Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nielegalne pomiary prędkości?

Featured Replies

Napisano

Temat wałkowany wielokrotnie zlosnik.gif Nie wiem jednak, czy była informacja o wyroku siemianowickiego sądu hmm.gif Zapraszam do zapoznania się z artykułem ok.gif Na zachętę cytat:

Quote:

Sąd Rejonowy w Siemianowicach Śląskich w niedawnym czasie w bardzo podobnej sytuacji orzekł o uniewinnieniu kierowcy, a na dodatek okazało się, że Iskry 1 są nielegalne. Sędzia zapoznał się wcześniej z instrukcją obsługi i opisem Iskry 1 oraz rozporządzeniami ministra gospodarki, które określają dokładne wytyczne co do tego, jak powinien działać radar. Iskry nie spełniają warunków urządzeń do pomiarów prędkości, nie zapewniają identyfikacji pojazdu, którego prędkość jest kontrolowana. Według tego orzeczenia Iskra 1 jest używana przez policję nielegalnie.

Tutaj cały artykuł: Nielegalne pomiary prędkości? Tylko w Polsce. waytogo.gif

Napisano

Pierwszy wyrok nie na zasadzie "czy radar się pomylił", lecz wprost - używanie go jest nielegalne.

Napisano

Było, i nawet był już komentarz rzecznika Policji że sąd się nie zna a Oni mają radary zalegalizowane rotfl.gifhahaha.gif

Czyli sąd sądem a sprawiedliwość i tak musi być po naszej stronie rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Było, i nawet był już komentarz rzecznika Policji że sąd się nie zna a Oni mają radary

> zalegalizowane

> Czyli sąd sądem a sprawiedliwość i tak musi być po naszej stronie

Czasem szkoda, że na wzór amerykańskiego, czy brytyjskiego prawodawstwa, nie ma u nas precedensów "de iure" hehe.gif

PS. Nie znalazłem wcześniej wzmianki o tym wyroku niewiem.gif

Napisano

> Było, i nawet był już komentarz rzecznika Policji że sąd się nie zna a Oni mają radary

> zalegalizowane

> Czyli sąd sądem a sprawiedliwość i tak musi być po naszej stronie

Bo mają zalegalizowane, ale nie używają ich zgodnie z instrukcją to raz, a dwa mają zatwierdzenie na Iskrę foto, a używają jej bez modułu foto. Policja za dużo kasy utopiła w Iskry i Ultralyte (podobny problem), żeby odpuścić bez walki.

Napisano

> Bo mają zalegalizowane, ale nie używają ich zgodnie z instrukcją to raz, a dwa mają zatwierdzenie

> na Iskrę foto, a używają jej bez modułu foto. Policja za dużo kasy utopiła w Iskry i Ultralyte

> (podobny problem), żeby odpuścić bez walki.

jak wygląda moduł foto do iskry1 ?

Napisano

w życiu tego nie widziałem shocked.gif

Napisano
  • Autor

Szczerze powiem, że trochę skomplikowana procedura, jak dla zwykłego zjadacza chleba, ale jesli ktoś nie ma nic do stracenia... biglaugh.gifgrinser006.gif

Napisano

> jak wygląda moduł foto do iskry1 ?

Kamerka na górze i spięte to jest z laptopem, nie pamiętam czy jest do tego od razu też opcja montażu na statywie.

Policja zwala na GUM, a GUM się nie potrafi obronić bo policja może im pewnie zaszkodzić. Kupa śmiechu z przewagą kupy, a obywatel dostaje po tyłku frown.gif

Napisano

> w życiu tego nie widziałem

Jak złapią Cie Alfą 159 to jest szansa zobaczyć - mała szansa, ale jest.

Napisano

> Kamerka na górze i spięte to jest z laptopem, nie pamiętam czy jest do tego od razu też opcja

> montażu na statywie.

> Policja zwala na GUM, a GUM się nie potrafi obronić bo policja może im pewnie zaszkodzić. Kupa

> śmiechu z przewagą kupy, a obywatel dostaje po tyłku

Ale który obywatel? Uczciwy i prawy czy może kretyn co nie potrafi porównać cyferek na znaku z tymi na prędkościomierzu? Niech dostaje po tyłku, nie żal mi go.

Napisano

> Ale który obywatel? Uczciwy i prawy czy może kretyn co nie potrafi porównać cyferek na znaku z tymi

> na prędkościomierzu? Niech dostaje po tyłku, nie żal mi go.

sęk w tym że nie raz udowodniono że iskra potrafi pokazać wynik z kosmosu, nie każdy w tej sytuacji lubi się wypiąć i podać tubkę wazeliny zlosnik.gif

Napisano

> sęk w tym że nie raz udowodniono że iskra potrafi pokazać wynik z kosmosu, nie każdy w tej sytuacji

> lubi się wypiąć i podać tubkę wazeliny

I takie sprawy jak ta wskazują że w takiej sytuacji można uniknąć mandatu.

Ale całe rzesze internetowych mądrali zaraz użalają się nad sobą i sobie podobnymi, którzy dalecy są od przepisowej jazdy a pomyłki radarów chcą wykorzystać do wymigania się od mandatu.

Napisano

> I takie sprawy jak ta wskazują że w takiej sytuacji można uniknąć mandatu.

> Ale całe rzesze internetowych mądrali zaraz użalają się nad sobą i sobie podobnymi, którzy dalecy

> są od przepisowej jazdy a pomyłki radarów chcą wykorzystać do wymigania się od mandatu.

tych urządzeń po prostu nie powinno się używać ponieważ nie można im ufać, dla mnie to oczywiste

nie chce mi się marnować czasu w sądzie, nie wiem jak Tobie - nie mówiąc o marnowaniu $ na takie sprawy...

Napisano

> tych urządzeń po prostu nie powinno się używać ponieważ nie można im ufać, dla mnie to oczywiste

> nie chce mi się marnować czasu w sądzie, nie wiem jak Tobie - nie mówiąc o marnowaniu $ na takie

> sprawy...

Jak na razie nie miałem tego problemu. Nigdy żaden Policjant nie próbował mi wmusić mandatu za coś czego nie zrobiłem. I szczerze powątpiewam czy taka sytuacja kiedykolwiek się wydarzy.

Napisano

> Jak na razie nie miałem tego problemu. Nigdy żaden Policjant nie próbował mi wmusić mandatu za coś

> czego nie zrobiłem. I szczerze powątpiewam czy taka sytuacja kiedykolwiek się wydarzy.

A mi wmusili. I co? I zapłaciłem - czuję się do dzisiaj po tym jakbym im rzeczywiście sam tyłek wypiął i wazelinę podał.

Napisano

> A mi wmusili. I co? I zapłaciłem - czuję się do dzisiaj po tym jakbym im rzeczywiście sam tyłek

> wypiął i wazelinę podał.

A mi się raz należał mandat ale nie dostałem. Uznajmy że zemściłem się za Ciebie i jest remis.

wink.gif

Napisano

> Jak na razie nie miałem tego problemu. Nigdy żaden Policjant nie próbował mi wmusić mandatu za coś

> czego nie zrobiłem. I szczerze powątpiewam czy taka sytuacja kiedykolwiek się wydarzy.

to pogadamy jak ci wmuszą palacz.gif

i w sumie pozostaje Ci tego życzyć, tzn spotkania z iskrą ok.gif

akurat miałem w domu taką sytuację i angryfire.gif człowieka bierze

mandat zapłaciła kobitka, która nie ma wiedzy ani chęci łazić po sądach za 100zł

goście mają pilnować prawa, więc chyba sami powinni go przestrzegać ?

taka sytuacja prawna, daje możliwość wywinięcia się z mandatu zwłaszcza tym przeginającym

rozumiem że to właśnie popierasz ?

Napisano

Szczesciarz.

Napisano

> to pogadamy jak ci wmuszą

Dokładnie - jedziesz sobie spokojnie 50/50, zatrzymuje cie patrol, pokazuje 83/50 na iskrze z powiedzonkiem "coś za szybko panie kierowco".

Krew sie w tobie gotuje, bo uświadamiasz sobie że - masz do obalenia zeznania dwóch funkcjonariuszy i przeciw nim masz... swoje słowo. Na dodatek jesteś na drugim końcu Polski...

Napisano

> to pogadamy jak ci wmuszą

> i w sumie pozostaje Ci tego życzyć, tzn spotkania z iskrą

> akurat miałem w domu taką sytuację i człowieka bierze

> mandat zapłaciła kobitka, która nie ma wiedzy ani chęci łazić po sądach za 100zł

> goście mają pilnować prawa, więc chyba sami powinni go przestrzegać ?

> taka sytuacja prawna, daje możliwość wywinięcia się z mandatu zwłaszcza tym przeginającym

> rozumiem że to właśnie popierasz ?

Oczywiście że nie popieram. Sądzę jednak że koszty sądowe powinny być wielokrotnie wyższe, żeby zniechęcić do zasypywania sądów swoimi wątpliwościami zwykłych pieniaczy a zostawić miejsce dla tych, którzy faktycznie padli ofiarą pomyłki.

Bo że pomyłki się zdarzają to chyba oczywiste. Nie ma w 100% nieomylnych systemów. Tylko że pomyłki (jeśli oczywiście utrzymują się na niskim poziomie) nie mogą służyć kwestionowaniu całego systemu przy jednoczesnej ewidentnej winie kwestionującego. A takie stanowisko jest w Polsce popularne.

Napisano

> Dokładnie - jedziesz sobie spokojnie 50/50, zatrzymuje cie patrol, pokazuje 83/50 na iskrze z

> powiedzonkiem "coś za szybko panie kierowco".

> Krew sie w tobie gotuje, bo uświadamiasz sobie że - masz do obalenia zeznania dwóch funkcjonariuszy

> i przeciw nim masz... swoje słowo. Na dodatek jesteś na drugim końcu Polski...

dokładnie, w dodatku oni też są tu najczęściej niewiele winni bo niby jak mają odróżnić powiedzmy 70 od 50km/h z kilkuset metrów? A wszystko przez durny/nieprawidłowo użytkowany(?) sprzęt...

Napisano

> dokładnie, w dodatku oni też są tu najczęściej niewiele winni bo niby jak mają odróżnić powiedzmy

> 70 od 50km/h z kilkuset metrów? A wszystko przez durny/nieprawidłowo użytkowany(?) sprzęt...

w moim przypadku było tak.

Dłuuuuga prosta gdzieś przed Kruszwicą. Z daleka mi mrugają że policja stoi. To jadę pomału. Dojeżdżam do terenu zabudowanego, ktory ciągnie się przez może 300m i kończy. Oczywiście hamuję, bo spodziewam się, że gdzies w krzaku pewnie siedzi miś. Wyjeżdżam z terenu zabudowanego i od razu zza krzaka wyskakuje ów miś i mnie na pobocze ściąga. Jak było dalej napisałem powyżej.

Opcje są dwie:

- albo rzeczywiście aparat do d*

- albo... misiek specjalnie mnie zmierzył zanim wjechałem w teren zabudowany...

Tak czy inaczej - jechałem prawidłowo a dostałem mandat.

Napisano

> Oczywiście że nie popieram. Sądzę jednak że koszty sądowe powinny być wielokrotnie wyższe, żeby

> zniechęcić do zasypywania sądów swoimi wątpliwościami zwykłych pieniaczy a zostawić miejsce

> dla tych, którzy faktycznie padli ofiarą pomyłki.

i za te koszty płacił byś Ty i Ja ?

bo to nie sąd jest winien, czy odwołujący się, a ludzie którzy tego bubla stworzyli i używają jakby wszystko było OK

> Bo że pomyłki się zdarzają to chyba oczywiste. Nie ma w 100% nieomylnych systemów. Tylko że pomyłki

> (jeśli oczywiście utrzymują się na niskim poziomie) nie mogą służyć kwestionowaniu całego

> systemu przy jednoczesnej ewidentnej winie kwestionującego. A takie stanowisko jest w Polsce

> popularne.

jest popularne bo tworzy się buble, które dają furtki co cfańszym

a szary obywatel dostaje po tyłku icon_rolleyes.gif

nie mam nic do rzetelnych kontroli, zapłaciłem kilka mandatów większość była zasłużona

ale mam też kilka przykładów ew naciągania przez policial.gif

raz mnie za przejazd na czerwonym, drugi raz właśnie z niby przekroczenie 94/50

co ciekawe w tym drugim przypadku policial.gif sam "zszedł" do 100zł ... chyba tego taryfikator nie przewiduje icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ale całe rzesze internetowych mądrali zaraz użalają się nad sobą i sobie podobnymi, którzy dalecy

> są od przepisowej jazdy a pomyłki radarów chcą wykorzystać do wymigania się od mandatu.

dlaczego mam płacić za coś czego nie zrobiłem? taki z Ciebie mądrala - przesłać Ci mandat ? zapłacisz? grinser006.gif

Napisano

> Oczywiście że nie popieram. Sądzę jednak że koszty sądowe powinny być wielokrotnie wyższe, żeby

> zniechęcić do zasypywania sądów swoimi wątpliwościami zwykłych pieniaczy a zostawić miejsce

> dla tych, którzy faktycznie padli ofiarą pomyłki.

> Bo że pomyłki się zdarzają to chyba oczywiste. Nie ma w 100% nieomylnych systemów. Tylko że pomyłki

> (jeśli oczywiście utrzymują się na niskim poziomie) nie mogą służyć kwestionowaniu całego

> systemu przy jednoczesnej ewidentnej winie kwestionującego. A takie stanowisko jest w Polsce

> popularne.

w drugą stronę także powinno to działać z wywaleniem na zbity pysk dyscyplinarnie mierzącego i jego przełożonego oraz z zarzutami o próbę doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem czyli moja kasą.

W tej chwili za udowodnienie naginania prawa przez funkcjonariusz płacimy my wszyscy- fajnie oslabiony.gifno.gif

Napisano

> Dokładnie - jedziesz sobie spokojnie 50/50, zatrzymuje cie patrol, pokazuje 83/50 na iskrze z

> Krew sie w tobie gotuje, bo uświadamiasz sobie że - masz do obalenia zeznania dwóch funkcjonariuszy

> i przeciw nim masz... swoje słowo. Na dodatek jesteś na drugim końcu Polski...

Miałem dokładnie tak samo z tym, że było 87 na 50 i pomiar uwaga z ...756 m. Warunki marzec 2013 ok godz 18.15 lekka mgła 4-ry pasy ruchu- kogo ustrzelili - nie wiadomo tym bardziej że wiedziałem że stoją oslabiony.gif

na moje pytanie kogo ustrzelił - tj czy mnie czy tego z boku - usłyszałem .. Pana bo...był pan na środkowym a tam jest zawsze szybszy ruch.... spineyes.giffacepalm%5B1%5D.gif logika godna deb.... pad.gif

Mamy 21 wiek i powinno być urządzenie rejestrujące kogo ustrzelono a nie "gęba policjanta".

Żerują na tym, iż większość z nas nie ma czasu na jazdy po sądach i udowadnianie ze nie jest wielbłądem no.gif

chory kraj sick.gif

Napisano

> Ale który obywatel? Uczciwy i prawy czy może kretyn co nie potrafi porównać cyferek na znaku z tymi

> na prędkościomierzu? Niech dostaje po tyłku, nie żal mi go.

Uczciwy i prawy obywatelu, już widzę jak dyskutujesz z policjantami, którzy mierzyli Cie Iskra-1 gdy byłeś:

- wyprzedzany przez kogoś

- mijałeś samochód jadący szybciej (radar ustawiony w tryb zbliżanie-oddalanie)

- 800 m za Tobą jechał szybciej inny samochód (Iskra praktycznie potrafi zmierzyć do 2 km).

Trochę wstrzemięźliwości z tym byciem świętszym od papieża.

Napisano

I mają do tego prawo, jeśli urządzenie nie wskazuje tego co powinno, a w zasadzie nie wiadomo co wskazuje. Bo to prawo powinno być jednoznaczne i szanowane i skuteczne, wtedy ci co się migają robili by z siebie idiotów, a nie policjanci. Kiedyś namierzali mnie jak odjeżdżałem a zatrzymali kogoś nadjeżdżającego za mną... twierdzę, że robią to celowo żeby wyrobić normę.

Napisano

Mi chcieli wmusić, sprawa oparła się o sąd, ja jestem niewinny a gościa co podrobił podpis na mandacie wywalili ze służby zlosnik.gifok.gif

Napisano

A. Od tego są kamerki, z GPS. Walisz do sądu aż miło... smile.gif

B. No problem. Od tego jest "pomoc sądowa" - przesłuchanie strony w miejscu jej zamieszkania. Pisze się wniosek o taką pomoc ze względu na koszty dojazdu wyższe niż przedmiot sporu (kwota mandatu). smile.gif