem. Ale po niej to spory wydatek - lub rzeźba w wymianie sworzni.

Napisano

> Z jakichś niewytłumaczalnych powodów w F1 nadal napędzają tylne koła. Pierwszy zespół który zrobi

> bolid F1 z napędem na przód zgarnie Grand Prix z marszu. Ciekawe czemu jeszcze tego nie

> zrobili?

Nie porównuj auta z bolidem. Poza czterema kołami, nie mają wiele wspólnego.

Napisano

Znane ustarki

Sworzenie u mnie padly przy 30K wyminili na gwar. widzialem fv za ta naprawe na prawie 9 tys(wachacze zwrotnica i cos tam jeszcze).

Poducha skrzyni ja zerwalem 3 ( dopiero od 2014 poprawili i jak narazie jest ok)

boczek recaro dosc szybko sie przeciera.

jak rs to tylko cup z recaro zlosnik.gif

i z jak najdluzsza gwar.

Napisano
  • Autor

cup, ale bez kubłów, bardzo nie wygodnie się wsiada i wysiada, w dodatku siedziało mi się też średnio, a na rajdy się tym nie wybieram

Napisano

> cup, ale bez kubłów, bardzo nie wygodnie się wsiada i wysiada, w dodatku siedziało mi się też

> średnio, a na rajdy się tym nie wybieram

zapomnialem o pakiecie na start

ic+ wydech +program jakies 8-9 tys i zrobi sie 320-330konikow

Napisano
  • Autor

> zapomnialem o pakiecie na start

> ic+ wydech +program jakies 8-9 tys i zrobi sie 320-330konikow

nie mam potrzeby, seria dla mnie i tak jest całkiem przyjemna, po przesiadce z rodzinnego auta smile.gif

Napisano

> boczek recaro dosc szybko sie przeciera.

Tylko mniej więcej do połowy rocznika 2011, później dawali już skórzane boczki.

Napisano

> Tylko mniej więcej do połowy rocznika 2011, później dawali już skórzane boczki.

ktore tylko troche poprawily sytuacje nadal jest pelno napraw gwar.

Napisano

> 8:18 na Nürburgring to faktycznie lipa

A skąd wziąłeś ten sensacyjny czas? Ja widzę, że Toyota GT-86 zrobiła ledwo 8:44,90

Dla porównania, najszybsze FWD robią Ring w około 8 minut, niektóre poniżej.

link

Napisano

> ktore tylko troche poprawily sytuacje nadal jest pelno napraw gwar.

Bardzo w to wątpię. U mnie nie ma najmniejszego śladu zużycia, auto ma >2 lata i 30 tys.

Napisano

> Bardzo w to wątpię. U mnie nie ma najmniejszego śladu zużycia, auto ma >2 lata i 30 tys.

to nie ma w co watpic widze co do nas przyjezdza na naprawy devil.gif

Napisano

> 2. Zawieszenie, często padają sworznie zwrotnic. A że to "wynalazek" jest piekielnie drogi. Kilka

> tyś.. PLN

tzn pojawia się duzy luz czy po prostu wahacz wypada ze zwrotnicy?

Napisano

> może składane z przystanku ? albo 9 nie było rzeczywistym przebiegiem ...

Auto dilerskie i chłopak który z nami jeździł przysięgał się że nie puknięte.

Przebieg raczej autentyczny bo auto ma dwa miesiące.

Wg niego pływające sworznie dają taki efekt - dla mnie porażka choć auto szło jak przeciąg.

> malutkie samochody ...

Dodatkowo plastik - fantastik zlosnik.gif

> no dla mnie ceny w interesujących wersjach zabójcze - więc chyba będzie RS ...

Słabsza Cupra 3D z dobrym wypasem jest za całkiem przyzwoite pieniądze do wyjęcia.

Odwrotnie do ścierki zlosnik.gif

Napisano

> Z jakichś niewytłumaczalnych powodów w F1 nadal napędzają tylne koła. Pierwszy zespół który zrobi

> bolid F1 z napędem na przód zgarnie Grand Prix z marszu. Ciekawe czemu jeszcze tego nie

> zrobili?

Tam mają też 13" koła. Myślisz że to dobrze? zlosnik.gif

Napisano

>Wielki, ciężki sedan z automatem to może jest fajna zabawka dla

> przeciętnego amerykanina

Kłócił się nie będę, bo danych w katalogu nie sprawdzałem, ale....jak dla mnie to Lexus IS jest chyba mniejszy niż kompaktowy Mitsubishi Lancer smile.gif

Ostatnio akurat pod jakas galerią handlową zaparkowałem obok Lexa i ten wydawał się mniejszy od mojego auta.

Nawet jeśli Lex jest o jakieś centymetry katalogowo większy, to nadal jest to auto wielkości kompakta zlosnik.gif Żaden wielki sedan.

Zaryzykuje stwierdzenie, że Megane w wersji kombi (bo nie wiem czy jest sedan) jest dłuższe od Lexa zlosnik.gif

Napisano

Rzeczywiście to Seicento zacne zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> A skąd wziąłeś ten sensacyjny czas?

Pozycja #205 smile.gif

> Ja widzę, że Toyota GT-86 zrobiła ledwo 8:44,90

> Dla porównania, najszybsze FWD robią Ring w około 8 minut, niektóre poniżej.

No jasne ale to nie znaczy ,że IS F nie jedzie.

HanYs